PALUBA
May 30, 2023, 11:43:05 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik za postovanje vesti!
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju  (Read 6748 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #60 on: July 29, 2022, 11:52:11 am »
Argentina, Brazil i Meksiko nisu podržali američki stav o Ukrajini


Učesnici 15. konferencije ministara odbrane Amerike objavili su zajedničku deklaraciju u kojoj je većina, 13 od 21 zemlje, odbila da oštro kritikuje akciju Rusije u Ukrajini, dok Argentina, Brazil i Meksiko imaju stav da to ne može da bude predmet diskusije na forumu.

„Konflikti su u celom svetu, kao što je invazija na Ukrajinu i nasilje oružanih grupa koje terorišu stanovništvo Haitija. To nisu legitimna sredstva za rešavanje sukoba, pa se države članice konferencije ministara odbrane Amerike nadaju da će se brzo doći do mirnog rešenja“, navodi se u zaključku deklaracije učesnika konferencije 21 zemlje kontinenta, koja se održava u Brazilu.

Tri zemlje učesnice konferencije: Argentina, Brazil i Meksiko su napomenule da je ovo pitanje u kompetenciji Ujedinjenih nacija i da ne može da bude predmet diskusije na forumu.

Pritom, osam ministara odbrane iz Kanade, Kolumbije, Ekvadora, SAD, Gvatemale, Haitija, Paragvaja i Dominikanske Republike je insistiralo na uključivanju fusnote u kojoj je odvojeno izraženo oštro neodobravanje događaja u Ukrajini.

Konferencija ministara odbrane Amerike održava se svake dve godine. Prvi sastanak je održan 1995.godine u Sjedinjenim Američkim Državama.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #61 on: July 29, 2022, 12:05:44 pm »
Više od deset zemalja želi da poveća učešće u ŠOS, aktivno se razmatra zahtev Belorusije za članstvo


Jedanaest zemalja planira da poveća nivo svog učešća u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), izjavio je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Uzbekistana Vladimir Norov.

„Jedna od važnih tačaka našeg sastanka bila su pitanja širenja ŠOS. Ministri su razmotrili postojeće prijave od zainteresovanih strana za dobijanje statusa države članice, posmatrača i partnera u dijalogu. Želeo bih da istaknem da smo postigli značajan napredak po tom pitanju“, rekao je Norov na brifingu nakon sednice.

On je podsetio da je u okviru predstojećeg samita ŠOS u Samarkandu u septembru planirano potpisivanje memoranduma o obavezama Irana, „koje otvara direktan put ka punopravnom članstvu ove zemlje u organizaciji“.

Norov je saopštio da se na samitu očekuje potpisivanje dokumenata kojima će se Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji dati status partnera u dijalogu u ŠOS-u.

„Ministri su podržali prijave Bahreina i Maldiva za dobijanje statusa partnera u dijalogu ŠOS-a. Odgovarajuća rešenja biće potpisana tokom sednice saveta lidera u Samarkandu“, precizirao je Norov.

Kako je dodao, strane aktivno razmatraju prijavu Belorusije za dobijanje punopravnog članstva u organizaciji.

Norov je istakao da članice organizacije moraju da razrade konsolidovan pristup pitanju o davanju statusa posmatrača pri ŠOS Azerbejdžanu, Jermeniji, Kambodži i Nepalu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #62 on: July 29, 2022, 12:09:38 pm »
Lavrov: Svaka zemlja ŠOS-a će samostalno odlučivati o dedolarizaciji


Svaka država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) treba sama da donese odluku u vezi s odustajanjem od upotrebe dolara, ali ima dovoljno činjenica koje govore da je ta valuta nepouzdana, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Svaka zemlja-članica ŠOS-a treba sama da odluči koliko se udobno oseća, oslanjajući se na dolar, s obzirom na apsolutnu nepouzdanost te valute sa stanovišta moguće zloupotrebe“, rekao je Lavrov nakon sednice Saveta ministara spoljnih poslova članica ŠOS-a.

On je istakao da je nakon sednice Saveta ministara dogovorena mapa puta za prelazak na povećanje upotrebe nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama. Po rečima Lavrova, to ubedljivo govori o stavu zemalja ŠOS-a po pitanju dedolarizacije.

Ranije je Lavrov izjavio da će na predstojećem samitu lideri ŠOS-a razgovarati o načinima za intenziviranje trgovine u nacionalnim valutama.


ŠOS usvojio dokument o jačanju Konvencije o biološkom oružju

Šef ruske diplomatije je istakao da je na zasedanju Šangajske organizacije za saradnju usvojen dokument o jačanju Konvencije o biološkom i toksičnom oružju.

„Posvetili smo veliku pažnju onim akcijama koje naše zemlje preduzimaju u međunarodnim organizacijama. Jedan od rezultata je usvajanje dokumenta o jačanju Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja“, rekao je Lavrov.

Istakao je da je Rusija dosta doprinela u pripremi samita i da će u narednih par meseci kontrolisati izradu dokumenata, kako bi paket dokumenata, koji će biti donet u Samarkandu, bio sveobuhvatan i kako bi pokrivao sve sfere aktivnosti ŠOS-a.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #63 on: July 29, 2022, 02:37:22 pm »
Izjave francuskog predsednika su uvredljive


Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o njegovoj zabrinutosti zbog ekspanzije veza afričkih zemalja sa Rusijom su uvredljive.

To je u petak rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov novinarima nakon sednice Saveta ministara Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

"Što se tiče predsednika Makrona i njegovih izjava, zaista, generalno, očekivale su se etičnije izjave od Francuza. Zato što je rekao, ako se dobro sećam, otprilike sledeće: da je zabrinut za vojnu i diplomatsku aktivnost Rusije u Africi i da to ne bi nazvao ni saradnjom, već podrškom apsolutno promašenim, nelegitimnim režimima i huntama", kazao je Lavrov, preneo je Tas.

Prema njegovim rečima, prilično je uvredljivo za afričke države koje nastavljaju, uprkos svemu, dosledno da razvijaju odnose sa Ruskom Federacijom.

Makron je ranije izrazio zabrinutost zbog sve snažnijih diplomatskih i vojnih kontakata između Rusije i Afrike i negodovao zbog širenja navodno lažnih informacija i ruskih narativa u Africi od ljudi koje je odbio da nazove novinarima, pominjući otvaranje novih biroa ruske novinske agencije Sputnjik i televizije RT u Africi.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #64 on: July 30, 2022, 03:35:04 pm »
"Stigli ratni brodovi Irana i Azerbejdžana"


Brodovi ratne mornarice Irana i Azerbejdžana stigli su u Kaspijsk.

Oni će učestvovati u pomorskoj paradi povodom Dana ratne mornarice Rusije koji će se obeležiti 31. jula, saopštila je pres-služba Južnog vojnog okruga.

"Učešće posade brodova u paradi doprineće jačanju međusobnog razumevanja između ruskih vojnih mornara i azerbejdžanskih i iranskih mornara“, navodi se u saopštenju.

Poslednje nedelje u julu stanovnici i gosti Kaspijska imaće priliku da prate svečanu paradu brodova Kaspijske flotile i vojno-sportske svečanosti. Iz Južnog vojnog okruga ističu da će vojnici demonstrirati sposobnosti flotile kao što su onemogućavanje narušavanja državne granice, pravljenje prolaza u morskom minskom polju, bitka na moru sa brodovima uslovnog protivnika, izvođenje raketnog napada na važne objekte uslovnog protivnika.

Vojno-sportski praznik biće završen svečanom artiljerijskom paljbom sa obale Kaspijska.

"U manifestacijama će učestvovati oko 500 vojnika. Biće angažovano oko 40 brodova, čamaca i pomoćnih plovila Kaspijske flotile, preko 20 jedinica vojne i specijalne tehnike“, navodi se u saopštenju Južnog vojnog okruga.

Glavna pomorska parada biće održana u Sankt Peterburgu u nedelju, 31. jula na Dan ratne mornarice Ruske Federacije.

Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovaće manifestacijama u Sankt Peterburgu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #65 on: August 01, 2022, 08:34:24 am »
OPEK: Članstvo Rusije u OPEK+ od vitalnog značaja


Novi generalni sekretar OPEK-a rekao je da je članstvo Rusije u OPEK+ od vitalnog značaja za uspeh sporazuma, izvestio je u nedelju kuvajtski list Alrai, citirajući ekskluzivni intervju sa Hajtamom al Gaisom.

Al-Ghais je dodao da OPEK nije konkurencija Rusiji, koju je nazvao „velikim glavnim igračem na svetskoj energetskoj mapi“, preneo je Alrai.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #66 on: August 01, 2022, 08:59:33 am »

Quote
Scott Ritter: Putin went to Iran. My take.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #67 on: August 01, 2022, 05:57:39 pm »

Quote
The President of Algeria announced the readiness of the country to join the BRICS
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #68 on: August 03, 2022, 08:22:20 am »
Zaharova: Lavrov putuje u Aziju da promoviše saradnju


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov putuje u Aziju da promoviše saradnju, a ne da provocira Kinu kao predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, izjavila je u utorak njegova portparolka Marija Zaharova. Glavni diplomata Moskve treba da poseti Mjanmar i prisustvuje sastanku Rusija-ASEAN u Kambodži.

„Tamo je sada vruće, u svakom smislu“, rekla je Zaharova na Telegramu. „Lavrov ne donosi provokaciju, kao Pelosi, već saradnju. Vidimo se tamo!“


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #69 on: August 03, 2022, 04:54:02 pm »
Potez koji se neće dopasti Americi: Najveći izvoznici nafte spremaju se za važan sastanak


Rusija i Saudijska Arabija – najveći izvoznici nafte u svetu – dogovorili su se da u oktobru održe sednicu međuvladine komisije o trgovinsko-ekonomskoj saradnji, saopštio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

"U okviru posete Rijadu (krajem jula) razgovarali smo o našoj bilateralnoj saradnji, kao i u formatu OPEK+. O konkretnim projektima u različitim sferama. To su, pre svega, zajednički projekti u energetici, transportu, komunalnom sektoru, razvoju obnovljivih izvora energije, nafti, gasu i hemiji", saopštio je Novak.

On je naveo da je za sredinu oktobra planirana organizacija međuvladine komisije Rusije i Saudijske Arabije.

Pored toga, ministar je istakao da se globalna potražnja za naftom oporavila do nivoa pre pandemije. On primećuje oporavak potražnje, uključujući i u Kini.

Podsetimo, u ovom trenutku SAD pokušavaju da smanje prihode Rusije od prodaje nafte, između ostalog, da odrede gornju granicu cene ruske nafte.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #70 on: August 04, 2022, 08:04:29 am »
Naveden novi prioritet ruske spoljne politike


Promocija slobodne trgovine i regionalne integracije širom Evroazije može postati prioritet ruske spoljne politike u godinama koje dolaze, kaže Aleksej Drobinin, viši strateg u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Ideja iza takozvanog Velikog evroazijskog partnerstva (GEP) je da se podstiču ekonomski odnosi između nacija bez mešanja u njihovu unutrašnju politiku. On bi služio kao „okvirna kontura za ekonomsku integraciju i bezbednost, koja bi bila otvorena za sve nacije i organizacije na kontinentu“, kaže Drobinin.

„Njegova dodatna vrednost bila bi harmonična veza integracionih projekata, nacionalnih razvojnih strategija, lanaca proizvodnje i logistike i energetskih transportnih koridora“, napisao je on u glavnom članku, objavljenom u sredu.

GEP je prvi put predložio predsednik Vladimir Putin 2015. On je promovisao njegove zasluge krajem maja dok se obraćao liderima Evroazijske ekonomske unije, tela za regionalnu integraciju koje uključuje nekoliko bivših sovjetskih republika.

Putin je GEP nazvao „velikim civilizacijskim projektom“ koji treba da „promeni političku i ekonomsku arhitekturu celog kontinenta, postane zaštitnik stabilnosti i prosperiteta koji bi objasnio raznolikost modela razvoja, kultura i tradicija svih naroda“.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #71 on: August 04, 2022, 12:22:32 pm »
Rusija poziva na reformu Saveta bezbednosti UN


Ujedinjenim nacijama su preko potrebne reforme, a Savet bezbednosti mora da se „demokratizuje” proširenjem svog predstavnika, napisao je zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksej Drobinjin u glavnom članku objavljenom u sredu.

Drobinin, direktor Odeljenja za spoljnopolitičko planiranje, prokomentarisao je trenutno stanje međunarodnih odnosa i došao do zaključka da je za reformu UN potreban „svesniji napor i maštovitost“.

On je istakao da trenutna agenda organizacije, koju prvenstveno podstiče Zapad, nije nužno u skladu sa interesima većine njenih međunarodnih članica.

Drobinin je sugerisao da su za većinu članica UN najvažnija pitanja kao što su pristup jeftinim izvorima energije, a ne prelazak na „zelene“ tehnologije, društveno-ekonomski razvoj, a ne ljudska prava „u ultraliberalnoj interpretaciji“, i bezbednost i suverenitet ravnopravnosti nego veštačkog nametanja izborne demokratije po zapadnim obrascima.

On je dodao da je još jedna tema koja je ponovo postala aktuelna proces dekolonizacije i okončanje neokolonijalne prakse transnacionalnih korporacija u pogledu razvoja prirodnih resursa u zemljama u razvoju.

Međutim, međunarodne organizacije poput UN su u suštini „privatizovane“ od strane Zapada, ističe Drobinin. On sugeriše da su Sekretarijat UN i kancelarije specijalnih izaslanika i specijalnih predstavnika generalnog sekretara svi bili zasićeni sopstvenim „testiranim“ osobljem Zapada, a da se to proširilo i na organizacije koje nisu iz UN, kao što je OPCV.

„Najtužnije je što ta rđa izjeda „svetinju nad svetinjama“ sistema UN – Savet bezbednosti“, piše Drobinjin. „Ono obezvređuje značenje prava veta, koje su očevi osnivači dali stalnim članicama Saveta bezbednosti sa jednom jedinom svrhom: da spreče povredu interesa bilo koje od velikih sila i tako spasu svet od direktan sukob između njih, koji je u nuklearnom dobu bremenit katastrofalnim posledicama“.

Iako ne postoje „jasni i jednostavni recepti za ispravljanje situacije“, nastavlja diplomata, „potreban je očigledno svesniji napor i maštovitost kada je reč o reformi UN“. On dalje sugeriše da Savet bezbednosti treba da se „demokratizuje“, pre svega proširenjem zastupljenosti afričkih, azijskih i latinoameričkih zemalja.

Drobinin sugeriše da kakva god da je sudbina međunarodnih organizacija kao što su UN, STO, MMF, Svetska banka ili G20, politika podela Zapada čini „apsolutnim imperativom za naredne godine formiranje nove infrastrukture međunarodnih odnosa“.

„Posle njihovih iskreno perfidnih odluka i akcija protiv Rusije, njenih građana i materijalne imovine, jednostavno ne možemo sebi da priuštimo luksuz da ne razmišljamo o alternativama. Pogotovo što o istoj stvari razmišljaju i mnogi naši prijatelji koji su izgubili veru u zapadnjačku dobroćudnost i pristojnost“, pretpostavio je diplomata.


Izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #72 on: August 05, 2022, 12:03:40 pm »
Jedna od tema razgovora Putina i Erdogana prijem Turske u BRIKS? Kremlj ne isključuje tu mogućnost


Jedna od tema razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će tokom dana biti održan u Sočiju, moglo bi da bude i prijem Ankare u BRIKS, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da nema konkretnih planova u vezi sa ovom temom.

Na pitanje novinara da li će lideri razgovarati o Konvenciji iz Montrea o režimu plovidbe u Crnom moru i o prijemu Turske u BRIKS, Peskov je odgovorio da je Konvencija veoma važan element sporazumno-pravne baze za sve zemlje Crnomorskog regiona, ali da tu nema šta da se diskutuje.

„Konvencija je na snazi i veoma je važna. Što se tiče BRIKS, ne može se isključiti ta mogućnost, ali posebnih planova u vezi s tim nema“, rekao je on.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #73 on: August 07, 2022, 10:48:58 am »
FT: Erdoganov odnos sa Rusijom alarmira zapadne zvaničnike


Zapadni zvaničnici su „sve više uznemireni“ što Turska, saveznik NATO-a i potencijalna članica EU, produbljuje saradnju sa Rusijom, piše Fajnenšel tajms. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno se vratio iz Sočija obećavajući da će pojačati trgovinu nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Šest neimenovanih zapadnih zvaničnika izjavilo je listu da su „zabrinuti“ planovima Rusije i Turske da sarađuju u trgovini i energetici. Jedan zvaničnik EU rekao je da Brisel „sve pažljivije“ prati odnose između Ankare i Moskve, s obzirom na to da Turska „sve više“ postaje platforma za trgovinu sa Rusijom.

Nakon četvorosatnog sastanka sa Putinom u petak, Erdogan je pozdravio ulogu Rusije u izgradnji nuklearne elektrane u Turskoj. Dve zemlje imaju za cilj bilateralni trgovinski promet od 100 milijardi dolara i sarađuju protiv terorizma i za mir u Libiji i Siriji.

Putin je obećao da će Rusija snabdevati Tursku naftom, gasom i ugljem „bez ikakvih prekida“, nakon što su se dvojica lidera dogovorila da će Ankara platiti deo tog gasa u rubljama.

Drugi zvaničnik je za novine rekao da je Erdoganovo ponašanje „veoma oportunističko“, dodajući da „pokušavamo da nateramo Turke da obrate pažnju na našu zabrinutost“.

Iako je članica NATO-a od 1952. i kandidat za EU ​​od 1987. godine, Turska je raskinula sa oba bloka u nekoliko navrata, poslednji put zbog sukoba u Ukrajini.

Erdogan je opisao svoju diplomatiju sa Kijevom i Moskvom kao „uravnoteženu“ i odbio je da sankcioniše Rusiju zbog njene vojne operacije. Turska je jedina zemlja NATO koja nije uvela takve kazne.

Erdogan je takođe iskoristio priliku da u martu bude domaćin mirovnih pregovora između zemalja, koji na kraju nisu urodili plodom. Od tada je, međutim, dobio priznanje za nadgledanje pregovora koji su doveli do nastavka isporuke žitarica preko Crnog mora iz ukrajinskih luka. Kako je u subotu objavljen članak Fajnenšel tajmsa, prvi brod koji je prevozio ukrajinski kukuruz stigao je u Istanbul na inspekciju turskih, ukrajinskih, ruskih i zvaničnika UN.

Zvaničnici koji su razgovarali za Fajnenšel tajms rekli su da u Briselu nije bilo razgovora o mogućim sankcijama Turskoj, ali da bi pojedine članice mogle da smanje svoju finansijsku ili trgovinsku saradnju sa zemljom. Iako je Vašington upozorio da će kazniti zemlje koje zaobilaze svoje sankcije Rusiji „sekundarnim sankcijama“, nema naznaka da će SAD ili EU preduzeti ovaj korak protiv Turske.

Konačno, Turska ima dovoljno uticaja da povremeno raskine sa svojim zapadnim saveznicima. Njegova uloga u ugošćavanju oko 3,7 miliona migranata od 2015. koji bi inače otputovali u Evropu omogućila mu je da izvuče ustupke od EU, dok je njena strateški vitalna lokacija – vazdušna baza Indžirlik u Adani na udarnoj udaljenosti od svih najvažnijih američkih nedavna poprišta rata na Bliskom istoku – daje joj uticaj na svoje NATO saveznike.

Uprkos intenzivnom pritisku Sjedinjenih Država, Turska je integrisala ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400 u svoju vojsku i ometala pristupanje Finske i Švedske NATO-u u pokušaju da se obe zemlje uključe u njegov obračun sa kurdskim grupama koje Ankara smatra teroristima .

U ovom trenutku, jedine konkretne posledice koje su predložili zapadni zvaničnici bile bi da pojedine zemlje pozivaju svoje banke i korporacije da se povuku iz Turske, ali to se verovatno neće desiti, navodi FT.

„Postoje veoma značajni ekonomski interesi koji bi se verovatno žestoko borili protiv takvih negativnih akcija“, rekao je jedan evropski zvaničnik, koji je ipak dodao da „neće isključiti bilo kakve negativne akcije [ako] se Turska previše približi Rusiji“.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #74 on: August 07, 2022, 10:50:32 am »
Bivši brazilski ministar: Sankcije Rusiji su „neodgovorne“


Selso Amorim, bivši brazilski ministar spoljnih poslova i sadašnji savetnik za spoljnu politiku predsedničkog kandidata Luiza Inasija Lule da Silve, osudio je sankcije Zapada Rusiji i rekao da će Brazil, ako Lula preuzme dužnost, zacrtati drugačiji kurs.

U intervjuu za Blumberg objavljenom u petak, Amorim je tvrdio da je odgovor Zapada na rusku vojnu operaciju u Ukrajini – sankcije Rusiji i milijarde dolara vredno oružje za Ukrajinu – učinili nuklearni rat realnom mogućnošću.

„Prvi put od kubanske raketne krize vidimo da se na nedeljnoj bazi objavljuju članci o riziku od nuklearnog oružja“, rekao je on, tvrdeći da je „neodgovorno ne tražiti mir“.

Amorimov argument odražava argument samog Lule. Još u maju bivši brazilski lider rekao je magazinu Tajm da vidi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao podjednako odgovornog za sukob u Ukrajini, i osudio Vašington što ga je ohrabrivao da se suprotstavi Rusiji.

„Sjedinjene Države imaju veliki politički uticaj. A Bajden je mogao da izbegne [sukob], a ne da ga podstakne“, tvrdio je tada Lula.

Iz perspektive SAD, Amorim je doveo u pitanje logiku guranja Rusije u dublje partnerstvo sa Kinom, još jednim ekonomskim i vojnim rivalom Amerike.

„Nemam ništa protiv Kine“, naveo je on, dodajući da su obe deo grupe BRIKS, ali je rekao da „ne može da razume interes SAD za jačanje odnosa Kine i Rusije“.

Ako ostavimo ovaj odnos na stranu, Amorim je za Blumberg rekao da je ekonomija velika kao što je ruska „prevelika i strateška“ da bi se izolovala, i da Lulina administracija neće sprovoditi takvu politiku ako levičarski predsednik sa dva mandata bude izabran u oktobru. Govoreći za Tajm u maju, Lula je rekao da „mnoge različite zemlje“ moraju da „plate račun“ za tvrdolinijašnu antirusku politiku Vašingtona i da će, ako bude izabran, „Brazil ponovo postati protagonista na međunarodnoj sceni i mi dokazaće da je moguće imati bolji svet.”

Lula trenutno ima 11 poena ispred sadašnjeg predsednika Jaira Bolsonara, prema zbiru koji je sastavilo Američko društvo sa sedištem u SAD. Ukoliko trijumfuje u oktobru, Amorim će verovatno biti uticajan u određivanju spoljne politike svoje administracije, pošto je bio brazilski ministar spoljnih poslova tokom dva Lulina mandata od 2003. do 2010. godine.

Ni Bolsonaro nije sledio vođstvo SAD u vezi sa Ukrajinom. Uprkos tome što je Brazil glasao u Generalnoj skupštini UN da osudi Rusiju zbog sukoba, Bolsonaro je odbio da sankcioniše Moskvu i najavio svoju nameru da nastavi da kupuje đubrivo od Rusije i potpiše novi ugovor o uvozu ruskog dizela.

Kao i Lula, i Bolsonaro je delimično okrivio Kijev za sukob. Ukrajinci su, kako je rekao u februaru, „poverili komičaru sudbinu nacije“, misleći na Zelenskog.


izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.07 seconds with 22 queries.