PALUBA
April 16, 2024, 05:28:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 [303] 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 890239 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4530 on: August 24, 2020, 09:35:57 am »Za rješavanje migrantske krize uloženo 58 miliona evra


Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije Peter van der Overart izjavio je da je za rješavanje migrantske krize u BiH, koja ne jenjava od 2018. godine, uloženo oko 58 miliona evra, a da se najviše toga novca slilo od Evropske unije.

- Odgovor na krizu bio je usporen složenošću političkog sistema u BiH i teških političkih momenata u kojima se kriza desila - rekao je Van der Overart, koji očekuje da će se sa dolaskom hladnih dana smanjiti priliv migranata.

On je naglasio da je BiH potrebno više smještajnih kapaciteta, što nije samo u interesu migranata koji spavaju vani, nego i za lokalno stanovništvo koje ispašta zbog tih migranata.

- Ako vlasti donesu odluku da se otvore dodatni kapaciteti, a to će posebno biti važno u periodu jeseni i zime, spremni smo da uspostavimo smještaj i sve što je neophodno - istakao je Van der Overart za "Glas Srpske“.

Prema njegovim riječima, u prihvatnim centrima se trenutno nalazi 5.659 osoba, dok ostali spavaju na ulicama ili napuštenim zgradama, većinom u Unsko-sanskom kantonu.

- Glavni razlog za njihov boravak na ulicama je činjenica da su kapaciteti centara puni i da vlasti u USK ne dozvoljavaju da se centri koje imamo koriste u punim kapacitetima. Na primjer, prihvatni centar `Bira` ima kapacitet 1.500 kreveta, ali prema odluci vlasti USK trenutno je tamo smješteno oko 700 ljudi - napomenuo je Van der Overart.

On je naveo da je u prošloj sedmici u BiH ušlo 299 migranata, te da će se, s obzirom na povoljne vremenske uslove i na ublažavanje mjera od virusa korona, broj vjerovatno povećavati.

- Ali, taj broj je još dosta manji u odnosu na lani. Iako imamo veliki broj dolazaka, migranti se u BiH ne zadržavaju dugo i imamo veliki tranzit kroz prihvatne centre. Јoš jedna indikacija za ovaj tranzitni fenomen je i činjenica da u zemlji nikada nismo imali više od 7.000 do 7.500 migranata - rekao je Van der Overart.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4531 on: August 24, 2020, 10:29:56 am »Skandal: Ministar, migranti i "seksi ideje"


Stav ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH o migrantima izazvao oštre reakcije u Federaciji i Republici Srpskoj.

Naime, ministar Selmo Cikotić, koji je na tom mestu zamenio Fahrudina Radončića, izjavio je da prisustvo migranata za BiH ima pozitivan efekat, jer se beleži povećana potrošnja.

Kako navodi RTRS vrhunac Cikotićevog razumevanja migrantskog problema jeste njegova izjava da je čuo "zanimljive i seksi ideje" o vraćanju migranata u zemlju porekla.

"Ja sam čuo mnoge zanimljive, seksi ideje da ih treba vratiti u zemlje porekla”, rekao je, navodi se, Cikotić, ali nije objasnio zašto legitiman proces readmisije ilegalnih migranata kod njega pobuđuje seksualne aluzije.

Teško je, navodi RTRS, razumeti i njegov stav da su pridošlice sa Bliskog istoka i Indijskog podkontinenta, maltene, strani investitori i turisti koji u vreme korone razvijaju privredu, naročito u Unsko-sanskom kantonu.

"Postoje pozitivni efekti prisustva migranata na tom prostoru, imate redukovan turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše", rekao je ministar.

Visoka zvaničnica Radončićevog SBB-a Edita Đapo poručila je Cikotiću da bi mu "bilo bolje da zatvori granice za migrante umesto što relativizuje bezbednosnu, humanitarnu i zdrastvenu opasnost koju predstavljaju po život u BiH".

Optužila ga je da promoviše politiku SDA koja želi da migranti ostanu u BiH.

"Uvaženi ministre, vi možete uživati u "seksi idejama", ali vas pozivam da u interesu građana BiH i privrednika koji pokušavaju da prežive u teškim vremenima, zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i dijasporu. To što kažete da pomažu turizam, pitajte turističke radnike, pa će vam oni reći pravu istinu u lice”, napisala je Ðapo na svom fejsbuk profilu.

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić pozvao je Cikotića da se izvini javnosti, pre svega stanovnicima USK, zbog, kako je rekao, svojih nebuloznih izjava i da odstupi sa ministarske pozicije, ako ne ponudi plan rešenja migrantske krize.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da iza Cikotićeve izjave, da prisistvo velikog broja migranata ima pozitvan efekat, stoji podmukla politika Sarajeva.

"Neverovatno je da neko ko je na funkciji može tako nešto da izjavi. Ako je to tako, onda smo sve rešili. Neka ih vode sebi i vrše potrošnju ako hoće. Ovde u Republici Srpskoj neće ništa trošiti", rekao je Dodik.

RTRS ističe da kao da mu nije bilo dovoljno da readmisiju tumači kao "seksi ideju", a ilegalne migrante predstavlja kao dobroćudne turiste koji troše novac kod nas, Cikotić je bez ustezanja izjavio da vlasti u BiH kontrolišu situaciju, iako su migranti preplavili Bihać, Kladušu, Sarajevo, međusobno se tuku, ugrožavaju lokalno stanovništvo, upadaju u njihove kuće što je na kraju isproviciralo meštane Velike Kladuše da "uzmu stvari u svoje ruke".

“BiH vlada migranstkom krizom, ima relativno veliki broj migranata i oni se uglavnom nalaze u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu”, rekao je.

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da bi ova izjava trebalo da upali sve alarme za uzbunu jer, ako ovo nije šala, onda imamo zvaničnu najavu da će svakim danom biti sve gore.

"Jedan ministar bezbednosti ih je doveo, drugog smo ispratili jer nije dobio podršku u borbi protiv migrantske krize, a treći je mandat počeo pričom da su nam migranti najbolji turisti koji donose profit”, istakao je Špirić.

Umesto da brine o bezbednosti domicilnog stanovništva, Cikotić lamentira nad sudbinom migranata i brine za njihova prava i vrlo mudro koristi priliku da najavi regionalni sastanak sa ministarima unutrašnjih poslova zemalja okruženja o problemu ilegalnih migracija, valjda želeći sebe da predstavi kao ministara unutrašnjih poslova BiH, što mu je izgleda i primarni zadatak.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4532 on: August 24, 2020, 11:43:18 am »Kožul: BiH odavno nije čula nesmotreniju izjavu od Cikotićeve


Zamjenik predsjedavajućeg Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul rekao je Srni da javnost u BiH odavno nije čula nesmotreniju izjavu o migrantskoj krizi od izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića i da je za njeno komentarisanje "potrebno medicinsko obrazovanje".

- Cikotićeva izjava je izjava za medicinsko posmatranje, a ja nemam potrebno medicinsko obrazovanje da bih mogao komentarisati takvu izjavu. Izjava sama po sebi je rijetko nesmotrena, a izrečena o gorućem problemu u BiH ilegalnih migranata - rekao je Kožul.

Kožul je napomenuo da i HDZ i Klub te stranke u Predstavničkom domu treba da zauzmu stav kako će tretirati Cikotića kao ministra bezbjednosti s obzirom na ratne zločine za koje se sumnjiči nad hrvatskim narodom Bugojna.

Cikotić je nedavno izjavio da BiH vlada migrantskom krizom i da prisustvo migranata ima pozitivan efekat, jer se bilježi povećana potrošnja na području Unsko-sanskog kantona gdje ih ima najviše.

- Postoje pozitivni efekti prisustva migranata na tom prostoru, imate redukovan turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše - rekao je Cikotić.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4533 on: August 25, 2020, 07:53:23 am »Radončić: Nakon izjave Cikotića upitna koalicija sa SDA


Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić rekao je danas da je posljednja izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića o ileglanim migrantima potvrdila razloge razlaza sa SDA i naglasio da nema potrebe objašnjavati da li SBB nakon ovog treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim nivoima.

Radončić je napomenuo da su odnosi SBB-a sa SDA poremećeni nakon što je podnio ostavku na funkciju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara i da je to prvenstveno uradio zbog neslaganja sa načinom rješavanja migrantskog pitanja.

- SDA je počela da problematizuje i čak ismijava način na koji sam ja dao ostavku, a vidjeli ste da je Cikotić juče uradio stvar koja je na nivou političke gluposti. Nazvao je deportaciju migranata `seksi varijantom`, što je glupost, ali je rekao jednu mnogo ozbiljniju stvar koja je potpuno potvrdila razloge mog razlaza sa SDA kada su migranti u pitanju - rekao je Radončić na konferenciji za novinare.

Om je istakao da su ilegalni migranti, kojih u ovom trenutku ima 10.000 nepoznatog identiteta i da ih je došlo još nekoliko puta toliko, predstavljaju prvorazredni bezbjednosni problem čije je rješavanje nacionalni interes BiH.

- Cikotić je rekao da su oni došli i da treba da pomažu turizmu u BiH. Nema potrebe da vam objašnjavam da li SBB nakon ovog treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim nivoima - poručio je Radončić.

Radončić je istakao da mora početi legalna deportacija migranata, da se mora zaposliti 1.200 novih pollicajaca i poslati na istočnu granicu, te da teret migrantske krize moraju svi jednako podnijeti.

- Mi treba da napravimo šatorska naselja kao u Turskoj sa potpuno zatvorenim režimom, da nijedan ilegalni migrant ne smije da bude na ulici i maltretira naše stanovništvo i da, uz pomoć međunarodnih institucija, te šatore držimo pod kontrolom izvan gradova, a te ljude u šatorima. U pitanju su ilegalci, ljudi bez identiteta - rekao je Radončić i dodao da bi se time smanjile i međuentitetske i međubošnjačke tenzije.

Radončić je poručio da ministri iz SBB-a neće glasati u Vladi FBiH ni za jedno imenovanje dok se ne napravi nova parlamentarna većina bez te stranke.

- Neka SDA i HDZ imenuju kadrove iz DF-a. Јa nemam ništa protiv. Mi ćemo biti suzdržani - poručio je Radončić.

On je dodao da ministri SBB-a iz reda srpskog naroda "ne mogu dati ostavke jer bi ta Vlada FBiH bila neustavna, a kad se formira nova većina sav kadar SBB-a će dati ostavke".

- U Kantonu Sarajevo nakon ovoga što se dogodilo, nakon Cikotića, neće biti izbora dva nova ministra. Šta će biti sa tom Vladom, razmislićemo - rekao je Radončić.

Radončić je rekao da je uputio pismo predsjedavajućem Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Nerminu Nikšiću u kome je zatražio hitno saslušanje direktora OBA zbog miješanja iz BiH u izbore u Crnoj Gori.

- Planiranim obavještajnim aktivnostima došlo je do miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore - rekao je Radončić.

On je podsjetio da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za to miješanje optužio obavještajne centre u Beogradu, te da je jedan portal iz Srbije objavio intervju sa Arminom Cibrom - osobom iz Sarajeva, koja je više puta procesuirana i presuđena za kriminal.

- Potpuno je jasno da postoje svi elementi miješanja odavno stvorene grupe iz Sarajeva u unutrašnje stvari Crne Gore i miješanje u tamošnji izborni proces. Armin Cibra je projekat u koji je uloženo više miliona maraka i do sada je služio samo kao paravan za onemogućavanje poštenih izbora unutar BiH, odnosno FBiH - rekao je Radončić.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4534 on: August 25, 2020, 07:55:15 am »Novi sukob migranata u Bihaću


U centru Bihaća, u neposrednoj blizini džamije Fethija, danas je izbila još jedna tuča među migrantima, javio je portal "Krajina.ba".

Sukob je izbio u 15.10 časova, a na objavljenom video-snimku zabilježen je trenutak kada jedan od aktera izvlači nož i pokušava ubosti drugog migranata.

Za vrijeme trajanja sukoba i pokušaja drugih migranata da spriječe obračun, kroz centar grada su normalno prolazili građani koji su srećom prošli bez posljedica.

Prema nezvaničnim saznanjima ovog portala, sukob je nakon samo nekoliko minuta nastavljen u strogom centru grada, a ishod još nije poznat.


izvor


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4535 on: August 25, 2020, 08:21:11 am »Quote
The Governor of Sicily, Nello Musu-meci has ordered the closure of all migrant reception centres on the island, over coronavirus fears. By midnight on Monday, all migrants in the hotspots and every reception center in Sicily will have to be transferred to structures outside the island without delay.


« Last Edit: August 25, 2020, 08:28:10 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4536 on: August 25, 2020, 04:45:03 pm »
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4537 on: August 25, 2020, 05:34:05 pm »10.000 migranata čeka na granici sa Hrvatskom


Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da je ove godine za 20 odsto veći pritisak migranata na hrvatsku granicu iz BiH.

Rekao je da se na području Unsko-sanskog kantona u BiH nalazi oko 10.000 migranata.

"Hrvatska policija je kao uvek na visini zadatka, sprečava ilegalne migracije i puno bi nam pomoglo kada bi Bosna i Hercegovina počela da kontroliše njihov ulazak na svoju teritoriju, jer onda bi bilo lakše i stanovnicima Unsko-sanskog kantona i drugih delova BiH, a time i Hrvatskoj", zaključio je ministar Božinović, prenela je zagrebačka N1 tv.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4538 on: August 25, 2020, 05:35:23 pm »"Tražimo raspoređivanje vojske BiH na granici sa Srbijom"


SDA je zatražila raspoređivanje vojske na granici sa Srbijom kako bi se smanjio priliv ilegalnih migranata, te podelu tereta migrantske krize na čitavu BiH.

U saopštenju objavljenom nakon sednice proširenog vođstva Stranke demokratske akcije u Sarajevu istaknuto je kako se ta stranka protivi tome da BiH postane 'poligon za dugotrajno zadržavanje migranata'.

"Insistiramo na angažovanju nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH, koji bi na istočnoj granici i migrantskim rutama trebali postaviti inženjerijske prepreke“, navode iz SDA.

Pri tome su izrazili očekivanje da se pojačaju kapaciteti granične policije te da se druge policijske i bezbednosne agencije uključe u osiguravanje pograničnog područja.

Srpski član BiH Predsedništva Milorad Dodik ranije se usprotivio raspoređivanju vojnika na granici sa Srbijom.

Vodeća bošnjačka stranka je zatražila i da se teret migrantske krize rasporedi na celu BiH, a ne samo na područja na kojima su Bošnjaci većina. Pozvali su hrvatske i srpske funkcionere da prestanu sa opstrukcijama u donošenju neophodnih odluka na državnom nivou kako bi se upravljalo migrantskom krizom.

"Licemerno je da vlasti entiteta Republike Srpske i Milorad Dodik odbijaju sve odluke, od jačanja istočne granice do raspoređivanja migranata na celoj teritoriji BiH, a da onda optužuju predstavnike bošnjačke politike kako žele da migranti ostanu u BiH", navodi se.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4539 on: August 25, 2020, 06:03:16 pm »Okončana blokada puta kod Bosanske Krupe


Grupa migranata okončala je jednočasovnu blokadu puta Bosanska Krupa-Novi Grad, nakon kraćih razgovora sa policijom, javio je N1.

Blokada saobraćajnice okončana je oko 14.00 časova.

Migranti su blokirali put nakon što ih je policija Unsko-sanskog kantona vratila u Republiku Srpsku, a patrola Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske nije dopustila prolazak.

Nakon dolaska pripadnika MUP-a USK na mjesto događaja, protest migranata na putu je okončan, a incidenti nisu zabilježeni.

Saobraćaj je na ovom lokalitetu bio blokiran i juče u dva navrata.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4540 on: August 26, 2020, 07:03:36 am »Spašavanje migranata kod Rodosa


Grčka obalska straža spasla je večeras 89 migranata u velikoj akciji po hitnom pozivu u pomoć s broda koji je prevozio nepoznat broj migranata iz Turske.

Migranti su večeras spaseni kod ostrvca Halki, blizu Rodosa, a spasilačke ekipe su nastavile da traže ostale putnike.

U potrazi učestvuje pet brodova koji su se zatekli u blizini i jedan helikopter, kao i jedan brod Ratne mornarice i tri plovila Obalske straže.

Nema informacija koliko je ljudi bilo na brodu i koje su nacionalnosti.

Hiljade ljudi krišom pelaze do grčkih ostrva sa obližnje turske obale, plaćajući krijumčarima da prevoze često jedva upotrebljivim pretrpanim gumenim čamcima i drugim nebezbednim plovilima.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4541 on: August 27, 2020, 05:10:16 pm »Quote
A total of 273 migrants, of which at least 70 tested positive for the coronavirus, embarked the Aurelia ship, in Lampedusa, which was chartered by the Italian government to relieve the overcrowding of the reception centre in the island.

The migrants could be seen being brought to the dock by vans, and embarking the ship, in what is a continuation of the government's efforts to relocate the migrants out of Sicily to other regions.

During the summer, around 4,000 migrants have already been relocated. Around 850 migrants remain at Lampedusa awaiting for other ships that will come to take them. The naval ship Azzurra is expected to arrive on Friday.

The Italian authorities are trying to clear overpopulated high-risk areas on Lampedusa where migrant reception facilities are already facing overcrowding amid an increase in crossings.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4542 on: August 28, 2020, 07:11:04 am »Dodik: Bošnjaci žele migrante u BiH


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da odgovornost za migrantsku krizu treba da snose oni koji su ohrabrili migrante da napuste svoje domove i krenu ka EU.

Dodik kaže da Bošnjaci žele migrante u BiH, što potvrđuje i izjava Selme Cikotića, ministra bezbjednosti BiH, ali da Republika Srpska to ne želi.

- U Republici Srpskoj nastavićemo da vodimo istu politiku i da pomognemo migrantima da nastave put ka EU - istakao je on.

Dodik je rekao da je migrantska kriza nastala jer je Zapad osjećao deficit u radnoj snazi i želio je da pridobije svježu i jeftinu radnu snagu. Kako je rekao, zapadne zemlje su prvo otvorile pa zatvorile granice, što je dovelo do krize jer migranti nisu uspjeli da uđu u EU.

- Zapadna Evropa je postavila žice i granice i ne prima migrante, a mi bismo trebali da budemo kolateralna šteta i da ih održavamo, ali mi to ne želimo da činimo - poručio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska, bez obzira na apele da otvori prihvatne centre, ne može i neće to učiniti.

- Mislimo da odgovornost za to treba da snose oni koji su ih ohrabrili da napuste svoje domove i krenu ka EU - jasan je Dodik.

On kaže da je jasno da Srpska svojom politikom obezbjeđuje da migranti ne budu bezbjednosna i druga prijetnja.

- Ne činimo ništa što već ne čine Njemačka, Francuska i ostale zemlje. Onog trenutka kada su te zemlje osjetile da su migranti poblem one su zatvorili svoje granice. To smo i mi učinili - kaže Dodik.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4543 on: August 28, 2020, 07:12:28 am »Kod Bratunca uhapšena dva lica zbog krijumčarenje migranata


Dva lica, osumnjičena za krijumčarenje migranata preko granice na rijeci Drini, uhapšena su na području Bratunca u koordinisanoj akciji Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, u saradnji sa partnerskim institucijama Srbije.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su članovi međunarodne grupe za organizovani kriminal koja je prebacivala ilegalne migrante iz Srbije u BiH i dalje prema zemljama EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

- Oni su u okviru operativne međunarodne akcije "Veslo" pod istragom i osumnjičeni da su da su, djelujući sa njima poznatim osobama sa područja Srbije, učestvovali u planiranju, organizovanju i realizaciji krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije Srbije na teritoriju BiH, preko vodene granice na rijeci Drini - precizirano je u saopštenju.

Ova lica su uhapsili policijski službenici Sipe, u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i asistenciju Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, a prema nalogu tužioca.

U saopštenju je navedeno da, prema dostupnim informacijama, veliki procenat ilegalnih migranata na području BiH u zemlju ulazi upravo preko granice na rijeci Drini, uz pomoć lica koja, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vrše nezakonite radnje na prevozu i krijumčarenju migranata.

- Međunarodnu akciju kodnog naziva "Veslo", Tužilaštvo BiH i Sipa sprovode u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije - istaknuto je u saopštenju.

Do sada je tokom rada na predmetu "Veslo" na teritoriji BiH i Srbije uhapšeno ukupno 18 osumnjičenih pripadnika grupe za organizovani kriminal koji se sumnjiče da su organizovali i učestvovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Srbije u BiH.

Iz Tužilaštva BiH dodaju da je tokom rada na predmetu podršku pružio Policijski centar Јugoistočne Evrope - SELEC.

"Postupajući tužilac će, nakon što ispita osumnjičene, odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu", navedeno je u saopštenju.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4544 on: August 28, 2020, 07:16:00 am »Predsjedništvo BiH: Vratiti migrante u njihove zemlje


Predsjedništvo BiH zadužilo je danas Savjet ministara da napravi sporazume sa zemljama iz kojih u BiH stiže najviše migranata, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Cilj je spriječiti ulazak i smanjiti prisustvo ilegalnih migranata.

Dodik je najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa zbog najavljenog potpisivanja memoranduma između CIK-a i američke Agencije za izborne procese jer, kaže Dodik, to zadire u suverenitet izbornog procesa u BiH.

U Predsjedništvu BiH saglasni su da je primarni cilj zaustaviti ulazak ilegalnih migranata. Savjet ministara treba da pripremi sporazume sa zemljama iz kojih u BiH dolazi najviše migranata, poput Maroka i Pakistana, poručuje srpski član Predsjedništva. Potrebno je, kaže, dodatno pojačati kapacitete Granične policije.

- Naložili smo Savjetu ministara da iz sredstava rezerve odvoji pet miliona KM za programe upravljanja migrantskom krizom. Ideja koju treba podržati jeste da se migrantima koji se nalaze u BiH onemogući ulazak u naseljena mjesta i gradove, urbane sredine, te da se na udaljenim prostorima naprave posebni centri gdje bi oni bili smješteni - naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da Oružane snage neće biti angažovane u migrantskoj krizi i da je potreban zajednički rad bezbjednosnih agencija BiH i Srbije.

Kaže da je opseg nadležnosti Granične policije granična linija koja je širine 100 metara, a da je izvan toga nadležnost entitetskih policijskih snaga.

- Treba reći da se sada, imajući u vidu ovaj značajan problem, moraju angažovati i druge agencije i policijske snage u skladu sa njihovim nadležnostima da se to pitanje riješi.
 
Ostaje pitanje finansiranja, pošto svi oni imaju svoje budžete za redovno djelovanje, a ovo je vanredno djelovanje i zato treba pronaći sredstva da se to finansira - navodi Dodik.Sukob u kampu Lipa, povrijeđen policajac


Policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona povrijeđen je u sukobu s migrantima koji se dogodio u kampu Lipa kod Bihaća, dok je organizator sukoba uhapšen.

Policajac je lakše povrijeđen sinoć kada je grupa migranata organizovano izazvala sukob sa policijom, prenosi N1.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona je rečeno da je policija formirala tampon zonu i ispaljivala hice upozorenja, ali da su ih migranti napali kamenjem.

Muškarac, koji je osumnjičen da je organizovao grupu, uhapšen je i tokom dana će biti predat Tužilaštvu Kantona Sarajevo.


izvor
izvor
Logged
Pages:  1 ... 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 [303] 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.056 seconds with 22 queries.