PALUBA
September 28, 2023, 07:02:21 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 [220] 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 823354 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3285 on: June 25, 2019, 09:46:30 am »


Otkrivena mreža šverca migranata


Ukupno 17 osoba privedeno je u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rumuniji u istrazi o mreži švercera.

Oni su delovali sa severa Francuske i prevozili migrante prema Velikoj Britaniji, saopštila je danas francuska policija

Istraga o trgovini ljudima vodi se od 22. avgusta 2018. godine pošto je policija presrela nekoliko vozača rumunskog porekla u pokušaju da pređu Lamanš sa migrantima sakrivenim u vozilima.

Policija je navela da su ti vozači pokušavali da prebace migrante u Veliku Britaniju iz luka na obalama Francuske, Belgije i Holandije.

Istraga koju je pokrenulo francusko pravosuđe rezultirala je međunarodnom saradnjom uz podršku Evropske policije (Evropol) i Evropske agencije za pravosudnu saradnju (Eurojust).

Istražitelji navode da su migranti putovali sakriveni u prikolicama, kabini vozača kamiona ili ispod vetrobrana traktora. Dodaje se da su migranti u tim vozilima ostajali satima čak danima pre dolaska broda za Englesku.

Istraga je "izbrojala najmanje 259 pokušaja prevoza migranata", od čega 167 uspešnih, a uz to 140 migranata je presretnuto na granici i 327 na britanskoj teritoriji.

Procenjuje se da je ta kriminalna mreža zaradila skoro 3,6 miliona evra.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3286 on: June 25, 2019, 12:37:12 pm »


Inženjerijske jedinice BIH izlaze na granicu zbog migranata?


Institucije BiH pripremile su novi plan djelovanja s ciljem odbrane granice BiH, koji podrazumijeva postavljanje prepreka na lokacije koje su pogodne za ilegalne prelaske, a sudbina te analize biće poznata nakon sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu u četvrtak, 27. juna, piše Glas Srpske.

Uz redovnu informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata, pred ministrima bi trebalo da se nađe informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH iz Srbije i Crne Gore, sa prijedlogom mjera i planom aktivnosti o angažovanju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH na zaprečavanju lokaliteta nelegalnog ulaska migranata.

Predsjedništvo BiH još polovinom aprila zadužilo je Savjet ministara u tehničkom mandatu da dostavi sveobuhvatan plan za djelovanje institucija BiH, Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa nadležnostima radi sprečavanja povećanog priliva migranata, nakon čega su ministarstva bezbjednosti i odbrane zadužena za izradu plana.

U toj raspodjeli poslova resor odbrane je zadužen za dio u vezi sa angažovanjem inženjerijskih jedinica s ciljem zaprečavanja prelaza koje koriste migranti na granicama BiH, Srbije i Crne Gore.

Granica BiH iznosi 1.605 kilometara, a nadležni u BiH su sa kolegama iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore ranije radili na zaprečavanju pogodnih lokacija za ilegalne prelaske migranata, te krijumčarenja ljudi i robe.

BiH i Srbija su 2015. godine parafirale "Elaborat zaprečavanja putnih pravaca pogodnih za ilegalni prelazak prevoznim sredstvima".

Srbija je prije dvije godine zapriječila četiri, a Granična policija BiH sedam lokacija, dok su ranije realizovani projekti te vrste sa Hrvatskom i Crnom Gorom, kojima je zapriječeno više od 100 pogodnih lokacija.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3287 on: June 25, 2019, 12:38:41 pm »


U Sarajevu neće biti okupljanja migranata


U Sarajevu neće biti okupljanja migranata na javnim površinama i mjestima koja nisu za to predviđena, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo i Službe za poslove sa strancima.

Na sastanku je analizirano dosadašnje stanje bezbjednosti po pitanju povećanog priliva migranata u Kantonu Sarajevo, te su razmijenjene operativne informacije o narušavanju javnog reda i mira, kao i broju krivičnih djela koja su počinili migranti, saopšteno je iz Službe.

Razgovarano je i o stanju bezbjednosti na području opštine Hadžići i u privremenom prihvatnom centru Ušivak, te kontatovano da je odlična saradnja pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i inspektora Službe za poslove sa strancima rezultirala povoljnom bezbjednosnom situacijom u privremenom prihvatnom centru Ušivak i opštini Hadžići, s obzirom na to da migranti nisu počinili veći broj krivičnih djela.

Na osnovu analize, dogovorena je dalja operativna saradnja, te će u narednom periodu biti realizovane zajedničke akcije u Kantonu Sarajevo, posebno u urbanim dijelovima grada, željezničkoj i autobuskoj stanici i drugim mjestima okupljanja migranata.

Cilj je utvrđivanje boravišnog statusa migranata u BiH, registracije, uzimanja biometrijskih podataka i izmještanja iz urbanih dijelova grada u privremene prihvatne centre, azilantski centar, te u imigracioni centar gdje će biti smještena lica sklona vršenju krivičnih djela, narušavanju javnog reda i mira i predstavljaju opasnost po bezbjednost građana i njihove imovine.

Direktor Službe Slobodan Ujić zahvalio je vršiocu dužnosti komesara Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Miloradu Bašiću i njegovim saradnicima i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3288 on: June 26, 2019, 08:26:09 am »


Za potrebe migranata i izbjeglica 14,8 miliona evra


EU će izdvojiti 14,8 miliona evra za potrebe migranata i izbjeglica u BiH, od čega 13 miliona za podršku upravljanja migracijama, te 1,8 miliona za humanitarnu pomoć, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Na osnovu rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima biće obezbijeđen smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražilaca azila i migranata, omogućen pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti, te pružanje pomoći onima koji borave izvan prihvatnih centara.

Za one u stanju potrebe biće obezbijeđene jakne, cipele i vreće za spavanje.

Finansiranje EU takođe će ojačati kapacitete vlasti BiH za upravljanje granicama, kao i za identifikaciju, registraciju i upućivanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata na dostupne usluge, a biće podržan i dobrovoljni povratak.

Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han podsjetio je da se u nedavnom Mišljenju Evropske komisije navodi da vlasti BiH treba da obezbijede efikasnu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim nivoima, kao i funkcionisanje sistema azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila značajnu pomoć EU u interesu izbjeglica i migranata, ali i lokalnih zajednica.

Komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Kristos Stilianides naglasio je da je EU posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u BiH, kao dopune naporima domaćih vlasti.

- Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvalitetu prihvatnih centara - dodao je Stilianides.

Ukupna dosadašnja pomoć EU BiH za rješavanje pitanja povećanih migracionih tokova od 2018. godine ovim je dostigla 24 miliona evra - 20,2 miliona evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 miliona evra humanitarne pomoći.

Riječ je o dodatnim iznosima na postojećih 24,6 miliona evra koje je EU obezbijedila za BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3289 on: June 26, 2019, 08:32:14 am »
Obračun migranata u centru Beograda - tinejdžer izboden nožemU Ulici Gavrila Principa kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu sinoć je izboden nožem državljanin Avganistana (17) godina.

- Sat poslije ponoći se dogodio incident u kojem je izboden Avganistanac, ubrzo zatim prevežen je u Urgentni centar gdje se i sada nalazi - rekli su za Blic iz Hitne pomoći.

Ovo je treći po redu obračun među migrantima. Nedavno je u Krnjači ubijen isto državljanin Avganistana (16) godina, samo nekoliko dana prije tog ubistva dogodio se prvi slučaj.

U Karađorđevoj ulici na Savskom Vencu izboden je državljanin Pakistana. Policija je povezala ova dva ubistva i došla do zaključka da je u pitanju osveta, ali i da su ovi migranti bliski krijumčarskim krugovima koji deluju u regionu.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3290 on: June 26, 2019, 09:37:38 am »


Težak udes u Turskoj, stradalo 10 migranata


U udesu kombija koji je ignorisao naređenje da se zaustavi i projurio pored policijskog punkta na severozapadu Turske deset migranata je poginulo.

U nesreći je povređeno oko 30 migranata, rekli su zvaničnici.

Vlasti provincije Edirne su navele da je do nesreće došlo u gradu Meridž, nedaleko od kopnene granice s Grčkom, da je vozač kombija izgubio kontrolu nad vozilom na glavnoj gradskoj raskrsnici i udario u zid zgrade.

Nije poznato u kakvom su stanju povređeni migranti.

Većina migranata pokušava da u Grčku iz Turske pređe morem, relativno kratkim prelaskom do obližnjih grčkih ostrva. Neki ipak biraju kopneni put koji je duži.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3291 on: June 26, 2019, 01:45:10 pm »


Srpska će formirati žandarmeriju, ali ne i centre za migrante


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će Republika Srpska formirati žandarmeriju da bi svojim građanima obezbijedila sigurnost, te da u Srpskoj neće biti formirani centri za smještaj migranata.

- Republika Srpska neće primiti migrante i formirati centre za njih, niti će joj neko nametnuti da to mora uraditi. Mi ne radimo ništa spekulativno, samo želimo da osiguramo bezbjednost Republike Srpske - rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, formiranje centara za migrante nije doprinos bezbjednosti Republike Srpske i zato ih neće tamo biti.

- A da bismo sproveli tu odluku, formiraćemo strukture bezbjednosti koje mogu to da sprovedu - pojasnio je Dodik.

On je istakao da bi rezervni sastav policije mogao biti koristan u smislu da se angažuje shodno nekim ad hok situacijama, kao što je migrantska kriza.

- Međutim, napravila se atmosfera da je Republika Srpska mjesto koje se kao militarizuje, što nije tačno. Јa sam za demilitarizaciju i da ostanu određene policijske snage - rekao je Dodik, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da od Oružanih snaga BiH nema nikakve koristi i poručio da one neće izaći na granicu sa Srbijom.

- Fronteks /evropska policija za zaštitu granica/ neće biti na granici sa Hrvatskom, niti će Oružane snage BiH biti na granici sa Srbijom - naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je ranije predložio da se kroz strukture bezbjednosti organizuju zajednički timovi kako bi kontrolisali migrantsku krizu.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3292 on: June 27, 2019, 08:15:06 am »


Savjet ministara BIH o migrantskoj krizi


Na sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu zakazanoj za danas trebalo bi da bude razmatrana informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva odbrane, na dnevnom redu će se naći informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH sa teritorije Srbije i Crne Gore, sa prijedlogom mjera i planom aktivnosti o angažovanju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH na zaprečavanju ovakvih lokaliteta.

Ministri bi trebalo da razmatraju i informaciju o aktivnostima Ministarstva bezbjednosti BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Njemačke u BiH na osnovu Evropskog putnog lista za povratak, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti trebalo bi da bude razmatran i novi tekst Nacrta sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.

Sjednica će biti održana u zgradi zajedničkih institucija BiH sa početkom u 14.00 časova.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3293 on: June 27, 2019, 06:24:01 pm »


Pendeš: Pripadnici OS BiH se ne mogu slati na granicu


Marina Pendeš, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, rekla je da se pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne mogu slati na granicu, budući da oni u skladu s zakonskim odredbama ne brane granicu zemlje - a tamo se mogu slati jedino ako dođe do izmjene zakona.

Ona je za N1 potvrdila da do sada nije stigao zahtjev, a samim tim niti postoji odluka za slanje pripadnika OS BiH na granicu zbog migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

- Ministar bezbjednosti je dobio zadatak da pripremi informaciju koja bi se raspravljala na Savjetu ministara, gdje bi se na bazi, to sam ja predložila, te informacije tražilo od Ministarstva odbrane da pripremi informaciju i prijedlog odluke prema Predsjedništvu. S obzirom da do toga nije došlo - nema nikakve odluke - rekla je Pendeš.

Na pitanje da li postoji zakonsko utemeljenje da se pripadnici OS BiH šalju na granicu, Pendeševa je naglasila da pripadnik OS BiH u skladu sa zakonom ne brani granicu zemlje. Јedino se, dodaje, može slati ako dođe do izmjene zakona.

izvor
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 1 525« Reply #3294 on: June 27, 2019, 08:32:19 pm »

Ako vojska po zakonu vlastite države ne može braniti granicu te države, onda to i nije država.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3295 on: June 28, 2019, 07:50:34 am »


Putin: Liberalne ideje postale prevaziđene


Putin je u intervjuu za britanski Fajnenšel tajms kazao da je nemačka kancelarka Angela Merkel napravila kardinalnu grešku time što je usvojila liberalnu politiku prema migrantima sa Bliskog istoka.

"Liberalna ideja polazi od toga da ništa ne treba učiniti. Migranti mogu da nekažnjeno ubijaju, siluju, pljačkaju, samo zato što se njihova prava migranata moraju zaštititi. Kakva su to prava? Svaki zločin mora biti kažnjen", rekao je Putin.
 
On je dodao da su takve liberalne ideje postale prevaziđene jer su došle u konflikt sa interesima velike većine populacije.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3296 on: June 28, 2019, 09:47:47 am »


Tusk oštro odgovorio Putinu


Predsednik E. saveta Donald Tusk rekao je da se "uopšte ne slaže" s izjavom ruskog predsednika Vladimira Putina da su progresivne ideje zapada "prevaziđene".

Govoreći o prijemu migranata u Evropu, Putin je u intervjuu Fajnenšel tajmsu ocenio da je "progresivizam odživeo svoje". "Progresivci više ne mogu da diktiraju ljudima šta treba da rade kako su to pokušavali da rade prethodnih decenija", naveo je ruski predsednik.

Putin je kritikovao odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da u Nemačku pusti milion izbeglica i ocenio da je reč o "ogromnoj greški", dok je podržao američkog predsednika Donalda Trampa i njegovu politiku zatvaranja granice za ilegalne migrante.

"Ta progresivistička ideja pretpostavlja da ništa ne može da se uradi. Da migranti mogu nekažnjeno da ubijaju, pljačkaju i siluju jer su im prava zaštićena. Ta ideja je postala prevaziđena i u sukobu je s interesima velike većine stanovništva", rekao je Putin britanskom listu.

Tusk, koji se nalazi u Japanu zbog samita G20, rekao je novinarima da mu je nesanica zbog vremenske razlike omogućila da pročita ceo intervju ruskog predsednika. "Moram reći da se uopšte ne slažem s tezom da je progresivizam prevaziđen. Kao Evropljani, mi ovde snažno i bezuslovno branimo progresivističku demokratiju.

Ko god kaže da je progresivistička demokratija prevaziđena istovremeno kaže i da su slobode prevaziđene, da je pravna država prevaziđena i da su ljudska prava prevaziđena", izjavio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je naveo da je za Evropljane "reč o suštinskim i trajnim vrednostima" i dodao da su "autoritarizam, kult ličnosti i zakon oligarha prevaziđeni, iako ponekad mogu delovati efikasno".

Razmena oštrih izjava je u tonu sa samitom u Osaki, na kom se očekuju sporovi oko trgovine, spoljne politike i klimatskih promena. Istovremeno, predsednik SAD Donald Tramp, koji je počeo s kritikama američkih saveznika još pre dolaska u Japan, zauzeo je pomirljiviji stav.

izvor
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 456« Reply #3297 on: June 28, 2019, 02:42:55 pm »

Pa koji je Paja Patak taj Tusk??? Jel ga neko izglasao od naroda? Nije... Onda STFU!!!
Tek onako..., najveći deo migranata zna se koje su veroispovesti. Za njih nema prava pravne države nego samo božji sud te šarija. Ljudska prava važe za njih, no oni se ih ne pridržavaju. Većina zakona, koji podupiru rad i funkcionisanje države, poništeni su tobože više važećim ljudskim pravima. Slobode jesu prevaziđene-Patku, zbog ćega onda pozivi EU ka regulisanju objavljivanja članaka na internetu, jer su određeni kao fejk njuz?!?

PS Paji Patku: Iskreno se izvinjavam, ako sam te uvredio, pošto sam te uspoređivao sa nekim Tuskom.
« Last Edit: June 28, 2019, 03:05:32 pm by Morskoprase » Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 310« Reply #3298 on: June 28, 2019, 05:38:29 pm »

Taj Tuska je Poljak, a Poljska je uz Madjarsku najveci protivnik imigracija u EU. Naravno, on mora da svira kako drugi traze, posto on ne predstavlja svoju maticnu drzavu vec neko mudo u EU.
Logged
Boris P
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 238


« Reply #3299 on: June 28, 2019, 05:49:07 pm »

Tusk mora da priča po nalogu nato, i gazde sa zapada inače može da dobije po p....Ruski međed mu je pod grlom.

Nikakv izbor nema.
Logged
Pages:  1 ... 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 [220] 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.