PALUBA
June 13, 2024, 01:17:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBA.Info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 [304] 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 928673 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4545 on: August 28, 2020, 07:18:28 am »Nastavljeno premještanje migranata iz USK u Republiku Srpsku


Nastavljeno je premještanje migranata iz Unsko-sanskog kantona u Republiku Srpsku.

Kako nezvanično saznajemo, u toku dana stiglo je oko 10 autobusa iz Bihaća.

Na međuentitetskoj liniji, na putu Novi Grad-Bosanska Otoka, kantonalna policija zabranjuje ulazak migranata, istovremeno ih prevozeći iz Bihaća, tako da je, kako saznajemo, tokom noći ovdje boravilo njih oko 150.

Mještani zaseoka Prokop, koje se nalazi u FBiH nedaleko od granice sa Srpskom, kažu da se plaše za svoju bezbjednost i da su svjedoci da policija USK svakodnevno dovozi migrante iz Bihaća.

Policijska patrola MUP-a Republike Srpske obilazi teren u cilju zaštite lokalnog stanovništva.

Na međuentitetskoj granici su migranti iz Avganistana, Pakistana, Maroka, Sirije... Svjedoče da ih policija Unsko-sanskog kantona autobusima i službenim vozilima prebacuje iz Bihaća do zaseoka Prokop, u neposrednoj blizini međuentititske granice. Tvrde da je neke od njih policija pretukla.

- Dva puta sam došao pješke u Bihać, policija me je uhvatila i vratila ovdje. Uhapšen sam u Bihaću i vraćen ovdje autobusom. Danas je ovdje došlo pet autbousa - kaže Pakistanac Ćazeb.

Mještani Prokopa kažu da su zabrinuti za svoju bezbjednost. Ističu da neko stalno mora da bude u kući, kako ne bi došlo do provala. Potvrđuju da kantonalna policija već nekoliko dana dovozi migrante na liniju razgraničenja.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona danas nisu odgovarali na naše pozive.

izvor

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4546 on: August 28, 2020, 08:16:44 am »Podignuta optužnica zbog krijumčarenja 11 migranata


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ćazima Agića /38/ i None Sejdića /25/, koji se terete da su tokom prošle godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, izvršili krijumčarenje i prevoz na teritoriji BiH ukupno 11 ilegalnih migranata, državljana Iraka.

U optužnici se navodi da su ilegalne migrante koji su nezakonito iz pravca Crne Gore prokrijumčareni u BiH, te nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, preuzeli na području Bileće u namjeri da ih iznajmljenim vozilom transportuju preko teritorije BiH, radi daljeg odlaska prema zemljama EU.

U počinjenju krivičnog djela, optuženi su otkriveni i spriječeni od policijskih službenika Granične policije BiH, u okolini Bileće, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, prevozili krijumčarene osobe, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime su počinili krivično djelo krijumčarenje osoba.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4547 on: August 28, 2020, 05:43:29 pm »BiH proterala u Srbiju 27 migranata


Bosna i Hercegovina proterala je danas u Srbiju 27 stranih državljana, koji su ilegalno boravili na teritoriji BiH.

Među proteranima je 14 državljana Pakistana, sedam državljana Bangladeša, tri državljanina Avganistana i tri državljanina Turske, saopštila je Služba za poslove sa strancima.

Navodi se da je operativnim radom inspektora za strance utvrđeno da su strani državljani pre dolaska na teritoriju BiH boravili u Srbiji.

"S obzirom na navedeno, a u skladu sa odredbama Sporazuma o readmisiji, utvrđena je obaveza prihvata od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, te su lica vraćena u Srbiju", navodi se u saopštenju, preneo je sarajevski portal Kliks.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4548 on: August 30, 2020, 07:45:34 am »Više stotina migranata na međuentitetskoj liniji, u Bihaću protest


Na gradskom trgu u Bihaću večeras je održan protest stanovnika zapadnokrajiških opština zbog migrantske krize u tom delu Bosne i Hercegovine.

Oni su protiv toga što je Unsko-sanski kanton postao ogroman migrantski centar, dok se ostatak BiH rešava tog problema.

Učesnici protesta traže hitno rešavanje migrantske krize, izmeštanje ilegalnih migranata i sprečavanje priliva novih ilegalnih migranata u USK.

"Ovde nije reč o migrantskoj krizi, ovde je reč o krizi sistema. Krajina je prepuštena sama sebi, mi koji smo ovde okupljeni ćemo je braniti", rekao je Enver Munjaković u ime građana Velike Kladuše.

On je rekao da se nada da će ga "država čuti i da mora profunkcionisati, jer ne mogu ulicama i dvorištima šetati N. N. lica".

"Mora se pod hitno doneti odluka da se iz urbanih sredina izmeste migrantski kampovi. Ima ledina, ima kasarni. Ne može nama čovek iz Pakistana pozivati naše organe bezbednosti na razgovor", istakao je Munjaković.

Oko 500 migranata i danas se nalazi na međuentitetskoj liniji između Bosanske Otoke i Novog Grada.

Policija USK nastavlja sa dovoženjem novih migranata na liniju razgraničenja, pošto su vlasti tog kantona ranije donele odluku da zabrane dalji ulazak migrantima u taj deo BiH.

Političari iz Republike Srpske su upozorili da entitetska policija neće dozvoliti stacioniranje migranata na teritoriji tog entiteta.

Oni koji uspeju da dođu do Bihaća, ubrzo budu vraćeni na tzv. ničiju zemlju.

Migranti tvrde da ih policija tuče i da ima povređenih.

"Igraju se sa nama kao sa fudbalskom loptom. Ovde mi nismo ljudi", kazao je Abid Ali iz Pakistana.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je ponovio da migranti neće biti stacionirani.

"Mislim da se ništa neće dobiti što se vraćaju migranti iz Unsko-sanskog kantona prema Republici Srpskoj jer je činjenica da se čim izađu iz autobusa vraćaju u ovaj kanton. Oni ne žele da ostanu ovde, a to što neke političke partije iz FBiH žele da koncentrišu migrante, drugo je pitanje", kazao je Dodik.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4549 on: August 30, 2020, 10:41:41 am »Tuča migranata, ima povrijeđenih


Nekoliko migranata povrijeđeno je u tuči u Tuzli, pri čemu su korišteni noževi i letve, prenosi portal Kliks.

Portparolka Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić potvrdila je da je događaj Policijskoj stanici Zapad prijavljen danas u 16.40 časova.

Kamera je zabilježila ovaj incident, a na snimku se vidi da su učesnici obračun nastavili i na dijelu južne saobraćajnice, upotrebljavajući letve i noževe.

Svjedoci su pozvali policiju, po čijem dolasku su učesnici tuče pobjegli.

Kapidžićeva je rekla da je prilikom dolaska ekipe na teren zatečena grupa migranata koja nije narušavala javni red i mir.

Policijski službenici dosad su evidentirali nekoliko slučajeva narušavanja javnog reda i mira, razbojništava i slično. Takođe, u ovoj godini je zabilježeno i ubistvo, prenosi Kliks.

izvor

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4550 on: August 30, 2020, 11:32:07 am »Tegeltija: BiH ne može sama da riješi problem migranata


Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da se BiH, kao ni bilo koja druga zemlja zapadnog Balkana, ne može sama izboriti sa migrantskom krizom, ali da je od velikog značaja što se Predsjedništvo BiH, možda prvi put, usaglasilo o ovom pitanju.
)
- Јako sam zadovoljan činjenicom da je sastanak Predsjedništva BiH sa ministrom bezbjednosti prošao na taj način da su usaglašeni stavovi i da postoje jedinstveni zaključci - istakao je Tegeltija u intervjuu Srni
.
Prema njegovim riječima, ovaj dogovor je utoliko značajniji ako znamo da su na ovoj relaciji sa prethodnim ministrom bezbjednosti bili apsolutno neslaganje i podjele o pitanjima migracija.

Tegeltija je podsjetio da se BiH ozbiljnije susreće sa pitanjem migracija krajem 2017. godine i početkom 2018. godine, kada su napuštene tradicionalna rute kretanja migranata prema Zapadnoj Evropi iz Srbije prema Mađarskoj i Hrvatkoj i kada su se okrenuli na rijeku Drinu, što je bila poruka da je neko odlučio da se migranti kreću preko BiH.

- Imate situaciju da EU dosta blagonaklono gleda na migrante na svojim granicama u Grčkoj i Bugarskoj, a onda na granici sa BiH, praktično vojnici brane granice EU od prolaska migranata - naglasio je Tegeltija.

On je podsjetio na stav Savjeta ministara da je neophodno da se migranti koji nisu legalni, koji nemaju zahtjev za azil i koji dolaze iz zemalja koje nisu obuhvaćene ratom, vrate u svoje zemlje, te na zahtjev da se migranti sklone sa ulica, jer na taj način ugrožavaju bezbjednost građana BiH.

- Mi do sada nismo imali saglasnost o tim pitanjima unutar BiH i od samog početka migrantske krize jedino Republika Srpska u kontinuitetu potvrđuje svoje stavove oko migranata - rekao je Tegeltija.

On je izrazio očekivanje da će, nakon posljednje sjednice Predsjedništva BiH, doći do promjena u vezi sa pitanjem migracija i da će BiH usaglasiti stavove i pokazati da BiH ne smije da bude spavaonica za migrante, za koje se ne zna ni odakle dolaze niti ko su.

- Migranti objektivno predstavljaju bezbjednosni problem - rekao je Tegeltija.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4551 on: August 30, 2020, 11:33:20 am »Kovačević: U Bihaću povrijeđena četiri migranta


Direktor SOS Bihać Zlatan Kovačević kaže da su u ovom gradu danas i juče povrijeđena četiri migranta, od kojih su trojici povrede nanijeli građani.

On kaže da su građani sinoć nanijeli lakše povrede trojici migranata, dok je jedan danas povrijeđen u sukobu sa drugim migrantima.

Kovačević je rekao da je policija sinoć izašla na uviđaj po dojavi građana, te da je povrijeđenim migratima pružena medicinska pomoć i nisu životno ugroženi.

- Dok obilazimo grad danas vidimo da ima dosta policije na periferiji kuda obično prolaze migranti, dok u samom gradu nema nekih dešavanja - rekao je Kovačević.

Dodao je da organizacija SOS Bihać obezbjeđuje lanč pakete migrantima koje nađu u brdima i na Plješevici, ukoliko je riječ o prisilnom povratku iz Hrvatske.

- U gradskom području i ilegalnim kampovima zabranjeno je da dijelimo pakete, osim ako se ne radi o iscrpljenosti i mi tu odluku poštujemo. Naše aktivnosti su svedene na minimum, ne možemo svima pomoći - rekao je Kovačević.

On kaže da se migranti koji su prevezeni na entitetsku granici rijetko tu i zadržavaju.

- Srećemo ih kako se pješke vraćaju u Bihać. Njihov cilj je prelazak u Hrvatsku i dalje u EU. Na entitetskoj granici ostaju oni manje iskusni, iskusniji uspijevaju proći - kaže Kovačević.

Kovačević je rekao da postupak prebacivanja migranata na entitetsku granicu djeluje nehumano, ali da je to "jedini način da se skrene pažnja na tešku situaciju u vezi sa migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu".

Kovačević smatra da je ova situacija rezultat neefikasnosti države, te da problem raste, dok se krivica prebacuje sa jednih na druge.

U Bihaću je zbog problema sa migrantskom krizom za danas najavljeno protesno okupljanje građana.

Prema informacijama sa terena, policija Unsko-sanskog kantona danas nije autobusima dovozila migrante na entitesku liniju, kao što je to bio slučaj proteklih dana.

Mještani novogradskog naselja Blatna sinoć su zbog povećanog prisustva migranata na entiteskoj liniji organizovali prvo okupljanje jer, kako ističu, porast broja migranata izaziva strah i nesigurnost.

Tačan broj migranata na entitetskoj granici teško je utvrditi s obzirom na to da se zadržavaju u poljima kukuruza i šumama, a neki se ponovo vraćaju u Bihać.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4552 on: August 30, 2020, 11:34:35 am »Građani poručuju Džaferoviću da podnese ostavku


Stotine građana okupilo se na protestu u Bihaću kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog eskalacije migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

Na protest u Bihać su došli stanovnici Bužima, Cazina, Bosanske Krupe, Ključa, Sanskog Mosta i Velike Kladuše koji traže od nadležnih organa da riješe problem migranata.

Neke od poruka na transparentima koje nose građani su "Džaferoviću podnesi ostavku, idi u Pakistan", "Selmo, ako su ti seksi, vodi ih kući sebi", "Gdje su naša ljudska prava", prenosi Avaz.

Građani poručuju da tri godine trpe dolazak migranata, koji su često nasilni prema lokalnom stanovništvu, jedni prema drugima, te pale i pljačkaju, te da su ih institucije BiH ostavile na cjedilu.

Oni ističu da će uskoro početi nova školska godina, te da već drugu godinu djecu ne smiju samu slati na nastavu.

Gradski vijećnik Bihaća Sej Ramić poručio je vlastima na nivou BiH da ne žele migrante u Krajini.

- Vratite ih nazad u Sarajevo. Ne želimo migrantske centre, zatvorite ih - poručio je Ramić.

Enver Munjaković iz Velike Kladuše navodi da u ovoj opštini ima deset puta više migranata nego stanovnika.

- Ljudi ne mogu mirno spavati, djeca ne mogu otići u školu. Neozbiljne su izjave ministra Selme Cikotića koji je zaboravio Krajinu. Sramotna mu je ona izjava - poručio je Munjaković.

On smatra da će "ovi koraci građana natjerati vlast da radi svoj posao".

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4553 on: August 31, 2020, 07:28:20 am »Marokanci u kamionu pokušali da pređu u Hrvatsku


Pripadnici Granične policije BiH otkrili su danas na graničnom prelazu Brod sedam državljana Maroka, koji su u tovarnom prostoru kamiona iz BiH pokušali ilegalno da pređu u Hrvatsku, saznaje "Avaz".

Oni će danas biti predati Službi za poslove sa strancima u Kancelariji u Doboju.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4554 on: September 01, 2020, 07:53:22 am »Pronađeno telo ubijenog migranta u Sarajevu


Telo jednog ubijenog migranta pronađeno je večeras u Sarajevu, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Telo je pronađeno u ulici Kasindolskoj kod kružnog toka na Ilidži, a na lice mesta pristigla je i Hitna pomoć koja je pokušala da reanimira muškarca, preneo je portal Klix.ba.

U MUP-u je rečeno da nije poznato ko je naneo smrtonosne povrede migrantu, a prema nezvaničnim izvorima, muškarac je preminuo pola sata nakon što je izboden, navodi sarajevski portal.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4555 on: September 02, 2020, 07:17:59 am »Migranti uhapšeni zbog ubistva


Dva migranta uhapšena su zbog ubistva koje se sinoć dogodilo u Sarajevu.

Podsjećamo, sinoć je u tuči migranata na Ilidži jedna osoba ubijena.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su dva migranata. Јedan je osumnjičen za ubistvo, a drugi za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, potvrđeno je za Avaz.

- Obojica su smještena u prostorije za zadržavanje Јedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo - rečeno je u MUP-u.Zadržan Marokanac osumnjičen za ubistvo, svjedok pušten na slobodu


Marokanac osumnjičen da je na području sarajevske opštine Ilidža ubio migranta zadržan je u Tužilaštvu Kantona Sarajevo na ispitivanju, dok je drugi koji je uhapšen zajedno s njim dobio status svjedoka i pušten je na slobodu, izjavila je portparol kantonalnog Tužilaštva Azra Bavčić.

Ona je navela da će postupajući tužilac u zakonskom roku od 24 časa odlučiti o daljim mjerama.

- Drugi je pušten na slobodu, budući da je u ovom predmetu dobio status svjedoka - precizirala je Bavčićeva u izjavi medijima.

Policiji je sinoć oko 19.00 časova prijavljeno da je u Kasindolskoj ulici, u opštini Ilidža, došlo do tuče između više lica.

Policija je odmah izašla na mjesto događaja, te tu zatekla nepoznatog muškarca kako leži na cesti, čiju je smrt konstatovao ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, policajci su nešto iza 23.00 časa pronašli i uhapsili 20-godišnjeg Marokanca, koji se sumnjiči za ubistvo, te 25-godišnjeg Marokanca, koji se sumnjičio da mu je pomogao poslije učinjenog krivičnog djela.


izvor
izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4556 on: September 02, 2020, 07:21:18 am »Ko kontroliše trošenje novca za migrante?


Od 2016. godine do danas na jedinstveni račun institucija BiH uplaćena su nepuna četiri miliona KM donatorskih sredstava za pomoć u rješavanju migranstke krize dok je Međunarodnoj organizaciji za migrante koja djeluje na prostoru BiH direktno doznačeno 70 miliona evra ili 140 miliona KM.

Delegat u Kluba Srba Dom naroda PS BiH Dušanka Majkić kaže da je šokirana podatkom da BiH nema kontrolu nad tim sredstvima što otvara mogućnost za zloupotrebe i mahinacije donatorskim novcem.

Јavnost je danas konačno saznala koliko se novca iz inostranstva slilo u BiH za pomoć u rješavanju migrantske krize. Na zvanične račune bh. institucija u posljednje četiri godine uplaćena su nepuna četiri miliona, precizirao je ministar Vjekoslav Bevanda.

U isto vrijeme mimo tih računa, EU je od 2017. godine Međunarodnoj organizaciji za migrante direktno uplatila blizu 140 miliona KM.

- Ova sredstva se uglavnom uplaćuju na račun IOM-a, za plaćanje zakupa, za hranu. Lijekove i plate zaposlenih u IOM-u. Nemam podatke o drugim međunarodnim donatorima - izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić.

Nepotpuni podaci o sredstvima koja stižu iz inostranstva za saniranje migrantske krize kao i izostanak transparetnosti njegovog utroška "zvone na uzbunu", kaže delegat Dušanka Majkić, jer se u BiH teško može upratiti trag novca na zvaničnim računima, a kamoli onog koji se slijeva u "sivoj" zoni.

- To je podatak koji bi zabrinuo svakog građanina ove zemlje. Dakle, jedan ogroman prostor za korupciju. Šta nam zapravao to govori, ko upravlja migrantskim procesima u BiH?

Upravljaju oni kojima nije stalo da se riješi pitanje migranata i zbog čega je bivši ministar bezbejdnosti otišao. Upravljaju oni kojima je stalo da migranti ostanu da bi sutra bili njihovi birači - poručila je Majkićeva.

Posljednji put IOM je u januaru ove godine informisao tada resornog ministra Fahrudina Radončića o utrošku sredstava koje su dobili od EU i drugih donataora za pomoć migrantima. Odbacili su bilo kakve spekulacije o zloupotrebi tog novca. Ipak sumnja ostaje.

- Ima tu zloupotreba u smislu nabavke prehrambenih artikala, potpisivanje ugovora o zakupu prostora. Mislim na IOM, na njih prije svega, tačnije pojedince koji zloutrebljavaju situaciju u BiH i stiču protivpravnu imovinsku korist - izjavio je delegat u Kluibu Hrvata u Domu naroda PS BiH Zlatko Miletić.

U protekle četiri godine kroz BiH prošlo je desetine hiljada ilegalnih migranata. Predstavljaju bezbjednosni, humanitarni i zdrastveni problem i niko ne zna koliko su do sada koštali poreske obveznike u BiH. Hiljade ih i dalje čeka priliku da prebjegnu u EU od koje dobijamo mrvice pomoći.

izvor

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4557 on: September 02, 2020, 07:33:12 am »Quote
Migrants transferred from a Banksy-funded boat have joined hundreds on another vessel waiting in the Mediterranean as Italy and Malta refuse to let it dock, according to activists.

Many are suffering from dehydration, fuel burns and hypothermia.

Safe ports nearby include those on the Italian island of Lampedusa, but residents there held an angry demonstration against the arrival of more migrants, citing concerns about overcrowding.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4558 on: September 02, 2020, 01:04:49 pm »Uhapšena grupa od 60 migranata u Sloveniji


Slovenačka policija otkrila je grupu od 60 migranata iz Pakistana i Avganistana u blizini grada Semič na jugoistoku zemlje.

Kako se navodi, migranti su uhvaćeni nakon što je primećeno kako se veliki broj ljudi kreće iz Srednje Vasi ka Komarnoj Vasi, prenosi STA.

U toku je procesuiranje ilegalnih migranata.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4559 on: September 02, 2020, 01:08:41 pm »Zatvoriti migrantske kampove Bira i Miral


U Bihaću je danas na sastanku Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona odlučeno da treba zatvoriti migrantske kampove Bira i Miral da bi bio izbjegnut nekontrolisani priliv migranata, izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

- Imali smo sjednicu Predsjedništva BiH gdje je konsenzusom donesen set zaključaka koji se tiču migracija, prije svega jačanja istočne granice, kontrole priliva migranata i njihovog kretanja kroz BiH. I ono što je najbitnije za područje USK, a to je njihovo izmještanje iz samih centara opština i gradova izvan naseljenih područja, te obezbjeđenje finansijskog seta za pomoć upravljanja migracijama - rekao je Ružnić nakon sastanka.

On je podsjetio da je u ponedjeljak održan radni sastanak predstavnika vlasti USK-a, predstavnika službi unutar Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i predstavnika međunarodnih organizacija, a na poziv resornog ministra Selma Cikotića.

- I na tom radnom sastanku donesen je određeni set zaključaka. Prvi jeste da Vlada USK, odnosno opština Velika Kladuša, grad Bihać, zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti i predstavnicima međunarodnih organizacija idu u pravcu jačanja smještajnog kapaciteta kampa u selu Lipa i smanjenja migranata u Biri` i Miralu, a što ide u pravcu njihovog zatvaranja. Drugi nama jako značajan zaključak jeste taj da nema novog prijema i registracije migranata u ova dva centra - naveo je Ružnić.
Prema njegovim riječima, Operativna grupa danas je donijela set mjera koje će biti sprovođene na prostoru USK.

- Sve mjere koje su donesene na prethodnoj Operativnoj grupi ostaju na snazi. Pojačavaju se u pravcu da se zadužuje Uprava policije da pojača prisustvo policijskih službenika, posebno na ulazima u USK u mjestima Otoka i Velečevo, da se ni na koji način ne smije ugroziti bezbjednost građana zbog koncentracije migranata - rekao je Ružnić.
On je dodao da se zabranjuje prodaja karata migrantima za unutrašnji prevoz.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 [304] 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.