PALUBA
September 28, 2023, 07:03:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 823355 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 297« Reply #540 on: September 27, 2015, 12:25:02 pm »

Evropa, izbeglice – karika koja nedostaje

AUTOR:
VESNA KNEŽEVIĆ, DOPISNICA RTS-A IZ BEČA


Austrija, Mađarska, Hrvatska i Srbija su četiri evropske zemlje ili na balkanskoj izbegličkoj ruti, ili direktno na njenim vratima, čiji su međususedski odnosi ozbiljno poljuljani u poslednjih mesec dana. Ne uvek na isti način i u istom obimu, ne svi sa svakim, ali brza izmena i leteći prenos fokusa sa jednog na drugi državno-diplomatski par, stavlja te četiri zemlje u sam centar aktuelnih zbivanja i muka.


Od prošlog avgusta su loši odnosi Austrije i Mađarske konstanta, a svaki pokušaj njihovog popravljanja u susretima Fajman–Orban završava se još nižim nivoom kako ličnog, tako i državno-diplomatskog razumevanja.

Orbanova poseta Beču u petak pre podne prošla je u znaku jasnog protokolarnog poniženja s austrijske strane. Nije bilo zajedničke pres-konferencije Fajmana i Orbana, samo fotografski termin tokom kojeg su dva premijera, u terminologiji Ljubivoja Ršumovića, jedva uspela da zauzmu dve čarobne poze za slikanje.

To je svakako više nego što je u javnost izašlo posle sastanka Orbana i austrijskog vicepremijera Miterlenera, koji u principijelnim pitanjima već otvoreno staje na Orbanovu stranu: ni izjava, ni fotografija, ni neproverene informacije, ništa.

Jedan od razloga susreta Fajman–Orban svakako je njihova "glasna i energična" svađa na rubu sastanka EU šefova država i vlada prošle srede u Briselu, koja je izbila oko različitih pristupa uzrocima i rešenjima izbegličke krize. Za one medije koji su događaj propustili – a to se, zbog organizacionih mera predostrožnosti, desilo uglavnom svima – Unijin predsednik Donald Tusk pobrinuo se da novinarima prenese osnovne gabarite.

Ne bi li se stvar popravila, Orban je pozvan u Beč, što automatski znači da su odnosi sada još gori. Jedan od razloga: Na samostalnoj pres-konferenciji u mađarskoj ambasadi, Orban je izjavio da je odustao od planiranog susreta sa partijskim šefom Plavih Štraheom, "zato što ga je Fajman to zamolio".

Za austrijskog premijera, koji je ovih dana suočen sa serijom nepovoljnih trendova u ispitivanjima javnog mnjenja i predizbornim govorima o brzom napredovanju "Štraheovih bandi" (termin: bečka šefica Zelenih, Marija Vasilaku) ka nacionalnim institucijama, ta je Orbanova izjava neoprostiva indiskrecija.

"Austrija neće ništa"

Orban je Fajmanu nudio dve stvari: ili koridor kroz Mađarsku, koji bi, bez ikakve evidencije migranata, povezao Hrvatsku i Austriju, ili podizanje ograde između Mađarske i Hrvatske, kao one koja od pre dve nedelje stoji na granici sa Srbijom.
  
Ali, žali se Orban, "Austrija neće ništa". Na duži rok, taj je stav neodrživ, pa će zvanični Beč "uskoro morati da dođe do tačke da nešto hoće", najkasnije onda kada talas migranata "svom silom nalegne na Austriju".

Sa svoje strane, Fajman je od Orbana tražio da se drži sistema kvota u podeli izbeglica, "ali to mi nećemo", kaže Orban i izgovara rečenicu koju šefovi austrijske i nemačke egzekutive, Fajman i Merkelova, doživljavaju kao moralnu blasfemiju: "Ne želimo da pomažemo onima koji nekontrolisano puštaju izbeglice kod sebe, a onda kažu: 'U, pa nama je to mnogo, moramo svi da podelimo teret!'"

Protokolarna fotografija Orbana i Fajmana je toliko puna znakova, da bi mogla da popuni čitav jedan seminar političke ikonografije - od toga da je treća "osoba" na slici portret poslednjeg austrijskog generalfeldmaršala iz roda Habsburga (Ojgen Tešen u mlađim danima), preko pozicije Orbanovog tela, čiji delovi izgledaju kao da pokušavaju da rotiraju oko uspravne ose i to u suprotnim smerovima, do toga da Fajman levu ruku drži u poziciji "fige" ili stilizovanog "šipka", u kulturi svakodnevice simbolom za nepridržavanje obećanja

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Fajmanovo "neće ništa", Orban očigledno shvata kao dalju potvrdu mađarskog osećaja ostavljenosti i prepuštenosti vlastitim snagama. Svako ima svoje političke atavizme, pa i Budimpešta - u njenom slučaju to je niz istorijskih epizoda, nacionalno prepoznavanih pod stavkom "računi za odbrani kontinenta". U konkretnom smislu, to znači da zid prema Hrvatskoj postaje sve izgledniji, te da diplomatski odnosi Mađarske i Hrvatske takođe putuju u podrum.

Orban, za jedne najmračniji izdanak evropske ksenofobije, za druge heroj pokreta otpora islamizaciji Evrope, završio je svoj nastup pred novinarima u ambasadi iza Burg teatra emotivnim uzvikom: "Zar je moguće da samo ja vidim šta se dešava?"

Žargon ulice u salonu diplomatije

Srbija i Hrvatska su treći državno-diplomatski par čiji su međusobni odnosi rapidno pogoršani u nepunih deset dana. Trgovinski rat Zagreba i Beograda je izbegnut, ali konsekventno teška retorika premijera Milanovića – austrijski list Prese naziva ga "rezistentnim na savete" i "nadmenim" državnikom koji je u diplomatiju uneo "ulični žargon" – i dalje drži međusobne odnose u niskom parteru.

Šta je to što "samo Orban vidi"? Kombinacijom njegovih izjava od avgusta do danas dolazi se do jednog konstrukta, ili mustre, po kojoj te četiri zemlje, do juče prijatelji, ili bar salonski pristojni oponenti, sada odjednom hvataju jedan drugog za gušu, zaboravljajući na sve uzuse diplomatske odmerenosti, dogovorene u prvom paketu pre tačno dvesta godina na Bečkom kongresu. Posmatrača najviše zbunjuje brzina preokreta, od koje bi se i atomskim česticama u CERN-reaktoru zavrtelo u glavi!

Kada je krajem avgusta pozvala sve isterane, proterane, izmučene Sirijce da bez previše birokratskog gubljenja vremena dođu u Nemačku, (jednostrana suspenzija Dablina 3), kancelarka Merkel je "poslala pogrešan signal" prema Bliskom istoku, što je činjenica koju u nemačkim medijima više ne dovode u pitanje ni njeni politiki prijatelji ni neprijatelji.

Događaji su od tog momenta ne samo uzeli vlastitu dinamiku velikih brojeva, već se u regionu te četiri zemlje pojavili u ulozi "bačene koske", oko koje se razvila do te mere radikalna polarizacija stavova i interesa, da će verovatno biti potrebne godine ne bi li se zalepio politički porcelan porazbijan u samo nekoliko dana kasnog leta 2015.

Odnosi Mađarske sa Srbijom su u prvoj polovini septembra bili istovetni onima koje Budimpešta od avgusta održava sa Austrijom. Dobra vest je da su Budimpešta i Beograd za sada uspešno napustile tu političku klopku u kojoj se čitav region i dalje muči, klopku u kojoj se frustracije pred razmerama uvezenog problema prazne u agresivnom međudržavnom tonu.

Gledano logički, geografski i politički, Slovenija i Makedonija bi takođe trebalo da se nađu u toj grupaciji visoke diplomatske volatilnosti, ali sticajem okolnosti za koje nisu same zaslužne, one i dalje plivaju u verbalno dostojanstvenijim strujama. Kako i zašto - i jedna i druga su toliko male, da čak i bez obzira na različiti EU-status, niko od njih ne očekuje inicijativu u bavljenju problematikom.

Od Grčke već dugo niko ništa ne očekuje, ali zato ona očekuje od svih. Kako drugačije razumeti da evropska pravila zabranjuju povratak izbeglica u Grčku, ali bi moglo da se dogodi da se vraćaju u Srbiju?

Humanizam = humanitarizam = dobra vladavina?

Iz vizure Unije, Grčka nije zemlja kojoj bi se, zbog nepostojanja humanitarnih i ekonomskih standarda, poverila briga o izbeglicama, čak ni njihova evidencija, ali je zato Srbija, prema (gotovo) opštem evropskom mišljenju, verodostojan izdanak balkanske gostoljubivosti. Da je pri tome grčki bruto državni proizvod, i pored svih problema koje ta zemlja ima, gotovo šest puta viši od srpskog (240 milijardi dolara prema 44 milijarde) pri tom se rado zaboravlja.

Orbanova fatalistički izgovorena primedba "voleo bih da mi se kaže šta da radim" otkriva još jednu bitnu karakteristiku sadašnje izbegličke krize: Nedostatak njene jasne artikulacije u međusobnim kontaktima evropskih političara.

Od Orbana se očekuje sasvim određeno ponašanje, ali mu se "ne kaže koje". Logički je lako zaključiti da se verovatno i srpski premijer Vučić često, ako već ne stalno, nalazi u sličnoj situaciji. Milanović takođe. Fajman isto.

Reklo bi se da svi oni više opipavaju politički puls Evrope, nego što su u situaciji da imaju jasnu predstavu kojim širim ciljevima služi njihova politika, koja sredstva im etički stoje na raspolaganju, a koja ne stoje.

Austrijski kancelar Fajman, brz u gubljenju živaca i podizanju glasa, već je više puta vrlo jasno izgovorio da "ne zna šta će ako Nemačka promeni politiku prihvata izbeglica", priznanje da se čitava njegova taktika moralne superiornosti nad Orbanom zasniva na veri u otvorene nemačke granice.

Kako politički puls Evrope ovog trenutka kuca u ritmu Nemačke, evidentno je da Fajman, Orban, Vučić i Milanović, u različitim stepenima očekuju od kancelarke Merkel da im obelodani gabarite "master-plana" za Evropu i bliskoistočne izbeglice. U smislu - mi ih popišemo, nahranimo, propustimo...i onda?

Ali, šta ako Nemačka nema master-plan? Šta ako i ne primećuje da duž balkanske rute dolazi do haotične destabilizacije zemalja regiona? Šta ako je Merkelova počela da se iz jedne velike greške izvlači tako da pravi jednu još veću, taktika koju je Saša Tijanić svojevremeno zvao "Miloševićev metod".

Moderna Evropa, kao uostalom i čitav Zapad, počiva na četiri velike ideje: humanizmu, individualizmu, liberalizmu i sekularizmu, čiji su međusobni odnosi u turbulentnom istorijskom procesu osigurani kroz set zakonskih normi. Ako to doživimo kao kompaktnu ideološku formulu, ili puls vremena, može se doći do tehničke specifikacije onoga što Berlin ovog trenutka radi.

Prvo je u te četiri, među sobom ravnopravne stavke, uvedena hijerarhija tako da je humanizam proglašen vrhunskim principom. U sledećem koraku, humanizam je preveden u humanitarizam i u takvom obliku oktroisan čitavoj Evropi.

Nemačke političke garniture vrlo dobro shvataju da je takvom reinterpretacijom idejnih temelja liberalne demokratije bačena rukavica vladavini zakona. Zbog toga se traži "karika" koja će spojiti obavezujuću snagu prava sa novim humanitarnim izuzecima.

Ta uloga veznika pripala je pojmu legitimiteta. Pravne norme ostaju na snazi – u oblasti granica, tržišta rada, privredne i finansijske politike, samo se sad u sudaru sa (tuđom, a ne vlastitom!) humanitarnom bedom indirektno tretiraju kao "nelegitimne".

Indirektno, neizgovoreno i zaobilazno, jer se Orban u suprotnom ne bi žalio kako bi voleo "da mu se kaže šta da radi".

rts.rs


* Orban-Fajman.jpg (45.84 KB, 620x459 - viewed 79 times.)
« Last Edit: September 27, 2015, 12:27:45 pm by longtrip » Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #541 on: September 27, 2015, 09:01:11 pm »

Evo jedan članak da razbije ovu tmurnu atmosferu.Sve je u njemu pod znakom pitanja od naslova pa do kraja.
Koliko znam muslimani nemaju noćne klubove,odlaze iz hladne zemlje u istu i na kraju vidimo da su imali ako ne doček ono bar veseo isparćaj.

Избеглице се враћају из Финске: Хладно је и досадно

ХЕЛСИНКИ: Стотине избеглица, већином из Ирака, који су кроз Европу успели да стигну до Финске, враћају се назад, јер је, како су рекли агенцији Франс прес, та земља сувише
хладна и досадна.
"Могу да поручим целом свету да мрзим Финску. Нема чаја, нема ресторана, нема барова, нема никог на улицама, само аутомобили", рекао је један од избеглица, Мухамед, који је путовао најпре 750 километара до Финске, а затим још толико назад, до прелаза Торнио ка Шведској, јер мигранти без прописаних докумената не могу да користе трајектну линију између Хелсинкија и Стокхолма.

Последњих седмица, избеглице у Шведску улазе преко прелаза Хапаранда -Торнио, сат времена вожње удаљеном од Поларног круга.
Финске власти кажу да све више поднетих захтева за азил у тој земљи истиче, јер је тражилац азила или одустао или нестао, наводи АФП.
"Финска не ваља ништа", тврде и друге ирачке избеглице, које на сутобуским станицама у Торнију чекају да се врате у Шведску.
Иако су временске прилике у Шведској исте као у Финској, у њој постоје веће заједнице имиграната и дужа традиција њихове интеграције, додаје француска агенција.

Пре два дана, из Финске се у Шведску вратило неколико аутобуса с избеглицама, пошто их је на прелазу, код капије бившег војног гарнизона дочекало између 30 и 40 демонстраната.
ТВ је известила да је група, углавном млађих демонстраната, од којих је један имао на себи белу одору карактеристичну за америчку организацију "Кју клукс клан" која заговара супериорност беле расе, гађала аутобус каменицама и петардама.
У аутобусу је било 49 људи, углавном избеглица из Ирака, укључујући и децу и раднике Црвеног крста.
У нападу нико није повређен, а један нападач је ухапшен.

(Танјуг)

Постављено пре 3 часа 14 минута
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 297« Reply #542 on: September 27, 2015, 09:13:48 pm »

Gledali su one "švedske" akcione filmove pa pomislili da je ipak najbolje da se tamo sklone , keš... kolica..laganica...ali hladno
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #543 on: September 27, 2015, 09:50:39 pm »

Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13 848


« Reply #544 on: September 28, 2015, 11:54:02 am »


Solaris, radi se o video materijalu koji je snimio strani novinar u kampu u Opatovcu (maskiran u migranta) a komentarisala poslanica holandskog parlamenta. Video ne video, da ih ima kamera bi i h snimila. Ta poslanica se na Tviteru prepucavala sa Vladom RH, samo sam preneo ono što su ona i taj novinar snimili, rekli i komentarisali,

Ne želim da dosipam ulje na vatru, ali ovo sam morao da kažem.

Pa zasto gledas gluposti kad imas sve par stranica ranije na temi.

Nego da te pitam, dali je istina da Srbija sve migrante salje prema RH i zasto to radi preko zatvorenog granicnog prijelaza?
Ne pratim ovo toliko ali mi je danas malo dosadno pa da trljamo malo.

poz.

Odgovor kasni, ali jbg, nisam dolazio na Palubu preko vikenda. Mislim da je neko već odgovorio umesto mene - u Srbiji izbeglice imaju punu slobodu kretanja, niko ih nigde ne usmerava, bez obzira šta o tome ko mislio (da li je istina ili laž).

Da ih iko igde usmerava, barem jednom bi došlo do situacije da neka grupa neće da ide tamo kud je usmerena pa bi bilo suzavca, pendreka i tako toga. A nije toga bilo.

E sad, da li je to pametno ili nije, ne znam.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #545 on: September 28, 2015, 12:37:53 pm »


E sad, da li je to pametno ili nije, ne znam.

Boro, Hrvatski premijer, Milanović kaže da to nije pametno!
Da li on to misli ozbiljno, ili je pod pritiskom budućih izbora - zaista je nebitno. Bitno je to, da njegove izjave ne priliče premijeru jedne države, članice EU.
Neko će reći da nisam kompetentan suditi premijerove izjave. Ipak sam dao sebi slobodu - onako čisto, po zdravom razumu i prostoj logici.

Ako je Srbija dozvolila ulazak tako velikog broja izbeglica na svoju teritoriju, zaista ne vidim načina, da se njihovo kretanje usmerava. Oni imaju svoj cilj, i idu onamo kuda su naumili, i putevima kojima su naumili.
Ja verujem da je Srpska vlada zauzela stav: ljudi prolazite - ali što brže i što kraćim putem, i apsolutno ih nije briga da li će ovi nesretnici napustiti zemlju prema Mađarskoj ili prema Hrvatskoj. Bitno je da odu što pre! Bitno je da odu pre zime!
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #546 on: September 28, 2015, 01:01:24 pm »

I ako i ja mislim da postoji malo zakašnjenje evo da iznesem moje zapažanje.

Normalno da ovdje postoji problem ali on proizilazi i subjektivnog stava republčkih(državnih)rukovodstava i da se radi o pokušaju naturanja svog stava ali i površnog shvatanja stvarnosti.

Mislim da je do ovih promjena graničnih prelaza od strane izbjeglica-imigranata došlo zbog ograde na Mađarskoj granici (normalno i donošenje adekvatnih zakona).Ovo se pogrešno shvata ne samo od Srbije i Hrvatske nego i drugih država u Evropi.Ne radi se o zatvaranju granica,jer je ona napravljena za nelegalne prelaske dok je na legalnim prelazima to bilo dozvoljeno,ali je to bilo"presporo" za "vođe" izbjeglica,a možda je i nešta "drugo" u pitanju.Isto tako i Srbija i Hrvatska su ovo dočekale na "nož" i ako se radi o zakonitom potezu zbog ispravne kontrole izbjeglica i normalno kontrole da se zna koliko ih uđe a koliko izađe iz Mađarske.
Neznam koliko je tko shvatio ali kad je bio prvi sastanak za raspodjelu izbjeglica u EU traženo je da u Mađarskoj bude "sabirni centar" gdje će se izbjeglice razdvajati na imigrante i izbjeglice iz Sirije.Trebalo je samo da idu dalje ovi drugi(izbj. iz Sirije).Sigurno da Mađarskoj ovo ne odgovara i da je našla svoje rješenje.
Frke kako se to ne slaže sa Evropskim duhom,nehumanošću itd., pa i ovo u vezi promjene graničnih prelaza,su nerazumijevanje,možda i sa namjerom,jer ogradu ne mogu praviti sve države i zbog svojih geografskih oblika i veličina granice.Da ne bude zabune još jednom ograda nije zatvaranje granica za izbjeglice nego za ilegalce i ispravnu kontrolu i broj izbjeglica,da se ne bi desilo da kad "cilj" kaže da je dosta i počne da vraća "prekobrojne" a možda i zbog troškova države u kojoj bi se nagomilale itd.

Dakle do promjene graničnih prelaza je došlo zbog ograde a još više zakona u Mađarskoj,koji nikako nisu protiv nekog susjeda a nezadovoljstvo bi trebalo izraziti prema EU vrhu odnosno"cilju" izbjeglica i tu rješavati stvar.

Poz.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 060


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #547 on: September 28, 2015, 02:24:11 pm »

Ako krizu treba dža reše ljudi poput z.m. (predsednik vlade Republike Hrvatske) koji je izjavio a ja čuo na radiju da
nezna ko je t.n. (Predsednik Republike Srbije) i da više neće da razgovara sa a.v. (predsednik vlade Republike Srbije)
onda je sve otišlo u krasni. Mala slova i inicijali su znak izuzetnog nepoštovanja tih ljudi a ne njihovih funkcija.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #548 on: September 28, 2015, 03:59:55 pm »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx

Slovenija: Ukrajinac preko granice pokušao prevesti 22 sirijske izbjeglice

Slovenska policija zaustavila je u ponedjeljak ujutro u Rogatecu, nedaleko granice s Hrvatskom, vozilo u kojemu su, uz vozača iz Ukrajine, bila 22 sirijska migranta, a malo nakon toga i vozilo austrijskih oznaka u kojemu su zatečena dva sirijska državljana s dozvolom boravka u Schengenskom prostoru, potvrdila je policijska uprava Celje.

Vjeruje se da su 55-godišnji Ukrajinac i dva sirijska državljana, od kojih jedan živi u Austriji, a drugi u Njemačkoj, bili u dosluhu na ilegalnom prijevozu migranata iz Hrvatske dalje na sjever preko Slovenije, potvrdila je glasnogovornica policije u Celju Milena Trbnulin. Prema njenim riječima, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zabranjenog prijelaza granice mogli bi ako budu osuđeni dobiti i do 8 godina zatvora.

Slovenska policija najavila je da će pokušati ove izbjeglice, među kojima je i dosta djece, vratiti u Hrvatsku temeljem ugovora o readmisiji.

Sirijci koji su u Sloveniju navodno ušli kod graničnog prijelaza Rogatec-Hum na Sutli smješteni su privremeno u prihvatilište za izbjeglice, a ne očekuje se da će u Sloveniji zatražiti azil, što bi bila osnova da im se izda dozvola za privremeni boravak u zemlji.

Krajem prošlog tjedna koordinator za migracije u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je da Slovenija više ni ne pokušava izbjeglice koji su iz Hrvatske ušli u Sloveniju vratiti natrag, jer ih hrvatske vlasti ne primaju, iako je to po njegovim riječima njihova obveza.

Kroz Sloveniju je proteklih desetak dana dalje na sjever prošlo nešto manje od 4000 izbjeglica i migranata, ali se ozračje u javnosti prema njima mijenja.

Tako je u subotu u Ljubljani održan i prvi javni prosvjed protiv primanja migranata zbog navodne prijetnje za slovenski i europski identitet zemlje, a oni sve češće dobivaju prostor i u nacionalnim medijima i na televiziji.

Ekstremniji zagovornici protuizbjegličkih parola, koji za sada imaju samo lokalni karakter i pojavljuju se pod imenima kao što su "Ovdje je Slovenija" ili "Radikalna Ljubljana", tvrde da Slovenija granicu s Hrvatskom mora potpuno zatvoriti, a navode kako je njihov uzor mađarski premijer Viktor Orban, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Ti pokreti tvrde kako "ljevičarska" vlada premijera Mire Cerara šuti o neprilikama i šteti koje Sloveniji čine izbjeglice i ekonomski migranti, iako u njoj ne ostaju duže vrijeme, te da se simpatizerima izbjeglica daje previše prostora u javnim medijima, navodi list.

Istodobno dok je trajao prosvjed protiv izbjeglica, u Ljubljani je u subotu organizirano i okupljanje onih koji se zalažu za potporu izbjeglicama, a jedan i drugi skup okupio je po tristotinjak sudionika.

(H)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #549 on: September 28, 2015, 04:07:43 pm »

Vir: Vijesti rtl hr
http://www.vijesti.rtl.hr/

Sukob albanskih i pakistanskih izbjeglica u Njemačkoj: u općoj tučnjavi sudjelovalo gotovo 400 ljudi

28.09.2015


Policija je uspjela smiriti nastale nerede, no sukob se nastavio u večernjim satima, kada je u tučnjavi sudjelovalo gotovo 400 ljudi, a u intervenciju je došlo 50-ak policajaca

Njemačku je u nedjelju obilježio izbjeglički incident koji se dogodio u prihvatnom centru u okrugu Kassel, u kojem su smještene izbjeglice iz 20-ak zemalja.

Naime, ondje je u kantini u jutarnjim satima došlo do svađe između dviju izbjeglica, no nije dugo ostalo na tome. Sukob je brzo prerastao u opću tučnjavu između albanskih i pakistanskih izbjeglica.

Policija je uspjela smiriti nastale nerede, no sukob se nastavio u večernjim satima, kada je u tučnjavi sudjelovalo gotovo 400 ljudi, a u intervenciju je došlo 50-ak policajaca.

Iz policije su poručili kako su sukobi između nacija jednostavno neizbježni, posebice kada ih je toliko okupljeno na jednom mjestu.
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #550 on: September 28, 2015, 05:18:09 pm »

Evo što kaže Erdogan o prijedlogu u vezi rješenja izbjegličke krize.
Mislim da ona neće biti još dugo riješena i da smo ga mi mali nahebali i dalje.U Siriji se rat neće još dugo riješiti a ovo je pokušaj "poturanja" "Rusima" i koaliciji oko njih krivice za izbjeglice.No vidi se dosta toga i iz članka.

  28. септембар 2015. | 15:28 | Извор: Танјуг
Турска неће избегличке центре на својој територији
АНКАРА -

Турски премијер Ахмет Давутоглу данас је одбацио могућност отварања контроверзних центара у државама прве линије фронта за хиљаде избеглица које покушавају да стигну у Европу са турске територије и позвао на формирање "безбедних зона унутар Сирије", пишу турски медији.

"Рекли смо Европи да неће бити таквих центара (за избеглице) у Турској", јасан је био Давутоглу одговарајући на поновљене позиве чланица Европске уније да се у таквим центрима одвоје избеглице (тражиоци азила) од економских миграната у земљама из којих они крећу ка Европи.

Према његовим речима такви центри су "неприхватљиви и нехумани" и поновио позив Турске за формирање безбедних зона унутар Сирије која би се протезала од Азаз до Џараблуса на северу, пише турски Хуријет.


"Уколико је Азаз-Џараблус очишћен (од екстремиста Исламске државе), можемо да успоставимо три града који би сваки примио по 100.000 људи. Ви (Европа) ћете предузети финансијске трошкове, а ми ћемо их изградити", рекао је турски премијер.

Тако ће Турска и Немачка удружити снаге за ношење са избегличком кризом навео је Давутоглу.

"Одлучили смо да Турска и Немачка формирају радну групу. У почетку, ми ћемо формирати билатерални механизам, а касније укључићемо Грчку, уколико буде било потребно", најавио је Давутоглу који се састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Њујорку током прошлог викенда уочи заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Многе сиријске избеглице које су кренула у Европу месецима раније живеле су у Турској, неки чак годинама.

"Оно што је добро јесте што смо годинама желели да скренем пажњу на хуманитарне кризе које су изазване сиријском кризом, али међународна заједница је напустила сто и оставила терет Турској", навео је Давутоглу, пренела је агенција АФП.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 687


« Reply #551 on: September 28, 2015, 07:41:33 pm »

Па, сигурно је да није уреду да Турска "трпи" избеглице на свом тлу које Европа не жели. Зашто би их све прихватали и смештали у центре на својој територији. Могли би европљани да мало притисну САД и њихове савезнике "шеике" да се испрсе и приме пар стотина хиљада људи.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #552 on: September 28, 2015, 07:49:42 pm »

Vir: Vijesti rtl hr
http://www.vijesti.rtl.hr/

Sukob albanskih i pakistanskih izbjeglica u Njemačkoj: u općoj tučnjavi sudjelovalo gotovo 400 ljudi

28.09.2015


Policija je uspjela smiriti nastale nerede, no sukob se nastavio u večernjim satima, kada je u tučnjavi sudjelovalo gotovo 400 ljudi, a u intervenciju je došlo 50-ak policajaca

Njemačku je u nedjelju obilježio izbjeglički incident koji se dogodio u prihvatnom centru u okrugu Kassel, u kojem su smještene izbjeglice iz 20-ak zemalja.

Naime, ondje je u kantini u jutarnjim satima došlo do svađe između dviju izbjeglica, no nije dugo ostalo na tome. Sukob je brzo prerastao u opću tučnjavu između albanskih i pakistanskih izbjeglica.

Policija je uspjela smiriti nastale nerede, no sukob se nastavio u večernjim satima, kada je u tučnjavi sudjelovalo gotovo 400 ljudi, a u intervenciju je došlo 50-ak policajaca.

Iz policije su poručili kako su sukobi između nacija jednostavno neizbježni, posebice kada ih je toliko okupljeno na jednom mjestu.

Овде опет имамо терминолошки проблем. Шиптари не могу бити избеглице јер се на њиховој територији не води рат и не прети им опасност по живот тако да могу само да буду имигранти који су дошли да се запосле или да приме социјалну помоћ од немачке државе. Што се Пакистанаца тиче ни њих не бих сврставао у избеглице јер не верујем да су сви из нестабилних подручја из Пакистана где долази до повременог сукоба са Алкаидом. Сви ти људи су тамо дошли због запослења и пара, а не због оружаног сукоба који се ни не води на њиховим територијама. Једине праве избеглице могу да представљају Сиријци, а сви остали се ''гребу''.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #553 on: September 28, 2015, 07:51:26 pm »

Па, сигурно је да није уреду да Турска "трпи" избеглице на свом тлу које Европа не жели. Зашто би их све прихватали и смештали у центре на својој територији. Могли би европљани да мало притисну САД и њихове савезнике "шеике" да се испрсе и приме пар стотина хиљада људи.

Заборавља се да је Турска једна од земаља која је против Асада, а самим тим је и одговорна за дешавања у Сирији и егзодус сиријског народа.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 687


« Reply #554 on: September 28, 2015, 08:01:45 pm »

Tačno, ali svakako nije uredu da trpi sve posledice imigrantske krize, a članice EU, koje su kao članice NATO ne manje doprinele tome, ni malo.
Logged
Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.046 seconds with 22 queries.