PALUBA
August 14, 2022, 07:16:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 [215] 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 ... 394   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 688299 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3210 on: June 07, 2019, 11:05:28 am »


Zbog migranata situacija u Velikoj Kladuši sve teža


U Velikoj Kladuši, zbog migrantske krize, situacija je iz dana u dan sve teža. Nakon masovne tuče, Pakistanci su zauzeli centar Miral i iz njega protjerali migrante porijeklom iz Alžira i Maroka. Policijske snage uspjele su da spriječe gori ishod migrantskog sukoba.

Problemi, tuče, ranjavanje i međusobni sukobi svakodnevica je u centru Miral. Zbog svega toga migranti su odlučili da protjeraju vinovnike.

- Tukli su se Alžirci, Marokanci i Pakistanci. Imali su noževe, otimaju novac i telefone - rekao je Hamza Hasan iz Iraka.

Alžirci i Marokanci, naoružani palicama i noževima uputili su se prema Velikoj Kladuši. Dalje nasilje spriječila je policija. Za šestoricu slijedi deportacija, dok su dva teško povrijeđena migranta prebačena na liječenje u Sarajevo. Policija je u pripravnosti. Kažu da sukobi nastaju zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

- Mi sličnu situaciju imamo i u kampu Bira gdje ispred kampa imamo 300 migranata koji ne mogu ući u kamp jer ti kapaciteti su takođe prebukirani. A slični incidenti mogu se očekivati i u Bihaću - naveo je Ale Šiljdedić portparol MUP-a USK.

Јake policijske snage stigle su u Miral i situacija se smirila u odnosu na sinoć, međutim, najveći problemi ostaju građanima Velike Kladuše koji se posljednjih mjeseci bore sa problemima koje izazivaju migranti.

Već sa prvim sumrakom, mještani kažu, zaključavaju kuće.

U migrantskom centu Miral u Velikoj Kladuši nalazi se oko 700 migranta. Ovaj broj sutra će biti i veći, poručuju iz Velike Kladuše, i apeluju da se hitno nešto preduzme.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3211 on: June 07, 2019, 11:36:38 am »


Oko 30 migranata se tuklo u šumi, policija ne interveniše, a meštani snimaju


Poslednja dva dana sukob među migrantima koji su smešteni u prihvatnom centru "Miral" u Velikoj Kladuši se rasplamsao.

Posle brutalne tuče i deportacije šest ljudi, sukob je nastavljen i dan kasnije, u četvrtak. Društvene mreže su preplavili snimci tuče, a jedan prikazuje grupu od tridesetak migranata kako se tuku u šumi kod Velike Kladuše.

Ako je suditi po komentarima, reč je o Avganistancima i Alžircima, mada su lokalni mediji prenosili izjave meštana da Pakistanci prave velike probleme i da sa šipkama šetaju po celom naselju tražeći suparnike.

Nezvanično, policija nije intervenisala, a meštani snimaju incidente.


izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3212 on: June 07, 2019, 11:38:41 am »


Velik Kladuša ovih dana ...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3213 on: June 07, 2019, 12:44:36 pm »


Migranti sa šipkama idu kroz grad u potrazi za suparnicima,
policija sve nemo posmatra jer ne mogu da se izbore sa njimaSituacija u prihvatnom centru za migrante "Miral" u Velikoj Kladuši je i dalje napeta iako nema većih, odnosno, masovnih incidenata, rekao je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

"Tenzija i dalje ima, a jednostavno situacija među njima može eskalirati u svakom trenutku. Policija je na terenu, prati dešavanja i u stanju je pripravnosti", ističe Šiljdedić.

U Polju u Velikoj Kladuši situacija je zabrinjavajuća jer se migranti iz Pakistana ponašaju suprotno svim pravilima ponašanja, a pošto su odlučili da uzmu pravdu u svoje ruke nakon velikog sukoba koji se odvijao juče.

"Migranti iz Pakistana odlučili su da uzmu pravdu u svoje ruke. Pretražuju selo, tuku Alžirce i Marokance", kažu meštani.

Na snimcima se može videti grupa migranata koji naoružani šipkama i drugim predmetima hodaju putem, očito, u potrazi za suparnicima.

Prema rečima preplašenih meštana policija sve posmatra s parkinga kod Mirala jer nemaju adekvatan kadar da se ozbiljno pozabave ovim problemom.

Sukobi među migrantima su svakodnevnica koja je kulminirala u noći s utorka na sredu kada se sukobilo više od 100 ljudi, psole čega je stranih državljana uhapšeno. Povređeno je i nekoliko policajaca.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3214 on: June 07, 2019, 03:03:32 pm »


Komesar za izbeglice: Ne paničite zbog ubistava migranata


Komesar za izbeglice Vladimir Cucić navodi za RTS da nema razloga za paniku i senzacionalističke naslove kada je reč o ubistvima dva migranata u Beogradu.

Cucić je naveo gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je migrant koji je sinoć ubijen unazad godinu dana maltretirao druge migrante.

"Radi se o grupi veoma problematičnih momaka koja unazad godinu dana, uslovno da kažem, na određen siledžijski način maltretira ne samo svoj krug već i druge migrante. Upravo taj momak koji je sinoć ubijen maltretirao je druge migrante. Kad god se reagovalo maltretirani nisu smeli da prijave nasilnika jer su se plašili. Rezultiralo je svađom među njima koja je završila ubistvom", objašnjava Cucić.

Dodaje da drugi narodi kada dolaze donose svoju kulturu koja sadrži ne samo lepo pismo već i običaje kao što je osveta za ubistvo.

Navodi da namera migranata nije bila da ostanu u Srbiji, da se integrišu u društvo, već da im je Srbija bila samo jedna od zemalja kroz koju su prolazili na svom putu ka nekim evropskim zemljama.

Ističe da niko u Srbiji sa migrantima nije imao problem već da su probleme imali njihovi zemljaci.

"Počelo je svađom među njima i ona je završila ubistvom. Momak koji je sinoć ubijen i koji je inače poznat kao momak koji je sklon nožu izbo je tog dečka, a druga grupa je u skladu sa njihovim običajima izvršila osvetu za manje od 12 sati", objašnjava Cucić.

Ističe da je to njegovo viđenje događaja ali da treba sačekati saopštenje MUP-a.

Dodaje da migranti iako maloletni nisu išli u školu. Da su jedno vreme živeli u kolektivnim centrima u Obrenovcu i Krnjači ali da su iste napustili prošle godine i živeli po hostelima. Dodaje da je reč o pojedinačnom slučaju.

"Među 150.000 ljudi koji su prošli kroz Srbiju unazad tri godine ima nažalost i krimonogenih elemenata", zaključio je Cucić.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3215 on: June 08, 2019, 10:56:11 am »


Bihać: Migrant uboden nožem u masovnoj tuči


U centru Bihaća, kod zgrade dečjeg vrtića, u tuči u kojoj je učestvovalo više migranata, jedan od njih je uboden nožem.

Na mesto događaja vrlo brzo su stigli policija i hitna pomoć, pa je povređenom migrantu ukazana pomoć, nakon čega je prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, prenose Nezavisne.

Prema nezvaničnim informacijama, migrant je uboden nožem u stomak i hospitalizovan je.

Očevici navode da je u incidentu učestvovalo desetak migranata, koji su su bili naoružani letvama i metalnim šipkama.

Na sreću, u trenutku kada je izbio incident, u krugu dečjeg vrtića nije bilo mališana koji u to vreme obično provode vreme u igri na otvorenom.

Prema rečima portparola MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedića, još se utvrđuju okolnosti događaja i u toku je potraga za učesnicima incidenta.

Šiljdedić je istakao da su ovakvi događaji na području Bihaća, ali i Velike Kladuše, sredina u kojima borave migranti, postale svakodnevica i ukazao da je broj migranata znatno veći od smeštajnih kapaciteta.

“Mnogi od njih spavaju na otvorenom ili u neuslovnim smeštajima, nemaju pristup hrani i zato se može očekivati da dolazi do ovakvih stvari”, rekao je Šiljdedić.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić izjavio je da Vlada USK u ovome trenutku ozbiljno razmatra uvođenje vanrednog stanja na području kantona.

On kaže da prema sadašnjim procenama, u Bihaću i Velikoj Kladuši boravi više od šest hiljada migranata.

„Mi definitivno ne možemoda primimo više od 3.200 migranata i pratićemo situaciju u narednom periodu. Ne bežimo od mogućnosti proglašenja i vanrednog stanja i da zaustavljanja priliva migranata na područje USK ako nas institucije koje su nadležne za rešavanje pitanja migracija ne shvate ozbiljno. Mi sa ovom situacijom ne možemo da se nosimo”, naveo je Kljajić.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3216 on: June 08, 2019, 11:45:17 am »


Ujić: Ilegalni migranti moraju poštovati zakone u BiH


Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kaže da je u BiH stoodstotno povećanje priliva migranata u odnosu na prethodnu godinu i da ih je trenutno 5.500, kao i da postoji mogućnost da se na ovoj ruti nađu lica koja mogu biti prijetnja za javni red, zbog čega se mora uključiti Tužilaštvo BiH i one koji čine krivična djela - procesuirati.

- Moramo jasnu poruku poslati ilegalnim migrantima u BiH - oni moraju poštovati zakone u BiH i njima se povinovati - ističe Ujić.

On je podsjetio da je u privremenom prihvatnom centru "Miral" u Velikoj Kladuši u utorak, 4. juna, izbila masovna tuča u kojoj je učestvovalo oko 100 migranata, napadnuta i trojica policajaca, te oštećeno policijsko vozilo.

- Zna se koji državljani kojih država se ne podnose i te grupe su bile razdvajane. Mi smo izdvojili 23 lica koja su bila vinovnici te velike tuče i odredili smo ih za jedan blaži oblik nadzora, sve smo ih dovezli kod nas u Sarajevo - rekao je Ujić za Televiziju "N1".

On je kaže da ova lica nemaju dokumente i nisu deportovana, a da bi bio utvrđen nečiji identitet potrebni su mjeseci, jer je riječ o složenom procesu.
Ujić naglašava da ima ljudi koji dođu do BiH, a da ih nijedna bezbjednosna agencija ne registruje.

Prema njegovim procjenama, migrantska kriza će da potraje, a u narednom periodu, sa ljepšim vremenom, njihov broj će se povećati.

Ujić upozorava da, osim bezbjednosnog aspekta, zbog velikog broja migranata, BiH prijeti i zdravstveni problem.

- Sigurno nećemo riješiti ovaj problem bez jačanja Granične policije - napominje Ujić.

On kaže i da je sigurno tačno da hrvatski policajci tuku migrante i protivzakonito ih vraćaju u BiH.

- Imamo zabilješke iz Unsko-sanskog kantona i policije, Granične policije, ali i izjave tih migranata da ih vraćaju, ne samo iz Hrvatske, već i iz Slovenije u Hrvatsku. Onda ih hrvatska policija dovede u takozvani zeleni pojas - granični pojas. To je nasilno vraćanje u BiH - navodi Ujić.

On je rekao da u mješovitim migracijama najveći broj migranata dolazi iz Avganistana, Pakistana, Alžira, prosječne starosti između 18 i 35 godina. Izbjeglih i raseljenih lica, navodi Ujić, ima između 10 i 12 odsto, dok su ostalo ekonomski migranti.

izvor
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 392« Reply #3217 on: June 08, 2019, 11:47:54 am »

"Prema rečima preplašenih meštana policija sve posmatra s parkinga kod Mirala jer nemaju adekvatan kadar da se ozbiljno pozabave ovim problemom."

Drugim rećima, moglo bi se reći: "E pa gospodo...., vreme je za miliciju!!" Tada nije bilo takvog ponašanja.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3218 on: June 08, 2019, 11:48:11 am »USK: Moguće vanredno stanja zbog migranata


Komesar MUP Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić najavio je da će predložiti uvođenje vanrednog stanja, koje podrazumijeva i policijski čas, ukoliko se ozbiljno ne pristupi problemu migrantske krize.

Koričić je istakao da bi, u tom slučaju, policija utvrdila pravila ponašanja na području Unsko-sanskog kantona.

- Ogorčen sam odnosom prema ovom kantonu. Doživljavaju nas kao graničare, kao da nismo sastavni dio BiH. Uprava policije može odgovoriti na sve izazove, ali sam očekivao da će se ovom problemu ozbiljno pristupiti. Toplije vrijeme donijelo je brojniji talas migranata - rekao je Koričić za sarajevsku štampu.

On je naglasio da Željeznice Federacije BiH sada vozom talgo dnevno u prosjeku dovezu 100 migranata.

- To nije normalno, to može samo u BiH. Migrantska kriza postala je samo problem Unsko-sanskog kantona i ove Uprave policije - istakao je Koričić.

On smatra poraznim što ni poslije devet mjeseci na nivou BiH nije donesena strategija za upravljanje migrtanstkom krizom, niti ima naznaka da će se to desiti.

- Čim sam stupio na ovu dužnost ,shvatio sam da se kriza mora kontrolisati na lokalnom nivou, jer oni koji su zakonom zaduženi za upravljanje ovom situacijom, prije svega mislim na Ministarstvo bezbjednosti BiH, nemaju rješenje. Sistem je zakazao - istakao je Koričić.

Otkrio je i da u Graničnoj policiji nemaju podatke o readmisiji ilegalnih migranata, da im to u kantonalnom MUP-u nikada nije dostavljeno, te upitao zašto ti podaci nisu transparentni.

izvor
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 392« Reply #3219 on: June 08, 2019, 12:01:00 pm »

A šta bi gosn Ujić hteo? Da Sarajevo transportuje ta lica, a oni ko kretnićari da ih sprovode do granice pa ajd u Hrvatsku?!? Naravno, da neće da se vrate, kad su maltene nadomak uspeha. Trebaju oni potsticaj (i ne kažem da to oodobravam-ali razumem). Neko će reći, to je nehumano.... da, i snimci iz Bihaća te Kladuše nisu baš ono, što je nekada bilo u Bosni. Neko bere masnu lovu, neki se uvelike nadaju dobrom životu na zapadnoj sociali, a ljudi (gde ti migranti dođu) sve nazadovoljniji. A onda urlanje i jauk zbog kao "krajnje desnih stranaka" u porastu!?! I onda se budale od politićara još i pitaju zašto???
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3220 on: June 09, 2019, 07:28:34 am »


Libija: Presretnuta grupa migranata


Libijska obalska straža saopštila je da je na obali Sredozemnog mora presrela više od 20 afričkih migranata koji su se uputili u Evropu.

Portparol obalske straže rekao je da su se u presretnutom drvenom brodu nalazila 22 muškarca i da im je pružena humanitarna i medicinska pomoć, posle čega su prebačeni u prihvatni centar, prenosi AP.

Liibja je postala glavni kanal za migrante iz Afrike koji beže u Evropu posle pobune 2011. godine u kojoj je ubijen dugogodišnji libijski lider Moamer el Gadafi.

Libijske vlasti, uz pomoć Evrope, pokušavaju da zaustave talas migranata.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3221 on: June 09, 2019, 07:45:25 am »Konjic: Migrant izvučen ispod točkova autobusa


Na izlazu iz Konjica kod benzinske pumpe desio se incident u autobusu slovenačkih registarskih tablica.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Na pauzi su putnici primjetili da se iza točkova autobusa nalazi migrant. Odmah je obaviještena Policijska uprava Konjic, vatrogasci i Hitna pomoć.

Migrantu koji je izvučen sa zadnje osovine autobusa ukazana je pomoć i preveden je u policijsku stanicu, a autobus je nastavio put prema Sarajevu.


izvor


* 141738.jpg (94.45 KB, 658x494 - viewed 14 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3222 on: June 09, 2019, 07:58:26 am »


Postignut dogovor Meksika i SAD o ilegalnoj imigraciji


Meksiko će preduzeti "korake bez presedana" u borbi protiv ilegalne imigracije, saopštili su Vašington i Meksiko, pošto su uspeli da postignu dogovor kojim se izbegavaju kaznene američke carine.

Među tim merama je i "raspoređivanje Nacionalne garde širom Meksika, pre svega na južnoj granici", navodi se u zajedničkom saopštenju.

"Meksiko će takođe preduzeti odlučne korake kako bi se raskrinkale organizacije koje se bave krijumčarenjem i trgovinom ljudima, kao i njihove nelegalne mreže transporta i finansiranja", navodi se u tekstu koji je pročitao ministar spoljnih poslova Meksika, Marselo Ebrard.

Meksiko bi trebalo da ispuni zahtev SAD da migranti koji dođu u zemlju i zatrže azil budu vraćeni u Meksiko dok njihov slučaj ne obrade američki sudovi.

SAD su pretile uvođenjem carina od pet odsto na svu meksičku robu kao vid pritiska na Meksiko da učini više u suzbijanju talasa migranata.

Carine je trebalo da stupe na snagu 10. juna.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 614« Reply #3223 on: June 09, 2019, 12:05:10 pm »


Policijske brige - nove rute za prebacivanje migranata


Nove rute za prebacivanje ilegalnih migranata i sve profesionalnije delovanje bandi krijumčara ljudi zabrinjavaju policiju u Evropi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, s tim u vezi, organizovalo je radionicu za policajce iz zemalja od Grčke do Holandije, koji su "preuzeli" uloge krijumčara, čiji je cilj da prošire što više balkansku rutu i zarade što je više moguće novca transportom ilegalaca i švercom narkotika.

"Radilo se o tome šta krijumčari rade da bi se zaštitili od policije", objasnio je Kristijan Jehutiek iz Interpola.

Gerben Vijnja iz holandske policije je ukazao da je bilo bitno da čuvari reda sve sagledaju iz perspektive druge strane.

Ova vežba je sprovedena zbog uočenog novog trenda u oblasti krijumčarenja ljudi.

Šef odeljenje za borbu protiv krijumčara ljudima u Saveznoj kriminalističkoj službi Austrije, Gerald Tacgern, ukazuje da postoji strepnja da bi broj ilegalaca mogao, po prvi put od velike migrantske krize, ponovo značajno da poraste.

"Trenutno se na grčkim ostrvima nalazi oko 70.000 ljudi", ukazao je on.

Naveo je da sve više nastaju takozvane polikriminalne bande, to jest bande koje se bave krijumčarenjem ljudi, ali istovremeno i oružja, narkotika.

Gabor Stanković, šef centra za borbu protiv krijumčara ljudi u Europolu, ukazao je da je u maju ponovo pronađeno dvoje mrtvih ilegalaca u jednom kontejneru i izneo strepnju da bi se mogao ponoviti slučaj iz Parndorfa 2015, gde je u jednom kamionu pronađen 71 mrtvi migrant.

Borci protiv krijumčarenja ljudi navode da je balkanska ruta "sigurna", kao i drastično rastuća nova ruta iz Maroka i Tunisa ka Španiji.

Navode da izbeglice iz Maroka i Tunisa ne žele da koriste opasnu rutu preko mora, već radije lete jeftinim letovima do Turske i odatle na Balkan.

Policija prenosi da ima saznanja o sve većem krijumčarenju novca, pri čemu je centrala u Turskoj, a novac se preko krijumčara raspodeljuje na Balkanu.

izvor
Logged
dark-bullet
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 042« Reply #3224 on: June 10, 2019, 06:53:42 am »

Što se čudite. Ovo su utanačili islamisti Erdogan i Bakir Izetbegović, da dovuku čim više islamista u srce Evrope.
Logged
Pages:  1 ... 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 [215] 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 ... 394   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 22 queries.