PALUBA
June 13, 2024, 01:40:11 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 22   Go Down
  Print  
Author Topic: Vijesti s mora i kraja  (Read 183118 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« on: November 04, 2008, 09:05:52 pm »

04/11/2008

Queen Elizabeth 2 će biti hotel na moru


Kraljica prekookeanskih putovanja, brod Queen Elizabeth 2, poslednji put u istoriji u ponedeljak se usidrio ispred dubrovačkih zidina. Već dogodine, trajno usidren u Dubaiju, ovaj svetski najpoznatiji prekookeanski brod primiće prve bogate goste koji će biti spremni izdvojiti pozamašnu svotu za odsedanje u budućem luksuznom plovećem hotelu na dokovima luke Palm Jumeirah.

Prošle godine za 100 miliona dolara Queen Elizabeth 2 kupio je arapski div “Dubai World” u vlasništvu sultana Ahmeda Bin Sulayema, koji će u njegovoj unutrašnjosti urediti luksuzni hotel.

Nakon što je Queen Elizabeth 2 od 1969. godine preplovila oko šest miliona nautičkih milja - što je jednako kao da je trinaest puta otplovila do jeseca i natrag ili, pak, kao da je 190 puta oplovila zemaljsku kuglu - legendarni brod odlazi u penziju.

Od porinuća 1967. godine, kojem je kumovala sama kraljica Elizabeth 2, do danas, ovaj brod je više od 800 puta preplovio Atlantik, 25 puta zemaljsku kuglu te prevezao više od 2,5 miliona putnika.

S američke strane Atlantika na poslednje putovanje prema Mediteranu brod Queen Elizabeth 2 uputio se 17. oktobra, i to u pratnji kruzera Queen Mary 2 iste brodske kompanije Cunard Line simbolično se opraštajući na svom poslednjem putovanju svetskim morima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Uprkos velikoj zapremnini i dužini od 293 metra, brod može razviti brzinu do 34 čvora, zbog čega se smatra najbržim putničkim brodom na svetu, a zbog dubine gaza od deset metara ograničen je broj luka u koje može pristati.

Sultan Ahmad Bin Sulayem pretvoriće brod u jednu od najatraktivnijih svetskih hotelskih destinacija na moru, s obzirom na to da brod poseduje vrednu zbirku umetničkih predmeta, među kojima su i slike u ulju članova engleske kraljevske obitelji.

Nakon celovite restauracije brod će biti za stalno usidren u luci Palm Jumeirah, svetski poznatom luksuznom veštačkom ostrvu u obliku palme u Dubaiju.
 
Izvor: S.D.


* 800pxrmsqueenelizabeth2uq5.jpg (36.79 KB, 640x359 - viewed 341 times.)
« Last Edit: October 22, 2011, 01:30:50 pm by leut » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1 on: November 11, 2008, 04:12:42 pm »

Poslednje putovanje broda "Kvin Elizabet 2"

11/11/2008

Luksuzni putnički brod "Kvin Elizabet 2" obavio je svoje oproštajno putovanje duž južne engleske obale i sa dva sata zakašnjenja stigao u luku Sautempton gde mu je vojvoda od Jorka odao poslednju poštu.

Tokom svoje karijere, "Kvin Elizabet 2" je prešao 5,9 miliona nautičkih milja.
Porinut 1969. godine, bio je najveći putnički brod koji je prošao kroz Panamski kanal.

Poslužio je i za transport britanskih vojnika tokom rata na Foklandskim ostrvima 1982. godine.

Izvor: RTS
« Last Edit: October 22, 2011, 01:36:10 pm by leut » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2 on: November 12, 2008, 08:27:33 am »

Najpoznatiji brod na svetu nasukao se na sprud

12/11/2008

„Kvin Elizabet 2”, jedan od najpoznatijih brodova za krstarenje težak 70.000 tona, juče se uoči svog poslednjeg putovanja nasukao na sprud kod ostrva Vajt dok je plovio ka Sauthemptonu, svojoj matičnoj luci. U incidentu niko nije povređen.

„Brod je dotakao peščani sprud, ali zahvaljujući rastu plime uspeo je da se oslobodi”, kaže Erik Flaunders, predstavnik vlasnika broda, kompanije „Kanard”. „Koliko mi znamo, na brodu nema nikakvih oštećenja i sve se odvija kao što je planirano”, dodao je on.

Izvor: Blic online
« Last Edit: October 22, 2011, 01:36:35 pm by leut » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3 on: January 22, 2009, 05:47:46 pm »

22.01.2009

Slovenci zaplijenili hrvatski brod, posada pri kraju sa zalihama hrane

Zbog dugovanja dvema kompanijama iz Kopra, Slovenci su zaplenili hrvatski brod "Sol Trejder", a posadi koja je navodno ostala bez hrane i vode zabranjen je izlazak na kopno, piše sajt Net.hr.
 
Sekretar Sindikata pomoraca Hrvatske i koordinator ITF-a za Hrvatsku Predrag Brazoduro tvrdi da vlasnik broda kapetan Igor Govoričin iz Rijeke, osim kompanijama iz Kopra, duguje i posadi plate za protekla tri meseca u iznosu od oko 50.000 dolara.

Govorčin je potvrdio da je brodu zabranjeno isplovljavanje iz koparske luke, dodajući da je na putu ka Kopru kako bi rešio nastalu situaciju. On je, međutim, istakao da su hrana i voda za deveteročlanu posadu osigurani i da će tako biti i ubuduće. Brod je, kako je objasnio, zaustavljen zbog duga za gorivo.

''Radimo na rešavanju problema i nadamo se da će brod i posada nastaviti posao'', rekao je Govorčin.
Kapetan Brazaduro naveo je da je posada "Sol Trejdera" poslednji put dobila hranu i vodu 9. januara, u količini dovoljnoj za oko deset dana.

"Ne znam kada će se i kako završiti ova naša priča, ali mi smo već 15 dana praktično zarobljeni na brodu i bez previše nade da će naša agonija uskoro završiti", rekao je za "Jutarnji list" Aljoša Juras, zapovednik "Sola Trejdera".
On je danas sišao s broda, zahvaljujući Lučkoj kapetaniji, čiji je brod njega i jednog pomorca Ukrajinca, koji je zatražio pomoć lekara, prevezla do obale.

"Učinili su to sada, ali sigurno neće više, a mi novca za plaćanje broda da bi otišli na kopno nemamo, jer od 11. novembra prošle godine nismo primili plate. Tako smo i mi, kao i naš brod, praktično zaplenjeni", istakao je Juras.

"Sol Trejder" je 31. decembra 2007. stigao iz Tunisa u Portorož sa 2.100 tona soli. Kada se vezao u luci, slovenačke vlasti su im predale rešenje o zapleni, broda koju je zbog nepodmirenih dugova za gorivo zatražila italijanska banka Omega Benk Suplaj.

"Ipak smo 6. januara isplovili iz Portoroža u Kopar, gde smo trebali ukrcati drvo za Libiju. Međutim, čim smo došli u sidrište, Lučka kapetanija zaustavila je brod uz obrazloženje da nema slobodnog veza, ali i zbog rešenja još dve firme o zapleni zbog dugova. Od tada smo na sidrištu, 300 metara od obale, ali na nju ne možemo", objasnio je Juras.

Dva dana nakon toga slovenske su im vlasti dale vodu i hranu za desetak dana, ali sada su njihove rezerve pri kraju.

"Imamo još oko tri tone vode, ali više nemamo brašna ni za hleb. Slovenačke vlasti obećale su nam da će nam danas isporučiti novu količinu hrane pa se nadamo da nećemo ostati gladni, iako se hranimo jednolično", naveo je Juras.

On se danas sastao i sa advokatom, koji bi trebalo da zastupa i devetoročlanu posadu, šest Hrvata i tri Ukrajinca, koja će također podneti zahtev za odštetu, naveo je "Jutarnji list".

"Vlasnik, riječka kompanija Val menidžment limitid, duguje nam za plate 50.000 evra i ako se brod proda, mi imamo pravo prvenstva naplate", zaključio je Juras, dodajući da mu je Govorčin rekao da kompanija nema novca za podmirenje duga.

Izvor: Blic online
« Last Edit: October 22, 2011, 01:11:15 pm by leut » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4 on: October 30, 2009, 04:06:52 pm »

Najveći brod za krstarenja isplovio iz Finske za SAD


30.10.2009.

"Oaza na moru" (Oasis of the Seas), najveći brod za krstarenja na svetu, isplovio je iz finske luke Turku put Majamija, u SAD.

Foto: Reuters
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
Brod dužine 360 metara koštao je skoro milijardu evra, a izgrađen je u Finskoj za kompaniju "Rojal karibijan kruz lajns".

"Oaza na moru" u decembru treba da isplovi iz Majamija na svoje prvo krstarenje.

Brod ima 16 paluba sa 2.700 kabina i može da primi 6.300 putnika i 2.100 članova posade. Pored brojnih pogodnosti, ima i otvorenu pozornicu veličine fudbalskog igrališta sa 750 mesta, napravljenu po ugledu na grčke amfiteatre, ledenu dvoranu i poseban deo namenjen deci i omladini.


Izvor: Beta, AP


* brod01-v.jpg (21.62 KB, 470x188 - viewed 368 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #5 on: November 06, 2009, 08:38:33 pm »

Stotinjak nestalih na “putovanjima iz snova”

Raste broj zagonetnih nestanaka na kruzerima

Od 2000. godine pa do danas svjetski je tisak objavio 124 imena osoba nestalih u morima u nerazjašnjenim okolnostima

Nedovoljno poznata udruga dobrovoljaca pod nazivom Međunarodna udruga kruzerskih žrtava opet je na svojim internetskim stranicama uputila apel medijima i policijama diljem svijeta kako bi pomogli u rješavanju ne deset ili pedeset, nego više od sto neriješenih nestanaka ili smrti ljudi koji su boravili na krstarenjima.

Od 2000. godine do danas svjetski je tisak objavio 124 imena osoba nestalih u morima u nerazjašnjenim okolnostima. Svima je zajedničko samo jedno: tijela nikada nisu pronađena...

Međunarodnu udrugu kruzerskih žrtava pokrenule su dvije američke obitelji, Caver i Smith, pogođene analognim nesretnim slučajem. Kobne 2004. godine nakon drugog dana krstarenja oko Aljaske, 40-godišnju Merrian Carver nitko nije vidio.

Nakon povratka broda u luku, obitelji je trebalo više od mjesec dana da od kompanije dobije točne informacije o ukrcaju nestale putnice i kutiju s njezinim, gotovo netaknutim stvarima. Iste godine netragom je nestao i 26-godišnji George A. Smith, koji je sa svojom dragom bio na medenome mjesecu – krstarenje Mediteranom.

Njegova mlada supruga tvrdi da se jednu večer nije vratio u kabinu, nakon čega je pokušavala zaustaviti plovidbu i početi potragu, no nisu joj to dopustili. Iskrcala se u Turskoj te se avionom vratila u Chicago kako bi slučaj prijavila policiji. Do danas slučaj nije riješen. Opetovanom apelu Udruge razlog je nestanak mladog Talijana i drugog časnika palube na kruzeru “Costa Atlantica”, 28-godišnjeg Stefana Trivellina.

Izgubio se na putu prema Barceloni 17. rujna ove godine, a obitelji još nije jasno u kojim okolnostima. Tiskovni uredi najvećih svjetskih kompanija, kao što su Carnival Cruise Lines, Royal Caribbean i MSC, izbjegavaju dati precizne odgovore na pitanja o tome što, na primjer, ako se neka smrt ili nestanak dogode u međunarodnim vodama, na brodu koji je matičnu zastavu zamijenio, recimo, zastavom iz zemlje kroz koju prolazi, što se nerijetko događa. Istina je da nigdje ne stoji da bi brodsko osoblje trebalo istraživati slučaj.

Članovi Udruge zahtijevaju međunarodni zakon prema kojem bi se bilo kakva kriminalna radnja koja se dogodi tijekom krstarenja trebala odmah prijaviti Interpolu ili policiji, bez obzira na državu u kojoj se kruzer nalazi.

Unosan posao

Ploveći turistički gradovi prevezu godišnje i više od 15 milijuna gostiju te pritom ostvare prihod veći od 20 milijarda dolara. Industrija kruzinga zapošljava više od 150.000 ljudi, a među njima je i oko 15.000 Hrvata.

Autor: Nina Kljenak
Izvor: Slobodna Dalmacija http://www.slobodnadalmacija.hr/
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 239


« Reply #6 on: November 06, 2009, 09:07:46 pm »

Ako se broj nestalih posmatra u odnosu na broj od 15 miliona putnika, statistički to nije mnogo, ali posmatrano sa humanog aspekta, izgleda mi neverovatna brojka! Svaki čovek je ličnost, ima svoj život, porodicu... Mogu da shvatim nestanak čoveka sa broda neke "sumnjive" kompanije koji plovi pod nekom egzotičnom zastavom, ili sa platforme za vađenje nafte, gde se stiču ljudi iz raznih kultura, raznih nivoa obrazovanja, navika, što neminovno vodi nastanku sukoba koji mogu da imaju za rezultat i tragičan ishod.

Ali nestati sa turističkog luksuznog kruzera?

Kako uopšte putnik da nestane sa broda? Odgovor koji se prvi nameće je slučajan pad preko ograde palube u more. Malo sam razmišljao zašto se ne pristupi u takvom slučaju potrazi za čovekom, i došao do zaključka da je kompaniji jeftinije da se sudi sa porodicom jednog nestalog nego sa stotinama (hiljadama) putnika koji bi tužili zbog neispunjavanja odredbi ugovora, kašnjenja u dolasku u luke, zbog stresa, uznemiravanja i slično.

O varijanti namernog bacanja čoveka u more, kao mornar sa stažom od ukupno 31 godine u mornarici, ne mogu ni da razmišljam. Koji bi motivi mogli nekoga da navedu na takav čin?

U svakom slučaju, jeziva činjenica, šta god da je preovlađujući uzrok (siguran sam da ih ima više).

Još jedna stvar: čudi me da osiguravajuće kompanije ne povedu svoje interne istrage o takvim slučajevima, jer sam ubeđen da je većina nestalih imala životno osiguranje, ili barem putno osiguranje za konkretno krstarenje, a odštete koje se isplaćuju nisu uopšte male.

Možda bi trebalo analizirati i prosečnu starost žrtava, zbog mogućnosti da je u pitanju ilegalna trgovina ljudskim organima.
Logged
MORNAR
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 642


« Reply #7 on: November 17, 2009, 04:05:32 pm »

Bio sam dvaput na krstarenju, pa mi nekako ne idu ove priče. Prilikom ukrcanja svaki putnik dobije magnetnu karticu, koja služi za plaćanje pića i ostalih troškova na brodu i kao registracija  prilikom izlaska sa broda. Ako se neko ne vrati na brod sa izleta, služba sigurnosti to zna. Istina je, da brod ispolovi tačno na vrema, pa ti bio na brodu ili ne. Ali da bi nestao sa broda neopaženo sa svim kamerama.koje su na brodu.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #8 on: November 17, 2009, 05:09:58 pm »

Samoubistvo se čini kao najprostije objašnjenje.
A i pomenuto osiguranje nije nemoguće.

Ali ceo tekst mi je čudan, uklj. i zadnju rečenicu gde navode da 10% posada u kruzingu čine hrvati?
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 258« Reply #9 on: November 17, 2009, 05:42:12 pm »

Tko prima Pomorski vjesnik može vidjeti koliko posade čine Hrvati na stranim brodovima. Ne samo Hrvati, već Crnogorci, Slovenci, Filipinci itd. Dovoljno je pogledati rubriku '' Halo naši ''. Isti Pomorski vjesnik donosi popis stranih brodova kojima upravljaju kompanije u Hrvatskoj. Pomorski vjesnik izdaje Sindikat pomoraca Hrvatske u Rijeci.
Logged
MORNAR
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 642


« Reply #10 on: November 28, 2009, 11:59:20 am »

Samoubistvo se čini kao najprostije objašnjenje.
A i pomenuto osiguranje nije nemoguće.

Ali ceo tekst mi je čudan, uklj. i zadnju rečenicu gde navode da 10% posada u kruzingu čine hrvati?
To je sigurno. Hrvati su uglavnom oficiri ili šefovi restorana i možda koji viši konobar. Sve stalo je rja sa Filipina,Hondurasa,Gvatemale i ostalih siromašnik zemalja.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #11 on: January 07, 2010, 09:21:56 am »

Remontno brodogradilište nautičkog centra ‘Prgin’ ulazi na skandinavsko tržište

Gradi se 15 brodova za Norvežane

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
S norveškom tvrtkom Nordic Aqua Boats AS, Remontno brodogradilište Nautičkog centra “Prgin” Šibenik ugovorilo je gradnju 15 radnih brodova koji će biti isporučeni sljedećih pet godina.

Veliko je to priznanje Nautičkom centru “Prgin” s obzirom na to da su Norvežani šest mjeseci paralelno vodili pregovore i s kineskim brodograditeljima.

Međutim, unatoč njihovoj konkurentnosti, kvaliteta proizvoda NCP-a bila je presudna za dobivanje posla. Do sada su se radni brodovi NAB CAT 13,5 i NAB CAT 15 proizvodili isključivo u Kini i u Norveškoj, a od sada će u ove modele biti utkano znanje i hrvatskih brodograditelja.

- Veliko značenje ovog ugovora je što su njime NCP Remontnom brodogradilištu Šibenik otvorena vrata za ulazak na norveško tržište, tržište jedne od najbogatijih zemalja na svijetu u kojoj su ribarstvo i brodogradnja, nakon plina i nafte, dvije najzastupljenije industrijske grane u rastu nacionalnog BDP-a - kažu u NCP-u.

Rok gradnje prvog katamarana NAB CAT 13,5 je pet mjeseci, a do kraja sljedeće godine očekuje se gradnja ukupno tri broda.

Riječ je o aluminijskim katamaranima od 13 i 15 metara koji se koriste za rad u ribogojilištima (fish firming industry), koje karakterizira velika radna površina opremljena dizalicom, a u svaki model bit će ugrađen motor John Deere snage 330 HP.

Osnovna namjena ovog radnog broda je opskrba i održavanje ribogojilišta, a uzgoj ribe jedna je i od najbrže rastućih industrijskih grana u Norveškoj. Najveći dio otpada na uzgoj lososa, a u posljednjih 20 godina kad se proizvodilo 20.000 tona lososa proizvodnja je dosegla današnjih čak 850.000 tona godišnje.

Zbog ovog intenzivnog rasta tržišta, znatno je porastao i broj ribogojilišta koja su često locirana daleko od obale, pa su i plovila koja ih opskrbljuju nerijetko izložena nepovoljnijim vremenskim prilikama.

Upravo stoga je kvaliteta radnih brodova za opskrbu ribogojilišta od iznimne važnosti, a svoju šansu u ovoj norveškoj tržišnoj ekspanziji pronašla je domaća tvrtka NCP Remontno brodogradilište Šibenik.

Do suradnje NCP-a sa Nordic Aqua Boatsom došlo je zahvaljujući posredništvu tvrtke CroNoMar, sa sjedištem u Šibeniku. Riječ je o inovativnoj tvrtki koja je osnovana s ciljem prepoznavanja i stvaranja novih poslovnih mogućnosti kroz projekte s norveškim i hrvatskim partnerima, u čemu mladi tim na čelu s Malvinom Villabom izvrsno napreduje.

Autor: Marijan Džambo / EPEHA  
Izvor: Slobodna Dalmacija http://www.slobodnadalmacija.hr/


* NAB CAT_thumb.jpg (26.64 KB, 468x250 - viewed 356 times.)
« Last Edit: January 07, 2010, 09:25:18 am by Broker » Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 258« Reply #12 on: January 07, 2010, 09:59:12 am »

U Šibeniku je sve propalo, pa će propasti i ovaj posal. Nema šanse da se to realizira u iduća dva stoljeća!
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 258« Reply #13 on: June 20, 2010, 01:15:00 pm »

04/11/2008

Queen Elizabeth 2 će biti hotel na moru


Kraljica prekookeanskih putovanja, brod Queen Elizabeth 2, poslednji put u istoriji u ponedeljak se usidrio ispred dubrovačkih zidina. Već dogodine, trajno usidren u Dubaiju, ovaj svetski najpoznatiji prekookeanski brod primiće prve bogate goste koji će biti spremni izdvojiti pozamašnu svotu za odsedanje u budućem luksuznom plovećem hotelu na dokovima luke Palm Jumeirah.


Prisjetimo se slavne prethodnice iste kompanije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1 048.jpg (127.54 KB, 840x885 - viewed 348 times.)
« Last Edit: October 22, 2011, 01:37:35 pm by leut » Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #14 on: July 24, 2010, 09:19:12 am »

U Koparsko pristanište uplovio največi putnički brod do sada

Juče nešto oko 0800 u Koparsko pristanište je uplovilo največi putnički brod do sada. I inače je luka Kopar polako postala jedna od večih destinacija velikih putničkih brodova, za koje ima obezbjeđenu operativnu obalu i veliki broj parkirališta.
Radi se o brodu Norwegian Gem od 93530GRT, dužine 294m i širine 32,3m. Gaz broda je 8,2m. Brzina do 32čv. Porinuta je 2007 g. u njemačkoj za Norveškog brodara.
Ima mogučnost ukrcaja 2384 putnika, kojima je na raspolaganje posada koja broji 1154 člana.
Putnicima verojatno neče biti dosadno jer imaju šaroliku turističku ponudu i razmilit če se na najznačajnije turističke tačke po cjeloj Sloveniji.
Inače brod ima na sebi sve sadržaje za razonodu i sport. Prvi put sam vidijo na brodu i umjetnu stijenu za penjanje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ono iza dimnjaka je umjetna stjena.


* 634154878757465061_100723-00202240.jpg (29.52 KB, 410x302 - viewed 406 times.)

* Norwegian_Gem_16.jpg (62.56 KB, 500x333 - viewed 320 times.)
« Last Edit: October 22, 2011, 12:46:50 pm by leut » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 22   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.082 seconds with 23 queries.