PALUBA
February 29, 2024, 11:43:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 872249 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #330 on: September 16, 2015, 10:01:49 pm »

Мађарска нам враћа избеглице

Суд у Сегедину мигрантима изриче протеривање у нашу земљу и једногодишњу забрану уласка у Мађарску. – УНХЦР сматра да Будимпешта не би смела да третира Србију као „сигурну трећу земљу”
Свади Талиб, Ирачанин који је у уторак прешао српско-мађарску границу код Хоргоша, постао је први азилант кога су мађарске власти протерале у Србију због тога што је прекршио одредбе тек усвојеног оштрог закона против миграната. Како јавља Ројтерс, судија Кристијан Кеменес у Сегедину рекао је да Талибу изриче једногодишњу забрану уласка у Мађарску како би послужио као пример онима који незаконито прелазе мађарску границу. Овакву одлуку омогућила је претходна, за Београд спорна, одлука мађарског парламента да је Србија „сигурна трећа земља” за избеглице.

Британски „Гардијан” је јавио да Мађарска по кратком поступку, за само неколико минута, одбија захтеве за азил и да све којима ускраћује гостопримство враћа у Србију. Шездесетједногодишњи Шираз Хавладеа рекао је новинару британског листа да га мађарски чиновници нису ни питали зашто тражи азил у овој земљи: „Питали су како се зовем и одакле долазим, узели су ми отиске прстију и рекли да се вратим у Србију”.

Споразум о реадмисији из 2007, који је Србија потписала са ЕУ и који је ове године потврђен протоколом, подразумева да је наша земља дужна да прихвати све грађане „трећих земља” за које се може претпоставити да су у Европску унију ушли илегално са територије Србије. Уговор се односи и на десетине хиљада избеглица из арапских земаља који се ушле у Србију.

– Ипак, представници наше земље морају да се сложе са повратком ових људи у нашу земљу. Могли би рецимо да кажу да имају техничке проблеме да приме толики број избеглица одједном, што може да одложи овај процес– наглашава Радош Ђуровић, директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Јасна Поповић-Ћосић, задужена за односе са јавношћу при Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, још једном је потврдила став овог министарства да Србија неће примати назад мигранте из Мађарске. Управо ову тврдњу, у последњих неколико дана, понављали су ресорни министар Александар Вулин, као и државни секретар Ненад Иванишевић.

Мађарска одлука је необична јер, примера ради, ниједна европска земља ни не покушава да врати мигранте у Грчку, у којој су ступили на европско тло. Одраније је на снази одлука европског суда да се мигранти не враћају ни у Грчку ни у Италију, јер се сматра да су услови у тим земљама испод минимума. 

Представници УНХЦР-а у Србији оповргавају оцену председника Законодавног одбора мађарског парламента Гергеља Гуљашија да је Србија сигурна земља за мигранте. Мирјана Ивановић-Миленковски, задужена за односе са јавношћу, наглашава да ова међународна организација и даље стоји иза многих критика и препорука наведених у извештају Високог комесаријата за избеглице УН из 2012. године. УНХЦР је управо у овом документу закључио како Србија није сигурна земља за избеглице.

– Истина је да данас наша земља може да представља узор многима када се посматра однос власти и грађана према избеглицама, али у овом случају ради се искључиво о хуманитарном односу. Бирократске препреке и даље је тешко прескочити. Тражиоци азила суочавају се са неефикасношћу система и са безброј других проблема – каже наша саговорница.

Истог мишљења је и Радош Ђуровић, који ставове мађарских званичника сматра срачунатим да избеглице врате на нашу територију.

– За Мађарску је Србија савршена земља на коју покушава да преусмери мигрантски талас. Налазимо се у процесу придруживања Европској унији, послушни смо, не замерамо се никоме. Мађари, као чланови ЕУ, у билатералним односима могу да се понашају надмоћно према нама – истиче Ђуровић.

Као и пре три године тражиоци азила у Србији, како каже наш саговорник, и даље се суочавају са истим проблемима.

– Тражиоци азила добијају само обичну потврду, без фотографије, употребљиву најдуже три дана. Спора азилна процедура мало је убрзана ове године, тако да они који су желели да остану у Србији добијају одлуку у року од два до три месеца – наглашава директор Ђуровић.

----------------------------------

Немци прогласили Србију за сигурну државу

Након прилива великог броја држављана Србије који су у европским земљама затражили азил, пре тачно годину дана, немачки парламент прогласио је нашу земљу сигурном. Том приликом, посланици су званично потврдили да у Србији, као и у Босни и Македонији, нема политичког мучења, прогона и злостављања политичких неистомишљеника па ни основних разлога за подношење захтева за азил. Том приликом наглашено је да ће сви захтеви „лажних азиланата” из Србије бити одбачени.

објављено: 16.09.2015.

ПОЛИТИКА

Logged
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #331 on: September 16, 2015, 10:04:50 pm »

<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/JADrafHMOj4?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #332 on: September 16, 2015, 10:07:03 pm »

Влада Мађарске: Избеглице користе децу као живи штит, међу приведенима и терориста; Мигранти се повукли на територију Србије

Ситуација на граничном прелазу Хоргош 2 тренутно је мирна, а мађарска полиција на месту на којем је била капија коју су избеглице раније данас успеле да пробију, поставља нову бодљикаву жицу

НОВОСТИ
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #333 on: September 16, 2015, 10:10:44 pm »

Чешка: Избеглицама у притвору наплаћују смештај и храну

Шеф Одбора Магда Флатова каже да је пракса напалаћивања боравка од 10 долара дневно избглицама, илегална

ПРАГ - Одбор чешке владе за права странаца осудио је праксу власти да избеглицама које су притворене наплаћују храну и смештај.Шеф Одбора Магда Флатова каже да је пракса напалаћивања боравка од 10 долара дневно избглицама, илегална, пренео је АП.

Одбор је позвао власти да зауставе притварање оних који не могу да се врате у земље из којих су дошли.

Флатова је навела да нема разлога да у притвору буду задржани 42 дана, као сто се сада догађда и да одмах треба да буду пуштени.

Мигранти углавном користе Чешку, као транзитну земљу на путу у богатије земље ЕУ.


НОВОСТИ
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #334 on: September 16, 2015, 10:14:54 pm »

Обавезно погледајте:

Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #335 on: September 16, 2015, 10:31:59 pm »

Званично тумачење права ЕУ и међународних прописа:

Brisel se protivi da Hrvatska otvori koridor za izbeglice

Povodom najave Hrvatske da bi mogla da otvori koridor i omogući izbeglicama da idu dalje u druge države Evropske unije, u Briselu smatraju da bi "takvo postupanje značilo kršenje zakona EU i obaveza država članica".
U Briselu smatraju da, prema postojećim zakonima, odgovornost za registraciju, zbrinjavanje i razmatranje zahteva za azil ima država EU u koju su prvo ušli.
Prema istim izvorima u EU, Hrvatska je u ovom slučaju dužna da zbrine sve koji uđu na njenu teritoriju, registruje ih i razmotri zahteve za azil.
Ukoliko te osobe ne žele da podnesu zahtev za azil ili ne žele da se registruju, u EU kažu da bi Hrvatska u tom slučaju te osobe mogla da vrati u njihove države ako sa takvima postoje sporazumi o readmisiji ili u treću državu iz koje su ušli ako je ta država sigurna. U ovom slucaju u Srbiju.
Srbija je na spisku Evropske komisije sigurna država porekla. U Briselu kažu da EU sa Srbijom ima sporazum o readmisiji koji obuhvata i državljane Srbije, ali i državljane trećih zemalja koje u EU dolaze preko Srbije.
Evropska unija počcinje da primenjuje plan o razmeštanju 40.000 izbeglica, ali to se odnosi samo na one koji su na teritoriji Grčke i Italije i isključivo na državljane Sirije, Iraka i Eritreje.
EU ponavlja da odgovornost za kontrolu spoljnih granica, za prihvat izbeglica i razmatranje njihovih zahteva ima svaka država posebno, a EU može samo pomoći.
Kao pomoć su "hot spotovi", što su zapravo timovi stručnjaka raznih agencija Evropske unije koje samo pomažu u registraciji izbeglica, uzimanju otisaka prstiju i identifikaciji.
Ti "hot spotovi" nisu prihvatni centri jer prihvatne centre organizuje sama država na čijoj se teritoriji oni nalaze. Takve timove EU može da pošalje i u Hrvatsku ukoliko ona bude smatrala da je to potrebno.
Prema nezvaničnom tumačenju iz EU, kao iskrene izbeglice se smatraju državljani Eritreje, Iraka i Sirije.


To u budućnosti može da se promeni. Jedan od kriterijuma na osnovu kojih se to utvrduje je taj da procenat uspešno rešenih zahteva za azil u EU za državljane određene zemlje bude iznad 75 odsto.
Za sada su to Sirija, Irak i Eritreja pa se njihovi državljani smatraju iskrenim izbeglicama i nema sumnje da su ekonomski migranti, rekao je izvor u EU.

ИЗВОР
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #336 on: September 16, 2015, 10:39:04 pm »

Slovenija će uvesti graničnu kontrolu prema Mađarskoj

Slovenija će uvesti graničnu kontrolu na granici prema Mađarskoj, izjavio je danas slovenački premijer Miro Cerar, javila je slovenačka novinska agencija STA.
Ranije danas Austrija je, takođe, saopštila da će uvesti pograničnu kontrolu na granici sa Slovenijom tokom narednih sati, saopštilo je austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Austrija je od ponoći uvela privremenu kontrolu granice s Mađarskom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beču je u utorak navelo da postoji mogućnost da, ukoliko bude potrebno, ta mera bude proširena i na granice sa Slovenijom, Italijom i Slovačkom u slučaju da izbeglice, koje sada ulaze u Austriju iz Mađarske, pokušaju da, u velikom broju, uđu iz drugih zemalja.

ИЗВОР 

Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #337 on: September 16, 2015, 11:00:37 pm »

MIGRANTI POMAGALI SRPSKIM DOKTORIMA POSLE NAPADA MAĐARA: Polivali ih vodom zbog suzavca!

Ekipa naše hitne pomoći iz Kanjiže je, posle intervencije i ukazivanja pomoći migrantima, uletela u dim suzavca. Izbeglice su to primetile i sačekale doktore sa vodom, toliko traženom.

"Srbija, Srbija" čulo se celog dana iz grla hiljada migranata na graničnom prelazu Horgoš! Izmučeni, mokri i pretučeni, jedinu sreću su imali kada bi videli srpske policajce i hitnu pomoć. Kako bi, na jedini mogući način, pokazali zahvalnost, iz sveg grla skandirali su "Srbija, Srbija"!

Kada je dvadesetak pripadnika srpske policije stiglo je oko 17.30 sati na Horgoš 2, izbeglice su pripadnike srpske policije dočekali aplauzima, a mnogi su prilazili da ih ljube. Srpska policija je ubedila izbeglice da se sklone sa granice, kako bi izbegli povređivanje.

https://www.youtube.com/watch?t=44&v=wRoZ1Ra8FzI

Još jedna scena bila je za pamećenje. Ekipa naše hitne pomoći iz Kanjiže je, posle intervencije i ukazivanja pomoći migrantima, uletela u dim suzavca. Izbeglice su to primetile i sačekale doktore sa vodom (toliko traženom) i polivali ih sve vreme kako bi im ublažili bol.

Mađarska policija je ranije danas upotrebila vodene topove i suzavac kako bi sprečila migrante da uđu na njenu teritoriju. Situacija na graničnom prelazu Horgoš 2 trenutno je mirna, a mađarska policija na mestu na kojem je bila kapija koju su izbeglice ranije danas uspele da probiju, postavlja novu bodljikavu žicu, javio Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Sem izbeglica, nije pošteđena ni ekipa RTS-a, koja je brutalno pretučena na granici. UNS je saopštio da je napad na ekipu RTS-a nedopustiva primena sile i kršenje međunarodnih propisa o slobodi rada novinara i mađarske vlasti su dužne ne samo da se izvine ekipi RTS-a i utvrde odgovornost za primenu sile nego i da omoguće neometan rad novinarskim ekipama", naveo je UNS u saopštenju.

Курир
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #338 on: September 16, 2015, 11:02:45 pm »

I ONI BI U ZEMLJE EU: Albanci se infiltrirali među migrante!

Albanci sa Kosova nemaju nikakvu šansu za dobijanje azila u EU, pa na ovaj način pokušavaju da se dokopaju Nemačke, rekao je Vulin

Kosovski Albanci koriste trenutno stanje i hiljade izbeglica sa Bliskog istoka kako bi se infiltritali među njih i zajedno sa njima pobegli u neku od zemalja Evropske unije, preneli su mediji.

Kako je preneto, zasad nije poznato koliko njih je do sada uspelo da uradi tako nešto, a kao dokaz toj tvrdnji mediji su naveli da su dan uoči potpunog zatvaranja srpsko-mađarske granice na prelazu Reske, odnosno na pružnom prelazu Horgoš-Reske, uslikani bačeni kosovski pasoši.

Pretpostavlja se da su pripadali upravo Albancima koji su krenuli zajedno sa migrantima, a koji su se oslobodili pasoša kako ne bi bili identifikovani. Takve informacije za medije potvrdio je i ministar Aleksandar Vulin.

"Imali smo u praksi takvih primera, istina ne često, ali ih je bilo. Albanci sa Kosova nemaju nikakvu šansu za dobijanje azila u EU, pa na ovaj način pokušavaju da se dokopaju Nemačke", rekao je Vulin.


КУРИР
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #339 on: September 17, 2015, 02:49:43 am »

обрни-окрени, опет смо ми ти који ће да извуку дебљи крај.  ако ћемо већ о томе да се требају вратити у земљу одакле су први пут ушли у евРОПСКУ унију, онда би то требала да буде турска. колико ја знам, грчка је чланица ЕУ, а у њу су дошли из турске, бродом или копном. исто важи и за бугарску. дакле, ови људи (ма какву им правну квлаификацију дали) у србију су дошли ИЗ ЗЕМАЉА ЕУ, те према томе уговор о реадмисији важи, али за неког другог. ови су већ били у ЕУ.
Logged
mwolf
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 231WWW
« Reply #340 on: September 17, 2015, 08:05:19 am »

Pitanje je da li je Turska "sigurna" zemlja
a u Grčku ... e pa tu kako nemam minimum uslova ... iako bi po pravdi ako žele da ih vraćaju onda neka vrate u Grčku, pa nisu u Srbiju došli Avionom ...
Sve u svemu opet običan narod nagrabusi ...
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #341 on: September 17, 2015, 09:25:25 am »

Postoji neka presuda suda za ljudska prava prema kojoj Grčka nije sigurna zemlja za izbeglice, zato je Grčka izvan sistema "gde prvi puta uđu u EU". Na žalost, ali tako je.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #342 on: September 17, 2015, 09:44:17 am »

Ovako pišu o tome :

Quote
Grčka nije sigurna zemlja za migrante i zabranjeno je vraćati ljude u Grčku, pošto je Evropski sud za ljudska prava 2009. godine tako presudio u slučaju protiv Grčke i Belgije. Tom presudom, Evropski sud je ustanovio da su migranti u Grčkoj u generalno lošem položaju i da mogu biti izloženi nehumanom i ponižavajućem postupanju.

Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 294


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #343 on: September 17, 2015, 09:58:23 am »


Zasto sada ministar unutrasnjih poslova salje snage da razdvoje "migrante" od madjarske policije u sprečavanju provokacija?
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #344 on: September 17, 2015, 10:26:48 am »


Zasto sada ministar unutrasnjih poslova salje snage da razdvoje "migrante" od madjarske policije u sprečavanju provokacija?

Zato što ga na to obavezuje  ZAKON O ZAŠTITI DRŽAVNE GRANICE
Logged
Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.