PALUBA
June 13, 2024, 06:07:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 [309] 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 ... 395   Go Down
  Print  
Author Topic: Imigrantska kriza  (Read 929003 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4620 on: September 15, 2020, 08:35:15 am »Migranti protestuju na ostrvu Lezbos, žele na kontinentalni deo Grčke


Migranti, mahom žene i deca, okupili su se na protestu u blizini kampa "Kara Tepe" u gradu Mitilini na grčkom ostrvu Lezbos.

Migranti odbijaju da budu smešteni u privremeni kamp na ostrvu i zahtevaju da ih vlasti puste na kontintentalni deo Grčke.

Demonstranti, mahom iz Avganistana, okupili su se u blizini policijske blokade na putu Mitilini-Termi.

Blokada, koja traje već šest dana, ima za cilj da migrante spreči da ulaze u grad, što je dovelo do njihovog zadržavanja na putu i u okolnim područjima, prenosi ANA.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4621 on: September 15, 2020, 01:11:18 pm »Premeštanje migranata: Ako nećete, upotrebićemo silu


Grčki ministar za migracije Notis Mitarači kaže da će vlada upotrebiti silu, ako bude potrebno za premeštanje migranata u nov kamp na Lezbosu, što oni odbijaju.

Prošle nedelje izbio je požar u kampu Morija na Lezbosu gde je bilo smešteno 12.000 migranata.

Mnogi migranti sada odbijaju da napuste obližnje puteve gde borave već nedelju dana, navodi Rojters. Mitarači je rekao da će se nastaviti napori da se premeste migranti na dobrovoljnoj bazi, uz pomoć vladinih prevodilaca i pamfleta koji se dele tražiocima azila, prenosi AP.

"Ako ovo nije moguće postići razgovorom, onda će morati da se upotrebi policija. Njihova je obaveza da se premeste na novo mesto", rekao je on je za grčku Mega televiziju.

Međutim, više hiljada migranata odbija da pređe u nov objekat koji im je namenjen tražeći da im se dozvoli da napuste ovog grčko ostrvo.

U privremenom kampu Kara Tepe sa 5.000 kreveta, dosad je smešteno oko 1.000 migranata.

Migrantima je obezbeđena hrana i voda, kao i testovi na koronu kojima je utvrđeno da je virus pronađen kod najmanje 25 osoba.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4622 on: September 15, 2020, 03:34:24 pm »Privedeno pet lica zbog požara u kampu Morija


Grčka policija privela je pet osoba zbog požara u kojem je prošle sedmice potpuno uništen migrantski kamp Morija na Lezbosu, izjavio je ministar za zaštitu građana Mihalis Hrisohoidis.

Vlasti tragaju za još jednom osobom, rekao je Hrisohoidis, ali nije naveo više detalja.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je ranije da Evropa treba da pokaže solidarnost u praksi sa Grčkom kada je riječ o pitanju migranata.

Micotakis je poslije sastanka sa predsjednikom Savjeta EU Šarlom Mišelom izjavio da kamp Morija pripada prošlosti i da će umjesto njega biti izgrađen novi kompleks, uz više podrške i učešća EU. Grčki premijer je rekao da migrantsko pitanje treba da dobije evropski odgovor i novu politiku u vezi sa azilom.

Mišel je izjavio da članice EU treba da podijele teret rješavanja migrantskog pitanja.

Hiljade migranata na Lezbosu odbijaju da pređu u novi smještajni objekat i zahtijevaju da im se dozvoli da napuste ovo grčko ostrvo. Više od 12.000 ljudi, uglavnom izbjeglica iz Afganistana, Afrike i Sirije ostali su bez skloništa, sanitarne infrastrukture i pristupa hrani i vodi poslije požara u prepunjenom kampu.

U privremenom kampu Kara tepe postavljeno je 5.000 kreveta, ali se do sada uselilo samo oko 1.000 ljudi, rekli su Vladini zvaničnici.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4623 on: September 16, 2020, 06:14:20 am »"Situacija na Lezbosu teška"


Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je nakon posete Lezbosu izjavio da je situacija u vezi sa migrantima na ostrvu teška i kompleksna.

Kako je dodao, odbija da odustane od pronalaženja rešenja.

Mišel je rekao da Evropska komisija namerava da izađe sa novim konkretnim predlozima do kraja meseca. On je takođe primetio da je važno da EU poboljša granične kontrole i da više sarađuje sa trećim zemljama, prenosi ANA.

"Moramo da načinimo progres kako bismo imali više poklapanja u našim politikama azila. Imaćemo teške debate, ali moramo da budemo efikasniji", istakao je Mišel.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4624 on: September 16, 2020, 06:22:58 am »Požar u migrantskom kampu na Samosu


Požar velikih razmera bukti u migrantskom kampu na grčkom ostrvu Samosu. Vatrogasci pokušavaju da obuzdaju vatru jer se kamp nalazi samo 400 metara od centra grada.

Među migrantima i izbeglicama su se pojavila dva slučaja kovida  19, te su medicinske ekipe odmah izašle na teren i pokušale da blokiraju kretanje što je praktično nemoguće jer oko pet hiljada lica boravi u samom kampu ali i u njegovoj okolini. Uzeto je 50 obrazaca i rezultati će se znati u sredu.

Požar na Samosu po mnogome podseća na onaj na Lezbosu koji su, kako je ustanovljeno, podmetnula šest lica avganistanske nacionalnosti. Postoje video zapisi na kojima se vidi kako raspiruju vatru koja je zatim uništila ceo kamp. Oko 13 hiljada migranata i izbeglica sa Lezbosa se i dalje nalaze na ulici jer većina odbija da uđe u novo privremeno šatorsko naselje. Do sada je među njima registrovano novih 34 slučajeva korone.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4625 on: September 16, 2020, 06:25:06 am »Micotakis: Upravljanje izbegličkim kampovima odgovornost i EU


Grčka vlada pozvala je EU da zajednički upravljaju novim izbegličkim kampovima na ostrvima na istoku zemlje, u sklopu revizije migracione politike EU.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis je ovaj predlog izneo na današnjem sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji je održan u Atini. On je rekao da mora da postoji zajednička odgovornost i to ne samo kada je reč o izgradnji kampova, nego i njihovom upravljanju.

Mišel, koji je nakon sastanka sa grčkim premijerom posetio Lezbos, nije direktno prokomentarisao ovu izjavu Micotakisa, ali je rekao da je EU odlučna da pokaže veću solidarnost sa Grčkom, prenosi Asošijeted pres.

Grčke vlasti trenutno rade na premeštaju migranata iz kampa Morija na Lezbosu, koji je izgoreo u požarima. Danas je uhapšeno šest migranata za koje se sumnja da su podmetnuli požare, prenosi Tanjug.

Migranti odbijaju da budu premešteni u novi kamp Kapa Tere i zahtevaju da im grčke vlasti dozvole da napuste ostrvo. Mnogi od njih spavaju u šatorima na putu, izvan kampa.

Nemačka je danas potvrdila da će prihvatiti 1.553 tražioca azila, odnosno 408 porodica sa decom. Nemački vicekancelar Olaf Šolc rekao je da je potrebno da se održe razgovori o „sveopštem evropskom rešenju” za migracije.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4626 on: September 16, 2020, 07:56:52 am »Na tri granična prelaza pronađeno 14 migranata


Carinici Srbije su na graničnim prelazima Šid i Batrovci sa Hrvatskom i Horgoš sa Mađarskom spriječili pokušaj 14 migranata da ilegalno uđu u te države, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Migranti su pokušali danas i juče da, skriveni u kamionima, među tovarima maslina, čarapa i novih traktorskih guma napuste Srbiju.

Grupa od šestoro migranata otkrivena je danas na Horgošu u kamionu kojim je iz Turske ka Češkoj transportovan tovar novih guma. Na prelazu Šid su, u tovarima dva kamiona kojima su iz Srbije ka Italiji transportovane ženske čarape, pronađena po dva migranta iz Avganistana.

Carinici su ove kamione provjerili na sugestiju vozača, koji su im rekli da im se učinilo da su na pauzi čuli ljudske glasove iz tovarnog dijela.

Na izlazu prelaza Batrovci juče su otkrivena četiri migranta u kamionu registarskih oznaka Sjeverne Makedonije koji je prevozio 24 tone maslina iz Grčke ka Holandiji.

Migranti su predati policiji, dok su kamioni po završenoj kontroli nastavili put.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4627 on: September 16, 2020, 10:22:49 am »Quote
Authorities pushed on with the urgent construction of a temporary camp for asylum seekers on the Greek island of Lesbos, on  Tuesday, days after a series of fires destroyed most of the overcrowded Moria camp, which left some 11,000 migrants without proper shelter.

According to reports, 5,000 beds in tents have already been made available in the new camp, in the Kara Tepe area of the island, though only 1,000 asylum seekers have moved in so far.

Construction vehicles can be seen roaming the camp where hundreds of tents and other infrastructure including toilets have been set up.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4628 on: September 16, 2020, 11:39:44 am »Quote
President of the European Commission Ursula von der Leyen called on all EU member states to do their part in solving the challenging migrant crisis while speaking before the European Parliament in Brussels on Wednesday.

"I want to be clear. If we step up, then I expect all member states to step up, too. Migration is a European challenge and the whole of Europe must do its part," she stressed.

The official confirmed the Commission would present its pact on migration with "a human and humane approach" already next week, while "saving lives at sea is not optional."

Von der Leyen also stressed that the EU would support Greece in the construction of a new reception centre on the Greek island of Lesbos for thousands of refugees and migrants left homeless in the massive fire at the Moria camp.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4629 on: September 16, 2020, 11:44:50 am »


Quote
Šest osoba je uhapšeno zbog požara koji je uništio najveći evropski izbjeglički kamp.

Dvanaest hiljada izbjeglica na grčkom otoku Lezbosu duže od sedmicu dana prepušteni su sami sebi.

Otvoren je novi kamp u koji se do sada uselilo tek nekoliko stotina osoba.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4630 on: September 16, 2020, 02:14:16 pm »Požar kod kampa na Samosu pod kontrolom


U blizini kampa za migrante na grčkom ostrvu Samos u utorak uveče je izbio požar, ali su ga vlasti stavile pod kontrolu, saopštili su vatrogasni i policijski zvaničnici.
Tokom istrage troje migranata zadržano je u pritvoru, naveo je jedan policijski zvaničnik.

Požar, koji je izbio u šumi, nije predstavljao pretnju po objekte u kampu, rekao je jedan zvaničnik vatrogasne službe.

Uzrok požara, koji je buknuo u blizini centra za registraciju, u kojem se nalazi oko 4.700 migranata, za sada nije poznat, prenosi Rojters.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4631 on: September 16, 2020, 02:35:09 pm »Plenković: Vojska na granicama? Ne vidim razlog


Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da ne vidi nijedan opravdani razlog za angažovanje Hrvatske vojske na čuvanju granice od ilegalnih prelazaka migranata.

Ako se trenutne okolnosti promene i poslovi policije budu takvog obima da ne može samostalno da ih obavlja, mogu se razmotriti i druge opcije. To, međutim, sada nije slučaj, rekao je Plenković u hrvatskom parlamentu. On kaže da je politika vlade da hrvatske granice čuva policija, te da to danonoćno čini više od 6.000 policajaca.

Plenković je potvrdio da postoji određeni migracijski pritisak, ali da odbranu od mogućeg novog talasa migranata treba formirati na granici Grčke i Turske, preneli su hrvatski mediji.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4632 on: September 16, 2020, 05:27:25 pm »Zehofer brani odluku o prijemu izbjeglih


Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer danas je stao u odbranu Berlina da preuzme 1.553 izbjeglice iz kampova u Grčkoj, navodeći da bi njegova zemlja mogla biti ponosna na svoju ulogu u evropskoj migrantskoj krizi.

Njemačka je juče objavila da će preuzeti 408 porodica, uglavnom djecu i njihove roditelje nakon što je u požaru uništen prenaseljeni izbjeglički kamp Morija na ostrvu Lezbos.

Međutim, ova odluka je naišla na kritike, posebno partije krajnje desnice Alternativa za Njemačku /AFD/.

Zehofer je u obraćanju poslanicima njemačkog parlamenta istakao da se posljednji potez administracije ne može porediti po obimu jer je za razliku od 2015. godine kada je primljeno više od milion izbjeglih Njemačka sada znala koga preuzima, te da su svi predali zahtjeve za azil.

Prema njegovim riječima, ukupan broj azilanata primljenih u Njemačku ove godine neće preći 100.000.

Odluka da se prime azilanti uslijedila je nakon pritiska regionalnih političara koji su naveli da su njihovi gradovi i regioni spremni da preuzmu izbjegle, te aktivista koji su protestovali ispred parlamentom pod sloganom "Imamo prostor".

Njemačka administracija se još nada da će pregovorima doći do rješenja na evropskom nivou prema kojem će izbjeglice moći biti raspoređene širom EU.

Zehofer je dodao da je on jedini ministar unutrašnjih poslova u Evropi koji je iznio prijedlog za rješenje problema i da Njemačka može biti ponosna.
Prema posljednjim rezultatima anketa, Njemačka je podijeljena po ovom pitanju.

- Oko 47 odsto ispitanih želi da preuzme izbjegle iz Morije, 39 odsto je protiv - rezultati su ankete agencije "ЈuGov", za magazin "Velt".

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4633 on: September 17, 2020, 07:08:57 am »Nađen kamion pun migranata


Četrdesetak migranata tesno zbijenih u kamionu bez ventilacije preživelo je put od Rumunije do Austrije, objavila je u sredu austrijska policija.

Državljani Sirije, Iraka i Turske - među njima šestoro dece - pobeglo je nakon što su signalizirali vozaču da stane u gradiću Bruk an der Laita blizu glavnog grada Beča.

"Očevici navode da su migranti strahovali za svoje živote i da im je pozlilo zbog nedostatka kiseonika", saopštila je policija, dodavši da se velik deo njih tokom putovanja onesvestio, prenosi Hina.

Policija je prošle srede ulovila 38 ljudi nakon što su pobegli iz vozila. Migranti su kazali kako se u Rumuniji sveukupno ukrcalo 43 ljudi, što znači da je deo njih uspeo da pobegne austrijskim snagama bezbednosti.

Pritvoren je i vozač turskog državljanstva.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4634 on: September 17, 2020, 01:03:04 pm »Građani Velike Kladuše ne žele migrante ni nove kampove


Ispred zgrade opštine Velika Kladuša okupili su se građani povodom tematske sjednice opštinskog parlamenta na kojoj bi trebalo da bude razgovarano o proširenju kapaciteta za smještaj novih migranata.

Građani su poručili da ne žele migrante i nove kampove na području opštine i Unsko-sanskog kantona.

Oni navode da ovaj problem treba riješiti na nivou BiH, koji je zakazao, javlja portal Kliks.

Građani poručuju da ih svjesno dovode u bezizlaznu situaciju da se sutra moraju sukobljavati sa N.N. licima za koje niko nije utvrdio odakle su došla, koja vlast ih je deportovala, šta su radila i iz kojeg zatvora su pobjegla.

izvor

Logged
Pages:  1 ... 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 [309] 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 ... 395   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 23 queries.