PALUBA
June 21, 2024, 12:02:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 [228] 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 932263 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3405 on: August 10, 2019, 06:42:46 am »


Petrovčani poručili: Migrantima nije mjesto na srpskim ognjištimaU Bihaću je zasjedala Kooperativna grupa za migracije Unsko-sanskog kantona, koja je ostala pri stavu da je neophodno izmještanje migranata iz centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši. Kao novu lokaciju predložili su Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca, gdje živi srpsko povratničko stanovništvo. Petrovčani jednoglasno poručuju da migrantima nije mjesto na srpskim vjekovnim ognjištima.

Incidenti između migranata i hrvatske policije svakodnevica su na granici između BiH i Hrvatske u Unsko-sanskom kantonu. Sve više migranata i nedovoljni kapaciteti u Bihaću i Velikoj Kladuši razlozi su formiranja novog prihvatnog migrantskog centra, stav je Kooperativne grupe za migracije.

- Cijelo vrijeme zagovaramo da moramo čuvati dostojanstvo naših građana i našu imovinu, ali svakako moramo čuvati i dostojanstvo migranata - kaže Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Današnji prijedlog Kooperativne grupe da nova lokacija za migrante bude Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca neprihvatljivo je za Srbe povratnike koji tu žive. Poručuju da nema mjesta za migrante i da im jedino preostaje da ponovo napuste svoja ognjišta ukoliko takve najave budu sprovedene u djelo.

- Preostaje nam da ljudski izađemo ovdje u velikom broju i da bojkotujemo takve namjere i da ne damo svoje ognjište koje smo jedva dočekali nakon 25 godina - kaže Cvjetko Dukić, predsjednik Mjesne zajednice Medeno Polje.

Ovakvo mišljenje dijele i ostali građani Bosankog Petrovca, ali i načelnik Dejan Prošić koji kaže da će odgovor na formiranje migrantskog centra u Medenom Polju biti protesti i blokada puteva.

- Ako kantonalne vlasti žele da ujedine ova dva naroda u jednoj izbjegličkoj koloni koja će napustiti Bosanski Petrovac, neka onda smjeste migrante ovdje - jasan je Prošić.

U Medenom Polju, gdje Vlada USK želi da smjesti migrante, živi oko 150 Srba povratnika. Ovdje je bio i prvi aerodrom Antifašističkih narodnooslobodilačkih snaga, a Medeno Polje poznato je i po filmu "Partizanska eskadrila". Umjesto oživljavanja avijatičarstva i turizma, kako je i prvobitno bilo najavljeno, Vlada USK insistira na formiranju migracionog centra.

Dok bh. vlasti zatvaraju oči pred problemom, Vlada ovog kantona ne pronalazi rješenje, a Srbima povratnicima, nakon protjerivanja i teške sudbine, danas prijeti migrantska kriza.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3406 on: August 10, 2019, 06:54:25 am »


Britanska granična policija spasila 30 migranata koji su pokušavali da pređu Engleski kanal
 

Britanska granična policija saopštila je danas da je spasila 30 migranata koji su pokušavali da pređu Lamanš u tri mala čamca na naduvavanje i kajaku.

Kako je navedeno, spaseno je 27 muškaraca, jedna žena i dva deteta, a migranti koji su tvrdili da su iz Irana i Avganistana, odvedeni su u luku Dover na jugoistoku Engleske, gde bi trebalo da ih ispitaju predstavnici Imigracionog biroa, prenosi AP.

U poslednje vreme povećao se broj osoba koji pokušavaju da pređu Lamanš u malim čamcima, a prošle nedelje granična policija uhvatila je 37 osoba, među kojima je bilo sedmoro dece.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3407 on: August 10, 2019, 09:47:09 am »Ko su "lovci na migrante" iz Slovenije


Javnost u Sloveniji je šokirana i uspaničena zbog maskiranih muškaraca koji vežbaju u vojnom kampu 20 kilometara od granice sa Hrvatskom.

Fotografije 30-ak uniformisanih muškaraca, od kojih su neki maskirani, vojnih šatora, replika naoružanja, noževa, koje su objavljene u slovenačkom Delu, uspaničile su slovenačku političku i društvenu javnost.

Generalna direktorka slovenačke policije i tamošnje ministarstvo pravosuđa poručuju da je to nedopustivo, a slovenački premijer sa godišnjeg odmora umiruje naciju rečima da je Slovenija bezbedna zemlja, prenosi Jutarnji list.

Ljubljansko Delo ovih je dana objavilo reportažu iz trening kampa Štajerske straže, samoorganizovane grupe ljudi koja se uvežbava po vojnim pravilima za "konflikte koji su neminovni", i za koje njihov vođa Andrej Šiško tvrdi da oni nisu nikakva paravojna jedinica.

Šiško je okupio 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampovanje i uvežbavanje na prostor Kozja kod Podčetrtka, 20-ak kilometara od granice sa Hrvatskom, a kamp je formiran na privatnom zemljištu i prijavljen je policiji od koje je dobio dozvolu za tu aktivnost.

Novinar Dela, koji je bio sa pripadnicima Straže u njihovom kampu, tvrdi kako ga zabrinjava činjenica da policija ni jednom u tri dana nije obišla kamp i proverila šta se tamo događa.

"Dodatni problem su maskirane osobe. Tvrde kako su maskirani jer bi mogli imati problema na poslu ako se vide njihova lica. Znači li to da rade u državnoj službi? Vojsci ili policiji?", zapitao se novinar navodeći da nije dobio odgovor.

Štajerska straža treninge ima svaki mesec, a na pitanje ko ih finansira, novinar kaže da je to potpuna nepoznanica.

Na području kampa bilo je raspoređeno petnaestak potpuno novih šatora, a pripadnici Straže imali su takođe nove gornje delove maskirnih odora, dok su im na rukavima našivene ruske zastave.

Tokom boravka u kampu, osim jedne vazdušne puške, novinar Dela nije video pravo oružje, već replike pravog naoružanja.

Pripadnici jedinice i njen vođa Šiško nisu želeli da odgovaraju na pitanja da li je razlog njihovog okupljanja zapravo borba protiv migranata koji u sve većem broju ilegalno ulaze u Sloveniju.

Ipak, list navodi da je Štajerska straža sasvim sigurno deo antiimigrantskog pokreta koji je sve jači u Sloveniji, posebno u području uz granicu s Hrvatskom.

Zbog ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske u Sloveniju na tim područjima osnovane su seoske straže čiji pripadnici, između ostalog, obilaze granicu s Hrvatskom i policiji javljuju sve što im je sumnjivo.

Članovi seoskih straža istovremeno su i pripadnici Štajerske straže, ali u obilazak granice idu u civilnoj odeći i nenaoružani, a te seoske straže institucionalizovane su kroz građanskea udruženja.

U Brežicama tako postoji Civilna inicijativa za obezbeđivanje južne štajerske granice, a jedan od njenih osnivača je i Darko Pajk, član Štajerske straže.

Zanimljivo da je upravo Civilna inicijativa iz Brežica zaključila kako policija i vojska više ne mogu delotvorno da zaštitite granicu prema Hrvatskoj pa od slovenačkog ministarstva odbrane traže da u nadzor granice uključe i pripadnike Štajerske straže.

Osim u Brežicama, organizacije sa ciljem nadzora granice i lociranja ilegalnih migranata osnovane su u Črnomelju i Ilirskoj Bistrici, a sve one na svojim Fejsbuk stranicama objavljuju fotografije sumnjivih automobila za koje smatraju da ilegalno prevoze migrante i pozivaju na potpisivanje peticija protiv migrantskih centara.

izvor


http://www.publishwall.si/andrejsiskozapredsednika/post/489012/pojasnilo-glede-tabora-stajeske-varde

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3408 on: August 10, 2019, 04:43:28 pm »


Bosanski Petrovac: Opštinsko vijeće ne želi migrantski centar u Medenom polju


Opštinsko vijeće Bosanski Petrovac usvojilo je danas rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom polju u ovoj opštini, u protivnom uslijediće blokada magistralnog puta prema Bihaću.

Јedina tačka dnevnog reda vanredne sjednica Opštinskog vijeća odnosila se na donošenje rezolucije u vezi sa prijedlogom viših organa vlasti da se migranti smjeste na lokaciju Medeno polje u opštini Bosanski Petrovac, koje je vlasništvo privrednika Halila Bajramovića.

U obrazloženju rezolucije se navodi da je Bosanski Petrovac mala ruralna zajednica opterećena mnogim problemima i dodatni problem sa migrantima bi izazvao kolaps u funkcionisanju.

- Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smještaj migranata na teritorije naše lokalne zajednice. Zahtjevamo od Vlade Unsko-sanskog kantona da odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumnim normama - navodi se u obrazloženju.

U protivnom, kako se dalje ističe, građani Bosanskog Petrovca blokiraće magistralni put, a u krajnjem slučaju napustiti svoj grad i uputiti se u pravcu EU.

Načelnik opštine Dejan Prošić, inicijator današnje sjednice, poručio je da je protiv toga da migranti budu smješteni u Bosanski Petrovac, te ocijenio da bi ovaj potez bio samo otežavajući sa sve građane ove opštine.

Dušan Došen iz SNSD-a rekao je da su na današnju vandrednu sjednicu Opštinskog vijeća bili pozvani svi predstavnici Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskom kantonu i Federaciji BiH, ali da se niko nije odazvao.

Midhat Hidić iz SDA rekao je da nije humano migrante smještati u štale u Medenom polju, koje su namijenjene za krave, ovce i koze.

- Bajramoviću poručujem da ih smjesti u objekat pored svoje kuće, tamo gdje je planirao Merkator. Mi nemamo ništa protiv tih ljudi. I sami smo nekad bili izbjeglice, ali neka za njih traže prihvatljiviji smještaj nego što su štale - rekao je Hidić.

U znak protesta ideji Vlade Unsko-sanskog kantona da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno polje, predstavnici opštine Bosanski Petrovac su polučasovnom šetnjom na pješačkom prelazu na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Bihać obustavili saobraćaj.

Oni su svim učesnicima saobraćaja podijelili danas usvojenu rezoluciju.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3409 on: August 10, 2019, 06:32:41 pm »


Salvini poručio Ričardu Giru da odvede migrante privatnim avionom u Holivud


Zamenik premijera Italije Mateo Salvini predložio je slavnom glumcu Ričardu Giru da odveze 160 migranata u Holivud privatnim avionom. Prethodno je Ričard Gir apelovao na evropske lidere da se primi brod sa migrantima koji je došao do italijanske obale.

Ričard Gir se pridružio apelima nevladinih organizacija na pres konferenciji u subotu na italijanskom ostrvu Lampeduza. Zamolio je da se prihvati brod.

Međutim, Salvini je odbio da dopusti da brod uđe u italijanske vode. Gira je nazvao velikodušnim milionerom.

"Zahvaljujemo mu. On će moći da ih sve preveze privatnim avionom u Holivud, gde će boraviti u vilama", rekao je Salvini u izjavi nakon Girove konferencije.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3410 on: August 11, 2019, 07:26:54 am »


Spaseno još 39 migranta, Malta i Italija uskraćuju pomoć


Još 39 migranata spaseno je danas i odvedeno na španski humanitarni brod na Sredozemnom moru na kom se već nalazi 121 osoba

Italija i Malta više od nedelju dana ne dozvojavaju da humanitarni brod uplovi u njivove luke. Oskar Kamps sa broda "Open Arms", koji već devet dana pluta u međunarodnim vodama blizu ostrva Lampedusa, rekao je da je Malta ponudila da dozvoli migrantima koji su danas spaseni da se iskrcaju na njenu obalu, ali i dalje odbija da primi 121 migranta.

"Ne možemo da evakuišemo 39 ljudi, a ostalima da kažemo da ostanu", rekao je Kamps. Malta je saopštila da je spremna da prihvati 39 migranata jer je bila pokrenula akciju spasavanja tih ljudi, ali ih je humanitarni brod spasao prvi. Međutim malteška vlada je u izjavi navela da su ostali migranti ranije spaseni "u oblasti gde Malta nije odgovorna".

Brod je na pučini već deveti dan jer nijedna evropska zemlja ne želi da primi migrante sa broda, a ukoliko uplove u italijanske vode preti im kažna od oko milion evra.

Kazna je poslednji u nizu poteza italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da onesposobi humanitarne brodove koje je nazvao migrantskim taksi službama.

"Humanitarne organizacije koje pomažu na moru će nastaviti da rade i nijedna uredba, nikakva novčana kazna i nijedan političar neće nas zaustaviti da štitimo ljudski život", rekao je Kamps na konferenciji za novinare na italijanskom ostrvu Lampedusa. Međunarodna organizacija za migracije rekla je da je ove godine stradalo 840 ljudi prelazeći Sredozemno more ka Evropi.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3411 on: August 11, 2019, 07:37:27 am »


Građani Bosanskog Petrovca upozoravaju: Blokiraćemo magistralni put ili napustiti grad!


Migrantsku krizu, koja potresa Bihać, vlasti Unsko-sanskog kantona namjeravaju ublažiti otvaranjem migrantskih centara na nekoliko lokcija u ovom kantonu, između ostalih i u Medenom Polju, u opštini Bosanski Petrovac, u kojem ima veliki broj srpskih povratnika. Vlasti Bosanskog Petrovca odlučne su da ne dozvole izgradnju centra. Upozoravaju, neće sjediti skrštenih ruku.

Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca, na današnjoj vanrednoj sjednici, usvojilo je rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom Polju u ovoj opštini, u suprotnom uslijediće blokada magistralnog puta prema Bihaću.

- Građani Bosanskog Petrovca će u krajnjem slučaju ako dođe tri do četiri hiljade migranata, pošto opština ima četiri do četiri i po hiljade stanovnika, demonstrativno krenuti u izbjegličku kolonu. Kao što su doživjeli i Srbi i Bošnjaci egzodus tokom 90-ih godina, tako će i sada zajednički se ujediniti u jednu izbjegličku kolonu i krenuti prema granici, prema Evropskoj uniji - rekao je Dejan Prošić, načelnik ošptine Bosanski Petrovac.

Prošić kaže da je odluka opštine donesena jednoglasno, te da su upućeni dopisi i Savjetu ministara i Kancelariji za strance u kojoj su izneseni stavovi opštine. Ističe da bi dolazak migranata doveo do kolapsa opštine.

- Јa sam već imao jedan sastanak i građani su ogorčeni. I mi smo bili migranti. Bježali su i Bošnjaci i Srbi. Zašto Evropa ništa ne uradi? Zašto Sarajevo ništa uradilo nije? Svi primaju velike plate - istakao je predsjednik Mjesne zajednice Medeno Polje Cvjetko Dukić.

Na vanrednu sjednicu Opštinskog vijeća bili su pozvani i svi predstavnici Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskom kantonu i Federaciji BiH, ali se niko od njih nije odazvao. Mještani Medenog Polja su ogorčeni.

U znak protesta ideji Vlade Unsko-sanskog kantona da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno Polje, predstavnici opštine Bosanski Petrovac polučasovnom šetnjom na pješačkom prelazu obustavili su saobraćaj na magistralnom putu ka Bihaću.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3412 on: August 11, 2019, 09:49:47 am »


Veliki sukob migranata u Bihaću: Korišćene sekire i letve, meštani sprečili tragediju


U Bihaću je došlo do sukoba migranata, a lokalni stanovnici su uspeli da spreče da on eskalira i dovede do tragedije.

Prema rečima očevidaca, zahvaljujuci pravovremenoj intervenciji meštana, sinoć je sprečena tragedija kod stadiona NK Jedinstvo u Bihaću, prenosi danas portal Klix.ba.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona je potvrđeno da se dogodio incident u naselju Luke u kojem je jedna osoba zadobila lakše povrede. U tuči su korišćene sekire i letve, a na stanovnici naselja Luke su uspeli da prekinu sukob.

Juče je došlo do još jednog sukoba migranata u Bihaću nakon kojeg su policajci pronašli jednu osobu sa teškim telesnim povredama.

Ta osoba govori nepoznatim jezikom i veoma je bilo teško uspostaviti ikakvu komunikaciju pa će istražitelji nastaviti rad na ovom slučaju, prenosi Kliks.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3413 on: August 12, 2019, 07:42:15 am »


Policija pronašla 22 migranta u terenskom vozilu


Policija u Severnoj Makedoniji saopštila je danas da je granična policija pronašla 22 migranta iz Pakistana i Bangladeša u jednom terenskom vozilu i uhapsili vozača.

Policija je migrante pronašla juče na jugu Severne Makedonije, u blizini Demir Kapije. Policija veruje da su migranti ušli u zemlju ilegalno iz Grčke gde će biti i vraćeni.

U saopštenju se navodi da su prebačeni u granični grad Đevđeliju.

Hiljade migranata pokušava da se preko Grčke domogne bogatijih evropskih zemalja duž takozvane balkanske rute, iako su zemlje na toj ruti pooštrile uslove ulaska.

Policija Severne Makedonija sprečila je ilegalni ulazak 10.017 migranata u prvoj polovini ove godine, navodi AP.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3414 on: August 12, 2019, 09:23:31 am »


Nove muke s migrantima u Grčkoj


Zamjenik grčkog ministra za migracije Јorgos Kumutsakos izjavio je da se stvorio novi "koridor" migranata između grada Aleksandropulisa i ostrva Samotraka.

Grčki zvaničnik rekao je za list "Katimerini" da je na ostrvu Lezbos zabilježen za 44 odsto veći protok migranata nego u istom periodu prošle godine.

To dodatno pogoršava ionako teške uslove u prihvatnom centru Moria na Lezbosu, upozorio je Kumutsakos, prenosi agencija ANA.

On je naveo da njegovo ministarstvo razmatra da uputi novi prijedlog Evropskoj uniji o readmisiji migranata, kao i da je u kontaktu sa Kiprom i drugim državama članicama EU kako bi dobilo njihovu podršku za takav prijedlog.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3415 on: August 13, 2019, 08:47:09 am »


U BiH pobuna protiv smeštaja migranata


Predstavnici Opštine Bosanski Petrovac doneli su rezoluciju kojom se zahteva od Vlade Unsko-sanskog kantona da odustane od smeštaja migranata u Medenom polju.

Medeno polje je udaljeno 10 kilometara od Bosanskog Petrovca. Predstavnici Opštinskog veća Bosanski Petrovac istakli su da se odluka o smeštaju migranata kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumskim normama.

"U protivnom građani Bosanskog Petrovca će blokirati magistralni put, a u kranjem slučaju napustiti svoj grad i uputiti se u pravcu EU", navodi se u tekstu rezolucije dostavljenoj Tanjugu.

Predstavnci veća su u obrazloženju rezolucije naveli da je Bosanski Petrovac mala ruralna zajednica, opterećena mnogim problemima i da bi dodatni problem s migrantima izazvao kolaps u funkcionisanju.

"Bez obzira na nacionalnu, versku ili političku pripadnost, građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smeštaj migranata na teritoriji naše lokalne zajednice", navodi se u rezoluciji, koju potpisuje zamenik predsedavajuće Opštinskog veća Dušan Došen.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3416 on: August 14, 2019, 07:18:59 am »


Salvini "brani" italijansku obalu od migranata: Nije to naš problem!


Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je da radi na tome da spreči da dva spasilačka broda dovedu u Italiju više od 500 migranata.

"Viking sa okeana", kojim upravlja francuska nevladina organizacija Lekari bez granica i SOS Mediterane, spasao je oko 356 migranata na obali Libije u petak, dok je španski brod "Otvorene ruke" spasao oko 160 ljudi, preneo je Rojters.

Oba broda se nalaze u centralnom delu Sredozemnog mora, na maloj udaljenosti od italijanskog ostrva Lampeduza i traže sigurnu luku da iskrcaju pretežno afričke migrante.

Salvini je, medutim, poručio da brodovi nisu problem Rima.

"Jutros sam na poslu u Ministarstvu kako bih sprečio da se više od 500 migranata iskrca sa dva broda NVO, jednog francuskog i jednog španskog", napisao je Salvini na Fejsbuku.

"Preneću vam kako se ovo završilo. Neću odustati", poručio je Salvini.

Ranije ovog meseca, Salvini, lider krajnje desničarske Lige čija je popularnost u Italiji porasla otkako je prošle godine preuzeo dužnost i pokrenuo žestoku antiimigracionu akciju, uveo je novi zakon prema kome brodovi koji uđu u italijanske vode bez odobrenja plaćaju novačanu kaznu do milion evra.

Zakon, takođe, predviđa hapšenje kapetana koji ignorišu naredbe da se drže podalje i poziva mornaricke vlasti da im automatski oduzmu brodove.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3417 on: August 14, 2019, 10:33:03 am »


Novi podaci: Broj migranata se za godinu dana udvostručio


Prema podacima Evropske unije, broj ilegalnih migranata na ostrvima u istočnom Egeju je u porastu u odnosu na prošlu godinu.

"U prvih sedam meseci ove godine, ukupan broj novootkrivenih migranata i izbeglica na istočnom Mediteranu smanjen je za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je brojku od 28.200", saopšteno je iz Fronteksa, a prenosi grčki list Katimerini.

Međutim, dodaju da je, uprkos ukupnom padu, broj migranata i izbeglica na egejskim ostrvima porastao za četvrtinu u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

Kako navode iz Fronteksa, skoro 2.900 je ušlo u Evropu preko rute na zapadnom Mediteranu, što je rast od 22 odsto u odnosu na prethodni mesec.

"Ogromna većina ovih migranata dolazi iz subsaharske Afrike, ali većina otkrivenih na ovoj ruti su bili državljani Avganistana", dodaje se u saopštenju Fronteksa.

U prvih sedam meseci zabeležan je porast migranata od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu preko centralno-mediteranske rute i reč je uglavnom o državljanima Tunisa, Sudana i Pakistana.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, u julu je otkriveno 460 pokušaja ilegalnog prelaska granica, dok je u prvih sedam meseci ove godine ta brojka dostigla vrednost od 5.800. Iz Fronteksa zaključuju da su brojke udvostručene u odnosu na period pre godinu dana.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3418 on: August 14, 2019, 04:00:59 pm »


Pakistanac, ilegalni migrant, umro u zatvoru u Kopru


Državljanin Pakistana, koji je bio u zatvoru u Kopru zbog sumnje da je ilegalno prešao granicu, preminuo je rano jutros

Zvaničnici kažu da je umro od prirodne smrti.

Pakistanac je priveden u petak i tada ga je pregledao lekar, saopštila je Slovenačka zatvorska uprava, a prenela STA, a preminuo je u 04.00 sati uprkos pokušajevima zatvorskih službenika i medicinskih radnika da ga reanimiraju.

Zatvorska administracija odredila je posebnu komisiju za utvrđivanje svih okolnosti njegove smrti, uključujući odgovor koparskog zatvora, što je uobičajeni postupak koji se preduzima u slučaju smrti zatvorenika.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3419 on: August 14, 2019, 04:11:38 pm »


Porast broja lica visokog migracionog rizika u BiH


Evidentirani broj ulazaka i izlazaka lica iz zemalja visokog migracionog rizika preko granice BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 220.094 lica, što je više za 41.309 lica ili 23,11 odsto nego u istom periodu lani, kada ih je evidentirano 178.785, rekao je Srni načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

- U BiH je ušlo 114.842, a izašlo 105.252 državljanina zemalja visokog migracionog rizika, što predstavlja razliku od 9.590 lica - precizirao je Samardžija.

On je dodao da je najveća razlika /ulaz-izlaz/ evidentirana kod državljana Turske /4.508/, Kine /3.292/ i Albanije /1.522/.

- U ilegalnom prelasku granice BiH za šest mjeseci ove godine otkriveno je 2.059 lica, što je više za 18 ili 0,88 odsto nego u istom periodu prošle godine. Od ukupnog broja, 456 lica je otkriveno prilikom ilegalnog ulaska u BiH, dok je prilikom ilegalnog izlaska iz BiH otkriveno 1.603 lica - navodi Samardžija.

Na graničnim prelazima otkriveno je 230 lica /na ulazu 44, a na izlazu 186/, a van graničnih prelaza 1.829 lica /na ulazu 412 i na izlazu 1.417/.

- Lica otkrivena u ilegalnom prelasku granice BiH imala su državljanstvo 38 zemalja, a najviše ih je bilo iz Pakistana /379/, Iraka /339/, Irana /271/, Sirije /245/, Avganistana /153/ - precizirao je Samardžija.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 [228] 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.049 seconds with 23 queries.