PALUBA
January 27, 2023, 01:21:02 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 [222] 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 ... 394   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 733313 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3315 on: July 07, 2019, 11:23:09 am »


Oko 300 afričkih migranata spašeno u protekla dva dana na Mediteranu


Oko 300 afričkih migranata spašeno je u protekla dva dana na Mediteranu, saopštila je španska spasilačka služba Maritajm.

Oko sto migranata sa dva broda i tri čoveka koji su noć proveli na kajaku na otvorenom moru odvedeni su u luku Algesiras na jugu Španije.Na trećem brodu koji je propuštao vodu nalazilo se 56 Afrikanaca, uključujući 13 žena. Njega je spasio patrolni čamac Civilne garde.

Mnogi ljudi koji su prošle godine bežali ka Evropi od nasilja ili siromaštva birali su rizičan put zapadnim Mediteranom preko Španije, ali broj migranata koji idu tom rutom sve više opada.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3316 on: July 07, 2019, 11:58:23 am »


U dve akcije mađarske policije priveden 31 migrant


Tokom protekle noći mađarska policija privela je dve grupe migranata koji su zatečeni bez validnih dokumenata za boravak u Mađarskoj.

Prva grupa migranata od 18 ilegalaca zatečena je kod mesta Hercegsanto u blizini granice sa Srbijom, a migranti su se izjasnili da su državljani Irana i Iraka, ali nisu posedovali lična dokumenta, prenosi RTS.

Oko dva časa posle ponoći, mađarska policija je na železničkoj stanici Kelebija detaljno pregledala teretni voz koji je stigao iz Srbije i u jednom od vagona zatekla 13 skrivenih putnika.

Ilegalci su naveli da stižu iz Avganistana, međutim, kod sebe nisu imali validna putna dokumenta.

U skladu s mađarskim zakonima, ilegalni migranti su sprovedeni do azilantskog prihvatnog centra na mađarsko-srpskoj granici kod prelaza Tompa-Kelebija.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3317 on: July 08, 2019, 07:46:20 am »


Papa pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za spasavanje migranata


Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je na uspostavljanje "humanitarnih koridora" da bi se pomoglo najugroženijim migrantima.

Povodom bombardovanja prihvatnog centra utorak u Libiji, papa je u besedi posle nedeljne mise na Trgu Svetog Petra u Vatikanu rekao da "medjunarodna zajednica ne sme da toleriše tako ozbiljna dela" i dodao da bi "opsežni i koordinisani humanitarni koridori pomogli najugroženijim migrantima".

Papa kome je migrantsko pitanje jedan od prioriteta, pozvao je vernike da se mole za "siromašne i bespomoćne ljude ubijene i ranjene u utorak u vazduhoplovnom napadu na migrantski centar u Libiji".

U tom napadu su poginula 44 migranta. Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da u tom centru ima još 300 migranata.

Agencije UN i humanitarne organizacije su u nekoliko navrata saopštile da se protive da migranti priukupljeni na moru, budu odvedeni natrag u Libiju koja je u bezvlašću od ubistva njenog lidera Moamera Gadafija 2011. godine, a kriza se proletos pogoršala sukobom dveju tamošnjih zavadjenih vojski.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3318 on: July 08, 2019, 07:54:14 am »


Malta će prihvatiti 65 migranata sa nemačkog spasilačkog broda


Vlada Malte prihvatila je da preuzme 65 izbeglica sa nemačkog broda kom je zabranjeno da uplovi u luku na italijanskom ostrvu Lampeduza.

Vojni malteški čamac preuzeće migrante i odvesti ih u luku na Malti.

Ova odluka je doneta dok brod Alan Kurdi i dalje čeka dozvolu da uplovi u malteške vode.

"Sve spašene osobe biće odmah poslate u druge države Evropske unije. Niko od migranata neće ostati na Malti jer ovaj slučaj nije u nadležnosti malteških vlasti", navodi se u saopštenju njihove vlade.

Odluku da preusmere brod ka Malti članovi posade doneli su samo nekoliko časova pošto je italijanski spasilački brod uprkos zabrani uplovio u italijansku luku sa 46 izbeglica, a policija ga je zaplenila.

Nemački brod je tada pitao vlasti sa Malte da omoguće što pre bezbedno pristajanje u njihovu luku jer je trojici migranata pozlilo zbog vručine.

Malta je odgovorila da će njih trojica odmah biti evakuisani.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, desničar, Mateo Salvini, koji ima čvrst stav o migrantima, optužio je nevladine organizacije da pomažu migrantima i krijumčarima na Mediteranu.

U znak zahvalnosti Malti, članice EU preuzeće polovinu od 58 migranata koje je ta država spasila ranije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3319 on: July 08, 2019, 07:58:21 am »


Na severu Meksika uhapšeno više od 50 migranata


Meksičke vlasti uhapsile su grupu od 51 migranta bez dokumenata koji su putovali u prepunom kamionu na severu zemlje, saopštilo je Ministarstvo bezbednosti.

Policija je pronašla migrante tokom rutinske kontrole pomoću rendgenskih detektora. Među migrantima je bilo više od 20 maloletnika iz Gvatemale, Hondurasa, Salvadora, Nikaragve i Ekvadora koji će kasnije biti vraćeni u svoje matične zemlje.

"Posle ukazane medicinske pomoći, migranti su prebačeni u prihvatne centre i nakon identifikacije dobiće savete i pomoć za povratak u svoje zemlje", navodi se u saopštenju.

Policija je uhapsila vozača koji je prevozio migrante, a u vozilu je pronađeno 11.800 dolara u gotovini.

Od oktobra je znatno povećan broj migranata koji preko Meksika idu ka SAD, što je dovelo do tenzija izmedju te dve zemlje.

Meksičke vlasti su posle pretnje američke administracije o uvodjenju sankcija, usvojile strože mere kako bi zaustavile priliv migranata i na granicu uputile 20.000 pripadnika snaga bezbednosti.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3320 on: July 08, 2019, 11:45:42 am »


Region u strahu: Džihadiste šalju među izbjeglice


Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH, najavila je da bi u Centru za izbeglice u Salakovcu kod Mostara mogle da se smjeste i porodice poraženih pripadnika Islamske države sa ratišta u Siriji.

- Kod njihovog povratka Ministarstvo bezbjednosti pravi procjene i onda određuje prema njihovim zahtjevima i mogućnostima. Ako nemaju gdje da borave, moguće je da budu smješteni u ovaj centar - rekla je Borovac.

Stručnjaci iz oblasti bezbjednosti ukazuju da su u cijeloj priči najspornije upravo bezbjednosne procjene nadležnih u Sarajevu, jer su džihadisti iz Iraka i Sirije po povratku u BiH uglavnom imali tretman kao da se vraćaju sa turističkog putovanja, a ne iz terorističkih pohoda.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, podsjeća da je na sirijsko ratište iz BiH otišlo 300 boraca.

- Bezbjednosne službe na nivou BiH su izvršile procjenu za njih 40-ak, od čega je kažnjeno samo 13 osoba. Iz toga je potpuno jasno da zvanično Sarajevo zatvara oči nad činjenicom da u BiH nisu došli migranti već poraženi vojnici Islamske države. Umjesto da zaštiti svoje granice od najezde ovih džihadista, BiH će im sada praviti i posebna naselja.

U slučaju da Republika Srpska to ne spriječi, na svojoj teritoriji će dobiti tempiranu bombu, koja će biti prijetnja ne samo Balkanu već i Evropi - kaže Galijašević za Vesti.

On ističe da su vlasti u Srpskoj svjesne ne samo te činjenice, već i opasnosti da bi dolaskom većeg broja migranata došlo do drastične promjene i etničkog i vjerskog sastava stanovništva.

I Nebojša Lazić, ekspert za nacionalnu bezbjednost, tvrdi da se od Balkana pravi novo bure baruta.

- Europol je prije samo nekoliko dana upozorio da je na prostoru BiH i Kosova oko 40.000 bivših boraca Al Kaide i Islamske države. To je sasvim dovoljan broj vojnika ili terorista koji mogu da zapale Balkan. Zar Republika Srpska treba da bude toliko neozbiljna da nad tom opasnošću zatvara oči? Sasvim je jasno da će Srpska spriječiti pokušaj da se ozbiljan bezbjednosni rizik prelije i na njenu teritoriju. Za to ima dovoljno kapaciteta - ocjenjuje Lazić.

On kaže da su bezbjednosne službe u Republici Srpskoj već angažovane kako bi spriječile svako prelivanje krize iz Federacije, a da se svakodnevno dolazi do operativnih podataka koji potvrđuju informacije evropske policije.

- Nedavno je uhapšen major pakistanske obavještajne službe, a već smo utvrdili i matricu lažnih dokumenata koje koristi veliki broj tih migranata. Ovdje nisu sporne izbjeglice, žene i djeca, već vojno sposobni muškarci, a zatim i vjerski fanatici, koji su migrantsku rutu iskoristili da bi se infiltrirali na Stari kontinent - upozorava Lazić.


Teroristima mjesto u zatvoru

Hrvatska republikanska stranka poručila je ministarki Borovac da porodice terorista iz Sirije može da vodi kući ili gdje god hoće, ali da im Hrvati neće dozvoliti smještaj u predgrađu Mostara.

- Nevjerovatno je kako su za ministarku Borovac oni koji su učestvovali u borbama na strani terorističkih snaga u Siriji "borci i branioci". Njihov i prihvat njihovih porodica u Salakovcu predstavljao bi kršenje čitavog niza zakona. Prema važećim zakonima, svi koji samoinicijativno idu na strana ratišta čine krivično djelo i oduzima im se i državljanstvo BiH. Oni koji su otišli u Siriju nisu nikakvi borci, nego teroristi i njima je mjesto iza rešetaka - poručuje HRS.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da će se grad posredstvom republičkih institucija, odnosno MUP-a Republike Srpske boriti da dođe što manje migranata. On je ocijenio da su za probleme u vezi sa migrantskom krizom u BiH najveći krivci operativni tim na nivou BiH i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehmničkom mandatu Dragan Mektić, koji je na njegovom čelu.

- Ne znam iz kojih razloga Mektić i njegov tim centre za migrante privlače bilo kojem dijelu Srpske, a pogotovo Doboju. Problem je trebalo riješiti na granici i spriječiti da migranti uđu u BiH - tvrdi Јerinić.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3321 on: July 08, 2019, 01:52:48 pm »


Slovenija pojačava nadzor granice sa Hrvatskom


Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je danas jačanje kontrole "zelene granice" sa Hrvatskom zbog nešto povećanih tokova ilegalnih migracija, posebno prema Italiji, zbog čega su početkom meseca na granici s tom zemljom uvedene i zajedničke patrole slovenačke i italijanske policije.
 
Šarec je tim povodom razgovarao sa Emilom Rojcem, načelnikom pogranične opštine Ilirska Bistrica, kroz koju prolazi jedan deo ilegalnih migranata tzv. balkanskom rutom prema Italiji.

Slovenački premijer je rekao da razume zabrinutost tamošnjeg stanovništva zbog povećanja ilegalnih prelaza, ali i da smatra da se ti problemi ponekad preuveličavaju iz političkih razloga. Uz granicu s Hrvatskom već je povećan broj policajaca, a biće povećan i broj vojnika koji im u tome pomažu, kazao je Šarec.
 
On je naveo da je naglasak na povećanju tehničkih sredstava za onemogućavanje ilegalnih migracija, precizirajući da se radi o kontroli granice bespilotnim letelicama (dronovima) i da je u toku javni konkurs za kupovinu 40-ak kilometara panelnih ograda.
 
Slovenačka policija, prema Šarecovim rečima, uspešno suzbija ilegalne migracije, sarađujući u tome i sa Italijom i sa zemljama na balkanskoj ruti, a da su glavni problem s kojim se Slovenija suočava krijumčari koji organizuju ilegalne prielaze i na tome zarađuju.

"Ključ za ovaj problem je da ih uhvatimo i 'isključimo iz saobraćaja'", rekao je on posle razgovora sa lokalnim zvaničnicima u Ilirskoj Bistrici.
 
Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar je rekao da je Slovenija od oko 5.000 privedenih migranata u ovoj godini, više od polovine vratila u Hrvatsku. Naveo je i da je uhvaćeno i oko 130 organizatora ilegalnih prelaza i njihovih pomagača. Među njima, kako je dodao, većina su strani državljani, ali ima i Slovenaca, pri čemu je zarada koju na tome ostvaruju velika.
 
Poklukar je rekao da se migrantima za put od Grčke do Italije naplaćuje od 5.000 do 7.000 evra "po glavi", a samo za prelaz hrvatsko-slovenačke granice od 100 do 300 evra.
 
izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3322 on: July 08, 2019, 01:56:04 pm »


Slovenija: Migrant nožem izbo taksistu i policajca, pa upucan!


Irački državljanin povredio je u nedelju po podne nožem taksistu i napao policajca na području Nove Gorice u Sloveniji, znog čega je policija reagovala i ranila napadača u nogu.

Kako saznaje portal 24ur.com, policija istražuje da li je incident povezan sa trgovinom ljudima. Policijska uprava Nove Gorice je saopštila da je primila dojavu da je jedan čovek povređen na putu i da su policajci na mestu događaj pronašli taksistu koji je krvario iz rane na vratu i rekao da ga je napao čovek koji je izašao iz drugog taksija.

Kada su policajci prišli navodnom napadaču, on je počeo da im preti i trči ka njima sa nožem u ruci. Policajci su ispalili hice upozorenja, ali ga to nije zaustavilo, pa su ga pogodili u nogu. Napadač, državljanin Iraka je prevežen u bolnicu, dok su policajci zadobili lakše povrede. Policija još proverava identitet napadača i njegov status u Evropskoj uniji.

izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3323 on: July 09, 2019, 09:23:07 am »

Sukob italijanskih ministara zbog razilaženja u vezi sa migracijama
Srna  09.07.2019.

Italijanski ministar odbrane Elizabeta Trenta i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini sukobili su se u vezi sa načinom rešenja problema ilegalne migracije nakon završetka operacije "Sofija", javili su lokalni mediji.

Trenta je izjavila da je Salvinija upozorila da će se nevladine organizacije vratiti ukoliko se završi pomorska operacija "Sofija", javila je italijanska novinska agencija Ansa. Salvini je istakao da je pomenuta operacija dovela desetine hiljada migranata u Italiju. Uprkos činjenici da je operacija bila usmjerena na borbu protiv krijumčarenja migranata, mornari koji su u njoj učestvovali morali su da spase bilo koga ko bude pronađen na moru, podsetio je "Sputnjik".

- Recite Vi meni da li borba protiv ilegalne imigracije znači spasavanje desetine hiljada migranata koji lutaju mediteranskim područjem i dovođenje svih njih u Italiju - rekao je Salvini. Nekoliko brodova koji su prevozili desetine migranata ukrcali su se u italijansku luku Lampeduza u poslednjih nekoliko meseci, nakon što je Italija zatvorila luke za brodove humanitarnih organizacija koje spasavaju migrante. EU je pokrenula operaciju "Sofija" 2015. godine, sa ciljem prekidanja krijumčarenja ljudi blizu obale Libije. Operacija je u martu formalno produžena za šest meseci, ali su prekinute patrole brodova u mediteranskom području.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3324 on: July 09, 2019, 01:35:49 pm »


Bečki list: Balkanu prijeti novi talas izbjeglica


Na balkanskoj ruti predstoji novi talas izbjeglica, pošto raste broj migranata, a situacija u smještajima je postala škakljiva, tvrdi bečki dnevnik Esterajh.

U petak su austrijske vlasti u Koruškoj otkrile 11 izbjeglica, među njima tri žene i petoro djece, u jednom teretnom vagonu voza koji je došao sa Balkana.

U prvih pet mjeseci je više od 8.800 izbjeglica došlo u BiH, što je za 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi list, podsjećajući da je ukupno od prošle godine, prema UNHCR u BiH izbjeglo skoro 33.000 ljudi.

Samo 1.764 osobe su podnijele zahtjev za azil u BiH, a za ostale je ova zemlja samo tranzitna stanica.

Esterajh ukazuje da migranti žele preko zelene granice u Hrvatsku, a tako i EU, te podsjeća da su samo u ovoj godini hrvatske vlasti uhvatile 7.200 migranata na granici, od kojih je 90 odsto muškaraca, starosti između 20 i 25 godina.

List navodi i da su u bh. prihvatnim centrima "stravični" higijenski uslovi, zbog čega je UNHCR apelovao na uspostavljanje daljih smještaja.

Isto tako, dnevnik ukazuje da je Austrija jedna od zemalja destinacije mnogim migrantima.

izvor
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #3325 on: July 09, 2019, 08:08:57 pm »


Slovenija: Migrant nožem izbo taksistu i policajca, pa upucan!


Irački državljanin povredio je u nedelju po podne nožem taksistu i napao policajca na području Nove Gorice u Sloveniji, znog čega je policija reagovala i ranila napadača u nogu.

Kako saznaje portal 24ur.com, policija istražuje da li je incident povezan sa trgovinom ljudima. Policijska uprava Nove Gorice je saopštila da je primila dojavu da je jedan čovek povređen na putu i da su policajci na mestu događaj pronašli taksistu koji je krvario iz rane na vratu i rekao da ga je napao čovek koji je izašao iz drugog taksija.

Kada su policajci prišli navodnom napadaču, on je počeo da im preti i trči ka njima sa nožem u ruci. Policajci su ispalili hice upozorenja, ali ga to nije zaustavilo, pa su ga pogodili u nogu. Napadač, državljanin Iraka je prevežen u bolnicu, dok su policajci zadobili lakše povrede. Policija još proverava identitet napadača i njegov status u Evropskoj uniji.

izvor


A da ovaj vikao o alahu i sve ostale prljave detaile, kao i uvek se ne priča da ne uvredimo napadača.. 
Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 272« Reply #3326 on: July 09, 2019, 08:34:48 pm »

A da ovaj vikao o alahu i sve ostale prljave detaile, kao i uvek se ne priča da ne uvredimo napadača.. 
nije domacinski 
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 211« Reply #3327 on: July 09, 2019, 09:02:51 pm »

Krijumcari...velike su to pare, i prilicno su surovi. Ipak, svako ko prelazi granicu mora da plati smaglera...
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3328 on: July 10, 2019, 09:06:11 am »Slovenija: Migrant nožem izbo taksistu i policajca, pa upucan!


Irački državljanin povredio je u nedelju po podne nožem taksistu i napao policajca na području Nove Gorice u Sloveniji, znog čega je policija reagovala i ranila napadača u nogu.

Kako saznaje portal 24ur.com, policija istražuje da li je incident povezan sa trgovinom ljudima. Policijska uprava Nove Gorice je saopštila da je primila dojavu da je jedan čovek povređen na putu i da su policajci na mestu događaj pronašli taksistu koji je krvario iz rane na vratu i rekao da ga je napao čovek koji je izašao iz drugog taksija.

Kada su policajci prišli navodnom napadaču, on je počeo da im preti i trči ka njima sa nožem u ruci. Policajci su ispalili hice upozorenja, ali ga to nije zaustavilo, pa su ga pogodili u nogu. Napadač, državljanin Iraka je prevežen u bolnicu, dok su policajci zadobili lakše povrede. Policija još proverava identitet napadača i njegov status u Evropskoj uniji.

izvor


A da ovaj vikao o alahu i sve ostale prljave detaile, kao i uvek se ne priča da ne uvredimo napadača.. 

 Shocked Shocked Shocked

Zamisli moj šok !!!


Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3329 on: July 11, 2019, 08:37:44 am »


Zid između članica EU: Srpska firma gradi ogradu protiv migranata


Slovenačka vlada planira da postavi dodatnih četrdesetak kilometara protivmigrantske ograde na granici sa Hrvatskom.

Za dobavljača ograde i njeno postavljanje izabrala je preduzeće iz Srbije koje je dalo finansijski najpovoljniju ponudu, objavili su slovenački mediji.

Kako prenose, pozivajući se na izvore u vladi, na javni konkurs ministarstva za javnu upravu za dodatnu ogradu na delovima granice sa Hrvatskom koji se smatraju riskantnijim za ulazak ilegalnih migranata prijavilo se pet slovenačkih i jedno strano preduzeće. Za najpovoljnije je izabrana kompanija sa sedištem u Beogradu koja je spremna da izradi i postavi ogradu po ceni od 4,8 miliona evra, dok su slovenački konkurenti dali skuplje ponude.

Ministarstvo je nedavno raspisalo poziv za 40 kilometara "tehničkih prepreka", te stubova i vijaka za njihovo postavljanje, a uz to i za montažu panelne ograde dužine 3,8 kilometara.

Nove protivmigrantske mere najavljene su nakon izjava italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija kako bi Italija na svojoj granici sa Slovenijom mogla postaviti protivmigrantsku žicu na oko 30 kilometara najkritičnijeg dela međusobne kopnene granice.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 [222] 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 ... 394   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.