02.07.2011.
U ŠIBENSKOME MINI BRODOGRADILIŠTU ‘PRIZMA OPREMA’ IZGRAĐEN DVOTRUPAC KAKAV HRVATSKA JOŠ NIJE VIDJELA
NEOBIČNO PORINUĆE Brod od 19 tona aluminija. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Moćna 150-tonska dizalica dovezena iz Splita spustila je u more novogradnju dugu 16 metara i široku 6 metara.Bez pompe, televizijskih kamera, govorancije političara, kumova i ispijanja šampanjca, u sami suton dana, ovog tjedna nazočili smo u uvali Sveti Petar pokraj Šibenika najneobičnijem porinuću broda od aluminija kakav još nikada nije izgrađen u Hrvatskoj.
Riječ je o novogradnji dvotrupcu dugom 16,4 i širokom 6,2 metra. I premda će moći primiti čak stotinu putnika, gaz mu je samo pola metra.
- Brod je za hrvatske prilike uistinu jedinstven. Ne samo što će moći pristajati i u najplićim lučicama, već i po tome što u svakom trupu ima po šest prozora okana kroz koje će turisti moći promatrati podmorje. Kuriozitet je da je građen u mini kopnenom brodogradilištu “Prizma oprema” u Bilicama pokraj Šibenika.
U njega je ugrađeno 19 tona aluminija. Zbog njegove veličine nije ga bilo moguće u cijelosti dovršiti u Bilicama, pa je u tri sekcije dovezen u uvalu Sveti Petar gdje smo ga spojili i porinuli u more - kaže inženjer Smiljan Kalauz, glavni konzultant ove novogradnje. Brod su zajedno, po ideji kupca Grge Ivče iz Lopara na Rabu, osmislili Smiljan Kalauz i glavni meštar i varilac Davor Žeravica.
- Radio sam u Brodosplitu, Brodotrogiru, Italiji, a posebno mi je bilo dragocjeno iskustvo gradnja 70-metarskih jahti u Njemačkoj, tako da sam ovaj brod s Nediljkom Begonjom, Danijelom Čarnojevićem i Marijem Matijevićem izgradio za nepunih pet mjeseci - ponosno će Žeravica. Podsjetimo da će brod pogoniti dva perkins motora od po 215 konjskih snaga.
Opremanje u Rijeci- Ostvaruje se moj životni san. Već imam dva broda, jednu koću i jedan brod za prijevoz turista.
U ovom biznisu sam sa sinovima Darijem i Nenadom. Žao mi je što gospodin Tomislav Radić, za čije sam referencije kao brodograditelja od aluminija doznao preko interneta, nije bio u prilici do kraja opremiti brod kojim ću se uistinu ponositi.
Posao je odradio odlično i ja mu čestitam. Nažalost, kako vidite, nema uvjeta graditi ga po principu “ključ u ruke”, pa ćemo ga otegliti do Rijeke gdje ćemo ga dovršiti i pripremiti za prijevoz turista - kaže Grga Ivče.
Za vrijeme gradnje brod je prošao rigorozne provjere Hrvatskog registra brodova i inspektora Nikice Vučenovića. - Uistinu treba čestitati Tomislavu Radiću i njegovim meštrima. Odradili su posao za pet - kaže inspektor Vučenović.
Tekst i snimke: Marijan Džambo
Izvor:
http://www.slobodnadalmacija.hr/