PALUBA
May 30, 2023, 12:38:27 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info, brok@paluba.info i kubovac@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju  (Read 6750 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #45 on: July 25, 2022, 06:47:10 am »
Bajden u Saudijskoj Arabiji, Saudijska Arabija u BRIKS-u: Zašto je propala turneja predsednika SAD?


Predsednik Amerike Džo Bajden u Saudijsku Arabiju je prošle nedelje otišao da bi je nagovorio da značajno poveća proizvodnju nafte kako bi joj oborila cenu, i da bi suzbio uticaj Rusije na Bliskom istoku.

Odgovoreno mu je da proizvodnja nafte može da bude povećana samo malo, i to, tek ako se arapske zemlje o tome dogovore s Rusijom.

Bliskoistočna turneja Džoa Bajdena – u sklopu koje je posetio Izrael i potom se u Saudijskoj Arabiji sastao s proširenim sastavom Saveta za zalivsku saradnju arapskih država – tako se na kraju pretvorila u popriličan fijasko.


Ubistvo Kašogija

A faktički vladar najvažnije zemlje arapskog sveta, saudijski princ-prestolonaslednik Muhamed bin Salman kome je Bajden pretio da će ga, usled sumnje da je naredio ubistvo kolumniste „Vašington posta“ Džamala Kašogija, pretvoriti u međunarodnog pariju, a sada mu je došao na noge da ga moli za pomoć, svom gostu iz Amerike na kraju je – namerno ili ne – priredio poprilično poniženje naočigled čitavog sveta. Već i zato što predsednik Sjedinjenih Država na kraju nije dobio ništa od onoga što mu je, kako opominje portal „Blumberg“, bilo „očajnički potrebno“.

„Bajdenov put u Saudijsku Arabiju narušava naš moralni autoritet“, grmeo je izdavač „Vašington posta“ Fred Rajan u autorskom tekstu ilustrovanom rukovanjem s krvavom rukom, demokrate u Kongresu zatražile su i „rekalibraciju američko-saudijskog partnerstva“ u ime „ljudskih prava i demokratskih vrednosti u spoljnoj politici“, te, ispraćen u ovakvoj atmosferi, Bajden valjda nije ni imao izbora nego je Bin Salmanu i u lice ovom prilikom morao da kaže kako ga smatra odgovornim za ubistvo Kašogija. Štaviše, otkrio je „Blumberg“, iz istih razloga američke vlasti su saudijskom prestolonasledniku rekle i da je nepoželjan na aerodromu da dočeka Bajdena kao sve ostale učesnike samita.


Hladan tuš

Ispostavilo se da vređanje domaćina koga ste došli da molite za pomoć i nije baš najrazboritija pregovaračka taktika.

„Bajden nije uspeo da obezbedi ni pristanak na stvaranje regionalne bezbednosne osovine koja bi uključivala Izrael, ni momentalno povećanje proizvodnje nafte“, sumirala je agencija „Rojters“.

„Saudijska Arabija, najvažniji arapski saveznik Vašingtona, polila je hladnu vodu na američke nade da će biti dogovoreni temelji regionalne bezbednosne alijanse, koja bi uključila Izrael, za borbu protiv iranske pretnje“, navodi se, i citira saudijski šef diplomatije, princ Fejsal bin Farhan al Saud, koji je čak rekao da „nije obavešten o bilo kakvim razgovorima o zalivsko-izraelskom odbrambenom savezu“ te da „kraljevina u takvim razgovorima ne učestvuje“. Takođe, objasnio je, „odluka Rijada da otvori svoj vazdušni prostor svim avioprevoznicima“ – uključujući i izraelske – „nema nikakve veze s uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Izraelom i ne predstavlja nagoveštaj daljih koraka“. Džo Bajden je, inače, upravo tu odluku o otvaranju vazdušnog prostora, jer je nečime morao da se pohvali, ocenio kao „veliku stvar“ i „prvi konkretan korak na putu ka široj normalizaciji odnosa“.

Još teži udarac, međutim, pretrpele su Bajdenove nade da će Saudijci početi da ispumpavaju više nafte kako bi joj oborili cenu. Od toga uglavnom nema ništa, a „Blumberg“ donosi i detalje takvog dogovora: „Bajden je Saudijsku Arabiju u subotu napustio bez čvrstog obećanja o povećanju proizvodnje nafte... Saudijski ministri insistirali su da će odluke biti donete na osnovu logike tržišta, i u okviru OPEK+ koalicije koja uključuje Rusiju... Rijad je bio potpuno jasan da se drži te alijanse.“

„U svakom slučaju“, otkriva „Blumberg“, „dalje povećanje proizvodnje ionako može samo da bude neznatno“ jer, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji, „nivoi slobodnog proizvodnog kapaciteta tanki su kao žilet“.


Američki vakuum

I inače je, dodaće „Blumberg“, „grupa arapskih zemalja pokazala da ne planira da zaoštri svoj stav prema Moskvi“, a portal „Politiko“ tome dodaje upozorenje da i „Kina stoji na putu Bajdenovog nastojanja da se približi Saudijskoj Arabiji“. Ne samo stoga što „ne drži lekcije o ljudskim pravima“ i pride „Rijadu prodaje vojnu opremu kakvu SAD odbijaju da mu prodaju“, već je reč i o elementarnoj ekonomskoj logici – trgovinska razmena Kine i Saudijske Arabije preko tri puta je veća od američko-saudijske, 65,2 naspram „mršavih 19,7 milijardi dolara“ u 2020. godini.

Povrh toga, napominje „Politiko“, „u martu je odnos s Kinom Rijad dodatno unapredio najavom da u delu transakcija namerava da napusti američki dolar u korist kineskog juana“, a „Peking je privoleo Saudijsku Arabiju da postane 'dijaloški partner' u Šangajskoj organizaciji za saradnju“. Dok je predsednica Međunarodnog foruma BRIKS-a Purnima Anand najavila i da, posle Irana i Argentine, i Saudijska Arabija – uz Tursku i Egipat – namerava da zatraži prijem u tu organizaciju.

A Bajden je po povratku kući rekao da je njegov put na Bliski istok služio „pozicioniranju Amerike u ovom regionu za budućnost. Nećemo da ostavimo vakuum za Rusiju i Kinu da ga popune. Dobijamo rezultate.“


Geoekonomski mazohizam

Kakve je rezultate zapravo donela Bajdenova poseta Bliskom istoku? Zašto Saudijska Arabija i ostale članice OPEK-a ne odustaju od saradnje s Rusijom? I kako će BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju uticati na geopolitičko pozicioniranje ovog regiona?

O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku“ govorili dugogodišnji spoljnopolitički urednik u Tanjugu Borislav Korkodelović i Đuro Bilbija, urednik portala „Fakti“.

Iako je, u jednom od svojih javnih istupa tokom bliskoistočne turneje, Bajden nazvao ovaj region „značajnim“, Borislav Korkodelović objašnjava da je energetska kriza pokazala da je on i mnogo više od toga:

„Sa prostora Bliskog istoka i njegovog neposrednog susedstva, od Libije do Rusije, dolazi oko 53 odsto proizvodnje prirodnog gasa u svetu, i oko 60 odsto ukupnih rezervi. O proizvodnji nafte da i ne govorimo. Ovde je skoncentrisana energetska osnova sveta, što je osnova i za privredni razvoj čovečanstva, te je potpuno jasno koliki je zapravo njegov značaj. Pa otuda i neobično živa diplomatska aktivnost u tom delu sveta te se posle Bajdenove posete Izraelu i Saudijskoj Arabiji, kojom pokušava da zaustavi trend opadanja američkog uticaja a on je dodatno ubrzan prošlogodišnjim povlačenjem iz Avganistana, u Teheranu predsednik Rusije Vladimir Putin susreo sa liderima Irana i Turske.“

„Svima na Zapadu je sad jasno da je oslanjanje na tzv. obnovljive izvore energije, što je i izazvalo energetsku krizu, predstavljalo svojevrsni geokonomski i geopolitički sado-mazohizam. Pokušaj da se ta greška sad ispravi osuđen je na propast već i zato što Amerika, koja ide prema recesiji i dubokoj ekonomskoj i političkoj krizi, više nema snage da odatle istisne ni Rusiju, ni Kinu a ni Iran,“ ističe Đuro Bilbija.

„Niko više na Bliskom istoku ne čeka Ameriku za bilo šta što mu je od životnog značaja. Ona sad pokušava da se vrati, nastojeći da okupi saveznike na antiiranskoj osnovi, ali u međuvremenu se Iran približio Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu, iz Jemena ga nisu izbacili, i onog poslušnog, marionetskog Bliskog istoka, jednostavno, više nema. Čak i Saudijska Arabija, koja je bila zarobljenik sopstvenih petrodolara, pod vođstvom prestolonaslednika Muhameda bin Salmana okrenula se drugim pravcima razvoja i SAD više nemaju monopol nad njenom spoljnom politikom.“


Novi globalni balans

„Uprkos zahtevu Vašingtona da poveća proizvodnju nafte – premda je upitno koliko uopšte ima kapaciteta da to učini – Rijad ostaje veran dogovorima s Moskvom u okviru OPEK+ jer ne želi da remeti dobru saradnju koju su dve zemlje ostvarile u sklopu te organizacije. A i zašto bi obarali cenu nafte koja im odgovara,“ napominje Borislav Korkodelović, i objašnjava: „Ogromna većina čovečanstva, sa izuzetkom lidera čuvene zapadne zlatne milijarde, teži promenama čiji su pokretači lideri Rusije i Kine Putin i Si Đinping, a koje vode stvaranju multipolarnog sveta. Saudijska Arabija je jako dobar primer uklapanja u taj multipolarni svet.“

S tim u vezi, magazin „Njuzvik“ piše da proširenje BRIKS-a na „Iran i Saudijsku Arabiju (...) može da ima značajan uticaj na globalni geopolitički balans... BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju dele jedan važan ideološki kvalitet: obe (organizacije) su fokusirane na multipolarnost.“ Pritom, opominje se, „naftne rezerve Teherana i Rijada BRIKS-u bi dale dodatnu snagu u izazivanju dolarske hegemonije (...) jer je za zamenu dolara kao rezervne svetske valute potrebno da što više država koje izvoze sirovine, a naročito naftu, pristanu na to.“

„Svi u arapskom svetu i te kako dobro znaju šta podrazumevaju nedavne Putinove reči o slamanju američkog svetskog poretka“, uveren je Đuro Bilbija. On zaključuje: „Egipat, Saudijska Arabija, Turska, uz njih i Iran i Argentina – najave njihovog ulaska u BRIKS podrazumevaju izlazak ispod američke šape. Ko god se sad kandiduje za BRIKS, ispisuje se, makar delimično, iz američkog poretka. A istovremeno iskazivanje želje dva ljuta rivala, Saudijske Arabije i Irana, da zajedno uđu u jednu organizaciju, pokazuje da su se njihovi međusobni odnosi već u dovoljnoj meri promenili, što je postalo moguće zato što su se i jedni i drugi u dovoljnoj meri osamostalili u odnosu na SAD. I to pokazuje da njihovi lideri odlično razumeju koja strana sveta gubi, a koja predstavlja budućnost.“


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #46 on: July 25, 2022, 07:07:10 am »
"Oni su opsednuti"


Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov nazvao je opsesijom pokušaje zapadnik zemalja da zabrane ruskim partnerima da se fotografišu sa njim i Putinom.

Lavrov je tokom zajedničke pres konferencije sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem, u Kairu, citirao izjavu nemačke šefice diplomatije Analene Burbok da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je predsednik zemlje članice NATO, ''dozvolio sebi da se fotografiše sa Putinom u Teheranu", prenose RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije tvrdi da su pre njegove posete Kairu predstavnici SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i EU od Lige arapskih država zahtevali da osudi sve akcije koje Rusija preduzima, a posebno da sa njim ne potpisuju nikakve dokumente niti da se fotografišu.

"Oni su opsednuti tim fotografijama. To već nije pitanje iz sfere diplomatije, to je druga grana proučavanja ljudskog organizma", rekao je Lavrov.

Prethodno je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova izjavila da američke diplomate mole strane kolege da se ne fotografišu sa Lavrovom i ocenila da predstavnici Stejt departmenta na taj način pokušavaju da demonstriraju navodnu izolaciju Rusije.

Lavrov je u okviru afričke turneje doputovao u Egipat, a zatim će posetiti i Etiopiju, Ugandu i DR Kongo.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #47 on: July 25, 2022, 07:39:52 am »
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov stigao u Egipat u okviru afričke turneje


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u Kairo gde će razgovarati sa egipatskim zvaničnicima dok njegova zemlja pokušava da prekine diplomatsku izolaciju i sankcije Zapada zbog invazije na Ukrajinu.

Lavrov je stigao u Kairo kasno sinoć u prvom delu svoje afričke turneje tokom koje će takodje posetiti Etiopiju, Ugandu i Demokratsku Republiku Kongo, prenosi ruska državna televizija RT.

Lavrov je jutros počeo razgovore sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Amehom Šukrijem, javilo je egipatsko ministarstvo.

Ruski šef diplomatije treba kasnije danas da se sastane sa generalnim sekretarom Arapske Lige Ahmedom Abulom Geitom. On će se takodje obratiti stalnim predstavnicima te panarapske organizacije, preneo je RT.

Egipat, najmnogoljudnija zemlja u arapskom svetu, odbio je da zauzme stranu od počekta rata u Ukrajini u februaru i održava bliske veze sa Moskvom i sa Zapadom. Egipat je medju najvećim uvoznikom žita na svetu, a veliki deo toga dolazi iz Rusije i Ukrajine.

Egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi je izgradio bliske lične odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Dvojica vodja ojačali su bilateralne odnose znatno poslednjih nekoliko godina, prenosi AP.

Poseta Lavrova Kairu usledila je pošto je ruska državna kompanija za atomsku energiju Rosatom prošle nedelje u Egiptu počela izgradnju nuklearne elektrane sa četiri reaktora. Lokalni mediji procenili su vrednost projekta na 25 milijardi evra.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #48 on: July 25, 2022, 08:54:53 am »
Lavrov: Moskva ceni stav zemalja Arapske lige o Ukrajini


Rusija ceni stav zemalja članica Lige arapskih država o situaciji oko Ukrajine, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Cenimo uravnotežen, pošten i odgovoran stav zemalja članica i Lige u celini“, rekao je Lavrov tokom sastanka sa stalnim predstavnicima zemalja članica Arapske lige.

On je napomenuo da je u aprilu kontakt grupa Arapske lige posetila Moskvu i da je održana korisna diskusija o ovom pitanju.

„Otvoreni smo za nastavak takvog dijaloga sa našim prijateljima iz Lige arapskih država i drugih delova sveta, nemamo šta da krijemo“, dodao je ministar.

Prema rečima Lavrova, Rusija je zainteresovana za unapređenje partnerstva i ekonomske saradnje sa Arapskom ligom, kao i za zajednički rad na regionalnim pitanjima, kao što je situacija oko Palestine.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #49 on: July 25, 2022, 08:56:58 am »
Nemački list: Putin stvara novi svetski poredak


U svetu se formira novi svetski poredak, što je Zapadu pokazao nedavni susret lidera Rusije, Irana i Turske, Vladimira Putina, Ibrahima Raisija i Redžepa Tajipa Erdogana u Teheranu, piše nemački list „Handelsblat“.

Autor članka je uveren da je signal nedavnih pregovora „astanske trojke“ da zapadne zemlje dobijaju konkurente i gube uticaj u ozbiljnim geopolitičkim pitanjima.

Novinar je naglasio da dok Zapad bespomoćno posmatra Rusiju, nadajući se da će je saterati u međunarodnu izolaciju, sama Rusija u međuvremenu stvara novi svetski poredak. A šefovi zapadnih država postali su zavisni od onih zemalja na koje ranije nisu obraćali pažnju, ističe se u članku.

„Jedinstvo koje je demonstrirano tokom sastanka bilo je nešto više od političkog marketinga… Zapad ne bi trebalo da ga potcenjuje“, ocenjuje list.

Direktor Instituta za krizne studije Mark Almond je ranije za „Dejli mejl“ istakao da Zapadu prete neprijatnosti zbog Putinovog puta u Iran. Prema mišljenju ovog analitičara, sastanak ruskog lidera sa kolegama iz Turske i Irana mogao bi da označi početak novog antizapadnog saveza.

Prema pisanju kineskog lista „Global tajms“, razgovori ruskog predsednika sa liderima Turske i Irana u Teheranu predstavljali su uzvratni udar na pokušaje Vašingtona da potvrdi svoj uticaj u regionu. Radi se o nedavnom radnom putovanju američkog predsednika Džozefa Bajdena na Bliski istok, odakle se, prema rečima autora članka, vratio „praznih ruku“. U članku se ističe da šef Bele kuće nije mogao da ubedi predstavnike Saudijske Arabije da je potrebno povećati proizvodnju nafte, dok se Putinova poseta pokazala produktivnijom i izgleda kao „udarac u lice SAD“.

I sam ruski lider je istakao da je zajednički rad tri zemlje u Teheranu omogućio da se „slomi kičma“ međunarodnog terorizma. Sledeći samit „astanske trojke“ biće održan u Moskvi.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #50 on: July 25, 2022, 10:15:29 am »
Lavrov: Početak nove ere


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se s stalnim predstavnicima zemalja članica Arapske lige, kada je izjavio da svet ulazi u "novu eru".

"Mi smo na početku nove ere. Govorim o pokretu usmerenom prema stvarnom multilateralizmu, a ne onom koji je Zapad pokušao da nametne", rekao je Lavrov na sastanku, a prenose ruski prorežimski mediji.

Podsetimo, zbog zapadnih sankcija koje su uvedene Rusiji nakon početka rata u Ukrajini, zvanična Moskva okrenula je svoje ekonomsko kormilo u drugim pravcima, to jest ka drugim zemljama.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #51 on: July 26, 2022, 11:37:57 am »
Volodin: U celom svetu pokrenut proces dedolarizacije – i ne može se zaustaviti


Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin smatra da je proces dedolarizacije koji se dešava u celom svetu nepovratan.

„U celom svetu je pokrenut proces dedolarizacije i ne može se zaustaviti“, napisao je Volodin na Telegramu.

On je naveo pet razloga zbog kojih dolar sve više gubi svoje pozicije. Po njegovim rečima, „dolar nije podržan stvarnim dobrima i resursima“, a ta valuta se takođe koristi „kao instrument političke borbe“, što ne uliva poverenje drugim državama da će njihov novac biti siguran.

Pored toga, na proces dedolarizacije utiče težnja ka multipolarnosti u svetu, a samim tim i potreba za alternativnom dolaru, ističe Volodin.

Među razlozima je naveo i to što „Vašington ne želi da prizna sopstvene greške i da radi na njima“. Takođe je konstatovao da postoji cikličnost prema kojoj je „svakoj svetskoj valuti određen period od oko 100 godina“ .


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #52 on: July 27, 2022, 07:37:33 am »
Uganda traži bližu saradnju sa Rusijom i odbija da se bori protiv „tuđih neprijatelja“


Uganda traži bližu saradnju sa Rusijom i odbija da se bori protiv „tuđih neprijatelja“, rekao je lider zemlje Joveri Museveni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u gradu Entebeu u utorak.

„Želimo da trgujemo sa Rusijom i želimo da trgujemo sa svim zemljama sveta. Ne verujemo da smo neprijatelji nečijih neprijatelja. Želimo da stvaramo sebi neprijatelje, a ne da se borimo protiv tuđih neprijatelja. To je naša doktrina“, rekao je predsednik Ugande.

Afrički lider je primetio da su Rusija, a pre nje Sovjetski Savez, podržavali Ugandu i afrički antikolonijalni pokret više od sto godina i da nikada nisu naneli štetu zemlji.

Uzimajući u obzir bogate prirodne resurse Ugande, Museveni je rekao da se nada da bi njegova zemlja mogla dalje da poveća saradnju sa Rusijom u oblastima kao što su svemirska nauka, nuklearna energija, medicina i hrana.

Takođe je insistirao da ne razume pozive Africi da „automatski“ zauzme antiruski stav, napominjući da Uganda ne može da se okrene protiv zemalja koje joj nikada nisu nanele štetu, posebno imajući u vidu da je čak oprostila svojim kolonijalnim tlačiteljima prošlosti i sada radi i sa njima.

Zajednička konferencija za novinare održana je u vreme diplomatske turneje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova po Africi i bila je to prvi put da je visoki ruski zvaničnik ikada posetio Ugandu.

Lavrov se u nedelju sastao sa svojim kolegom u Egiptu, gde je otkriveno da je grupa zapadnih ambasadora iz SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i EU upozorila egipatske zvaničnike da se ne fotografišu sa najvišim ruskim diplomatom.

Kada je Museveni upitan da li je dobijao slična upozorenja, on se našalio da niko nije „toliko glup” da ga tako nešto pita, napominjući da je njegov stav uvek bio jasan, da nije „proistok” ili „za”. -zapad“, ali „za sebe“.

Lider Ugande je u nastavku izložio strategiju Afričkog pokreta za slobodu, objašnjavajući da će zemlje koje su „progresivne snage koje imaju za cilj da poboljšaju stanje čoveka bez obzira na društvene sisteme“ uvek biti dobrodošle.

Museveni je naveo primere Kine i Saudijske Arabije, koje ne dele isti društveni sistem kao Uganda, ali ipak uspešno poboljšavaju uslove života u svojim zemljama.

„Pozdravljamo [ove zemlje] jer se bave aspektom ugnjetavanja čoveka po prirodi, ublažavaju patnju čoveka od strane prirode, kontrolišu poplave, bolesti i tako dalje“, rekao je predsednik, napominjući da, ako jedna zemlja napredovao, bio je od koristi za druge narode.

„Ovo je ispravno shvatanje napretka za celu ljudsku rasu“, pretpostavio je on.

Lider Ugande je dalje naveo da kada je u Rusiji bilo napretka i stabilnosti, to je bila korist i za Ugandu, jer je omogućila veću trgovinu i saradnju sa Rusijom u raznim oblastima.

„Ovo je ono što tražimo. Saradnja koja je dobitna za sve u svetu“, pretpostavio je Museveni i dodao da odbacuje ideju rivalstva između zemalja, navodeći da to nije deo strategije Afričkog oslobodilačkog pokreta.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #53 on: July 27, 2022, 10:17:18 am »
Borelj: "Lavrov ide da ih ubedi... Ja idem da kažem suprotno"


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj se požalio zapadnoj štampi:

"Lavrov ide u Afriku da pokuša da ubedi Afrikance da su evropske sankcije krive za sve što se dešava... I cela zapadna štampa to ponavlja. Idem u Afriku da kažem suprotno, da sankcije nemaju nikakve veze sa tim, a to niko ne prenosi."


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #54 on: July 27, 2022, 01:47:41 pm »
Kremlj "potopio" Brisel: Borelj je duh, Rusi "kidaju"


Obračun Borelja i Lavrova za naklonost Afrike naglašava ono što mnogi u političkim krugovima EU znaju već godinama, ali je malo njih spremno da javno prizna.

Naime, pre nego što je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, u nedelju sleteo u Afriku, objavio je komentar u kom je za preteću globalnu prehrambenu krizu okrivio Zapad. Brojni mediji u Africi preneli su taj članak, a hiljade ljudi su ga delile na Fejsbuku.

Šta je u to isto vreme radio Žozep Borelj, šef diplomatije EU zadužen za zauzdavanje ruskih diplomatskih nasrtaja? Prema podacima koje navodi Politiko, Borelj je bio kao duh, kompletno nevidljiv na društvenim mrežama, u medijima, utopljen u talasu izveštavanja o Lavrovu.

U bici dezinformacijama između Rusije i EU, Evropa je debelo nadmašena, poražena i ne barata ni s približno dovoljno resursa za borbu protiv sofisticirane propagandne mašinerije Kremlja, koji kombinuje državne medije, lepezu diplomata širom sveta i podzemne alate kojima afirmiše ruske političke ambicije na sve četiri strane sveta, prenosi Jutarnji list.

Uprkos opsežnim sankcijama protiv ruskih državnih medija kao što su Raša tudej i Sputnjik u Evropi, mediji naklonjeni Kremlju i dalje dopiru do desetina miliona ljudi širom sveta sa otvoreno proruskom porukom.

Blok od 27 evropskih zemalja, s druge strane, za sada ne pronalazi nikakav odgovor na rusku propagandu, često se isključivo oslanjajući na staložena saopštenja za štampu i sterilne fotografije, ocenjuje Politiko.

U svakom slučaju sposobnost Rusije da plasira svoje informacije na globalnom nivou, dok EU posmatra sa strane, nije bio inicijalni plan Brisela onda kada su evropske birokrate, početkom rata u Ukrajini, udarili na proruske medije.

"Živimo u potpuno novom dobu", kaže za Politiko jedan od evropskih zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, dodajući da je to kao da u rat Brisel umesto teške artiljerije nosi nož.

Dalje se navodi da se službena evropska jedinica koja se bori protiv ruskih dezinformacija zove Ist stratkom, kao i da je pod ingerencijom diplomatske službe EU i ima godišnji budžet od nekoliko miliona evra – u poređenju s gotovo neograničenim resursima ruskih državnih medija.

S druge strane, uprkos svim mogućim sankcijama EU, Raša tudej nastavlja da razvija svoju taktiku, uključujući kontinuirano stvaranje novih stranica na nemačkom, francuskom, španskom i engleskom jeziku.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #55 on: July 27, 2022, 02:59:50 pm »
Lavrov u Etiopiji: SAD uništavaju sve zemlje koje ugrožavaju njihove interese – primer je Jugoslavija


Sjedinjene Američke Države uništavaju sve zemlje koje ugrožavaju njihove političke interese – to je bio slučaj sa Jugoslavijom, Irakom, Libijom, Sirijom i drugim zemljama, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji boravi u poseti Etiopiji.

„Kada su naše američke kolege u prošlosti osetile da postoji pretnja po njihove političke interese, bombardovali su Jugoslaviju 1999., Irak 2003., Libiju 2011. i mnoge druge zemlje, hiljadama kilometara udaljene od američke obale. Oni su počinjali vojne operacije bez ustezanja, ne objašnjavajući nikome, veoma često sa lažnim razlogom, uništavajući gradove, ubijajući na hiljade nevinih građana“, rekao je Lavrov, obraćajući se stranim diplomatama u ruskoj ambasadi u Adis Abebi.

On je skrenuo pažnju na to da su usled vojnih operacija Sjedinjenih Američkih Država praktično uništeni gradovi poput Mosula u Iraku i Rake u Siriji.

„Ne sećam se da je progresivni, civilizovani Zapad na neki način pokretao tu temu“, ocenio je šef ruske diplomatije.

Ministar je konstatovao da se svet trenutno nalazi u „važnom istorijskom trenutku“ kada će morati da se bira kako će se živeti i šta će se ostaviti sledećim generacijama.

„Živećemo u svetu koji sledi principe Povelje UN, zasnovanoj na ravnopravnosti suverenih država ili u svetu gde će dominirati najjači. Da li je naš izbor da živimo u svetu kolektivnog Zapada pod okriljem SAD koje odlučuju kada i kako da promovišemo naše interese?“, upitao je Lavrov.


„Kina sledeća meta Zapada“

Kina će biti sledeći cilj Zapada na spisku neprijatelja, posle Rusije, izjavio je Lavrov.

„NATO po redu označava svoje neprijatelje. Rusija je broj jedan. Kina je na drugom mestu“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, svi principi mogu da budu narušeni ukoliko Zapad odluči nekoga da kazni.

„Ako je to potrebno, oni će bez kolebanja uvesti sankcije protiv bilo koje zemlje koja izazove njihovu nervozu. Spomenuo sam Kinu kao zemlju koja će biti sledeći cilj“, dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boravi u petodnevnoj poseti Africi do 28. jula. Danas je posetio Adis Abebu gde se sastao sa etiopijskim kolegom, ministrom spoljnih poslova Demekeom Mekonenom.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #56 on: July 27, 2022, 03:35:32 pm »
Iran i Rusija rade na opcijama koje bi parirale Zapadu


Iran će uskoro prihvatiti plaćanja ruskom platnom karticom Mir i postati još jedna država koja prihvata rusku alternativu za sisteme kartica Viza i Masterkard.

To je izjavio zamenik iranskog ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju Medhi Safari.

"Mislim da će ovaj sistem plaćanja uskoro biti aktiviran u Iranu", rekao je Safari, prenosi Rojters, pozivajući se na izveštaj ruske agencije RIA novosti.

Moskva radi na jačanju veza s Teheranom otkako je 24. februara pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, pošto Kremlj, koji na Zapadu osuđuju zbog rata, nastoji da sklopi nova ekonomska i diplomatska partnerstva na drugim stranama, navodi britanska agencija.

Južna Koreja i Kuba su takođe nedavno počele da prihvataju platnu karticu Mir, što na ruskom znači i "mir" i "svet", a Ujedinjeni Arapski Emirati nameravaju uskoro da je prihvate. Ova kartica takođe funkcioniše u popularnim turističkim destinacijama u Turskoj i Vijetnamu i nekim bivšim sovjetskim republikama.

I Rusija i Iran su pod teškim sankcijama SAD i Evropske unije, koje blokiraju njihov pristup ključnim delovima globalne finansijske infrastrukture.

Safari je takođe rekao da dve zemlje rade na stvaranju alternative SWIFT servisu za razmenu poruka koji podržava prekogranična plaćanja širom sveta. Nekoliko ruskih banaka je od 24. februara izbačeno iz SWIFT sistema, čije je sedište u Belgiji.

"Zemlje koje žele da dedolarizuju svoje transakcije moraju da imaju poseban sistem sličan SWIFT-u. Iranska i ruska strana su predložile opciju... Postigli smo veoma dobar dogovor na osnovu kojeg možemo da obavljamo devizne transakcije između dve zemlje", kazao je Safari, prema izveštaju RIA novosti.

Kartice sistema Viza i Masterkard koje su izdate u Rusiji prestale su da funkcionšu u inostranstvu nakon što su te dve najveće svetske mreže za obradu kartičnih plaćanja obustavile rad u toj zemlji početkom marta.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #57 on: July 28, 2022, 03:56:57 pm »
Egipat raskinuo ugovore o isporuci 240.000 tona pšenice iz Ukrajine


Egipat je raskinuo ugovore o isporuci 240.000 tona pšenice iz Ukrajine, kupljene u decembru 2021. godine, saopštila je agencija Rojters, pozivajući se na izvore.

Kako je precizirano, Glavna uprava Egipta za nabavku robe „oslobodila“ je od ugovornih obaveza kompanije „Nibulon“ i „Inerko“ koje su trebalo da isporuče četiri partije pšenice.

Rojters navodi da su vlasti Egipta u decembru prošle godine kupile žito po ceni od 346 do 360 dolara po toni, uključujući cenu dostave. Zbog situacije u Ukrajini rezervisana roba nije isporučena.

Egipat je najveći uvoznik pšenice u svetu – godišnje kupuje oko 11 do 13 miliona tona, što podmiruje tek polovinu potreba zemlje.

Drugu polovinu obezbeđuje unutrašnja proizvodnja. Glavni izvoznici žita u Egipat su Rusija i Ukrajina.


Peskov: Raskid sporazuma Egipta i Ukrajine o isporukama žita nije povezan sa posetom Lavrova Africi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da raskid sporazuma Egipta i Ukrajine o isporukama žita nije povezan sa posetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Africi.

„To teško da ima veze sa posetom Lavrova. Mi imamo svoje odnose sa Egiptom, imamo svoje sporazume sa Egiptom o relevantnim isporukama koje Rusija realizuje“, rekao je Peskov.

Što se tiče odnosa Egipta sa drugim zemljama, to je njihova stvar, istakao je Peskov.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #58 on: July 28, 2022, 04:14:29 pm »
Lavrov: Stvara se red zemalja koje žele da se pridruže ŠOS


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se stvara red onih zemalja koje žele da stupe u sastav Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) kao punopravni članovi i posmatrači, a povodom predstojećeg samita organizacije u Samarkandu, koja će se održati u septembru.

„Dnevni red samita u Samarkandu čini se veoma solidan, sadržajan, a posebno je simbolično što se, kako se bliži samit, stvara svojevrsni red onih zemalja koje žele da se pridruže kao punopravni članovi ŠOS ili posmatrači i partneri u dijalogu“, istakao je Lavrov po završetku pregovora sa uzbekistanskim predsednikom Šavkatom Mirzijojevom na marginama samita šefova diplomatija ŠOS u Taškentu.

Šangajska organizacija za saradnju je evroazijska politička, ekonomska i bezbednosna organizacija osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Izuzev Uzbekstana, sve ostale države su bile članice Šangajske petorke (osnovane 1996), a nakon prijema Uzbekistana 2001. organizacija je dobila sadašnje ime. Indija i Pakistan pridružili su se organizaciji 2017. godine. Na samitu ŠOS u Dušanbeu u septembru 2011. godine započeta je procedura prijema Irana u organizaciju i pružanja statusa partnera u dijalogu Egipta, Katara i Saudijske Arabije. Belorusija je ove godine podnela zvaničan zahtev za pristupanje ŠOS u svojstvu punopravnog člana.

Samit ŠOS održaće se u septembru 2022. godine u Samarkandu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #59 on: July 29, 2022, 11:50:31 am »
ŠOS: Protiv Rusije pokrenut totalni hibridni rat koji počinje da se preliva na Kinu


Protiv Rusije je pokrenut totalni hibridni rat koji počinje da se preliva na Kinu, izjavio je zamenik generalnog sekretara Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) Grigorij Logvinov.

„Sada je postalo potpuno očigledno da su informacione tehnologije počele da se koriste u vojne svrhe, a medijski prostor se pretvorio u poligone i bojna polja. Protiv jedne od država, osnivača ŠOS-a, protiv Rusije, pokrenut je totalni hibridni rat koji već počinje da se preliva na Kinu“, rekao je Logvinov na otvaranju Foruma medija i analitičkih centara zemalja ŠOS.

On je podsetio da je Šangajska organizacija za saradnju od trenutka osnivanja „bila objekat otvoreno neprijateljskih komentara u zapadnim medijima“.

Logvinov je istakao da se u protekle dve decenije antagonizam sa Zapada samo pojačao, posebno nakon nereda u Kazahstanu u januaru ove godine, kada je ŠOS zajedno sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) podržao legitimne vlasti republike.

Diplomata dodaje da je u završnom protokolu nakon konsultacija informativnih službi ministarstava spoljnih poslova zemalja-članica ŠOS-a u aprilu ove godine konstatovano da je neophodno da se obrati pažnja na problem suprotstavljanja lažnim informacijama.


izvor
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.