PALUBA
June 13, 2024, 01:57:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBA.Info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 [316] 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 928678 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4725 on: October 15, 2020, 08:20:04 am »Migranti vraćeni iz Hrvatske sa povredama


Grupa od 14 migranata primljena je u Hitnu pomoć i Dom zdravlja Velika Kladuša s više tjelesnih povreda koje su im, kako su rekli, nanijeli pripadnici MUP-a Hrvatske dok su ih vraćali na teritoriju BiH.

U Hitnoj pomoći migrantima su sinoć konstatovane lakše povrede, a neki su upućeni na dalje pretrage i rentgen, prenosi televizija N1.

Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama, migranti imaju podlive na različitim dijelovima tijela i lica.

Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić rekao je da se prisilno vraćanje migranata dešava svaki dan na različitim područjima koja nisu granična.

- To su šumski prelazi. Imaju prijave da se vrate s povredama, nekada su vidljive, ali je teško dokazati da je to uradila hrvatska policija kako oni tvrde. Ljekari utvrđuju da li su to povrede nastale prilikom pokušaja ilegalnog prelaska ili u međusobnom sukobu migranata - rekao je Šiljdedić.

On kaže da se sve izjave, prijave i dokumentacija dostavljaju Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara i da ih ima jako mnogo za protekle tri godine.

Nevladine međunarodne organizacije upozoravale su na nasilje koje MUP Hrvatske čini nad migrantima prilikom vraćanja na teritoriju BiH, ali čelnici tog ministarstva i Hrvatske negiraju da vrše bilo kakvo nezakonito nasilje.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4726 on: October 15, 2020, 08:21:39 am »Pakistanski migranti se vraćaju kući?


Ilegalni migranti iz Pakistana uskoro bi mogli da budu deportovani iz BiH, na osnovu pregovora i dogovora domaćih sa tamošnjim vlastima, piše Glas Srpske.

List navodi da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara nedavno formiralo radnu grupu koja je radila na sporazumu čije bi potpisivanje značilo povratak ilegalnih migranata, porijeklom iz Pakistana, a kojih je i najviše u BiH, u njihovu domovinu.

Konačan tekst nacrta sporazuma, na koji je mišljenje dala i pakistanska strana, utvrđen je juče i proslijeđen u dalju proceduru, odnosno Savjetu ministara, a o njemu treba da se izjasni na kraju i Predsjedništvo BiH.

Član radne grupe i savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman rekao da je to radno tijelo usaglasilo detalje i da su sada na potezu nadležne institucije vlasti.

Kada BiH i Pakistan ratifikuju sporazum, to će biti osnova koja bi u praksi značila da se svi Pakistanci koji su nezakonito došli u BiH procesom readmisije vraćaju u zemlju porijekla, a Pakistan bi bio dužan da ih prihvati.

- Stavovi BiH i Pakistana su objedinjeni u nacrt sporazuma o readmisiji, koji je proslijeđen u Savjet ministara na usvajanje, a nakon toga treba Predsjedništvo BiH da ga ratifikuje.

I druga strana treba to isto da uradi, a kada dokument usvoje i pakistanske vlasti, stvaraju se uslovi da taj akt bude potpisan i stupi na snagu. U ovom trenutku je još nezahvalno govoriti kada će cijela procedura biti okončana - rekao je Hofman.

On je naglasio da je trenutno važno da postoji dobra volja da se krene sa ovim i da se napravi korak ka boljem upravljanju migracijama.

- To je izuzetno bitno. Nastaviće se saradnja, odnosno pokušati da takvi sporazumi budu usaglašeni i sa drugim zemljama visokog migracionog rizika, kao što su Maroko, Bangladeš i druge - dodao je Hofman.

U vezi sa tretmanom migranata koji borave u BiH bez dokumenata i za koje se ne zna ko su, Hofman kaže da i za to postoji rješenje, a to je, kako je naveo, biometrija.

Prema njegovim riječima, upućeni vjeruju da će, kada sporazum stupi na snagu, to rezultirati smanjenim prilivom migranata iz Pakistana jer će znati šta ih čeka.

U informaciji koja je početkom septembra razmatrana u parlamentu BiH, između ostalog, navedeno je da, kada je riječ o Pakistancima, Služba došla do podataka da je tamošnji parlament razmatrao mogućnost pomoći njihovim državljanima koji borave u privremenim prihvatnim centrima u BiH.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4727 on: October 17, 2020, 01:22:23 pm »

Zaustavljen brod sa migrantima, članovi posade Srbi?
IZVOR: TANJUG SUBOTA, 17.10.2020.

Podgorica -- Pripadnici crngorske granične policije sprečili su krijumčarenje 52 državljanina Turske preko Jadranskog mora u jedrilici "Marina", pišu Vijesti

Navode da je jedrilica plovila pod zastavom Hrvatske, a da su članovi posade državljani Srbije. Prema nezvaničnim saznanjima iz Uprave policije, jedrilica je presretnuta sinoć u međunarodnim vodama službenim plovilom Patrolne jedinice. Kako se navodi, članovi posade su državljani Republike Srbije, dok jedrilca "Marina" plovi pod zastavom Republike Hrvatske.

Prethodno je RTCG javio da je jedrilica "Marina" sa 52 migranta privedena rano jutros rano u Luku Zelenika, a da su, prema saznanjima portala, u pitanju Kurdi. Radio Jadran piše da broj migranata koji ulaze u Crnu Goru raste - od 807 koliko ih je ušlo 2017. godine, do više od deset hiljada prošle i ove godine.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4728 on: October 18, 2020, 06:31:58 am »

Micotakis: Ograda na granici sa Turskom gotova do aprila
Tanjug 17.10.2020.

Nova ograda na granici između Grčke i Turske biće podignuta do aprila da bi se odvratili migranti, saopšteno je iz kabineta premijera Kirjakosa Micotakisa.

Premijer je obišao ta mesta u području Evrosa, na severoistoku Grčke i konstatovao da radovi napreduju ubrzano. Vlada takođe zapošljava dodatnih 400 graničara koji će biti raspoređeni u Evrosu i namerava da pojača već postojeću graničnu ogradu dugu deset kilometara.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4729 on: October 18, 2020, 01:35:47 pm »

Grci podižu ogradu na udarnoj tački balkanske migrantske rute na granici sa Turskom
Beta 18. 10. 2020.

GRČKA je počela da podiže gigantsku čeličnu ogradu dužine 27 kilometra i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj tački takozvane Balkanske migrantske rute na granici sa Turskom.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, projekat će biti završen u aprilu 2021. i po visini prevazilazi druge ograde u Evropi i na granici SAD i Meksika.

- Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osećaju sigurnije -
rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu.

Radovi vredni 63 miliona evra podrazumevaju postavljanje čelične barijere visoke pet metara opasane bodljikavom žicom i osam novih osmatračnica koje će koristiti oružane snage Grčke. Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava. Projekat vodi Ministarstvo civilne zaštite Grčke a izvodi konzorcijum četiri građevinske kompanije. Pored izgradnje nove, unaprediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika. Biće i modernizovano postojećih 57 vojnih osmatračnica u regionu Evrosa sa termovizijskim kamerama.

Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim delovima zemlje. Evros je u februaru i martu 2020. bio poprište velike bezbednosne i humanitarne krize. Nezadovoljna politikom EU, Ankara je odlučila da otvori granicu za izbeglice i migrante, pomažući im da dođu do Evrosa. Grčka je odgovorila angažovanjem vojske i proglašenjem vanrednog stanja u tom regionu, optužujući Tursku za zloupotrebu izbeglica. Incidenti su kulminirali razmenom suzavca i šok bombi grčkih i turskih snaga bezbednosti. Hiljade migranata koji su pokušavali da probiju graničnu ogradu potom su povučeni u izbegličke centre. U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbeglica i migranata iz Sirije i drugih delova Azije i Afrike.

Evropska unija je podržala Grčku u naporima da se spreče ilegalni prelasci granice. Pored snaga Fronteksa u Evros su aprilu po prvi put upućene elitne specijalne policijske jedinice više zemalja EU.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4730 on: October 21, 2020, 08:43:31 am »Široki Brijeg: Uhapšeno šest ilegalnih migranataPolicija u Širokom Brijegu uhapsila je šestoricu ilegalnih migranata iz Maroka, koji su prethodno ukrali vozilo u Mostaru u pokušaju da se domognu granice sa Hrvatskom.

Migranti su bili u vozilu bez registracijskih oznaka koje je policija juče zaustavila na širokobriješkoj obilaznici prilikom redovne kontrole, sapšteno je danas iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona.

Oni su uspjeli da pobjegnu u obližnju šumu, ali su ih pripadnici policije, nakon kraće potrage, pronašli i priveli u zgradu Policijske uprave Široki Brijeg.

Migranti su automobil u kojem su se vozili juče ranije tokom dana ukrali na području Mostara.

Tokom večeri oni su predati u nadležnost Policijske uprave Mostar, koja je nastavila istragu o krađi vozila.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4731 on: October 21, 2020, 08:47:22 am »Za migrantske centre hitno zatraženo 50 miliona KM


Evropska komisija zatražila je hitno odobravanje blizu 50 miliona KM u borbi protiv migrantske krize u BiH, piše sarajevski Dnevni avaz.

List navodi da Brisel namjerava da preraspodijeli budžet EU kako bi se pronašla sredstva za reagovanje u BiH s obzirom na to da se bliži zima, a broj ilegalnih migranata i dalje je visok u BiH.

Novac bi bio namijenjen za migrantske centre.

- U BiH oko 10.000 izbjeglica i migranata treba utočište i pristup osnovnim uslugama za nadolazeću zimu. Oko 6.500 smješteno je u prihvatnim centrima koje finansira EU, a oko 3.500 i dalje spava na otvorenom. S obzirom na očekivani porast broja izbjeglica prije zime i u kontekstu pogoršanja pandemije bolesti kovid 19, postoji opasnost da će doći do humanitarne krize - navodi se u obrazloženju.

Problem je što aktuelni način finansiranja migrantskih centara ističe krajem narednog mjeseca, pa EU mora hitno da reaguje, navodi Avaz.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4732 on: October 21, 2020, 08:50:25 am »Dodik: U Republici Srpskoj neće biti migrantskih centara


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da u Republici Srpskoj neće biti nikakvih migrantskih centara, niti bilo kakvih sabirnih centara za migrante.

Dodik je poručio ne postoji nijedan razlog da Srpska mijenja politiku u vezi s tim pitanjem.

- Migranti neće da se zadržavaju u BiH, oni žele u EU, a dolaze iz Bugarske i Grčke i to treba da rješava Unija - istakao je Dodik.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4733 on: October 21, 2020, 10:23:21 am »Hrvatska policija optužena za napade na migrante


Na granici između BiH i Hrvatske zabilježena je serija novih brutalnih napada na migrante, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja, piše britanski list "Gardijan".

Prema izvještajima Danskog savjeta za izbjeglice, koji je baziran na svjedočenjima migranata koji su bili meta napada između 12. i 16. oktobra, počinioci su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao "mučne" i "šokantne".

"Svjedočenja koja su prikupljena među žrtvama nasilnih vraćanja su zastrašujuća", rekla je generalni sekretar Danskog savjeta za izbjeglice Šarlot Slent.

Ona je navela da je više od 75 migranata u toku jedne sedmice prijavilo "nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje".

Prema riječima migranata, nasilna vraćanja se odigravaju na hrvatskoj teritoriji, u blizini pograničnog grada Velika Kladuša u BiH, tačnije naselja Šiljkovača, gdje se nalazi improvizovano šatorsko naselje u kojem je sklonište pronašlo oko 700 izbjeglica i migranata.

- Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima Danskog savjeta za izbjeglice imale su vidljive rane, odnosno modrice i posjekotine, kao rezultat nasilja kojeg je, prema navodima, počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuisanih žrtava, s vidljivim dokazima povreda, nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje ličnih stvari - navodi se u izvještaju ove humanitarne organizacije.

Primjer seksualnog zlostavljanja zabilježen je u dijelu izvještaja baziranom na svjedočenju grupe avganistanskih migranata, navodi "Gardijan".

List navodi da je grupa prešla hrvatsku granicu s područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformisani policajac ih je presreo kod Novog Sela, pozvao pojačanje, pa su potom odvedeni u policijsku stanicu. Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gdje im je rečeno da će biti svjedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe, koji je pobjegao a koji je optužen za nasilno ponašanje prema policiji.

Migranti su ispričali Danskom savjetu za izbjeglice da su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju, te ubacili u kombi gdje su ih je dočekalo deset naoružanih osoba, obučenih u crno, s prekrivnim licima, u vojnim čizmama i s čeonim lampama. Prema istom svjedočenju, migrantima je oduzet novac, uništena imovina i naređeno im je da se skinu, te legnu s licima okrenutim prema podu.

- Јedan čovjek u crnom je stajao na rukama žrtve, sprečavajući bilo kakav pokret. Noge su takođe bile sputane. Kada bi se osoba pomjerila, počelo bi udaranje - navodi se u izvještaju, u kojem piše i da su medicinski nalazi potvrdili da su rane nastale od udaraca biča.

Migrant čiji su inicijali M.K. tvrdi da ga je jedna od ovih osoba seksualno napastvovala upotrijebivši granu.

Doktor u Velikoj Kladuši MustaFa Hodžić potvrdio je da migrant ima rane po leđima i nogama, te kako postoje jasni znaci seksualnog zlostavljanja.

- Nikad nisam vidio nešto tako. Čak iako nije prvi put da gledam kao doktor tragove seksualnog zlostavljanja na migrantima koje je, prema njihovim tvrdnjama, počinjeno na hrvatskoj teritoriji od hrvatskih službenika obučenih u crne uniforme - rekao je Hodžić.

Izvještaj sadrži i svjedočenje pakistanskog migranta koji govori o premlaćivanju grupe migranata, uključujući i maloljetnike.

Britanski list podsjeća na slučaj o kojem su pisali u maju ove godine, kada su grupu od tridesetak migranata, prema njihovim navodima, opljačkali pripadnici hrvatske policije, a na njihovim glavama su nacrtani krstovi.

Prethodne izvještaje o navodnom nasilničkom ponašanju nad migrantima, Danski savjet za izbjeglice uputio je Evropskoj komisiji, kako bi se istražile ove situacije.

- Hrvatske vlasti i Evropska komisija moraju djelovati kako bi se zaustavila sistematska upotreba nasilja. Tretiranje ljudskih bića na ovaj način, zadavanje teške boli i izazivanje nepotrebne patnje, nezavisno od njihovog migrantskog statusa, ne može i ne bi trebalo biti prihvaćeno ni u jednoj evropskoj zemlji niti od bilo koje institucije EU. Postoji hitna potreba da se osiguraju nezavisni granični mehanizmi praćenja, kako bi se spriječile ove zloupotrebe - naglasila je Slentova.

Britanski list nije dobio komentar hrvatske policije ili Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske na najnovije navode o zlostavljanjima migranata, prenosi N1.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4734 on: October 21, 2020, 11:47:47 am »Grčka diže ogradu


Grčke oružane snage počele da postavljaju veštačke prepreke, popravljaju osmatračnice i postavljaju osvetljenje duž grčke granice u Evrosu.

Cilj radova je da se olakša posao grčkoj policiji i Fronteksu prilikom partoliranja, nadzora i da se bezbedno spreči ilegalni ulazak u Grčku.

Radovi se odvijaju istovremeno sa izgradnjom ograde duge 26 kilometara, prenela je ANA.

Oni se izvode po uputstvima Grčkog nacionalnog odbrambenog štaba, uz učešće inženjerskih jedinica i građevinskih odreda formacija oružanih snaga u regionu Evros.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4735 on: October 21, 2020, 11:55:59 am »


Hrvatska policija optužena za napade na migrante


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 001.png (428.22 KB, 696x412 - viewed 2 times.)

* 002.png (331.45 KB, 551x318 - viewed 2 times.)

* 003.png (507.31 KB, 541x733 - viewed 2 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4736 on: October 21, 2020, 02:21:40 pm »

Nikada ne pišu o humanosti policajaca, koliko ljudi su spasili
Tanjug 21. 10. 2020.

HRVATSKI MUP odbacio je danas nove optužbe o nasilju nad migrantima na granici sa BiH.

Podsetimo, Britanski Gardijan objavio je, pozivajući se na Dansko veće za izbeglice (DRC), da je hrvatska policija udarala i pljačkala migrante, a spominju i slučaj seksualnog zlostavljanja.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova, po iznošenju ovih optužbi, odmah je pokrenulo odgovarajuće provere navoda jer nam je interes i cilj, s jedne strane, da otklonimo svaku sumnju u postupanje hrvatskih policajaca i, s druge strane, da sakcionišemo i uklonimo nepravilnosti, ukoliko je do njih došlo - saopšteno je iz hrvatskog MUP-a.

Prema tvrdnjama migranata, nasilna vraćanja dogodila su se na hrvatskoj teritoriji blizu Velike Kladuše u BiH, tačnije u blizini Šljikovače - šatorskog naselja za oko 700 izbeglica i migranata. Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Bozinović izjavio je da su se i ranija pisanja o navodnoj brutalnosti hrvatske policije prema migrantima pokazala neutemeljenim, pa se nada da će tako biti i sa najnovijim optužbama. Najnovije pisanje britanskog Gardijana o sili koju hrvatska policija navodno primenjuje prema migrantima, Božinović kaže da nije video.

- I navedeni, a pogotovo konkretni novinar, su puno objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito delovanje, a nikada, zanimljivo, nisu kazali ništa o tome kako hrvatska policija humano postupa. Koliko je ljudi, trudnica spasila. Ništa o tome - kazao je Božinović novinarima u Jastrebarskom. Dodao je da su se i ranije optužbe pokazale neutemeljenim, današnje, kaže, nije video, ali je siguran da će hrvatska policija sprovesti sve istražne radnje kako bi se videla i njihova utemeljenost.

- Vidite da se te optužbe ponavljaju koliko god ih mi demantovali - a s druge strane ih istražujemo i zbog MUP-a i Hrvatske - rekao je Božinović, prenela je zagrebačka N1.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4737 on: October 22, 2020, 05:44:19 am »

Savet Evrope: Hrvatska da zaustavi nasilje nad migrantima
Tanjug 22.10.2020.

Hrvatske vlasti moraju zaustaviti nasilje nad migrantima na granici s BiH i početi da kažnjavaju odgovorne policajce, saopštila je danas poverenica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.


Mijatović kaže da izvještaji o nasilju stižu i dalje, i pored toga što je pre dve godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe.

- Ono što još više zabrinjava jest što ti izveštaji ukazuju da se nasilje i nehumano postupanje povećalo i da policajci i dalje nisu kažnjeni za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava - navela je Mijatović u saopštenju, prenosi Hina. Kaže da je zabrinuta što vlada odbacuje navode nevladinih organizacija i istraživačkih novinara i podseća da su "alarm" osim njih digle nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava, kao i međunarodne organizacije, uključujući različita tela SE i UN-ove posebne izvestiteljke. Mijatović je ponovno pozvala hrvatske vlasti da prekinu s "pushbackovima" i nasiljem na granici i da počnu kažnjavati policajce odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava migranata.

- U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što pre objave izveštaj Odbora SE za sprečavanje torture o njegovoj hitnoj poseti Hrvatskoj u avgustu prošle godine, koji uključuje intervjue i lekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u BiH - stoji u saopštenju visoke zvaničnice Saveta Ervope.

Brojne domaće i međunarodne nevladine organizacije već duže vreme optužuju hrvatsku policiju za sistemsko loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku, članicu EU. Snage sigurnosti optužuju za ekstremno nasilje, kolektivno proterivanje migranata i uskraćivanje azila, što zvanični Zagreb uporno odbacuje, navodi Hina.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4738 on: October 23, 2020, 01:46:42 pm »"Netačne i zlonamerne informacije o Srbiji i vraćanju migranata"


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske demantovao medijske navode da MUP RS preuzima migrante od Srbije i prevozi ih do Unsko-sanskog kantona.

Dragan Lukač je ocenio takve informacije kao "netačne i zlonamerne", dodavši da dolaze od onih "koji nisu uspeli da se izbore sa migrantskom krizom".

On je naveo da se policija RS ne bavi prevozom migranata, niti su vozila policije za to namenjena, posebno u vreme pandemije virusa korona kada nije poznato zdravstveno stanje tih lica.

"Radimo u skladu sa zakonom da bi širom Republike Srpske stavili migrante pod kontrolu i da ih sprečimo da izvrše prekršaje ili krivična dela i ne dozvolimo da ugroze naše gradjane. To radimo vrlo uspešno", kazao je ministar unutrašnjih poslova RS.

Prema njegovim rečima, postoje incidenti medju migrantima, ali policija to "vrlo brzo stavi pod kontrolu i sankcioniše".

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4739 on: October 23, 2020, 04:41:55 pm »Pritisak na Zagreb zbog odnosa prema migrantima


Komesar EU za unutrašnje poslove Ilva Јohanson saopštila je da će izvršiti pritisak na vlasti Hrvatske poslije predočenih dokaza o potiskivanju migranata i nehumanom odnosu prema ovim ljudima na granici Hrvatske i BiH.

- Planiram temeljnu diskusiju sa hrvatskim vlastima o ovim i ostalim izvještajima o kršenju fundamentalnih prava. Razgovaraću i o daljem razvoju mehanizma za nadzor koji su postavile hrvatske vlasti - napisala je Јohansonova na Tviteru.

Ona je podsjetila da su se vlasti Hrvatske, uz finansijsku pomoć od Evropske komisije, obavezale da će istražiti izvještaje o maltretiranju migranata na svojim spoljnim granicama, pažljivo pratiti situaciju i obavještavati komisiju o ostvarenom napretku.

Britanski list Gardijan nedavno je objavio da je na granici između BiH i Hrvatske zabilježena serija novih brutalnih napada na migrante, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja.

Prema izvještajima Danskog savjeta za izbjeglice, koji je baziran na svjedočenjima migranata koji su bili meta napada između 12. i 16. oktobra, počinioci su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 [316] 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.