Mislim daje jako teško objasniti problem a da Vas ne uvrijedim.
Prvo što bi bilo približno a uprošteno je da ste Vi tekst koji ste postavili(prvi o Česima i obelježavanju izbjeglica)površan,odnosno bez dubljeg razmišljanja.Tekst nije ni potpun,jer sam čitao na nekim "ruskim" vijestima gdje se objašnjava da se radilo o evidentiranju djece.Dato je i objašnjenje da su oni sami(izbjeglice)pristali na to.Da se radi o odluci te granične oblasti jer očekuju u bidućnosti daleko veći broj izbjeglica. Priznat će te,da se to kod nas a i u cjeloj Evropi radi improvizovano.Posljedice će mo osjećati,samo da ne budu i preteške.
Česi,Slovaci pa i Mađari znaju svoje mogućnosti i svoj "doprinos" ovom izbjeglištvu i jedini su po meni javno istupili suprotstavljajući se i Njemačkoj vlasti.
Mislim da ste i Vi imali podozrenje,da se recimo posle nekoliko godina rata, sada odjednom javljaju u ogromnim grupama izbjeglice i dosta organizovano.
Što naš predsjednik vlade iz njemu poznatih razloga ne vidi mnogo toga a vjerovatno sledi i Merkelovu i to prikriva "humanošću"je naš problem i ne mogu nam biti krivi Česi.O kakvoj humanosti je riječ ako odbijete svojim penzionerima od penzije,koja je i onako nikakava,a pri tome ne vodi se računa da to nije omogućavalo ni plaćanje obaveza,ishranu i liječenje,te mnogima izdražavanje i drugih nezaposlenih članova pa i djece.Sigurno da se znalo da mnogi penzioneri će i "otići"prirodnim putem pa je ovako to samo ubrzano.I pored svega naša politika je "humana".Već sam naveo mi se ne možemo "ravnati" prema Njemačkoj zbog niza razloga.
Da ne dužim,već sam napisao, human je moguće biti ako za to imaš mogućnosti i razmišljati na duži rok.Inače humanost se može pretvoriti u svoju suprotnost i može se pretvoriti u egzekutora.Što će biti ako Merkelova ode s vlasti jer koliko vidim i u Njemačkoj nisu zadovoljni ovim potezima.Možda nam vrate ovih 200000 naših "izbjeglica",koje su nagovjestili,a koji će morati ostati kod nas.
Meni gornji tekst djeluje kao kad netko želi da prikrije nešta,pa pošto ne može da utječe na "jake",onda izabere nekog takvog jadnika na kome može da se iskaljuje da bi se dodvorio jačem,pripisujući mu svašta.
Što se tiče historijskih činjenica u vezi sa Česima mislim da ni mi tu nismo bolji,imali smo i mi i veće logore itd.ali to nije tema.
Dakle ja ostajem pri tome da je tekst "pljuvanje" po jednom narodu iza koga se krije nešta drugo i da je iskorišteno za to ovo "obilježavanje" koje nema nikakve veze sa prošlošću.Također,mislim da ih ne treba biti sramota jer to nema veze sa tendencijom članka.
Ne ljutim se na Vas jer članak niste Vi napisali možda ste se "malo prebrzo" složili sa njim.Ipak dalje ne bih diskutaovao o ovome jer ne vjerujem da ću promjeniti Vaše mišljenje a temu odvlačimo na pogrešnu stranu.
Poz.
Ako se ponašamo pristojno u komentarima nećemo uvrediti jedni druge, tako da ne razumem ovu Vašu rečenicu:
"Mislim daje jako teško objasniti problem a da Vas ne uvrijedim." kakva se to objašnjenja daju vređanjem?
Ja imam pravo na svoje mišljenje, šta bi to
"dublje razmišljanje" kod mene trebalo da izmeni u odnosu prema česima?
Sve što sam napisao o njima kao odanim podanicima svih njihovih gospodara je tačno. Čak i u legendama postoji Janošik slovački(?)
narodni junak i ne pominje se kao češki. Možete o meni misliti šta hoćete ali izjava da ne razmišljam kada nešto pišem mi se ne dopada.
Davno su prošla slavna Karlova vremena i vremena u kojima su česi mogli nečim da se diče.
Da li su logoraši u konc logorima mogli da odbiju obeležavanje? Kažete
"sami su pristali na to" da li su imali izbora? Improvizacija je sigurno na sceni jer niko od organizatora tragedije na bliskom istoku (eu, sad i ostali u njihovom društvu) nije očekivao
ovakav talas prema evropi. Tu leže problemi a ne u mom postovanja teksta o obeležavanju ljudi (kao u konc logorima).
Osim toga ja ne pomenuh našeg premijera (kojeg ne volim i ne poštujem) ni jednom jedinom reći. Zašto ga vi vezujete za moj
post sa tekstom koji je objavio tanjug? Moja penzija je 20550 dinara i ja radim još dodatni posao da bih živeo onako kako želim,
na sreću iako imam 60 godina imam znanje koje može da se unovči, i ne žalim se na bezumnu odluku o smanjenju penzija
(koje mnogi nisu zaslužili, što je ot i predmet druge diskusije).
A ovo što obeležavaju ljudi druge vere i drugačijih pogleda na svet je
STRAŠNO.Pazi i dobro se čuvaj da ne zaboraviš događaje što si ih svojim očima video; neka ti ne iščeznu iz srca nijednog dana tvoga života. Naprotiv, pouči o njima svoju decu i decu njihove dece.
(Peta knjiga Mojsijeva 4:9)