PALUBA
April 24, 2024, 02:49:45 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pozdravimo novog člana Ekapic
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 895949 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #390 on: September 18, 2015, 01:04:15 pm »

До сада није постојала. Муслимани су се бунили и тражили да се сагради џамија. Ислам у Словенији исповеда око 2.5% популације. То ће бити прва на територији Словеније икада. У Србији их има преко 200, без Косова и Метохије.

Положај Мађара и Италијана је регулисан посебним законом: ZAKON O POSEBNIH PRAVICAH ITALIJANSKE IN MADŽARSKE NARODNE SKUPNOSTI NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA (ZPIMVI). Поред тога у члану устава 64 Републике Словеније Мађарима и Италијанима је загарантован посебан статус (posebne pravice avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti v Sloveniji) где стоји да су они аутохтони народи.

У Словенији је према попису из 2002. живело око 38 хиљада Срба што је око 2% укупног становништва Републике Словеније. Италијана је било око 2500 што је 0.1% становништва. Не знам стварно који је критеријум у питању.

Члан 65. Устава Републике Словеније каже да ће положај Цигана бити регулисан законом што је и урађено. Они се не третирају као национална мањина већ као етничка група пошто немају матичну државу. У Уставу Р.Сло. нигде не стоји како се формира национална мањина нити по којим критеријумима. Загарнатована је слобода удурживања, вероисповести, мислим, изражавања итд., али ниједна друга мањина се не спомиње.
« Last Edit: September 18, 2015, 01:25:39 pm by torpedo011 » Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #391 on: September 18, 2015, 01:25:06 pm »

Džamija koja se gradi u Ljubljani nije prva džamija ikada na teritoriju Slovenije. Prva je bila sagrađena u Logu pod Mangartom za vojnike u prvom svetskom ratu. Bosna je bila deo Austrougarske carevine i kraljevine (KuK), pa su tako vojnici muslimanske vere i1916 sagradili svoj verski hram.

https://sl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEamija_v_Logu_pod_Mangartom

U vezi priznatih manjina je kriterij "autohtonost", koji proizilazi iz činjenice, da se je Slovenija posle rata proširila na teritorij, koji su pre toga bili pod Italijom i Mađarskom, pa je tako podosta talijana i mađara ostalo izvan granica matične države. Ostale manjine koje su prisutne u Sloveniji (srpska, hrvatska, bošnjačka, albanska, itd.) su uglavnom ekonomske, tj. radi se o doseljenicima ili potomcima doseljenika. Njemačka (staroaustrijska) manjina je doduše isto prisutna ali nema političke volje za njihovim priznavanjem. Isto tako je pitanje kakav je status u pograničnim područjima Slovenije s Hrvatskom, posebno u Beloj Krajini i/ili Prlekiji.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #392 on: September 18, 2015, 01:29:44 pm »

Хуманизам, лаж и хаос у Пицином парку


uzickanedelja.rs

 Miodrag Gavrilović


Eво драги моји да и ја напишем неку о данашњим догађајима у парку поред Eкономског факултета. Овај мали текст ћу да насловим са ХУМАНИЗАМ, ЛАЖ И ХАОС У ПИЦИНОМ ПАРКУ. Наиме, моја супруга се пријавила да један дан буде на помоћи избеглицама из Сирије. Данас је са својом колегиницом била на лицу места. Докторка је данас прегледала 87 пацијената/избеглица. Ја сам дошао да донесем чоколадице за децу, мало воде и кафу за моју Драгану и њене колеге. Дакле, био сам заинтересовани посматрач. Али, ко ме боље познаје, нисам био само то. У међувремену сам почео и да помажем у превођењу, објашњавању и „завођењу реда“.

Како је то изгледало и шта сам све забележио МОРАМ да поделим на друштвеним мрежама:

1. Избеглица има из Сирије, Авганистана, Ирака, Ирана и Курдистана?!
2. Неки од њих су већ добили азил у Грчкој – видео сам и нека документа које су избеглице показивале и та документа сам усликао камером мобилног телефона и налазе се код мене.
3. Ни један једини од избеглица нема лични документ. Ни један једини од оних који је прегледан није показао документ, да би се на основу њега уписали његови подаци у евиденцију прегледаних, него је све било на основу усменог исказа…
4. Један од 10 се пријавио нашој држави и има потврду о томе. Један је добио рок од 72 сата да се јави у центар за азил у Бањи Ковиљачи (тај рок је прошао), али ми је рекао да му то не пада на памет и да жели да иде у Немачку…
5. Видео сам људе заражене шугом.
6. Видео сам породице које су заражене кожном стафилококном инфекцијом.
7. Деца имају вашке.
8. Било је и наркомана који су у кризи и дошли су да траже неке таблете против болова.
9. Хигијенских услова нема ту где бораве.
10. Неколико њих је питало где је Western union да подигну паре.
11. Тражили су продавнице да купе шаторе.
12. Распитивали су се како из Хрватске да стигну до Немачке.
13. За једног је докторка рекла да има веома озбиљан „напад жучи“ и да мора да се хитно збрине и да се оперативно реши његово стање, јер може да се искомпликује и да доведе живот у питање. Е, овај даса је мени био најазнимљивији. Молим Вас прочитајте до краја овај текст.

А сада моји коментари на ово већ запажено.

1. Како то из Ирана? Нико није помињао Авганистан. Пази сад – Курдистан…?! Значи цео Блиски исток иде овом трасом, па шта нас закачи и ко остане – јбг.

2. По међународном праву, ако добијеш азил у једној држави не можеш да тражиш у другој – ко је ту жену коју сам видео и која је показивала тај папир пустио да тражи азил у Србији??? Како то?

3. Шта сад – несташица папира за лична документа на Блиском истоку. Неће да буде. Организовано неће да покажу документа и оно што сам сазнао касније од мојих пријатеља из полиције – неће ни да дају отисак прста ни да се фотографишу… сви одједном имају амнезију. Један из Ирака је причао течно енглески све док га докторка није питала како се зове. На то питање је почео да муца и окренуо са ка свом пратиоцу као за испомоћ, а онда је пратилац мирно погледао у докторку и рекао: „Абдулах“. ?! Ја апсолутно немам коментар!

4. Отворено ми је рекао: „Some of us must be registered???!!!“ Значи да договор о томе постоји. Да ли да гребемо даље испод површине? Мислим да морамо и то што пре и што опсежније!

5. Шуга је веома заразна, медицинска сестра којa је ту била и која је вршила преглед била је веома забринута. Где ће сад ти људи? Како ће се даље лечити? Како да знамо и да будемо сигурни да се та зараза неће ширити?

6. Отац и син имају стафилококне инфекције по целој кожи: рукама, ногама, стомаку… то су оне инфекције које крећу као мале крастице-ранице – мора да се лече антибиотицима. Антибиотици се избеглицама не деле џабе – морају да их набаве у апотекама – како без рецепта? Зашто Вучић није размишљао о томе када је отворио наше границе као да му је деда оставио Србију да ради са њим шта жели. Море, бре!

7. Вашке су још и најмањи проблем, али како да се та деца третирају за истребљење вашију? Чиме? Где? Како? Тотални је хаос…

8. Пази сад категорију – сиријски наркоман у Београду, који кризира у Пицином парку… Да је само Неле Карајлић знао да ће се ово десити… Шта ће да раде ти увозни наркомани када не буду имали од кога да узимају таблете против болова? Зашто ова држава не мисли о томе? Или им није до мишљења.

9. Цео парк непријатно мирише. Како ли је студентима који иду на факултет? Како ли је становницима околних зграда? Пет мобилних вецеа се већ напунило и то је то. Смрад се шири. И зараза… Псећи измет је и даље на све стране. Нигде туша ни у мислима. Када смо их већ дочекали раширених руку како је могуће да нисмо обезбедили да се ти људи истуширају, оперу, среде, да им дамо по сапун и каладонт, ако ни због чега другог нама је у интересу. Бар здравственом. Знали смо да драмимо за сарс, за птичји грип, за свињски грип, за разне будалаштине, а МНОГО озбиљнији проблем који нам је испред носа нисмо у стању да сагледамо. Шта ако сутра крене нека инфекција или не дај Боже епидемија коју не можемо ни да сагледамо??? Ко ће онда бити одговоран???!!! Да неће опет прошла власт да буде на тапету?

10. Касније сам се распитао и сазнао да су редови у пошти на железничкој станици огромни и да дневно преко Western uniona избеглице подижу и до 400.000 евра!!! У једној пошти? Да ли је то тачно? Одакле толики новац? Шта се дешава? То траје данима.

11. Од свих боја које шатори имају узели су камуфлажне. Добро, можда су само ти и остали. То нисам стигао да проверим.

12. Рекао сам им следеће: – „видите, када сам ја улазио у Хрватску пре неких три, четири месеца, погрешио сам траку, па сам уместо у траку за грађане који нису из Европске уније стао у траку која је грађане из Европске уније и морао сам да платим казну 35 евра! (у следећем мом посту ћу поставити слику те казне на фејс), а ви сте тотално погрешили државу и не да вам ништа нисмо наплатили него вас ево и џабе прегледамо, тако да ја нисам права особа да им саветујем како ћете да прелазите и где, али поуздано знам да на неким ливадама и напуштеним њивама у Барањи има још минских поља. Они ме питају – а зашто, да ли је то због њих? – ја сам одговорио да није, да је то било за време рата у бившој Југославији и да је то остало и да воде рачуна. Уосталом – није ни битно…

13. А сада мој фаворит: – назвао сам га – командант. Он је стајао мирно, обливен знојем, јер га очито жуч баш боли, његов преводилац је на лепшем енглеском комуницирао са мном. Тражили су таблете које су pain-killer. Објаснио сам да те таблете неће решити проблем, него ће само одложити неопходну интервенцију. Питао је – шта предлаже докторка? Рекао сам да мора да има комплетан преглед код специјалисте и да мора дати крв и урин на анализу и да после тога највероватније мора да има хируршки захват и вађење жучне кесе. „А како то да урадимо“? – пита преводилац. Кажем да могу добити упут, али да морају да имају неки документ.
Онда је настао тајац.

Они се згледају, „командант“ је само нешто тихо прозборио не окрећући главу од мене и преводилац је питао: – а да ли има приватних болница? Рекао сам да има и онда сам назвао пред њима Bel Medic и распитао се шта и како. Докторка која се јавила (лепо се представила), рекла је да је код њих у зависности од тога да ли је класична или лапараскопска операција цена од 190.000 до 235.000 динара, плус преглед специјалисте, плус анализе, плус болнички дан… али да пацијент мора да има бар нешто од докумената: пасош, пријаву боравка, потврду о азилу – било шта. Све сам то лепо рекао преводиоцу. „Командант“ је саслушао преводиоца погледао у мене и рекао нешто кратко. Преводилац ми онда каже и пита: Паре нису проблем. А ако ти дамо 500 евра да нађеш негде операцију за коју нико не зна?“…!!!???

Онда сам их на српском опсовао и на дивном енглеском дипломатски рекао да сам ја ограничених медицинских могућности и да не знам за такав вид медицинске помоћи. „Командант“ ми је официркси салутирао скупивши ноге, поздравио одсечно војно подигнутом руком у пределу чела, рекао „Thank’s“ окренуо се на лево круг и отишао са својим преводиоцем и двојицом пратилаца… Шта да кажем. То је било већ превише. Погледом сам тражио да видим бар неког полицајца у околини. Нигде ни једног службеног лица, осим две докторке, које саме раде у сред „Пициног парка“. Нико ни да им евентуално помогне, ако дође до нечега нежељеног… Али ваља веровати министру полиције, који је проценио да нема никакве претње по јавни ред и мир, за разлику од тога када протестују жене у црном и када буде 20 полицајаца… Да ли је то баш тако?

Моја питања су бројна. Ко је тај човек, како је ушао у нашу земљу, о чему се овде ради?
Пошто сам ја Миодраг, а не неко други, кренуо сам редом да зовем: – МУП, заштитника грађана, канцеларију за избеглице и имигранте, унутрашњу контролу… у МУП-у на 192 дежурна службеница ме саслушала и рекла: „ми то све знамо, и то је тако, а ви ако хоћете правите петиције, протесте… (очито не зна да ме не треба превише наговарати на протесте), унутрашња контрола је рекла – а зашто се ваша жена уопште пријавила да иде да их прегледа?Huh? Заштитник грађана је био љубазан и саслушао све и рекао да морам да докажем да је неко грађанско право прекршено конкретно да би реаговали; у канцеларији за избеглице су рекли да они реагују на основу налога Владе и да пошаљем писмо на e-mail.

Ми смо све, али једно сигурно нисмо. Ми никако нисмо држава наших грађана. Немамо озбиљан приступ ни према чему. Све ће нам се о главу олупати.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #393 on: September 18, 2015, 01:31:35 pm »

Па шта сад... И Шиптара је на Косову било мање од 10 пре 1389 па су данас добили своју државу практично од САД-а на рачун Србије. Масовно су увожени током турске окупације, Другог светског рата и у доба СФРЈ као и 90-тих.  То што се неко доселио не значи да не може да буде национална мањина. Ми смо пре Мађара дошли на Балкан и у Панонску низију па су они мањина у нашој земљи. Ислам у Србији није постојао до 14. века.


Иначе Црни хвала на информацији за џамију која је срушена. Нисам знао пошто сам читао неког муфтију из Словеније у једном часопису (НиН, Време,..) пре 5 год. који каже да их до сада тамо није било.
« Last Edit: September 18, 2015, 01:38:05 pm by torpedo011 » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #394 on: September 18, 2015, 01:41:10 pm »

Па шта сад... И Шиптара је на Косову било мање од 10 пре 1389 па су данас добили своју државу практично од САД-а на рачун Србије. Масовно су увожени током турске окупације, Другог светског рата и у доба СФРЈ као и 90-тих. У Србији су насељени и други народи поред њих. То што се неко доселио не значи да не може да буде национална мањина. Ми смо пре Мађара дошли на Балкан и у Панонску низију па су они мањина у нашој земљи. У Србији су насељени и други народи поред њих и имају статус националне мањине. Ислам у Србији није постојао до 14. века.


Иначе Црни хвала на информацији за џамију која је срушена. Нисам знао пошто сам читао неког муфтију из Словеније у једном часопису (НиН, Време,..) пре 5 год. који каже да их до сада тамо није било.


Bez obzira na sve, svaka država ima svoj način priznavanja nacionalnih manjina, koji je naravno podložan promjenama. Vremena se mjenjaju, pa se mogu i zakoni. Npr: Slovenci su bili nacionalna manjina u HR, pa onda nisu bili, pa sada opet jesu....

No da ne idemo previše u Off, jetr naslov teme je drukčiji. Ja sam reagirao samo radi točnosti...
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #395 on: September 18, 2015, 01:45:40 pm »

ОК.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #396 on: September 18, 2015, 01:47:57 pm »

@longtrip, Zaštitnik građana, kancelarija itd.

Прекршени су закони Републике Србије.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #397 on: September 18, 2015, 02:04:28 pm »

@longtrip, Zaštitnik građana, kancelarija itd.

Прекршени су закони Републике Србије.

Iz tog razloga sam i preneo utiske Miodraga Gavrilovića iz Užica.Ali izgleda da je u čitavoj toj ujdurmi poenta da se tim migrantima izda što manje dokumenata sa pečatom Srbije. Ovo zbog kasnije moguće problematike sa readmisijom lažnih azilanata iz EU,u zemlju odakle su prešli granicu EU . S druge strane, koliko je validan bilo kakav dokument izdat s naše strane,ako se identifikacija vrši samo na osnovu iskaza !?
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 150« Reply #398 on: September 18, 2015, 02:10:59 pm »

Ajde, najnovije - tu se tesko snalaziti, jer se stalno mijenja.....Madjari ce ih docekati s tokajcem.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/nema-vise-popisivanja-autobusi-izbjeglice-besplatno-prevoze-na-granicu-s-madjarskom/842586.aspx

UŽIVO: IZBJEGLICE VOZE NA GRANICU, ČEKA IH ŽIVI ZID MAĐARSKE POLICIJE Milanović: 'Krećemo s planom B! Nahranit ćemo ih i poslati dalje'

Sjecam se njegovog skoka s Patrije. Tako i ovo. Ako prodje - prodje. Tko od politicara zna znanje.
« Last Edit: September 18, 2015, 02:18:54 pm by jadran2 » Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 294


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #399 on: September 18, 2015, 02:43:45 pm »

Ako ne ucinimo isto sto i komsije, bicemo u velikom problemu, ne politickom nego tehnickom, ekonomskom, bezbednosnom, zdravstvenom.......
Svakog dana ih pristize novih 1500.
Dalje odavde nece moci nikuda, kako stvari stoje.
A mi ih i dalje lepo docekujemo, valjda ubedjeni da ce komsiluk popustiti i pustiti ih sebi.
Možda komšiluk igra na kartu da ce dodatna eskalacija ipak naterati one najmocnije unutar EU da se dogovore o kvotama i preraspodeli.
Neko ce na kraju biti mudar, videcemo ko?

I kada vec neko spominje vaške kao manji problem.
Neka se seti tifusa......................
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #400 on: September 18, 2015, 03:03:41 pm »

Iz izjave premijera Milanovića bih nešto interesantno izdvojio , a tiče se pomoći eu za sabirne centre (hot spot) koje traže vlasti Srbije i Makedonije.Quote
Rekao je i da Hrvatska ima i više od potrebnih sredstava i zaliha za pomoć izbjeglicama, kao i da će trošak koji trenutno imaju građani i lokalne vlasti na terenu, poput Vukovarsko-srijemske županije i grada Beli Manastir, u potpunosti biti nadoknađen.

Na upit da li je ili će Hrvatska za pokriće troškova tražiti pomoć iz EU, Milanović je odgovorio: "Ne i nećemo."

"To bi impliciralo da na ovo gledamo kao na trajno stanje, a ovo nije trajno stanje. To neka Srbija traži. Ono što se trenutno financira možemo sami, ali da ćemo sad tražiti nešto za financiranje dugoročnih troškova 'hot spota', to ne, jer to neće biti tako", naglasio je premijer.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 325« Reply #401 on: September 18, 2015, 03:44:45 pm »

Vidim u Sloveniji Policija helikopterom nadzire pogranicno podrucje prve izbjeglice privodi, druge ne pusta, no nece to dugo sta ih prije puste prema Austriji biti ce im lakse, nasa ministrica Vesna Pusic navodi da je samo jedna osoba s djecom zatrazila azil.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #402 on: September 18, 2015, 04:07:57 pm »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/default.aspx

Objavljeno 18.09.2015. u 16:27

najnovije

Susjedi promijenili pristup: Mađarska izbjeglice pristigle iz Hrvatske ukrcava u autobuse koji ih voze na granicu s Austrijom!
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 280« Reply #403 on: September 18, 2015, 05:06:53 pm »

Jedan meni nesimpatican srpski politicar je pravilo primetio da Srbija samo omogucava izbeglicama da iz jednog dela EU (juznog)  predju u drugi (severniji) tj omugicila im je tranzit.

Na ovom primeru se vidi totalni nedostatak solidarnosti i organizovanosti EU.

Sve ove probleme je trebalo resiti u Grckoj ali ne tako da to Grcka resava sama vec da se EU mobilise i resi pitanje izbeglica.

Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #404 on: September 18, 2015, 07:53:47 pm »

@longtrip, Zaštitnik građana, kancelarija itd.

Прекршени су закони Републике Србије.

Iz tog razloga sam i preneo utiske Miodraga Gavrilovića iz Užica.Ali izgleda da je u čitavoj toj ujdurmi poenta da se tim migrantima izda što manje dokumenata sa pečatom Srbije. Ovo zbog kasnije moguće problematike sa readmisijom lažnih azilanata iz EU,u zemlju odakle su prešli granicu EU . S druge strane, koliko je validan bilo kakav dokument izdat s naše strane,ako se identifikacija vrši samo na osnovu iskaza !?

Ево да видимо шта каже закон како се утврђује индентитет и колико би то мгло да буде веродостојно:

ZAKON O AZILU ("Sl. glasnik RS", br. 109/2007)

Registracija

Član 24

Ovlašćeni službenik Kancelarije za azil vrši registraciju stranca i članova njegove porodice.

Registracija obuhvata:

1) utvrđivanje identiteta,

2) fotografisanje,

3) uzimanje otisaka prstiju i

4) privremeno zadržavanje svih isprava i dokumenata koji mogu biti od značaja u postupku azila, o čemu se strancu izdaje potvrda.

Stranac koji poseduje pasoš, ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument, dozvolu boravka, vizu, izvod iz matične knjige rođenih, putnu kartu, odnosno drugu ispravu ili kakvo pismeno od značaja za postupak dobijanja azila, dužan je da ih priloži prilikom registracije ili podnošenja zahteva za azil, ali najkasnije do saslušanja.

Po izvršenoj registraciji strancu se izdaje lična karta za lica koja traže azil.

Strancu koji namerno ometa, izbegava ili ne pristane na registraciju iz stava 1. ovog člana nije dopušteno da podnese zahtev za azil.

Način vršenja registracije iz stava 1. ovog člana propisuje ministar.


Saslušanje

Član 26

Ovlašćeni službenik Kancelarije za azil će lice koje traži azil lično saslušati u najkraćem mogućem roku. Lice koje traži azil može biti saslušano više puta.

Saslušanje može biti tonski snimljeno, kad se o tome obavesti lice koje traži azil.

Saslušanju mogu prisustvovati pravni zastupnik lica koje traži azil i predstavnik UNHCR-a, ukoliko se tome ne protivi lice koje traži azil.

Ovlašćeni službenik Kancelarije za azil će tokom saslušanja nastojati da utvrdi sve činjenice od značaja za odlučivanje o zahtevu za azil, a posebno:

1) identitet lica koje traži azil;

2) razloge na kojima se zasniva zahtev za azil;

3) kretanje lica koje traži azil nakon napuštanja države porekla i

4) da li je lice koje traži azil već tražilo azil u nekoj drugoj državi.

Lice koje traži azil je dužno da u potpunosti sarađuje sa Kancelarijom za azil i da tačno iznese sve činjenice koje su od značaja za odlučivanje.

А ево шта се ради ако се установи да неко жели да злоупотреби то право:

Odbijanje zahteva za azil

Član 29

Kancelarija za azil doneće rešenje kojim se strancu odbija zahtev za azil kad utvrdi da je taj zahtev neosnovan ili da postoje zakonom propisani razlozi za uskraćivanje prava na azil.

Rešenje iz stava 1. ovog člana mora biti obrazloženo.

Neosnovan zahtev za azil

Član 30

Zahtev za azil je neosnovan kad se utvrdi da lice koje je podnelo zahtev ne ispunjava uslove za priznavanje prava na utočište ili dodelu subsidijarne zaštite, a naročito:

1) kad je zahtev za azil zasnovan na neistinitim razlozima, na lažnim podacima, falsifikovanim ispravama ili dokumentima, osim ako za to iznese opravdane razloge;

2) ako su navodi iz zahteva za azil, koji se odnose na činjenice bitne za odluku o azilu, u suprotnosti sa navodima datim prilikom saslušanja lica koje traži azil, ili drugim dokazima izvedenim tokom postupka (ako se, nasuprot navodima iz zahteva, tokom postupka utvrdi da je zahtev za azil podnet sa ciljem da se odloži deportacija, da je lice koje traži azil došlo isključivo iz ekonomskih razloga i sl.);

3) ako lice koje traži azil odbija da da izjavu o razlozima za traženje azila ili je njegova izjava nejasna ili ne sadrži navode koji ukazuju na proganjanje.

Razlozi za uskraćivanje azila

Član 31

Pravo na azil neće se priznati licu za koje postoje ozbiljni razlozi da se smatra:

1) da je počinilo zločin protiv mira, ratni zločin ili zločin protiv čovečnosti, u skladu sa odredbama sadržanim u međunarodnim konvencijama donetim u cilju predupređivanja takvih zločina;

2) da je počinilo teško krivično delo koje nije političkog karaktera, izvan Republike Srbije, pre nego što je ušlo na njenu teritoriju;

3) da je odgovorno za dela suprotna ciljevima i principima Ujedinjenih nacija.

Pravo na azil neće se priznati licu koje uživa zaštitu ili pomoć neke od ustanova ili agencija Ujedinjenih nacija, osim UNHCR-a.

Pravo na azil neće se priznati licu kome nadležni organi Republike Srbije priznaju ista prava i obaveze kao državljanima Republike Srbije.

Odbacivanje zahteva za azil

Član 33

Kancelarija za azil će odbaciti zahtev za azil bez ispitivanja da li lice koje traži azil ispunjava uslove za priznavanje azila, ako utvrdi:

1) da je lice koje traži azil moglo da dobije efikasnu zaštitu u drugom delu države porekla, osim ako se, s obzirom na sve okolnosti, ne može očekivati da to učini;

2) da lice koje traži azil uživa zaštitu ili pomoć nekog organa ili tela Organizacije Ujedinjenih nacija, osim UNHCR-a, ili mu je priznat azil u drugoj državi;

3) da lice koje traži azil ima državljanstvo treće države;

4) da lice koje traži azil može da dobije zaštitu sigurne države porekla, osim ako dokaže da za njega nije sigurna;

5) da je zahtev za azil koji je lice koje traži azil podnelo nekoj drugoj državi koja poštuje Ženevsku konvenciju ranije odbijen, a u međuvremenu nije došlo do promene okolnosti na kojima se zahtev zasnivao, ili je ranije podneo zahtev za azil drugoj državi koja poštuje Ženevsku konvenciju;

6) da je lice koje traži azil došlo iz sigurne treće države, osim ako dokaže da za njega nije sigurna;

7) da je lice koje traži azil namerno uništilo putnu ispravu, identifikacioni dokument ili drugo pismeno koje je moglo biti od značaja za odluku o azilu, osim ako navede opravdane razloge.

Pre donošenja rešenja kojim odbacuje zahtev za azil, Kancelarija za azil će ispitati stranca na sve okolnosti koje isključuju razloge za odbacivanje zahteva za azil iz stava 1. ovog člana.
Logged
Pages:  1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 22 queries.