PALUBA
June 16, 2024, 12:24:46 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 22   Go Down
  Print  
Author Topic: Vijesti s mora i kraja  (Read 183429 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #90 on: May 15, 2012, 01:06:44 pm »

14.05.2012.

Atlantska plovidba: "AP Slano" novi brod u floti, "Petka" prodana pa odmah uzeta u dugoročni charter

Dubrovačka Atlantska plovidba izvijestila je putem Zagrebačke burze da je danas u Južnoj Koreji, u brodogradilištu STX, preuzela brod novogradnju koji će ploviti pod imenom "AP Slano", javlja SEEbiz.

Riječ je o drugoj od ukupno tri ugovorene novogradnje koje je Atlantska plovidba naručila u istom brodogradilištu.

"AP Slano" blizanac je nedavno preuzetom brodu "AP Astarea". To su supramax brodovi od 57.300 tona nosivosti, ukupne duljine 190 metara, širine 32,26 metara i visine (do glavne palube) od 18,50 metara. Brod pokreće glavni stroj od 9.480 kW.

Atlantska plovidba izvijestila je i da je danas u Tarantu u ltaliji prodala brod "Petka", koji je odmah po primopredaji od kupca ponovno preuzela u dugoročni time charter sklopljen na rok od jedne godine s time da dubrovački brodar ima mogućnost produljenja toga roka za još jednu godinu.

Izvor: Dalmacija News
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #91 on: May 16, 2012, 03:32:26 pm »

16.05.2012.

Sabor: omogućiti naoružanu pratnju na brodovima

Prijedlogom izmjena Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka, o kojem jutros raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru se, pod određenim uvjetima te kao zaštita od piratskih napada na brodove, omogućuje ukrcaj naoružane pratnje na brodove hrvatske državne pripadnosti.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić iznio je podatak Međunarodne pomorske organizacije prema kojem je lani ukupno bilo 266 piratskih napada i oružanih pljački brodova te 270 pokušaja.

Naglasio je također i kako niti jedan brod s oružanom pratnjom nije bio otet.

Nakon konzultacija s brodarima i pomorcima te pravnim stručnjacima zaključeno je da se, temeljem prava na samoobranu, brodarskim kompanijama treba dopustiti da na svoj trošak ukrcaju naoružanu pratnju na brod kako bi se zaštitilo prvenstveno posadu, ali i brod i teret, i to u područjima gdje je rizik od napada ili pljačke povećan.

Kao osoba za naoružanu pratnju u zakonskim se izmjenama navodi osoba koja nije član posade broda, nego je na brod ukrcana za obavljanje neposredne sigurnosne zaštite posade, broda, tereta i druge imovine na brodu od piratstva i oružane pljačke, te prilikom obavljanja svojih poslova na brodu može koristiti vatreno oružje.

Da bi kompanija na brod, koji će ploviti morskim područjima u kojima postoji visoki rizik od piratskih napada ili oružane pljačke, mogla ukrcati naoružanu pratnju dužna je ishoditi dopuštenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, te ga izvijestiti o točnom vremenu i mjestu ukrcaja i iskrcaja naoružane pratnje, rekao je Antešić.

Kompanija je dužna i osigurati siguran ukrcaj i iskrcaj oružja na brod, a po potrebi ishoditi dozvole od drugih država, te osigurati osobna sredstva za spašavanje na moru za osobe za naoružanu pratnju.

Osobe za naoružanu pratnju mogu upotrijebiti vatreno oružje radi nužne obrane posade, broda, tereta i druge imovine na brodu od istodobnog ili izravno prijetećega piratskog napada ili oružane pljačke, i to isključivo uz suglasnost zapovjednika broda i u najmanjoj mjeri koja je potrebna da se odbije napad.

Slična zakonska rješenja ima Velika Britanija, Grčka i Danaska, napomenuo je Antešić.

Predloženim izmjenama, kazao je, propisano je da se odredbe zakona primjene i na nepomične obalne objekte

(Hina), Slobodna Dalmacija
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 258« Reply #92 on: May 16, 2012, 03:41:47 pm »

Vraćamo se u prvu polovicu 19. stoljeća. Prijedlog koji nije u skladu sa suvremenim međunarodnim pomorskim pravom. Kapetan bi mogao imati ogromne probleme u svjetskim lukama. Što ako pirati ugase svjetionike i počnu paliti vatre za plovidbu na opasnim mjestima? Pirati su uvijek korak ispred zaštitara, mornarice, policije i raznih ministarstava. Pomorske agente kao zaboravljaju a tko onda dojavljuje informacije piratima?
Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 167


« Reply #93 on: May 23, 2012, 02:41:53 pm »

REGATE KUTERA

Barski srednjoškolci najbolji u veslanju

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Pobjednici prolaze kroz cilj (Foto: Siniša Luković)

Ekipa učenika Nautičkog smjera Srednje poljoprivredne škole iz Bara pobjednik je danas održane veslačke regate kutera u organizaciji Mornarice Vojske Crne Gore u Tivtu.

Takmičenje organizovano povodom Dana nezavisnosti, okupilo je četiri ekipe iz Tivta, Kotora i Bara, a koje su u kuterima veslale na stazi dugoj jednu nautičku milju od Ostrva cvijeća do tivatske gradske rive Pine.

Prva kroz cilj je u vremenu od 12 minutra i 57 stotinki prošla ekipa Srednje poljoprivredne škole Bar koja je za sobom ostavila ekipu školskog broda MCG "Jadran" (13 minuta 6 stotinki) i ekipe Srednje pomorske škole Kotor (13.48), odnosno drugu kombinovanu ekipu MCG sastavljenu od članova posada patrolnih brodova P-33 i P-34 (14.34).

Pehare najboljima i diplome svim učesnicima veslačke regate na palubi školskog broda "Jadran" uručio je komandant MCG, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović.

Iako je veslanje i jedrenje u kuterima nekada bilo sastavni dio svakodnevnog života u Mornarici, zanimljivo je da je za današnju regatu organizator, Mornarica Crne Gore, morala da od Srednje pomorske škole Kotor pozajmi tri od ukupno 4 kutera sa kojima se veslalo jer takvih čamaca gotovo da više i nema u opremi ovog vida Vojske Crne Gore.

Tako su tri nekadašnja vojna čamca, a koja već godinama pripadaju SPŠ Kotor, u Tivat pred regatu iz Kotora dotegljeni remorkerom LR 77 MCG, dok je ekipa školskog broda "Jadran" nastupila u "svom" kuteru koji je dio opreme tog broda.

SL, Vijesti


* slika-136747.jpg (21.34 KB, 519x316 - viewed 313 times.)
« Last Edit: May 23, 2012, 03:24:36 pm by leut, Reason: prenesena vijest » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #94 on: May 23, 2012, 03:25:57 pm »

ZAGREB, 17.05.2012.

Projekt uspostave Pomorskog meteorološkog centra za Jadran

Sigurna plovidba brodica i jahti u velikoj je mjeri vezana za povoljne meteorološke uvjete, te je pitanje pomorske meteorologije pitanje sigurne plovidbe, istaknuo je pomoćnik ministra Perica Šolić na današnjem otvorenju dvodnevne radionice koju  organizira Svjetska meteorološka organizacija (WMO) i Državni hidrometeorološki zavod. Cilj susreta koji je okupio predstavnike svih država Jadrana je osnivanje Regionalnog informacijskog pomorskog meteorološkog centra za Jadran sa sjedištem u Hrvatskoj.
 
Pomoćnik Šolić naglasio je kako Ministarstvo pomorstva svakako podržava projekt te već više od desetljeća u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom osigurava neprekidno odašiljanje meteo izvješća za nautičare na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku na rezerviranim VHF kanalima za svako od područja Jadrana.

Izvor: Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #95 on: June 09, 2012, 03:19:44 pm »

Stanovnicima otoka danima prekinuta opskrba.
Vode na Silbi nema ni za piće, životinje skapavaju od žeđi.

Miloš Cimera, vlasnik “Zrmanje” neće voziti na Silbu dok mu ne podmire dugove / Cropix

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nemamo ni kapi vode, punih tjedan dana. Postajemo očajni. Ja se bavim proizvodnjom sira, nezamislivo je taj posao raditi bez vode. Ma nema ni za piće ni osnovne potrebe, a životinje nam skapavaju od žeđi - kaže mještanin Silbe Miodrag Ninković. Mještani su kazali kako danima nazivaju zadarski “Vodovod”, zadarsku gradsku upravu i resorno ministarstvo, no nitko im ne može reći kada će vodonosac donijeti vodu na otok. Jedino im je rečeno da Ministarstvo ima milijunski dug prema Gradu Zadru, time i Grad prema “Vodovodu” koji novac treba uplatiti na račun privatnika koji na otoke vozi vodu.

Miloš Cimera, vlasnik vodonosca “Zrmanja” koji je do sada donosio vodu na Silbu, rekao je da mu “Vodovod” duguje velike iznose i da neće voziti dok se dugovi ne podmire.

Brod je spreman za vožnju

- Brod je slobodan, može voziti danju i noću. Čeka se samo novac i više od toga ne bih komentirao - rekao je vlasnik vodonosca Miloš Cimera. Direktor zadarskog “Vodovoda” Tomislav Matek istaknuo je da problem nije u “Vodovodu”, nego u Ministarstvu koje još uvijek nije platilo dosadašnji obavljeni prijevoz vode.

- Dug “Vodovoda” prema vodonoscu iznosi 1,7 milijuna kuna, ali taj novac mi samo transferiramo iz Ministarstva prema vodonoscu. Ministarstvo nam nije doznačilo ništa. Nije ni potpisalo ugovor s “Vodovodom” o sufinanciranju vode za otoke za 2012. godinu. Stopirao sam isporuku vode dok ne potpišu ugovor, ne mogu drugačije napraviti jer je prijevoznik vode zbog tolikih dugova prema njemu zaprijetio blokiranjem računa “Vodovoda”. Ja više ne smijem povećavati dug - kazao je Matek.

Zadnja isporuka vode za Silbu obavljena je u travnju, odvezeno je oko 11 tisuća kubika vode. Od tada je sve stalo.

- Ministarstvu sam se obraćao mailovima, dopisima putem faksa, i ništa, nema odgovora. Ne mogu dopustiti blokadu računa “Vodovoda” zbog novca koje je dužno Ministarstvo - zaključio je Matek.

Pročelnik gradskog Odjela za poljoprivredu i razvitak otoka Ivica Katić je rekao da je Grad, zbog nedostatka vode na Silbi, zatražio hitan sastanak s nadležnim osobama u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Lada Kalmeta

Ministarstvo nema novca

Unatoč nekoliko telefonskih kontakata tijekom jutra s Tajanom Huzak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koja je više puta isticala da piše odgovor na naš upit o dugu Ministarstva prema Gradu Zadru za vodoopskrbu na otocima, do zaključenja teksta, do 17 sati, odgovor nismo dobili. Tajana Huzak se prethodno u telefonskim razgovorima žalila da u državnom proračunu nema novca za ovu stavku i da ne zna kako će se namaknuti novac za opskrbu otoka vodom, niti kada će mještani Silbe dobiti vodu.    SD


* ImageHandler.ashx.jpg (52.24 KB, 680x399 - viewed 280 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #96 on: June 18, 2012, 05:48:31 pm »

Lobiranje načelnika uspjelo.
Od petka brzim brodom iz Splita do Postira, Pučišća i Povalja, ali bez povlastica.

Uspostavljena je sezonska brzobrodska linija prema otoku Braču, Split-Postira-Pučišća-Povlja, koja će se održavati od 22. lipnja do 9. rujna 2012., s dva povratna putovanja tjedno, priopćeno je danas iz Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Liniju će održavati nacionalni brodar "Jadrolinija" i to petkom i nedjeljom. Polasci iz Splita predviđeni su u 9,30 sati, a povratak iz Povalja u 15 sati.

Time je prihvaćen zahtjev načelnika općina Pučišća Marina Kaštelana, Postira Ivice Mikačića i Selaca Ivice Škrpace da se u glavnoj turističkoj sezoni olakša povezanost naselja na istočnoj obali otoka Brača sa Splitom.

S obzirom da je riječ o sezonskoj liniji na nju se ne primjenjuje povlastica otočne tarife, navode iz Agencija za obalni linijski pomorski promet.

  SD
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #97 on: June 26, 2012, 05:51:21 pm »

Interesantan članak iz današnje SD.

-----------

Otočna žeđ
Apartmani bujaju, a špine su im suhe .

Vodonosac ‘Zrmanja’ utažit će otočnu žeđ, ali nakratko / Cropix
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Stanovnici zadarskog arhipelaga i “Otočni sabor” zadnjih dana i tjedana šalju apele za pomoć zbog suše koja će ovoga ljeta sasvim sigurno zadesiti otoke, prije svega one koji su pod upravom Grada Zadra.

Nakupilo su dugova prema vodonoscu “Zrmanja” iz prijašnjih godina, teškom je mukom dio dugova podmiren pa brod već nekoliko dana ipak vozi vodu na Silbu, Molat i drugdje - što znači da će otočna žeđ bar nakratko biti utažena. Koliko dugo - tek će se vidjeti.

Primjer otočne bezvodice klasični je primjer nesustavnog i lošeg rješavanja važnih problema u Hrvata. Prijevoz vode brodom s kopna na otoke jednostavno je preskup, a visoku cijenu plaćaju i otočani i država, znači porezni obveznici.

Ideje o bušotinama

Što se zapravo dogodilo i zašto nekad dostatne otočne vodspreme više nisu dovoljne?

Nekad duga suša i jest elementarna nepogoda, ali se uz to na otocima dogodilo i nešto drugo: apartmanizacija, odosno nekontrolirana izgradnja novih smještajnih jedinica što dovodi do toga da se ljeti broj stanovnika na pojedinim otocima poveća i desetak puta u odnosu na zimu. Naravno da dopola prazne gusterne pa ni vodonosac ne mogu zadovoljiti ljetne turističke potrebe.

I “Otočni sabor” u svojim apelima upozorava na sušu upravo zbog turizma. Naravno da nitko nije protiv turista, ali se problem suše (koja, očito, neće biti tek jednogodišnja pojava) treba rješavati paralelno s razvojem turizma. Vir se svojedobno suočio s problemom manjkave infrastrukture u nekontroliranoj izgradnji apartmana pa je tamošnja vlast teškom mukom rješavala nagomilane probleme.

Ali, Vir je praktički kopno i sve je zbog toga lakše. Sporadično su se odavno pojavljivale ideje o otočnim bušotinama iz kojih bi se koristila tzv. tehnička voda, zbog lagane slanosti nepitka, ali kvalitetna za sve druge potrebe.

U podzemelju otoka ima vode, odavno je to otkriveno, ali se nije ništa napravilo (osim u rijetkim primjerima u poljoprivredi) kako bi se ta voda iskoristila. A desalinizatore nećemo ni spominjati. Valjda je lakše plaćati Zrmanju ili plesati ples za dozivanje kiše.

Mario Vuksan  SD


* zrmanja.jpg (34.5 KB, 680x430 - viewed 219 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #98 on: June 26, 2012, 06:09:24 pm »

Na slici je PT-71, a ne "Zrmanja".
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #99 on: June 26, 2012, 06:35:15 pm »

Na slici je PT-71, a ne "Zrmanja".
Ma vidio sam i ja da nije Zrmanja (slika je par postova iznad) ali znaš da su novinari uvjek u pravu.  Smiley

poz.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #100 on: June 27, 2012, 04:41:41 pm »

A sezona je tek počela.  Roll Eyes

Quote
Posadi trajekta koji vozi na relaciji Korčula - Split u srijedu je u 9.05 sati jedan putnik priredio pravu dramu. Trajekt je iz Vele Luke na Korčuli krenuo u 6.15 sati. Muškarac je tijekom cijele plovidbe mirno sjedio na klupi i gledao prema moru. Tristotinjak metara prije splitske luke iznenada je skočio u more s oko osam metara visokog natkrivenog dijela palube.

Uočili su ga putnici i alarmirali posadu. Trajekt je naglo zaokrenuo, što je u prvi trenutak prestrašilo ostale putnike, koji nisu znali što se zbiva. Brzinom munje pročulo se da je netko skočio s palube. Svi su putnici nahrupili da to vide. Posada se spremila na spašavanje, ali “skakač” je vikao kako ne želi da dolaze po njega te je plivao i uživao u vodi, a i odbio je pomoć ribara koji je lovio u blizini.

Ubrzo je stigla i pomorska policija koja je muškarca izvukla iz mora. Prevezli su ga na kopno, gdje ga je preuzela ekipa Hitne pomoći i odvezla u splitsku bolnicu. Još se utvrđuje je li bio rastrojen ili pijan.

  24sata
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #101 on: June 28, 2012, 01:57:12 pm »

28.06.2012.

U Zagrebu se osniva Udruga kapetana i časnika

U Velikoj dvorani Ministarstva pomorstva i infrastrukture u petak će se održati osnivačka skupština Udruga kapetana i časnika palube trgovačke mornarice Zagreb. Udruga će raditi na organiziranom povezivanju pomorskih kapetana i časnika te na poboljšanju njihove suradnje s nadležnim državnim i gradskim tijelima, znanstvenim ustanovama, gospodarstvom, sindikatima pomoraca i srodnim udrugama u domovini i inozemstvu.

Jedan od ciljeva im je i unapređenje pomorstva, unutarnje plovidbe i zaštita pomorskog okoliša.

- U relativno kratkom roku smo uočili izuzetnu spremnost pomorskih kapetana i časnika koji žive u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj da se osnuje jedna prava strukovna pomorska Udruga čija je zadaća okupljanje i druženje kapetana i časnika, a mislimo da možemo pridonijeti afirmaciji naše profesije ne samo u glavnom gradu Zagrebu nego li i u cjelokupnom kontinentalnom dijelu. Vjerujemo da smo spremni zaštititi nasu profesiju - poručio je kapetan Mario Babić.
Osim njega u Udruzi su za sada kapetani Ivan Božić, Božidar Šaban, Boris Mirković i Radomir Žuvić.

Ines Brajević, Dalmacija News
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #102 on: June 29, 2012, 05:16:29 pm »

Ova vodovodna trakavica se nastavlja.  Tongue

--------------------

Drvenik ostao bez vode, žedno 1500 ljudi

Mi na Velom Drveniku imamo više travarice nego vode, u petom misecu smo vodu dobili, a u šestom ni kapi, ne znamo koliko ćemo ovako moći izdržati. U gustirnama imamo manje od po metra vode, žege i sparine su iz dana u dan, a lito je tek počelo, šta li nas tek čeka?

Na izmaku smo snaga i mi otočani opet imamo dojam da smo zaboravljeni i građani drugog reda, pomozite nam makar vi novinari – tako u jednom dahu o žednom početku ljeta iz prve ruke govori Jerko Jukić iz Velikog Drvenika, otoka u trogirskom arhipelagu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
- Ima nas 240 domaćih na Velom Drveniku, a sada ljeti nas bude i više od tisuću i po, da ne govorimo o nautičarima koji rado dolaze kod nas. U svibnju smo dobili vodu, svatko ima pravo na 2 vagona, a u šestom misecu smo se opet zapisali, ali čujemo da vodonosca nema jer se nitko nije javio na natječaj. Nas ne zanimaju političke igre, ne zanima nas tko je nadležan, koje ministarstvo, mi samo želimo znati kada će nam stići voda. Sada peremo suđe u moru, pa molim vas kakvu to sliku šaljemo u svijet našim turistima? - iskreno će Jerko Jukić.

Isti problem poput Velikog Drvenika muči i mještane obližnjeg Malog Drvenika u trogirskom akvatoriju jer je isti vodonosac “Naranča” stizao i do njihova otoka do svibnja, dok je u lipnju izostao.

Nelojalna konkurencija

Među onima koji su redovito nosili vodu na otoke splitskog, ali i drugih područja bio je i vodonosac “Kapetan Mrs”, vlasnika Mladena Karamana, no ove godine na natječaj se nije javio.

- Problem je u nebrizi vlasti, kako one prošle, tako i ove, vodoopskrbu na otocima treba rješavati tijekom zime, a ne kad počne ljeto. Uništit će nas nelojalna konkurencija, na natječaj se sada može javiti i najmanji vodonosac za 1 kunu i to nas doista stavlja u neravnopravan položaj jer se meni takav posao nikako ne može isplatiti – kaže Mladen Karaman, vlasnik vodonosca “Kapetan Mrs”.

Dok čekaju kako će se na državnoj razini riješiti njihov problem, otočani s mukom prate vremensku prognozu jer žegi i vrućinama se ne vidi kraja. Zato s pravom kažu da su i dalje žrtve apsurdne situacije, usred mora ostali na suhom. Do kada, na žalost, nitko ne zna.

Ministarstvo ‘opralo’ ruke

Tko je nadležan za pitanje vodoopskrbe, Grad, Županija ili država, doznali smo u prozvanom Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

“Ovo Ministarstvo nema nikakvu nadležnost niti ovlasti nad vodoopskrbom otočnog stanovništva RH, pa tako ni stanovništva Velikog Drvenika. Jednako tako, nema nadležnosti ni nad provedbom javnih natječaja za odabir broda vodonosca. Vodoopskrba i javni natječaji u nadležnosti su jedinica lokalne samouprave”, stoji u odgovoru Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


OJDANA KOHAREVIĆ SD


* ImageHandler.ashx.jpg (49.33 KB, 680x509 - viewed 182 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #103 on: July 01, 2012, 10:54:03 am »

Ovo bi išlo u crnu kroniku ali evo je u vjestima da bi skrenuli pažnju na opasnosti sportskog ronjenja.  pravilo

--------------------

Četvoro talijanskih ronilaca poginulo je u subotu u urušavanju zidova u jednoj špilji u južnoj Italiji, a druge četiri osobe spašene su, objavili su talijanski mediji.

Športski ronioci, tri muškarca i jedna žena, poginuli su u "Krvavoj špilji" blizu Palinura južno od Salerna a tragedija se, kako se pretpostavlja, dogodila zbog urušavanja zidova špilje.

Prema izvješćima talijanskih medija, drugih četvoro ronilaca uspjelo se na vrijeme spasiti.

Mrtva tijela ronilaca izvučena su iz špilje tek nekoliko sati nakon tragedije.

Rt Palinuro omiljen je među roniocima zbog brojnih špilja što se ondje nalaze. Zidovi "Krvave špilje sadržavaju željezo i u dodiru s vodom poprimaju crvenu boju.

Voditelj skupine, koji je zaronio kako bi pomogao unesrećenima, ozlijeđen je i prevezen je u bolnicu.

   SD
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #104 on: July 11, 2012, 04:04:56 pm »

Na slici je PT-71, a ne "Zrmanja".
Ma vidio sam i ja da nije Zrmanja (slika je par postova iznad) ali znaš da su novinari uvjek u pravu.  Smiley

poz.

Evo još jedne slike "Zrmanje", slikano iz nešto veće blizine...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Zrmanja.jpg (49.78 KB, 680x488 - viewed 189 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 22   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 23 queries.