PALUBA
March 04, 2024, 12:10:31 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 873306 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #285 on: September 16, 2015, 09:02:25 am »

Сеча, рушење ограде и сл. Човече за недозвољен прелазак границе се одговара. У свакој држави па и овој. Покушај да пређеш америчку границу без дозволе или неку другу и видећеш шта ће бити са тобом.

 Ја сам протумачио законик како треба. Да је писало: ''Ко употребом силе или наоружан покуша да пређе границу казниће се казном затвора...'', тада би важило то што ти потенцираш. Сваки илегалан улазак на територију Србије је кажњив.

У осталом дај да те бетонирам до краја и да завршим са тобом
:


Надам се да ти је сада јасније и да си нешто научио.


 A ti samo tupi i pričaj o "ozbiljnim državama" i kako bi se neko proveo u Americi, reperu demokratije.
Mislim da bi ostao da visi na zici kao zec
« Last Edit: September 16, 2015, 09:17:20 am by švercer011 » Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101« Reply #286 on: September 16, 2015, 09:05:24 am »

Hvala @torpedo,postoje ljudi koji život shvataju kao "rok" i mislim da i oni imaju pravo a nemoguće im ja dokazati da to sada nije bitno za našu stvarnost,pa je nekad bolje odustati.Ne može se nekome objasniti da tu nema bilo kakvog prava,da recimo gradiš i ogradu i kanal (Meksiko-SAD)tamo ubijaš ljude i u saobraćajnom prekršaju ne vodeći računa da li je prektšaj ili krivično delo,itd.a drugima spočitavaš da je nehumano,ako ti to radiš,jer si onii "kolevka demokracije" i "prava".No nisu oni danas jedini nego imaju svoje "sledbenike",recimo Oland izgradi ogradu prema Engleskoj a eto ima "prava" da spočitava maloj Mađarskoj,ili Merkel ima pravo da spočitava a eto drugi nisu humani jer uvode kontrolu po zakonu i zatvaraju granice itd.
Nemam vremena pa evo jedan primer koji su koristili "Indeksovci" za profesora Smilju Adamov da bi dokazali šta je "međunarodno pravo".
Pa "baka Šmiksi" kaže:"Jugoslavija iz stil rikognejšen internasional sabdžekt".(Namerno ovako napisano jer je tako išlo).
Znamo kako je je to kasnije ispalo a i sa Libijom,Irakom,Afganistanom i sada Sirijom a dodao bi i sada Evropom(osim Engleske).Zaključak zaista po "PRAVU" bilo kom(unutrašnjem ili međunarodnom po UN).

Poz.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #287 on: September 16, 2015, 09:18:29 am »

Мала исправка Карло. Мислили су на проф. Смиљу Аврамов, а не Адамов.  Smiley

Увек треба лечити узрок, а не последицу. Тако се најбоље решавају проблеми. Што се тиче имиграције и протеривања ова ситуација је другачија од мирнодопске јер сада постоји велики број људи који жели да уђе на територију друге државе. Да границу дневно пређе по 10 до 20 миграната то не би представљало проблем никоме, ни Србији, ни Немачкој, ни Мађарској. Свако мора да има у виду могућност промене етничке структуре неке државе ако се на њену територју насели огроман број странаца и ту остане. Замислите да се ради о обрнутој ситацији, да нпр. милион Европљана покуша да уђе у неку азијску земљу и тамо се трајно настани. Каква би била реакција власти те државе и њених органа? Ја гарантујем да би пустили део људи и збринули их, али не би свих милион или 12 колико је сада људи побегло из Сирије. Пуковник Гадафи који је био велики пријатељ наше земље је увек волео када би му дошли југословенски, а касније српски држављани да раде у његовој земљи. Врата су нам била увек отоврена, али чисто сумњам да би Гадафи пристао да прими два милион избеглица из СФРЈ и да сваком да иста права и исте бенефиције као што су имали његови грађани. То би био велики терет и за богату Либији каква је некада била. Либијски држављани су добијали новац од продаје нафте, разну врсту помоћи од државе приликом куповине стана, аутомобила итд. Гориво је било јефтино као вода, а свако ко би хтео да се школује у иностранству могао је то да ради о трошку државе до задњег динара без да ишта плати. Бољи услови нису постојали на свету. Е сада замислите да неко са стране и то у огромном броју жели да искористи све те бенефиције. Тешко да би то тако ишло па макар се радило и о југословенским држављанима који су Гадафију били најдражи.

Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #288 on: September 16, 2015, 09:23:17 am »

Рокеру нико није у обавези да да азил подносиоцу захтева. То је прва ствар. Друга ствар је у томе што постоји само препорука ЕУ да се захтевза азил усвоји. Нигде није изричито прописано да Мађарска, поред осталих држава на овом свету, морају да приме некога.

Није тачно то што ти говориш.

E, pa tako, bar obrazloži zbog čega kažeš da nije tačno i na šta misliš.

Ja azil nisam spomenuo. Govorim o drugim stvarima. Donose zakone koji nisu u skladu sa propisima EU, proglašavaju ilegalni prelazak granice za krivično delo, pa onda na to nakaleme šengenske odredbe i tako jednostrano zabrane ulazak u šengensku zonu kome oni nađu za shodno.
Drugo, maloletnici kao izbeglice, migranti, tražioci azila imaju specijalan status, to su UN utvrdile i prihvatile. Apsolutno ne postoji opravdanje za mađarsku odluku da budu tretirani kao odrasli. Šta je sa decom od 10-ak godina koja su se tu našla bez pratnje roditelja, a ima takvih slučajeva mnogo više nego što se zna? Hoće li i njih u aps ako se provuku ispod žice?
I gde je pravo na fer suđenje, ako će već nekome da sude? Na mađarskom će da ih tuže i da im sude i teraju da potpišu neke papire koji su im apsolutno nerazumljivi.
U toj "hrišćanskoj" Evropi je i nastao fašizam. Sad smo samo svedoci da nije uništen '45. i da mu je samo bilo potrebno malo podsticaja da opet pokaže da je zapravo sastavni deo evropske civilizacije. Za sada sporadično, ali sve više uzima maha.

Prosto ne mogu da verujem koliko neistine, manipulacije i pravog huškanja može neko napisati u malo rečenica.
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #289 on: September 16, 2015, 09:33:06 am »

Quote
Srbija je, naravno, napravila veliku grešku što je migrantima uopšte dozvolila ulazak u Srbiju mimo zakonske procedure.

Стани мало Драко. Већ сам те питао а ти не одговори. Ти људи у Србију улазе искључиво и само преко земаља Европске уније (Грчке и Бугарске)? Како их те дичне земље, које Србији као кандидату за пријем у ЕУ треба да служе за пример не зауставише, вратише, чак ни евидентираше? Дакле, Србија се као кандидат за ЕУ само угледала на земље ЕУ. Нешто не приметих да је неко упутио озбиљније прекоре Грчкој или Бугарској, Није им нико ни притекао у помоћ, ако су је уопште и тражиле.

Друго и најважније, зашто се то људи крећу? Зашто је дошло до покрета народа. Иако је очигледна организованост и намеран подстрек (да додам свој утисак, пулена Великог брата - показаће се то пре или касније) не беже они од доброг живота, већ због рата. Ко оно беше изазвао и покренуо тај рат? Ко је оно помињао "демократију", "арапско пролеће" и сличне празне приче? Ко је додавао наоружање разним илегалним, а сада знамо о терористичким снагама у том рату? Србија?

И сад као Србија не поштује законске процедуре?

Srbija ima svoje zakone i sama odlučuje u kakvoj meri ih poštuje. Ti zakoni nisu takvi zato da se ispuni neka forma, nego imaju svoju stvarnu sadržinu. Drugim rečima, i pre nego je Srbija imala takav i takav zakon, branila je svoje granice. To je ono što se od države očekuje. To je ono što od vlasti očekuju i njeni građani, da su unutar granica vlastite države sigurni. Ako vlast ne može, nije sposobna ali nije voljna osigurati sigurnost građana i imovine, tada se pitamo kakva je to vlast. Ne znam o čemu pričamo, ne pričamo o Grčkoj i njenim problemima (naravno, da i njena vlast nije postupila ispravno), no ako se nešto u međuvremenu nije promenilo (npr. geografija) migranti ulaze u Srbiju iz Makedonije, a Makedonija nije članica EU.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #290 on: September 16, 2015, 09:47:22 am »

КРИЗА У МАЂАРСКОЈ: Ухапшено 367 избеглица, мигранти ушли у Хрватску

У Мађарску је илегално ушло 367 избеглица, сви су ухапшени. Мања група избеглих стигла у Хрватску, у Шид јутрос стигла два аутобуса са мигрантима

Мађарске власти саопштиле су да је 367 избеглица ушло у ту земљу и све су ухапшене, а против њих 316 биће покренут судски поступак у складу са новим прописима.

Избеглице су предале више од 70 захтева за азил у Мађарској, од чега су власти одбиле око 40 захтева, док је на основу новог, строжијег закона о државној граници покренут поступак против њих 250 који су осумњичени и за оштећење ограде. Мања група избеглица стигла у Хрватску, у Шид јутрос стигла два аутобуса са мигрантима.

Мађарска полиција обезбеђује ограду на граници са Србијом код Рескеа, где око стотину предводника избеглица заговара одбијање предаје захтева за азил.

Власти у Мађарској затвориле су границу према Србији, а према извештајима телевизије М1, око 3.000 избеглица се налази на ничијој земљи између Србије и Мађарске.


 09:54 - У МАЂАРСКУ ИЛЕГАЛНО УШЛО 367 ИЗБЕГЛИЦА, СВИ УХАПШЕНИ
Првог дана примене оштријих закона о нелагалном преласку границе, у Мађарску је у уторак илегално ушло само 367 избеглица и сви су ухапшени, саопштила је данас мађарска полиција.

Судски поступак биће покренут против њих 316 због оштећења заштитне жичане ограде подигнутој на граници са Србијом, а осталих 51 особа биће оптужена за нелегалан улазак у Мађарску.

Ове године је кроз Мађарску прошло више од 200.000 избеглица, од којих већина жели да дође у Немачку.

Само у понедељак, рекордан број од 9.308 избеглица ушао је у Мађарску, пренео је АФП.

Према новом закону у Мађарској, за илегалан прелазак границе запрећена је казна затвора до три године затвора.

Та казна може бити повећана на пет година уколико починиоци при том оштете жичану ограду високу четири метра, која је још у изградњи дуж 175 километара дугачке границе према Србији.

 09:36 - ПРВА ГРУПА ИЗБЕГЛИЦА УШЛА У ХРВАТСКУ
Мања група избеглица, који су из Прешава били пребачени у Шид, прешла је јутрос на територију Хрватске, а полиција наводи да ће они бити регистровани и пребачени у прихватни центар у близини Загреба.

Хрватски медији наводе да је у Товарник ушла мања група избеглица, међу којима су жене, мушкарци и деца.

Портпарол Вуковарско-сријемске жупаније је потврдио да је група избеглица ушла на територију Хрватске, али није прецизирао њихов број.

У раним јутарњим сатима у Шид су из Прешева стигла два аутобуса са избеглицама, која су кренула прошле ноћи, а очекују се још три, јавља Тањугов извештач са лица места.

Према подацима које је извештач Танјуга добио од припадника међународних организација, до 7.30 сати у Ссид је, како аутобусима, тако и таксијима, пристигло око 80 избеглица, које су наставиле пут пешице на територију Хрватске.

Аутобус, који је екипа Тањуга затекла, искрцао је путнике у близини прелаза Товарник, на километар од хрватске територије.

Избеглице су копненим путем, заобилазећи званични прелаз, кренуле у правцу хрватске територије.

Надлежне власти очекују још три аутобуса, која су током ноћи кренула из Прешева, али и наставак таласа избеглица у том делу Србије.

Хрватски медији пренели су да неколицина појединаца, претпоставља се између седам и десет особа, ухапшено је након што су се одвојили од главне групе те илегално ушли у Хрватску прелазећи границу преко поља и њива.

Они се, како се наводи, тренутно налазе у полицијској станици у Товарнику, где се чека долазак преводиоца.

 09:34 - РУМУНИЈА ТРАЖИ САСТАНАК И ОБЈАШЊЕЊА ЗБОГ ДИЗАЊА ОГРАДЕ
Амбасада Румуније у Будимпешти затражила је састанак у Министарству спољних послова Мађарске да саопшти своје противљење плановима Мађарске да подигне ограду према Румунији.

Такође, амбасада тражи и додатна објашњења за такве планове, саопштило је Министарство спољних послова Румуније, а пренела румунска агенција Ађерпрес.

У Будимпешти, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто је јутрос оштро осудио примедбе румунског премијера Виктора Понте који је рекао "Мађарски политичари нису ништа бољи од сиријских и либанских а чији држављани беже из земље", пренео је МТИ.

"Виктор Понта је јуче изгубио самоконтролу и његове неразумне изјаве увредиле су читаву Мађарску. Цивилизовани европски политичари не користе тако оштре клевете. Његове примедбе имају само једно објашњење а то је да је он потпуно изгубио упориште у румунској домаћој политици", каже се у саопштењу.
Понта је синоћ на свој Фејсбук страници реаговао на планове Мађарске да ограду коју је подигла према Србији прошири и на Румунију, рекавши да планови Мађарске подсећају на Европу 30-тих и 40-тих година прошлог века.

Понта је недавно изјавио да ће "Румунија поступати са избеглицама као са људским бићима, не као мађарски суседи који их као стоку терају штаповима и издају им бројеве".

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто окарактерисао је јуче изјаве румунског премијера као "чисте лажи", додајући да су оне непримерене за једног лидера 21. века.

Мађарска је већ изградила 175 километара дугу жичану ограду на граници са Србијом, дуж главног правца за долазак избеглица у Европску унију.

Јуче када је и физички затворена граница са Србијом, званична Будимпешта је одлучила да изради план за постављање ограде и дуж границе са Румунијом, што је наишло на критике Букурешта.

Министарство спољних послова Румуније саопштило је у уторак да подизање ограде између две чланице ЕУ, које су при томе и стратешки партнери, не сматра поилитички коректним, те да није у складу с европским духом, о чему је обавештена мађарска страна, навео је Ројтерс.

 09:31 - ЛЕ ПЕН: НАВАЛА АЗИЛАНАТА КАО ИНВАЗИЈА ВАРВАРА НА РИМ
Председница француске крајње десничарске странке Национални фронт, Марин Ле Пен, упоредила је данас навалу азиланата у Европу с инвазијом варвара на Рим.

Ле Пен је раније повлачила паралеле с муслиманима у Европи и нацистичком инвазијом.

"Ако ништа не предузмемо, овај прилив миграната биће као инвазија варвара у ИВ веку, а и последице ће бити исте", поручила је Ле Пенова на скупу своје странке у Арпажону у близини Париза, уочи регионалних избора.

"Морамо одмах да зауставимо ово лудило, како би спасли своје друштво, слободу и идентитет", нагласила је она.

Ле Пенова је оптужила и владајућу коалицију и странку бившег председника Николе Саркозија УМП, као и Социјалистичку партију садашњег шефа државе Франсоа Оланда за, како је рекла, "први талас долазећих миграната", пренела је "Русија данас".

"Лидери су понудили да приме мигранте, а да нису питали своје грађане, а то су исти лидери који су уништили Либију и наставили да дестабилизују Сирију", оценила је Ле Пенова.

"Има 1,5 милиона људи који чекају да буду социјално збринути у Ил-де Франсу, а то никад неће добити због односа државе према странцима. Ово кажем не да бих срамотила оне који долазе, већ да бих оптужила оне који су одговорни за ову ситуацију", рекла је Ле Пенова, пропраћена аплаузом присталица.

 09:09 - У ШИД СТИГЛИ ПРВИ АУТОБУСИ СА ИЗБЕГЛИЦАМА
ШИД - У Шид су јутрос из Прешева стигла два аутобуса са избеглицама, која су кренула прошле ноћи, а очекују се још три, јавља Танјугов извештач са лица места.

Према подацима које је извештач Танјуга добио од припадника међународних организација, до 7.30 сати у Ссид је, како аутобусима, тако и таксијима, пристигло око 80 избеглица, које су наставиле пут пешице на територију Хрватске.

Аутобус је искрцао је путнике у близини прелаза Товарник, на километар од хрватске територије.

Избеглице су копненим путем, заобилазећи званични прелаз, кренуле у правцу хрватске територије.

Надлежне власти очекују још три аутобуса, која су током ноћи кренула из Прешева, али и наставак таласа избеглица у том делу Србије.

Пошто се нико од путника из првог аутобуса није вратио у земљу, надлежни процењују да су хрватске власти очигледно прихватиле избеглице.

За сада је нејасно да ли су избеглице у потпуности промениле руту па уместо преко Мађарске, пошто је та земља затворила своје међе, до Западне Европе покушавају да стигну преко Хрватске.

Међу избеглицама које су пристигле аутобусом из Прешева био је и Авганистанац Али, који је са супругом и двоје деце 60 дана на путу.

Он је Танјугу рекао да је напустио своју домовину пошто је остао без посла и да трага за бољом будућношћу.

Иначе, у Шиду је некадашња дечија болница "Принциповац" припремљена за прихват избеглица, а тај објекат се налази на само стотину метара од граничног прелаза Сот.

"Припремили смо објекат за прихват избеглица", рекао је управник објекта Радослав Милошевић

Он је рекао да ће у том објекту моћи да буде збринуто 250 мајки са децом и да ће за остале бити постављени шатори.

У прихватни центар биће примане избеглице које буду долазиле организованим, а не индивидуалним превозом.

У некадашњој дечјој болници од раних јутарњих сати чека се на долазак аутобуса са избеглицама који су кренули из Прешева, али су се избеглице одлучиле да не свраћају у прихватни центар, већ да одмах крену на пут.

LINK
« Last Edit: September 16, 2015, 10:10:36 am by KUZMA®, Reason: skracen link » Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #291 on: September 16, 2015, 10:07:06 am »

Немачки медији: Решење избегличке кризе — зауставите САД и НАТО

Смрт, сиромаштво и верски мотивисани масакри које су изазвале САД и војне интервенције НАТО-а на Блиском истоку и шире, довели су до незапамћеног прилива избеглица

Смрт, сиромаштво и верски мотивисани масакри које су изазвале САД и војне интервенције НАТО-а на Блиском истоку и шире, довели су до незапамћеног прилива избеглица, који се једино може зауставити ако се „несмотрени“ страни војни ангажмани приведу крају, пише „Дојче виртшафтс нахритен“

Последњи талас избеглица долази првенствено из земаља разорених ратом у последње две деценије, укључујући бившу Југославију, Авганистан, Ирак, Сирију, Етиопију и Сомалију.

„То говори да су илегалне војне интервенције које су извршиле САД или њени савезници одржане у готово свим горе наведеним државама. Ово сугерише да су ови ратови кључни разлог ових масовних миграција. Ти ратови су произвели смрт, сиромаштво, анархију, распад друштава, верски мотивисане масакре и егзодусе“, истакао је немачки медиј.

Прилив избеглица шокирао је званичнике многих европских земаља због чега спроводе брзе реакције као што је увођење граничне контроле или грађење ограда. Према немачким медијима, ове мере неће помоћи.

„Можемо да покушамо да изградимо зидове како би одбранили наше богатство. Али на дуге стазе ови зидови неће спречити милионе људи да илегално уђу у наше земље“, наводи се у публикацији.

Решење лежи у суочавању са узроком проблема.

„Они, који желе да зауставе масовне миграције, треба да спрече несмотрене и непромишљене стране војне интервенције“, пишу немачки медији.

„Они такође морају променити војне савезе попут НАТО-а и од њих направити чисто одбрамбене блокове“, додао је „Дојче виртшафтс нахритен“.


LINK

« Last Edit: September 16, 2015, 10:09:42 am by KUZMA®, Reason: skracen link » Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #292 on: September 16, 2015, 10:14:34 am »

Мађари (се) затворили, Србија отвара центре спаса

Мигрантима пут ка Европи закрчен "хамерима", жицом и оружјем, а од данас, ко од избеглица не добије азил у Мађарској биће враћен у Србију. Прихват у Суботици, Сомбору, Кикинди, Кањижи и Шиду

Талас избеглица ударио је јуче у бедем од жице, војника у "хамерима" и оклопним возилима претње трогодишњим затвором, затварањем у сабирне центре и контејнера обмотаним бодљикавом жицом, којим је Мађарска практично затворила границу према Србији.

Истовремено, наша земља је решила је да ове мере, које су ступиле на снагу ноћас, тачно у поноћ, дочека спремна, тако што ће отворити нове прихватне центаре за избеглице.

Током јучерашњег поподнева, мађарска полиција је затворила пружни пролаз на релацији Хоргош - Сегедин, који су избеглице масовно користиле за илегалан прелазак српско-мађарске границе.

Дуж пруге је нагомилана полиција на коњима, а простор су целог дана надлетали хеликоптери. Али, упркос бодљикавој жици и зиду дугом више од 170 километара дуж границе, мигранти су илегално улазили у Мађарску, у близини села Реске. Прилив се чак повећао из страха да не остану блокирани на ничијој земљи.

За све оне који се ипак "заглаве" у Србији, тражећи решење како да најбрже стигну до Берлина или Стокхолма, али и за оне које Мађари депортују, биће отворени нови привремени прихватни центри на северној граници наше земље: у Сомбору, Кикинди, Кањижи, Суботици и Шиду.

- Изабрани су ови градови зато што су близу мађарске границе, а већина избеглица фокусирана је на то да што пре стигне до овог дела Србије - објашњавају у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. - Затварање границе ће свакако успорити њихову проходност, па да нам се не деси превелик притисак на Кањижу, отварамо нове центре. Тачније, то су већ постојећи објекти, у којима неће бити класичних кревета, већ ће мигрантима на располагању бити само кров над главом, да им буде топло и суво. Ови објекти се тренутно не користе, а њихови капацитети зависиће од потреба. Колико буде избеглица, толико ћемо обезбедити места.

У адаптацију објеката креће се ових дана, а прва на реду је Суботица. Ако буде потребе отвараће се и други центри, али ако не буде појачаног прилива, план ће чекати у приправности.

- Реаговаћемо како ситуација налаже, не очекујемо никакав хаос на граници, ни "чепове" - кажу у Министарству рада. - Како ће се избеглице даље снаћи, то зависи од њих.

Новац за ове центре неће се обезбеђивати из буџета Србије, већ од донатора, а наша земља ће наставити да се понаша у складу са међународним обавезама, и неће затварати границе, истакао је Александар Вулин, министар за рад:

- Србија на мигранте не троши новац из буџета. Почетком године, када је доношен буџет, нисмо могли да предвидимо мигрантску кризу, као ни много снажније земље, па не би требало ни преваљивати трошкове на терет грађана. Надамо се да ће помоћ моћи да одговори на све потребе.

Он наглашава да наша земља финансира збрињавање избеглица и пренаменом средстава, кроз помоћ Комесаријата за избеглице. Ипак, највећи део новца долази од Европске комисије, УНХЦР, "Католик рилифа"...

- Очекујемо повећање броја миграната и већи притисак на северне границе - каже Вулин. - Србија мора да добије приступ европском буџету за избеглице, јер не може сама да реши овај проблем.

Број миграната се, иначе, последњих дана повећао за петину. До сада су се задржавали до два дана, али са новим мађарским правилима, то ће се, вероватно, продужити. У Хоргош је јуче до раних поподневних сати, према мађарским проценама, стигло 10 аутобуса са избеглицама из Београда, Суботице и Кањиже, а до поноћи се очекивало 20.000 људи.

Шта нас чека наредних дана за све је непознаница. Од тренутка затварања мађарске границе у оптицају су сви могући сценарији, а у већину њих укључена је и наша земља. По речима Радоша Ђуровића из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, могуће је да ће масовна хапшења избеглица који пресеку жицу и илегално уђу у ову земљу, за неко време успорити мигрантски талас. Јер вести се међу овим невољницима брзо шире.

За Ђуровића је, ипак, вероватније да ће мигранти искористити своју бројност и наставити да секу мађарску жицу, у нади да ће им њихова масовност, мноштво деце и пажња светских медија помоћи. Они верују да ће тешко бити ухапсити колоне од по неколико хиљада људи, који носе уплакане бебе у наручју. Осим тога, ако превелик број људи буде у затвору, Мађари ће схватити да им је та рачуница неисплатива, јер је један дан у прихватном центру јевтинији од затворског дана.

- Могуће је да ћемо у првом тренутку имати и "македонски сценарио", где на хиљаде људи стоји на ничијој земљи, чекајући пролаз даље - примећује Ђуровић. - У сваком случају, и ако буду мењали руту кретања, то неће бити одједном, јер је и кријумчарима људи потребно неко време да се пребаце на друге опције.

Као мање вероватне, али ипак могуће будуће руте, Ђуровић наводи правац кроз Србију, па преко Шида у Хрватску, а онда или ка Словенији или опет ка Мађарској. Ту је и опција преко Србије, па у Румунију, и опет у Мађарску, али и варијанта са Србијом, БиХ, Хрватском, па даље. Проблем код ове последње је што Босна затвара избеглице док одлучује о њиховим захтевима за азил, па им тако успорава кретање. Зато нерадо иду у БиХ. Што се тиче осталих рута, проблем је што постоје контроле на границама између земаља, јер већина наших суседа, изузев Мађарске, није у шенген зони. Ипак, између њих и Мађарске нема зида, ни војника...

Чак и ако их успоре мађарске мере, лоше време и неповољно море, избеглице се неће зауставити, јер немају где да се врате. Са овим се слаже и комесар за избеглице Србије Владимир Цуцић:

- Њих тера очај и страх за њихове и животе њихове деце. Зато иду напред, немајући више шта да изгубе и тешко да може да их зауставе зид, војска, граница, река, било шта. Што се тиче Србије, наши капацитети су у пуној приправности, а полиција, војска, Комесаријат за избеглице и социјалне службе спремне су да реагују у тренутку.

И УНХЦР у Србији организоваће нову мисију на граници Србије и Мађарске. Стални координатор УН Ирена Војацкова Солорано и шеф УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер саопштили су да не само да су забринути због затварања мађарске границе, већ и због погоршања временских услова. Постоји бојазан да ће се избеглице дуже задржавати на територији Србије и бити више изложене експлоатацији кријумчара и других криминалаца.

УНХЦР процењује да већ сада више од 12.000 избеглица из Сирије и других ратом разорених земаља борави у Србији у сваком тренутку. Ако транзит буде успорен, људи ће се окупљати на северној граници, што ће повећати потребе за смештајем, храном, хигијенским средствима и лекарима. Србија тренутно располаже са само 810 места за смештај тражилаца азила. Многе избеглице још спавају на отвореном, што ће ускоро постати немогуће услед промене временских услова.

Последњих дана је све више случајева и да избеглице на путу ка Аустрији и Немачкој користе правце преко Словеније. Словеначка полиција је тако, у суботу, непосредно пред граничним прелазом Шентиљ према Аустрији, зауставила комби румунских ознака са 21 држављанином Ирана и Авганистана.

Након најаве Немачке да уводи привремене контроле на граници са Аустријом, и Словачка је започела привремене контроле на граничним прелазима са Мађарском и Аустријом, па је на границама распоређено додатних 220 полицајаца.
ОЧАЈНИЧКА ТРКА СА ВРЕМЕНОМ

Због затварања границе, јуче је у насеље Реске у Мађарској стигао прави стампедо избеглица са Блиског истока. Само до јуче у подне су прешле 5.353 избеглице, готово исто колико их је било током претходних дана.

Огроман број миграната полиција је аутобусима пребацивала до железничке станице у насељу Реске, где их је композиција од 20 вагона превезла у камп код Ђера, на самој граници са Аустријом, јер су оближњи кампови у Сегедину и Будимпешти дупке пуни.

Избеглице ће од сада имати могућност да се пријаве за азил на пунктовима на граници, а по новим прописима ова процедура ће бити убрзана и трајаће до две недеље. Како су најавили мађарски званичници, они који не добију азил у Мађарској, биће враћени у Србију, баш као и они који не желе да се региструју у суседној земљи.

Уочи дана, који мађарски медији називају прекретницом у избегличкој кризи, у селу Реске распоређено је око десет камиона војника и оклопних "хамер" возила. (Ј. Л.)

LINK
« Last Edit: September 16, 2015, 10:23:16 am by KUZMA®, Reason: skracen link » Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #293 on: September 16, 2015, 10:21:43 am »

Тешке оптужбе премијера Румуније на рачун МађарскеБУДИМПЕШТА – Премијер Румуније Виктор Понта оценио је да су поступци мађарских власти у вези са избегличком кризом „слични онима које је Европа до сада видела само током тридесетих и четрдесетих година 20. века”, а мађарско Министарство спољних послова га је након тога оптужило за „антимађарске изјаве”.

Понта је на свом налогу на друштвеној мрежи Фејсбук написао да је „као човек и европски грађанин” огорчен због поступака мађарских власти, пренела је мађарска агенција МТИ.

„Ово је срамота и за културу и за вредности Европске уније. Антисемитски испади, однос према било којим мањинама, а сада избегличка криза. Бодљикава жица, агресивни закони, затвор и бруталност сигурно неће решити проблеме. Само ће показати да у срцу Европе постоје доносиоци политичких одлука који ни по чему нису боли од сиријских, либијских или од предводника било које друге земље из које избеглице беже”, рекао је Понта.

Он је оценио да је Мађарска изградњом ограде „искључила себе из Европе”, а подизање ограде на граници упоредио је са ситуацијом када неко за време поплаве огради свој посед „да би поплавни талас скренуо ка комшијама”.

Понта је упитао, шта урадити ако мађарски војници „почну да пуцају и убијају децу и жене”.

Амбасадор Румуније у Будимпешти је иницирао разговор са званичницима мађарског министарства спољних послова и изразио негодовање због намере Мађарске да „изгради ограду између две чланице ЕУ”, односно између Мађарске и Румуније.

Мађарско Министарство спољних послова саопштило је да премијер Румуније „још увек покушава да антимађарским лажима спасе свој упитни углед на унутрашњополитичком плану и свој упитни морални углед”.

МТИ наводи да је мађарско Министарство спољних послова реаговало на Понтину изјаву по којој ће се „Румунија према мигрантима односити као према људским бићима, а не као наши мађарски суседи који их терају палицама и дају им редне бројеве”.

Мађарско Министарство спољних послова оценило је да је „изузетно одбојно” то што Влада Румуније којој до сада није успело да своју земљу припреми на улазак у шенгенску зону и која нема обавезу заштите тог простора, сада „немогућим епитетима” карактерише земљу која „свим својим снагама ради на испуњавању задатака које има у одбрани спољних граница ЕУ”.
Бета
објављено: 16.09.2015.

ПОЛИТИКА
« Last Edit: September 16, 2015, 10:33:23 am by torpedo011 » Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #294 on: September 16, 2015, 10:27:15 am »

Жилет жица на вратима Европске уније

Блокирана пруга за Сегедин, полиција на прузи за БудимпештуСуботица, Хоргош – Граница Европске уније из Мађарске према Србији потпуно је затворена од уторка у поноћ. Од тог тренутка у Мађарској су ступиле на снагу нове, пооштрене мере према мигрантима, као и измењен закон о полицији и војсци којима се војсци дају већа овлашћења у спречавању илегалног уласка миграната у земљу.

Припреме за коначно, потпуно затварање границе почеле су с првим сумраком. Касно по подне полицајци су блокирали пругу преко које су мигранти улазили у Мађарску, на једином пролазу у земљу након што је развучена двострука жичана ограда. Недуго затим, допремљен је теретни вагон, чија је страница, окренута ка Србији, била „ојачана” снопом НАТО или жилет жице, начичкане оштрим плочицама које при додиру наносе озбиљне повреде. Застрашујућа конструкција „углављена” је у једини још слободан пролаз на прузи у рејону села Реске, а сваки тренутак овог „печаћења” границе Европске уније пратило је на десетине новинарских екипа из читавог света.

Под облачним небом без звезда до дубоко у ноћ одзвањали су ударци у метал док је полиција учвршћивала крајеве жичане ограде за вагон – препреку, а након тога додатни котур жилет жице развукла над четири метра високом оградом која раздваја Србију и Мађарску. Око њих, сударајући се и прескачући каблове екипа које се јављају с лица места, тумарали су новинари. У пограничном појасу, где по правилу постоје одређене рестрикције за снимање без посебних одобрења, без икаквих ометања слали су у свет слике мађарске решености за заустави талас миграната из Азије.

Дуж ограде мађарска коњица контролисала је ситуацију, заједно са пешадијом и мада је с друге стране жице, у кукурузним пољима у Србији, било миграната, ни шушањ их није одао. Мађарска полиција избеглице упућује на званични гранични прелаз Хоргош 2 који је недавно поново отворен за грађане Србије и ЕУ. Овај гранични прелаз, прекјуче је био затворен од 16 часова, да би у вечерњим сатима до поноћи пропуштао мигранте. Десетак аутобуса са мађарске стране чекало је и превозило избеглице до неког прихватног центра даље, а центар Реске, одмах иза границе, у том часу био је потпуно празан.

Након тога, гранична рампа је спуштена и за мигранте, али и за грађане Србије. Није подигнута ни у уторак пре подне, а остали су затворени и међународни гранични прелаз Хоргош, као и међудржавни Бачки Виногради. Из Суботице ка Мађарској у уторак пре подне био је отворен само гранични прелаз на Келебији. Гранични прелази Хоргош и Хоргош 2 били су преплављени са више стотина миграната који су желели да пређу у Мађарску. Српска полиција није блокирала прелаз, али је с мађарске стране кордон полиције онемогућавао пролаз. Догодило се управо оно што су предвиђале многе хуманитарне организације – мигранти су почели да се окупљају са наше стране границе пошто су онемогућени да пређу у Мађарску и даље у Европску унију. Мађарска влада јуче пре подне прогласила је ванредно стање у жупанијама Бач–Кишкун и Чонград које се „ослањају” на границу са Србијом.

Пажња јавности протеклих дана усмерена је ка прузи Суботица–Сегедин, која је представљала и једну од главних рута миграната. Ову пругу било је лако блокирати, а њоме већ два месеца није прошао ниједан воз. За разлику од ње, пруга за Будимпешту, то јест пружни правац од Беча ка Истанбулу и даље несметано функционише. До понедељка по подне није ни било посебног обезбеђења, а од тада пругу физички обезбеђује мађарска полиција.

Новинар „Политике”, као и репортери Радио Суботице први су дошли на место где ова пруга улази у Мађарску. Како нам је рекла наша гранична полиција, до сада нико од новинара није овамо био, имају само најаву да ће доћи репортери Асошиејтед преса. На неколико десетина метара од наше карауле, на самој граничној линији, виде се мађарски полицајци који обезбеђују пругу и у поретку се ту смењују од понедељка по подне. До пруге и од ње развучена је двострука жица дуж граничне линије. У тренутку када је воз требало да прође мађарски полицајци су се размакли да га пропусте и потом се опет вратили на шине. Овај поступак мораће да понављају шест пута дневно како возови буду наилазили.

На овом, фреквентнијем пролазу нема миграната. Иако је на овој релацији кроз шуму Храстовачу раније било бројних покушаја илегалног преласка, последњих месеци готово да није забележен случај да је ико од избеглица тим путем кренуо преко границе.

----------------------------------------

Контејнери за предају захтева за азил

У складу са променама третмана миграната које су јуче ступиле на снагу, мађарска државна телевизија објавила је да је почело монтирање контејнера у граничном појасу код села Реске где ће мигранти моћи да уђу и предају своје захтеве за азил о којима ће се одлучивати у року од три часа. Истовремено, неколико метара даље од двоструке жице дуж граничне линије, око овог контејнера гради се паралелно још једна ограда, што значи да док траје процес одлучивања о захтеву за азил, мигранти неће моћи да напусте тај простор.

----------------------------------------


Ухапшено 60 избеглица на мађарско-српској граници

БУДИМПЕШТА– Мађарске власти саопштиле су данас да су ухапсили 60 избеглица због покушаја илегалног уласка у земљу на јужној граници са Србијом.

Саветник за безбедност премијера Виктора Орбана, Ђерђ Баконди рекао је да су власти ухватила 45 људи у покушавају да пређу јужну границу, а 15 њих дубље у Мађарској.

Они су прешли преко границе оштетивши жичану ограду и сада се налазе су у полицијском притвору, а терете се да су починили кривично дела према новом мађарском закону.

Мера притвора резултат је примене новог закона чији је ефекат да се заустави огроман прилив избеглица у Мађарску, пренела је агенција АП.

Према новом закону који је у поноћ ступио на снагу, кривичним делом се сматра прелазак или оштећење четири метара високе жичане ограде коју је земља изградила дуж мађарско-српске границе.

До поноћи, 200.778 илегалних избеглица су регистрована у Мађарској у овој години, наводи МТИ.

Највећи број илегалних улазака у земљу забележени су на мађарско-српској граници и било их је 8.850 само током јучерашњег дана.

Мађарска агенција подсећа да је према пооштреним прописима који су од поноћи на снази, илегални прелазак мађарске границе третира се као кривично дело, са запрећеном казном од три године затвора и депортовањем из земље.

Кријумчари људи суочиће се са већим казнама од досадашњих, док организатори кријумчарења могу да буду осуђени на затворске казне у трајању од 10 - 20 година, наводи МТИ.

Танјуг
објављено: 15.09.2015.

Политика


Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #295 on: September 16, 2015, 10:35:24 am »

Mislim da je ovo presudno od svega navedenog..ako ozbiljno shvatamo dvoličnu politiku EU (čitaj Nemačke)

Quote
Мађарско Министарство спољних послова оценило је да је „изузетно одбојно” то што Влада Румуније којој до сада није успело да своју земљу припреми на улазак у шенгенску зону и која нема обавезу заштите тог простора, сада „немогућим епитетима” карактерише земљу која „свим својим снагама ради на испуњавању задатака које има у одбрани спољних граница ЕУ”.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #296 on: September 16, 2015, 10:39:22 am »

OVO JE PRAVI CRNJAK Mađarski humanitarci migrantima dele mape minskih polja između Srbije i Hrvatske

Cilj mape je da migrantima koji od zatvaranja Mađarske granice prelaze u Hrvatsku, da obrate pažnju na lokacije gde se nalaze minska polja zaostala iz građanskog rata okončanog pre 20 godinaBUDIMPEŠTA - Mađarska nevladina organizacija "Migration Aid Hungary" koja okuplja volontere koji pomažu izbeglicama objavila je posle zatvaranja granice između Srbije i Mađarske, mapu minskih polja postavljenih na granici Srbije i Hrvatske, za lakšu orjentaciju.

Mađarski humanitarci su mapu objavili na drušvenim mrežama jer njih najviše izbeglice koriste.

Naime cilj ove mape je da migrantima koji od zatvaranja Mađarske granice prelaze u Hrvatsku obrate pažnju na lokacije gde se nalaze minska polja zaostala iz građanskog rata okončanog pre 20 godina.

Cilj mape je da migranti koji se budu kretali šuma i poljima, kad uđu u Hrvatsku izbegnu stradanje i smrt upadom u minska polja.

Nevladina organizacija "Migration Aid Hungary" okuplja civilne aktiviste koji pomažu izbeglicama, dajući ima različite vrste informacija o humanitarnoj pomoći, kao i gde pronaći bezbedni smeštaj.

(EPK)

KURIR
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 695« Reply #297 on: September 16, 2015, 10:41:14 am »

Mislim da je ovo presudno od svega navedenog..ako ozbiljno shvatamo dvoličnu politiku EU (čitaj Nemačke)

Quote
Мађарско Министарство спољних послова оценило је да је „изузетно одбојно” то што Влада Румуније којој до сада није успело да своју земљу припреми на улазак у шенгенску зону и која нема обавезу заштите тог простора, сада „немогућим епитетима” карактерише земљу која „свим својим снагама ради на испуњавању задатака које има у одбрани спољних граница ЕУ”.

Da parafraziram poručnika Jamesa Gordona, iz "The Dark Knight": "Because he's the hero EU deserves, but not the one it needs right now. So we'll hunt him. Because he can take it. Because he's not our hero. He's a silent guardian. A watchful protector. A Dark Knight."

Kolju Orbana u medijima, a privatno boga mole za njegovo zdravlje i da poživi dugo na vlasti.
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #298 on: September 16, 2015, 11:02:02 am »

Mislim da je ovo presudno od svega navedenog..ako ozbiljno shvatamo dvoličnu politiku EU (čitaj Nemačke)

Quote
Мађарско Министарство спољних послова оценило је да је „изузетно одбојно” то што Влада Румуније којој до сада није успело да своју земљу припреми на улазак у шенгенску зону и која нема обавезу заштите тог простора, сада „немогућим епитетима” карактерише земљу која „свим својим снагама ради на испуњавању задатака које има у одбрани спољних граница ЕУ”.

Da parafraziram poručnika Jamesa Gordona, iz "The Dark Knight": "Because he's the hero EU deserves, but not the one it needs right now. So we'll hunt him. Because he can take it. Because he's not our hero. He's a silent guardian. A watchful protector. A Dark Knight."

Kolju Orbana u medijima, a privatno boga mole za njegovo zdravlje i da poživi dugo na vlasti.

Upravo tako.

"You want me on that wall, you need me on that wall."
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 147« Reply #299 on: September 16, 2015, 11:10:46 am »

Poznato je da se izbjeglice krecu zeljeznickim prugama. Madjari su im mogli dati npr kartu pruge Dalj - Varazdin; cak i ako je neka manja dionica nedavno demontirana - moze se sigurno prolaziti. Premda, za ocekivati je da ce im HT dati humaniji prijevoz/tranzit.
Logged
Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.054 seconds with 22 queries.