PALUBA
April 14, 2024, 07:13:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 [227] 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 889111 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3390 on: August 07, 2019, 02:13:19 pm »


Ne postoji jedinstvena evidencija o umrlim migrantima


U BiH ne postoji jedinstvena evidencija o umrlim migrantima, a od početka migrantske krize najviše njih je umrlo ili poginulo u Unsko-sanskom kantonu, piše federalna štampa.

U slučaju smrti, prema Zakonu o strancima koji je na snazi u BiH, nadležna policijska tijela dužna su da obavijeste Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, koje treba da informiše diplomatsko-konzularno predstavništvo države iz koje stranac dolazi.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić rekao je za "Dnevni avaz" da je od početka migrantske krize najviše migranata umrlo ili poginulo u ovom kantonu.

- Nakon što se utvrdi uzrok smrti, tijela se nalaze u mrtvačnici u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Ukoliko postoji mogućnost da se utvrdi identitet, putem ambasade matične države nastoji se doći do porodice, tijelo se deportuje u zemlju porijekla. Troškove plaća porodica ili država odrednice, moguće je i ambasada ili Međunarodna organizacija za migracije - rekao je Šiljdedić.

Mnogi migranti kada dođu u BiH daju lažne podatke zbog straha da će biti utvrđeno da su već boravili u susjednim zemljama, što bi značilo njihovo vraćanje u te zemlje.

On je naveo da je prije samo nekoliko dana jednog migranta u Bihaću usmrtnio voz, te da su pronađena ugljenisana tijela trojice muškaraca čiji identitet nije poznat.

- Postoje slučajevi gdje nije moguće utvrditi identitet, pa tako u Bihaću imamo tri tijela koje nije moguće identifikovati. Ta lica sahranjena su na gradskom groblju u Bihaću o trošku međunarodnih ili humanitarnih organizacija - rekao je Šiljdedić i dodao da prenošenje posmtrnih ostataka u matičnu zemlju zavisi od države do države.

U Republici Sprskoj je u ovoj godini evidentirano da su umrla tri migranta, a prošle godine sedam, potvrđeno je u MUP-u Republike Srpske.

- U najvećem broju slučajeva utvrđeno je da je smrt nastupila utapanjem, a radi se o licima za koje nije utvrđen identitet jer uz sebe nisu imali lične dokumente. Nakon izvršenih uviđaja, nadležno tužilaštvo naređuje dalje postupanje sa lešom, o čemu MUP Republike Srpske nema informacija - navode iz MUP-a Srpske.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3391 on: August 07, 2019, 02:15:51 pm »


Povrijeđeno 18 migranata; Tvrde da ih je pretukla hrvatska policija


Osamnaest migranata povrijeđeno je sinoć oko jedan sat u blizini granice BiH i Hrvatske.

Iz MUP-a USK rekli su za federalnu štampu da je došlo do incidenta i da je intervenisala Granična policija.

- Šest osoba poslano je na radiološku obradu, a danas su urađene detaljne pretrage snimaka i kasnije će se više znati o kakvim se povredama radi. Za preostalih 12 osoba je utvrđeno da su lakše povrijeđene - rekli su iz Doma zdravlja Velika Kladuša.

- Njih su pripadnici Granične policije nalazili uz put, duž granične linije. Prema njihovim izjavama na putu su bili dva ili tri dana prije nego što su pronađeni - rekao je Јasmin Čehić, koordinator za rad s migrantima u Velikoj Kladuši.

Napomenuo je kako ovi migranti nisu bili u jednoj grupi.

Pronađeni migranti dali su i izjave policiji u Velikoj Kladuši.

- Prema njihovim izjavama, oni su već bili prešli u Hrvatsku, nije poznato na kojem dijelu granice, ali ih je otkrila hrvatska policija i navodno su ih pretukli, oduzeli im novac i mobilne telefone, a onda prebacili preko granice na teritoriju BiH - rekao je Čehić.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 22 355


« Reply #3392 on: August 07, 2019, 05:33:34 pm »

Quote
Prema njihovim izjavama, oni su već bili prešli u Hrvatsku, nije poznato na kojem dijelu granice, ali ih je otkrila hrvatska policija i navodno su ih pretukli, oduzeli im novac i mobilne telefone, a onda prebacili preko granice na teritoriju BiH - rekao je Čehić.

"Можда буде, не мора да значи"?
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Online Online

Posts: 1 484« Reply #3393 on: August 07, 2019, 08:39:05 pm »

Kakav prilog...
Osamnaest migranata povrijeđeno je sinoć oko jedan sat u blizini granice BiH i Hrvatske. Iz MUP-a USK rekli su za federalnu štampu da je došlo do incidenta i da je intervenisala Granična policija. OK, (znaći sinoć su dobili povratnu kartu) da bi u sledećim redovima bilo zapisano: Njih su pripadnici Granične policije nalazili uz put, duž granične linije. Prema njihovim izjavama na putu su bili dva ili tri dana prije nego što su pronađeni (što razumem, da se dogodilo pre dva, tri dana...). Za dva, tri dana nisu samo u nego i vam Hrvatske.
Prića je nekonsistentna a rupe ukazuju na neusklađenu "priću", fabrikovanu za određene potrebe-o kojima ne bih baš spekulisao.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3394 on: August 08, 2019, 07:32:43 am »


EK razmatra zahtev Kipra o premeštanju 5.000 migranata


Portparolka Evropske komisije izjavila je da Komisija razmatra zahtev Kipra da se 5.000 migranata premesti u druge zemlje članice Unije.

Anika Brajthart je rekla da je EU spremna da poveća finansijsku i operativnu pomoć Kipru.

U pismu upućenom komesaru EU za migracije, kiparski ministar unutrašnjih poslova Konstantinos Petrides je rekao da je njegova zemlja dostigla tačku kada više neće moći da pomogne migrantima.

Petrides je naveo da Kipar, već treću godinu zaredom, beleži najveći broj zahteva za azil po glavi stanovnika.

Prema njegovim rečima, skoro 7.000 ljudi je podnelo zahtev za azil na Kipru u prvoj polovini 2019. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3395 on: August 08, 2019, 07:36:33 am »


Slovenija mobilisala pomoćnu policiju


Slovenačka vlada je mobilisala veći broj pripadnika rezervne policije zbog migranata i pojačanog saobraćaja.

Oni bi trebalo da zamene policajce na godišnjem odmoru, a zbog povećanog priliva migranata kao i pojačanog saobraćaja u turističkoj sezoni.

Očekuje se da će se potreba kontrole bezbednosnih izazova do kraja godine povećavati, kao i obim zadataka policije na više područja njenog rada, saopštila je slovenačka vlada.

Doneta je odluka da se u rad policije do kraja godine dodatno angažuju pripadnici pomoćne policije iako je po pravilu zakonsko ograničenje njihovog angažovanja 30 dana u jednoj godini, prenosi Hina.

U vladi navode da se obim zadataka policije na granici s Hrvatskom povećava zbog porasta ilegalnih migracija u odnosu na prošlu godinu i zbog bezbednosne situacije u saobraćaju koja se ove godine pogoršala.

Do 17. juna na slovenačkim putevima poginulo je 52 ljudi, znatno više od 39 koliko ih je nastradalo u istom razdoblju prošle godine.

Direktorka slovenačke policije Tatjana Bobnar rekla je pre nekoliko dana prilikom završetka obuke nove klase policijskih pripravnika da je kadrovska situacija u policiji kritična i da bi policiji bilo potrebno 700 novih zaposlenih.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3396 on: August 08, 2019, 07:39:06 am »


Hrvatski MUP: Nije upotrebljena sila protiv migranata


Hrvatski MUP se oglasio nakon objave Kliks.ba da su pripadnici Granične policije nezakonito upali na teritoriji BiH kako bi prebacili povređene migrante u BiH.

Hrvatski MUP saopštio je danas da je na području Buhača u ilegalnom prelasku granice, u odvojenim grupama, zatečeno 18 migranata i da su oni bez upotrebe sile u tome sprečeni.

U saopštenju hrvatskog MUP-a navodi se da, prema do sada poznatim informacijama, policijski službenici "prilikom odvraćanja" nisu upotrebili silu prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, kao i da na tim osobama nisu bile vidljive povrede, niti je neko od njih zatražio pomoć lekara.

Navodi se i da ni granična policija BiH nije prijavila navodne povrede.

Hrvatski MUP dodaje da će "kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije... detaljno ispitati istinitost navoda o povredama osoba, kao i istinitost navoda o upotrebi sredstava prisile", prenosi Hina.

Pozivajući se na bolničke i policijske izvore mediji u BiH su prethodno javili da je 18 ilegalnih migranata povređeno pod još nerazjašnjenim okolnostima u okolini Velike Kladuše i da je Tužilaštvo BiH pokrenuo istragu.

Portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković potvrdila je da su granični policajci pronašli grupu od 18 povređenih migranata. Kazala je da su otkriveni na graničnom području između BiH i Hrvatske, ali nije mogla da precizira šta se tačno dogodilo.

Portparol MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić rekao je da njihovi policajci u ovom slučaju nisu intervenisali, ali da su obavešteni da je u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši lekarsku pomoć zatražila veća grupa migranata.

Iz velikokladuškog Doma zdravlja potvrdili su da su primili šest migranata s težim povredama, dok je preostalih 12 zadobilo lakše telesne povrede.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 22 355


« Reply #3397 on: August 08, 2019, 05:56:55 pm »

Quote
Prema njihovim izjavama, oni su već bili prešli u Hrvatsku, nije poznato na kojem dijelu granice, ali ih je otkrila hrvatska policija i navodno su ih pretukli, oduzeli im novac i mobilne telefone, a onda prebacili preko granice na teritoriju BiH - rekao je Čehić.

"Можда буде, не мора да значи"?

Као што сам и проценио...Види се из доњег текста... нема доказа, дакле нисмо.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3398 on: August 08, 2019, 06:00:27 pm »


BiH ćuti, Hrvatska demantuje: Ko je povredio 18 migranata u Velikoj Kladuši?


Tužilaštvo BiH zabranilo je bezbednosnim agencijama da medijima daju ikakve informacije vezane za slučaj povređenih migranata, piše Kliks, prenosi Indeks.

Na teritoriji opštine Velika Kladuša juče je pronađeno 18 povređenih osoba za koje se sumnja da su migranti, piše Kliks.ba.

Prema nezvaničnim informacijama, povređene migrante na teritoriju BiH prebacili su pripadnici hrvatske granične policije, a navodno su ih uočili pripadnici granične policije BiH.

Tužilaštvo BiH zabranilo je bezbednosnim agencijama da medijima daju ikakve informacije vezane za slučaj povređenih migranata. Za to vreme, iz Hrvatske je stiglo saopštenje kako su hrvatski policijski službenici na području Bihaća u odvojenim grupama zatekli ukupno 18 punoletnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska granice, koji su od te namere odvraćeni.

Granična policija Republike Hrvatske nije precizirala da li su migranti u tom trenutku već bili na teritoriji Hrvatske i ako jesu, kako su vraćeni na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako piše Indeks, prema sporazumu između Veća ministara BiH i Vlade Hrvatske o saradnji u predaji i prihvatu osoba kod kojih je boravak nezakonit jasno je definisan proces predaje i prihvata migranata, a prema njemu, policajci iz Hrvatske nemaju pravo samoinicijativno da ulaze na teritoriju BiH i prebacuju migrante.

Posebno je zanimljiv, piše Kliks.ba, deo saopštenja za javnost Granične policije Hrvatske u kojem navode kako na osobama "nisu bile vidljive povrede niti je iko zatražio lekarsku pomoć".

Ovim je potvrđeno da su migranti bili na teritoriji Republike Hrvatske ili da su hrvatski policajci u trenutku otkrivanja ipak upali na teritoriju Bosne i Hercegovine.

I dok Hrvatska okrivljuje bosanskohercegovačku stranu kako nije informisala Graničnu policiju Hrvatske o povredama migranata, institucije Bosne i Hercegovine ćute, piše Indeks

izvor
.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3399 on: August 09, 2019, 10:27:25 am »


AP: Najmanje 40.000 migranta na granici SAD i Meksika


Najmanje 40.000 migranata nalazi se na granici SAD sa Meksikom koji su na listi čekanja za azil ili čekaju sudsko ročište jer su vraćeni preko granice.

Broj migranata, prema procenama agencije Asošiejted pres i meksičke vlade, naglo je porastao od početka godine.

Zbog velikog broja Kamerunaca koji govore engleski koji beže od svoje vlade koju vode njihovi frankofoni građani broj tražilaca azila je u poslednja tri meseca sa 4.800 porastao na 10.000.

Trampova gruba reakcija na nalet migranata koji traže humanitarnu zaštitu pretvorio je Meksiko u čekaonicu za američke azilante, najveći broj njih iz Centralne Amerike.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3400 on: August 09, 2019, 12:29:08 pm »


Tužilaštvo BiH: U toku utvrđivanje okolnosti o incidentu sa migrantima


Tužilaštvo BiH informisano je i zajedno sa agencijama za sprovođenje zakona preduzima aktivnosti da bi se utvrdile sve okolnosti događaja koje su dovele do incidenta kada je u noći između 6. i 7. avgusta na granici BiH i Hrvatske povrijeđeno 18 migranata.

- Ne možemo davati više informacija dok traju aktivnosti. Kada nam budu dostavljeni izvještaji nadležnih agencija, moći ćemo se opširnije izjasniti - izjavio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

U noći između 6. i 7. avgusta na granici BiH i Hrvatske povrijeđeno je 18 migranata. Povrijeđeni migranti su u pratnji pripadnika Granične policije BiH primljeni u Dom zdravlja Velika Kladuša.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je da će o ovom incidentu biti sačinjena opsežna informacija, koja će biti proslijeđena Predsjedništvu BiH.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3401 on: August 09, 2019, 12:30:25 pm »


Koordinaciono tijelo za migracije osudilo nasilno prebacivanje migranata


Koordinacionog tijelo za migracije osudilo je nasilno prebacivanje migranata na teritoriju BiH i nedavni incident na granici sa Hrvatskom, u kojem je povrijeđeno 18 migranata.

U tom incidentu su lakše povrijeđeni migranti porijeklom iz Pakistana i Iraka, što su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske demantovali.

O ovom slučaju obaviješteno je i Tužilaštvo BiH, koje u saradnji sa drugim agencijama preduzima aktivnosti da bi se utvrdile okolnosti ovog događaja.

Iz ministarstva bezbjednosti najavljena je opežna informacija o ovom događaju i ona će biti proslijeđena Predsjendištvu BiH.

Koorinaciono tijelo predložilo je i izmještanje migranata iz centara “Bira” i “Miral” na područje Medenog polja između Bosanskoh Petrovca i Bihaća.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3402 on: August 10, 2019, 06:01:21 am »

"Šajerska straža" ponovo na okupu - Maskirani muškarci vežbaju 20 kilometara od granice sa Hrvatskom i prate migrante
Tanjug  09.08.2019.

Fotografije 30-ak uniformiranih muškaraca, od kojih su neki maskirani, vojnih šatora, replika naoružanja, noževa, koje su objavljene u slovenačkom Delu, uspaničile su slovenačku političku i društvenu javnost.

Generalna direktorka slovenačke policije i tamošnje ministarstvo pravosuđa poručuju da je to nedopustivo, a slovenački premijer sa godišnjeg odmora umiruje naciju rečima da je Slovenija bezbedna zemlja, prenosi Jutarnji list. Ljubljansko Delo ovih je dana objavilo reportažu iz trening kampa Štajerske straže, samoorganizovane grupe ljudi koja se uvežbava vojnim pravilima za "konflikte koji su neminovni", i za koje njihov vođa Andrej Šiško tvrdi da oni nisu nikakva paravojna jedinica.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Šiško je okupio 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampovanje i uvežbavanje na prostor Kozja kod Podčetrtka, 20-ak kilometara od granice sa Hrvatskom, a kamp je formiran na privatnom zemljištu i prijavljen je policiji od koje je dobio dozvolu za tu aktivnost. Novinar Dela, koji je bio sa pripadnicima Straže u njihovom kampu, tvrdi kako ga zabrinjava činjenica da policija ni jednom u tri dana nije obišla kamp i proverila šta se tamo događa.

"Dodatni problem su maskirane osobe. Tvrde kako su maskirani jer bi mogli imati problema na poslu ako se vide njihova lica. Znači li to da rade u državnoj službi? Vojsci ili policiji?", zapitao se novinar navodeći da nije dobio odgovor. Štajerska straža treninge ima svaki mesec, a na pitanje ko ih finansira novinar kaže da je to potpuna nepoznanica. Na području kampa bilo je raspoređeno petnaestak potpuno novih šatora, a pripadnici Straže imali su takođe nove gornje delove maskirnih odora, dok su im na rukavima našivene ruske zastave. Tokom boravka u kampu, osim jedne vazdušne puške, novinar Dela nije video pravo oružje, već replike pravog naoružanja.Pripadnici jedinice i njen vođa Šiško nisu želeli da odgovaraju na pitanja da li je razlog njihovog okupljanja zapravo borba protiv migranata koji u sve većem broju ilegalno ulaze u Sloveniju. Ipak, list navodi da je Štajerska straža sasvim sigurno deo antiimigrantskog pokreta koji je sve jači u Sloveniji, posebno u području uz granicu s Hrvatskom.

Seoske straže obilaze granicu

Zbog ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske u Sloveniju na tim područjima osnovane su seoske straže čiji pripadnici, između ostalog, obilaze granicu s Hrvatskom i policiji javljuju sve što im je sumnjivo. Članovi seoskih straža istovremeno su i pripadnici Štajerske straže, ali u obilazak granice idu u civilnoj odeći i nenaoružani, a te seoske straže institucionalizovane su kroz građanskea udruženja. U Brežicama tako postoji Civilna inicijativa za obezbeđivanje južne štajerske granice, a jedan od njenih osnivača je i Darko Pajk, član Štajerske straže.

Zanimljivo da je upravo Civilna inicijativa iz Brežica zaključila kako policija i vojska više ne mogu delotvorno da zaštitite granicu prema Hrvatskoj pa od slovenačkog ministarstva odbrane traže da u nadzor granice uključe i pripadnike Štajerske straže.

Osim u Brežicama, organizacije sa ciljem nadzora granice i lociranja ilegalnih migranata osnovane su u Črnomelju i Ilirskoj Bistrici, a sve one na svojim Fejsbuk stranicama objavljuju fotografije sumnjivih automobila za koje smatraju da ilegalno prevoze migrante i pozivaju na potpisivanje peticija protiv migrantskih centara.

Izvor: www.blic.rs


* 010101000110011.jpg (71.06 KB, 680x383 - viewed 27 times.)
« Last Edit: August 10, 2019, 06:52:22 am by MOTORISTA » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3403 on: August 10, 2019, 06:21:41 am »


Samoorganizovane grupe u Sloveniji love migranteU Sloveniji, osim žice koju su postavili na granici sa Hrvatskom, u lov na migrante krenule su i samoorganizovane grupe.

Kako prenosi zagrebačka N1 televizija, Blaž Zidar svakoga dana uz žičanu ogradu hoda i po 10-ak kilometara, jer kako kaže osim što je granica na nekim delovima propusna, policija na ilegalne prelaske žmuri.

On kaže da ne nosi oružuje, mada kaže da bi se sa migrantima "fizički obračunao u slučaju napada".

Puno ozbiljnije deluje postrojavanje u Štajerskoj na granici sa Austrijom, gde se organizovala grupa od 50-ak muškaraca koja se naziva Štajerska varda i koju predvodi Andrej Šiško.

Kako se navodi, oni sa oružjem, psima i maskama na glavi love migrante po šumama.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3404 on: August 10, 2019, 06:33:07 am »


U Severnoj Makedoniji uhapšen 161 migrant


Severnomakedonska policija uhapsila je 161 migranta koji su tokom noći pokušali ilegalno da pređu granicu iz Grčke.

Migrante su na jugu zemlje otkrili lokalna policija i službenici drugih evropskih zemalja koji pomažu u kontroli granica Severne Makedonije, prenosi AP.

Migranti su se izjasnili kao državljani Pakistana, Indije, Bangladeša, Avganistana, Somalije i Eritreje, a putovali su u četiri grupe.

Nakon što su uhvaćeni, prebačeni su u prihvatni centar u Đevđeliji, gde bi trebalo da sačekaju ekstradiciju Grčkoj.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 [227] 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 22 queries.