Dakle, organizovanost u ovom pokretu je više nego očigledna. Pri tom ne želim reći da masa tih ljudo to čini namerno, ciljano. Ne, oni to čine na podsticaj - "tamo je bolju život". A to je neko podstakao lažnim uverenjima i obećanjima. Jedan ranije pristigli sirijac i Švedskoj je napravio serijal kratih videa koje je okačio na You Tube kako bi svoje zemljake upozorio da ih tamo gde idu ne čeka zemlja "med i mleko", već da će ih tu sačekati druge muke (kako naći posao kada ga ima manje i za domaće, kako savladati jezik, prilagoditi se kulturi, ne zameriti se domaćinima i sl.).
Kada govorim o organizovanosti primetio sam, dok sam jedno sat vremena proveo na autobuskoj stanici u Beogradu, barem dve grupe sirijaca (dva do tri u grupi) koje su upravljale ostalima. Najmanje jedan od njih nije bio izbeglica. On je delio karte, a nekima i novac. Odven sportski, prilično opušten, čovek od autoriteta. Delovao mi je kao neko ko ovde duže boravi. On je verovatno "javka" ili "činovnik" onih koji negde iz pozadine upralvjalju ovom masom.
Da, najverovatnije Saudi Arabije, ali i druge bogatije "zalivske" zemlje finasiraju ovaj egzodus. Da li će finansirati sve jednako ili će onaj siromašniji sloj sirijskog stanovništva ipak ići "o svom ruvu i kruvu", videćemo. Mislim da će sirotinja biti slabije finasirana (zaboga posrednici moraju uzeti svoje, a sirotinje je uvek više pas više košta).
Među izbeglicama se po jednom izgledu i vrlo slaboj organizovanosti uočavaju afrikanci-crnci, Avganistanici i delom i oni poreklom sa Indiskog podkontinenta.
U svakom slučaju treba napraviti izbegličke centre (kampove) u kojima se osigura osnovni uslovi za život i zdravlje ljudi, a što se tiče propuštanja u EU to ne dolazi u obzir.
Zaboga Darko, pa nije EU ta koja komanduje ostalima. Pa ne može se EU ponašati kao Bogom dana, ona koja odlučuje o sudbinama drugih. Na koncu nisu Makedonija, Srbija, pa ni Bugarska i Grčka (koje su EU) te koje su uzrokaovale ovu krizu. To su, ako si prati dešavanja u poslednjih 4-5 godina, SAD i neke istaknute članice EU, pre svih, Francuska, Velika Britanija, Italija (zdušno su zahtevale oružanu intervecniju u Siriji, naoružavale pobunjenike i na krju "stvorile" ISIL), a ostale su im, kao čalnice NATO-a asistirale (slale oružje pobunjenicima, što dobrovoljno što "nevoljno").
Kada si već pomenuo da se izbeglice zbrinjavaju u prvoj bezbednoj zemlji u koju pristignu, onda su to upravo zemlje EU: Grčka, Italija, Bugarska. U Srbiju i Makedoniju ni jedna izbeglica ne može da uđe a da nije kročila u zemlje EU. Čak i Kosovo, pa i Albaniju (koji je u NATO) kontroliše EU. Dakle, kada bi i primenili tvoju preporuku opet dolazimo do EU.
Što se Srbije tiče sigurno će pomoći ovim izbeglicama da prođu i stignu tamo gde su naumuli. Ovde im i građani pomažu bez posebnog zahteva ili apela. Ima gunđanja kod nekih, neke zabrinutosti šta bi moglo biti, ali nema izražene netrpeljivosti još manje mržnje. Pomaže se kiliko se može i ima. Verovatno može i bolje.