PALUBA
March 04, 2024, 12:34:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 [312] 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 873310 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4665 on: September 24, 2020, 05:35:42 pm »MUP Srpske: Džaferović plasiranjem neistina zloupotrebljava ozbiljnost migrantske krize


Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i potpredsjednika SDA Šefika Džaferovića za BHRT "da se Policija Republike Srpske i pojedine firme, koje organizovano prebacuju migrante od istočne granice BiH prema Unsko-sanskom kantonu, izlažu krivičnoj odgovornosti", govori o njegovoj spremnosti da neistinama zloupotrijebi ozbiljnost migrantske krize u zemlji u dnevno-političke svrhe, pri tome ne nudeći nijedno kvalitetno rješenje, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U saopštenju se naglašava da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ne vrše, niti su ikada vršili prevoz migranata, ali nemaju pravo ni da ograničavaju kretanje migrantima.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da postupa po zaljučcima Vlade Republike Srpske s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, pri tome ne ugrožavajući prava migranata, a poštujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama - ističe se u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da autobusi puni migranata dolaze u Banjaluku iz Sarajeva i Tuzle, kao i drugih gradova Federacije BiH, a koje prevoze prevoznici iz tog entiteta, sa uredno plaćenim kartama.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske razmotriće mogućnost krivične prijave protiv Šefika Džaferovića zbog plasiranja ovakvih neistina i manipulacija - navodi se u saopštenju.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4666 on: September 24, 2020, 05:39:04 pm »Italija dozvolila humanitarom brodu da se usidri na Sardinij


Italija je danas dopustila humanitarnom brodu sa 125 migranata da se usidri na Sardiniji da bi izbegli uzburkano more i rekla da migranti mogu na kraju da se iskrcaju u Italiji pre nego što budu poslati u druge evropske zemlje.

Ministarka unutrašnjih poslova talije Lučiana Lamorgese izjavila je u parlamentarnom odboru da je Italija već pronašla evropske zemlje koje su se složile da prime 100 migranata, dok će Italija primiti 25, javlja AP preneo je Tanjug.

Ona je rekla da su, u slučaju da je loše vreme i uzburkano more potrajalo nekoliko dana, migranti mogli da budu u 14-dnevnom karantinu zbog korona virusa na italijanskom brodu, a zatim odmah budu poslati u druge evropske zemlje.

Lamorgese je istakla da Italija nije imala luku sa potrebnim karantinskim prostorom kada je brod Alan Kurdi prvi put zatražio sigurnu luku 19. septembra, ali je rekla da se Italija složila da Alanu Kurdiju pruži sigurnu luku rano jutros jer je poštovanje ljudskog života primarna stvar za njih.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4667 on: September 25, 2020, 07:16:40 am »Ujedinjene nacije upozoravaju na humanitarnu krizu u BiH


Koordinator UN za migraciju Peter van der Auverart izjavio je danas da lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini izlažu migrante i izbeglice nepotrebnim patnjama.

Prema njegovim rečima, to se dešava uprkos tome što imaju pristup sredstvima da im obezbede odgovarajući smeštaj i pomoć.

On je upozorio da se bliži loše vreme, a da raste broj migranata u Bosni i Hercegovini koji borave na otvorenom zbog stalnog odbijanja vlasti na različitim nivoima da koordinišu svoj rad i pronađu jedinstveno rešenje na državnom nivou.

Predstavnik Međunarodne organizacije za migracije u Bosni rekao je za AP da neke lokalne vlasti, umesto da pomognu agenciji UN da proširi smeštajne kapacitete za migrante, čak ograničavaju pristup smeštaju koji već postoji.

Od oko 8.500 migranata zaglavljenih u Bosni, 2.500 je primorano da spava napolju "u šumama, napuštenim zgradama i na ulicama", uglavnom u regionu Krajine, koja deli krajnje poroznu granicu sa Hrvatskom, članicom EU u dužini od 1.000 kilometara, navodi AP.

"Žalosno je što je to apsolutno nepotrebno u smislu da imamo finansijske resurse, obezbeđene mahom od EU, da se zbrinu svi ovi ljudi", rekao je on.

Kako je objasnio, jedan centar u Krajini predviđen je za 1.500 ljudi, a lokalne vlasti dopuštaju smeštaj samo 500.

"Sutra bih mogao sa ulice da dovedem 1.000 ljudi u centar, ali nije mi dozvoljeno", dodao je on.

AP dodaje da bosanske vlasti nisu bile dostupne za komentar.

Van der Auverart kaže da Bosna ima "nekoliko nedelja da se okupi" da odluči na državni način da se pozabavi aktuelnom migrantskom situacijom.

"Ako to ne uradimo, imaćemo humanitarnu krizu za mesec dana, imaćemo ljude koji spavaju na snegu, uključujući porodice i decu", rekao je Van der Auverart.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4668 on: September 25, 2020, 08:39:59 am »Quote
Europe's border agency says last year there were 90 percent fewer people arriving than at the height of the refugee crisis, back in 2015. 
 
About 140,000 irregular migrant arrivals were recorded in 2019.  The most arrivals, around 83,000 of them, were made through Greek islands. That is followed by arrivals in Spain and Italy.

Germany accepted the largest amount of people - more than 116,000. France and Spain come in second and third respectively.

But 720,000 asylum applications were filed last year - a far larger number than the arrivals.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4669 on: September 25, 2020, 08:45:16 am »Quote
Five years after more than a million refugees arrived in Europe, the European Commission chief Ursula von der Leyen has admitted its asylum policy is not working.

She told the EU’s members they must all share the responsibility for refugees - and take the pressure off Mediterranean nations like Malta, Italy and Greece. The UN says the EU's efforts so far have often led to devastating human consequences.

Even for migrants who have been granted asylum, the journey remains incredibly difficult.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4670 on: September 25, 2020, 09:20:47 am »Novi sukobi migranata u kampu "Lipa"


U migrantskom kampu "Lipa" kod Velike Kladuše u sinoćnjem sukobu učestvovalo je više migranata.

Kako je potvrđeno, prvo su počeli verbalni sukobi koji su prerasli u fizički obračun. Osiguranje agencije za obezbjeđenje uspjelo je smiriti sukobe kako ne bi došlo do većeg nereda, a potom je pozvana i policija. Radnici IOM su za vrijeme sukoba preventivno napustili kamp.

Kako je potvrdio premijer USK Mustafa Ružnić, nije bilo potrebe za intervencijom. Ipak, policija je stigla, ali se situacija već smirila, pa nisu morali da reaguju.

Iz Kantonalne bolnice sinoć su jednom migrantu ukazali pomoć, koji je potom vraćen u kamp Lipa, piše Avaz.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4671 on: September 25, 2020, 12:35:57 pm »Dva lica uhapšena zbog krijumčarenja migranata


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su dva lica na području Zeničko-dobojskog kantona zbog krijumčarenja migranata.

Postoje osnovi sumnje da su ova lica, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, krijumčarila šest državljana Iraka i Sirije koji su trebali biti ilegalno prebačeni sa područja opštine Brod na područje Hrvatske, saopšteno je iz Sipe.

Osumnjičena lica uhapšena su sinoć, privedena su u prostorije Sipe i nad njima se vrši kriminalistička obrada.

Aktivnosti su izvršene prema naredbi Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Službom za poslove sa strancima i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4672 on: September 25, 2020, 01:17:56 pm »Bild: Koriste li migranti iz Pakistana BiH za ulazak u Evropsku uniju?


"Izmučena" hroničnom političkom nestabilnošću BiH se morala boriti sa rastućim uticajem radikalnog islama, ojačanim nakon povratka kući džihadističkih boraca, napisala je poslanik u Evropskom parlamentu iz stranke Nacionalni front Dominik Bild u autorskom tekstu objavljenom na portalu EU-Hronikls koji vode i uređuju strani novinari, frilenseri u Briselu.

Ona je istakla da je, kao član delegacije Evropskog parlamenta u BiH, oduvijek bila itekako svjesna opasnosti koja bi uslijedila ukoliko BiH ikada postane članica Evropske unije.
 
- Čini se da su Pakistanci na vrhu liste onih koji se nadaju da će se okoristiti ovom situacijom. U maju, prema riječima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Ministarstvo bezbjednosti razotkrilo je veliku prevaru sa vizama u koju je umiješan ambasador BiH u Pakistanu, koji je, prema tvrdnjama, izdao 3.000 sumnjivih viza.

Interesantno je da su slične optužbe iznesene i protiv Ambasade BiH u Iraku, koja je locirana u Јordanu - navela je Bildova.

Ona dalje naglašava da je stvar postala još gora time što se čini da su se određene ozloglašene osobe iz Pakistana pomiješale sa migrantima.

- Ovo, naravno, teško da predstavlja iznenađenje u zemlji čiji zaštitni znak čini se da je najžešća vrsta vjerskog ekstremizma, o čemu svjedoči uzdizanje Osame bin Ladena kao mučenika od strane pakistanskog premijera ili posljednja kontroverza koja okružuje suđenje u slučaju "Šarli Ebdo" - naglasila je Bildova.

Prošlog juna, indijske dnevne novine "Ekonomist tajms",  su pisale: "Bosanska Vlada je nedavno pozvala na razgovor pakistanskog ambasadora u Sarajevu i oštro ukorila Islamabad jer su dvojica pakistanskih terorista u zemlju ušli kao ilegalni migranti."

Komentarišući te navode, Bildova je poručila da je zanimljivo da su slične zabrinutosti izražene i o mogućem ulasku terorista u Veliku Britaniju uoči Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Ona smatra da je, što se tiče BiH, prijetnja radikalnim islamom prisutna već duže vrijeme.

- Džamija kralja Fahda u Sarajevu, koju podržava Saudijska Arabija, glasine o ISIL-ovim trening kampovima i veliki broj lokalnih džihadista, trebali bi da budu dovoljan dokaz. Uz zapažen izuzetak Milorada Dodika i Republike Srpske, postoje takođe i dokazi da je migraciona politika zemlje previše labava. Ostavka ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića u junu na to ukazuje, budući da je njegov beskompromisni stav unio nemir među njegove kolege - podvukla je Bildova.

Bildova upozorava da se više ne može prelaziti preko odgovornosti Evropske unije.

- U smislu bilateralne saradnje, 603 miliona evra je stavljeno na raspolaganje Pakistanu između 2014. i 2020. godine, uprkos tome što je zemlja i dalje na listi država koje su pod jurisdikcijom Operativne grupe za finansijske akcije, te da se od juna 2018. godine nalazi pod pojačanim nadzorom radi rješavanja strateških nedostataka u njenom režimu za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja smanjenja naoružanja - precizirala je ona.

Bildova je istakla da je BiH primila 1,19 milijardi evra pretpristupne pomoći između 2007. i 2020. godine i dio je programa Evropske unije za ukidanje viza za kratkoročni boravak.

Nije li, pita se Bildova, tužna ironija da se, dok Evropska unija juri za izmišljenim prijetnjama, bilo u vidu Amerike Donalda Trampa ili Putinove Rusije, njeni pravi neprijatelji nalaze usred nje?

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4673 on: September 25, 2020, 01:41:03 pm »Migranti se udavili kod libijske obale


Desetak migranata udavilo se u vodama Mediterana nedaleko od libijske obale pošto se prevrnuo brodić kojim su se prethodno zaputili ka Evropi.

To je danas saopštila Međunarodna organizacija za migracije.

Kako prenosi AP, brodić koji je tonuo sinoć su primetili libijski ribari i potom iz vode uspeli da izvuku 22 migranta, koji, između ostalog, potiču iz Egipta, Bangladeša, Sirije, Somalije i Gane.

Ipak, najmanje 13 putnika sa brodića vode se kao nestali i pretpostavlja se da su se udavili, a u moru su dosad pronađena beživotna tela troje davljenika.

Brodić je iz libijskog grada Zliten, smeštenog istočno od Tripolija, isplovio u sredu uveče, a libijska obalska straža trenutno traga za preostalim nastradalima.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4674 on: September 26, 2020, 07:28:54 am »Evropska unija traži sponzore za migranteBrisel je predstavio okvir novog plana za rešavanje problema migranata, u kojem nema najspornijeg dela dosadašnje politike – nametnutih kvota za pravedniju raspodelu pridošlica unutar bloka – a akcenat je na deportaciji.

Zemlje poput Mađarske i Poljske, koje su zbog kvota tužile EU, sada imaju mogućnost da budu „sponzori povratka” odbijenih tražilaca azila u zemlje porekla. Predviđene su još neke mogućnosti finansijske pomoći, pa kritičari kažu da je članicama ostavljeno da biraju „a la kart” koja im vrsta solidarnosti odgovara, dok će Grčka i Italija i dalje biti na udaru. Nevladine organizacije i političari levice optužuju Brisel da čini ustupak desničarskim vladama, čiji je jedini cilj da smanje broj ljudi kojima će Evropa pružiti utočište, piše „Gardijan”.

Evropska narodna partija, grupa desnog centra kojoj pripada predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, smatra da je predloženi plan dobra polazna tačka.

Komesarka za unutrašnje poslove, Šveđanka Ilva Johanson rekla je da se EU mora baviti realnošću da većina onih koji dolaze nisu izbeglice i da dve trećine zahteva za azil bude odbijeno. Prošle godine je skoro pola miliona osoba dobilo naredbu da napusti EU, a kući se vratilo svega 29 odsto. I dalje će se ići na pokušaje da se zemlje porekla i tranzita privole da ih prime nazad obećanjem investicija ili boljeg viznog režima, iako ta taktika do sada nije bila mnogo uspešna.

Zemlje koje budu spremne da prime nevoljnike mogu da računaju na 10.000 evra iz budžeta EU po odrasloj osobi, mada nije jasno da li će biti dovoljno sredstava za to i za još neke predviđene mere, budući da je budžet za migracije i graničnu kontrolu smanjen za 8,5 milijardi evra (27 odsto). Novac je potreban i za predviđeno ubrzanje ozloglašeno spore procedure prilikom ulaska, kako bi se zdravstvena i bezbednosna kontrola obavila za pet dana.

Zemljama koje odbiju i prihvat i brigu o deportaciji ostaju druge mogućnosti za pomoć, na primer – da finansiraju prihvatne centre u državama na obodu koje su prve na udaru, poput Grčke. Međutim, EK će moći da poništi tu mogućnost ako se ne prijavi dovoljno ovih prvih. Svaka država će imati zakonsku obavezu da pomogne na osnovu BDP-a i broja stanovnika, navodi Bi-Bi-Si.

Kako ne postoje mehanizmi kažnjavanja, odredba o „obaveznoj solidarnosti” je iluzorna, piše „Manifesto”. Italijanski list ocenjuje da novi dogovor dozvoljava članicama da se prema ilegalnim migrantima ponašaju kako im je volja, na štetu zemalja kao što su Italija i Grčka, koje su prve na udaru migrantskih puteva.

Osnov dosadašnje politike bio je Dablinski sporazum, prema kojem „zemlja prvog ulaska” u EU mora da primi zahtev za azil, zbog čega se odavno bune Italija, Grčka i Španija. Taj deo nije promenjen, ali su kriterijumi prošireni, pa migranti koji imaju porodicu u nekoj drugoj zemlji mogu tamo da traže azil. To bi moglo da znači da će zemlje koje već imaju mnogo izbeglica, poput Nemačke i Švedske, dobiti još novih, a smanjiće se pritisak na mediteranske zemlje.

Užasna sudbina 12.000 izbeglica posle požara u kampu „Morija” na grčkom ostrvu Lezbos pokazala je da postojeća politika ne funkcioniše, a na to su nedavno ukazali i UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije. EK je dala rok do juna sledeće godine da se usvoji nova politika koja treba da izvede EU iz ćorsokaka kad je reč o problemu koji je deli od 2015. godine, kada je Angela Merkel otvorila granice Nemačke za milion izbeglica. Nemačka je trenutno predsedavajuća i smatra da je izneti predlog dobra osnova za razgovore.

Grčka je pozitivno reagovala rekavši da predlog podrazumeva jaču kontrolu granica i „pravednu” podelu odgovornosti i solidarnosti. Italijanski premijer Đuzepe Konte je rekao da je predlog važan korak, ali da moraju postojati garancije o povratku i relokaciji.

Zemlje „Višegradske grupe” (Mađarska, Češka, Austrija, Slovačka i Poljska) nisu poštovale ni dosadašnje odredbe Dablinskog sporazuma, a sada su još jednom naglasile svoj stav, prenosi Tanjug. Portparol mađarske vlade Zoltan Kova rekao je da spoljne granice EU moraju biti blindirane, i da treba praviti prihvatne centre izvan granica EU za one koji bi eventualno tražili azil. To nije politika Brisela, ali su zemlje na granicama EU postale sabirni centri za desetine hiljada migranata o kojima moraju da brinu dok ne dođu do željenog odredišta u EU.

Jedan evroposlanik iz Orbanove stranke rekao je za Bi-Bi-Si da su spremni da se sponzorišu deportacije, što bi bio značajan pomak kad je Mađarska u pitanju. Ipak je malo verovatno da bi vlada prihvatila uslov koji uz to ide: da svako ko ne bude deportovan u roku od osam meseci ostaje da živi u zemlji koja se obavezala da ga vrati.

EK bi i da uspostavi mehanizam za nadzor nezakonitih radnji, kao što je prisilno vraćanje. Za monitoring bi se oslanjala na organe istih onih država koje su optužene za zlostavljanje i nasilno vraćanje.

Broj pridošlica se od oktobra 2015. stalno smanjuje. Najmanje ih je došlo 2018, svega 150.000. Ove godine je najviše stiglo u Italiju (oko 22.000), Španiju (17.000) i Grčku (12.000). Najviše zahteva za azil prošle godine je podneto u Nemačkoj (165.000), a slede Španija, Francuska i Grčka.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4675 on: September 26, 2020, 08:27:22 am »


Quote
Drone footage has been used for the first time to prosecute people involved in people smuggling in the English Channel.

Sky News has been given exclusive access to the teams in Kent, trying to reduce the number of migrants illegally making crossings.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4676 on: September 26, 2020, 03:23:18 pm »Migrantska kriza globalni, a ne problem jedne zemlje


Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da je potrebno postići konsenzus da se migranti ne mogu nekontrolisano slobodno kretati po gradovima, jer ugoržavaju bezbjednost građana BiH, ističući da ova zemlja nosi preveliki teret migranske krize u odnosu na veličinu i broj stanovnika.

Tegeltija je naglasio da migrantska kriza nije problem jedne zemlje, niti zapadnog Balkana, nego je globalni problem.

- Mnogo manje tih ljudi je pokrenu rat, a mnogo više su pokrenule neke druge politike. Za BiH je bilo loše što je na početku migrantske krize postojalo podijeljeno mišljenje o tom problemu. Sa jedne strane bile su priče kako je problem migrantske krize isključivo humanitarno pitanje, te da će biti riješeno samo po sebi, da će ti ljudi proputovati kroz BiH kao turisti, a sa druge je bio dosta koncizan stav, koji je dolazio iz Republike Srpske da migracije sa sobom nose bezbjednosni problem i sada napokon, preovladava to mišnjenje - istakao je Tegeltija.

Da je za taj problem rješenje postavljanje vojske na granice, dodao je Tegeltija, onda bi to odmah na početku riješila Grčka, zatim Srbija ili Sjeverna Makedonija.

- Kontrolom na granicama koja bi trebalo da se pojača i da više radi Granična policija, proces dolaska migranata će se samo usporiti, nikako zaustaviti, jer neko drugi organizuje i pokreće te ljude - ocijenio je Tegeltija za sarajevski portal Vijesti.

Prema njegovim riječima, za migrante koji ovdje dođu potrebno je da im se obezbijedi prikladan smještaj, adekvatan tretman ukoliko dolaze iz ratnih područja, a one koji su ekonomske izbjeglice, potrebno je u saradnji sa njihovim zemljama vratiti odakle su došli.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4677 on: September 27, 2020, 11:57:41 am »
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4678 on: September 28, 2020, 10:29:06 am »Quote
O tome koliko je izbjeglica i migranata s Bliskog Istoka stiglo preko balkanske rute proteklih godina i je li zbog korona virusa smanjen broj ljudi koji dolaze razgvovarali smo sa Lidijom Marković, šeficom ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4679 on: September 28, 2020, 12:26:10 pm »Hapšenje migranata i krijumčara u SlovenijiSlovenačka policija saopštila je da je uhapsila nekoliko velikih grupa migranata na granici i u zemljи prošlog vikenda.

Uhapšeno je i nekoliko krijumčara.

U Ilirskoj Bistrici na jugozapadu zemlje uhvaćenа su 144 migranta, najviše iz Bangladeša i Pakistana, prenosi STA. U blizini Ormoža, policija je presrela vozilo sa 22 migranta, najviše takođe iz Bangladeša i tom prilikom uhapšena su dvojica krijumčara iz Moldavije i Ukrajine. U blizini Celja uhvaćena su 34 migranta, a uhapšen je i krijumčar, poreklom iz Belgije.

Kako se navodi, protiv krijumčara biće podnete krivične prijave, dok će emigrante procesuirati i najverovatnije vratiti u Hrvatsku, iz koje su došli.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 [312] 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.