PALUBA
July 14, 2024, 11:32:19 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 [301] 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 947299 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4500 on: August 19, 2020, 07:22:51 am »



Nema više prevoza migranata u USK



Od danas je na snazi zabrana prevoza migranata u Unsko-sanski kanton.

Autobusi koji prevoze migrante biće zaustavljeni na entitetskoj liniji i na ulazu u Unsko-sanski kanton. Naredbu su donijeli komesar MUP-a Unsko sanskog kantona i Operativna grupa.

Policija je sinoć intervenisala u mjestu Purići kod Velike Kladuše, gdje su mještani ove opštine i okolnih mjesta sprečavali prolazak ilegalnih migranata.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Zbog migrantske krize u Bihaću su najavljeni protesti građana s ciljem promjena trenutnog stanja, sklanjanja stranih državljana sa bihaćkih ulica i njihov human smještaj.

Protesti će biti održani 29. avgusta na gradskom trgu.


izvor


* 061709.jpg (58.71 KB, 658x494 - viewed 8 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4501 on: August 19, 2020, 07:29:35 am »



Građani proveravaju ima li u autobusima migranata i poručuju: Ostajemo celu noć!


Građani Velike kladuše i okolnih mjesta ne odustaju. I večeras su se okupili i zajedno sa policijom će patrolirati čitavu noć kako bi sprečili prevoznike da dovode migrante u Krajinu.

Građani su poručili "Ostajemo čitavu noć".

Podsećamo, nekoliko kilometara od Velike Kladuše u mestu Purići večeras su se okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo dolaskom migranata i kako bi sprečili prevoznike da ih dovode.

Iako su od komandira policije dobili obećanje da će policija vračati svaki autobus koji bude prevozio migrante, građani su ipak ostali.

Zaustavljen je jedan autobus i policija pregledava ima li migranata u njemu dok građani podržavaju policiju.

Poslednji događaji u Krajini jasno otkrivaju kolika je šteta po interes države i građana nastala kada je SDA, odnosno Šefik Džaferović, predsedavajući Predsedništva BiH personalno odbio plan Fahrudina Radončića u vezi sa migantskom krizom.

Jer, brza deportacija migranata i njihova izolacija u migrantskim centrima naravno u skladu sa najvišim standardima poštovanja ljudskih prava, sada se jasno pokazuje, jedini su kvalitetan i efikasan način da se sačuva sigurnost građana i lokalnih zajednica, posebno onih, na migrantskoj ruti.


izvor





Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4502 on: August 19, 2020, 07:35:15 am »



Pronađeno telo ubijenog migranta na Novom Beogradu


Telo migranta starosti između 30 i 35 godina bez znakova života pronađeno je oko 1 sat na kolovozu preko puta Genex apartamana na Novom Beogradu

Na glavi, rukama, leđima, grudima bile su vidljive brojne rasekotine i povrede.

Usledila je istraga i na bezbednosnim kamerama pronađen je snimak na kojem se vidi kako dva čoveka izbacuju telo iz žbunja na ulicu. Na kolovozu nije bilo tragova krvi.

Hitna pomoć konstatovala je smrt muskarca.

U nastavku istrage, u napuštenoj zgradi EPS prekoputa Genex apartamana pronađena su tri migranta i na podu tragovi krvi. Tri migranta su privedena.

Telo ubijenog čoveka odneto je na obdukciju. Istraga je u toku.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4503 on: August 19, 2020, 01:17:42 pm »



Migrant uhapšen pod sumnjom da je leš bacio nasred ulice


Na bezbednosnim kamerama pronađen je snimak na kojem se vidi kako dva čoveka izbacuju telo iz žbunja na ulicu.

U brzoj akciji policije uhapšen je migrant sa nadimkom Hamza koji je osumnjičen za ubistvo migranta čije telo je jutros pronađeno na Novom Beogradu.

Telo migranta starosti između 30 i 35 godina bez znakova života pronađeno je noćas oko 1 sat na kolovozu preko puta Genex apartamana na Novom Beogradu.

Na bezbednosnim kamerama pronađen je snimak na kojem se vidi kako dva čoveka izbacuju telo iz žbunja na ulicu. Na kolovozu nije bilo tragova krvi.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4504 on: August 19, 2020, 03:24:19 pm »



Povećan priliv migranata u BiH



Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Darko Ćulum razgovarao je danas sa direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, koji ga je upoznao o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH, te je istakao da je Služba u ovoj godini registrovala više od 10.000 migranata.

Sagovornici su se saglasili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih bezbjednosnih izazova za BiH, te da je potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za sprovođenje zakona, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Na sastanku je istaknuta dobra dosadašnja saradnja Službe za poslove sa strancima i SIPA, koja je ostvarila značajne rezultate u borbi protiv krijumčarenja migranata, ali i svih drugih oblika kriminaliteta.

Ujić je naglasio da Služba za poslove sa strancima prikuplja operativne informacija koje prosljeđuje nadležnim agencijama za sprovođenje zakona, a posebno kada je riječ o razmjeni informacija u vezi sa krijumčarenjem, trgovinom ljudima i borbom protiv terorizma.

U proteklom periodu Služba za poslove sa strancima identifikovala je 20 migranata za koje je utvrđeno da mogu predstavljati prijetnju javnom poretku i bezbjednosti BiH, te ih je, u saradnji sa SIPA i Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, locirala i stavila pod nadzor u Imigracioni centar.

Ujić je zahvalio Ćulumu za posjetu, čestitao mu izbor za direktora SIPA i izrazio uvjerenje da će dobra saradnja biti podignuta na još veći nivo.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4505 on: August 19, 2020, 03:27:08 pm »



Zabranjen ulazak i kretanje migranata u Unsko-sanskom kantonu



Vlasti u Unsko-sanskom kantonu danas su donele odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.

To je odlučila Operativna grupa USK za pitanje migracija.

Najavljeno je da će autobusi koji budu prevozili migrante, biti zaustavljeni na ulazu u taj kanton.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da podržava proteste građana koji od državnih institucija zahtevaju rešavanje problema s migrantima u USK. Fazlić je kazao da je zabrana prevoza i kretanja migranata povezana i s epidemiološkom krizom.

Građani USK protestuju zbog prisustva migranata u tom kantonu, a pre nekoliko dana je jedan meštanin Velike Kladuše razbio staklo autobusa koji je prevozio migrante.

U Bihaću je za 29. avgust najavljen protest građana koji traže "sklanjanje migranata s bihaćkih ulica i njihov human smeštaj".



Migrant zaražen virusom korona pobjegao iz karantina


Migrant zaražen virusom korona pobjegao je iz karantina u Unsko-sanskom kantonu.

Ministrka zdravlja Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović potvrdila je da je migranat kod kojeg je 12. avgusta potvrđena zaraza virusom korona, pobjegao iz karantina.

- Definitivno ga nismo našli. On je pobjegao. Sad gdje je dalje, na ulicama, van kantona, to ne možemo znati. Testiran je još jedan migrant koji je bio s njim, vratio se. Sva sreća je u tome da on nije bio u kontaktu sa migrantima. Bio je izolovan, testiran je i čekamo rezultate - navela je on.


izvor
izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4506 on: August 19, 2020, 03:32:12 pm »



Nova struktura migranata na Balkanu - nekada su dolazile cele porodice


Kad su se pre nekoliko godina prve grupe migranata pojavile u Bosni i Hercegovini, one su prvenstveno bile sačinjene od porodica, piše Kliks.

Nekada je često i nekoliko generacija putovalo zajedno, a danas se na ulicama gradova, pogotovo u Krajini, mogu primetiti samo mladi muškarci, navodi taj portal.

Novi izveštaj Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) govori da je broj migranata registrovanih na spoljnim granicama EU manji za 15 posto u odnosu na isti period prošle godine, kao osnovni razlog i dalje se navodi pojava pandemije koronavirusa, kaže za portal ekspert za bezbednost Safet Mušić.

"Prema istom izveštaju broj migranata u julu ove godine je povećan gotovo za trećinu u odnosu na juni, ali većina je registrovana u području srednjeg i zapadnog Sredozemlja. Dok je po izveštaju Frontexa broj registorvanih migranata na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti za 40 posto manji nego u junu. Aktivnost migranata i pokreti na zapadnobalkanskoj ruti su posledica ublažavanja mera na suzbijanju pandemije u Grčkoj, kao i veliki broj migranata koji se od ranije nalazi u ovoj državi. Tako da nemaju uporišta informacije koje govore da je povećan broj ulazaka migranata u BiH i od izuzetne je važnosti verodostojno izveštavati o ovom pitanju", tvrdi Mušić.

Potvrdio je da je struktura migranata promenjena i da je oko 90 posto njih koji borave na prostoru BiH mlađe životne dobi, da su to muškarci, samci.

"Vrlo je mali broj migranata koji s porodicama pokušavaju da dođu do EU, a osnovni razlog je što su granice sve više zatvorene, što su putevi koje koriste migranti izuzetno rizični, neprohodni, a često mesecima pešače uglavnom noću i bez hrane i osnovnih potreba. Migranti imaju mobitele i osim što im služe da prate rute kretanja, oni vrlo aktivno razmenjuju informacije o uslovima puta, mestima prelaska granice, stanju u područjima koja treba preći i slično", kaže Mušić.

Napominje da takve informacije dolaze i do porodica koje žive u državama koje su polazište migracija ili su u kampovima u Grčkoj i Turskoj, tako da je njihova procena da je preveliki rizik voditi decu, starce, odnosno kompletne porodice.

Migrantska kriza posebno je naglašena u Krajini I Sarajevu.

Prema nekim informacijama, na ulicama Sarajeva nalazi se više od pet hiljada migranata koji usložnjavaju bezbednosnu situaciju u toj zemlji.

U Velikoj Kladuši svakodnevno protestuju građani, a ovi ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić posebno je naglasio ovaj problem kao prioritetni u svom radu.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4507 on: August 19, 2020, 03:33:43 pm »



U Sloveniji hapšenja zbog prevoza 42 ilegalna migranta


Slovenačka policija uhapsila je dvojicu Slovenaca koji su u kombiju prevozili 42 ilegalna migranta.

Uhapšen je i jedan ukrajinski državljanin koji je u svom automobilu prevozio trojicu Avganistanaca, prenosi agencija STA. Dvojica Slovenaca uhapšena su u Podskrajniku, selu u blizini Cerknice, a u kombiju su bila 42 migranta iz Avganistana, Pakistana, Indije i Nepala. Dvadesetpetogodišnji Ukrajinac uhapšen je u Livoldu, južno od Kočevja.

Trojica muškaraca koji su prevozili migrante biće izvedeni pred istražnog sudiju, saopštila je policija.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4508 on: August 20, 2020, 05:08:37 am »



Dolazak migranata počeo da utiče na Evropu - da li će Švedska biti arabizovana?


U Švedskoj je osnovana Arapska stranka, zvanično, da bi branila prava arapskog stanovništva.

Stranka je obećala da će pomoći integraciji i "zaštiti prava Arapa", a negirala je tvrdnje da će "arabizirati Švedsku".

Prema zvaničnoj internet stranici stranke, partija ima "socijalističku orijentaciju sa određenim kapitalističkim elementima" naglašavajući da je "sekularna stranka i da predstavnicima nije dozvoljeno nošenje bilo kakvog verskog simbola ili odeće".

Ciljevi stranke su borba protiv "isključenosti, zabrinutosti zbog budućnosti, podele i nedostatka osećaja za zajednicu", a obavezali su se da će smanjiti "kriminal i nezaposlenost u ciljnoj grupi".

Očekuje se da će detaljan manifest stranka objaviti u septembru, ali je za sada izneto nekoliko uslova za članstvo. Uslovi uključuju arapsku pozadinu najmanje jednog roditelja iz nekoliko generacija, šklovanje na nekom od švedskih fakulteta i da je osoba bez kriminalnog dosijea.

Ipak, Raša tudej navodi da je najmanje jedan član stranke osuđivan, to je muškarac star 33 godine iz Malmea koji je 2017. godine osuđen zbog uznemiravanja, ali ta stranka oporava težinu tog krivičnog dela.

Da bi izbegla sistemsku diskriminaciju, Švedska ne pravi demografske statistike prema etničkoj pripadnosti, ali je na početku decenije u Švedskoj bilo 155.000 ljudi arapskog porekla, što je 1,5 odsto stanovništva. Migracije u Švedsku drastično su se povećale tokom poslednje decenije.

Čak 163.000 azilanata većinom sa Bliskog istoka i Severne Afrike stiglo je samo u 2015. godini.

Popis stanovništva trebalo bi da bude sproveden 2'21. godine što bi moglo osvetliti značaj i potencijalni uticaj koji nova arapska stranka može očekivati u Švedskoj u narednim godinama.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4509 on: August 20, 2020, 06:18:28 am »



Najmanje 45 migranata stradalo u brodolomu kod Libije


Najmanje 45 migranata i izbeglica stradalo je ove nedelje kod Libije u najtežem brodolomu do sada u ovoj godini, saopštile su danas Ujedinjene nacije u Ženevi.

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), navele su u zajedničkom saopštenju da je 37 osoba koje su spasli ribari objasnilo da je najmanje 45 ljudi stradalo kada je motor na njihovom čamcu eksplodirao kod mesta Zvara u Libiji.

Brod na kome je bilo najmanje 82 migranata potonuo je u ponedeljak, posle eksplodiranja motora, naveli su zvaničnici UN.

Trideset sedam preživelih uglavnom iz Senegala, Malija, Čada i Gane spasli su ribari i kasnije su ih na obali priveli libijski zvaničnici, navodi se u zajedničkom saopštenju dve organizacije.

I UNHCR i IOM su pozvali za pojačanje operacija potrage i spasavanja, i uspostavljanje specijalnog mehanizma za potragu jer će u protivnom biti još života izgubljenih u Sredozemlju.

Više od 7.000 migranata je do sada ove godine presrela libijska obalska straža i vratila ih nazad u Libiju, a najmanje 302 migranta i izbeglice izgubilo je život od početka 2020, prema te dve agencije UN.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4510 on: August 20, 2020, 07:09:19 am »



USK: Policija da spriječi dodatni priliv migranata


Operativna grupa Unsko-sanskog kantona zadužila je Upravu policije kantonalnog MUP-a da na ulazima na područje Kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata.

U zaključcima donesenim s ciljem očuvanja bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomjernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa je zabranila pružanje usluga smještaja migrantima, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da, zajedno sa pripadnicima MUP-a Unsko-sanskog kantona, u okviru nadležnosti vrši kontrolu prevoznika koji prevoze migrante te da, u takvim slučajevima pokrene postupak oduzimanja licenci, kao i pojačane kontrole iznajmljivača smještaja migrantima.

Operativna grupa podržala je odluku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva da se pooštri mjera od 13. marta koja podrazumijeva zabranu ulaska migranata na područje Unsko-sanskog kantona, van trenutnog prihvatnog kapaciteta kampova, zabranu prevoza migranata svim prevoznim sredstvima, te zabranu kretanja migranata i okupljanja na javnim površinama.

Od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara se traži da, zajedno sa predstavnicima UN agencija, u roku od pet dana izmjesti maloljetne migrante bez pratnje u centre van Unsko-sanskog kantona.

Operativna grupa od p dnih institucija traži da uzmu u prioritet radapredmete i sankcionišu lica koja su identifikovane da narušavaju javni red i mir i čine krivična djela samovlašća, kao i druga krivična djela kojima usložnjavaju situaciju na terenu uzrokovanu migrantskom krizom.

U zaključcima se napominje da ostaju na snazi svi zaključci Operativne grupe koji se odnose na aktivnosti postupnog zatvaranja kampova "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši.

Sastanak Operativne grupe u Bihaću održan jer je zbog prekomjernog priliva migranata ugroženo javno zdravlje, bezbjednost i prava građana Unsko-sanskog kantona. Sastanku su prisustvovali i predstavnici IOM-a, UNHCR-a, DRC-a i OEBS-a.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4511 on: August 20, 2020, 07:14:56 am »



Migranti u tovaru pšenice, skrovištu krova...



Carinici Srbije su tokom posljednja dva dana na prelazima Horgoš i Batrovci otkrili 18 ilegalnih migranata koji su se skrivali u spojleru kamionske kabine, u skrovištu krova kamiona i tovaru organske pšenice.

Prvi slučaj otkriven je kada su na prelazu Horgoš, prema Mađarskoj, nakon kontrole mobilnim skenerom uočene ljudske siluete na krovnom dijelu kabine domaćeg kamiona, koji je iz Srbije ka Češkoj prevozio metalne dijelove.

Fizičkim pregledom iz skrovišta na kamionskom krovu izvučena su trojica mladića, bez bilo kakve dokumentacije kod sebe, saopšteno je iz Uprave carina Srbije. Nešto kasnije je analizom slike uočeno da ima ljudi na kabini domaćeg kamiona koji je iz Srbije ka Slovačkoj prevozio aluminijumske prozore, pa su iz unutrašnjosti spojlera kamionske kabine izvučena takođe trojica muškaraca.


Rača:Migranti u kamionu bugarskog prevoznika
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Јuče je na ovom istom prelazu u dva slučaja među robom otkriveno sedam mlađih migranata, od kojih su se trojica krila među aluminijumskim otpadom kojim je bio natovaren domaći kamion na putu ka Njemačkoj.

Četiri "slijepa putnika" pronađena su nešto kasnije istog dana i u kamionu sjevernomakedonskih registarskih oznaka, koji je iz Turske prevozio auto-dijelove ka Češkoj. Na prelazu Batrovci, ka Hrvatskoj, carinici su analizom slike sa skenera u bugarskom kamionu, koji je ka EU vozio organsku pšenicu, uočili čak pet ljudskih silueta.

Kada je kamion fizički otvoren iz tovara organske pšenice izvučeno je pet mladića, najvjerovatnije, kako se navodi u saopštenju, iz Avganistana.

Carina podsjeća da su od početka ove godine u pokušaju ilegalnog prelaska granice carinici spriječili oko 670 migranata.


izvor



* Rača.jpg (70.53 KB, 658x494 - viewed 3 times.)
« Last Edit: August 20, 2020, 08:08:07 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4512 on: August 20, 2020, 08:08:49 am »



Quote
Some 250 migrants with coronavirus boarded a ship chartered by the Italian government to act as a quarantine facility in Lampedusa on Wednesday.

Previously, the ship tried to dock but failed because of strong winds. Migrants can be seen being taken to the ship via shuttles and boarding the vessel.

The Italian authorities are trying to clear overpopulated high-risk areas on Lampedusa where migrant reception facilities are already facing overcrowding amid an increase in crossings.

The migrants are reportedly from the island's Imbriacola coronavirus hotspot, with 15 non-EU citizens who have tested positive also set to be quarantined on the ship, 'Aurelia.'




Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4513 on: August 20, 2020, 11:32:22 am »



Galić: Moramo zaštititi građane, iz Hrvatske vraćeno 2.000 migranata



Načelnica Sektora kriminalisticke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Snežana Galić, rekla je da je 2.000 migranata prebačeno iz Hrvatske, dok se iz Republike Srpske prebaci 300 njih sedmično.

Naredba Operativne grupe je juče donesena. Tek danas će zasjedati Štab i donijeti odluke na koji način će biti provođene. Od 2018. godine nalaze se patrole na ulazu u USK. Prema našim procjenama, oko 7.000 migranata nalazi se po ulicama i napuštenim objektima, dok 3.000 migranata je u kampovima. Dakle 10.000 migranata - rekla je Galićeva za N1.

Kako navodi, imaju evidentirane slučajeve gdje je Hrvatska u Unsko-sanski kanton vratila 2.000 migranata u prvih sedam mjeseci ove godine.

- Što se tiče entitetske granice sa Republikom Srpskom, broj migranata koji dolazi sedmično otprilike je 300 migranata. To su granice na Ključu, Bosanska Otoka i Bosanska Krupa. Ali migranti takođe dolaze i iz Sarajeva. O svemu smo obavještavali redovno Ministarstvo bezbjednosti BiH, FUP, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela. U Kanton propuštamo samo ugrožene kategorije porodice sa djecom - navela je ona.

Kaže da moraju raditi i biti na usluzi građanima, te spriječiti sukobe građana i migranata.

- Ali i zaštiti imovinu građana USK. Iscrpljeni su policijski službenici ali nastavljamo raditi. I građani su na izmaku snaga i svjesni smo toga. To pokazuju dešavanja u Velikoj Kladuši. Poručujemo građanima da moraju dobositi odluke hladne glave i pozivamo ih da pomognu policiji da legalnim putem donesemo najbolja rješenja - objasnila je ona.

Kako je navela, trenutno nedostaje 150 službenika Upravi policije USK.

- Kada je u pitanju pomoć ostalih policijskih agencija, ne mogu reći da smo imali neku veći pomoć. Sve na nama, teret je na policiji USK i moramo se boriti sami na svom terenu – navela je Galićeva.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456



« Reply #4514 on: August 20, 2020, 01:48:07 pm »



"RS neće poštovati odluku MUP-a Unsko-sanskog kantona"


Stav vlasti Republike Srpske je da nema zadržavanja migranata i nema organizovanja migrantskih centara na njenoj teritoriji, kaže Milorad Dodik.

Kako je rekao, zato Republika Srpska neće poštovati odluku MUP-a Unsko-sanskog kantona o zabrani prevoza migranata, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je za sarajevsku N1 tv rekao da će nadležni u Republici Srpskoj i dalje prevoziti migrante do entitetske linije do dela BiH u koji žele da dođu.

"Naša politika o migranatima je poznata i nije ništa novo. Mi pokušavamo, najviše preko dojava građana, da saznamo gde se nalaze migranti, kojim rutama se kreću, ne želeći da se oni slobodno kreću u RS, da vrše pritisak na stanovništvo i razbojnički se ponašaju", izričit je Dodik.

Pojašnjavajući kako MUP RS postupa sa migrantima koje nađe, Dodik je rekao da ih oni prikupljaju na jedno mestu, a potom im organizuju prevoz tamo gde žele da idu.

Neki, kaže, žele da idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, a RS im čini uslugu.

"Ponudimo im prevoz da se ne zadržavaju u RS. Imamo odličnu reakciju stanovništva i nastavićemo da se tako ponašamo", izjavio je Dodik.

"Sada je neka zabrana (u USK). Šta mislite da smo mi uzeli i postavili zabranu, čitav svet bi se digao oko toga. Razumem ljude u USK, ali mi nećemo prestati sa našom praksom da ih prevezemo gde žele van Republike Srpske. U RS neće biti sabirnih centara", rekao je Dodik.

Vlasti Unsko-sanskog kantona su donele odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriju ovog kantona.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 [301] 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 23 queries.