PALUBA
March 04, 2024, 01:47:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 [313] 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 873154 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4680 on: September 28, 2020, 12:46:19 pm »Migranti zapalili vatru kod doma penzionera u SarajevuU neposrednoj blizini bivšeg doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići, jutros je ponovo izbio požar, potvrđeno je iz Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo.

Vatrogasci su na licu mjesta i u toku je gašenje požara. Prema navodima očevidaca, vatru su zapalili migranti.

U objektu koji je već 30 godina napušten, prošle nedjelje takođe je izbio požar.

U oktobru 2019. godine zgrada bivšeg doma penzionera je prodata za 10,3 miliona KM, a investitor je na ovoj lokaciji planirao izgradnju tržnog centra i hotela.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4681 on: September 28, 2020, 12:47:27 pm »Bihać: Pred zgradu policije donijeli ranjenog migrantaIspred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona četiri Avganistanca donijela su migranta sa teškim povredama.

Portparol MUP-a ovog kantona Ale Šiljdedić rekao je da je policija u Bihaću sinoć u 23.40 časova dobila dojavu da u naselju Luke leži muškarac koji ima povrede nanesene, najvjerovatnije, nožem, ali da policija nije našla ništa.

On je rekao da su, nakon toga, četiri Avganistanca na rukama donijeli povrijeđenu osobu ispred zgrade MUP-a, prenosi Avaz. Šiljdedić je rekao da je migrant bio teško povrijeđen i da je imao rane na vratu, te da je prevezen u Dom zdravlja Bihać, a odatle u Kantonalnu bolnicu "Dr Irfan Ljubijankić".

- Pokušaćemo sa Avganistancima koji su ga donijeli da saznamo više o tome ko je to uradio. Povrijeđeni nije komunikativan pa njegov identitet još nije utvrđen - rekao je Šiljdedić.

Dežurni tužilac slučaj je okarakteriso kao pokušaj ubistva, a uviđaj je nastavljen i danas.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4682 on: September 28, 2020, 04:45:08 pm »Hapšenje u Bihaću zbog trgovine ljudima


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su danas u Bihaću lice osumnjičeno za krivično djelo međunarodna trgovina ljudima.

Žrtva međunarodne trgovine ljudima u ovom predmetu bilo je maloljetno lice, saopšteno je iz Sipe.

Lice lišeno slobode privedeno je u službene prostorije Sipe, gdje će biti kriminalistički obrađeno, nakon čega će, shodno uputstvima tužioca, biti odlučeno o njegovom daljem statusu.

Ove aktivnosti sprovedene su po naredbama Tužilaštva BiH, u saradnji sa pravosudnim i policijskim organima Hrvatske i Austrije, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Kazneno-popravnim zavodom Bihać i MUP-om Unsko-sanskog kantona.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4683 on: September 30, 2020, 07:59:15 am »Ćulum: Važno spriječiti ilegalne migracije


Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Darko Ćulum rekao je da će se truditi da rezultate SIPA podigne na viši nivo, što podrazumijeva i efikasniju međunarodnu i međuagencijsku saradnju bezbjednosnih struktura, te posebno istakao značaj sprečavanja ilegalnih migracija.

Ćulum je naveo da će prioriteti rada SIPA biti i borba protiv terorizma, kao globalne prijetnje koja ne poznaje granice i najvećeg bezbjednosnog izazova današnjice, te svih vidova organizovanog kriminala, posebno korupcije, pranja novca, trgovine i krijumčarenja ljudi, koji su brana napretku društva, prije svega EU integracijama.

On je za Dnevni avaz rekao da ova agencija za sprovođenje zakona u BiH ima ljudske i materijalno-tehničke kapacitete koji mogu da odgovore najsloženijim bezbjednosnim izazovima.

- SIPA, sa mnom na čelu, sigurno će postupati profesionalno i zakonito, te prema svima jednako. Mi ćemo svaki posao u konkretnom periodu obaviti profesionalno i do kraja - poručio je Ćulum.

On je napomenuo da SIPA nikada ne postupa prema građanima na osnovu njihovog opredjeljenja, odnosno njihove nacionalne, vjerske, jezičke ili druge opredijeljenosti.

izvor

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4684 on: September 30, 2020, 08:43:57 am »Јović o migrantskoj krizi: Potrebna saradnja svih nivoa vlasti


Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Јović ocijenio je da je stanje migracija nešto povoljnije u posljednje vrijeme u odnosu na period nakon ublažavanja mjera izazvanih kovidom 19, kada je bio veoma snažan migracioni pritisak.

Јović je naglasio da Ministarstvo bezbjednosti radi sve što mu je u opisu nadležnosti da smanji migrantski pritisak, te da posljednji potezi koje su povučeni na terenu pokazuju da ide na bolje, ali da je potrebna saradnja svih nivoa kako bi se uspješno odgovorilo na ovaj krupan humanitarni i bezbjednosni izazov.

- I pored povoljnijeg stanja u oblasti neregularnih migracija, koje će se po mojoj procjeni nastaviti sve do proljeća, sugerišem da je u međuvremenu potrebno raditi na daljem jačanju Granične policije, drugih policijskih agencija i Službe za poslove sa strancima - rekao je Јović za Glas Srpske.

Јović je naglasio da će uskoro početi rad na novoj Strategiji za borbu protiv ilegalnih migracija, te da je usvojen plan prijema kadeta u Graničnu policiju gdje će u prvoj fazi biti primljeno 125 kadeta u činu policajac i 25 u činu mlađi inspektor.

On je dodao i da su policijske agencije spremne da ojačaju ispomoć Graničnoj policiji.

- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nedavno je, na sastanku sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem, iskazao spremnost za angažovanje još 100 do 150 službenika na zaštiti istočne granice -  podsjetio je Јović.

Prema njegovim riječima, kao ispomoć graničarima, u šest mjeseci, Agencija za istrage i zaštitu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela angažovanli su 775 službenika na zaštiti istočne granice.

- Očekujem smanjenje pritiska na BiH kako zbog bolje kontrole istočne granice, što obeshrabruje migrante, tako i zbog vremenskih uslova jer će rasti vodostaj Drine i biće smanjene mogućnosti za pješački prelazak, pa će se rute pomjerati od Zvornika prema Bratuncu i to čamcima, što je lakše kontrolisati - dodao je Јović.

On je rekao da u prihvatnim centrima trenutno boravi 5.989 neregularnih migranata, te da se u posljednjih mjesec dana registruje smanjen dnevni ulazak u BiH, koji je u prosjeku oko ili ispod 100, dok je prije nekoliko mjeseci bio oko 150.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4685 on: September 30, 2020, 09:07:28 am »Mađari zaustavili veliku grupu migranata na granici sa Srbijom


Mađarska policija zaustavila je veliku grupu migranata koja je pokušala da ilegalno pređe granicu na prelazu Roske, objavljeno je na sajtu police.hu.

Grupa od četrdeset migranata, kako je saopšteno, podelila se se u nekoliko manjih grupa. Migranti su pokušali da se na ogradu postavljenu na granici popnu na merdevine, a policajce koji su pokušavali da ih spreče da pređu na drugu stranu, gađali su kamenicama.

Kamenicama su gađali i kamere za nadzor i policijske automobile, prenosi agencija MTI.

Policija je sprečila migrante da pređu i uhapsila troje koji su se izjasnili kao državljani Sirije, ali kod sebe nisu imali nikakva dokumenta.

U toku je krivični postupak zasnovan na optužbi nasilje prema zvaničnim licima.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4686 on: September 30, 2020, 04:05:39 pm »Čović: Spriječiti međusobne sukobe migranata i provale u kuće


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić zaključili su na sastanku da institucije BiH moraju kontrolisati akumuliranje migranata na zapadnom dijelu BiH, te uz koordinaciju nadležnih policijskih i pravosudnih institucija spriječiti sve veće međusobne sukobe migranata i sve učestalije napade i provale u porodične kuće.

U okviru posjete Bihaću i svečanog obilježavanja 30 godina od formiranja HDZ-a BiH, Čović je bio danas na prijemu kod Fazlića, saopšteno je iz ove političke stranke.

Oni su razgovarali o aktuelnim projektima na prostoru Bihaća, kao i svim sigurnosnim izazovima s kojima se bihaćki kraj suočava zbog nekontrolisanog protoka migranata.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4687 on: September 30, 2020, 04:07:57 pm »Dodik: BiH dobija kandidatski status; Utvrđena nova migrantska politika


Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je u Briselu da je zadovoljan obećanjem zvaničnika Evropske unije da će BiH sljedeće godine najvjerovatnije dobiti kandidatski status.

Nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljem i potpredsjednikom Evropske komisije zaduženim za spoljne poslove Žozefom Boreljom Dodik je rekao da je ohrabren i prijedlogom novog pristupa rješavanju migrantske krize i ekonomskom podrškom za infrastrukturne projekte.

Utvrđena je i nova migrantska politika.

- To znači zadržavanje migranata na granicma i izbacivanje svih koj su se ovde zatekli bez osnova - pojasnio je Dodik na konferenciji za novinare nakon održanih sastanaka u Briselu.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4688 on: October 01, 2020, 06:16:29 am »Migrante iseljavaju iz BireKonačne aktivnosti u vezi sa zatvaranjem prihvatnog centra Bira u Bihaću, gdje trenutno boravi oko 400 migranata, započele su danas, kako je i najavila Operativna grupa za migrantsku krizu na svojoj sjednici održanoj dan ranije.

Pripadnici policije i Centra za socijalni rad u Bihaću počeli su juče s premještanjem oko 80 maloljetnih migranata u Đački dom, u bihaćkom naselju Borići, gdje se smještaju migranti iz ranjivih grupa, a nakon toga planirano je da se preostali migranti iz Bire premjeste u kamp Lipa.

Time bi centar Bira prestao da postoji, a plan je da se i migranti bez smještaja koji se nalaze u urbanom području Bihaća takođe izmjeste u kamp Lipa. Premijer USK Mustafa Ružnić istakao je kako je plan ovih aktivnosti da se oslobodi pritisak migranata na urbana područja, te da se potom koncentrišu na mjesta gdje bi bili pod sigurnosnim i zdravstvenim nadzorom.

Kada je riječ o prihvatnom kampu Miral u Velikoj Kladuši, Operativna grupa je zadužila policijske organe da blokiraju taj kamp radi sprečavanja daljeg prijema migranata, a u cilju njegovog konačnog gašenja. Međutim, problem u Velikoj Kladuši je što su lokalne vlasti odbile odrediti novu lokaciju van gradskog područja gdje bi se izmjestili migranti.

Podsjećamo da se Opštinsko vijeće u tom gradu izjasnilo protiv bilo kakvog oblika smještajnih kapaciteta gdje bi eventualno boravili ilegalni strani državljani.

Zbog toga je Operativna grupa na pomenutom sastanku zatražila od Savjeta ministara i Ministarstava bezbjednosti da, u saradnji s međunarodnim organizacijama, u roku od 72 časa organizuju relokaciju migranata iz Mirala u slobodne kapacitete kampova kojima upravlja država, van područja Unsko-sanskog kantona.

Takođe, potvrđene su sve ranije odluke i zaključci kojima se zabranjuje dolazak migranata na područje USK, njihov prevoz, kretanje i okupljanje na javnim površinama, kao i pružanje usluga smještaja za tu populaciju.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4689 on: October 01, 2020, 07:17:19 am »Sukob migranta u Bihaću: Dvije osobe ubijene, 18 povrijeđenih


Dvije osobe ubijene su sinoć u sukobu migranata u bihačkom naselju Žegar, potvrđeno je iz MUP Unskon-sanskog kantona.

U masovnom sukobu migranata povrijeđeno je još 18 osoba koji su prevezeni u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Policija je potvrdila da su u sukobu Avganistanaca i Pakistanaca dvije osobe ubijene, 10 teže povrijeđeno, a osam lakše. Prema navodima Pakistanaca, Afganistanci su njih napali nakon čega su pobjegli prema Plješevici.

O svemu je obaviješten tužilac koji je konstatovao da se radi o krivičnom djelu ubistva i u toku je uviđaj kao i potraga za izvršiocima.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4690 on: October 01, 2020, 08:12:19 am »Quote
Greece has begun moving thousands of refugees and migrants off its eastern Aegean islands.

Many have been stranded there for years, unable to travel to the mainland or further into Europe. But a fire at Moria camp on the island of Lesbos reinvigorated efforts to help them move on.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4691 on: October 01, 2020, 10:48:44 am »Otkrivena jedrilica sa migrantima južno od grčkog ostrva Krit


Jedrilica za koju se veruje da prevozi desetine migranata locirana je južno od grčkog ostrva Krit, saopštila je u četvrtak grčka obalska straža.

Jedan patrolni čamac obalske straže i jedan čamac za spasavanje bili su u blizini jedrilice koja je otkrivena jutros i nije slala signal za pomoć, navela je obalska straža, prenosi AP. Plovilo je plutalo, ali nije odmah bilo jasno da li ima problema sa pogonom ili upravljanjem. Obalska straža je rekla da prema procenama broj ljudi na brodu iznosi oko 60.

Na hiljade migranata svake godine krenu put Grčke, velika većina sa turske obale do obližnjih grčkih ostrva.

Ali grčke vlasti izvestile su o povećanju broja incidenata kada krijumčari koriste veća plovila poput jahti ili jedrilica kako bi plovili dalje prema jugu i krenuli direktno prema Italiji.

Ta zemlja je mnogima atraktivnija destinacija od prenatrpanih, neuređenih migrantskih kampova na grčkim ostrvima.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4692 on: October 01, 2020, 10:52:25 am »Nadležni na nivou BiH hitno da se uključe u rješavanje krize


Predsjednik Udruženja "Povratnici" iz Unsko-sanskog kantona Nemanja Davidović pozvao je nadležne institucije u BiH da se hitno uključe u rješavanje migrantske krize na području ovog kantona, u kojem su u sukobu migranata dvojica ubijena, a lokalno stanovništvo je već odavno zabrinuto za bezbjednost.

On je naveo da su u sinoćnjem sukobu migranata u naselju Žegar na području Bihaća dvojica ubijena, deset ih je teže, a osam lakše povrijeđeno.

- Migrantska kriza je najveći bezbjednosni problem u BiH, zabrinuti smo za sve građane u Unsko-sanskom kantonu, gdje je migrantska kriza na vrhuncu - rekao je Srni Davidović.

On je naglasio da situacija od sinoć pokazuje da migranti u Unsko-sanskom kantonu imaju i oružje, što opravdava bojazan lokalnog stanovništva za bezbjednost.

- Najveći problem to stvara djeci koja se u večernjim časovima vraćaju sa treninga i moraju proći kroz dijelove naselja gdje su migranti - ističe Davidović.

On je istakao da je potrebno što prije vratiti migrante u zemlje iz kojih dolaze.

- Na području Unsko-sanskog kantona trenutno se nalazi više od 12.000 migranata. Očekujemo da će broj krivičnih djela još više da poraste, da će migranti iz kampa u Lipi bježati prema Bihaću i formirati divlje kampove, baš kao što je u Žegaru kod Bihaća - naglasio je Davidović.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4693 on: October 01, 2020, 12:14:55 pm »Sukob migranata u Bihaću - crveni alarm za institucije BiH


Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je da je sukob migranata u Bihaću, u kojem je ubijeno dvoje i povrijeđeno njih 18, crveni alarm za institucije u BiH i pozvao nadležne da, napokon, donesu sistemske mjere i ojačaju kapacitete za rješavanje ovog problema.

Nešić je naglasio da oni koji su do sada opstruisali donošenje sistemskih mjera za rješavanje migrantske krize trebaju da snose odovornost za sve što ta kriza izaziva.

- Vrijeme je da se građanima kaže znaju li nadležni ko su i odakle su migranti koji ulaze u BiH, šta su radili u zemljama iz kojih dolaze i kuda su krenuli, postoji li plan za rješenje krize ili se planira da ostanu ovdje - istakao je Nešić.

On je ponovio da je pitanje prolaska migranata kroz BiH prevashodno bezbjednosno, pa tek onda humanitarno.

- Briga za ljude i živote svih građana mora biti prioritet. Ljudi treba da se osjećaju zaštićeno u svojoj zemlji, da se osjećaju sigurno dok hodaju ulicom, da nemaju strah za svoju imovinu ili strah da puste djecu samu do škole - poručio je Nešić.

U sukobu migranata u Bihaću ubijena su dva lica, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

U sinoćnjem masovnom sukobu migranata u bihaćkom naselju Žegar ubijena su dva, a povrijeđeno je još 18 lica, koja su prevezena u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4694 on: October 01, 2020, 12:32:23 pm »Quote
U sukobu migranta u Bihaću ubijene su dvije osobe, dok ih je najmanje 18 ozlijeđeno.

Sukob se dogodio u blizini Kantonalne bolnice u Bihaću, gdje se nalazi jedno od improviziranih šatorskih naselja u tom gradu. Na mjestu nesreće policija je zatekla blizu 80 migranata, uglavnom državljana Afganistana i Pakistana.

Iz policije su saopštili da istragu dodatno otežava pretpostavka da su migranti koji su sudjelovali u sukobu vjerojatno pobjegli kroz obližnju šumu.

Logged
Pages:  1 ... 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 [313] 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.