PALUBA
April 12, 2024, 07:21:46 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 [362] 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 887487 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5415 on: September 01, 2021, 07:44:55 am »
Quote
"The best way to avoid a migration crisis is to avoid a humanitarian crisis" - EC commissionerLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5416 on: September 01, 2021, 09:07:03 am »
Tvrđava EU: Evropa opasana bodljikavom žicom


Države članice EU pripremaju se za mogući novi val migranata kako su talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeli vlast u Avganistanu. Duž granica nekih država već su podignute ograde s bodljikavom žicom kako bi se sprečio njihov dolazak, još od prethodnog priliva migranata iz Sirije, koji je počeo 2015.

Više od polovine država članica EU podiglo je na granicama fizičke barijere kako bi osigurale svoju teritoriju, pokazalo je istraživanje nemačke agencije DPA.

Budući da će iz Avganistana verovatno stići još ljudi, mnoge članice obećavaju da će dodatno ojačati postojeće ograde i zidove.


Poljska

Prošle nedelje u Poljskoj su počeli radovi na izgradnji ograde na granici s Belorusijom dugoj 400 kilometara kako bi se sprečili ilegalni prelasci granice. Ograda će biti duga 190 kilometara, uz 130 koliko je već zaštićeno bodljikavom žicom. Gotovo 1.500 vojnika trenutno je raspoređeno na granici, a očekuje se još 500.


Mađarska

Ograda s bodljikavom žicom proteže se duž cele mađarske granice sa Srbijom. Projekt premijera Viktora Orbana, opremljen dronovima i termografskim kamerama, koštao je gotovo 1,5 milijardi evra i sagrađen je 2015. Jeftinija verzija s bodljikavom žicom podignuta je na granici s Hrvatskom.


Austrija

Austrija je sagradila ogradu dugu 4,4 kilometra na granici sa Slovenijom 2015. Ograda, koja je delom uklonjena kako bi mogli da prolaze izletnici, presekla je šengensku zonu u kojoj je putovanje dopušteno bez provera na granici.


Slovenija

Gotovo polovina od 500 kilometara duge granice s Hrvatskom pokrivena je ogradom s bodljikavom žicom. Hrvatska je članica EU, ali nije u Šengenu i nalazi se na balkanskoj ruti migranata prema srednjoj Evropi.


Grčka

Grčka vlada trudi se da spreči migrante da prelaze spoljnu granicu EU s Turskom duž reke Marice, tako što je podigla 27 kilometara ograda na plitkim delovima, uz 11 kilometara postojećih barijera. Ograde nadgledaju termografske kamere, dronovi…Bodljikava žica postavljena je i na graničnom trouglu između Bugarske i Turske kako bi se sprečilo krijumčarenje ljudi, a podignuta je i ograda duga 34 kilometara duž granice sa Severnom Makedonijom.


Kipar

Vlada južnog Kipra sagradila je ogradu s bodljikavom žicom koja prolazi kroz podeljeni glavni grad Nikoziju. Trebalo bi da spreči dolazak migranata u EU iz Turske preko nepriznate Turske Republike Severni Kipar.


Bugarska

Bugarska je od 2017. duž cele granice s Turskom duge 259 kilometara podignula ogradu s bodljikavom žicom i termografskim kamerama. Zbog krize u Avganistanu, vlada je naredila vojsci da pomaže u kontroli granica.


Litvanija

Viljnus je objavio da gradi ogradu duž granice s Belorusijom dugom 508 kilometara kako bi sprečio ilegalne prelaske. Ograda će biti završena 2022. Barijere već postoje duž granice s ruskom enklavom Kalinjingradom, koje su podignute u trenutku jačanja napetosti s Rusijom 2017.


Letonija

Riga je rasporedila bodljikavu žicu duž 37 kilometara granice sa Belorusijom. Letonija takođe gradi ograde duž ruske granice, premda još nisu završene.


Estonija

Talin gradi 115 kilometara dugu ogradu duž granice s Rusijom, a radovi bi trebalo da budu završeni do 2026, rekao je ministar unutarnjih poslova Kristian Jani.


Norveška

Norveška je podigla ograde na granici s Rusijom nakon što su 2015. brojni migranti ušli u zemlju biciklom.


Francuska

Britanska vlada uložila je milione u izgradnju zidova i ograda kod francuskog lučkog grada Kalea kako bi sprečila migrante da prelaze u Britaniju. London i Pariz nedavno su se dogovorili da će dodatno pojačati kontrolu granica.


Španija

Španska vlada je 1990-ih podigla ograde oko severnih afričkih enklava Seute i Melile koje ih dele od Maroka. Barijere, koje su duge osam,odnosno 12 kilometara, postepeno su pojačane. Sada su visoke deset metara, sastoje se od dve paralelne ograde s mrežom čeličnih kablova koje nadziru termografske kamere, prenosi Jutarnji list.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5417 on: September 01, 2021, 12:43:46 pm »Evakuacija civila iz Avganistana je možda završena, ali humanitarna kriza na pomolu


Evakuacija civila iz Avganistana avionima je možda završena, ali i dalje je prisutna sve veća humanitarna kriza u toj zemlji, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

On je izrazio veliku zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne i ekonomske krize u Avganistanu, te zbog pretnje od potpunog kolapsa osnovnih službi.

- Avganistanskoj deci, ženama i muškarcima je sada više nego ikad potrebna podrška i solidarnost međunarodne zajednice - rekao je Guteres.

Prema njegovim rečima, Avganistan se suočava sa velikom sušom, a građani će biti izloženi teškim zimskim uslovima.

Guteres je naglasio potrebu da se hitno pošalje pomoć Avganistanu.

Generalni sekretar UN pozvao je sve strane u Avganistanu da osiguraju bezbedan i neometan humanitarni pristup sredstvima neophodnim za život, kao i humanitarnim radnicima, među kojima su i muškarci i žene na terenu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5418 on: September 01, 2021, 12:45:07 pm »EU će sprečiti nekontrolisanu ilegalnu migraciju iz Avganistana


Evrpska unija je odlučna u nameri da spreči nekontrolisane ilegalne migracije iz Avganistana i regiona, stoji u zajedničkom saopštenju EU usvojenom nakon hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova danas u Briselu.

Trebalo bi izbegavati podsticanje ilegalnih migracija, naveli su u saopštenju ministri pozivajući na veći obim pomoći trećim zemljama u regionu, prenela je STA.

Evakuacija građana EU i avganistanskih državljana koji su sarađivali sa EU i njenim članicama i njihovih porodica ostaje prioritet i nastaviće se, navodi se u saopštenju.

Države članice nameravaju da pojačaju finansijsku podršku relevantnim međunarodnim organizacijama u Avganistanu ili susednim zemljama.

Ministri su, takođe, pozvali na jačanje podrške trećim zemljama u regionu koje primaju veliki broj migranata i izbeglica.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson, koja je učestvovala na sastanku, nije želela danas da govori o bilo kakvim brojevima, ali je pominjući potencijalni izbeglički talas iz Avganistana kazala da je neophodno postići globalni sporazum, jer to nije izazov samo za EU.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5419 on: September 01, 2021, 02:15:12 pm »Trajno preseljenje u Veliku Britaniju


Avganistanci, koji su radili za britansku vladu ili vojsku, moći će da se trajno presele u Veliku Britaniju, saopštilo je danas britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ova odluka, koja je deo plana pod nazivom "Operacija topla dobrodošlica", podrazumeva da će oni koji ispunjavaju uslove imati mogućnost da neograničeno borave u Velikoj Britaniji, a ne samo pet godina, koliko im je ranije bilo ponuđeno.

Istovremeno, oni koji se već nalaze u Velikoj Britaniji mogu da poboljšaju status i traže stalan posao, prenosi Bi-Bi-Si.

Velika Britanija evakuisala je od 13. avgusta više od 8.000 ljudi koji ispunjavaju uslove plana za preseljenje avganistanskih državljana u Veliku Britaniju, takozvane Avganistanske politike preseljenja i pomoći (ARAP).


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #5420 on: September 02, 2021, 05:18:51 am »

Plenković: Ne postoji nijedna zemlja da će reći "dođite svi, nije nikakav problem"
Tanjug 01.09.2021.

Migracija iz Avganistana u Evropu biće "mala, odabrana i humanitarna”, rekao je na Bledu hrvatski premijer Andrej Plenković, dok članice EU dižu ograde pripremajuci se za mogući novi talas migranata iz Avganistana kojim su ponovo zavladali talibani.

"Nekog opšteg otvaranja prema migrantskom talasu neće biti. Ne postoji nijedna zemlja liberalne orijentacije da će reći 'dođite svi, nije nikakav problem'”, rekao je Plenković nakon Bledskog strateškog foruma, prenela je Hina. Dodao je da članice Unije moraju razgovarati sa zemljama u neposrednoj okolini Avganistana kako bi se situacija stabilizovala i izbegao veći migrantski talas koji bi, ako do njega dođe, trebalo zadržati u "tamošnjem geografskom okruženju".

Pomoćiće se ljudima koji su "zaista ugroženi", rekao je Plenković i dodao da će to biti mala migracija, odabrana i humanitarna.

Kako se situacija u Avganistanu pogoršava nakon što su talibani preuzeli vlast, države članice EU pripremaju se za mogući novi talas migranata koji će pokušati da uđu na njihovu teritoriju. Od velikog priliva migranata iz Sirije 2015. duž granica nekih država članica EU podignute su ograde s bodljikavom žicom kako bi se sprečio njihov dolazak uprkos pravu na azil zagarantovanom međunarodnim pravom.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #5421 on: September 02, 2021, 06:02:06 am »

Среда, 01.09.2021.

Курц : Нећемо примити Авганистанце

БЕРЛИН - Аустријски канцелар Себастијан Курц остаје при својој чврстој линији према мигрантима и подвукао је, у интервјуу за немачку телевизију „Билд” да Аустрија неће пуштати избеглице из Авганистана у земљу.

Рекао је да ће свим средствима спречити да се понови избеглички талас из 2015. године.

„Тада је у Европи вођена кампања за неограничени пријем. Употребљени су европски новци да се људи транспортују кроз целу Европу, да би могли да бирају у којој земљи ће поднети захтев за азил”, критиковао је Курц. Он је указао да су коришћења средства јавног превоза да би се људи у року од само пар дана од Грчке довезли до Немачке или Шведске.

За разлику од 2015., према његовим речима, интензивнија заштита границе треба да осигура да избеглице не доспеју до Европе. Курц је казао да с тим у вези рачуна на владе Грчке и Турске. Он сматра да је боље пружити помоћ Авганистанцима на лицу места.

„Битно је да људи у Авганистау буду снабдевени и подржавамо хуманитарне напоре”, објаснио је Курц, преноси Танјуг.

Курц је рекао да сматра погрешним ако би страшна ситуација у Авганистану покренула неконтролисану миграцију у Европи, у којој би само кријумчари зарадили, а људи умирали у мору. На питање да ли ће Аустрија даље протеривати у Авганистан, Курц је казао да ће то Аустрија наставити.

„Што се тиче аеродрома у Кабулу и Авганистана то тренутно није правно могуће. Али многи људи који су поднели захтев за азил уопште нису из Авганистана, већ су Иранци или из других земаља, а њих ћемо свакако протерати”, закључио је он.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #5422 on: September 02, 2021, 06:03:34 am »

Среда, 01.09.2021.

Припадници МУП пронашли у Београду 80 илегалних миграната

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, током редовне акције која је спроведена на територији главног града, пронашли су 80 илегалних миграната који су спроведени у прихватни центар.

Ова акција је спроведена на територији општина Савски венац, Нови Београд и Стари град, саопштио је МУП, преноси Танјуг. Како се наводи у саопштењу, полицијски службеници ће и у наредном периоду континуирано спроводити редовне контроле кретања и боравка миграната како би се очувала безбедност и сигурност свих грађана, као и самих миграната.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5423 on: September 03, 2021, 10:47:48 am »Migranti oteli migrante


Grčka policija je uhapsila grupu migranata pod optužbom da je otela pet stranih državljana, navodno Indijaca.

Kako se navodi grupa ih je držala jedan dan u šumskom području u u mestu Polikastro, na severu zemlje.

Njih pet je ilegalno stiglo u Grčku, odakle su tražili način da nastave svoje putovanje, najverovatnije prema severnoj Evropi, a policija ih je juče locirala i spasila, a takođe je uhapsila i navodne počinioce otmice, mlađe osobe, migrante iz Avganistana i Pakistana, među njima i jednog 16-godišnjaka, prenosi Katimerini.

Grčka policija je saopštila i da su otmičari naredili žrtvama da kontaktiraju svoje rodjake i da im kažu da im prebace novac, kao uslov za njihovo oslobađanje.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #5424 on: September 03, 2021, 05:16:20 pm »

Петак, 03.09.2021.

Савет Европе позива Грчку да одустане од тешких казни за спасиоце миграната

АТИНА- Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић позвала је данас парламент Грчке да одустане од увођења тешких казни за невладине организације које учествују у незаконитим операцијама спасавања миграната на мору.

Мијатовић је позвала грчке посланике да не усвоје предлог закона који је Влада послала у парламент, наводећи да би измене „озбиљно угрозиле” активности невладиних организација на спасавању живота.

„Организације цивилног друштва имају важну улогу у заштити права избеглица, тражилаца азила и миграната, а важну улогу играју и у пријављивању и документовању насиља граничара над мигрантима или других кршења људских права”, рекла је Мијатовић, преноси Бета-АП.

Предлог закона о којем траје расправа у парламенту предвиђа затворску казну до годину дана и новчану од 1.000 евра за припаднике хуманитарних организација који учествују у спасавању миграната без дозволе обалске страже. За невладине организације су предвиђене додатне казне. Предлог закона има за циљ и да олакша и убрза процес депортације.

Грчка влада десног центра, формирана пре две године, пооштрила је граничне контроле, а недавно је обећала додатна ограничења као одговор на кризу у Авганистану. Влада је недавно продужила зид на граници са Турском, дуж које је инсталирала опрему за видео надзор.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5425 on: September 04, 2021, 06:24:23 am »Quote
Sukob Nacionalne garde i migranata u Meksiku

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador poručio je da će zatražiti saradnju od svog američkog kolege Joea Biddena u rješavanju problema sa sve većim brojem ljudi koji idu prema granici. To je uslijedilo nakon nasilnih sukoba dok je Nacionalna garda Meksika pokušala zaustaviti karavan migranata iz Centralne Amerike.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5426 on: September 04, 2021, 07:30:11 am »Sjedinjene Države primaju najmanje 50.000 evakuisanih Avganistanaca, više od 40.000 već stiglo u zemlju


Najmanje 50.000 evakuisanih Avganistanaca trebalo bi da bude primljeno u SAD posle pada Kabula u ruke talibana, izjavio je američki ministar bezbednosti Alehandro Majorkas.

Majorkas je rekao da je prijem Avganistanaca deo "trajne posvećenosti" Vašingtona ljudima koji su pomagali Amerikancima tokom rata u Avganistanu i drugima koji su ugroženi zbog dolaska talibana na vlast.

Više od 40.000 Avganistanaca već je prošlo bezbednosne provere i stiglo u SAD.

Za sada nije poznato koliko će ih još tačno doći u SAD ni koliko će trajati proces njihovog prebacivanja iz drugih zemalja, koje su ih privremeno prihvatile.

Od 15. avgusta, kada su talibani zauzeli Kabul i time preuzeli vlast u gotovo celoj zemlji, iz Avganistana je avionima evakuisano oko 130.000 ljudi, od kojih su mnogi još u tranzitnim zemljama.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5427 on: September 04, 2021, 09:44:10 am »NBC: Amerika šalje na KiM osumnjičene za povezanost s talibanima


SAD planiraju da na Kosovo i Metohiju pošalju najmanje dve osobe koje su prihvatile iz Avganistana, kako bi ih tamo podvrgnule daljim proverama, jer postoji sumnja da su povezane sa talibanima (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), javlja NBC.

Izvori te američke televizije rekli su da će te osobe biti poslate na KiM radi daljih provera, ali da to ne znači da one nužno predstavljaju pretnju.

Isti izvori su naveli da SAD tako postupaju iz predostrožnosti i da je neki podatak o tim osobama - njihovo ime, poreklo ili broj mobilnog telefona - izazvao dovoljno zabrinutosti da im ne može biti dozvoljen boravak u SAD dok ne budu obavljene dodatne provere.

En-Bi-Si, pozivajući se na te izvore, tvrdi da će i svi drugi koji su evakuisani iz Avganistana, a koji izazovu sličnu zabrinutost takođe biti poslati na Kosovo i Metohiju.

Više od 30.000 osoba evakuisano je iz Avganistana u SAD, do sada je oko 10.000 njih bilo na dodatnim proverama, a od toga oko 100 zbog mogućih veza sa talibanima ili terorističkim grupama, navodi NBC.

Za dve osobe od tih 100 potrebno je još dodatnih provera.

Portparol američkog Ministarstva pravde odbio je da komentariše te informacije.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #5428 on: September 04, 2021, 01:17:53 pm »

Vučić: Nećemo biti parking za izbeglice, dolazak par stotina ljudi nije ništa
VESTI Autor: Beta 04. sep. 2021

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće biti "parking" za izbeglice iz Avganistana, ali i dodao da dolazak par stotina ljudi iz te zemlje "nije apsolutno ništa".

On je posle sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom ocenio da oni koji napuštaju Avganistan nemaju nameru da ostanu na Zapadnom Balkanu, već da im je cilj da dođu do Zapadne Evrope ili SAD.

„Srbija će pokazati solidarnost, ali neće biti parking za izbeglice. Jedno je da imate zahtev za dolazak 150 devojaka ili žena koje se bave fudbalom, ali još ih nismo primili. Sve što je do 500 ljudi, to je apsolutno ništa. Naša je dužnost da tu pokažemo solidarnost“, rekao je Vučić i dodao da će se po pitanju izbeglica dogovarati sa Austrijom i susednim zemljama.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #5429 on: September 04, 2021, 04:06:42 pm »

Državljanin Srbije prevozio migrante, sleteo u jarak bežeći od mađarske policije
SVET Autor: Beta 04. sep. 2021

Dvoje putnika je teže povređeno nakon što se vozilo sa 27 migranata, kojim je upravljao srpski državljanin, prilikom bekstva od patrole sudarilo sa automobilom mađarske policije i sletelo u jarak pored puta, javlja RTS.

Nezgoda se desila na regionalnom putu koji vodi prema Austriji, u blizini mesta Sombathelj, a u teretnom vozilu mađarskih registarskih oznaka jedan putnik je takođe zadobio lakše povrede. Osobe koje nisu mogle da dokažu legalan boravak u Mađarskoj su prilikom saslušanja naveli da su sirijski, somalijski i avganistanski državljani. U skladu sa mađarskim propisima, policija je migrante sprovela do ograde na mađarsko-srpskoj granici.

Protiv državljanina Srbije je pokrenut krivični postupak zbog krijumčarenja ljudi, a sleduju mu i druge prijave zbog krivičnih dela počinjenih u saobraćaju. Za krivično delo trgovine ljudima u Mađarskoj je zaprećena kazna od jedne do pet godina zatvora, uz otežavajuće okolnosti od pet do 15 godina.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Pages:  1 ... 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 [362] 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.064 seconds with 22 queries.