PALUBA
August 13, 2022, 05:20:45 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 [221] 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 ... 394   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 688010 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 574« Reply #3300 on: June 29, 2019, 07:25:13 am »


Kod libijske obale za tri dana spaseno oko 400 migranata


Libijska obalska straža spasila je skoro 400 migranata za tri dana tokom ove nedelje, tokom četiri operacije spasavanja, saopštila je libijska mornarica.

"Libijska straža je spasila 391 migranta u ponedeljak, utorak i četvrtak. Migranti su bili u četiri broda", izjavio je portparol mornarice Ajub Kasem i dodao da je većina migranata azijskog i afričkog porekla.

Migranti su prebačeni u nekoliko privatnih centara u Libiji.

Agencije UN i humanitarne organizacije su u nekoliko navrate saopštile da se protive da migranti spaseni na moru, budu prebačeni u Libiju, gde vlada haos od smene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija 2011.

Situacija u Libiji je dodatno pogoršana 4. aprila ove godine kada su snage komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Kalife Haftara pokrenule ofanzivu na Tripoli, gde je sedište medjunarodno priznate vlade koju predvodi Fajez al Saradž.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 574« Reply #3301 on: June 29, 2019, 10:07:08 am »


Nisam našao nigde vest o onome što je Dalaj Lama, duhovni vođa budista, i lično izbeglica od 1959. godine, rekao ovih dana.


...


Quote
Dalai Lama warns ‘keep Europe for Europeans’ as he calls for ‘Muslim and African’ migrants to be returned home


THE Dalai Lama has sparked controversy by saying that Europe should be kept for Europeans, with migrants from Africa or Muslim countries eventually being returned home.

The 83-year-old was speaking at his home in the northern Indian state of Himachal Pradesh, where he has lived since fleeing Tibet in 1959.

The Tibetan leader was speaking at his homat his home in the northern India, where he has lived since fleeing Tibet in 1959

He said refugees should be helped and educated and then return to their own countries

In an interview with the BBC, he said that "European countries should take these refugees and give them education and training.

"And then aiming is... return to their own land".

Asked whether refugees should be allowed to stay in Europe if that's what they would prefer, he added: "Limited number... OK. But whole Europe eventually become Muslim country? Impossible.

"Or African country? Also impossible."

He was responding to questions about comments he'd made previously that had been used by the Leave campaign before Britain's referendum on its membership of the European Union.

He had said: "The goal should be that migrants return and help rebuild their countries."

"You have to be practical. It's impossible for everyone to come."

Reminded by interviewer Rajini Vaidyanathan that he was himself a refugee, the Dalai Lama responded: "They themselves [the refugees], I think better in their own land.

"Better. Keep Europe for Europeans."

He added he thought Donald Trump, who has campaigned on a platform of reducing the number of migrants and refugees coming to the US, had a "lack of moral principle", and that the president's America First platform was "wrong".

"America, they should take the global responsibility," he said.

The Dalai Lama fled Tibet in 1959 in the wake of a failed uprising by guerrillas opposed to control of Tibet by China, which had been in force since 1951.

He has lived in India ever since.

Beginning in the summer of 2015, a large number of asylum seekers and economic migrants began arriving on the European continent from the Middle East and Africa.

The influx sparked debate in Europe, with many saying the migrants should be allowed to come, others arguing the continent was not well-equipped to cope with such a large number of arrivals.

At a conference on Wednesday in the Swedish city of Malmo, itself home to a large immigrant population, the Dalai Lama said that Europe was "morally responsible" for helping "a refugee really facing danger against their life".

izvor


Samo jedna vest ovde.I ovaj snimak će verovatno biti uklonjen sa You Tube, ako Google odluči da je Dalaj Lama rasista  laugh
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 574« Reply #3302 on: June 29, 2019, 01:17:10 pm »U region ne dolaze migranti, nego poraženi borci Al Kaide


Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević izjavio je da se u zemljama Zapadnog Balkana povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta pogrešno identifikuju kao migranti, iako je u ogromnom broju slučajeva riječ o poraženim borcima Al Kaide i Islamske države.

- Te ljude je neko poslao ovdje i prije ili kasnije će stupiti u kontakt sa svojim borcima i upotrijebiti ih za svoje ciljeve. Oni su obučeni, opasni i ekstremno tumače vjeru. Danas su u njihovim nasilnim akcijama uglavnom okrenuti jedni prema drugima - rekao je Galijašević.

On za "Blic" kaže da je simptomatično da većina njih nema lične dokumenta, ali da imaju po više platnih kartica i mobilnih telefona, da se predstavljaju kao migranti, a izbegavaju komunikaciju sa matičnim državama.

- Onaj ko insistira na tome da su ljudi koji dolaze migranti, nije svjestan rizika - rekao je Galijašević i dodao da ovdje nije riječ o humanitarnom pitanju.

Galijašević ističe da se u BiH, zbog velikih migracija, mijenja vjerska slika, obezbjeđuju svježi radikalni elementi i radikalizuje lokalno bošnjačko stanovništvo.

On je dodao da je među ljudima koji ulaze u zemlje regiona mnogo onih bez jasno utvrđenog identiteta, većinom muškaraca starosti od 20 do 30 godina, a tu su i žene sa djecom, koje nisu obične žene domaćice, nego su prošle vjersku i vojnu obuku, obučene su za upotrebu eksploziva i prije ili kasnije će "biti upotrijebljene" u zemljama EU, prvenstveno Njemačkoj ili Francuskoj.

Galijašević smatra da bezbjednosne službe Srbije mnogo ozbiljnije rade po ovom pitanju nego one u BiH.

Evropska policijska agencija je u svom posljednjem izvještaju upozorila da bi povratnici iz Iraka i Sirije mogli da predstavljaju potencijalnu bezbjednosnu prijetnju za Evropu i region Zapadnog Balkana.

U izvještaju je navedeno prisustvo "džihadističke zajednice" u Crnoj Gori, slučaj srpskog državljanina koji je u Austriji osuđen za terorizam, te povratak žena i djece, ali i jednog muškarca, državljanina BiH iz Sirije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 574« Reply #3303 on: June 29, 2019, 01:26:01 pm »


Salvini postavlja bodljikavu žicu na granici sa Slovenijom?


Najavljene mješovite patrole italijanske i slovenačke policije koje treba da počnu da djeluju iduće nedjelje na zajedničkoj granici, a s ciljem zaustavljanja ilegalnih migracija, samo su prvi korak u planu italijanskog vicepreijera Matea Salvinija da na granici postavi bodljikavu žicu, piše slovenački Dnevnik.

Hrvatska agencija Hina navodi da je Salvini uznemirio Slovence izjavom da bi Italija na istočnoj granici sa Slovenijom mogla da postavi fizičke prepreke u vidu bodljikave žice ako se dolasci ilegalnih migranata u Italiju balkanskom rutom ne zaustave.

Komentarišući nastojanja svoje vlade da zaustavi migracije, ne samo na sredozemnoj ruti nego i na granici sa Slovenijom, Salvini je kazao da migranti preko Slovenije na područje oko Trsta i Goricije dolaze pješice, što bi mješovite patrole italijanske i slovenačke policije trebalo da spriječe.

- Ali, ako to ne bude dovoljno na granicu ćemo postaviti zaštitne barijere - kazao je u četvrtak Salvini u Trevilju, prenijela je slovenačka novinska agencija STA.
Lider desničarske stranke Lega koja dominira u sadašnjoj koalicijskoj vladi, dodao je da granice i postoje zato da se zaštite.

- Toliko naših predaka je dalo život na rijeci Pijavi da granicu ne bi prelazili stranci, a danas ih sami tražimo brodovima - kazao je Salvini, govoreći o nacionalnom sentimentu Italijana iz vremena Prvog svjetskog rata i o oštroj politici sadašnje italijanske vlade prema nevladinim organizacijama koje kupe ilegalne migrante na Sredozemlju i nastoje da ih iskrcaju u Italiji.

Na Salvinijevo pominjanje mogućih fizičkih prepreka na granici sa Slovenijom koja je kao i Italija članica Šengenskog prostora reagovo je ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar izjavom da za to neće biti potrebe jer Slovenija drži pod kontrolom ilegalni migrantski tok na svojoj granici s Hrvatskom koja je u tom dijelu i južna granica Šengena.

Ako bi do postavljanja fizičkih prepreka na granici ipak došlo, Slovenija bi se našla u velikom sigurnosnom riziku i mogla bi da postane “hot spot“ za migrante koji ne bi mogli dalje na zapad i sjever, iznio je u razgovoru za slovenački radio Marjan Miklavčič, stručnjak za bezbjednost i bivši načelnik vojne obavještajne službe.

U tom bi slučaju za Sloveniju nastali bezbjednosni rizici jer bi vrlo brzo mogla da postane “džep“ za ilegalne migrante na njihovoj ruti prema bogatijim evropskim državama, kazao je Miklavčič, ocijenivši da bi u tom slučaju u Sloveniji moglo “zaglaviti“ i do pet hiljada migranata, mnogo više od broja o kojem bi država mogla da se brine.

U slučaju da dođe do toga, Slovenija bi odmah trebalo da ojača zaštitu granice s Hrvatskom, ocijenio je Miklavčič, prenosi Hina.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 574« Reply #3304 on: June 29, 2019, 01:26:51 pm »Poklukar: Nema potrebe za fizičkim preprekama na granici


Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar poručio je da Italija nema potrebe za postavljanjem fizičkih prepreka na granici sa Slovenijom, jer ona drži pod kontrolom ilegalni migrantski tok na granici sa Hrvatskom.

Reakcija Poklukara uslijedila je nakon nedavne izjave italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da bi Italija na istočnoj granici sa Slovenijom mogla postaviti fizičke prepreke, ako se ne zaustave dolasci ilegalnih migranata balkanskom rutom.

Slovenački stručnjak za bezbjednosti Marjan Miklavčič rekao je da bi se, ukoliko bi došlo do postavljanja fizičkih prepreka na granici, Slovenija našla u velikom bezbjednosnom riziku, jer bi se u tom slučaju moglo "zaglaviti" i do pet hiljada migranata, mnogo više od broja o kojem bi mogla da brine.

- U slučaju da dođe do toga, Slovenija bi odmah trebalo da pojača zaštitu granice s Hrvatskom - ocijenio je Miklavčič, prenose hrvatski mediji.

Salvini je rekao ranije da migranti preko Slovenije dolaze pješke na područje oko Trsta i Gorizije, što bi trebalo da spriječe mješovite ophodnje italijanske i slovenačke policije.

- Ako to ne bude dovoljno, na granicu ćemo postaviti zaštitne barijere - rekao je Salvini.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 574« Reply #3305 on: June 30, 2019, 07:20:18 am »


Uhapšena žena kapetan broda za pomoć migrantima


Kapetan spasilačkog broda za spasavanje migranata, Nemica Karola Rakete uhapšena nakon što je pristala sa brodom u italijansku luku, što je suprotno naredbi italijanskog ministra unutrašnjih poslova.

Dok ju je policija sprovodila sa broda, brojni posmatrači su uzvikivali "lisice, lisice", prenosi AP.

Za to vreme, migranti su grlili predstavnike nemačke humanitarne organizacije "Si Voč" koja im je pomagala tokom 17 dana na moru, a neki od njih su ljubili zemlju nakon iskrcavanja na kopno.

Spaseno je oko 40 migranata iz Afrike, a njima je dopušteno da se iskrcaju i odvedeni su u prihvatni centar na ostrvu.

Rakete je uhapšena jer je odlučila, nakon čekanja u međunarodnim vodama da neka od zemalja EU prihvati brod, da otplovi prema italijanskom ostrvu Lampeduzi uprkos zabrani italijanskog ministra.

Ona je sa brodom uplovila u luku u zoru, u pratnji italijanskih policijskih brodova.

Njen advokat je izjavio da je ona uhapšena zbog pružanja otpora ratnim brodovima koji su zaustavili spasilački, a preti joj do 10 godina zatvora i novčana kazna od 50.000 evra.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini oštro je kritikovao ponašanje kapetana koje je nazvao "ratnim činom".

"Tražio sam njeno hapšenje jer je stavila živote na kocku", rekao je on RAI televiziji.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kritikovao je hapšenje kapetana Rakete navodeći da je spasavanje života humanitarna dužnost i da spasavanje na moru ne sme da bude kriminalizovano.

O sudbini Rakete narednih dana odlučiće italijanski sud.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 574« Reply #3306 on: June 30, 2019, 04:47:44 pm »


Fijasko: Obećavali da će sa granica vratiti 40.000 migranata - vraćeno samo 20


Mera vraćanja sa nemačkih granica migranata koji su u nekoj drugoj državi EU već registrovani kao izbeglice nije donela gotovo nikakve rezultate.

Procenu navodi danas dnevnik "Velt am zontag".

"Na osnovu sporazuma sa Grčkom i Španijom sa nemačke granice je vraćeno 20 migranata koji su već bili registrovani u jednoj od ove dve zemlje: 18 u Grčku i dva u Španiju“, piše list pozivajući se na podatke nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podseća se da se pre godinu dana demohrišćanska unija CDU/CSU nalazila na rubu raspada zbog spora tadašnje predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsednika Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera oko politike prema migrantima.

Navodi se da je Zehofer hteo automatski da sve useljenike na nemačkim granicama vraća u zemlje EU kroz koje su migranti ušli u Uniju, a Merkelova se protivila uvođenju te mere bez dogovora sa pogođenim zemljama.

Na kraju je takav dogovor postignut samo sa Grčkom i Španijom, ali ne i s Italijom preko koje i najveći broj podnosilaca zahteva za azil ulazi u Nemačku.

Navodi se da je Zehofer pre uvođenja mere govorio o 40.000 migranata godišnje koji bi mogli da budu vraćeni sa nemačkih granica u zemlje EU u kojima su već registrovani kao izbeglice.

U maju je 74.107 osoba u Nemačkoj zatražilo politički azil, na prvom mestu su podnosioci zahteva iz Sirije, a iza njih slede Irak, Nigerija, Turska, Iran, Avganistan i Gruzija.

izvor
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3307 on: July 01, 2019, 05:30:30 am »

Spaseno 40 teško dehidriranih migranata
Tanjug  01.07.2019.

Spasilački brod španske humanitarne grupe spazio je danas jedan brodić sa 40 teško dehidriranih migranata koje je do malog italijanskog ostrva Lampeduza ispratila italijanska obalska straža.

Među migrantima, koji su iz Libije krenuli pre tri dana, su i tri trudnice i četvoro dece, izjavila je za AP portparolka španske organizacije "Proaktiva oupen arms" Laura Lanusa. Prema njenim rečima, brodić je uočen u jutarnjim satima, a dehidriranim migrantima lekari su dali vodu. Ta organizacija je kontaktirala obalsku stražu Malte, ali je bliži bio brod italijanske obalske straže koji ih je ispratio.

Izvor: ww.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3308 on: July 01, 2019, 05:32:52 am »

Granicu sa Slovenijom zatvorićemo žičanom ogradom
Tanjug   30. jun 2019.

Izjava italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija uzburkala Slovence, iako su isto to uradili na granici sa Hrvatskom

ZAGREB - Slovenija, koja je duž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izgovorom borbe protiv ilegalnih migracija, burno je reagovala na najavu italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da bi njih ta susedna država uskoro mogla opasati žicom.

Od sutra bi na terenu trebalo da počnu da deluju zajedničke italijansko-slovenačke granične patrole, iako dosad nije gotova formalna procedura njihovog osnivanja, prenosi hrvatski Večernji list. Ako počnu s radom i ako se u roku od tri meseca pokažu neuspešnim i neefikasnim, Italija će postaviti, kako se to kaže, tehničke prepreke na granici sa Slovenijom. Italijanski ministar iz desničarske stranke Liga za sever najavio je tu mogućnost u Trevilju, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venecija Đulija.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna reagovao je kazavši da su tehničke prepreke nedopustive. Ideju je kritikovala i italijanska članica senata slovenačkog porekla Tatjana Rojc, kazavši da “smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Evropi, a sad gradimo nove” te kako se čini da se deo Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU.

Stručnjak za bezbednost Marjan Miklavčič upozorio je da bi Slovenija mogla postati migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na zapad. U slovenačkom MUP-u o Salvinijevim planovima kažu da je reč o unutrašnjopolitičkoj odluci suverene države, ali i kako su im Italijani do juna vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i na 108 stranaca. "Ne možemo govoriti o eskalaciji problema na granici", kazali su oni, prenosi Večernji.

Slovenija je nezadovoljna odnosom još jednog suseda, Austrije, koja im je još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendovala Šengen.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3309 on: July 01, 2019, 05:42:08 am »

Упловила у Италију због страха да ће мигранти извршити самоубиства
недеља, 30.06.2019.

Капетан спасилачког брода Си воч Карола Ракете коју су италијанске власти ухапсиле на острву Лампедуза, изјавила је да се супротставила наређењу да не пристаје у Италији јер је страховала да ће мигранти на броду извршити самоубиства.

Ракете, којој прети затворска казна, рекла је за данашње издање листа Коријере дела сера да њена одлука да уђе у италијанске воде „није био чин насиља, него само чин непослушности”, преноси Би-Би-Си. Навела је да није послушала наређење јер су неки мигранти почели да повређују себе, да је била „уплашена да ће то довести до самоубистава” и додала да јој је циљ био да „исцрпљене и очајне” људе довезе на копно.

„Посада се данима смењивала на дежурствима, чак и ноћу, из страха да ће неко скочити с брода. За оне који не знају да пливају, то значи самоубиство”, рекла је Ракете, преноси Бета. Ракете је јуче после 16 дана проведених на мору упловила бродом у луку на острву Лампедуза, ударивши притом у моторни чамац граничне полиције, а затим је ухапшена. На броду су била 53 мигранта које је Си воч спасио 12. јуна на Средоземном мору. Рим од тада није дозвољавао мигрантима да изађу са брода док се друге земље ЕУ не договоре ко ће их преузети. Финска, Француска, Немачка, Луксембург и Португал обећале су у петак да ће примити мигранте.

Италијански министар унутрашњих послова, десничар Матео Салвини оптужио је Ракете за „чин рата” због покушаја да удари полицијски брод. Она је сада у кућном притвору и чека суђење. Могла би да буде осуђена на 10 година затвора. Ракете је за италијански лист рекла и да није имала намеру да било кога доведе у опасност и да је начинила „погрешну процену” позиције полицијског брода који је ударила. Портпаролка хуманитарне организације Си-воч Хајди Садик рекла је за Би-Би-Си да се спасеним мигрантима сада указује помоћ на Лампедузи. Она је инсистирала да је Ракете поштовала и поморско и међународно хуманитарно право.

Немица жали што је уплашила полицајце

MИЛАНО - Карола Ракете, Немица која је управљала бродом са спасеним афричким мигрантима и тим пловилом на доку на италијанском острву Лампедуза блокирала полицијски патролни брод, према речима њеног адвоката жали због „опасности и страха” који је изазвала, док је италијански вицепремијер и министар унутрашњим послова Матео Салвини њено деловање назвао „криминалним чином, чином рата”.

Ројтерс наводи да је брод немачке хуманитарне организације „Си-воч”, за чијим кормилом била Ракетеова, упркос забрани италијанских власти пристао уз обалу Лампедузе, да би потом онемогућио кретање полицијском пловилу, а након искрцавања 41 мигранта Немица је јуче ујутру ухапшена, преноси Танјуг. Њен адвокат Алесандро Гамберини казао је Ројтерсу да је 31-годишња Ракетеова одмах искључила моторе када је схватила да се „Си-воч 3” превише приближио патролном броду.

„Њој је веома жао што је створила ситуацију у којој је било опасности и страха међу припадницима пореске полиције. То је био тежак маневар, али она је све време осећала да га изводи на безбедан начин..., приближавала се изузетно споро”, казао је Гамберини.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3310 on: July 01, 2019, 05:44:42 am »

Мароканац ранио карабињера – Салвини очекује казну за пример
недеља, 30.06.2019.

РИМ - Италијански вицепремијер и министар унутрашњих послова Матео Салвини данас је, поводом рањавања шефа карабињера у провинцији Фермо у региону Марке, којег је напао Мароканац, поручио да нико не сме да дира „анђеле у униформи”.

„Загрљај за бригадира шефа карабињера којег је Мароканац ранио у провинцији Фермо. Нико не може да дозволи себи да дира наше анђеле у униформи и поносан сам на проширени Декрет о безбедности који предвиђа већа овлашћења снагама реда”, поручио је Салвини, преноси Анса. Салвини је додао да очекује казну за пример „озлоглашеном агресору”, преноси Танјуг.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3311 on: July 02, 2019, 08:17:31 pm »

Nemačka prihvata deo miranata sa spasilačkog broda
Tanjug  02.07.2019.

Nemačka se složila da prihvati deo od 41 migranta koji su prošlog meseca pristigli u Italiju na brodu nemačke humanitarne organizacije "Si voč" (Sea Watch), saopštio je izvor iz italijanske vlade.

Italijanska vlada nije dozvolila tom brodu da pristane u neku od njenih luka, zbog čega se brod s migrantima nalazio na modu danima, pre nego što je kapetan broda, Nemica Karola Rakete, odlučila da pristane u Lampeduzu bez dozvole. Portparol organizacije "Si Voč" Ruben Nojgebauer rekao je na konferenciji za novinare da će novac prikupljen za pomoć kapetanu Rakete, koja se nalazi u italijanskom zatvoru, biti iskorišćen za buduće spasilačke misije. Inače, nemačka vlada je tražila od Italije da oslobodi Rakete, a Italija je odgovorila da je njena sudbina u rukama suda.

---------------------------------------------------------------------

Konte: Slučajem Karole Rakete bavi se italijansko pravosuđe
Tanjug  02.07.2019.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel preneo da je sudbina kapetana spasilačkog broda za migrante Karole Rakete u rukama pravosudnog sistema njegove zemlje.

Konte je izjavio novinarima u Briselu da je Merkel pitala za Nemicu čiji je brod "Si Voč-3" udario u policijski čamac dok je pristajao na Lampeduzi, italijanskom ostrvu u Mediteranu, da bi iskrcao 40 spasenih migranata, prenosi AP. Konte je Merkelovoj rekao da je, kao i u Nemačkoj, izvršna vlast Italije odvojena od sudske vlasti i da je sudbina Rakete "u rukama italijanskog magistrata".

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini nije dozvolio brodu da pristane niti da iskrca migrante. Preko svojih advokata, Rakete je negirala da je učinila bilo šta loše, rekavši da je migrantima očajnički bilo potrebno da se iskrcaju na obalu nakon 17 dana provedenih na moru, pošto ih je spasao "Si Voč 3".

Izvor: www.blic.rs
« Last Edit: July 02, 2019, 08:25:57 pm by MOTORISTA » Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3312 on: July 04, 2019, 08:45:46 am »

Pale optužbe protiv Nemice zbog prevoza migranata
D. D. S.   03. jul 2019.

Italijanski sud smatra da Rakete nije prekršila zakon kada se oglušila o naređenja italijanske vojske i uplovila na ostrvo Lampeduza sa 41 migrantom

ODLUKA italijanskog suda oslobodila je optužbi za nelegalni prevoz migranata kapetana broda, Nemicu Karolu Rakete (31), ali je ujedno otkrila neslogu po pitanju imigracione politike u EU, čak i unutar pojedinih zemalja. Italijanski sud smatra da Rakete nije prekršila zakon kada se oglušila o naređenja italijanske vojske i uplovila na ostrvo Lampeduza sa 41 migrantom, već je ispunjavla dužnost da kao kapetan broda davljenike spase i odvede na sigurno.

Rakete je oslobođena iz kućnog pritvora, u kom je bila od hapšenja u subotu, pod pretnjom do 10 godina zatvora zbog dovođenja u opasnost života četvorice italijanskih policajaca u patrolnom brodu u koji je udarila kada je pristajala na dok na Lampeduzi svojim brodom "Si voč 3", u vlasništvu nemačke humanitarne organizacije. Raketa kaže da se oglušila o naređenja zbog strahovanja da će neko od migranata na njenom brodu izvršiti samoubistvo, pošto prethodnih 14 dana nijedna zemlja spasenim davljenicima nije dala dozvolu za iskrcavanje. Italijanska vlada ju je, ipak, optužila za krijumčarenje ljudi. Posle oslobađajuće odluke suda, ljutito je reagovao ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini:

- Ogorčen sam, zgrožen sam, ali neću odustati - reagovao je Salvini, naglasivši da će Rakete hitno biti proterana iz Italije.

Istovremeno, vladajuća holandska Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) premijera Marka Rutea zatražila je odmah uvođenje zatvorskih i novčanih kazni do 83.000 evra za one koji bez dozvole izvlače ljude iz klimavih čamaca, smatrajući to pružanjem pomoći krijumčarenju ljudi.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3313 on: July 07, 2019, 04:56:29 am »

Још један брод са мигрантима пристао на Лампедузу
субота, 06.07.2019.

Спасилачки брод „Алекс” са 46 миграната пристао је данас у италијанску луку на острву Лампедуза упркос забрани уласка у италијанске воде, преноси АП.

Капетан брода се на тај потез одлучио због „неподношљивих хигијенских услова”. Како наводи Ројтерс, то је други брод невладиних организација који ове недеље долази у сукоб са италијанским властима. Капетан брода „Алекс” одбио је понуду Малте да пристане у тој острвској земљи, јер би тако дуг пут био опасан за мигранте.

„Алекс” је пристао на исти док код којег се пре недељу дана брод којим је управљала Немица Карола Ракете сударио са чамцем италијанске обалске страже, пошто је одлучила да омогући мигрантима да се искрцају после две недеље пловидбе у међународним водама. Ракете је ухапшена због кршења забране уласка у италијанске воде, али је, како јавља Танјуг, Италијански суд одлучио да је ослободи, наводећи да је она испуњавла своју дужност да спасава животе.

Би-Би-Си наводи да у међувремену брод „Алан Курди” немачке хуманитарне организације Со-ај, са још 65 миграната плови међународним водама у близини Лампадузе.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 574« Reply #3314 on: July 07, 2019, 11:20:08 am »


Pronađena tela 13 migranata u blizini obale Tunisa


Tela najmanje 13 migranta, među kojima tri žene, pronađena su u moru u blizini južne obale Tunisa.

Predsednik Crvenog polumeseca Tunisa Munci Selim rekao je za agenciju Anadolija da su ekipe obalske straže pronašle tela najmanje 12 neprijavljenih migranata, među kojima dve žene, u blizini grada Ben Gardane.

Naveo je da je još jedno telo ženske osobe pronađeno u moru nadomak grada Zarzis, prenela je Al Džazira Balkan.

Selim je precizirao da je reč o neprijavljenim migrantima poreklom iz afričkih zemalja, a kako navodi Al Džazira, pretpostavlja se da je reč o migrantima sa broda koji je potonuo u sredu, nedaleko od obale Tunisa.

Taj brod je prevozio 86 migranata, a posle brodoloma je spaseno samo petoro ljudi.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 [221] 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 ... 394   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.