PALUBA
June 15, 2024, 11:41:48 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 [244] 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 929922 times)
 
0 Members and 19 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3645 on: October 17, 2019, 02:30:36 pm »


Migranti u Vučjaku ostaju bez hrane, mnogi napuštaju kamp


Noć u privremenom Prihvatnom centru Vučjak u Bihaću, koji je premještanjem na stotine migranata iz grada postao prenatrpan, protekla je mirno, ali bi situacija mogla ubrzo da eskalira s obzirom na to da nema dovoljno hrane koja će podmiriti potrebe svih koji trenutno borave u kampu.

- Situacija je nepromijenjena. Imamo veliki broj migranata koji su prije dva dana dovedeni na lokaltet Vučjaka. Јuče je Crveni krst nastavio svoje aktivnosti podijelivši dva obroka za 1.700 migranata - izjavio je Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Bihaća.

Najavio je da će Crveni krst do ponedjeljka pronaći snage i mogućnosti da obezbijedi obroke za migrante, budući da je njihov broj udvostručen. U slučaju da se ostvare najave gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića o povlačenju Јavnog i komunalnog preduzeća Vodovod i Komrad s Vučjaka, Crveni krst u Bihaću će opsluživati migrante ishranom - lanč paketima, u količinama koje bude mogao obezbijediti kroz donacije.

- Očekujemo da ćemo imati pomoć od Vlade Unsko-sanskog kantona, Grada Bihaća i BiH, jer u narednom periodu nećemo biti u mogućnosti da od samih donacija koje daju određene organizacije i institucije brinemo o migrantima. Mi ćemo učiniti sve da posjetimo migrante i pomognemo im. Međutim, mi ne možemo podijeliti 300 obroka, a da ih preostalih 1.300 ne dobije. Napravili bismo veliki problem u kampu. Svako mora shvatiti ozbiljnost situacije na Vučjaku i u skladu s tim što prije, tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, donijeti zaključke kako bi mi slobodnije ušli u daljne aktivnosti - rekao je Midžić.

Istakao je da se broj migranata koji boravi u kampu iz dana u dan mijenja, budući da se mnogi ponovo vraćaju u grad i javne površine odakle su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a prije dva dana izmjestili.

- Јuče je oko 1.700 migranata bilo prisutno, ali je krajem dana zabilježen dolazak nove grupe. Taj broj se mijenja. Neki se vraćaju u grad, drugi dolaze. To je teško kontrolisati.

Oni koji imaju smještaj u gradu, a pokupljeni su taj dan iz centra i dovedeni na Vučjak, vratili su se tamo gdje su smješteni - rekao je Midžić.

Istakao je da je noć u kampu protekla mirno i da nije bilo slučajeva ugrožavanja bezbjednosti.

Privremeni prihvatni centar Vučjak međunarodne organizacije i humanitarci smatraju neuslovnim. Iz Crvenog krsta su naveli da lokacija Vučjak nema više kapaciteta za podizanje novih šatora.

Ujedinjene nacije u BiH danas su izrazile zabrinutost zbog prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka, uputivši apel nadležnim bosanskohercegovačkim institucijama da hitno pronađu alternativni smještaj za migrante.

Bihać je već dvije godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata, a građani su ostavljeni sami, bez konkretne pomoći nadležnih institucija. Svakodnevno u prosjeku 150 migranata stiže u taj grad.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3646 on: October 17, 2019, 04:49:43 pm »"Ako Turska pusti izbeglice, upotrebićemo silu na granici"


"Mađarska će morati da primeni silu" na svojoj južnoj granici sa Srbijom da bi zaštitila granicu EU ukoliko Turska ostvari pretnju, poručio je Viktor Orban.

Mađarski premijer je naglasio da će primeniti silu ukoliko Turska otvori vrata za izbeglice ka Evropi, prenele su agencije.

Orban je rekao da sada 90.000 ljudi pokušava da se domogne EU preko "balkanske rute", dodajući da će se njihov broj ubrzo povećati na 100.000.

"Ako Turska pusti još dodatnih stotine hiljada migranata, moraćemo da upotrebimo silu da zaštitimo mađarsku granicu i srpsko-mađarsku granicu", rekao je Orban.

Orban je upozorio da bi trenutna situacija u Siriji mogla uskoro da ima posledice i po Mađarsku, čije su granice ujedno i granice EU.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3647 on: October 18, 2019, 07:29:22 am »


Posle požara nov protest migranata na Samosu: "Sloboda"


Migranti smešteni u prihvatnom centru na grčkom ostrvu Samos protestovali su drugi dan, tražeći da im bude omogućeno da napuste ostrvo.

Osoblje prihvatnog centra je napustilo objekat, kako bi sprečilo potencijalnu eskalaciju, a migranti su izašli izvan centra uzvikujući "sloboda".

Policija je nadgledala situaciju i na kraju vratila migrante u centar, prenosi ANA.

Migranti su juče organizovali miran protest na centralnom trgu grada Samosa, gde su smešteni pošto je u ponedeljak izgoreo deo prihvatnog centra u požaru koji je buknuo tokom svađe stanovnika. Mnogi migranti sada žive na otvorenom u okolini grada.

Zvaničnici opštine istočnog Samosa kažu da su incidenti rezultat prenaseljenosti prihvatnog centra, u kojem je smešteno 4.000 ljudi, iako je objekat predviđena za nekoliko stotina.

Dvanaest azilanata različitih nacionalnosti i starosne dobi od 15 do 34 godine uhapšeno je juče u vezi sa nasilnim incidentima koji su u ponedeljak izbili na Samosu i rezultovali paljenjem i uništavanjem objekta.

Sedam osoba optuženo je za učešće u incidentima, dok se dve osobe optužene za pokušaj ubistva zbog upotrebe oštrih predmeta tokom nasilja. Četiri osobe optužene su za učestvovanje u sukobima, a jedna osoba je optužena da je podmetnula požar.

Sukobi migranata prošlog meseca izbili su na ostrvu Lezbos kada bilo žrtava.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3648 on: October 18, 2019, 08:42:22 am »


Bileća: Od Granične policije traže da spriječe ulazak migranata


Јedina tema današnje vanredne sjednice Skupštine opštine Bileća bila je migrantska kriza koja je trenutno najveći problem. Zaključena je neophodnost uvođenja 24-časovne policijske patrole u sitničkom području, a od Granične policije zatraženo preduzimanje svih mjera radi sprečavanja ulaska migranata. Mještani, ipak, nisu zadovoljni ishodom.

Iako je danas trebalo biti govora samo o problemu u vezi s migrantima, sjednica se u većem dijelu pretvorila u politička nadmudrivanja koja nemaju nikakve veze sa aktuelnim pitanjima.

Ipak, uspjeli su na kraju da se usaglase oko zaključaka - opštinska uprava trebalo bi da imenuje člana Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata, a načelnik opštine Miljan Aleksić da formira Komisiju za procjenu štete nastale upadima migranata u kuće i druge objekte. Mještani su, kažu, očekivali više. Oni smatraju da je jedino rješenje da se migrantima obezbijedi hrana i prevoz za dalje, da se ne bi zadržavali na ovom prostoru.

Odlukom Skupštine opštine Bileća biće obezbijeđena odbrana pred nadležnim pravosudnim organima Miloradu Čomiću iz sela Todorići koji je 5. oktobra, nakon sukoba sa grupom migranata, ubio jednog od njih kojeg je zatekao u kući svog komšije.

Predsjednik Skupštine opštine Bileća Srđan Rogan rekao je da je u vezi sa ovim problemom lokalna zajednica učinila maksimalno što je mogla, te da su ostale stvari na organima bezbjednosti Srpske i BiH.

On je rekao da je MUP Srpske maksimalno angažovan u zaštiti građana, istakavši da niko ne može biti siguran zbog tolikog prisustva migranata.

Mještani bilećkih sela istakli su da migranti svakodnevno upadaju u kuće, parohijske domove, crkve, škole i lokalna groblja, izazivaju požare i pljačkaju.

Mještani mjesne zajednice Krstače i sela u okolini Bileće zatražili su u nedjelju, 13. oktobra, na protestnom skupu u selu Simijova da ih policija i lokalna vlast zaštite od migranata, kao i hitnu vanrednu sjednicu Skupštine opštine Bileća.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3649 on: October 18, 2019, 11:07:58 am »


Galić: Ne možemo samostalno riješiti problem sa migrantima


Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je da pripadnici ove policijske agencije neće moći da riješe problem sa migrantima na granici bez podrške institucija BiH.

- Nismo dobili ni fening za zaštitu BiH. Ove godine nije bilo nikakvog dodatnog ulaganja, čak budžet Graniče policije egzistira na bazi odluke o privremenom finansiranju, prema kojoj nema kapitalnih ulaganja u Graničnu policiju - istakao je on.

Galić je za Dnevni avaz izjavio da službenici Granične policije raspolažu osnovnom policijskom opremom i rade prema raspoloživim mogućnostima.

On je naveo da je od početka godine Granična policija BiH od 17.666 stranih državljana iz zemalja visokog migracionog rizika evidentirala 6.571 lice prilikom ilegalnog prelaska granice, a zabranila ulazak za 11.095.

- Tokom prošle godine smo 15.329 osoba spriječili da ilegalno uđu u BiH - rekao je Galić.

Najveći broj migranata trenutno se nalazi u Bihaću, gdje ih je oko 6.000 i uglavnom su smješteni u kampove Sedra, Borići, Bira i Miral.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3650 on: October 18, 2019, 12:01:08 pm »


Brisel osuđuje prisilan transfer migranata na Vučjak


Delegacija EU u BiH poziva sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavljaju migranti, te ističe da moraju pojačati napore i preuzeti odgovornost.

U saopštenju iz Delegacije EU u BiH ističe se da EU osuđuje prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak, koji sprovodi policija Unsko-sanskog kantona, te pozivaju kantonalne i gradske vlasti Bihaća da sa tim odmah prestanu.

- U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna, već i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami - ističe se u saopštenju.

Iz Delegacije EU upozoravaju da, s obzirom na to da dolazi zima, vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote i da je prioritet proširiti postojeće objekte kako bi se obezbijedili humaniji uslovi, te da odmah treba identifikovati alternativne objekte.

Iz Delegacije EU naglašavaju da je EU spremna pružiti znatnu pomoć za unapređenje tih lokacija, podsjetivši da je od 2018. godine obezbijedila 34 miliona evra.

U saopštenju se napominje da ova podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara.

Sredstvima EU se jača i kapacitet za upravljanje migracijama kroz obezbjeđivanje neophodne opreme i pomoći policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil, navodi se u saopštenju.

EU pomaže i vlastima BiH u vezi sa dobrovoljnim povratkom migranata u zemlje njihovog porijekla.

U saopštenju se napominje da će EU nastaviti da pruža podršku za unapređenje kapaciteta vlasti u BiH kako bi se suočili sa izazovima migracija, ali da i očekuje od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na nalaženju načina za podjelu odgovornosti.

Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić ističe da je situacija trenutno mirna i pod kontrolom, ali i upozorava.

- Nastojimo uslove živote u gradskim zonama Bihaća, kao i drugim centrima pogođenim humanitarnom katastrofom, poput Velike Kladuše, dovesti u normalu. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je dolaskom zime eskalirao broj krivičnih djela, sada već preventivno djelujemo, kako bi izbjegli neželjen scenario - rekao je Šiljdedić za RTRS.

On dodaje da prema procjenama na teritoriji Unsko - sanskog kantona u ovom trenutku se nalazi oko 6.000 migranata, ali da taj broj stalno raste.

- Nažalost, migranti veoma lako ulaze u BiH, i onda kroz nju prođu 90 odsto teritorije da bi došli do nas, a da ih niko nezaustavi, ili kontroliše. Oni će i dalje pristizati, a kao što sam rekao za očekivati je dolaskom hladnijeg vremena, a opet uzrokovano humanitarnom katastrofom, i pojačan vid nasilja i drugih krivičnih djela - istakao je Ale Šiljdedić.

Na prostoru Unsko - sanskog kantona dolaskom migranata do sada su zabilježena 24 smrtna slučaja, od čega čak 19 u ovoj godini.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3651 on: October 18, 2019, 12:02:12 pm »


Šiljdedić: Broj migranata stalno raste


Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić rekao je za RTRS da je situacija sa migrantima na području Unsko-sanskog kantona trenutno mirna i pod kontrolom, ali i upozorava.

- Nastojimo uslove živote u gradskim zonama Bihaća, kao i drugim centrima pogođenim humanitarnom katastrofom, poput Velike Kladuše, dovesti u normalu. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je dolaskom zime eskalirao broj krivičnih djela, sada već preventivno djelujemo, kako bi izbjegli neželjen scenario - ističe Šiljdedić.

On dodaje da prema procjenama na teritoriji Unsko-sanskog kantona u ovom trenutku se nalazi oko 6.000 migranata, ali da taj broj stalno raste.

- Nažalost, migranti veoma lako ulaze u BiH, i onda kroz nju prođu 90 odsto teritorije da bi došli do nas, a da ih niko nezaustavi, ili kontroliše. Oni će i dalje pristizati, a kao što sam rekao za očekivati je dolaskom hladnijeg vremena, a opet uzrokovano humanitarnom katastrofom, i pojačan vid nasilja i drugih krivičnih djela - istakao je Ale Šiljdedić.

Na prostoru Unsko-sanskog kantona dolaskom migranata do sada su zabilježena 24 smrtna slučaja, od čega čak 19 u ovoj godini.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3652 on: October 18, 2019, 02:53:32 pm »


Čeka se adekvatna lokacija za smještaj migranata


Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu već duže traži od lokalnih vlasti da obezbijede adekvatnu lokaciju na kojoj bi bio izgrađen novi prihvatni centar za smještaj migranta na području Unsko-sanskog kantona.

- Nažalost, lokacije koje su do sada predlagane, predstavnici EU su ocijenili neprihvatljivim i odbili da ih finansiraju, navodeći kao razlog uslove na terenu ili da su u privatnom vlasništvu - saopšteno je iz resornog ministarstva.

U ovom ministarstvu očekuju da će što prije biti ponuđena adekvatna lokacija, nakon čega će sa partnerskim organizacijama izvršiti potrebnu koordinaciju i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za lica koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante na ovo područje.

U saopštenju je navedeno da je prije zime planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva, kako bi područje Unsko-sanskog kantona bilo dodatno rasterećeno od pritiska migranata.

- Istovremeno, opredjeljenje institucija BiH je jačanje zaštite istočne granice, da bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata. Takođe, BiH ne želi da postane stjecište migranta, čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje EU - ističu u Ministarstvu.

UN u BiH i Delegacija EU u BiH pozvali su sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavljaju migranti, te istakli da moraju biti pojačani napori i preuzeta odgovornost.

Oni su izrazili zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka i osudili prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak, koji sprovodi policija Unsko-sanskog kantona.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3653 on: October 19, 2019, 08:44:51 am »


BiH: Nema dogovora o novoj lokaciji za smeštaj migranata


Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine traži rešenje za smeštaj ilegalnih migranata.

Problem je u tome što nema dogovora između vlasti BiH i međunarodnih organizacije koje bi takve kampove trebalo da finansiraju, saopštilo je ministarstvo nakon poziva da se hitno zatvori prenatrpani i neprimereni kamp Vučjak kod Bihaća.

"Na žalost lokacije koje su do sada predlagane predstavnici Evropske unije ocenili su neprihvatljivim i odbili ih finansirati navodeći kao razlog uslove na terenu ili to što je zemljište u privatnom vlasništvu", navodi ministarstvo, prenosi Hina.

Čim bude ponuđena adekvatna lokacija, Ministarstvo sigurnosti BiH će se koordinirati s partnerskim organizacijama i osigurati smeštaj u novom prihvatnom centru za osobe "koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante", navodi se.

Dodaje se da je bila planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva kako bi se područje Unsko-sanske županije dodatno rasteretilo od pritiska migranata.

U Unsko-sanskoj županiji sada je oko šest hiljada ilegalnih migranata u tri kampa na području Bihaća te u jednom kod Velike Kladuše.

Nekoliko stotina migranata smešteno je u bivšoj kasarni Ušivak, dvadesetak kilomatara udaljenoj od Sarajeva, koja je posebno prilagođena za sadašnju namenu.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ipak su upozorili da nije rešenje u otvaranju novih smeštajnih kapaciteta nego, kako tvrde, u jačanju zaštite granice sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi se sprečio ulazak migranata u zemlju jer se ne sme dopustiti njihov masovni dolazak.

"BiH ne želi da postane hot-spot za migrante čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje Evropske unije", naveli su u saopštenju.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3654 on: October 19, 2019, 08:46:40 am »Vučjak: Sve više migranata oboljelih od šuge


Bihać je na korak od humanitarne katastrofe. Situacija u migrantskom kampu Vučjak kod Bihaća sve je teža, jer je u protekla tri dana stiglo oko dvije hiljade novih migranata. Na neljudske uslove njihovog boravka upozorile su Ujedinjene nacije, ali i Evropska unija. Izuzetno loši higijenski uslovi, i nedostatak adekvatne zdravstvene zaštite, trenutno su najveći problemi.

Na Vučjaku je trenutno oko 1.500 migranata, gotovo duplo više od planiranog kapaciteta. Crveni krst podijelio je oko 1.200 obroka za doručak, isto toliko za ručak. Novi migranti pristižu iz časa u čas, a zalihe su na izmaku.

- Ono što je jako bitno da ih Crveni krst neće ostaviti. Kako god bude, mi ćemo ih i dalje opsluživati hranom i odjećom, u mogućnostima koje budu iskazane na samom terenu - izjavio je sekretar Crvenog krsta Bihać Selam Midžić. Iako se dnevno dijele dva obroka, hrane očigledno nedostaje, pa se migranti snalaze kako umiju.
 
Higijednski uslovi u kampu iz dana u dan se pogoršavaju. Smeće je na sve strane, a u rezrvoarima je sve manje vode, kako tehničke, tako i one za piće. Dodatni razlog za brigu su i sve hladnije noći ispod Plješevice.

Avganistanac Farhat kaže da im je veoma hladno.

-  Nemamo mjesto na kojem možemo da se ugrijemo. Nemamo vode za piće, niti za tuširanje. Nedostaje i hrana. Ali, mi i ne želimo da ostanemo ovdje, sve što želimo je da idemo dalje, ka zemljama Zapadne Evrope - ističe.

Ipak, jedan od najvećih problema u kampu Vučjak je neadekvatna zdravstvena zaštita migranata. Dva puta sedmično, volonteri Crvenog krsta bolesne migrante prevoze do obližnjeg Zavalja, gdje im je u lokalnoj ambulanti obezbijeđen ljekarski pregled. Higijensko-epidemiološka situacija je katastrofalna. Najveći problem je šuga, koja se raširila među migrantima.

Nermina Ćemalović, ministarka zdravlja USK kaže da je sljedeći korak pravljenje izolacionih soba, gdje bi se smjestili migranti sa skabijesom, odnosno svrabom.

- Јoš veći je problem što migranti već dolaze sa komplikacijama skabijesa sa terena, tako da, je svaki drugi obolio - dodaje Ćemalovićeva.

Sve migrante koji nemaju adekvatan smještaj u bilo kojem od bihaćkih prihvatnih centara, policija USK izmiješta na Vučjak. Ovaj potez osudile su Ujedinjene nacije i Evropska Unija, koje traže hitno zatvaranje kampa. Iz policije poručuju – nemamo drugo rješenje!

- Ukoliko se u budućnosti odredi neki drugi lokalitet, neki novi migracioni kamp, naravno da ćemo postupati u tom smislu. Međutim, moramo prvo razmišljati o sigurnosti naših građana - naglasio je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Zbog toga su gradske vlasti čvrsto stale iza radikalne odluke – od narednog ponedjeljka prestaće sa finansiranjem Vučjaka! Odluka je konačna. Gradskom vodovodu i preduzeću koje se bavi odvozom smeća, već je upućen dopis o prestanku plaćanja za njihove usluge na Vučjaku. Na sve ovo, nadležne bh. institucije, od kojih je Bihać očajnički zatražio pomoć – i dalje ćute!

- Osim jučerašnje reakcije premijera Novalića, koji je uputio prema Vladi USK, da sredstva koja je Vlada Federacije putem Federalnog Parlamenta doznači gradu Bihaću, nikakve zvanične reakcije nije bilo od nikoga - kaže Elmedin Mehadžić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Gradske uprave Bihać.

Vrijeme ističe, a u USK dnevno pristiže 150 migranata. Ovdje ih je prema procjenama oko šest hiljada. Dodatno zabrinjava izvještaj FRONTEKS-a u kome se navodi da je samo u septembru 11.500 migranata iz Turske pokušavalo da pređe u Evropu. Za većinu njih, BiH se nalazi na ruti ka zemljama Zapadne Evrope.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3655 on: October 19, 2019, 05:36:12 pm »


Izručen osumnjičeni za stradanje 350 migranata


Novi Zeland izručio je Australiji iračkog državljanina (43) osumnjičenog za krijumčarenje ljudi, koje je dovelo do pogibije više od 350 migranata.

Oni su stradali kada je njihov brod potonuo 2001. godine.

On je uhapšen kasno sinoć na aerodromu u Brizbejnu, pošto je izručen sa Novog Zelanda, prenosi Rojters. Osumnjičenom Iračaninu preti maksimalna kazna zatvora od 10 godina.

Policija tvrdi da on pripada velikoj kriminalnoj organizaciji koja krijumčari ljude u Australiju, uglavnom iz Iraka i Avganistana.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3656 on: October 21, 2019, 08:33:10 am »


"BiH najvažniji put migranata ka Evropi"


Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović smatra da dešavanja sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu pokazuju da bi taj problem mogao tek da kulminira.

"Problem ni krivi ni dužni imaju i naši građani u Bileći i to bi trebalo izbeći", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

On smatra da se na nivoa BiH ponašaju neodgovorno kada je reč o migrantskoj krizi i da se stalno kasno reaguje, prenose Nezavisne pozivajući se na Srnu.

BiH je, pošto je Mađarska zatvorila granice za ilegalne migrante, postala njihov najvažniji put prema zapadnoj Evropi, rekao je Čubrilović.

"Policija Srpske se prema ovom problemu odnosi organizovano i njene preporuke o izradi mapa kretanja migranata treba uvažiti. Nažalost, u BiH ne funkcioniše potpuno ta koordinacija", rekao je Čubrilović.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3657 on: October 21, 2019, 08:40:42 am »


Hoće li kamp Vučjak danas biti ugašen?
Bihać obustavlja dovod vode i odvoz smećaKamp Vučjak kod Bihaća mogao bi danas da bude ugašen ukoliko gradske vlasti sprovedu odluku o prestanku pružanja podrške za neadekvatnu lokaciju za prihvat migranata.

Gradske vlasti za danas su najavile obustavu dovoda vode i odvoza smeća iz Vučjaka.

U Bihaću će danas biti održan sastanak Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu. Na sastanku će, između ostalog, biti riječi i o budućnosti kampa Vučjak.

Kamp je od najviših humanitarnih instanci proglašen katastrofalnim zbog izuzetno loših uslova boravka. Evropska unija više puta je opomenula lokalne i institucije na nivou BiH da pronađu novu lokaciju, ali nijedan dosadašnji prijedlog nije naišao na odobrenje Brisela.

Kako Kliks javlja, budućnost kampa zavisi od rezultata sjednice Operativne grupe, koja bi mogla da podrži odluku o gašenju kampa Vučjak, odnosno prekidu podrške za ovu lokaciju koja je proglašena nehumanom i van standarda UN-a i EU.

Ukoliko se to desi, Krajina i Bihać suočili bi se sa nekoliko stotina nezbrinutih migranata.

U ovom kampu je prošle sedmice bilo čak 2.000 migranata, ali su oni postepeno odlazili prema Hrvatskoj u namjeri da pređu granicu.

Crveni krst je ranije upozorio da bi gašenje ionako neadekvatnog kampa, uzrokovalo humanitarnu krizu jer bi migranti u Vučjaku ostali bez organizovanog obroka.

Crveni krst je zbog katastrofalnih uslova prvo najavio povlačenje iz kampa, ali je zbog humanitarnih i moralnih razloga odustao od te namjere.

Podsjećamo, Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu ranije je zabranila objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta, jer nisu osnovani kao specijalizovane ustanove namijenjene za prihvat i smještaj lica koja traže azil u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3658 on: October 21, 2019, 08:41:49 am »


EU za migrantsku krizu dala 44 miliona evra, a problema sve više


Iako je EU od 2007. godine dala 44,8 miliona evra za pomoć u rješavanju ili makar ublažavanju migrantske krize, problema u BiH sve je više, a najviše u Unsko-sanskom kantonu.

- Do prošle godine iz Evrope je stiglo u BiH više od 10 miliona, a samo tokom prošle godine i ostala 34 miliona evra za skloništa, hranu, vodu, sanitarije, odjeću, psihosocijalnu pomoć - piše današnji sarajevski "Dnevni avaz".

Navodeći da je situacija na terenu eskalirala, list ističe da nema novca, kao ni dovoljno skloništa, vode i hrane.

U vezi sa spornim milionima posljednjih dana putem medija šalju se otrovne strelice na relaciji Vlada Federacije BiH /FBiH/-Unsko-sanski kanton, podsjeća list.

Prema "Avazu", Vlada FBiH je početkom jula doznačila četiri miliona KM Vladi Unsko-sanskog kantona za pomoć u rješavanju migrantske krize i ova sredstva su trebala biti preusmjerena Crvenom krstu Bihaća, ali je problem nastao kada je Kanton odlučio da bi novac mogao preusmjeriti za izgradnju policijske stanice u Bužimu.

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća Sej Ramić istakao je da se ne mogu pratiti tokovi novca i da su u migrantskoj krizi svi iskorišteni.

- Neka Vlada zadrži pare u Sarajevu, ali neka i migranti ostanu u Sarajevu - poručio je Ramić.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3659 on: October 21, 2019, 12:53:56 pm »


Migranti napravili haos na Malti: Palili automobile, povredili policajca


Migranti u prihvatnom centru na Malti zapalili su pet vozila za osoblje i povredili policajca, tokom protesta u kojem su tražili slobodu, prenosi Rojters.

Nasilje je izbilo noćas u bivšoj britanskoj vojnoj kasarni u Hal Faru, nedaleko od aerodroma na Malti.

Migranti su preuzeli kontrolu nad delom kampa, ali je, prema rečima portparola policije, situacija rano jutros stavljena pod kontrolu.

Očevici su naveli da su migranti u Hal Faru zapalili nekoliko soba, kao i automobile koji pripadaju osoblju, a oštećeno je i jedno policijsko vozilo, kojom prilikom je lakše povredjen policajac.

Prihvatni centri na Malti su prenaseljeni zbog ograničenih kapaciteta, nakon što je tokom leta u tu zemlju došlo nekoliko stotina migranata.

Mnogi od njih su dovedeni na ostrvo u skladu sa sporazumom da ostalim zemljama Evropske unije o njihovom raspoređivanju.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 [244] 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 22 queries.