PALUBA
December 08, 2023, 08:07:48 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, Dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 [292] 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 845539 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4365 on: June 09, 2020, 07:59:48 am »Davidović: Kamp u Lipi prebukiran


Srpski povratnici u Bosanskom Petrovcu sve više strahuju za život jer u njihovim selima nikada nije bilo toliko migranata kao posljednjih dana, a nerijetko se dešava da ih domaćini zatiču u svojim kućama, zbog čega traže reagovanje nadležnih.

U blizini migrantskog kampa u Lipi, nadomak Bosanskog Petrovca, sutra će biti održan skup podrške u organizaciji Udruženja “Povratnici”, s kojeg će biti upozoreno da je potreban mnogo ozbiljniji angažman da bi se kriza i migranti držali pod kontrolom, što trenutno nije slučaj.

Predsjednik ovog udruženja, Nemanja Davidović, izjavio je za našu televiziju da se u migrantskom kampu Lipa trenutno nalazi oko 1.250 migranata.

- Kamp u Lipi nema kapacitet za toliki broj ljudi, a kada uzmemo u obzir da stalno dolaze novi migranti, shvatimo da je on prebukiran i da nije rješenje za ovu migrantsku krizu - rekao je Davidović.

On je naglasio da prema podacima obavještajnih skužbi oko 10.000 migranata čeka na granici sa Srbijom da uđe u BiH.


Sastanak srpskih udruženja i predstavnika o migrantskoj krizi

U organizaciji udruženja "Povratnici" danas će simbolično, u 5 do 12 u selu Lipa kod Bihaća, preko puta migrantskog kampa, biti održan sastanak srpskih udruženja i predstavnika Srba u federalnim organima vlasti.

Tema sastanka je sve veća migrantska kriza i proširivanje kampa na privatno zemljište u vlasništvu Srba.

izvor
izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4366 on: June 09, 2020, 09:53:31 am »20.000 migranata spremno na invaziju italijasnke obaleUprkos zatvorenim lukama Italija upozorava na novi talas migranata spreman da zapljusne njene obale! Italija je došla do saznanja da je na libijskim obalama pokret čeka najmanje 20.000 migranata. Zajedno sa Španijom, Grčkom, Maltom i Kiprom uputila je pismo EU zatraživši "obavezne kvote za distribuciju migranata u zemlje EU".

Italijanske tajne službe došle su do saznanja da su migranti u vreme zatvorenosti Italije zbog korona virusa sarađivali sa libijskim milicijama i švercerima migranata da im pomognu u pronalaženju sredstava kojima će krenuti preko mora. Neki su to uspeli i u vreme najveće pandemije, jer poslednji izveštaj Ministrastva Unutrašnjih poslova pokazuje da je i u vreme najteže pandemije u Italiju stiglo 5.461 migranata među kojima 851 maloletnik. Takođe i veći broj Tunižana, koji je stigao sa gumenjacima i barkama, samo se iskrcao na italijanske plaže.

Uzbuna je time veća jer postoje saznanja da su Libija i Turska ublažile kontrolu za one koji su spremni da krenu, tako da bi ritam polazaka ka italijanskim obalama bio veoma ubzan, a među onima koji nameravaju da se upute preko mora sve je više i Tunižana. U namerama kako da se stigne do obale jedne od zemalja EU ne biraju se sredstva. Tako su juče malteške vlasti bile primorane da dozvole iskrcavanje 425 migranata koji su boravili 40 dana na četiri iznajmljena turistička broda i držala ih u zalivu u vreme pandemije, jer su počeli da prete posadama, sada Malta traži od EU njihovo preraspoređivanje.

Nevladine organizacije koje su svele svoju aktivnost na minimum u vreme epidemije sada su najavile da se vraćaju na more kako bi ukazivale pomoć brodovima sa migrantima u nevolji a potom ih dovele u neku od zemalja EU.

Tako migranti u Italiji postaju novo vanredno stanje za zemlju, leto je očigledno najpovoljnija sezona za njihov masovni polazak, stoga zemlje potpisnice pisma upućenog EU traže da se pojača kontrola polazaka sa libijskih i tuniskih obala. Od EU se traži da migranti koji uđu na italijanske ili obale jedne od zemalja potpisnica pisma da te zemlje imaju samo obavezu u proceduri pre-skrininga koji garantuje neophodno utvrđivanje njihovog sanitarnog stanja i garantuje njihovu bezbednost a da potom budu distrubuirani u druge zemlje EU.

Italijanski ministar Unutrašnjih poslova Lućana Lamorđeze ovih dana odlazi u Tunis da razgovara sa tamošnjim vlastima o već ranije potpisanoj saradnji o povratku u zemlju neregularnih migranata koji su stigli iz Tunisa jer su u vreme pandemije bili zaustavljeni letovi prema toj zemlji, a u Italiji postoji veliki broj onih koji su pre toga dobili odluku o izbacivanju iz zemlje.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4367 on: June 10, 2020, 07:44:59 am »"Onog momenta kada su zabrane ukinute, migranti nastavili ka EU"


Onog momenta kada su zabrane kretanja ukinute, migranti nastavili da pokušavaju da pređu u EU, prenela je MTI.

Tokom pandemije koronavirusa, evropske zemlje preduzele su veoma striktne mere na granicama, što je rezultovalo smanjenim saobraćajem na španskoj, italijanskoj i balkanskoj migrantskoj ruti, rekao je savetnik za bezbednost premijera Mađarske Ðorđi Bakondi.

Kako je sinoć prenela agencija MTI, on je dodao da su, međutim, onog momenta kada su zabrane kretanja ukinute, migranti nastavili da pokušavaju da pređu u EU.

Prema podacima, promet migranata bio je veći nego prošle godine u isto vreme i ove je godine registrovano 10.805 pokušaja ilegalnih prelazaka mađarske granice. Više od 2.000 ulazaka je sprečeno, a više od 8.000 je vraćeno na drugu stranu ograde na mađarsko-sprskoj granici, rekao je Bakondi.

On je dodao da će migranti biti zaustavljeni kada za to bude postojala politička volja.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4368 on: June 10, 2020, 07:57:43 am »U Mrežnici pronađena dva tijela migranata


PU Karolvačka objavila je danas da je pronašla tijela u rijeci Mrežnici na području opštine Barilović.

- U rijeci Mrežnici na području Barilovića, juče su pronađena dva tijela nepoznatih muških osoba - navala je policija.

Kako je istaknuto, u cilju utvrđivanja okolnosti stradavanja i identiteta policija provodi kriminalističku istagu. Prema još nepotvrđenim informacijama, riječ je o migrantima koji su nastradali pri pokušaju prelaska rijeke.

Tijela stradalih su prevezena na Zavod za sudsku medicinu u Zagreb, gdje se očekuje identifikacija.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4369 on: June 10, 2020, 08:01:19 am »Migrante iz kampa u Lipi vratiti u zemlje porijekla


Predstavnici srpskih udruženja i Srba u organima vlasti u Federaciji BiH i mještani srpskog sela Lipa, između Bosanskog Petrovca i Bihaća, zaključili su danas da je potrebno da migranti smješteni u kamp u ovom selu budu što prije vraćeni u zemlje porijekla.

Na sastanku je ukazano na brojne probleme sa kojima se suočavaju mještani ovog i okolnih sela.

Iz Udruženja "Povratnici", koje je organizovalo današnji sastanak u selu Lipa simbolično u pet minuta do 12.00 časova, kažu da je potrebno usmjeriti pažnju na probleme sa kojima se suočavaju i Srbi i Bošnjaci na ovom području.

- Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu dostigla je vrhunac. Šteta koju migranti prave stanovnicima kantona je ogromna - rekao je Srni predsjednik Udruženja Nemanja Davidović.

On naglašava da je hitno potrebno da Predsjedništvo BiH započne pregovore o readmisiji migranata u njihove zemlje porijekla.

- Pored zahtjeva da se migranti vrate u zemlje porijekla, tražimo i da se poboljšaju uslovi rada zaposlenih u MUP-u Unsko-sanskoga kantona - istakao je Davidović.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da se problem pojavio na samom početku izgradnje migrantskog kampa u Lipi.

- Kada je počela izgradnja kampa, prešlo se kroz srpsku zemlju, a da niko nije pitan. Kamp je izgrađen na zemlji koja je nekada pripadala Srbima, a sada je uvedena drugačije. Ta parcela zemlje sada nosi naziv `džamija` i smatram da to nimalo nije slučajno - rekao je Radanović.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta naveo je da migranti bježe iz kampa u Lipi i lutaju po selima, što stvara strah među stanovnicima Unsko-sanskog kantona.

- Nećemo dopustiti da se ikada više desi Lipa. Zanimljivo je da su svi ti migranti u Lipi potencijalni vojnici koji lutaju po srpskim selima - istakao je Broćeta.

Sastanku, održanom u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg prekoputa migrantskog kampa, prisustvovali su i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Dragana Damjanović i Aleksandar Štrbac, načelnici opštine Drvar Dušica Runić, Glamoča Nebojša Radivojša, Istočnog Drvara Milka Ivanković, srpski ministri u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta i Miloš Bauk, predsjednik inicijative srpskih udruženja u FBiH Mile Marčeta.Lipa: Zaustaviti širenje migrantskog kampa na privatno zemljište Srba


U selu Lipa kod Bihaća održan je sastanak srpskih udruženja i predstavnika Srba u federalnoj vlasti, zbog proširivanja migrantskog kampa na privatno zemljište Srba.

Ne odustaju od namjere da sačuvaju sela, u kojima su migranti dobili sve o čemu su povratnici oduvijek sanjali.

U Hramu Presvetog Vaznesenja Gospodnjeg služen je moleban za spasenje Krajine i pravoslavnog naroda.

Poziv za pomoć i zaštitu Srba upućen je sa sastanka u srpskom selu Lipa, gdje je sada migrantski centar. Lipljani kažu da je pandemija zloupotrebljena kako bi bio formiran kamp u srpskom povratničkom selu.

Strahuju za bezbjednost.

- U subotu su bile Zadušnice i moja je sestra dolazila ovdje, pošto mi održavamo groblje. Nije uspjela ni trimer izvući iz auta od njih da pokosi to groblje, okrenula se i otišla - priča Јelka Јević.

Migrantski kamp po katastru izgrađen je na imovini grada Bihaća. Međutim, po gruntovnim knjigama, koje su spaljene u Drugom svjetskom ratu, ovo je bila srpska imovina.
This is a modal window.The media playback was aborted due to a corruption problem or because the media used features your browser did not support.

- Ono što zabrinjava je to da je neko uspio da promijeni naziv jedne parcele. Dakle jedna parcela je dobila novo ime prije godinu dana - pojašnjava Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. Dodaje da se parcela prije zvala gradilište a sad se zove džamija.

Predstavnici Srba na federalnom nivou vlasti dugo upozoravaju na ove probleme, na koje su, kažu, u Federaciji gluvi.

- Mi jedino što sada možemo, kada je kamp već postavljen, da pozovemo sve naše predstavnike, od tročlanog Predsjedništva, gospodina Dodika, pa sve po hijerarhiji i u Federaciji koliko nas ima, da pokušamo zaustaviti dalje širenje kampova i uzurpiranje srpske imovine - ističe Goran Broćeta, delegat iz srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH.

Zahtijevaju da se kamp ogradi, kako bi migrante držali pod kontrolom. Kamp je udaljen svega 300 metara od pravoslavne crkve.

- Naši stavovi koje smo usaglasili jesu da Predsjedništvo BiH neodložno započne razgovore o readmisiji migranata u njuhove zemlje porijekla jer je to stvarno neophodno. Došli smo do vrhunca migrantske krize u USK, a prema najavama naših obavještajnih službi to nije ni blizi šta će nam tek biti - navodi Nemanja Davidović, predsjednik Udruženja "Povratnik" USK.

Od Vlade USK zatraženo je da isplate neizmirene plate i za 10 odsto ih povećaju pripadnicima MUP-a USK, koji brinu o bezbjednosti srpskih povratnika.


izvor
izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4370 on: June 10, 2020, 08:03:29 am »Cvijanović: Migrantska kriza je mnogo dublji problem nego što izgleda


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ukazala je da je problem u vezi sa migrantskom krizom daleko dublji nego što izgleda na prvi pogled.

- Upozorenja bivšeg ministra bezbjednosti /u Savjetu ministara/ Fahrudina Radončića da SDA neće da sarađuje u vezi sa migrantima je ozbiljno pitanje. Umjesto da ta stranka pokloni povjerenje svom ministru koji ukazuje na određene neregularnosti, oni poklanjaju povjerenje nekoj državi koja neće da pošalje povratnu informaciju o njihovim državljanima koji su došli kao migranti u BiH. Neće da kažu ko su oni, da li su bezbjednosno rizični, da li su učestvovali u terorističkim napadima ili u nekim vojnim akcijama - istakla je Cvijanovićeva.

Navodeći da razumije zašto je Radončić podnio ostavku, Cvijanovićeva je rekla da je on ukazao na veoma ozbiljnu stvar, a to je da u BiH ulaze migranti i da nema saradnje sa njihovim matičnim državama u vezi sa utvrđivanjem identiteta.

- Ovo nije humanitarna priča već ozbiljan problem o kojem, ponovo, ove razne diplomate koje rade u BiH žmire na jedno oko. Zašto to rade? Pričaju nam kako trebamo da budemo solidarni i primimo migrante u Republiku Srpsku. Ako su bezopasni, pa što ih oni ne prime u svoje države? Imaju bolje službe, bolju ekonomsku i socijalnu sliku. Šta je problem - upitala je Cvijanovićeva i ponovila da nema smještanja migranata na teritoriji Republike Srpske.

Ona je za "EuroBlic" navela da se od institucija na nivou BiH traži apsolutno ozbiljnost u smislu provjere identiteta, utvrđivanja bezbjednosne istorije i svega drugog što je u vezi sa svakim licem koje dolazi u BiH.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4371 on: June 11, 2020, 07:23:49 am »Najmanje 30 migranata utopilo se u blizini Tunisa


U blizini tuniske obale potonuo je brod koji je prevozio migrante, a najmanje tridesetoro putnika se udavilo.

Brod se prevrnuo blizu luke Sfaks, saopštila je Nacionalna garda Tunisa. Juče je na obalu isplivalo 22 tela, uključujući 19 žena i dva deteta. Ostala tela pronađena su kako plutaju u vodi nakon što je brod potonuo, prenosi AP.

Većina žrtava je iz Obale Slonovače, sem kapetana koji je državljanin Tunisa. Prema nekim izveštajima, na brodu su bila 53 migranta, ali sva tela još nisu pronađena.

Agencija za izbeglice UN saopštila je da je u prva četiri meseca ove godine broj pokušaja migranata da se domognu italijanske obale veći za 150 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim prosekom.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4372 on: June 11, 2020, 10:36:15 am »Deset migranata uhvaćeno dok su pokušavali da uđu u Mađarsku


Deset migranata iz Avganistana uhvaćeno je dok su pokušavali da pređu granicu sa Mađarskom, saopštila je danas rumunska pogranična policija.

Među migrantima je bilo troje maloletnika, a uhvaćeni su 400 metara od granice, prenosi Adjerpres.

Punoletni migranti starosti su izmedju 18 i 24 godine, dok su maloletni starosti 15 i 16 godina, a kako su rekli prilikom ispitivanja plan im je bio da stignu u Zapadnu Evropu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4373 on: June 12, 2020, 10:07:31 am »U brodolomu kod Tunisa stradalo 52 migranta


Pedeset dve osobe, uglavnom migranti iz podsaharske Afrike, nastradali su u potapanju njihovog čamca kod obale Tunisa.

Prema izjavama koje su prikuple tuniske vlasti migranti su u ilegalnom čamcu krenuli iz tuniskog grada Sfaksa ka Italiji u noći od 4. na 5. juni, sa 53 osobe na plovilu.

Već u utorak su ribari upozorili vlasti da su pronašli tela kako plutaju kod ostrva Kerkenah, blizu Sfaksa. Danas je pronađeno još 17 tela čime je ukupan bilans dostigao 52 mrtva, među kojima najmanje 24 žena, rekao je regionalni direktor za zdravlje u Sfaksu Ali Ajadi. Jedna osoba se vodi kao nestala.

Već su počele sahrane nekih od tih migranata, rekao je taj zvaničnik.

Žrtve su osobe poreklom iz podsaharske Afrike prema prvim zaključcima obdukcije i prema svedočenjima drugih kandidata za egzil.

Kapetan broda 48-ogodišnji Tunišanin, poreklom iz Sfaksa, je među poginulim, a sud je zaključio da se radi o brodolomu.

Otvorena je istraga da se pokuša identifikacija organizatora tog ilegalnog prelaska.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4374 on: June 12, 2020, 10:20:43 am »Novo svedočenje o nasilju hrvatske policije prema migrantima - mučili ih satimaAmnesti internešenal je izvestio danas o navodnom policijskom zlostavljanju migranata na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prenose hrvatski mediji.

'U zastrašujućoj eskalaciji policijskih kršenja ljudskih prava na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, nedavno je skupina migranata zavezana, brutalno pretučena i mučena od strane policijskih službenika koji su se rugali njihovim povredama i razmazali im hranu po krvavim glavama kako bi ih ponizili'', piše danas Amnesti internešenal.

Objavili su svedočenja šestorice muškaraca iz grupe od 16 pakistanskih i avganistanskih azilanata koje je navodno hrvatska policija uhapsila u noći s 26. na 27. maja u blizini Plitvičkih jezera dok su pokušavali da uđu u zemlju kako bi došli do zapadne Evrope.


''Molili smo ih da prestanu''

Muškarci su ispričali da je između osam i deset ljudi, obučenih u crne uniforme identične onima koje koristi hrvatska specijalna policija, pucalo iz oružja u vazduh i udaralo migrante metalnim palicama i hvataljkama.

Tvrde da su im potom na krvave glave trljali kečap, majonez i šećer koje su pronašli u jednom od ranaca.

''Molili smo ih da prestanu i smiluju se. Bili smo vezani, nismo mogli da se mrdnemo, bili smo poniženi. Nije bilo razloga da nas udaraju i muče. Snimali su nas svojim telefonima, pevali i smejali se'', rekao je za Amnesti Pakistanac Amir, kojem su slomljeni ruka i nos, a dobio je i ubode na zadnjoj strani glave, kao i modrice po celom licu i rukama.


EU više ne sme da ignoriše nasilje

Predstavnici Amnesti internešenala razgovarali su i sa lekarima koji su lečili muškarce i članovima nevladine organizacije (NGO) koji su svedočili njihovim povredama.

''Evropska unija više ne može da ćuti i namerno ignoriše nasilje i zlostavljanja od strane hrvatske policije na spoljnim granicama zemlje. Njihovo ćutanje omogućava, pa čak i ohrabruje, počinitelje ovakvih zlostavljanja da nastave bez posledica. Evropska komisija mora da istraži najnovije izveštaje zastrašujućeg policijskog nasilja nad migrantima i azilantima", rekao je nakon ovog incidenta Masimo Morati, zamenik direktora Kancelarije za Evropu Amnesti internešenala.

Desetak muškaraca te je noći zadobilo teške povrede. Tridesetogodišnjem Tariku obe ruke i jedna noga su u gipsu, a ima i vidljive posekotine i modrice na glavi i licu, piše Amnesti.

"Nisu nam dali priliku da išta kažemo kada su nas uhvatili. Samo su nas počeli udarati. Dok sam ležao na zemlji udarili su me u glavu zadnjim delom pištolja i počeo sam da krvarim. Pokušao sam da zaštitim glavu od udaraca, ali počeli su da me udaraju po rukama metalnim šipkama. Padao sam u nesvest ostatak noći'', rekao je Tarik.

Nakon gotovo pet sati neprekidnog zlostavljanja, migranti su predati hrvatskoj graničnoj policiji, koja ih je prevezla blizu granice s Bosnom i Hercegovinom u dva kombija pre nego što im je naredila da pešače.

"Bili su u šoku kad su videli u kakvom smo stanju. Bili smo natopljeni krvlju i jako potreseni. Jedva smo mogli da stojimo, kamoli satima da hodamo do Bosne. Ali rekli su nam da idemo. Rekli su nam da nosimo dečke koji nisu mogli hodati i samo odemo", rekao je jedan od muškaraca Amnestiju.

Lekar hitne pomoći na medicinskoj klinici u Velikoj Kladuši, koji je lečio muškarce nakon što su uspeli da dođu do kampa, rekao je Amnesti internešenalu da su svi imali povrede na potiljku, koje bi mogle nastati udarcem tupim predmetom.

Većina je imala višestruke prelome, povrede zglobova, povrede pluća, posekotine i modrice, a nekoliko ih je traumatizovano.

Lekar je kazao i da im je oko 60 odsto migranata i tražitelja azila koje su lečili reklo da ih je povredila hrvatska policija.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4375 on: June 12, 2020, 10:25:17 am »Oglasilo se hrvatsko ministarstvo nakon navoda da policija muči migrante


Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske oglasilo se nakon izveštaja "Amnesti internešenala" o ponašanju hrvatske policije prema migrantima.

Kako piše u saopštenju hrvatskog ministarstva, i sada se bez dokaza za povređivanje migranata optužuje hrvatska policija.

Ministarstvo je navelo da odbija ove navode.

"Ovoga puta se navodno policijsko postupanje dogodilo krajem maja na području Plitvičkih jezera i tom su prilikom ti nezakoniti avganistanski i pakistanski migranti bili vezani za stabla, zlostavljani nožem, pucanjem u nebo i u tlo, tučeni kundacima i na kraju namazani majonezom, kečapom i šećerom po kosi. Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto niti da ima motiv za to", nbavodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, prenosi Indeks.

Prethodno je Ministarstvo BiH utvrdilo da je da je policija ranije rešava sukob migranata kada je nekoliko migranata bilo povređeno.

"Osobe koje se u svom svakodnevnom radu susreću s migrantskom populacijom dobro poznaju obrazac međusobnog obračunavanja među migrantskom populacijom, posebno između državljana Afganistana i Pakistana. Međutim, uprkos vemu gore iznesenom sve javno iznete optužbe potrebno je proveriti pa će tako biti i u ovom slučaju", dodaje se u saopštenju.Hrvatska policija: Nije tačno


Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske odbacilo je u četvrtak navode iz izveštaja Amnesti internešenala, koji je hrvatsku policiju otužio da muči migrante.

Ovo nije prvi put da se u međunarodnoj javnosti pojavljuju fotografije i svedočenja migranata o brutalnosti hrvatske policije, a u saopštenju ministarstva navodi se da su fotografije, koje optužuju hrvatsku policiju objavljene prema, kako kažu, "već ustaljenoj praksi i bez dokaza".

Navode da odbijaju pomisao da bi hrvatski policajac napravio tako nešto niti da ima motiv za to.

Podsetili su da su u prošloj verziji optužbi policajci, kako navode, navodno sprejom crtali krstove na glavama migranata.

Te navode su, kažu, razumeju kao neku simboliku u vreme meseca Ramazana, ali im ova sa kečapom, majonezom i šećerom, "nije jasna".

"Ako bi ljudi u crnom, kao što se insinuira, trebalo da budu pripadnici hrvatske Specijalne policije podsetićemo da su upravo oni zaslužni za mnoga spašavanja nezakonitih migranata, žena i dece na nepristupačnim planinama Hrvatske i to u najtežim uslovima na terenu", navodi se, između ostalog, u saopštenju MUP.

Prethodno je Amnesti internešnal objavio da je hrvatska policija mučila grupu igranata na granici sa BiH prošlog meseca.

U saopštenju Ai se navodi da je 16 ljudi iz Avganistana i Pakistana udarano nogama, pretučeno, vezano, a potom im je po povredama razmazana hrana.

Navodi se da su 10 migranata zadobili teške povrede, uključujući prelome kostiju i povrede glave, a da jsu jednom od njih sada potrebna invalidska kolica.

Zlostavljenje se, prema AI dogodilo u noći između 26. I 27. maja nedaleko od Plitvičkih jezera.


izvor
izvor
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 656


« Reply #4376 on: June 12, 2020, 10:30:26 am »

Znam ljude koji rade na granici i to su sve ozbiljni profesionalci. Ove optuzbe nemaju veze sa istinom i osmisljene su zbog pokusaja "omeksavanja" granica
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4377 on: June 12, 2020, 12:31:47 pm »Krijumčarili ljude iz Afrike - uhapšena grupa od 12 članova


Španska policija saopštila je danas da je razbila veliku organizaciju trgovine ljudima koja je krijumčarila ljude iz Afrike za Evropu.

Sumnja se da je ta grupa dovela oko 1.000 ljudi, uključujući decu i trudnice, iz podsaharske Afrike u Španiju. Odatle su oni raspoređeni između Francuske, Nemačke i Belgije, navodi se u saopštenju policije. Svaka prokrijumčarena osoba morala je da plati toj grupi najmanje 500 evra.

Lanac je organizovan iz Katalonije u Španiji, a vodili su ga najvećim delom ljudi iz podsaharske Afrike.

U policijskoj operaciji, u kojoj su učestvovale vlasti iz Španije, Francuske, Nemačke, Holandije, Belgije i Portugala, uhapšeno je 12 ljudi.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4378 on: June 12, 2020, 12:51:18 pm »Linta: Učiniti sve da se zatvori migrantski centar u srpskom selu Lipa


Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta smatra da treba učiniti sve da se zatvori migrantski centar u srpskom selu Lipa na području opštine Bihać, te upozorio na opasne namjere bošnjačkih vlasti da osnuju nove centre u ovoj opštini, ali i u Bosanskom Petrovcu.

Linta navodi u saopštenju da su vlasti Unsko-sanskog kantona ovaj migrantski centar otvorile za vrijeme epidemije virusa korona suprotno volji malobrojnih srpskih povratnika i Srba koji su rodom i porijeklom sa ovog područja, i na taj način su izbjegli najavljene opravdane proteste Srba.

Nažalost, dodao je on, postoje opasne namjere bošnjačkih vlasti da se u narednom periodu, ne samo proširuju kapaciteti migrantskog centra u Lipi, već da se u okolnim srpskim selima na području opština Bihać i Bosanski Petrovac čak osnivaju novi kampovi.

- Apsolutno je jasno da je cilj bošnjačkih vlasti da se naseljavanjem velikog broj migranata iz Pakistana, Avganistana i drugih zemalja uzurpira i otme srpska imovina, isele malobrojni srpski povratnici i spriječi povratak barem dijela protjeranih Srba - ocijenio je Linta.

On ističe da brojne činjenice pokazuju da migranti stvaraju velike probleme, ne samo Srbima, već i Bošnjacima na području Unsko-sanskog kantona.

- Migranti masovno bježe iz kampa i nekontrolisano se kreću po srpskim selima što izaziva uznemirenost i strah za vlastitu bezbjednost kod srpskih povratnika, ali i bošnjačkog stanovništva - napominje Linta.

On dodaje da postoje brojni primjeri da migranti obijaju i pljačkaju kuće, što sve više dovodi do jačanja napetosti i tenzija na tom području.

- Јedino pravo i trajno rješenje jeste da se migranti vrate u države odakle su došli, ali je očigledno da se bošnjačke vlasti na čelu sa SDA Bakira Izetbegovića suprotstavljaju njihovoj deportaciji jer migrantsko pitanje žele da koriste u svrhu ostvarenja svojih šovinističkih i islamističkih ciljeva - istakao je Linta.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4379 on: June 13, 2020, 06:28:15 am »Uhapšeni Nigerijci osumnjičeni za trgovinu ljudima u Italiji


Italijanska policija uhapsila je 10 Nigerijaca optuženih da su organizovali lanac trgovine ljudima.

Oni su navodno koristili vudu rituale i obećavali posao kako bi namamili migrante u Italiju, gde su ih terali na prostituciju. Policija u Kataniji na Siciliji saopštila je da su žrtve, uključujući i maloletnike, platile čak 25.000 evra za rizično putovanja od Nigerije do Libije, a potom preko Sredozemnog mora za Italiju, preneo je AP.

Pre nego što su napustili Nigeriju, bili su podvrgnuti ritualu koji je uključivao zakletvu da neće pričati ili bežati i da će vratiti troškove puta u Evropu, navodi se u saopštenju policije.

Policija u Italiji je procenila na osnovu novčanih transakcija otkrivenih tokom istrage da su osumnjičeni trgovci ljudima zaradili više od 1,2 miliona evra. Među osumnjičenima je pet muškaraca i pet žena, a traga se za još četiri osobe. Policija je saopštila da su organizatori lanca bili pažljivi, tako da žene nisu plaćale svojim "madam" direktno u Italiji.

Oni su uplaćivali novac regrutima ili njihovim porodicama u Nigeriji, koji bi potom isplatili novac lokalnim regrutima. Policija je identifikovala 20 žrtava lanca trgovine ljudima, koji je imao ogranke u Nigeriji, Libiji, Italiji i drugim evropskim zemljama.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 [292] 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.