PALUBA
March 04, 2024, 01:10:55 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 [324] 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 873315 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4845 on: December 29, 2020, 07:19:30 am »Međunarodne organizacije zabrinute za sudbinu migranata u BiH


Najveće svetske humanitarne organizacije su, u zajedničkom saopštenju, izrazile zabrinutost za sudbinu nekoliko stotina migranata u Bosni i Hercegovini.

Oni su ustakli da su već prijavljeni slučajevi promrzlina i hipertermije medju onima koji su ostali bez skloništa nakon zatvaranja kampa "Lipa" kod Bihaća.

Danski savet za izbeglice, UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije (IOM), kao i organizacije "Spasimo decu" i "Lekari bez granica", u saopštenju pozivaju vlasti BiH da "krajnje hitno reaguju, jer su oni koji su ostali na mestu zatvorenog kampa u neposrednom riziku kada se radi o bezbednosti, zdravlju i zaštiti", prenosi Radio slobodna Evropa.

"Humanitarne agencije već su upozoravale vlasti u BiH da će migranti i tražioci azila biti izloženi velikom riziku, ukoliko se pre zime ne pronađe prikladno sklonište. Međutim, do sada nisu predložena bilo kakva rešenja", dodaje se u saopštenju.

Danski savet za izbeglice napominje da su agencije i organizacije koje su potpisale saopštenje spremne da pomognu vlastima u BiH da pronađu bezbedno rešenje za migrante.

Predstavnici IOM u BiH su se 23. decembra povukli iz privremenog migrantskog kampa "Lipa", udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, pri čemu su prestali pružali pomoć u tom kampu. Istog dana izbio je požar u jednom šatoru, a veliki deo kampa je uništen.

Nakon povlačenja IOM-a, zamenski smeštaj za migrante iz tog kampa nije osiguran.

Veće ministara BiH donijelo 21. decembra, odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smeštaj migranata "Lipa", na području Bihaća a skupština Unsko-sanskog Kantona nije prihvatila instrukcije Ministarstva bezbednosti o vraćanju migranata u nekadašnji migratski kamp "Bira", dok se radovi u kampu "Lipa" ne završe.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4846 on: December 29, 2020, 07:51:46 am »Quote
Još nema rješenja za izbjeglički kamp Lipa

Stotine migranata i izbjeglica i dalje borave na otvorenom, u ostacima izgorjelog kampa Lipa u Bihaću. O njima uglavnom brine lokalni Crveni krst i humanitarne organizacije. Rješenje se još ne nazire.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4847 on: December 29, 2020, 07:54:42 am »Quote
Kontekst 2020: Migrantska humanitarna kriza u BiH

Ne jenjava humanitarna kriza na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine: stotine migranata i izbjeglica pod niskim temperaturama spavaju na otvorenom ili pod šatorima. Nazire li se dogovor vlasti i međunarodnih humanitarnih organizacija o njihovom smještaju tokom zime? Kako su ljudi u pokretu postali meta političkih razmirica u Bosni i Hercegovini?

O tome u Kontekstu govore: gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, šef misije IOM-a u Bosni i Hercegovini Peter Van Der Auweraert, menadžerica programa Danskog vijeća za izbjeglice u Bosni i Hercegovini Verica Rečević, i Nataša Tomić, novinarka portala eTrafika.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4848 on: December 29, 2020, 01:40:31 pm »Quote
Još se ne zna gdje će se izmjestiti migranti

U toku je izmještanje migranata iz kampa Lipa, u blizini Bihaća.

Na terenu su radnici Međunarodne organizacije za migracije koji su organizovali autobuse, ali do sada nije saopšteno gdje će migranti biti izmješteni. Oko 1200 osoba 23. decembra ostalo je bez smještaja, nakon što je u kampu Lipa kod Bihaća izbio požar.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4849 on: December 29, 2020, 02:18:14 pm »
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4850 on: December 29, 2020, 02:22:00 pm »

29.12.2020.

Pašalić traži jače obezbeđenje u Centru za azil u Bogovađi
AUTOR: Beta

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je da je potrebno povećati obezbeđenje u Centru za azil u Bogovađi, da bi bilo sprečeno ponovno izbijanje većih nereda.

Valjevska policija uhapsila je trojicu maloletnih migranata iz Avganistana zbog zlostavljanja i mučenja radnice Komesarijata za izbeglice, odnosno povrede ugleda zbog rasne, verske i nacionalne pripadnosti. Uhapšeni Avganistanci su radnicu Komesarijata za izbeglice u privremenom Centru za azil maloletnih migranata u Bogovađi, naterali da poljubi prostirku za molitvu, nakon što je nagazila na nju u hodniku. Kako je saopšteno, predstavnici Odeljenja za hitno postupanje zaštitnika građana utvrdili su da su prostor i objekti koje koristi Centar za azil u Bogovađi u vlasništvu Crvenog krsta Srbije, ali privatno obezbeđenje koje je angažovano nije dovoljno da spreči eventualne nerede.

"Privatno preduzeće 'Dekapolit', obezbeđenje koje je angažovao Crveni krst Srbije, nije dovoljno za bezbednost prilikom većih nereda kao što su bili ti u decembru, jer jedan pripadnik obezbeđenja radi tokom dana i dvojica tokom noći", rekla je v.d. upravnica Centra Marija Кerekeš Ristić. Zaštitnik građana je u četvrtak nakon izveštaja medija o incidentu pokrenuo postupak kontrole rada Кomesarijata za izbeglice i migracije radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa tim slučajem i stepena bezbednosti u tom centru.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4851 on: December 29, 2020, 02:23:15 pm »

Humanitarna katastrofa u srcu Evrope: Hoće li umirati po šumama i livadama?
IZVOR: KLIX.BA UTORAK, 29.12.2020.

Sarajevo -- Požar u kampu Lipa kod Bihaća, koji je izbio 23. decembra, uništio je šatore koji su bili jedini krov nad glavom za više od 1.300 migranata koji žele u EU.

Međutim, kada se dim slegao, na videlo je izašao problem koji se u BiH ignoriše od proleća 2018. godine - gde smestiti hiljade ljudi, piše portal Klix.ba. Evropska unija ih ne želi, BiH ih ne želi, a nazad u svoje matične zemlje ne žele oni.

Od početka 2018. godine najveći teret migrantske krize podnosi Unsko-sanski kanton, koji se većim delom nalazi na granici sa susednom Hrvatskom i odakle migranti vide mogućnost da se dokopaju neke od zemalja Evropske unije. Tokom čitave 2019. godine trajali su pregovori o tome gde će biti smešteni novi prihvatni centri, jer su postojeći već odavno popunjeni i prepunjeni, a nijedna lokalna zajednica ne želi migrante na svojoj teritoriji. Vlasti Republike Srpske su više puta ponovile da za ove ljude nema mesta na teritoriji tog entiteta, a ne žele ih ni na prostorima koje većinom naseljavaju Hrvati.

Veće ministara BiH donijelo je 21. decembra odluku da kamp Lipa postane trajni prihvatni centar, što je značilo da će migranti morati da napuste kamp dok se svi radovi ne završe. Važno je pritom napomenuti da je donošenje konačne odluke o definiasanju statusa ovog kampa kao trajnog nekoliko puta odlagano, iako je novac za to već odavno osiguran, navodi dalje sarajevski portal. Krivicu za ovo svi vide u Ministarstvu sigurnosti BiH, s ministrom Selmom Cikotićem na čelu. On je tražio alternativno rešenje s obzirom na to da nije imao podršku u Veću ministara za dodelu trajnog statusa kampu Lipa, najviše zbog protivljenja srpskih ministara, jer se kamp nalazi u selu koje je pre rata bilo naseljeno većinski srpskim stanovništvom i gde se neposredno uz kamp nalazi pravoslavna crkva.

Odluka je na kraju ipak donesena, a šef IOM-a za BiH, Peter van der Auverert rekao je da je ona nedorečena, s obzirom na to da se ne zna šta su čije nadležnosti niti ko će plaćati celi projekt, osim da će sredstva biti osigurana iz donacija. Uprkos svemu, projekat prenamene Lipe u trajni centar trebalo je početi, a za početak, migrante iz tog kampa, njih oko 1.300, trebalo je privremeno izmestiti kako bi mogli započeti radovi.

Međutim, odmah nakon odluke Veća ministara pokazali su se različiti stavovi između onih koji bi trebalo da sprovedu ovaj dogovor. Kao rešenje privremenog smeštaja za migrante ministar Cikotić predložio je kamp Bira koji se nalazi u samom centru Bihaća, što je građanima ovog grada, ali i gradskim vlastima bilo u potpunosti neprihvatljivo. Vlasti Unsko-sanskog kantona stale su uz građane, potcrtavajući da ne žele da se migranti prebace u Biru do završetka radova u Lipi.

Migranti su tako po ko zna koji put ostavljeni na cedilu. Zima je već uveliko nastupila i boravak na otvorenom je nemoguć. Veliki broj njih će, usprkos protivljenju građana, završiti u Sarajevu, na čijem području već sada boravi više od šest hiljada migranata.

Meštani Blažuja, gde se nalazi kasarna u kojoj je smešteno oko tri hiljade migranata, pre nekoliko dana održali su protest pokazujući nezadovoljstvo smeštanjem migranata na području ovog naselja, a izrazili su sumnju i da se tu formiraju novi smeštajni kapaciteti. I oni su poručili, nakon nedavnih događaja i ubistva Sarajlije koje je počinio migrant, da ih ne žele na svojoj teritoriji.

Sve su prilike da se sprema prava humanitarna katastrofa. Migranti su već danima pod vedrim nebom, a hladnoća, glad i nedostatak ikakve zdravstvene zaštite nesumnjivo će uskoro početi uzimati danak. Očigledno je da će se migranti, oni koji ostanu u Krajini, kao najpovoljnoj lokaciji za prelazak granice prema EU, ovu zimu snalaziti sami, pronalazeći koliko-toliko zaštićene enklave u kojima će dočekati proleće.

Skoro isti scenario bio je u zimu prošle godine kada su se migranti u tadašnjem kampu Vučjak kod Bihaća mučili u blatu i hladnoći. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH tada je brzo reagovala, Vučjak je zatvoren i životi su spaseni.

Hoće li migranti umirati po livadama i šumama zavisi ipak najviše od Evropske unije i od toga hoće li njihova reakcija biti pravovremena kao lani.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4852 on: December 29, 2020, 03:20:57 pm »Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4853 on: December 30, 2020, 05:17:10 pm »Quote
Mještani Bradine poručuju da neće dozvoliti smještaj migranata

Plan da se migrante preveze iz kampa "Lipa" kod Bihaća u Bradinu kod Konjica je prema svemu sudeći propao. Oni će ostati u kampu Lipa za sada.

« Last Edit: December 30, 2020, 05:43:05 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4854 on: December 30, 2020, 05:43:25 pm »Quote
Migranti iskrcani iz autobusa, krenuli prema šumi

Plan da se migrante preveze iz kampa "Lipa" kod Bihaća u Bradinu kod Konjica je prema svemu sudeći propao. Oni će ostati u kampu Lipa za sada.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4855 on: December 31, 2020, 12:15:00 pm »Quote
Migranti će prenoćiti na otvorenom u kampu Lipa

Propao je plan da se migranti iz kampa Lipa kod Bihaća prevezu u Bradinu kod Konjica.

Gotovo 800 migranata jučer je ukrcano u autobuse, u kojima su proveli cijelu noć i dobar dio ovoga dana, pod nadzorom policije. No, onda su pušteni. Vratili su se u kamp Lipa, u kojem će zasad ostati, iako nema uvjeta za boravak zimi.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4856 on: December 31, 2020, 01:14:15 pm »Quote
Bišćani odlučni: Daćemo svoje živote, ali migranti ući neće

Vijeće ministara BiH pozvalo je vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da migrante smjeste u centar "Bira".

Migranti i izbjeglice su nakon jučerašnjeg neuspjelog pokušaja premještanja iz Bihaća u Bradinu, nedaleko od Konjica, vraćeni u kamp "Lipa". Riječ je o zatvorenom i kampu uništenom u požaru, bez uslova za život. I ministar sigurnosti BiH rekao je da je najbolje rješenje njihov povratak u nekadašnji kamp "Bira".

Lokalna zajednica je ogorčena zbog ovih namjera i odbija odluke iz Sarajeva, poručuju da su odlučni da ne dopuste povratak migranata u gradsku zonu Bihaća.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4857 on: December 31, 2020, 01:59:29 pm »

Nedaleko od Hrvatske odigrava se druga katastrofa
IZVOR: TANJUG SREDA, 30.12.2020.

Bihać -- Rešenja i dalje nema za stotine migranata koji su proveli noć u autobusima nadomak kampa Lipa kod Bihaća.

Skoro 700 migranata spavalo je u 20 autobusa koji su bili krenuli prema kasarni na Bradini, mestu na severu opštine Konjic, ali su ubrzo zaustavljeni, jer za njihov premeštaj nema konkretnog plana. Kako su za Kliks potvrdili iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, policijski službenici su celu noć bili na terenu i obezbeđivali lokaciju na kojoj su migranti proveli noć, koja je, kako kažu, protekla bez incidenata.

"U toku dana očekujemo da će ovaj problem biti rešen i da ćemo dobiti neke konkretnije informacije, mi smo spremni za polazak samo čekamo odobrenje", kažu u MUP-u. Otkako je zapaljen kamp Lipa, nije se znalo gde će migranti biti smešteni, podseća portal. Prvobitno je trebalo da budu premešteni u prostorije bivše fabrike Bira, ali tome su se usprotivili građani Bihaća i lokalna vlast.

Isto se desilo i sa stanovnicima Bradine, koji su juče, kao i vlast, saznali da bi migranti trebalo da budu biti smešteni u kasarni koja se nalazi u tom mestu. Oni su protestom pokazali da im je neprihvatljivo da u blizini njihovih domova bude smešten veliki broj migranata, piše portal Kliks.

Crveni krst: Ovo je tragično

Situacija u vezi sa izbeglicama ne samo u Grčkoj je dokaz nemoći EU, a u Bosni i Hercegovini je tragična, ocenio je generalni sekretar Crvenog krsta Austrije Mihael Oprisnig.

"Tragično je gledati ophođenje sa ljudima", naglasio je u intervjuu agenciji APA dodajući da Evropa mora konačno tome stati na put.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #4858 on: December 31, 2020, 08:39:24 pm »

EU: Očajna situacija sa migrantima u BiH, otvoriti kamp Bira
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 31.12.2020.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson oglasila se danas na svom Tviter nalogu povodom poslednjih dešavanja u vezi sa migrantskom krizom u BiH.

Ona je zatražila da se odmah otvori objekat Bira u Bihaću, na severozapadu BiH, u koji bi se smestili migranti i izbeglice.

"U vezi sa očajnom situacijom u kojoj se nalazi preko 900 migranata u kampu Lipa, koji se suočavaju s još jednom noći na snegu, obavila sam jasan i nedvosmislen razgovor sa Predsedavajućim Veća ministara BiH Zoranom Tegeltijom", poručila je Johanson, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Složili smo se kako je očigledno najbolje rešenje da se ponovo otvori centar Bira. Odmah", navodi Johanson.

Oko 700 migranata i izbeglica iz kampa Lipa, tridesetak kilometara udaljenog od Bihaća, trebalo je da bude prebačeno autobusima na drugu lokaciju prethodne noći, ali je vraćeno u kamp Lipa, koji je 28. decembra zahvatio požar, kada je deo migranata proveo noć na otvorenom. Veće ministara BiH je na današnjoj sednici donelo odluku o smeštanju migranata i izbeglica iz kampa Lipa u objekat Bira u Bihaću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Ministar bezbednosti Selmo Cikotić. Odlukom od 11. marta 2019. godine Veće ministara BiH je odredilo lokaciju bivše fabrike Bira u Bihaću kao privremeni prihvatni centar za smeštaj migranata.

„Savet ministara BiH izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smeštaj migranata na lokaciju Bira," navodi se u zaključku Veća ministara.

Grupa međunarodnih humanitarnih organizacija pozvala je sincoh na "hitno pronalaženje rešenja za najmanje 900 migranata, izbeglica i tražilaca azila koji su više od 24 sata držani u teškim humanitarnim uslovima i neizvesnosti na lokaciji Lipa, kao i na poštivanje konvencija koje je BiH potpisala", prenosi RSE.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4859 on: January 01, 2021, 09:52:18 am »Migranti će biti smešteni u vojne šatore u kampu Lipa


Više od 500 migranata koji su noć proveli na otvorenom, biće smešteno danas u vojne šatore u kampu Lipa kod Bihaća, saopštila je vlada BiH.

U skladu sa odlukom Predsedništva Bosne i Hercegovine, Oružane snage danas će početi da montiraju vojne šatore u kampu Lipa kod Bihaća u koje će biti smešteni migranti, prenosi portal Kliks.

Kako su saopštili iz Ministarstva odbrane BiH, Oružane snage su već pristupile pripremi vojnih šatora i danas će se uputiti ka kampu Lipa radi montiranja.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 [324] 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.