PALUBA
October 03, 2023, 02:39:01 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 [216] 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 826073 times)
 
0 Members and 5 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3225 on: June 10, 2019, 07:56:00 am »


Predsednik Meksika: Sporazum sa SAD štiti prava imigranata


Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador izjavio je da se dogovorom koji je njegova zemlja postigla sa SAD čuvaju prijateljski odnosi dve zemlje.

I dodao da se na taj način štite ljudska prava imigranata.

Prema dogovoru, Meksiko će odmah početi sa proširenom primenom programa "Ostanite u Meksiku", prema kojem će migranti koji uđu u SAD biti vraćeni u Meksiko dok njihovi zahtevi za azil ne budu obrađeni, navodi Glas Amerike.

"Proslavljamo važan dogovor jer je situacija bila veoma teška. Bilo bi veoma neobično da moramo da primenimo iste mere, da uvedemo takse na uvoz nekih američkih proizvoda", rekao je Lopes Obrador juče na mitingu u Tihuani.

Dogovorom Meksika i SAD izbegnut je carinski rat dve zemlje pošto je američki predsednik Donald Tramp pretio uvođenjem carina od pet odsto na svu meksičku robu, vršeći pritisak na Meksiko da učini više na suzbijanju talasa migranata. Američke carine je trebalo da stupe na snagu 10. juna.

Lopes Obrador je govorio da je rešen da uvede recipročne takse Vašigtonu u slučaju da dogovora ne bude.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3226 on: June 10, 2019, 08:03:58 am »


UN: Bez spasilačkih brodova Mediteran će biti "krvavo more"


UN upozoravaju da je rizik da migranti i izbeglice dožive brodolom na Mediteranu i umru veći nego ikada.

Razlog tome je manjak spasilačkih brodova nevladinih organizacija i sukoba u Libiji.

"Ako uskoro ne intervenišemo, Mediteran će postati krvavo more", izjavila je portparolka agencije za izbeglice UN (UNHCR) u Italiji Šarlota Sami, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, zbog povoljnih vremenskim prilika na moru hiljade ljudi se spremaju da napuste Libiju u kojoj se trenutno vodi rat, a poplave uzrokovane obilnim kišama otežavaju život, ali budući da nema spasilačkih brodova, pretpostavlja se da će se broj brodoloma dramatično povećati.

Prema podacima spasilačkih grupa, poslednjih dana je oko 700 osoba napustilo obalu Libije, a svega pet odsto presrela je libijska obalska straža i poslala nazad u prihvatne centre. Na Maltu je došlo 40 odsto ljudi, 11 odsto u Italiju, a šta se dogodilo sa ostalima ostaje nepoznanica.

Iako se broj smrtnih slučajeva smanjio prethodne godine, broj onih koji umiru na putu od Libije do Evrope se povećao.

Prema podacima UNHCR-a i međunarodne organizacije za migracije, od početka godine 1.940 osoba je stiglo u Italiju iz Severne Afrike, a 350 ih je umrlo na putu. Studija koju je uradio Institut za međunarodne političke studije, pokazala je da je jedna osoba od njih osam koji pokušavaju da pređu iz Libije umrla u peridu od januara do aprila ove godine.

"Svedoci smo porasta broja odlazaka. Očito migranti nemaju pravo glasa kako ili kada će putovati. Krijumčari odlučuju umesto njih. Njih uopšte ne zanima da li će živi stići ili će umreti. Poslednjih dana sve veći broj brodova polazi. Ko će ih spasiti ako dožive brodolom", zapitala se Sami.

Antimigraciona politika koju su uvele Malta i Italija dovele su do smanjenja spasilačkih misija, a od 10 spasilačkih brodova, koliko ih je bilo aktivno na Mediteranu, ostao je jedan koji vodi nemačka organizacija SeaWatć.

Pre tri nedelje taj brod je zaplenjen zbog prevoza 47 osoba i od tada je usidren na Siciliji, mada će za nekoliko dana da krene prema Libiji. Portparolka Sea Watć-a u Italiji Džordžija Linardi izjavila je da su njihovi avioni od 10. maja primetili 20 čamaca kako prevoze migrante.

"Situacija je alarmantna. Uočili smo čamce koji su satima i po celu noć čekali da budu spašeni. To su nepodnošljivi uslovi. Apsurdno je da u najmilitantnijem i najprometnijem morskom području na svetu nema pomoći", rekla je Linardi.

Prema podacima UNHCR-a u Libiji se nalazi oko 60.000 tražilaca azila, a u poslednja dva meseca 90.500 Libijaca raseljeno je zbog konflikta u i oko Tripolija.

Humanitarne grupe izveštavaju da su tražioci azila zaključani u prihvatnim centrima i da su žrtve zlostavljanja i torture.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3227 on: June 10, 2019, 09:36:33 am »Migranti satima odbijali da izađu iz šume na Plješevici


Na planini Plješevici kod Bihaća, juče se odvijala prava drama kada su pripadnici Granične policije BiH satima pokušavali da vrate grupu ilegalnih migranata u grad.

Nakon što je policija zaustavila dvadesetak migranata na samo desetak metara od policijskog automobila, ono su ponovo bježali sa puta u šumu. Kako piše Avaz, sve je počelo oko 15 časova kada su dvojica graničnih policajaca zaustavila grupu od 20 migranata, a oni počeli da bježe.


Migranti bježe u šumu prema hrvatskoj granici
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Kada je prva patrola krenula ponovo za njima, duboko u šumi kod naselja Zavalje, zatekla je veliku grupu migranata kako se odmara u hladovini čekajući pogodan moment za pokret.

Graničari su upozorili novinare da nije bezbjedno da idu sa njima prema migrantima jer su "ionako nabrijani", a prijeti opasnost i od mina, zmija...

Ubrzo je stiglo i pojačanje graničarima, ali nedovoljno da bi migrante vratili u prihvatni centar Borići. Već je pala noć, dok su graničari ostali da sjede nedaleko od migranata koji su legli na zemlju i neće da se pomjeraju, a prošlo je skoro više od pet časova, piše list.

Kako komentariše, ovo je još jedan primjer koliko je BiH nemoćna da se izbori s migrantskom krizom. Dva graničara i pojačanje od tri granična policajca nisu bili dovoljni za grupu od 300 migranata. Nedovoljno da ih spriječe u ilegalnom ulasku u Hrvatsku.

Јučerašnja situacija samo je kap u moru svega što se događa u Unsko-sanskom kantonu, jer ih dnevno pređe na stotine.

Јedan mještanin Zavalja u šali je rekao, da kada bi im po pola marke uzimao za bocu vode, da bi do sada bio milioner.

- Šalu nastranu, kuća se s prvim mrakom zaključava - bio je ozbiljan na kraju ovaj očevidac svakodnevnog ilegalnog prelaska migranata preko granice.

izvor


* 141773.jpg (68.23 KB, 658x494 - viewed 14 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3228 on: June 10, 2019, 09:39:34 am »


Bihać u strahu od eskalacije migrantske krize


Neće biti uvedeno vanredno stanje u Bihaću zbog sve većeg broja migranata na ovom području, ali će biti preduzimane hitne mjere radi očuvanja bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije, zaključak je Operativne grupe Unsko-sanskog kantona za upravljanje migracijama.

Vlada tog kantona sutra će održati hitnu sjednicu, na kojoj će zadužiti MUP i Upravu policije da utvrde takozvani kućni red, kojim će biti regulisano i ograničeno kretanje i boravak migranata. Migranti, koje prihvatni centri ne budu mogli primiti, biće smješteni na novu lokaciju Vučjak, nekoliko kilometara od Bihaća.

Sve veći broj migranata na ulicama i u prihvatnim centrima, svakodenvna je slika iz Bihaća. Oni koji pristižu, tvrde da tu ne žele ostati.

Pakistanac Said Ali kaže da hoće da ide u Španiju, jer u Pakistanu nema dovoljno posla i zato što tamo ima problema u zdravstvu. Kaze da ne želi da ratuje i namjerava da iseli i porodicu.

Njegov zemljak Ahmed Ali namjerava u Italiju. Kaže da je ovdje dobar narod, ali da ne mogu dobiti dokumente. Smatra da u Italiji može pronaći dobro plaćen posao.

Mještane Bihaća najviše plaši priliv migranata. Smatraju da situacija izmiče kontroli i da je, u ovom slučaju, država zakazala.

Ne vjeruju da nijedna pravna država može dozvoliti da u nju ulazi ko i kako hoće, i da se ponaša kako hoće.

- Što se tiče Sarajeva, mogu lično da kažem da su bezobrazni što sve šalju ovdje nama u Bihać. Ovdje se gomilaju, pa ima  još gradova - kaže stanovnica Bihaća.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona za upravljanje migracijama nije proglasila vanredno stanje, ali uvodi ograničenja u kretanje i boravak migranata. Pojedinosti će biti poznate u naredna dva dana.

- Uvođenje kućnog reda koji mi moramo nametnuti, jer to ne podržava država, značiće zabranu kretanja u određenim terminima samo za migrante, a na za naše građane - rekao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Iz policije poručuju, mora se angažovati dovoljan broj službenika, a ako bude potrebe i pripadnike drugih policijskih agencija. Višak migranata više neće biti na livadama, već izmješten na novu lokaciju, nedaleko od Bihaća.

- Sav višak migranata u odnosu na smještajne kapacitete koji su utvrđeni u ovim prihvatnim centrima, a koji se sada trenutno nalaze i u privatnim smještajima i neposredno u blizini prihvatnih centara izmještaju na područje Vučjaka - rekao je Mujo Koričić, komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Lokacija Vučjak, biće spremna za sedam dana za prijem migranata. Međutim, Evropska komisija traži da se uključi država, tvrdi gradonačelnik Bihaća.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić kaže da iz EK navode neke razloge zbog kojih ne podržavaju lokaciju na Vučjaku.

- Meni je to jasno rečeno od strane EU. Šta će dalje biti, kako će se to dalje odvijati, ja da vam iskren budem to se pravda s više razloga, ali mislim da je tu osnovni razlog protivljenje Hrvatske - smatra on.

Poslanik Јasmin Emrić pozvao je sve predstavnike političkih stranaka koje trenutno čine vlast i koje pretenduju da postanu vlast na nivou BiH, da podstaknu svoje funkcionere da se uključe u rješavanje migrantske krize na ovom području.

BiH treba da pokaže više solidarnosti sa Unsko-sanskim kantonom, a Hrvatska je ojačala svoju granicu, čime je priliv migranata na ovo područje sve veći, tvrde u IOM.

- Ako se ovakve rigoroznije kontrole nastave, broj dolazaka u BiH hoće biti smanjen, jer će migranti eventualno shvatiti da kroz BiH ne mogu proći do svojih željenih destinacija, U međuvremenu, imaćemo one ljude koji je već ovdje i koji će ostati ovdje - rekao je Piter van der Auveraert, šef Međunarodne komisije za migracije.

Premijer Unsko-sanskog kantona tražiće od Pošta BiH da onemoguće isporuku novca migrantima u centru gradova i pozvao Željeznice Federacije BiH da ne prevoze migrante koji nemaju identifikaciona dokumenta.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3229 on: June 10, 2019, 09:45:45 am »Migrant napao djevojke u Bihaću


Migrant, čiji identitet nije poznat, napao je noćas dvije djevojke u centru Bihaća, javlja Kliks.

Kliks prenosi da se napad dogodio u blizini poslovnog objekta Agram i da je migrant napao Elmu Rekić i njenu sestru, nanijevši im lakše fizičke povrede.

Rekićeva je na Fejsbuku napisala da je napadnuta dok se vraćala kući sa sestrom iz subotnjeg izlaska.

- Po samom izlasku iz kluba Bistro primijetile smo dvije nepoznate osobe kako nas prate, dva koraka iza nas. Dobacivali su i smijali se sve vrijeme. O čemu su razgovarali naravno da nismo znale, jer su govorili na samo njima poznatom jeziku. U strahu koji nas je obuzeo nismo znale kako da reagujemo pa smo odlučile stati kako bi oni prošli, te smo usporile. Međutim, nastavili su i pratili nas kako bi na kraju sjeli na stepenice kod "Djevojke s Une" - napisala je ona.

Rekićeva dalje navodi da im je na parkingu u centru Bihaća, pored poslovnog objekta Agram, muškarac koji ih je pratio, prišao s leđa, te da je skočio na njenu sestru koju je oborio na pod i koja je tom prilikom zadobila lakše fizičke povrede.

Navodi da je i ona, u pokušaju da pomogne sestri, zadobila lakše fizičke povrede i da su im ukradene lične stvari - dva mobilna telefona i torbica.

- Posebno hvala jednom momku koji je uspio uhvatiti tog monstruma i vratiti nam stvari koje nam je otuđio - napisla je Rekićeva.

Ona se pita do kada će građani Bihaća biti u strahu od migranata i sve češćih napada.

izvor


Quote

Sinoc, 09.06 nesto malo iza ponoci u mom rodnom gradu, u centru grada, na mjestu gdje su se nekad okupljali nasi mladi,omladina grada Bihaca, ljudi s djecom, staro i mlado .. dozivjela sam neprijatnu situaciju, napad od strane nepoznate osobe, upravo jedne od osoba zbog kojih se gradjani ovog grada u strahu zakljucavaju u svojim domovima gdje su se nekad ranije bezbrizno njihova djeca mogla igrati, a oni sami setati ulicama naseg lijepog,prelijepog Bisca do kasnih vecernjih sati .. naime,vracajuci se u drustvu svoje sestre kuci iz sasvim normalnog subotnjeg izlaska, dozivjela sam scenu i napad koji ce dozivotno ostaviti urezan trag u mom sjecanju ..Po samom izlasku iz kluba bistro .. primjetile smo dvije nepoznate osobe kako nas prate dva koraka iza nas .. dobacivali su i smijali se cijelo vrijeme .. o cemu su pricali naravno da nismo znale jer su govorili na samo njima poznatom jeziku .. u strahu koji nas je obuzeo nismo znale kako da reagiramo pa smo odlucile stati kako bi nas oni prosli te smo usporile medjutim i dalje su nastavili isto i pratili su nas kako bi na kraju sjeli na stepenice kod djevojke sa une .. tim njihovim odustanjem sestra i ja smo pomislile da se nece nista lose desiti .. medjutim prava nevolja nas je snasla na parkingu u centru grada pored poslovnog objekta Agram ..Taj isti koji nas je pratio prisao nam je uzurbanim koracima s ledja, neocekivano i sve se odigravalo u sekundama .. prvo je skocio na moju sestru koja je odmah potom bila bacena na pod.Tom prilikom je zadobila lakse tjelesne povrede,a slike cu okaciti zajedno s ovim tekstom.Ja, onako prestravljena nerazmisljajuci i neznajuci sta nas je snaslo skacem na njega nadajuci se da cu uspjeti spasiti sestru iz njegovih ruku medjutim tu i ja dobijam lakse tjelesne povrede ..

Bivaju nam otudjene nase licne stvari (dva mobilna telefona, moja torbica ) ... zahvaljujuci ljudima iz obliznjih lokala flash i 35 i naravno brzom intervencijom nase policije prosle smo dobro s obzirom kako se sve moglo zavrsiti ... posebno hvala momku Er Ni koji je uspio da ‘uhvati’ tog monstruma i uspije nam vratiti stvari koje je otudjio .. Sad se ja pitam ...dokle ?? Nisu u pitanju materijalne stvari nisu u pitanju telefoni i moja torbica s bankovnom karticom i odredjenom sumom novca koja se nalazila u novcaniku ..nije ljudi .. telefoni se kupe novac se zaradi ... sta da su bila dvojica sta da su nas presreli u nekoj mracnoj neosvjetljenoj ulici,kakvih u nasem gradu ima koliko hocete. Sta da nije bilo tih dobrih ljudi koji su culi vrisku i odreagovali ..Jucer smo to bile mi sutra neko drugi ?? Nije samo jedan takvih je trenutno na stotine. Sta nam se to dogodilo s nasim rodnim krajem ..nema vise bezbriznih odlazaka u setnje, kupovinu ..sve je nestalo zavladala tama i strah nasim ulicama.Iskreno poslije ovog dogadjaja ja kao osoba koja je dozivjela licno na svojoj kozi sve ono sto sam do jucer s nevjericom citala po portalima se pitam do kad ??
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* 2019-06-10_104505.jpg (166.81 KB, 792x1200 - viewed 17 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3230 on: June 10, 2019, 09:59:40 am »


Policija traga za osumnjičenim za ubistvo migranta u Krnjači


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da policija intenzivno radi na hapšenju osumnjičenog za ubistvo migranta, koje se u četvrtak dogodilo u Krnjači.

"Imamo lice za koje smatramo da je potencijalni izvršilac tog ubistva. Uveren sam da će policija vrlo brzo uhapsiti osumnjičenog, o čemu ćemo obavestiti javnost", rekao je Stefanović.

Kada je reč o slučaju ubistva migranta u Karađorđevoj ulici, Stefanović je naveo da je policija otkrila i uhapsila jednog osumnjičenog.

Drugi, za kojeg se pretpostavlja da je iste večeri ubijen u Krnjači, pobegao je sa lica mesta i krio se među drugim migrantima.

Ministar je naveo da je policija ranije upozoravala na ovakve situacije i da se pojedini migranti bave kriminalnim radnjama.

"Ima onih koji zloupotrebljavaju naše gostoprimstvo, ali policija preduzima niz aktivnosti na bezbednosti u centrima za migrante i na sprečavanju kriminalnih radnji", rekao je Stefanović.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3231 on: June 10, 2019, 06:09:04 pm »


Pojačan priliv migranata u BiH, najviše iz Pakistana


U poslednjih 10 dana pojačan je priliv ilegalnih migranata u BiH, objavio je Savet ministara BiH.

Savet ministara je objavio da je od početka godine zabeleženo je više od 9.000 ilegalnih ulazaka u zemlju, najviše državljana Pakistana.

Vlasti Unsko-sanske županije najavile su vanredne mere ograničavanja kretanja migranata.

Savet ministara BiH je usvojio izveštaj o stanju migracija u kom se navodi da je povećan priliv migranata i da je Službi za poslove sa strancima prijavljen 9.081 nezakoniti migrant.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana (36,3 odsto), zatim Bangladeša (9,2 odsto), Iraka (8,8 odsto), Sirije (8,7 odsto) i Avganistana (7,5 odsto). Taj se trend povećao u zadnjih desetak dana kada su Službi prijavljena 743 nezakonita migranta.

U ponedeljak je i vlada Unsko-sanske županije odlučila da u privremenim migracijskim centrima zbog narušenog bezbednosnog stanja uvede stroži kućni red.

To podrazumeva ograničeno kretanje migranata i izmeštanje jednoga broja osoba koji nemaju smeštaj, na novu lokaciju na Vučjaku, a čemu su se u nekoliko navrata usprotivili Hrvati koji žive u nekoliko bihaćkih sela, prenosi Hina.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3232 on: June 10, 2019, 06:13:58 pm »


Hrvatska postavlja ogradu sa šiljcima na granici sa BiHMinistarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske danas je na Graničnom prelazu Maljevac prema BiH postavilo visoku metalnu zaštitnu ogradu sa šiljcima na mostu koji dalje vodi prema teritoriji Hrvatske, koja bi trebalo da spriječi migrante ukoliko nelegalno pokušaju da uđu u tu zemlju.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Iz Granične policije BiH rekli su da ih je MUP Hrvatske danas obavijestio da će zbog radova doći do kratkotrajnih prekida u saobraćaju, koji će potrajati do 16 sati.

Na fotografijama se mogu vidjeti radnici koji uz pomoć dizalice na malom mostu postavljaju visoku zaštitnu ogradu koja će služiti kao vid odbrane u slučaju da migranti pokušaju da uđu u Hrvatsku.

Brojni migranti koji borave na području Unsko-sanskog kantona, tačnije Velike Kladuše, već su nekoliko puta pokušali preko graničnog prelaza Maljevac da uđu na prostor Evropske unije.

izvor


* 141826.jpg (100.96 KB, 658x494 - viewed 18 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3233 on: June 11, 2019, 08:06:52 am »


Vašington zapretio Meksiku: Uvešćemo vam opet sankcije


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da je Vašington ispreman da uvede takse Meksiku u slučaju da se ne postigne napredak u zaustavljanju imigracije.

"Ako se desi da ne postižemo dovoljno napretka, postoji rizik da će takse opet biti uvedene", rekao je Pompeo obraćajući se u ponedeljak na brifingu za novinare, a prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard najavio je da će, ako se ne smanje migracije na južnoj granici Meksika u roku od 45 dana, vlada te zemlje započeti pregovore sa SAD o prihvatanju sporazuma o "bezbednoj trećoj zemlji".

Kako navodi Rojters, tim sporazumom od migranata bi se zahtevalo da predaju zahtev za azil u Meksiku, pre nego kod američkih vlasti.

U nedavno objavljenoj zajedničkoj deklaraciji SAD i Meksika navodi se da je Meksiko pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD, dok azilanti budu čekali odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima.

U deklaraciji se ističe da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika bezbednosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na južnu granicu i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3234 on: June 11, 2019, 08:14:34 am »


Hitna sjednica Predsjedništva BiH zbog migrantske krize


Zbog migrantske krize danas će biti održana hitna sjednica Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da niko neće postaviti vojsku na granici između Republike Srpske i Srbije kako bi bio spriječen ulazak migranata.
Dodik je rekao da je već održana sjednica posvećena tom problemu, na kojoj je zaključeno da treba da bude sačinjen cjelovit plan i dat zadatak Savjetu ministara da to učini, ali ništa nije urađeno.

- Savjet ministara, koji je trebalo da bude rješenje za migrantsku krizu postao je dodatni problem, jer nije ništa učinio. Zakazao sam sjednicu Predsjedništva BiH, ali mislim da će to biti jalova priča koja neće dati nikakav rezultat, jer nemamo Savjet ministara koji bi mogao nešto operativno da uradi. Ustavom je predviđeno da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva, a mi nemamo nikakav pomoćni organ - rekao je Dodik.

Istakao je da postoje zahtjevi da snage Fronteksa zauzmu dio granice BiH, ali da se pokazalo da je to moguće samo na granici sa Hrvatskom, jer je to nemoguće na granici sa zemljama koje nisu članice EU.

Hrvatske vlasti su na graničnom prelazu Maljevac prema BiH postavile ogradu, a temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prelazima Gejkovac i Pašin Potok.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3235 on: June 11, 2019, 08:20:16 am »


„Tvrđava Evropa” pred Haškim sudom

Uprkos smanjenom prilivu migranata, Brisel najavljuje povećanje budžeta Fronteksa u 2020. za 34,6 %


Evropska unija i njene članice Italija, Nemačka i Francuska u poslednjih pet godina svesno su pretvorile Sredozemno more u „najsmrtonosniju migrantsku rutu na svetu”. Migrantskom politikom zastrašivanja i nasilnog vraćanja pridošlica u Libiju, EU i njene tri članice odgovorne su za smrt davljenjem hiljada izbeglica na pučini Mediterana. Zbog toga im treba suduiti. Ova optužba sročena na 245 stranica dokaznog materijala iz pera uglednih međunarodnih pravnika Omera Šaca, predavača na čuvenom Univerzitetu Sijans Po u Parizu, i Huana Branka, nekadašnjeg zvaničnik MKS-a i francuskog Ministarstva inostranih poslova, stigla je 4. juna u Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu.

Da li će MKS pokrenuti sudski postupak povodom ove privatne optužbe neizvesno je. I dok migrantska tragedija na Mediteranu ne jenjava, kao ni oružani sukob u Libiji, Brisel najavljuje obilno povećanje budžeta Agencije za zaštitu spoljnih granica EU  „Fronteks”).

****

„Libija je na ivici sveopšteg rata svih protiv svih i raspada države.” Tim rečima Gasam Salame, specijalni izaslanik Ist rivera za Libiju, dramatično je ovih dana upozorio Savet bezbednosti UN.

Otkako je 4. aprila feldmaršal Halifa Haftar sa samozvanom Libijskom narodnom armijom (LNA) pokrenuo s istoka zemlje akciju „trebljenja islamista i terorista” iz Tripolija, u sukobima u glavnom gradu Libije poginulo je preko 600 ljudi, više od 3.000 je ranjeno, dok je najmanje 100.000 civila prinudno raseljeno. U oružanom metežu, koji opisuje Salame, najmanje 3.000 migranata tavori u nehumanim prihvatnim centrima u Tripoliju, ocenjuju UN.

Niko danas pouzdano ne zna koliko tačno migranata boravi u Libiji: procene su od 6.000 do nekoliko stotina hiljada nepozvanih ljudi.

Kakva je dalja sudbina migranata zatočenih u urušenoj Libiji, gde pristalice rivalskih domaćih vojno-političkih tabora uveliko nabavljaju oružje iz inostranstva, zagonetka je.

Istovremeno, EU ovih dana ozbiljno razmišlja da poveća budžet svoje agencije za zaštitu spoljnih granica (Fronteks) za 2020. godinu i to za 34,6 odsto u odnosu na 2019. Finansijsko jačanje Fronteksa deo je inače deo briselskog plana da ta Agencija sa oko 1.500 graničara od danas do 2027. godine preraste u organizaciju sa 10.000 naoružanih branilaca spoljnih granica unije. Šta je pozadina najavljene dodatne fortifikacije , ako se zna da je danas priliv migranata daleko manji nego 2015. kada ih je preko milion uspelo da se balkanskom i sredozemnom rutom domogne Evrope (s krajnjim ciljem dolaska u EU)?

Koliko u 2018. oko 144.000 migranata dokopalo se EU. Na Sredozemlju, glavnom aktivnom rutom iz Libije, u EU je od početka 2019. dospelo tek 26.573 migranata.

Ipak, Dimitris Avramopulos, odlazeći EU komesar za migracije, najavljuje da će Fronteks ubuduće imati pojačanu ulogu u operaciji vraćanja migranata ispred bedema Evrope.

„Agencija (Fronteks) će bolje i aktivnije podržavati zemlje članice u poduhvatu vraćanja (migranata) kako bi unapredila odgovor EU pred trajnim izazovima migracija”, izjavio je Avramopulos.

Ta „bolja i aktivnija” zaštita evropskih granica – u slučaju priliva migranata iz pravca Libije, ovih dana dejstvuje iz vazduha i s pučine. S jedne strane, evropska vojna operacija „Evnavfor med” pojačala je eskadrilu helikoptera i aviona kojima nadleće Sredozemlje tik uz pomorsku granicu Libije. Cilj učestalijih nadleta „Evnavfor med” je da momentalno dojave Obalskoj straži Libije (OSL) o isplovljavanju krijumčarskih brodica krcatih migrantima, kako bi ih što pre vratili nazad na obale raspolućene države. Sa druge strane, evropske države, predvođene Francuskom širokogrudo poklanjaju OSL nove brze patrolne čamce da sprečavaju prodor migranata u međunarodne vode.

Upravo povodom francuske donacije šest patrolnih čamaca OSL, osam međunarodnih humanitarnih organizacija predvođenih Amensti internešenelom, Lekarima bez granica i Ligom za ljudska prava najavile su tužbu protiv vlade Emanuela Makrona.

„Francuski poklon patrolnih čamaca OSL je kriminalna i neodgovorna odluka, pogotovo u trenutku kada oružani sukob u Libiji eskalira. Francuske vlasti takvom donacijom postaju saučesnici u klopci za hiljade migranata koji u Libiji doživljavaju iznuđivanja, proizvoljna pritvaranja i mučenja”, veli Masimo Morati, regionalni direktor u Amnesti internešenelu.

EU i njenim članicama teško može biti nepoznato da Fati Bensuda, glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu već neko vreme istražuje zlodela počinjena u građanskom ratu u Libiji (koji sa privremenim prekidima kraje od 2014. godine), između ostalih i nedela počinjena prema migrantima.

Zločine prema migrantima nisu počinili samo akteri libijskog konflikta, tvrde međunarodni pravnici Omer Šac i Huan Branko.

Zamena italijanske spasilačke misije „Mare nostrum” 2014. daleko manje ambicioznom EU operacijom „Triton” ispred obala Libije, povećala je broj davljenja migranata na Sredozemlju 30 puta, tvrde Šac i Branko. Ugledni pravnici traže da MKS utvrdi ima li u dosadašnjoj migrantskoj politici EU i elemenata „zločina protiv čovečnosti”.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3236 on: June 11, 2019, 08:22:48 am »


Poginulo sedmoro migranata kod Lezbosa


Dvoje djece, četiri žene i jedan muškarac utopili su se kada se kod grčkog ostrva Lezbos danas prevrnuo njihov čamac, saopštila je obalska straža.
vodi se u saopštenju.

Nije navedeno više detalja, niti je objavljeno koje su nacionalnosti žrtve.

Mnoge izbjeglice i migranti pokušavaju da pređu Egejsko more iz Turske, što je kratak, ali opasan put koji često otežavaju nepovoljne vremenske prilike.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3237 on: June 11, 2019, 10:16:19 am »


Beograd: Avganistanac osumnjičen da je platio ubistva dvojice migranata


Policija je uhapsila državljanina Avganistana koji je osumnjičen da je zbog sukoba oko novca od krijumčarenja migranata platio ubistva dvojice sunarodnika u Beogradu, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Muškarac čiji su inicijali A.S. osumnjičen je za podstrekivanje na teško ubistvo, te mu je određeno zadržavanje do 48 časova i biće, uz krivičnu prijavu, priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Sumnja se da je on početkom juna došao u sukob sa Avganistancem čiji su inicijali K.K. zbog novca dobijenog od krijumčarenja ljudi i da je potom ponudio 300 evra državljaninu Avganistana da ga ubije.

- Kako se sumnja, sedamnaestogodišnjak je u saizvršilaštvu sa još jednim maloletnikom iz Avganistana to 5. juna i počinio - naveo je MUP.

Nakon hapšenja jednog od maloljetnika, uhapšeni A.S. je, kako se sumnja, u strahu da će biti uhvaćen i drugi maloljetnik i da će ujedno otkriti ko je nalogodavac, dao novac jednom licu da ga ubije, koje je 6. juna to i učinio.

Avganistanac Kamran Kan izboden je u srijedu, 5. juna, u tuči sa dvojicom migranata ispred jedne od kladionica u Karađorđevoj ulici, preko puta beogradske Autobuske stanice.

Policija je iste večeri uhapsila jednog maloletnika, dok je drugi osumnjičeni čiji su inicijali M.P. uspio da pobjegne, a njegovo tijelo sa više ubodnih rana pronađeno je sljedećeg dana blizu prihvatilišta za migrante u Krnjači.

izvor
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 310« Reply #3238 on: June 11, 2019, 10:23:30 am »

Nikada mi nije bilo asno zasto se policija ne razracuna sa mrezom krijumcara ljudi u Srbiji... To je tolika javna tajna da je svako znao ko su...
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 190


« Reply #3239 on: June 11, 2019, 10:27:33 am »Вероватно зато што неки то раде под заштитом СНС власти - па им не смеју ништа. Cool
Logged
Pages:  1 ... 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 [216] 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 22 queries.