PALUBA
May 24, 2024, 07:26:47 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivteža zapadu - Kina i Rusija okupljaju zemlje u razvoju  (Read 11367 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #90 on: August 23, 2022, 12:47:22 pm »Quote
Brazil’s Next President WON’T Condemn Putin Over Ukraine!


Brazil’s ex-President Lula is currently leading in polls to defeat current President Jair Bolsonaro and return to office. If he does, Lula has pledged to improve ties with Venezuela and has been named as a possible interlocutor who could help bring an end to the Ukraine War. As a candidate Lula has refused to take sides in the conflict, despite the decidedly pro-Ukrainian stance adopted by the region’s dominant power, the United States.

Jimmy and The Dive’s Jackson Hinkle discuss the prospect of Lula winning back the Presidency as a key pivot point for Latin American politics.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #91 on: August 24, 2022, 08:46:26 am »
Quote
Africa Chooses China Over The U.S. In Taiwan Dispute

In the ongoing dispute over Taiwan between the United States and China, virtually every African nation has sided with China, snubbing the US and seemingly indicating that future alliances with China are more important than ongoing colonial, imperialist relationships with the United States.

Jimmy and Ethiopian-American journalist Hermela Aregawi discuss the reasons behind this shift in allegiance across the African continent.Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #92 on: March 26, 2023, 09:04:57 am »

Još jedna zemlja čvrsto stala uz Kinu – Prekidaju sve odnose sa Tajvanom

Vlasti Hondurasa saopštile su da su prekinule diplomatske odnose sa Tajvanom i uspostavile ih sa Kinom.

– Ministar spoljnih poslova i međunarodnue saradnje Hondurasa je u ime predsednika Republike, obavestio Tajvan o odluci da budu prekinuti diplomatski odnosi – navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Hondurasa objavljenom na Tviteru, prenosi RIA Novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Honduras priznaje postojanje samo jedne Kine i nazvalo vlasti NR Kine jedinom legitimnom vladom ove zemlje.

Izvor
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 318


« Reply #93 on: April 11, 2023, 08:40:53 pm »

Dok u istočnoj Evropi ruše spomenike sovjetskim oslobodiocima, u Africi ih podižu:

"Rusija povećava uticaj u AfriciNuđenjem političke i diplomatske podrške, pozivanjem na antikolonijalni narativ i korišćenjem plaćenika iz paravojne grupe Vagner Rusija širi svoj uticaj među afričkim zemljama.

Ovim potezima Kemlj je izolovanom predsedniku Vladimiru Putinu omogućio projekciju moći, ali i obezbedio podršku, pošto su mnoge afričke zemlje odbile da osude rusku invaziju na Ukrajinu, pišu svetski mediji.

Politika iznad ekonomije
Na prvom samitu Rusija-Afrika 2019. Putin je obećao da će udvostručiti obim trgovine s afričkim državama u roku od pet godina, u pokušaju da pridobije nove prijatelje. Tri godine kasnije, malo od tih obećanja je ispunjeno, ali ipak uticaj Rusije u Africi raste brže nego u bilo kom trenutku od kraja Hladnog rata, piše Fajnenšl tajms (The Finacial Times).

Ruska trgovina s Afrikom u 2021. bila je 15,6 milijardi dolara, što je desetina trgovine kontinenta s Kinom i za četvrtinu više u odnosu na 2018.

Najuspešniji stub ruske trgovine s Afrikom je izvoz oružja, dodaje britanski list i ukazuje da je između 2010. i 2021. ruski izvoz oružja u Afriku nadmašio izvoz iz svih drugih zemalja i da je bio tri puta veći od izvoza Kine, koji je u tom periodu bio drugi po veličini, navodi Stokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI).

Jedna oblast u kojoj je Rusija značajno povećala izvoz u Afriku od početka invazije na Ukrajinu je nafta. Rusija je u Afriku u decembru 2022. dnevno slala 214.000 barela rafinisanih naftnih derivata, otprilike tri puta više nego u decembru 2021, a očekuje se da će se isporuke povećati pošto je 5. februara na snagu stupila zabrana EU na uvoz ruskih naftnih derivata.

Putin će verovatno nastojati da dodatno ojača komercijalne veze s afričkim zemljama na samitu Rusije i Afrike planiranom za jul u Sankt Peterburgu.

Analitičari međutim kažu da će politika verovatno imati prednost nad ekonomijom, ističe Fajnešl tajms, ukazujući da su afričkim vladama dobrodošle trgovina i investicije iz Rusije, ali im je od mnogo veće vrednosti politička podrška Moskva, posebno s obzirom na njeno stalno mesto u Savetu bezbednosti UN.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ove godine je bio u Maliju, Južnoj Africi i Angoli, dok je u julu prošle posetio Egipat, Republiku Kongo, Ugandu i Etiopiju i susreo se s predstavnicima Afričke unije u Adis Abebi.

Rusko angažovanje u Africi nije novo, ukazuje list, navodeći da je Sovjetski Savez podržao deklaraciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kojom se potvrđuje nezavisnost kolonizovanih nacija 1960. i pomogao je u finansiranju pokreta za oslobođenje u Južnoj Africi, Angoli, Mozambiku i drugim zemljama.

Te veze su narušene raspadom Sovjetskog Saveza 1991, ali su investicije ruskih državnih rudarskih i energetskih kompanija, obnovile saradnju 2000-ih u zemljama poput Angole i Nigerije, da bi se ti napori povećali pošto je Putin ponovo preuzeo predsedničku funkciju 2012, na čelu sa nekoliko ruskih kompanija, uključujući državnu VTB banku.

S druge strane, Rusija nema ekonomsku snagu da se takmiči sa Kinom, SAD ili Evropskom unijom kada je reč o trgovini i investicijama u Africi. Umesto toga, Rusija ima tendenciju da igra ulogu "ometala", rekao je Džozef Sigl (Joseph Siegle) iz Afričkog centra za strateške studije u Vašingtonu.

Ta taktika, usmerena na podrivanje zapadnih interesa i jačanje uticaja Moskve, kako ocenjuje Fajnenšl tajms, često je uspevala, poslednji put u Centralnoafričkoj Republici, gde su plaćenici iz Vagner grupe i drugih ruskih privatnih vojnih kompanija pomogli u širenju ruskog uticaja, ali su i, prema američkom Trezoru, tokom procesa, dobili pristup unosnom iskopavanju zlata i dijamanata u tim oblastima.

'Diplomatija sećanja'
Širom Afrike ruske diplomate na čelu sa šefom diplomatije Sergejom Lavrovim promovišu stav da je Rusija antiimperijalistička sila, koristeći pozitivna sećanja na sovjetsku podršku afričkim ratovima za nezavisnost protiv eksploatatorskih zapadnih kolonijalista, piše u časopisu Forin polisi (Foreign Policy) istraživačica na Kraljevskom koledžu u Londonu Džejd Meklin (Jade McGlynn), čija knjiga "Russia's War" uskoro treba da izađe.

Moskva u Africi dugo koristi "diplomatiju sećanja" kako bi pozivima na pozitivna sećanja iz prošlosti ojačala svoj uticaj i interese, iako, kako navodi Meklin, rusko samoprikazivanje kao antikolonijalne zemlje mnogima deluje kao nečuveni cinizam pošto ista ta zemlja istovremeno vodi imperijalni osvajački rat protiv susedne Ukrajine.

Spremnost nekih afričkih zemalja da prihvate ruski narativ o zajedničkoj borbi protiv Zapada često ima više veze s bolnim i trajnim iskustvom imperijalizma nego s ljubavlju prema Rusiji. Istovremeno, dodaje se u tekstu, ruska vlada je bila vešta u prisvajanju istorije sovjetske podrške afričkim borbama za nezavisnost, čime je ojačala svoj imidž među mnogim zemljama na tom kontinentu.

Ruske diplomate rat protiv Ukrajine karakterišu kao odbrambeni odgovor na zapadnu agresiju i prema tom viđenju Rusija ne nastoji da dominira Ukrajinom, već teži multipolarnosti, suprotstavljajući se Zapadu u modernoj verziji antiimperijalne borbe koju vode afričke zemlje.

Kremlj povećava utrošeno vreme, energiju i resurse da ubedi Afriku u tu viziju, sa izvesnim uspehom, ocenjuje Meklin, navodeći da ruski ambasadori i diplomate koriste javne događaje, konferencije i medije u afričkim zemljama da proslave i obeleže sovjetsku podršku antikolonijalnim pokretima. Tokom poslednje posete Angoli, Lavrov je direktno uporedio ruski rat za "oslobađanje" Ukrajine od spoljnog uticaja Zapada sa ratom te zemlje za nezavisnost.

Takva poređenja su deo širokog spektra ruskih diplomatskih aktivnosti usmerenih na produbljivanje saveza i kulturnog uticaja, od otvaranja spomenika sovjetskim vojnicima koji su se borili u građanskom ratu u Angoli do pisanja članaka za zimbabveanske novine koje se ponovo bave oslobodilačkom misijom Sovjetskog Saveza.

Ruski zvaničnici koriste takve narative za izgradnju veza s afričkim zemljama, obećavajući bilateralne odnose zasnovane na poverenju, jednakosti i poštovanju teritorijalnog integriteta. Za razliku od Zapada, Lavrov Rusiju prikazuje kao branioca suvereniteta koji se nikada ne bi mešao u unutrašnje stvari. To, ukazuje Meklin, nailazi na odjek u nekim delovima afričkog kontinenta, posebno među onima koji su najteže i u svojoj skorijoj istoriji stradali od kolonijalizma i ropstva od strane Zapada.

Širenje uticaja preko Vagnera
S druge strane, ruska paramilitarna organizacija Vagner tiho širi svoje saveze u Africi, jačajući podršku Moskvi na tom kontinentu, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Prema navodima evropskih zvaničnika, iskorišćavajući izlazak zapadnih sila i stvarajući saveze sa lokalnim borcima, Vagner prodire u nova područja bogata mineralima.

Vagnerovi borci i instruktori rade s vladom Centralnoafričke Republike u pokušaju da zauzmu područja bogata dragocenim mineralima koji bi mogli da se izvoze preko Sudana, kažu zapadni bezbednosni zvaničnici. Vagner takođe nastoji da proširi svoj uticaj u Burkini Faso i Obali Slonovače, dok istovremeno konsoliduje odnos s vojnom huntom u Maliju.

Poslednjih godina, Vagner je uz podršku Kremlja širio svoj politički, vojni i ekonomski uticaj u Africi, a zauzvrat, mnoge afričke zemlje odbile su da osude rusku invaziju na Ukrajinu ili da se pridruže sankcijama Zapada protiv Moskve.

S oko 5.000 ljudi stacioniranih širom Afrike, kako ukazuje američki list, prisustvo Vagnera je sada skoro jednako kao SAD koje imaju 6.000 vojnika i pomoćnog osoblja na tom kontinentu.

Sve veći uticaj Vagnera u Africi pomaže i izolovanom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da projektuje moć i poveća prihode u inostranstvu, ocenjuje Volstrit džurnal. Od 2018, ta grupa, koju vodi bliski Putinov saveznik Jevgenij Prigožin, potpisala je ugovore o bezbednosti i vojnoj pomoći s vladama Centralnoafričke Republike, Malija i jednom od frakcija u Libiji, obezbeđujući unosne koncesije za rudarstvo.

Poslednjih nedelja Vagner vodi razgovore o novom bezbednosnom ugovoru s Burkinom Faso, gde je vojna vlada prošlog meseca tražila od bivše kolonijalne sile Francuske da njene trupe napuste tu zemlju posle decenije borbe protiv islamskih pobunjenika. Zvaničnici zapadnih obaveštajnih službi kažu da Vagner takođe obučava hrišćanske pobunjenike iz Čada, čija vlada ima bliske veze sa Francuskom.

Istovremeno, Prigožin na sav glas govori o ekspanziji svoje grupe u Africi, postavljajući nove oglase za regrutaciju iskusnih boraca. "Mnogi su čekali otvaranje starih turističkih destinacija i evo ih – dugo očekivanih putovanja u jednu od nekoliko zemalja Afrike", navodi se u jednom od oglasa postavljenih 10. januara na Telegram kanalu povezanom s Vagnerom.

S druge strane, dodaje list, Vagner regrutuje afričke borce, nazvane "crni Rusi", u pokušaju da ponovi uspeh u Siriji, gde je prvo obučavao lokalne snage, pa ih premestio u Libiju, a zatim u Ukrajinu."


IZVOR


Po mom mišljenju borba za Afriku je dugoročno važnija od borbe za Ukrajinu.
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #94 on: April 12, 2023, 09:37:10 am »

Između Putinove Rusije i Sovjetskog Saveza nema mnogo razlike.
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 488« Reply #95 on: April 12, 2023, 10:09:06 am »

Između Putinove Rusije i Sovjetskog Saveza nema mnogo razlike.
, kažu oni koji ne mogu više da maste brkove na jeftinoj radni snazi Rusa, beskonaćnim sirovinskim resursima te ogromnom (fizićki i brojčano) trgu. I dok Fajnenšel Tajms piše o tome, kako stavljaju Rusi i Kinezi politiku iznad ekonomije, zapad sprovodi EKONOMSKE sankcije zbog...konjunkcije Saturna i Urana sazveđu Kaziopeje dok je makron na zahodu.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 306


« Reply #96 on: April 12, 2023, 03:51:05 pm »

Проблем Запада је што покушава да наметне свој систем вредности у земљама које су другачије. Уз то треба додати и колонијалну прошлост, робовласништво, империјализам, итд.

У Африци се догађају ствари које су биле незамисливе пре 10 година. Француска повлачи војску, немачки амбасадор је протеран из Чада. То говори о угледу западноевропских држава и Европске уније у Африци.

Вест о томе да је 5 земаља БРИКС престигло 7 земаља Г7 по БДП ППП (БДП мерен паритетом куповне моћи) је прошла веома стидљиво. Наравно, не ради се куповној моћи појединца, него о снази економије.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #97 on: April 12, 2023, 09:00:38 pm »

Quote
Rusi su sami sebi najveći neprijatelji, da tek iza toga dolaze na red drugi narodi.

Ова теза једнако важи и за "колективни Запад". Чињеница је да су бивше колоније Запада остале у најмању руку неутралне када је питању рат у Украјини. Нису се сврстале уз бивше колонизаторе против Русије. Истина, нису ни против Украјине али сам неутралност и игнорисање позива бивших колонија значи нешто ново.   Мени лично су на пример, арапске земље чисто изненађење. Па оне у политиком ОПЕК-у практично иду на руку Русији.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 318


« Reply #98 on: April 12, 2023, 09:07:17 pm »

Saudiska Arabija je (po meni) naj veće iznenađenje.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 306


« Reply #99 on: April 12, 2023, 09:46:51 pm »

Saudiska Arabija je (po meni) naj veće iznenađenje.

Арапи уопште нису глупи и спремају се да једног дана живе без нафте. Не трпе понижења. Не воле ни када им се неко меша у њихов живот и намеће им своје вредности.

Са друге стране, Американци су неке земље оставили на цедилу. Мубарак је био амерички савезник, па га то није спасило револуције. Бајденово повлачење из Авганистана је било хаотично. Да ли се Саудијска Арабија може потпуно ослонити на Америку?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #100 on: April 13, 2023, 08:10:53 pm »

У тренутној ситуацији нису само Кина и Русија  те земље које покушавају да се додворе тзв. земљама у развоју. То чине и САД и ЕУ посећујући неке од тих земаља на највишем нивоу или слањем других емисара високог ранга. Проценио бих да те земље (махом су то земље из Покрета несврстаних) никоме не кажу експлицитно ни да ни не. Узимају све оно што и Кина и Русија, али и Запад нуде, а њима користи, а одбијају или заобилазе оно што им не одговара. Једноставно, чекају да виде како ће се ствари развијати па ће у складу са тим заузимати ставове.

Ценим да Кина има највећег успеха јер иако нуди класичне кредите никога не условљава неким политичким уступцима (што је била главна политика "Запада"). Вероватно рачунају да ће се они сами схватити да им је Кина бољи (кориснији) пријатељ од осталих.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 306


« Reply #101 on: April 14, 2023, 04:01:47 am »

У тренутној ситуацији нису само Кина и Русија  те земље које покушавају да се додворе тзв. земљама у развоју. То чине и САД и ЕУ посећујући неке од тих земаља на највишем нивоу или слањем других емисара високог ранга. Проценио бих да те земље (махом су то земље из Покрета несврстаних) никоме не кажу експлицитно ни да ни не. Узимају све оно што и Кина и Русија, али и Запад нуде, а њима користи, а одбијају или заобилазе оно што им не одговара. Једноставно, чекају да виде како ће се ствари развијати па ће у складу са тим заузимати ставове.

Ценим да Кина има највећег успеха јер иако нуди класичне кредите никога не условљава неким политичким уступцима (што је била главна политика "Запада"). Вероватно рачунају да ће се они сами схватити да им је Кина бољи (кориснији) пријатељ од осталих.

Мислим да си у праву. Запад је створио репутацију некога ко воли да паметује, приговара и уцењује. Кинезима је потпуно свеједно да ли се девојчице обрезују и удају са 14 година, а хомосексуалци вешају по трговима. Мало карикирам, али заиста је тако. Паре са Запада могу у сваком тренутку да буду условљене. Добио си кредит, али другу рату ти нећемо исплатити зато што си погазио људска права. Тога код Кинеза нема.

Запад често везује паре за одређене пројекте и ту нема одступања. Кинези су флексибилнији, дали су ти кредит за пругу - али нема никаквих проблема да уз пругу добијеш и палату са погледом на пругу. Наравно, под условом да и пругу и палату граде кинеске компаније.

Ту долазимо до друге стрвари, а то је да Запад не може да конкурише ценама. Кинези пошаљу своје компаније и ураде пројекат за који је подигнут кредит јефтиније него што би афричка земља, или западне компаније то урадили. Кинези то постижу јефтиним сировинама, јефтином енергијом и јефтином радном снагом.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #102 on: April 14, 2023, 08:16:07 pm »

Гледам малопре вести на ТВ и извештај о посети немачке министарке спољних послова Анабеле Бербок Кини. На њен коментар (на конференцији за новинаре) да је добро што Кина покреће мировну иницијативу, али да не чини довољно да се обузда Русија (парафразирао сам, али то је суштина), кинески министар одговара : "Кини најмање треба да јој други говоре шта треба да ради" . Бербокова изгледа заборавља где и код кога је дошла и да се са домаћинима (не само у Кини) тако не разговара, посебно не пред новинарима. И после се чуде што ће се за Кином повести и друге пре свих несврстане земље (као што већ и јесу).
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #103 on: April 14, 2023, 08:36:40 pm »

Gospođa Berbok nije mogla da zaboravi barem na taj dan ili dva u Kini da tamo nije gospodar kao na primer u Kijevu i drugim prestonicama Evrope, od kojih su nam neke geografski vrlo blizu. Tu packu po nosu potpuno je zaslužila.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 306


« Reply #104 on: April 14, 2023, 10:44:32 pm »

То је та европска надувеност. Не схватају да се континент претвара у слепо црево, егзотичну дестинацију за азијске туристе који ће да обиђу Ајфелов торањ, провозају гондолом по Венецији и сликају испод Јулијиног балкона у Верони. Треба обићи богате градове по Блиском истоку и Азији да се схвати колико су европски градови оронули.

Та Кина, којој би она да држи лекцију, произведе више аутомобила него Америка, Немачка, Јапан и Јужна Кореја заједно. Мерцедес у тој Кини прода више аутомобила него у Немачкој. Центар света се помера на Пацифик.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 22 queries.