PALUBA
June 17, 2024, 12:44:32 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 22   Go Down
  Print  
Author Topic: Vijesti s mora i kraja  (Read 183522 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #75 on: April 04, 2012, 03:52:32 pm »

ZAGREB, 3. travnja 2012.

Predstavljen projekt informatizacije obalnog linijskog pomorskog prometa

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas je predstavljen projekt  uspostave informatizacijskog sustava obalnog linijskog pomorskog prometa, čiji je cilj povećanje efikasnosti sustava i dostupnosti usluga, smanjenje troškova i efikasniji nadzor sustava linijskog pomorskog putničkog prijevoza. Cjelokupni sustav operativno će provoditi Agencija za obalni linijski pomorski promet.

Sastanak na temu javnog obalnog linijskog pomorskog prometa okupio je predstavnike Jadrolinije, Agencije za obalni linijski pomorski promet, državnih i županijskih lučkih uprava te brodara.

Govoreći o planu implementacije sustava Maja Markovčić Kostalac naglasila je da se njegovim uvođenjem u pomorski promet želi poboljšati status cjelokupnog infrastrukturnog razvoja luka, čija uspostava nužno mora biti prilagođena razvijenim, ali i lukama u razvoju.

Na zahtjev brodara, a u cilju smanjenja troškova poslovanja brodara koji održavaju državne linije, razmotren je prijedlog ujednačavanja i smanjenja lučkih pristojbi na 6 posto cijene putne karte.

Pomoćnik ministra za pomorsku i unutarnju plovidbu, brodarstvo, luke i pomorsko dobro kap. Nikola Mendrila kazao je kako bi moguće smanjenje pristojbe izravno pogodilo lučke uprave koje ta sredstva koriste za obnovu i održavanje lučke infrastrukture, a od predstavnika lučkih uprava zatražio je dostavu financijskih planova za iduću godinu do kraja tekuće godine.

Na zahtjev brodara najavljeno je skoro upućivanje na Vladu prijedloga o donošenju Zakona o oružanoj pratnji na brodovima u međunarodnoj plovidbi, te izmjene Pomorskog zakonika od kojih su značajnije promjena statusa kabotaže i uvođenje obveznog osiguranja za brodare. Također, s namjerom modernizacije pomorskog prijevoza najavljena je i izmjena Zakona o obalnom linijskom pomorskom prometu.

Također, do kraja godine očekuje se donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Izvor: Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #76 on: April 23, 2012, 04:19:33 pm »

Ovo možda nekome izgleda kao sitan problem ali nije baš tako.  

--------------------

ZADARSKI ŠKOJI NA MUKAMA

Molat, Silba, Ist: freze i pente ostale bez goriva

Pronalaženje potencijalnih ulagača u ploveće crpke za gorivo ili uvođenje posebnih mjesečnih trajektnih linija za razvoženje naftnih derivata čije bi održavanje sufinancirao Grad Zadar – mogućnosti su koja se nameću kao rješenja za oko 850 stalnih stanovnika i brojne vikendaše s otoka Molata, Silbe, Oliba, Ista i Premude koji su od sredine veljače najviše pogođeni zabranom dugogodišnje prakse unošenja kanti s gorivom na “Jadrolinijine” trajekte u zadarskoj luci.

Sezona proljetnih radova u maslinicima, vinogradima i vrtovima u punoj je snazi, a freze, motorne pile i pente treba “napojiti”, pa je u prvi plan izbio problem dopreme manjih količina goriva na udaljenije otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru. Žitelji Iža, Rave, Rivnja, Sestrunja i okolnih otoka još se i uspijevaju snaći odlazeći brodicama po gorivo na benzinske postaje na susjedni Ugljan, Dugi otok ili Pašman, ali stanovnici sjevernog dijela zadarskog arhipelaga još uvijek trpe štetu, jer unatoč incijativi gradske uprave nije aktivirana ni mogućnost da se gorivo na otoke prevozi istim brodom kao i plinske boce.

U takvoj situaciji otočani traže i dodatna rješenja, poput dva spomenuta koja nam je prenio Ivo Petrović, predsjednik Mjesnog odbora (MO) Molat, ističući kako je novim mjerama dodatno otežan svakodnevni život bodula.

- Neki “mudrac” je prije nekoliko tjedana anonimno i lažno dojavio zadarskim vatrogascima da se na trajekte unose velike količine goriva u plastičnim kantama i nakon toga su krenuli problemi. Svjesni smo da je to bilo formalno zabranjeno i prije, ali su isto tako i u “Jadroliniji” znali što se radi i gorivo bi se u dogovoru s posadom smještalo na uobičajena mjesta u garaži trajekta. Sada je realno očekivati da će netko pokušati prikriti kantu u nekakvoj kutiji i time napraviti veće zlo – kaže Petrović.

Čelnik molatskog MO-a smatra kako bi se uz kvalitetnu inicijativu s otoka i od strane zadarske gradske uprave moglo privući zainteresirane poduzetnike koji bi nabavili ploveće crpke za gorivo. Budući da se taj dio sjevernodalmatinskog otočja nalazi na nautičkoj ruti između Istre i Kornata kojom tijekom sezone plovi preko 200 jahti i jedrilica dnevno, “pokretna pumpa” brzo bi se isplatila - smatra Petrović.

- Između Zadra i Malog Lošinja ne postoji nijedna benzinska postaja, a treba znati da je riječ o udaljenosti od 40 nautičkih milja ili oko 70 kilometara. Zajedno s predstavnicima ostalih otočnih mjesnih odbora nazočio sam na sastanku u gradskoj upravi gdje nam je rečeno da rade na rješavanju nastale situacije.

Nadam se da ćemo uskoro dobiti mogućnost opskrbe gorivom, jer će se u suprotnom još jedan problem prelomiti preko leđa otočana koji već muku muče s nedostatkom vode, kvalitetnom opskrbom namirnicama, zabranom ribolova... - zaključuje Ivo Petrović.
                                                                                                                                                     

Stroži nadzor u ‘Jadroliniji’

U “Jadroliniji” smo doznali kako su krajem siječnja primili dokument iz zadarske policije kojim ih se upozorava na nepravilnosti u prijevozu naftnih derivata, te zapaljivih i eksplozivnih tekućina. Uprava državnog brodara tada je od posada trajekata zatražila strožiji nadzor prtljage kako bi se onemogućilo unošenje opasnih tvari koje bi mogle ugroziti putnike i brod. No, u “Jadroliniji” napominju kako njihovi trajekti na posebnim linijama prevoze cisterne s gorivom i plinom na otoke, ali i da se na brodove tada ne ukrcavaju putnici.

Brale ‘izbačen iz igre’

Upravo uz obalu otoka Molata tijekom ljeta 2008. godine bio je usidren brod “Gaj”, ploveća crpka u vlasništvu posedarskog poduzetnika Roka Brale. Inspektori zadarske Lučke kapetanije ubrzo su mu zabranili rad zbog neposjedovanja odgovarajuće koncesije, te tehničkih i kadrovskih nedostataka na brodu.

GORDAN ZUBČIĆ,  SD
« Last Edit: May 10, 2012, 02:02:09 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #77 on: April 24, 2012, 05:54:40 pm »

VLADA ODUSTAJE OD KONTINUIRANOG NADZORA

Ribarski inspektori ostaju bez brodova

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Iako je u zatvaranju poglavlja o ribarstvu za ulazak Hrvatske u Europsku uniju jedan od uvjeta bio jačanje Ribarske inspekcije, čini se da hrvatska Vlada, odnosno nadležno Ministarstvo poljoprivrede, odustaje od kontinuiranog nadzora ribolova.

Štoviše, tri su broda Ribarske inspekcije, od ukupno njih pet, izgrađena novcem iz fondova EU-a upravo za tu namjenu, ali Ministarstvo poljoprivrede namjerava ih ustupiti Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) jer je resornome ministarstvu ta inspekcija preskupa.

U sporazumu, koji prema našim izvorima čeka potpise, navedeno je da se brodovi Ribarske inspekcije predaju u vlasništvo MUP-u, a da će MUP pomagati Ribarskoj inspekciji tako što će za inspekciju osigurati posadu i brod. Po satu korištenja MUP će Ministarstvu poljoprivrede naplatiti 1200 kuna, što im je inače uobičajena tarifa.

Šutnja u Upravi za ribarstvo

Iako su na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede objavljeni i Zakon o medijima, kao i Zakon o pravu na pristup informacijama, Slobodna Dalmacija nije dobila odgovor na pitanja o planovima vezanim uz ribarsku inspekciju, kao i uvjetima rada te problemima koji muče ribarske inspektore.

Odgovor ne samo da nije stigao u primjerenim rokovima, nego je sasvim izostao. Pitanje smo elektroničkom poštom uputili glasnogovorniku Ministarstva poljoprivrede te tajnici pomoćnika ministra Ljubomira Kučića, ujedno šefa Uprave za ribarstvo tog ministarstva. Na ponovljeni telefonski upit rečeno nam je da čekaju pomoćnika ministra i da će odgovor stići za koji dan, bili smo strpljivi, ali, eto, prošlo je 20-ak dana.

U međuvremenu ribarski inspektori, njih 17 na moru i kopnu, te skiperi, koji rade na ugovor o djelu, strepe za posao, a ne plaćaju im se ni prekovremeni sati ni troškovi boravka na terenu. Osim toga, poništavaju se i natječaji za već izabrane nove ribarske inspektore, što očito upućuje na to da se o jačanju Ribarske inspekcije ne misli ozbiljno.

A valja znati da je s EU-om bilo dogovoreno da se svake godine otvara pet novih radnih mjesta, pa je tako i lani bio raspisan natječaj za zapošljavanje pet novih inspektora. No, sad su poništeni. Jedan od izabranih inspektora, Hrvoje Vranko, upozorava na nedopustivo ponašanje Ministarstva poljoprivrede.

Poništeni natječaji za nove inspektore

− Izabran sam na radno mjesto ribarskog inspektora na moru, s mjestom rada u Senju. Prije rješenja, dobio sam usmenu obavijest o obvezi obavljanja zdravstvenog pregleda i dostavu potvrde o tome, što sam i učinio u zadanom roku. Početkom travnja dobio sam obavijest da se cijeli natječaj poništava zbog “novog” ustrojstva u Ministarstvu poljoprivrede – kazuje Vranko, koji je o tome tražio očitovanje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, no dosad ga nije dobio.

O svemu je obavijestio sve relevantne institucije u RH i EU-u, kao i medije. Vranko veli da je u kontaktu s ostalim kolegama koji su dobili rješenja za radna mjesta i usuglasili su se o zajedničkom nastupu u upravnom sporu. Riječ je o tri radna mjesta za ribarske inspektore na moru u Visu, Puli i Senju, kao i dva na kopnu, u Vukovaru i Zagrebu.

− Prije nekoliko dana dobio sam službenu obavijest iz Ministarstva uprave o pokretanju upravne inspekcije, kao i upute o pravnom lijeku. Također sam dobio očitovanje iz Ureda predsjednika RH o ovom slučaju, a iz ureda su dopis uputili u Ministarstvo uprave, ministru Arsenu Bauku. Komunikacija s Ministarstvom poljoprivrede vrlo je loša, na telefone je vrlo teško dobiti nekoga od nadležnih, a e-mailom gotovo i ne komuniciraju, ili ne žele – kaže nam Hrvoje Vranko.

Istaknuti stručnjak za ribarstvo prof. dr. sc. Alen Soldo, sa Sveučilišnog studijskog centra za studije mora u Splitu i član Euromediteranskog foruma, ističe da mu predaja brodova Ribarske inspekcije MUP-u u ovo vrijeme više nalikuje na prvotravanjsku šalu nego na stvarnu ideju koju netko može uopće uzeti u ozbiljno razmatranje.

− Prethodna ribarska administracija baš se i ne može pohvaliti s puno pametnih poteza, ali nabava brodova za Ribarsku inspekciju svakako spada u pozitivne pomake. Svima koji nešto znaju o ribarstvu jasno je da Pomorska policija, uza sve svoje ostale obveze, nema mogućnosti za kvalitetan inspekcijski nadzor ribara i ribolovaca na moru, jer samo ribarski inspektori, opremljeni vlastitim plovilima, mogu poboljšati ribarski red na moru.

Hrvatske obveze prema EU-u

Navedeni razlog predaje ribarskih brodova zbog nedostatka novca u resornome Ministarstvu poljoprivrede smiješan mi je, jer to onda podrazumijeva da MUP, koji prima brodove, ima višak novca, a u krajnjem slučaju znamo da oba ministarstva primaju novac iz iste blagajne – komentira dr. sc. Soldo.

Dodaje da je puno problematičnija činjenica kako ovakva nerazumna ideja, koja je u potpunoj suprotnosti sa stručnim načelima, zbog više razloga može imati ozbiljne posljedice za naš odnos prema Europskoj uniji.

− Koliko mi je poznato, brodovi Ribarske inspekcije izgrađeni su namjenskim novcem EU-a u sklopu programa PHARE, pa ne razumijem kako se namjerava objasniti Europskoj komisiji da se sada ti brodovi predaju MUP-u, kojemu Ribarska inspekcija zasigurno nije prioritet. Nadalje, Hrvatska se obvezala da će u pretpristupnom razdoblju poboljšati rad Ribarske inspekcije, i to zapošljavanjem novih ribarskih inspektora te nabavom novih inspekcijskih plovila, pa je jasno da je trenutačna namjera Ministarstva poljoprivrede u potpunoj suprotnosti s preuzetim obvezama.

- Također, Maria Damanaki, povjerenica EU-a za ribarstvo, nedavno je izjavila da je poboljšanje Ribarske inspekcije ključno za implementaciju Zajedničke ribarske politike EU-a. Slično mišljenje ima i Komitet za ribarstvo Europskog parlamenta, koji je zatražio jačanje izravne inspekcije na moru, a ujedno i sankcije za zemlje članice koje se ne budu pridržavale takve politike. S obzirom na sve navedeno, ne bih se volio naći u koži hrvatskih predstavnika kad budu morali pred tijelima EU-a objašnjavati smislenost takve odluke – ističe prof. Soldo.

LJUBICA VUKO, SD


* ImageHandler.ashx.jpg (39.68 KB, 680x510 - viewed 341 times.)
« Last Edit: April 24, 2012, 08:02:14 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #78 on: April 28, 2012, 05:15:57 pm »

ZATOČENI U JEMENU I TOGU

Sedam hrvatskih pomoraca ne može doći kući: Osam mjeseci žive u užasnim uvjetima!

Brod "Katrina" šibenske tvrtke Brodarstvo d.o.o. arestiran je u Jemenu osam mjeseci, a petorica hrvatskih pomoraca od tada žive na brodu u vrlo lošim uvjetima, potvrdili su danas iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH).

Tajnik SPH Predrag Brazzoduro kazao je da je brod arestiran zbog dugova, a da posada među kojima su petorica pomoraca iz Hrvatske, nije primila šest plaća, zbog čega su i ostali na brodu, nadajući se da će im plaće ipak biti isplaćene.

Sindikat im može pomoći financijskom potporom, primjerice sa kartama za povratak kući, ali im nije uspio osigurati pravnu pomoć u Jemenu, radi zaštite njihovih interesa, rekao je.

Po riječima Brazzodura, još se dvojica hrvatskih pomoraca nalaze na drugom arestiranom brodu iste šibenske tvrtke. Brod "Verzina" arestiran je u Togu također više mjeseci, a ostatak posade ga je napustio.

Dvojica pomoraca iz Hrvatske trebala su se vratiti ovoga tjedna, sindikat im je kupio karte za povratak, ali su pomorci ostali bez putovnica i drugih isprava, koje su im oduzele lučke vlasti, uz obrazloženje da brod ne smije biti bez posade i da brodar mora osigurati njihovu zamjenu.

Na rješavanju problema i vraćanju isprava pomorcima radi i naše ministarstvo vanjskih poslova, rekao je Brazzoduro.

Brazzoduro je još rekao da svim pomorcima savjetuje da kašnjenje prve plaće odmah jave sindikatu, a da nakon kašnjenja dviju plaća za redom napuste brod. Dodao je da je razumljiv strah pomoraca od gubitka posla, ali i da je posao koji nije plaćen bolje izgubiti.

   JL
« Last Edit: May 10, 2012, 02:04:08 pm by leut » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #79 on: April 30, 2012, 05:37:12 am »

Katina


* Katina.jpg (44.46 KB, 639x422 - viewed 113 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #80 on: May 02, 2012, 05:23:46 pm »

Međunarodni brodar "Blue Line" traži pomoć hrvatske Vlade zbog linije Split-Ancona.

Vodstvo međunarodne brodarske kompanije Blue Line, koja je registrirana u Panami i s dva trajekta prometuje na liniji Split-Ancona, na današnjoj je konferenciji za novinare zatražilo pomoć hrvatske Vlade kako bi se tu tvrtku, koja plaća usluge peljarenja pri uplovljavanju i isplovljavanju iz splitske Trajektne luke, tretiralo na jednak način kao i Jadroliniju koja ne rabi usluge peljarenja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Blue Line javno apelira na novu Vladu RH i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončiča da omoguće ravnopravan položaj svih brodara na međunarodnoj liniji Split-Ancona. Najteži uteg poslovanja brodara je monopolistički položaj privatne tvrtke Split Pilot d.o.o., kojoj su dosadašanji ministri, pretpostavljamo iz osobnih interesa, osim monopola osigurali i višemilijunske prihode za usluge peljarenja brodova u splitskoj luci, navodi se u priopćenju podijeljenom novinarima.

Pritom navode kako su cijene usluga peljarenja u splitskoj trajektnoj luci dvostruko veće nego u Italiji.

"Za 500-tinjak isplovljavanja tijekom jedne godine brodar (Blue Line) plati 100.000 eura više nego u Italiji. Kada se u obzir uzme da Blue Line već 19 godina plovi na liniji Hrvatska - Italija, evidentno je da smo splitsku peljarsku službu preplatili za gotovo dva milijuna eura", ističe se u priopćenju.

Direktor kompanije Blue Line Henry Jorgensen, na upite novinara, naveo kako Blue Line godišnje za usluge pilota za peljarenje u splitskoj trajektnoj luci plati 220.000 eura, a hrvatski brodar Jadrolinija ne plaća ništa.

Pojasnio je kako se pretpostavlja da zapovjednici Jadrolinijinih brodova poznaju splitsku trajektnu luku te nemaju potrebe koristiti usluge pilota za peljarenje. Naglasio je kako i zapovjednici trajekata Blue Line također poznaju splitsku trajektnu luku te nemaju potrebe koristiti usluge pilota za peljarenje od samo desetak minuta pri uplovljavanju ili isplovljavanju.

Osim toga u Italiji se naplaćuje samo ulaz u luku, a ne i isplovljavanje, a u luci Ancona postoji mogućnost da kapetan broda dobije certifikat nakon 20-ak uplovljavanja, dodao je.

Naveo je kako je Blue Line za trajekte na liniji Split-Ancona investirao 15 miljuna eura te da je njima prošle godine prevezeno više od 200.000 putnika i oko 30.000 vozila. Na njegovim je brodovima zaposleno oko 40 Hrvata.

Kapetan na trajektima Blue Line na liniji Split Ancona Davor Begović kazao je kako veće 15 godina plovi na toj liniji i da godišnje ima oko 300 uplovljavanja u splitsku trajektnu luku i poznaje tehniku upravljanja brodova te mu nisu potrebni piloti za peljarenje.

  SD


* ImageHandler.ashx.jpg (34.44 KB, 680x453 - viewed 265 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #81 on: May 02, 2012, 09:27:57 pm »

"Porez plačam državi koju volim"

Uvjren sam da, ako bi bili brodovi registrirani u HR (plovili pod zastavom Hrvatske), pilota nebi trebali.
Logged
croships
desetar
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 145« Reply #82 on: May 02, 2012, 10:15:09 pm »

A na toj konferenciji nije spomenuto da su:
1)dozvolu za plovidbeni red dobili na ''lipe oći'' jer jedan brod je već plovio, ali drugi brod još uvijek nije bio kupljen.
2)svi brodovi su pod zastavom Paname, znači podliježu peljarenju
3)brodar plaća poreze svima, ali definitivno ne RH
4)plovili u kabotaži za Stari Grad i ja mislim Vis iako su znali da kabotažu na tim prugama ima pravo obavljat samo Jadrolinija ....
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #83 on: May 04, 2012, 04:27:17 pm »

Evo je izgleda ovaj brodić doveden u red, već smo ga spominjali > ovdje <

----------------

‘Sv. Salvestar’ plovit će uskoro na ruti za Biševo

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Do sredine svibnja u Komižu bi trebao uploviti putnički brod “Sv. Salvestar” i preuzeti državnu liniju 612 Komiža-Biševo-Komiža od dotrajalog drvenog broda “Pruga Biševo”, izvijestio je komiške gradske vijećnike Pjerino Ivčević, predsjednik Nadzornog odbora Nautičkog centra “Komiža”, i sam gradski vijećnik.

O trošku izvođača uklonjeni su svi nedostaci na brodu uočeni tijekom pokusne plovidbe u rujnu 2011. od Splita, preko Biševa do Komiže, zbog čega je naručitelj, komiški Nautički centar, vratio brod izvođaču radova, brodogradilištu “Poseidon” u marini Kaštela.

Kako doznajemo, “Sv. Salvestar” ovih je dana porinut u more, obavljena je pokusna vožnja u nazočnosti članova posade, predstavnika izvođača i naručitelja, tijekom koje se pokazalo da je brod vrlo upravljiv, da pogonski stroj postiže plovidbeni broj okretaja, te da je i trim broda zadovoljavajući.

Čeka se još da Hrvatski registar brodova (HRB) obavi provjeru nagiba i izračun trima i stabiliteta broda, te za to izda potrebnu dokumentaciju kako bi se i službeno obavila primopredaja broda između komiškog Nautičkog centra i brodogradilišta “Poseidon”, a brod “Sv. Salvestar” nakon tri godine i četiri mjeseca od svečanog postavljanja kobilice konačno zaplovio.

Novac za izgradnju broda, vrijednog 2,6 milijuna kuna, osigurao je najvećim dijelom komiški Nautički centar, tvrtka u stopostotnom vlasništvu Grada Komiže, kreditnim sredstvima poslovne banke, te manjim dijelom iz poticaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH (600.000 kuna nepovratnih sredstava i 85.000 kuna poticaja za gradnju trupa broda).

Brod “Sveti Salvestar” dug je oko 15 metara, širok 4,7, visine 1,5 metara, kapaciteta 56 putnika. Ima dva člana posade, a zahvaljujući glavnom motoru snage 214 kilovata postizat će prosječnu brzinu od 8,5 (maksimalna 11) milja na sat.

BOGOLJUB MITRAKOVIĆ    SD


* ImageHandler.ashx.jpg (39.51 KB, 680x456 - viewed 271 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #84 on: May 04, 2012, 04:34:21 pm »

Ružno pače.
Ima lijepih tradicjonalnih brodskih linija koje pripadaju ovom podneblju, pljene lijepotom, a i sami su turistička atrakcija, zašto onda uvođenje ovakvih linija?
Logged
Gazda
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 504« Reply #85 on: May 05, 2012, 11:06:57 am »

A na toj konferenciji nije spomenuto da su:
2)svi brodovi su pod zastavom Paname, znači podliježu peljarenju
Upravo tako.Da plove pod HR zastavom nebi imali takvih problema...
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #86 on: May 09, 2012, 05:50:42 pm »

SKROMNE IM SUBVENCIJE

‘Jadroliniju’ ne zanimaju Lastovo i Ugljan?

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tri kompanije, “Jadrolinija”, “Linijska nacionalna plovidba” (LNP) iz Splita i “Rapska plovidba”, dostavile su ukupno 23 ponude u sklopu prvog velikog koncesijskog natječaja za održavanje 24 trajektne pruge na Jadranu koji je jesenas raspisala Agencija za obalni linijski pomorski promet.

Već na prvi pogled iznenađuje činjenica da nijedan brodar nije pokazao zanimanje za plovidbu između Zadra i Preka na Ugljanu, jednom od najisplativijih pravaca, te za cjelogodišnju liniju Split−Vela Luka−Lastovo i sezonsku Vela Luka−Lastovo.

Takav rasplet javnog nadmetanja neće ugroziti putnike, jer će “Jadrolinijini” brodovi i dalje ploviti na tim prugama, dok bi se novi natječaji za potencijalne koncesionare, kako neslužbeno doznajemo, mogli raspisati nakon završetka turističke sezone.

Naši izvori tvrde da državna kompanija nije dostavila svoje ponude jer su sigurni da neće imati konkurenciju ni na ponovljenom natječaju, ali još više zbog nezadovoljstva visinom godišnje subvencije koja za cjelogodišnju i sezonsku liniju prema Veloj Luci i Lastovu može ukupno iznositi najviše 38,9 milijuna kuna.

Za razliku od dalmatinskog područja, gdje se nisu natjecali za tri pruge gdje sada rade, čelnici “Jadrolinije” dostavili su ponudu i za trajektnu liniju između Jablanca i Mišnjaka na Rabu, na kojoj od uspostavljanja te veze 1963. godine plove brodovi “Rapske plovidbe”, koja je očekivano zainteresirana i za nastavak održavanja te morske veze.

Inače, nacionalni putnički brodar prijavio se za ukupno 20 linija na kojima i sada plove brodovi bijele flote, dok se LNP natječe za tri pruge koje održavaju upravo “Jadrolinijini” trajekti. Riječ je o relaciji Šibenik−Zlarin−Kaprije−Žirje, liniji od Dubrovnika do Suđurđa na Šipanu, te između Prapratna na Pelješcu i Sobre na Mljetu.

Sada su na potezu stručna povjerenstva za svaku liniju koja bi odluku o budućim koncesionarima morala objaviti do početka srpnja. Nakon toga bi se trebali potpisati ugovori s izabranim brodarima koji će vrijediti do kraja 2016. godine, a potom će na novom natječaju prvi put moći ravnopravno sudjelovati i svi zainteresirane kompanije iz država članica Europske unije.

GORDAN ZUBČIĆ,  SD


* ImageHandler.ashx.jpg (48.64 KB, 680x543 - viewed 225 times.)
« Last Edit: May 10, 2012, 02:06:09 pm by leut » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #87 on: May 12, 2012, 01:56:08 pm »

"Slobodna Dalmacija"
http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx

12.05.2012.

KALVARIJA BEZ KRAJA

Pomorci ostali zatočeni u Jemenu i Togou
 
I dalje je, na žalost, neizvjesno kada će se završiti višemjesečna drama posada brodova „Katina“ i „Verzina“ šibenskog Brodarstva koji su od 1. rujna prošle godine u svojevrsnom „zarobljeništvu“ u jemenskoj luci Hodeidah, odnosno u luci Lomo u Togou.

Kalvarija pomoraca na brodu „Katina“, na čelu s kapetanom Davorom Brozičevićem iz Rijeke, među kojima su i Hrvati Branko Mičetić, Giovani Senčić, Vlado Podobnik i Denis Malnar, te dvojice Hrvata, Gorana Stepanovića i Ante Zore, kapetana i upravitelja broda „Verzina“u Togou se nastavlja unatoč javnim obećanjima Vitomira Jurage, vlasnika šibenske tvrtke Brodarstvo, u čijem su vlasništvu spomenuti brodovi, da je na pomolu rješenje i sretan povratak pomoraca u domovinu. -U proteklih osam mjeseci Juraga se nadavao obećanja, ali od toga ništa nije ispunio.

Niti im je, kako je vama javno obećao, isplaćena jedna od više zaostalih plaća, niti su se pomorci vratili svojim kućama. U posljednjih 14-tak dana nisam uspio s njim razgovarati, ali smo razmijenili više poruka. Vjerujući da će ih moći izvući iz Togoa, za Stepanovića i Zoru Sindikat pomoraca Hrvatske je kupio zrakoplovne karte, ali ih ne puštaju tamošnje lučke vlasti jer ih nema tko zamijeniti na brodu. Već smo jednom morali mijenjati termin leta, a posljednji je bio za 22 sata u četvrtak.

Na žalost, ni taj let nije iskorišten, pa smo do sada u dva navrata morali na 24 tisuće kuna, koliko stoji karta, morali doplaćivati po 1700 kuna zbog promjene termina. Kako ni ovaj posljednji termin nije iskorišten, nećemo više ugovarati novi dok se situacija potpuno ne razriješi, kazao nam je Predrag Brazzoduro, tajnik SHP-a. Jedina utješna stvar u ovom trenutku je, kaže Brazzoduro, da pomorci nisu ni žedni, ni gladni.

Novi kupac

-Navodno se pojavio novi kupac brodova koji je zatočenim pomorcima za narednih sedam dana osigurao hranu, vodu i gorivo za rad pomoćnog motora. Na žalost, u najboljem slučaju, kupoprodaja brodova bi se mogla okončati za mjesec dana, kaže Brazzoduro. Inače, on ne vidi razlog zašto pomorci Katine sve ove mjesece ne žele napustiti brod dok im se ne isplate plaće. -Bili na brodu ili ne, nema nikakve garancije da će dobiti plaće.

Pogreška je što vlasnici brodova uopće zadržavaju posadu na tako „zarobljenim“ brodovima. Čim se pojavi problem, a ne riješi se u roku sedam dana, treba iskrcati teret i posadu, te tako izbjeći, i za vlasnika, i za posadu, ovu mučnu situaciju i kalvariju, smatra Predrag Brazzoduro.
« Last Edit: May 13, 2012, 07:31:32 pm by leut » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #88 on: May 13, 2012, 07:46:58 pm »

ZAGREB, 27.04.2012.

Vlada: Ukrcaj naoružane pratnje na hrvatske brodove zbog zaštite od pirata

Vlada je na današnjoj sjednici uputila u saborsku proceduru konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka kojim se stvara pravni temelj za ukrcaj naoružane pratnje na brodove hrvatske državne pripadnosti.

Zbog sve učestalijih napada pirata na trgovačke brodove, posebice u području Adenskog zaljeva, sjevernog i zapadnog dijela Indijskog oceana, te informacija o efikasnosti ukrcaja naoružane pratnje na brodove, bilo je potrebno razmotriti usvajanje odgovarajućih izmjena u hrvatskom zakonodavstvu u skladu sa smjernicama i preporukama Međunarodne pomorske organizacije (IMO).

Prema podacima IMO-a,  tijekom 2011. registrirano je 266 piratskih napada i oružanih pljački brodova, te 270 pokušaja. Prema dostupnim podacima, nijedan brod s ukrcanom naoružanom pratnjom još nije otet.

Naoružana pratnja najčešće se ukrcava u lukama prije ulaska u zonu povećanog rizika, a iskrcava se po isplovljavanju iz takve zone.

Valja naglasiti da je ovo tek jedna od mjera, točnije posljednja u nizu preventivnih mjera, koje temeljem procjene rizika brodar poduzima radi sprečavanja napada pirata. Pri tome, posebno valja voditi računa o pravima pomoraca, što je također uređeno ovim zakonskim prijedlogom.

Slična zakonska rješenja već su uvedena u nekim zemljama EU (Velika Britanija, Grčka, Danska), Norveška (van EU), a u nekim zemljama se razmatra ili je u izradi odgovarajući propis (Nizozemska, Italija).

Zakonskim prijedlogom se uređuju i pitanja vezano za identifikacijske iskaznice za osobe i vozila koji obavljaju određenu djelatnost ili se stalno ili povremeno zadržavaju na području luke.

Izvor: Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #89 on: May 14, 2012, 08:41:08 pm »

TRAŽILI IH CIJELU NOĆ
Trojica ronioca pronađeni pothlađeni jutros kod rta Jelinak - u avanturu krenuli bez dozvole i neregistriranim brodom.

Trojica prijatelja iz Primorskog Doca zadala su svojim nestankom velike brige roditeljima i prijateljima te splitskoj policiji. Njih trojicu, i to Josipa B. (22),Blaža K. i Duju M. je u ponedjeljak oko sedam sati ujutro na rtu Jelinak pronašla posada službenog policijskog plovila Sveti Dujam dok su u ronilačkim odjelima, poprilično pothlađeni i dezorjentirani doslovce "čamili na pustoj hridi".

Mladiću su iz Doca krenuli u subotu oko 11 sati u smjeru Trogira,a svojima su rekli da se idu malo zabaviti i roniti u trogirskom akvatoriju. Na put su krenuli teretnim vozilom marke opel, a na trajleru-prikolici nalazio se i njihov plastični brod dužine oko tri metra i vanbrodski motor tomos.

No kako se do deset minuta prije ponoći nisu nikome javili ,niti je itko od njihovih prijatelja znao što je s njima, roditelji trojice mladića su alarmirali policiju prijavivši nestanak. Odmah po dojavi obavljen je obilazak ceste od Planog do Labina a pročešljana je i obala uz Divulje do Kaštela,ali bez rezultata.

Policijski brod Sveti Dujam isplovio je zbog nevremena tek u ponedjeljak ujutro oko pet sati i već za dva sat uspio pronaći izgubljene mladiće.

Oni su svojim neregistriranim brodom i bez ikakvih dozvola za ronjenje nekako došli od Trogira gdje su isplovili do rta Jelinak, ali je problem nastao kada se brodić okrenuo i potopio.

Mladići su nekako doplivali do obale, a šta se sve događalo, zašto je brod potonuo još nitko ne zna.

Policija još nije sitgla razgovarati sa mladićima koji su odmah po dolasku na kopno hospitalizirani radi pothlađenosti.


MARKO DIDIĆ  SD
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 22   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.065 seconds with 22 queries.