PALUBA
March 23, 2025, 11:30:02 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 [109] 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 ... 592   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 1023517 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Karlo
potporučnik
*

Last Login:July 08, 2017, 07:50:46 am

« Reply #1080 on: December 02, 2015, 09:19:00 am »

Pošto smatram da je za nas na "brdovitom Balkanu" trenutna i najveća opasnost "izbjeglice"evo što od jutros ide.
Lično mislim da i zadnje rješenje Evrope nije dobro,jer se i ovdje vidi umjesto da se rješava na Grčko-Turskoj granici,problem se "uvalio" Makedoniji, maloj i nejakoj zemlji,usput joj nisu dane niti ikakve pare.
U tekstu se vidi da ograda nije samo ovo što se do sada navodi nego oko 50 km,pa bi bilo dobro da @longtrip napiše da li su tu sada ukljičeni i oni ilegalni prelazi.
Zapazite "mućke" sa dokumentima u Grčkoj a tek što će biti u Turskoj koja je poznata po tome što se može "kupiti" sve.

13:07
01. Decembar 2015.
HAOS U ĐEVĐELIJI: Oklopna vozila, vodeni topovi i specijalci došli na granicu, migranti protestuju!

Na desetine ekonomskih migranata, uglavnom iz Irana, popelo se na ogradu i pozivaju ostale na protest
Makedonija, makedonska granica, migranti, izbelgice,

Posle kratkog zatišja, migranti iz zemalja koje nisu ugrožene ratom ponovo protestuju na grčko-makedonskoj granici, kod Ðevđelije, gde ih se na desetine popelo na žičanu ogradu tražeći da im se dozvoli ulazak u Makedoniju.

Na prelazu Ðevđelija se nalaze dva kordona policije, a makedonske snage bezbednosti uhvatile su veliku grupu onih koji su nekako uspeli da zaobiđu žičanu ogradu i vraćaju ih u Grčku.

RTS javlja da na granicu i dalje stiže veliki broj specijalaca, dok je vojska spremila suzavac i vodene topove, a na granicu su stigla i oklopna vozila. Vojna policija je uklonila novinare sa graničnog prelaza.

Na desetine ekonomskih migranata, uglavnom iz Irana, popelo se na ogradu i pozivaju ostale na protest.

Veliki broj migranata došao je do ograde sa grčke strane, a u prvim redovima su deca, koja sa sobom nose transparente na kojima piše: “Mi nismo teroristi, želimo mir” i “Hvala na pomoći”.

Razlog za protest ekonomskih migranata je kulminacija nezadovoljstva, jer je protekle noći u Makedoniju ušlo nekoliko hiljada ljudi iz Sirije, Iraka i Avganistana, dok oni danima čekaju sa druge strane granice, navodi RTS.

Inače, noć u prihvatnom centru u Ðevđeliji protekla je mirno. Oni koji su ušli u zemlju su uredno prošli granicu i dovezeni do kontrolnog punkta, odakle se isključivo vozovima prebacuju do Tabanovaca, jer je taksistima i autoprevoznicima zabranjeno da prevoze migrante.

I grčka i makedonska vojska proveravale su njihova dokumenta, jer se pojavila informacija da migranti dolaze sa lažnim pasošima koje u Grčkoj plaćaju oko 100 evra.

S druge strane, oni kojima nije dozvoljen ulazak u Makedoniju spavali su u šatorima sa grčke strane granice, a neki od njih noć su proveli u prihvatnom centru Idomeni.

Inače, vojska od jutros kopa rupe za stubove, kako bi ojačala žičanu ogradu na granici sa Grčkom.

Makedonske vlasti su izgradile ogradu koja je duga oko osam kilometara, a kako javlja izveštač RTS-a, podizanje žičanog zida nije završeno jer je plan da ograda bude duga oko 50 kilometara.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)
borovnica
mladji vodnik
*

Last Login:March 31, 2023, 12:46:56 pm

« Reply #1081 on: December 02, 2015, 04:55:08 pm »

Baš fini ljudi!

kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 11:13:48 pm

« Reply #1082 on: December 02, 2015, 05:07:09 pm »

Fini ljudi... pravi Beograđani (tribute to "Balkan Ekspres", ako ne grešim).
Karlo
potporučnik
*

« Reply #1083 on: December 02, 2015, 09:51:27 pm »

Evo jedan interesantan tekst ali u drugoj fazi problema.Za nas je on donekle i dobar jer će ih teže vraćati nama.
Interesantno mi je da se to događa u Švedskoj za koju sam mislio da je dobro uređena država.Izgleda da imaju sistem za obavještavanje i u samim drž.organima jer je nemoguće da skoro 2/3,od broja koji treba vratiti,uspije da nestane.
Izvor:RT RS

Шведска: Више од 14 хиљада избјеглица "нестало са радара"
Више од 14 хиљада илегалних миграната који су чекали депортацију "нестали су са радара", рекла је шведска полиција локалним медијима, пише РТ. Тврде да не знају гдје су ти тражиоци азила.

Шведска је крајем октобра наложила полицији да депортује 21.748 лице, али  14.140, које је полиција регистровала, нестало је.

"Једноставно не знамо гдје су", рекао је Патрик Енгстром, шеф шведске граничне полиције.

Остатак миграната, њих 7608, смјештено је у избјегличким центрима, налазе се у притвору или живе одвојено ишчекујући депортацију.

Шведска је појачала контролу на границама због великог прилива миграната и избјеглица те враћају све оне који илегално покушавају ући у земљу.

Шведске власти саопштиле су да је од јануара у земљу ушло 120.000 људи, док ће до краја године азил добити 190.000 избјеглица.

ТЕМА: Мигрантска криза
duje
kapetan bojnog broda
*

Last Login:June 06, 2023, 07:56:40 am

« Reply #1084 on: December 03, 2015, 06:07:57 am »

Evo jedan interesantan tekst ali u drugoj fazi problema.Za nas je on donekle i dobar jer će ih teže vraćati nama.
Interesantno mi je da se to događa u Švedskoj za koju sam mislio da je dobro uređena država.Izgleda da imaju sistem za obavještavanje i u samim drž.organima jer je nemoguće da skoro 2/3,od broja koji treba vratiti,uspije da nestane.
Izvor:RT RS
Шведска: Више од 14 хиљада избјеглица "нестало са радара"
Више од 14 хиљада илегалних миграната који су чекали депортацију "нестали су са радара", рекла је шведска полиција локалним медијима, пише РТ. Тврде да не знају гдје су ти тражиоци азила.
Шведска је крајем октобра наложила полицији да депортује 21.748 лице, али  14.140, које је полиција регистровала, нестало је.
"Једноставно не знамо гдје су", рекао је Патрик Енгстром, шеф шведске граничне полиције.
Остатак миграната, њих 7608, смјештено је у избјегличким центрима, налазе се у притвору или живе одвојено ишчекујући депортацију.
Шведска је појачала контролу на границама због великог прилива миграната и избјеглица те враћају све оне који илегално покушавају ући у земљу.
Шведске власти саопштиле су да је од јануара у земљу ушло 120.000 људи, док ће до краја године азил добити 190.000 избјеглица.
ТЕМА: Мигрантска криза

To što nestanu, nije ništa neobično. Poslije registracije, i kada zatraže azil (obično nakon tri dana), nema više zakonskih razloga da ih se zadržavau sabirnim centrima - oni su do rješenja statusa "slobodni". Ali ako "nestanu" ne može im se uplačivati zakonski pripadajuća pomoć (mjesečna), pa i tako država "uštedi nešto para...
Karlo
potporučnik
*

« Reply #1085 on: December 03, 2015, 09:27:41 am »

Vjerujem da je tako @duje,mislim da je i kod nas slično rješenje.Međutim,ja to i smatram neuređenošći države.Čak i kod nas,postoji obaveza prijavljivanja na drugom mjestu boravka(čak i promjena stana).Koliko se to sprovodi,ne bih pisao,samo ukratko ,predhodno navedeno,neuređenost države,jer danas pored razvijene informatike gdje ukucavanjem osnovnih podataka,da neznate gdje se tko nalazi zaista je smiješno.
Ovdje je interesantno to što se od broja koji je trebao biti vraćen,dvije trećine,jednostavno izgubi.Znači da država nema kontrolu svog stanovništva a mislim da se što se tiče stranaca,to trebalo biti daleko ozbiljnije riješeno.Na pr.ne može otići iz izbj.centra ako ne donese dokument gdje želi da boravi itd...

Poz.

Milan (longtrip)
kapetan fregate
*

Last Login:October 28, 2023, 12:43:28 pm

« Reply #1086 on: December 03, 2015, 09:45:11 am »

Oni imaju parvo da se kreću po Švedskoj jer im je pri registraciji izdata LMA-kort (kartica) ,i  nisu u zatvoreni u izbegličkom kampu.Ta kartica povlači za sobom prava i obaveze.Dozvoljeno im je čak i da rade jer su u procesu dobijanja azila ako se njihova molba razmatra u Švedskoj itd...

Opširnije o svemu možete ovde pročitati na zvaničnom sajtu Migracionog zavoda
www.migrationsverket.se
duje
kapetan bojnog broda
*

« Reply #1087 on: December 03, 2015, 11:57:11 am »

Vjerujem da je tako @duje,mislim da je i kod nas slično rješenje.Međutim,ja to i smatram neuređenošći države.Čak i kod nas,postoji obaveza prijavljivanja na drugom mjestu boravka(čak i promjena stana).Koliko se to sprovodi,ne bih pisao,samo ukratko ,predhodno navedeno,neuređenost države,jer danas pored razvijene informatike gdje ukucavanjem osnovnih podataka,da neznate gdje se tko nalazi zaista je smiješno.
Ovdje je interesantno to što se od broja koji je trebao biti vraćen,dvije trećine,jednostavno izgubi.Znači da država nema kontrolu svog stanovništva a mislim da se što se tiče stranaca,to trebalo biti daleko ozbiljnije riješeno.Na pr.ne može otići iz izbj.centra ako ne donese dokument gdje želi da boravi itd...
Poz.

Ma, tako je "Karlo", ali država ne može znati ni gdje sam ja danas, a gdje sutra. Slažem se, da se treba prijavljivati....Ako nisu prijavljeni na određenoj adresi, ne mogu ostvarit neka svoja prava, kao što piše "longtrip". Svjesni su oni toga da gube neka prava, ako su "nestali", a "nestanu", jer znaju da neće dobit ili nemaju uslove za dobivanje azila. Tako se nadaju da će ipak produžit boravak na neodređeno vrijeme, pa ako ih uhvate....
Karlo
potporučnik
*

« Reply #1088 on: December 03, 2015, 12:47:00 pm »

I evo članak koji je u vezi i sa raspravom.Mislim da će to Merkelova anulirat jer ga je ona i do sada uspjevala da "udalji".

Tusk: Migrantima nadzor 18 meseci pre ulaska u EU

Izbeglice koje pristižu u Evropu trebalo bi da 18 meseci budu zadržane do u prihvatnim centrima u cilju provere da bezbednosnog rizika, kaže Donald Tusk.
Izvor: Tanjug četvrtak, 3.12.2015. | 08:29

"Ako želite da nadzirete migrante i izbeglice, potrebno vam je više vremena od jednog minuta uzimanja otiska prsta. U međunarodnom zakonu, kao i u evropskom zakonu imamo to pravilo od 18 meseci, kao vreme nadzora koje nam je potrebno", rekao je Predsednik Evropskog saveta u intervjuu za "Gardijan" i još pet evropskih listova.

Kako je preneo "Gardijan", Tusk je ocenio da bi takva kontrola smanjila i spremnost izbeglica i migranata da se odvaže na težak put ka Evropi.

"Danas je pristup Evropi, jednostavno rečeno, previše lak", rekao je bivši poljski premijer.

Kako ocenjuje britanski list, Tusk se u intervjuu evropskim listovima u stavovima suprotstavio "najmoćnijem političaru Evrope", nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, tvrdeći da među vladama EU nema većine koja podržava sistem kvota o međusobnoj raspodeli migranata među državama članicama.

Upravo je sistem kvota, kako podseća "Gardijan", ključna politika Merkelove u rešavanju migrantske krize, zbog koje se Nemačka našla među zemljama koje su najviše ugrožene.

Tusk je politiku "otvorenih vrata" Merkelove nazvao "opasnom".

Neki evropski lideri "su rekli da je ovaj talas migranata suviše velik da bi bio zaustavljen. Apsolutno sam siguran da treba da kažemo da je ovaj talas migranata previše velik da ne bude zaustavljen. Takva razlika u gledištima, međutim, mora biti rezultat zajedničkog napora. Nije reč o jednom lideru", rekao je, između ostalog, Donald Tusk.
duje
kapetan bojnog broda
*

« Reply #1089 on: December 03, 2015, 02:21:01 pm »

Da, slažem se i ja (ali koji sam ja faktor), da migranti provedu određeno vrijeme u migrantskim centrima, no, država s time prihvata i 100% izdržavanje, lijećenje itd. za takve osobe, a nakon toga mu odbije izdavanje azila (po bilo kojoj osnovi). Mislim da bi postupak trebao biti puno kraći.   
Pages:  1 ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 [109] 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 ... 592   Go Up
  Print  

Jump to: