PALUBA
May 24, 2024, 01:28:21 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 [230] 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 921630 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3435 on: August 19, 2019, 06:09:44 am »

UN: Od Drugog svetskog rata nije bilo toliko izbeglica
Tanjug  19.08.2019.

Broj izbeglica u svetu dostigao je rekordnih 70 miliona, saopštile su danas Ujedinjene nacije, ističući da toliki broj izbeglica nije zabeležen od Drugog svetskog rata.

U saopštenju nemačkog ogranka UNHCR-a, objavljenom uoči Svetskog humanitarnog dana, navodi se da ljudi beže od ratova, progona i posledica globalnog zagrevanja. Humanitarna organizacija SOS Dečje selo objavila je da je prošle godine ubijeno ili ranjeno 12.000 dece. Kako je dodala, hiljade su otete i postali si deca vojnici, a stotine hiljada imaju ozbiljne traume, prenosi Indeks pozivajući se na Hinu. Najveći broj ubijene ili ranjene dece beleže Avganistan (3.062), Sirija (1.854) i Jemen (1.698). "Crne brojke verovatno su i mnogo veće", upozorila je u saopštenju je glavni psiholog SOS Dečjeg sela Tereza Ngigi.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3436 on: August 19, 2019, 09:14:27 am »


Brod sa migrantima ipak ne može do Španije, očajni skaču u more


Španija je u nedelju saopštila da će dozvoliti španskom humanitarnom brodu sa 107 migranata da uplovi u luku Algekiras.

Brod "Otvorena ruka" sa 107 migranata nekoliko nedelja plovi na Sredozemnom moru, a trenutno se nalaze blizu Italije. Nekoliko migranata, koji se više od dve nedelje nalaze na spasilačkom brodu, skočilo je u more u želji da se domognu Italije.

"Danima smo upozoravali, očaj ima svoje granice", izjavio je osnivač španske humanitarne grupe "Otvorena ruka" Oskar Kamps, koji je objavio video snimak na kom se vidi kako četvoro migranata sa žutim pojasevima za spasavanje plivaju ka Lampeduzi.

Članovi posade broda su skočili za njima i vratili ih na brod, preneo je AP.

Brod je u nedelju uveče zatražio hitnu dozvolu da pristane u luku kako bi migranti, posle 17 dana, mogli napokon da se iskrcaju. Kako navode, fizičko i psihičko stanje migranata je ugroženo. "Ako se desi najgore, Evropa i Salvini će biti odgovorni", objavila je ta humanitarna grupa na Tvireru.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3437 on: August 19, 2019, 09:41:18 am »


Crnogorska policija spriječila ilegalni ulazak 300 migranata u BiH u prvih šest mjeseci 2019.


Crnogorska granična policija u prvih šest mjeseci 2019. spriječila je skoro 300 ilegalnih ulazaka migranta iz Crne Gore u BiH, saopštili su pripadnici granične policije te zemlje.

Crnogorski i bh. granični policajci u zajedničkim aktivnostima obilaze 80 kilometara dug zeleni pojas granice između te dvije države i sve češće nailaze na krijumčare koji migrante pokušavaju prevesti preko granice u nehumanim uslovima, rečeno je za RTCG.

- U jednom slučaju je pronađeno čak 14 osoba smještenih u jednom putničkom vozilu u nehumanim uslovima, koje je državljanin Crne Gore namjeravao da nezakonito prebaci u BiH - rekao je za pomenutu televiziju Slavko Peković iz crnogorske granične policije.

Kako navode, krijumčari od migranata uzimaju i više od 100 evra po osobi da ih dovedu blizu granice s Hrvatskom ili BiH, a nerijetko migrantima pomaže i lokalno stanovništvo sa obje strane granice.

Uglavnom se kreću noću, pa crnogorska policija na granicama koristi savremene termovizijske uređaje kako bi ih zaustavila u njihovom poduhvatu.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3438 on: August 20, 2019, 06:46:48 am »


Španija negira dogovor sa Italijom o iskrcavanju migranata


Španska vlada negirala je da je postigla dogovor sa Italijom o iskrcavanju 107 migranata sa broda "Open arms" u špansku luku na Majorki.

"Vlada negira postojanje bilo kakvog navodnog dogovora sa Italijom", saopštila je vlada u Madridu.

Španski spasilački brod "Open arms" prethodno je saopštio da, ako postoji dogovor Italije i Španije, ove dve zemlje treba da osiguraju da migranti prispeju u sigurnu luku na Majorki.

"Jedina tačna informacija je da je španska vlada ponudila brodu Open arms da se uputi ka najbližoj španskoj luci i da italijanska vlada krši zakon sprečavajući migrante da se iskrcaju na Lampeduzu", navela je vlada u Madridu, prenosi Rojters.

Migrante, čiju većinu čine Afrikanci, pokupio je brod "Open arms" kraj obale Libije i oni čekaju da se iskrcaju na južnom italijanskom ostrvu Lampeduza.

Međutim, italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini naredio je svojim zvaničnicima da im ne dozvole da se iskrcaju, iako je dozvolio da 27 maloletnih lica napusti brod.

Španija je ranije ponudila Alhesiras kao luku za iskrcavanje više od stotinu migranata iz humanitarnog spasilačkog broda koji je proveo više od dve nedelje na moru čekajući sigurnu luku koja će mu biti na raspolaganju.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3439 on: August 20, 2019, 07:52:33 am »Bihać: Ko zarađuje na migrantima?Neprilika ili dobra prilika?! Na migrantskoj krizi, definitivno, može da se zaradi.

Grad Bihać, od početka migrantskog talasa dobio je milione za razvoj lokalnih projekata, a situacija na ruku posebno ide privrednicima, koji iznajmljuju prostore za smeštaj migranata. Međutim, sve su to "prividni benefiti", ističu u Bosanskom Petrovcu, i poručuju da - najavljeno formiranje migrantskog kampa u njihovoj blizini, za njih znači samo jedno – novo napuštanje vijekovnih ognjišta.

Bišćanin Halil Bajramović, na samom početku migrantske krize, hotel Sedru, koji je u njegovom vlasništvu, ustupio je međunarodnim organizacijama za smještaj migranata. Bajramović je i vlasnik hale u Medenom Polju, nadomak Bosanskog Petrovca, u koju vlasti USK namjeravaju da premjeste migrante. Korist od iznajmljivanja prostora za smještaj migranata je višestruka, kaže Bajramović. Pored prihoda koji ostvaruje od rente, dio sredstava sliva se i u državni budžet.

- Prvo u startu što se može izvući pozitivno je 150 hiljada maraka PDV-a što je plaćeno državi na osnovu zakupnine - rekao je Halil Bajramović, privrednik.

Korist od migrantske krize, ističe Bajramović, ima i lokalna zajednica.

- Vidim šta se desilo u Bihaću. Oko četiri miliona maraka na vijeću je razmatrano što su došli predstavnici IOM-a da referišu gdje je utrošen novac. Od rasvete, cijelu zimu plaćaju rasvjetu Bihaću 50 odsto - tvrdi Bajramović.

Tačno je da su od početka migrantske krize u gradu urađeni brojni projekti, međutim, nije sve tako dobro kao što izgleda na prvi pogled, ističu bihaćke vlasti. Negativne strane krize, kažu, daleko se više ističu od pozitivnih.

- Mi bi najsretniji bili kada ne bi bilo ni migranata, niti te koristi koje ima od njih - smatra Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Isto misle i u Bosanskom Petrovcu. Ne žele, kažu, nikakav novac u zamjenu za migrante na području opštine! Protiv najavljenog formiranja migrantskog kampa u prostorijama nekadašnje zemljoradničke zadruge u Medenom polju, sedam kilometara od grada, ističu – boriće se svim mogućim sredstvima.

- Mi tražimo partnere i saveznike u vlastima federacije i vlastima Srpske, ovih dana imamo sastanke i razgovore. Očekujemo s njihove strane podršku - istakao je Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Porodica Miščević iz izbjeglištva se u Medeno Polje vratila 2001. godine. Borili su se na sve načine da se snađu u teškim poslijeratnim vremenima. Uspjeli su, kažu, koliko toliko da stabilizuju život, međutim, ukoliko se u njihovo selo nasele migranti, poručuju, ne preostaje im ništa drugo osim da ponovo napuste ognjište.

- Nema života nama. Ionako je život tanak, a sa njima...Ta populacija nije dobrodošla, ne znamo ko su - kažu Miščevići.

Podršku Srbima povratnicima u Bosanski Petrovac pružio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti namjerama Vlade Unsko-sanskog kantona da migrante naseli u Medeno Polje.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3440 on: August 20, 2019, 07:54:10 am »


BIH: Za upravljanje migracijama još 10 miliona evra iz EU


Evropska komisija usvojila je danas odluku o izdvajanju 10 miliona evra dodatnih sredstava za podršku BiH u rješavanju povećanog prisustva migranata i izbjeglica.

Sredstva EU će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

EU će takođe nastaviti da pruža podršku unapređenju kapaciteta vlasti u BiH na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice, te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih krivičnih djela.

To će, takođe, pomoći vlastima BiH pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove zemlje porijekla.

Prema službenim procjenama, u BiH je od januara 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata, a u zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu.

Oko 4.100 njih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU.

Sa danas odobrenim sredstvima, ukupna sredstva EU za pitanje migracija u BiH od početka 2018. godine iznose 34 miliona evra.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3441 on: August 20, 2019, 04:43:20 pm »


Kraj drame na Sredozemlju: Španija šalje brod po migranteŠpanska vlada saopštila je u sredu da će poslati mornarički brod koji će preuzeti 83 migranta sa humanitarnog broda "Open arms"

Brod na kojem su loši uslovi plovi 19 dana po Sredozemnom moru jer Italija ne želi da ga primi.

Saopštenje je stiglo jer je najmanje 15 migranata skočilo u more sa broda "Open arms" koji "očajno žele da dođu do Lampeduze".

Kancelarija španskog socijalističkog premijera Pedra Sančesa je u saopštenju navela da će ratni brod Audas popodne završiti s pripremama i poći iz južne španske luke Rota. Dolazak broda u Lampeduzu ne očekuje se pre petka.

Posada je rekla da pokušavaju da pomognu, ali da je "situacija van kontrole". Oni su objavili snimak na kom se vide migranti u crvenim spasilačkim prslucima kako plutaju na vodi, pojedinačno ili u grupama. Spasilački čamac pokušava da ih prikupi.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini odbio je da dozvoli brodu pristup luci, iako se šest drugih evropskih zemalja složilo da primi migrante, koji su početkom avgusta nađeni na moru kod Libije.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3442 on: August 21, 2019, 09:45:00 am »


Italija naložila zaplenu humanitarnog broda


Italijansko tužilaštvo naložilo je zaplenu broda španske humantarne organizacije "Open arms" i evakuaciju više od 80 migranata koji se nalaze na njemu.

Takav potez usledio je na kraju dramatičnog dana u kojem je oko 15 migranata skočilo u more sa tog broda posle 19 dana provedenih na njemu. Uz pomoć italijanskih spasilaca, oni su uspeli da doplivaju do obližnjeg italijanskog ostrva Lampeduza.

Italijanski tužilac Luiđi Patronađo naredio je zaplenu broda pošto ga je obišao i sastao se s vlastima u luci, navela je ANSA.

Patronađo istražuje moguće optužbe za kidnapovanje protiv ministra unutrašnjih poslova Italije, desničara Matea Salvinija, koji je odbio da dozvoli iskrcavanje u Italiju, uprkos tome što je šest evropskih zemalja pristalo da ih primi.

Migranti su početkom avgusta spaseni na moru kod Libije. Madrid je ranije u utorak pokušao da okonča tu humanitarnu krizu slanjem vojnog broda koji bi pratio "Open arms" na putu do Španije.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3443 on: August 21, 2019, 09:46:30 am »


Lekari bez granica: Strahuje se da je potonuo brod sa migrantima


Organizacija "Lekari bez granica" saopštila je danas da strahuje da je brod sa više od 100 migranata potonuo kod obale Libije.

"Imamo mnogo razloga da strahujemo da se dogodilo ono najgore i da je više od stotinu života izgubljeno", saopštila je ta organizacija na Tviteru, prenosi Rojters.

Libijska obalska straža se za sada nije oglasila tim povodom.

Libija je postala ključna tačka na putu migranata, od kojih mnogi nastoje da stignu do Evrope u plovilima koja nisu pogodna za tako dug put.

Brod koji je prevozio 250 ljudi, mahom iz Eritreje, potonuo je prošlog meseca istočno od Tripolija, podseća Rojters. Spaseno je njih 134, dok je 115 nestalo.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3444 on: August 21, 2019, 09:48:43 am »


Kipar: Presretnut čamac sa 33 migranta


Kiparski brod pomorske straže bezbedno je sproveo do obale čamac sa 33 migranta, koji je plovio pored obale tog mediteranskog ostrva.

Policija je navela da je među migranitma bilo 17 muškaraca, šest žena, osam beba i dvoje dece i da su svi osim jednog sirijske nacionalnosti.

Nije jasno kuda se čamac uputio, a policija veruje da je došao iz Sirije.

Policijsko plovilo je presrelo čamac dug osam metara koji je prevozio migrante, na osnovu informacije da plovi prema Kipru.

Vlastima te zemlje pomažu Evropol i pripadnici Granične službe Evropske unije - Fronteks.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3445 on: August 21, 2019, 09:55:18 am »


Migranti nakon 19 dana iskrcani s broda kod LampeduzeMigranti koji su danima bili odsečeni od sveta na brodu "Open arms" kod Lampeduze počeli su da se iskrcavaju sa tog broda na ovo italijansko ostrvo.

Migranti, mahom iz Afrike, evakuisani su sa broda nakon naloga tužioca u italijanskom gradu Agriđentu, prenosi Rojters.

Tužilaštvo je u utorak naložilo zaplenu broda "Open arms" koji je usidren u blizini ostrva Lampeduza, kao i momentalnu evakuaciju svih izbeglica na brodu.

Kako je prenela agencija Ansa, ta odluka je doneta nakon što je glavni tužilac obišao brod tokom popodneva zajedno sa ekipom lekara.

Brod se nalazio kod Lampeduze tokom proteklih 19 dana, a na njemu se nalazi gotovo 100 migranata.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3446 on: August 21, 2019, 10:06:11 am »


Uhapšena dva srpska državljana zbog šverca migranata


Slovenačka policija pronašla je noćas u blizini grada Podlehnik na severoistoku zemlje 73 migranta koji su iz Hrvatske ušli u tu zemlju.

Policija je tokom noći uhapsila i tri vozača, dva Srbina i jednog Kazahstanca, koji su krijumčarili šest migranata. U grupi su bila 62 Pakistanca, četiri državljana Bangladeša, tri Avganistanca, tri Somalca i jedan Indus.

Svi, osim 12 maloletnika i dve povređene odrasle osobe, već su vraćeni u Hrvatsku.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3447 on: August 21, 2019, 03:12:12 pm »


EK: Pet država EU preuzima migrante sa broda Open Arms


Pet država EU prihvatiće migrante sa humanitarnog broda "Open Arms" saopštila je portparol Evropske komisije Tov Ernst.

Španija, Francuska, Nemačka, Luksemburg i Portugal će poslati timove koji će registrovati i intervjuisati migrante, obaviti neophodne provere i aranžmane za njihov premeštaj.

"Premeštaj migranata u druge zemlje Evopske unije trajaće malo duže od nekoliko dana", navela je Ernst, a prenosi Rojters.

Ona je dodala da će EK učiniti sve što može da pomogne i osigura da te procedure budu obavljene što je brže moguće.

Migranti, mahom iz Afrike, evakuisani su juče sa broda nakon naloga tužioca u italijanskom gradu Agridjentu. Tužilaštvo je u utorak naložilo zaplenu broda "Open arms", kao i momentalnu evakuaciju svih izbeglica na brodu.

Kako je prenela agencija Ansa, ta odluka je doneta nakon što je glavni tužilac obišao brod tokom popodneva zajedno sa ekipom lekara.

Brod, na kojem se nalazilo gotovo 100 migranata, nalazio se kod Lampeduze tokom proteklih 19 dana, jer mu nije bio dozvoljen pristup italijanskim lukama.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3448 on: August 22, 2019, 07:35:47 am »


EU spremna da nadgleda premeštaj migranataEvropska unija je spremna da nadgleda premeštaj više od 80 migranata sa spasilačkog broda u Italiji.

"Spremni smo da koordinišemo proces premeštanja i pružimo operativnu podršku italijanskim vlastima", izjavila je portparolka Evropske komisije Nataša Berto.

Zajedno sa italijanskim kolegama, agencije EU za bezbednost granica i azil će ispitati 83 osobe kako bi se utvrdilo da li im je potrebna međunarodna zašita, prenosi AP. Prethodno je objavljeno da će pet država EU prihvatiti migrante sa humanitarnog broda "Open Arms", koji je skoro tri nedelje bio zarobljen u vodama u blizini italijanskog ostrva Lampeduza.

Španija, Francuska, Nemačka, Luksemburg i Portugal će poslati timove koji će registrovati i intervjuisati migrante, obaviti neophodne provere i aranžmane za njihov premeštaj. AP navodi da se i Rumunija ponudila da prihvati neke od migranata, ali da zasada za to nema potrebe.

Migranti, mahom iz Afrike, evakuisani su juče sa broda nakon naloga tužioca u italijanskom gradu Agriđentu. Tužilaštvo je u utorak naložilo zaplenu broda "Open arms", kao i momentalnu evakuaciju svih izbeglica na brodu.

Kako je prenela agencija Ansa, ta odluka je doneta nakon što je glavni tužilac obišao brod tokom popodneva zajedno sa ekipom lekara.

Brod, na kojem se nalazilo gotovo 100 migranata, nalazio se kod Lampeduze tokom proteklih 19 dana, jer mu nije bio dozvoljen pristup italijanskim lukama.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3449 on: August 22, 2019, 08:07:16 am »


Od maja sprečeno preko 4000 pokušaja ilegalnih ulazaka u BiHSlužbenici Granične policije Bosne i Hercegovine su pod sve većim pritiskom migrantske krize.

Najveći broj državljana visokog migracijskog rizika evidentiran je na području Zvornika, Bijeljine, Foče, Trebinja, Višegrada, Bihaća, Bosanke Gradiške, Martin Broda i Posušja.

Policijski službenici Granične policije BiH u maju, junu i julu 2019. sprečili su 3.663 pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Od 1. do 20. avgusta 2019. godine sprečeno je 762 ilegalnih prelazaka.

Službenici Granične policije BiH za nadzor granice i sprečavanje ilegalnih prelazaka koriste senzorsku opremu, ručne termovizijske kamere, dvoglede za noćno osmatranje, dalekometne i dvoglede za noćno osmatranje, "scoutgard" kamere, plovila, ATV vozila i drugu opremu.

Oprema se nabavlja iz budžeta GPBiH, a deo su donirali međunarodni partneri.

"Reč je o solidnoj opremljenosti, ali za adekvatan odgovor na kontinuirani pritisak migranata na istočni i severoistocni deo granice potrebna je i brojnija i sofisticiranija oprema, kakvom raspolažu policijske agencije zemalja EU", kazali su u GPBiH.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 [230] 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.061 seconds with 22 queries.