PALUBA
May 22, 2024, 09:58:24 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 [293] 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 920659 times)
 
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4380 on: June 14, 2020, 07:46:49 am »Brodolom kod Libije, strahuje se da se utopilo 10 migranata


Brod sa tridesetak migranata koji je plovio ka Evropi prevrnuo se danas u Sredozemnom moru, desetak osoba se vodi kao nestalo.

Strahuje se da su se utopili, rekao je portparolka Međunarodne organizacije za migracije Safa Misehli.

Ona je rekla da se brodolom dogodio kod lučkog grada Zavija koji se nalazi na 48 kilometara zapadno od Tripolija, prenosi AP.

Među nestalima je i dvoje dece, dodala je. Spaseno je najmanje 20 migranata iz Čada, Nigerije, Egipta i Sudana i oni su vraćeni u Libiju.

"Pretraga se nastavlja kako bi se pronašla tela", rekla je Misehli i dodala da migranti nisu imali prsluke za spasavanje, da je brod bio u lošem stanju i da se prevrnuo ubrzo po polasku.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4381 on: June 15, 2020, 07:37:13 am »Masovna tuča migranata u kampu Miral: Jednom se bore za život


U migrantskom kampu "Miral" u Velikoj Kladuši danas je došlo do masovne tuče. Kako saznaje "Avaz" jedan od migranata je zadobio teške povrede nanete nožem.

Do dolaska hitne pomoći, policajci su mu pružili prvu pomoć.

Kako saznajemo, sukobile su se dve veće grupe a opći haos sprečilo je interno obezbeđenje i policija.

"Jednom migrantu se bore za život. Odvezen je u hitnu pomoć u Velikoj Kladuši", kazao je izvor "Avaza".

Policija je uhapsila jedno lice a u trenutku kada su kolima prišli kapiji, migranti su srušili i kapiju.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4382 on: June 15, 2020, 09:42:17 am »
Umro ranjeni migrant?


U migrantskom kampu Miral u Velikoj Kladuši došlo je do sukoba između najmanje dvojice migranata, od čega je jedan zbog težih povreda preminuo. Policija je počinioca privela, ali ostali migranti silom žele napustiti kamp, atmosfera je napeta.

U tuči je korišteno hladno oružje, najverovatnije nož, a uleatvovale su najmanje dve osobe. Policija ispituje da li ih je bilo više.

Migranti su se pobunili zbog policijskog uviđaja, pokušali pritom da spreče istražnje radnje i sruše ogradu iza koje su se nalazili, ali policija je brzo smirila situaciju.

Iako zvanični izvori nisu potvrdili smrt migranta, očevidac Ammar Mujakić potvrdio je crni scenario.

To je potvrda da se uzavrela situacija otima kontroli i da napokon treba pronaći neko rešenje.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4383 on: June 16, 2020, 12:20:51 pm »Ponovo "najezda" migranata na rutama u EvropiBroj migranata koji su krenuli ka Evropi znatno se povećao u maju, posle rekordnog pada prethodnog meseca zbog pandemije korona virusa.

Kako je saopštila Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fonteks, na zapadnobalkanskoj ruti u maju je registrovano više od 900 ilegalnih prelazaka, što je 10 puta više nego u aprilu.

U prvih pet meseci 2020. broj ilegalnih prelazaka na tom putu povećao se za 50 odsto u odnosu na isti periodu 2019, na više od 6.900.

Ukupan broj ilegalnih prelazaka granica na glavnim migracionim rutama u Evropi dostigao je 4.300 u maju, navodi se u saopštenju.U aprilu je registrovano 900 ilegalnih prelazaka, što je bilo za 85 odsto manje nego u martu i najmanje od 2009. godine, od kada Fronteks prikuplja podatke.

U prvih pet meseci 2020. godine bilo je ukupno 31.600 ;ilegalnih prelazaka granica, što je šesto odsto manje nego u istom periodu 2019, saopštio je Fronteks 15. juna.

Glavna migraciona ruta je i dalje preko istočnog Mediterana, ali je porastao broj migranata koji idu preko centralnog Mediterana i Zapadnog Balkana u poredjenju sa 2019.

Na istočnomediteranskoj ruti u maju je registrovano 1.250 ilegalnih prelazaka, uglavnom migranata iz Avganistana. Ali je u periodu od januara do maja taj broj bio za 28 odsto manji u odnosu na prvih pet meseci 2019 - 12.700.U istom periodu, broj migranata koji su išli preko centralnog Mediterana se u poredjenju sa 2019. povećao tri puta na 5.500, a samo u maju ih je bilo oko 1.000, što je za 40 odsto više nego u aprilu. To su bile uglavnom izbeglice iz Bangladeša, Obale Slonovače i Sudana.

Veliki pad broja ilegalnih prelazaka granice u aprilu najvećim delom je bio posledica mera zbog pandemije korona virusa.

Najmanje migranata tada je otkriveno na istočnomediteranskoj ruti, njih oko 40, što je za 99 odsto manje nego u martu. U regionu Zapadnog Balkana zabeležen je pad od 94 odsto, dok je na ruti preko centralnog Mediterana u aprilu bilo 250 slučajeva ilegalnog prelaska granice, što je pad od 29 odsto u odnosu na mart.

izvor
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #4384 on: June 17, 2020, 09:12:46 pm »

Туча миграната испред ''стакленца'' у Београду. Користили ножеве.

У месту поред Бања Луке, мигранти отворили ватру на полицијског службеника. Одакле им оружије?
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4385 on: June 18, 2020, 07:49:30 am »Oko 100 migranata u moru, neki vraćeni na kopno gde padaju bombe


Brod nemačke nevladine organizacije "Si voč" (Sea Watch) spasao je danas oko sto migranata kod obale Libije, saopštila je ta organizacija.

"Si voč" tri je pritekao u pomoć jednom brodu na 29 nautičkih milja od libijske obale kod mesta Zavija, oko 40 kilometara zapadno od Tripolija, navela je ta organizacija na Tviteru.

Na brodu je bilo oko sto ljudi među kojima i žene i deca. "Više spasenih je odmah dobilo medicinsku pomoć", naveo je izvor.

Tokom operacija spasavanja, kako je navedeno, stigao je gliser libijske obalske straže koji bi brod sa migrantima pogurao ka kopnu da oni nisu intervenisali.

Prema saopštenju italijanske grupe Mediteranea, koja iznajmljuje drugi humanitarni brod koji patrolira tom zonom "Mare Jonio", gliser italijanske obalske straže je uhvatio drugi čamac sa migrantima danas pre podne u zoni kod Tripolija.

Kako je navedeno, oni su nemoćno prisustvovali kako libijska milicija interveniše i mimo svih međunarodnih konvencija vraća migrante na kopno gde padaju bombe i odakle su hteli da pobegnu.

Posle forsirane pauze od dva meseca u italijanskim lukama gde su ih italijanske vlasti držale zbog "tehničkih razloga", brodovi "Mare Jonio" i "Si Voč tri" ponovo su zaplovili početkom juna da patroliraju centralnim Sredozemljem. Sa dolaskom leta i boljim uslovima plovidbe mogao bi da se poveća broj pokušaja prelaska te zone iz Libije narednih nedelja.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4386 on: June 18, 2020, 08:38:02 am »Pronađeno 17 migranata koji su pištoljem prijetili policiji


Policija Republike Srpske pronašla je sedamnaest migranata koji su pobjegli prilikom policijske intervencije pripadnika Policijske uprave Banjaluka u mjestu Klašnice, saznaje RTRS.

Policijskoj upravi Banjaluka ranije danas je prijavljeno da se u napuštenoj kuću u Klašnicama nalaze migranti.

- Prilikom dolaska policijske patrole grupa migranata je uspjela da pobjegne u nepoznatom pravcu, uperivši pištolj prema policijskoj službenici - rekla je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske.

U potragu za grupom migranata bili su angažovni službenici Policijske uprave Banjaluka i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Žandarmerije MUP-a Srpske, kao i Helikopterski servis.Klašnice: Uhapšeno 17 migranata koji su prijetili policiji


Brzom intervencijom pripadnika Policije Republike Srpske pronađeno je ukupno 17 migranata na širem području Klašnica, čime je potraga završena, rekla je načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović.

Miljanovićeva je naglasila da je o ovom događaju obaviještena Služba za poslove sa strancima, kao i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji je napad migranata vatrenim oružjem na policijsku službenicu okvalifikovao kao krivično djelo napad na službeno lice za vrijeme obavljanja službene dužnosti.

Nakon dojave da se u napuštenoj kući kod mosta u Klašnicama kod Laktaša nalaze ilegalni migranti, taj objekat je kontrolisala policijska patrola. Tom prilikom migranti su, koristeći vatreno oružje, pobjegli u nepoznatom pravcu.

Objekat u kojem su se skrivali migranti nalazi se u neposrednoj blizini izrazito promentne saobraćajnice. Iako je od nje udaljen samo 100-nak metara gotovo da ga nije moguće uočiti zboh guste šume.

- Prilikom dolaska policijske patrole grupa migranata je uspjela da pobjegne u nepoznatom pravcu, uperivši pištolj prema policijskoj službenici - rekla je Miljanovićeva.

U munjevitoj i uspješnoj potrazi za grupom migranata bili su angažovani službenici Policijske uprave Banjaluka i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Žandarmerije MUP-a Srpske i Helikopterski servis.


izvor
izvorLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4387 on: June 18, 2020, 08:40:21 am »Migrantska kriza zahtijeva multiagencijska rješenja


Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Јović i šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler naglasili su da je migrantska kriza globalni i kompleksni problem koji podrazumijeva globalna i multiagencijska rješenja.

Јović i Zatlera su na današnjem sastanku u Sarajevu istakli da je riječ o pitanju koje se tiče svih na nivou BiH, a posebno humanitarni aspekt ovog problema, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Sagovornici su naglasili potrebu donošenja Akcionog plana za suzbijanje ilegalnih migracija u BiH koji se nalazi u proceduri Savjeta ministara, a razgovarano je i o angažovanju pripadnika Fronteksa na pomoći bezbjednosnim snagama BiH.

Na sastanku je pozitivno ocijenjen dosadašnji rad policijskih agencija u borbi protiv migracija, koji se uprkos nedovoljnim kadrovskim i materijalnim sredstvima, uspješno suprotstavljaju ovom problemu.

Јović i Zatler su apostrofirali i podržali sve naredne korake ranije dogovorene saradnje sa EUROPOL-om, koji su bili godinama u zastoju a odnose se na potpisivanje instrukcije o pitanjima od važnosti za provođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om, slanje oficira za vezu iz BiH u sjedište u Hagu, kao i druga tehnička pitanja o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke, kao što je preseljenje opreme iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u prostorije Ministarstva bezbjednosti.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4388 on: June 18, 2020, 08:43:20 am »Počela saslušanja zbog nelegalnih viza Pakistanaca


U Centralnoj istražnoj kancelariji Granične policije BiH u proteklih nekoliko dana saslušano je 15 osoba zbog afere koja se odnosi na izdavanje ulaznih nelegalnih viza državljanima Pakistana u BiH, piše "Dnevni avaz".

Prema saznanjima lista, sve te osobe svjedočile su o saznanjima ko je i kako omogućio izdavanje turističkih viza za dolazak Pakistanaca u BiH, a koje su kasnije iskorištene za odlazak u zemlje EU. Utvrđeno je da im je BiH bila tranzit za lakši odlazak u Evropu.

Saslušanja i provjere započeti su prema naredbi Tužilaštva BiH, kojem je Granična policija lani proslijedila izvještaj o ovim nezakonitostima.

Kako je nezvanično potvrđeno, sada se utvrđuje ko je u BiH pakistanskim državljanima slao garantna pisma, na osnovu kojih su dobijali turističke vize, a za koje je utvrđeno da su falsifikovane.

Pakistanci su imali rezervisan i smještaj u tri sarajevska hotela, od kojih je jedan na Ilidži, a dva u centru grada.

"Avaz" saznaje da su iskaze već dale odgovorne osobe tih hotela, ali i zaposleni, recepcionari i menadžeri zaduženi za finansije. Poziv je upućen i njihovim vlasnicima s ciljem da se sve razjasni.

List navodi da je nedavno saslušan i bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, a potvrđeno je da su iskaz dali i njegov pomoćnih, te tri zaposlena jedne policijske agencije. Utvrđeno je da je dolazak jednog Pakistanca u Sarajevo koštao i do 36.000 evra, a u cijenu su bili uračunati prevoz i smještaj.

Ambasador BiH u Pakistanu je Sakib Forić, a o ovoj aferi prvi je progovorio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da je ambasador falsifikovao vize za 3.000 Pakistanaca, koji sada predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po BiH.

Iako je Forić te informacije demantovao, podatak da je Tužilaštvo pokrenulo istragu i počelo provjere govori o ozbiljnosti ove informacije.

Tužilaštvo BiH i Granična policija istražuju i ko je izdavao i uzimao velike sume novca za dolazak Iračana u BiH. Oni su lani vraćeni sa sarajevskog aerodroma, a takođe su imali rezervisan hotelski smještaj u Sarajevu.

Njima su, takođe, izdate hiljade viza, a zauzvrat su dali novac posrednicima, piše "Dnevni avaz".

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4389 on: June 18, 2020, 09:05:02 am »EU zapretila BiH zbog migranata


EU je zapretila da će preispitati pomoć Bosni za hiljade migranata blokiranih na njenoj teritoriji.

To je rečeno zbog toga što ne preuzima odgovornost za već ustanovljene prihvatne centre koje finansira EU.

Upozorenje je sadržano u oštrom pismu poslatom u ime EU komesarke za unutrašnje poslove Ilve Johanson guverneru bosanske severozapadne oblasti Krajine gde stigne većina migranata koji ulaze u zemlju.

Evropska komisija očekuje vlasti u BiH da poštuju vladavinu prava i ljudska prava, navodi se u pismu u koje je imao uvid AP.

"Ako toga ne bude Komisija će preispitati svoju pomoć u oblasti upravljanja migranatima", koju je Bosna dobijala do sada, navodi se u pismu datiranom 12. juna.

EU je do sada Bosni dala 60 miliona evra hitnih sredstava, uglavnom za šest migrantskih centara u kojima se trenutno nalazi preko 6.000 ljudi. Procenjuje se da još oko 1.500 drugih spavaju na divlje u nekoliko gradova u toj oblasti koja se graniči sa Hrvatskom, članicom EU.

Bosansko-hrvatska granica je i dalje jedna od glavnih tačaka ulaza ka severnoj Evropi pošto su druge vlade u regionu zatvorile druge putanje krajem 2017. Bosna je tako nevoljno postala najveće usko grlo na glavnoj ruti za hiljade migranata sa Bliskog istoka, Centralne Azije i Severne Afrike koji traže bolji život u Evropi.

Tokom cele 2017. u Bosni je zabeleženo 755 dolazaka migranata a 2019. ih je bilo 29.000.

Bosna stalno obećava da će odrediti dodatne odgovarajuće javne objekte za privremeni smeštaj migranata, navodi se u pismu i dodaje da su umesto toga lokalne vlasti nedavno počele da prete da će zatvoriti postojeće prihvatne centre, remeteći rad humanitarnih partnera EU.

"Tako zabrinjavajući događaji izazivaju vrlo ozbiljnu brigu oko poštovanja vladavine prava i ljudskih prava", dodaje se u pismu.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić rekao da migrantski kampovi treba da budu zatvoreni. On je danas rekao za AP da je njegova glavna odgovornost da štiti bezbednost građana BiH.

On je dodao da Krajina "ne može i neće nastaviti da snosi ceo teret migrantske krize", prenosi AP.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4390 on: June 19, 2020, 09:48:57 am »Pozivi da EU usvoji zajedničku imigracionu pollitiku:
"Kako bi izbeglice bile ravnomerno raspoređene"Ministar unutrašnjih poslova Kipra Nikos Nuris ocenio je danas da EU mora da definiše zajedničku imigracionu politiku.

On je to ocenio kao nužno kako bi se broj izbeglica koje traže azil ravnomerno raspodeio na sve zemlje članice i kako bi se uskratio pristup evropskim fondovima svim zemljama koje odbijaju da prime migrante, izvestio je AP.

Kiparski ministar unutrašnjih poslova ocenio je da je to imperativ za 27 zemalja članica i ukazao da EU mora da postigne sporazume sa Avganistanom, Nepalom, Pakistanom i Indijom kojim bi te zemlje prihvatile povratak onih čiji zahtevi za azil budu odbijeni.

Nuris je nagovestio da bi Kipar mogao i samostalno da pregovara sa ovim zemljama ukoliko to ne bude uradila EU.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4391 on: June 19, 2020, 10:19:10 am »"Hermetički zatvoriti granice, oni su ogromna pretnja, deportujte ih..."


Republika Srpska je zainteresovana za hermetičko zatvaranje granica za migrante i njihovu hitnu deportaciju iz Bosne i Hercegovine, poručio Dodik.

Član državnog Predsedništva Milorad Dodik je istakao da entitetskoj policiji treba dati još veća ovlaštenja kako bi mogla da se "brani od migranata".

Dodik je rekao da je RS u sredu mogla da ima tragičnu situaciju da je neko od policajaca stradao u Klašnicama kod Banjaluke prilikom potrage za grupom migranata i naglasio da ovaj entitet to sebi ne sme dopustiti.

Podsetio je da godinama govori da su migranti ogromna bezbednosna pretnja, preneo je sinoć N1 pozivajući se na Srnu.

U svakom slučaju, istakao je Dodik, Republika Srpska ostaje privržena politici koju je ranije utvrdila, a to je da nema zadržavanja migranata na njenoj teritoriji.

"Svi pokušaji iz BiH, pre svega, iz Sarajeva, pa čak i sa Zapada da se migranti ravnomerno rasporede po celoj BiH neće proći. U Republici Srpskoj se neće praviti stacionari, niti će se zadržavati migranti.

RS je zainteresovan za hermetičko zatvaranje granica za migrante i njihovu hitnu deportaciju iz BiH", poručio je Dodik.

izvor
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #4392 on: June 20, 2020, 12:39:15 am »Pozivi da EU usvoji zajedničku imigracionu pollitiku:
"Kako bi izbeglice bile ravnomerno raspoređene"Ministar unutrašnjih poslova Kipra Nikos Nuris ocenio je danas da EU mora da definiše zajedničku imigracionu politiku.

On je to ocenio kao nužno kako bi se broj izbeglica koje traže azil ravnomerno raspodeio na sve zemlje članice i kako bi se uskratio pristup evropskim fondovima svim zemljama koje odbijaju da prime migrante, izvestio je AP.

Kiparski ministar unutrašnjih poslova ocenio je da je to imperativ za 27 zemalja članica i ukazao da EU mora da postigne sporazume sa Avganistanom, Nepalom, Pakistanom i Indijom kojim bi te zemlje prihvatile povratak onih čiji zahtevi za azil budu odbijeni.

Nuris je nagovestio da bi Kipar mogao i samostalno da pregovara sa ovim zemljama ukoliko to ne bude uradila EU.

izvor


Што би неко био дужан, а уједно и луд, да прихвати мигранте? Ја не видим разлог због кога би неко пристао на такву обавезу. Најпаметнији је испао онај који је одмах све затворио.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4393 on: June 20, 2020, 06:01:19 am »Prevrnuo se automobil s migrantima, jedan poginuo


Najmanje jedna osoba je poginula, 6 je povređeno kada se automobil sa sedam pakistanskih migranata prevrnuo tokom policijske potere na autoputu na severu Grčke.

Policija navodi da se automobil, koji je prethodno u Grčku ušao iz Turske nije zaustavio na kontrolnom punktu, nakon čega je usledila policijska potera. Vozač, 20-godišnji Sirijac, koji je izgubio kontrolu nad vozilom, zadobio je lakše povrede, prenosi AP.

Policija je saopštila da je automobil ranije ovog meseca ukraden u Solunu.

Veruje se da su migranti u Grčku ušli ilegalno i da su želeli da stignu u Solun.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4394 on: June 20, 2020, 06:03:39 am »Hrvatska opet na tapetu, prozvana i Slovenija


Kancelarija Visokog komesarijata UN za ljudska prava zatražila je da Hrvatska odmah istraži izveštaje o preteranoj upotrebi policijske sile prema migrantima.

Uključujući dela koja se smatraju mučenjem i lošim postupanjem.

U saopštenju objavljenom na portalu OHCHR se navodi da je Hrvatska dužna da sankcioniše odgovorne.

Posebni izvestilac za ljudska prava migranata Felipe Gonzales Morales i posebni izvestilac za mučenje i druga okrutna, nečovečna i degradirajuća postupanja i kažnjavanja Nils Melzer poručili su da su jako zabrinuti zbog postupanja na granici s Hrvatskom, poput neprestane upotrebe sile, te zbog činjenice da žrtve, uključujući decu, trpe fizičko zlostavljanje i ponižavanje samo jer su migranti.

Oni navode da je fizičko nasilje i degradirajuće postupanje prema migranata prijavljeno u više od 60 posto svih zabeleženih "pušbekova" iz Hrvatske od januara do maja 2020. godine.

Morales objašnjava da "nasilni ''pušbek'' podrazumeva postupak u kom se bez ikakve procedure, individualne procene ili drugog procesa krše zabrane kolektivnog izbacivanja iz zemlje i principi zabrane proterivanja.

Navodi da je takav tretman smišljen kako bi se migranti mučili i s njima postupalo okrutno, nehumano i ponižavajuće, što je zabranjeno međunarodnim pravom.

"Hrvatska mora istražiti sve prijavljene slučajeve nasilja protiv migranata i one koji su počinili nasilje i njihove nadređene izvesti pred lice pravde i pružiti naknadu žrtvama", dodaje Melzer.

Posebni izvestioci su zabrinuti i zbog nekoliko slučajeva u kojima je hrvatska policija navodno ignorisala zahteve migranata za azilom ili za drugom zaštitom pod međunarodnim pravom i pravom izbeglica.

"Hrvatska mora da obezbedi da sve mere na granici, uključujući one koje su usmerene iregularnim migracijama, budu u skladu s međunarodnim ljudskim pravima i standardima, posebno da ne bude diskriminacije, mučenja i nepravednog postupanja te da se drži zabrane arbitrarnog ili kolektivnog izbacivanja", dodao je Melzer.

Morales je u septembru 2019. bio u BiH, gde je dobio informacije o nasilnom vraćanju migranata od hrvatske policije u BiH, nakon čega je razmenio informacije s relevantnim ovlašćenim osobama u Hrvatskoj u nekoliko prilika.

Melzer je slične informacije imao još 2017. godine tokom posete Srbiji i Kosovu, preneo je hrvatski portal Indeks.


Slovenija šalje migrante u Hrvatsku

Slovenija krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer šalje ilegalne migrante u Hrvatsku, znajući da će njihova ljudska prava biti prekršena, rečeno je danas na debati uoči Svetskog dana izbeglica u Mariboru.

"Hrvatska i Slovenija trebalo bi da sarađuju i pomažu Bosni, ali umesto toga u Hrvatskoj se dešavaju ozbiljna kršenja ljudskih prava", rekla je direktorka Pravno-informativnog centra (PIC) Katarina Bervar Sternad.

Prema njenim rečima, to je očigledno, jasno i tolerisano samo zato što Evropa još nije u stanju da prizna da nije uspela u potpunosti u kontroli granice i sprovođenja granične politike EU u Hrvatskoj.

"Slanjem ovih ljudi da se suoče sa situacijom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Slovenija krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima", rekla je Bervar Sternad i dodala da nevladine organizacije ukazuju na ovo već dve godine, prenosi slovenačka agencija STA.

U organizaciji Instituta za etničke i regionalne studije na debati se raspravljalo o situaciji na balkanskoj migracionoj ruti.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 [293] 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 22 queries.