Fasizam je mrznja prema nekom zbog boje koze, vere nacije... I ovo se tacno uklapa u tu definiciju. Takodje si napisao da su napadali ljude, zene na ulici, pljackali, bez ikakvog dokaza. Ja nisam vidjao telefona od 700e nikada, to su puste price. Kod njih vlada priicno bezvlasce tako da i da dodju sa takvim telefonom velika je sansa da ce ih pokrasta neko od drugih migranata. Pakistanci i Avganistance se ne podnose, a oni zajedno ne podnose Arape... i to ide tako u krug. A bankomat i WU mogu da koriste migranti koji su dobili azil u Srbiji na neko vreme, i onda je praksa da neko njima posalje novac a oni za neki procenat (obicno 10%) podignu novac za nekog treceg.
Ali kada posetis neku od tih ruina gde oni spavaju uvek ce te ponuditi hranom i cajem, iako prilicno oskudevaju u svemu. Ako igraju kriket ponudice ti da igras sa njima, inace kod njih jako popularna igra. Uvek su otvoreni za razgovor pri kojem su onako krajnje iskreni. Price iz njihovih domovina koje sam ja cuo, pa neka je 10% istina je dovoljan razlog da neko pozeli da ode.
прво, очигледно да немаш појма шта је фашизам. мешаш га са расизмом, а богами и са нацизмом. фашизам је, најкраће, идеологија која пре свега велича јаку државу и сматра да држава треба да контролише све у циљу сопственог јачања и напретка. везе нема то ко је црн а ко љубичаст, а нарочито које је вере. међутим, најлакше не неког назвати фашистом, јер немаш аргументе да га победиш у расправи.
даље, ја их нисам виђао не знам колико, али оно што сам прво запазио код група које сам виђао јесу јако скупи телефони. од њих 15ак колико смо "заробили" у атару (писао сам о том догађају овде пре неку годину) отприлике трећина имала је самсунг "еџ" који се тад негде појавио, а још толико имали су ајфоне. отприлике трећина имала је "аутдор" зимске јакне. ја такву јакну у србији нисам видео, чак ни копију. издавали су се за сиријце, али се врло брзо испоставило да су у ствари пакистанци. наравно да нису правили проблем јер смо сви били наоружани, враћали смо се из лова. кад су видели да не могу да побегну, мирно су сели, а од нас су само тражили воду (коју су и добили, оно што нам је остало). после је дошла погранична и одвела их негде. неколико група је било у самом селу, у сеоској продавници. пошто је преко пута школе био сам ту, а ту је било и још неколико мештана. нисам се бавио њиховим телефонима јер сам се трудио да анализирам нешто друго, али су ми деца рекла да имају јако скупе телефоне. међутим, кад су се први пут појавили ноћу су знали да шуњају у и око села, па су људи били видно узнемирени са мерама опреза (закључана капија, двоцевка напуњена и џеки пуштен). ништа се није десило, сем што је нестало пар кокица, али то се не може са сигурношћу приписати њима, јер има и лисица. међутим, у једном мађарском селу у близини упадали су у куће и крали, па је било и пуцања у ваздух и поцепаних гаћа од керова.
једва су се људи спасили беде.
први пут сам мигранте видео на тамишком кеју у панчеву, на једном мото скупу. ту су били либијци и иранци. бивша жена мог брата моторџије је рођена и одрасла у техерану, отац јој је био официр. говори и арапски и фарси као српски. елем, позвали смо је, дошла је, и били су видно изненађени и радосни да неко зна њихов језик, и то паралелно. либијци су били апсолутно опуштени и понашали су се најнормалније, чак су и јели са нама. упозорени су да је у питању свињетина, на шта су одмахнули руком и наставили да бришу кобасице. иранци су били нешто уздржанији, нису хтели кобасице, али баш их је занимало шта ми то пијемо
(ракија, шта друго...) сутрадан смо вртели јагње. од њих смо чули свашта, али своди се да су либијци побегли од рата и да су поштоваоци рахметли гадафија (тако су се бар изјашњавали, а и изгледало је као да су свесни да су у пријатељској земљи). иранци су тврдили да су ризиковали главу са бежањем и да су побегли од угњетавања власти пошто су сунити. никог нису дирали, понављам, били су врло пристојни и друштвени. и да, имали су јако скупе телефоне, а одећа им је била чиста као на свадбу да су пошли.
што се тиче тога где ови садашњи спавају, ја сам навео причу овог мог пријатеља који каже да понесу само покоју стварчицу која им треба, типа ћебе, понешто од одеће и тако то. дакле не краду нешто бог зна шта вредно, уосталом сви знамо каква се гардероба чува по викендицама. проблем је у томе што тамо где дођу направе свињац, а што оне слике из босне и доказују. колико су искрени зависи. кажем ти, прва група коју смо срели кад смо се враћали из лова су лагали да су сиријци, а испоставило се да су пакији. ови други који су седели испред радње јесу деловали прилично пријатељски, нарочито кад смо им из школе донели топлу воду да оперу ноге. међутим, кад их увече пратиш са чеке како се крећу ка румунској граници имаш сасвим другачији утисак. ти људи знају шта раде. крећу се скоро нечујно, хватају сенке, жбуњаке, иду удолинама где иц камере не виде итд.
што се тиче ВУ и новца, ја нисам видео, али знам гомилу људи (фамилија и пријатељи) који су видели да подижу новац из филијала ВУ. ево, и торпедо, чији су постови увек на месту и не делује као неки шалабајзер, тврди да их виђа скоро свакодневно. прво, одакле, а друго, како ако немају никакве документе? а ако их већ имају, а имају их јер не би могли да подигну новац ,што лепо не иду на гранични прелаз као људи? једноставно, 1+1 нису 2 у овој једначини. нешто опасно смрди.