PALUBA
February 12, 2025, 02:14:05 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dobrodošli na balkanski vojni forum Paluba.Info!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 592   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 1016306 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
dark-bullet
zastavnik I klase
*

Last Login:July 05, 2024, 07:08:11 am

« Reply #40 on: August 23, 2015, 08:49:46 am »

Usporedba nije primerena. Zna se kako se postupa sa izbeglicama i zna se kako se postupa u slucaju invazije. Država koja nije u stanju zaštiti vlastito stanovništvo pred invazijom nije više država nego smeće. Bez brige, oni koji dolaze ne gledaju na "ljudska prava" onako kao što gledaš ti. Za njih ti niti nisi čovjek nego vlasništvo, rob.
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 09:18:28 pm

« Reply #41 on: August 23, 2015, 09:04:44 am »

Svak nek ogradi svoje i karabin u ruke, čim neko od nesretnih izbjeglica pristupi da ubere glavicu kupusa proluftirajte ga bez razmišljanja, glavicu kupusa malo proprati od krvi i očistiti od sačme, ubaciti zatim u lonac sa prasećom nogicom kuhati oko sat i pol. Ajmo ljudi malo ozbiljnosti, od puno filmova neke očito hvata paranoja ili nam je ksenofobija u krvi? Nekoć davno smo mi na isti način da me prostite razhebali Rimsko Carstvo jednu od najvećih tekovina civilizacije, bar me tako učilo u školi da smo mi tamo neki barbari šta su došli sa Karpata, razbijači grobova, palikuće i pogani. Koliko trenutno izbjeglica kuca na vrata EU, tri tisuće, deset tisuća, sto tisuća, milion?
švercer011
potporučnik
*

Last Login:December 28, 2022, 04:03:11 pm

« Reply #42 on: August 23, 2015, 12:31:55 pm »

Svak nek ogradi svoje i karabin u ruke, čim neko od nesretnih izbjeglica pristupi da ubere glavicu kupusa proluftirajte ga bez razmišljanja, glavicu kupusa malo proprati od krvi i očistiti od sačme, ubaciti zatim u lonac sa prasećom nogicom kuhati oko sat i pol. Ajmo ljudi malo ozbiljnosti, od puno filmova neke očito hvata paranoja ili nam je ksenofobija u krvi? Nekoć davno smo mi na isti način da me prostite razhebali Rimsko Carstvo jednu od najvećih tekovina civilizacije, bar me tako učilo u školi da smo mi tamo neki barbari šta su došli sa Karpata, razbijači grobova, palikuće i pogani. Koliko trenutno izbjeglica kuca na vrata EU, tri tisuće, deset tisuća, sto tisuća, milion?
Nista ne bih dodao 
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 09:18:28 pm

« Reply #43 on: August 23, 2015, 01:41:08 pm »

Iskoristiti ću priliku da napišem kako je izgledao moj suživot s izbjeglicama iz BiH tokom devedesetih pa sve do sredine u mom kraju i kako sam ja to osobno doživio ;

Nesretnici ili pak sretnici koju su neplanski došli na more van sezone i van uplaćenog turističkog aranžamana su bili većinom iz djelova današnje Republike Srpske. Država im je u kratkom roku osigurala smještaj u elitnom Hotelu Lav s pet zvjezdica u Podstrani, u radničkim barakama Lavčević na TTTS-u u Splitu gdje je bila i kuhinja od istoimene firme. u Hotelu Split te u kampu u Stobreču koji je također bio u vlasništvu hotela Split. Tada sam prvi put uživo vidio Muslimane, zamotane žene kričavih marama su za mene dotada bile nepoznanica, nešto šta se viđa na televiziji. Osim njih tu je bilo i nešto Hrvata no u manjoj većini. Otpočetka je bilo "Mi" i "Oni", pa je tako ostalo i do danas, "Ni u moru vire ni u Turčina vire" govorili su stariji, Policijske intervencije u izbjegličko naselje su u početku bile svakodnevnica a nije ni čudo kad su se u Bosni jačala te iste strane, kakvog li paradoksa na jednu stranu protiv njih ratuješ na drugu si ih zbrinuo, no u ratu nema logike tako da je to sve sasvim normalno. Zavlačenje u tuđe voćnjake i povrtnjake s njihove strane je bila svakodnevnica, kasnije uz razgovor i poneku prijetnju se stanje normaliziralo, sve se svelo na povremene intervencije i obilazak pogotovo iza 95' godine, kad su neki Hrvati krenuli put Knina u "nove" domove. Djeca su odmah raspoređena u okolne škole kako je gdje bilo mjesta i suživot je mogao početi većina te djece su završila ovdje i osnovno školsko i srednje obrazovanje neki od njih i fakultete, a bilo je i onih kojima škola nije bila draga pa su ogrizli u kriminal i postali pravi majstori zanata, broj djece rođene nakon 92' tj. u izbjeglištvu u naselju ne treba ni spominjati.

Prvih godina su dolazile i humanitarne organizacije crveni križ, pogotovo crveni polumjesec, tada sam po prvi put vidio ljude u bjelim haljinama i pokrivalima na glavi, svi su govorili "To su ti sinko muđahedini" oni paze svoje, i usitinu kasnije su kolale priče da je sam Osama Bin Laden bio u Splitu tih godina. Osobno sam se prije sprijateljio s djecom Hrvatima nego Muslimanima, no i oni sami su se držali više po strani. Stariji Izbjeglice su polako pronalazili posao u ono malo firmi šta nije pojela privatizacija većinom u Škveru i naravno na najpopularnijoj baušteli tj. u građevinskom sektoru. Kako je vrijeme odmicalo neki su polako odlazili u podstanare u okolna naselja i tamo ostali do dana današnjega neki u gradu itd. Pretkraj devedesetih su izbjeglice napustile Hotel Lav koji je bio opustošen i demoliran, u zidovima nije bilo niti jednog štekera a u wc-u niti jedne špine. Kamp u Stobreču biva napušten dosta prije jer uistinu ljeta i zime nije ugodono bilo provoditi u kamp kućicama "Adria". Hotel Split je isto napušten u drugoj polovici devedesetih, radničke barake na TTTS-u su bile naseljene sve do 2002/03 godine kada su srušene a njihovi stanovnici vraćeni nazad u BiH.

Dosta izbjeglica je ovdje pronašlo novi život i neće se više nikada ni vratiti svojim domovima koji i nisu toliko daleko svega 300-tinjak km, neki od njih su i moji dobri poznanici. Val izbjeglica tj. nesretni događaji su doveli do kraha turizma u Splitu koji se oporavio tek zadnjih petnaestak s naglaskom na zadnjih pet godina. Hoteli Lav i Split su uz milijunska ulaganja stranog kapitala danas opet na nogama, naravno stranci su im i vlasnici, kamp u Stobreču je danas opet u funkciji radi već nekih desetak godina, dok su radničke barake sravnjene sa zemljom ledina na kojoj nikad ništa nije ni bilo.

Što hoću reći, s ovim postom pa najviše to da na neke događaje onako iz prve čovjek niti ima utjecaja niti odgovora, u hodu se snalazi prilagaođava i rješava problem. Javljaju se ovih dana mnogi dežurni moralizatori i licemjeri "ja bi ovako, ja bi onako" a s naših prostora autobusi danonoćno odvoze mlado stanovništvo preko granice u potrazi trbuhom za kruhom, što Njemačka, što ostale zemlje EU, a neki i preko Oceana, Amerika, Australija kome drago tj. gdje ko već ima rodbinu koja je otišla prije njega. Kunu se svi u ljubav prema domovini a istu tu domovinu godinama besramno pljačkaju i osiromašuju ili oni sami ili oni političari koje su zaokružili na izborima, boju se 3 tisuće nesretnih duša na granici, a zapitaju li se koliko godišnje odumre njihovih sunarodnjaka, koliko sela ostane opustošeno usljed negativnog prirodnog prirasta i pogrešno vođene demografske politike tj. nevođenja iste. Zgražaju se nad teroristima a do prije 20 i nešto godina ovde bio isti "Cirkus" sa identičnim "zabavnim točkama", zapita se čovjek zaslužujemo li mi Balkanci ovaj komad najljepše zemlje na kugli zemaljskoj, jesmo li samo glupi prokleti ili oboje?

« Last Edit: August 23, 2015, 02:02:43 pm by Jester » Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 10, 2022, 04:18:25 pm

« Reply #44 on: August 23, 2015, 02:52:18 pm »

Zgražaju se nad teroristima a do prije 20 i nešto godina ovde bio isti "Cirkus" sa identičnim "zabavnim točkama", zapita se čovjek zaslužujemo li mi Balkanci ovaj komad najljepše zemlje na kugli zemaljskoj, jesmo li samo glupi prokleti ili oboje?

I jedno i drugo, pa na kvadrat.
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*

Last Login:October 28, 2023, 12:43:28 pm

« Reply #45 on: August 23, 2015, 02:55:37 pm »

Nešto sam čitao da je Turska od 2011. do sada prihvatila preko dva milioina izbeglica iz Sirije.Pored njih ,tamo su sklonište našle i hiljade izbeglica iz Afganistana,Pakistana,....Trenutno  je došlo ( da li slučajno) do velike migracije prema Evropi jer im je povratak kući beznadežan potez. Neki su čekali i 4 godine i shvatili da im povratka tamo nema.Ipak je morao neko da ih podstakne na ove seobe. Da li Turska koja više ne zna šta s njima da radi ili je zeleno svetlo (prećutno) dao i neko drugi kome ovo odgovara.Evropsku nestabilnost priželjkuju neki finansijski magnati sa drugih kontinenata,računajući da će sredstva biti preusmerena u njihovo dvorište.Ovde prvo mislim na Ameriku i Evroaziju.

Samim  tim Evropa mora da odluči baš sada hoće li otvoriti novčanik za radikalne akcije po Bliskm istoku.Postoji mogućnost da ti prihvatni kampovi budu regrutni centri kroz koje bi kanalisali uhranjene i naoružane Sirijce nazad u borbu pod organizovanom komandom NATO.Svašta se priča naravno,ali neki izlaz mora da postoji...
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:February 10, 2025, 08:16:11 pm

« Reply #46 on: August 24, 2015, 09:18:29 pm »

Ukratko, kao i kod svake prethodne seobe naroda za 100-200 godina  deo migranata će se uklopiti u sredinu, neki će se stopiti sa domaćima, a bogami neki domaći će se stopiti sa dođošima. Bogami, biće tu i sukoba, mrtvih i ranjenih, rušenja i paljenja, svađa i tuča, ljubavi i mržnje (možda ipak manje rušenja i ubijanja nego u ranijim vekovima). I nastaće neka nova nacija koja će se ko zna kako zvati. Oni će se odomaćiti , napraviće novu(e) ili prošitiri neku(e) od postojećih država, pa će tvrditi da su ti od pamtiveka, da su "narod najstariji" i sl. i td. Ali, tada će opet doći neki novi "migranti" i biće "Jovo nanovo". I sve tako i tako slično, dok se od postojećih nacija i rasa ne napravi jedna - ljudska (za na primer par desetina hiljada godina).
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*

Last Login:October 28, 2023, 12:43:28 pm

« Reply #47 on: August 24, 2015, 11:29:44 pm »

Švajcarci su dekretom posle referenduma zabranili izgradnju minareta po državi.Demokratija domicilnog stanovništva uz podršku jevrejskog lobija naravno. Dakle ako ste došli u goste i želite da ostanete,mora da se igra kako mi sviramo.Ti si gastarbeiter i schluss !
Pa onda nema ni svađe ni prepirke.
gocemk
potporučnik
*

Last Login:February 06, 2025, 01:52:18 am

« Reply #48 on: August 25, 2015, 12:09:06 am »

hrvatska nije kao makedonija  videcemo kad  i u hrvatska  se pojavi jedno 4000 ' 5000 izbeglica iz Bliski Istok

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/premijer-zoran-milanovic-nece-nasiljem-rjesavati-problem-imigranata-nisu-to-vrece-kupusa-vec-ocajni-ljudi-i-necemo-ih-docekati-pendrecima---397396.html
mandalina
stariji vodnik I klase
*

Last Login:February 10, 2025, 08:51:43 am

bilo nekad i nevratilo se

« Reply #49 on: August 25, 2015, 08:05:38 am »

E sada če šengen pokazati dali je to to.
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 592   Go Up
  Print  

Jump to: