PALUBA
October 06, 2022, 02:27:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 16   Go Down
  Print  
Author Topic: Istorija o Ik-2 i Ik-3  (Read 134009 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
mwolf
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 231WWW
« on: December 11, 2007, 07:41:55 am »

Početkom tridesetih godina jugoslovenski konstruktori, koji su dotle ostvarili već niz uspešnih tipova školskih, trenažnih i izviđačkih aviona, počeli su da se bave mišlju da projektuju i izrade savremeni lovački avion, što je oduvek označavalo vrhunac konstruktorskog znanja i tehnološke zrelosti vazduhoplovne industrije. Zamisao je nastala u glavama dva mlada inženjera, Ljubomira Ilića i Koste Sivčeva, koji su se 1931. vratili iz Francuske gde je Ilić sa velikim uspehom završio studije na poznatoj visokoj školi za aeronautiku, a Sivčev je stekao veliko iskustvo na usavršavanju u konstrukcionim biroima i proizvodnim halama fabrika Brege i Hispano. Obojica su imali, dakle, priliku da se upoznaju sa savremenim razvojem avionskih konstrukcija, u Francuskoj i u svetu, a po povratku u domovinu zaposlili su se u Tehničkom odeljenju Komande vazduhoplovstva. Tu su onda shvatili koje su potrebe vojnog vazduhoplovstva pa i mogućnosti domaće vazduhoplovne industrije. Oba prijatelja ubrzo su odlučila da krenu u ostvarenje hrabre zamisli i da projektuju metalni jednokrilni lovac sasvim nove konstrukcije koji je trebalo da zameni u to vreme već veoma zastarele francuske devoatine D-1 i čehoslovačke avije BH-33 kojima su tada bile naoružane lovačke eskadrile jugoslovenskog vazduhoplovstva.

O svojim planovima su obavestili odgovorne osobe tek onda kada su u aerodinamičnom tunelu Ajfelovog instituta u Parizu već isprobali maketu novog aviona i izradili većinu planova i tehničkih crteža za izradu prototipa. Njihov konstrukcioni biro nalazio se u samom stanu inženjera Ilića, a radili su u svoje slobodno vreme, često noću i nedeljom.

Kada su, početkom 1933, svoj projekat pokazali šefu Tehničkog odeljenja Komanda vazduhoplovstva pukovniku inženjeru Srbobranu Stanojeviću on je bio prijatno iznenađen samim konceptom kao i dorađenošću proračuna i crteža. Nakon skoro godinu dana rasprava sa domaćim skepticima, Stanojević je konačno sredinom februara 1934. uspeo da izdejstvuje odobrenje Ministarskog saveta za izradu prototipa. Novi lovac, koji je po početnim slovima imena konstruktora dobio naziv IK-1, predstavljao je tip poduprtog visokokrilca sa neuvlačećim stajnim trapom, metalne strukture koja je delom bila presvučena platnom. U avion je ugrađen najsavremeniji redni motor hlađen glikolom hispano suiza 12 Y crs od 860 KS, koji je tada jedini od komercijalnih motora imao mogućnost ugradnje topa čija je cev prolazila kroz osovinu. U kombinaciji sa dva mitraljeza koji su gađali kroz polje elise, ovaj top kalibra 20mm predstavljao je jedan od ranih primera takozvanog centralnog naoružanja kod lovaca, koje je imalo veliku efikasnost gađanja i često je primenjivan kod lovaca u drugom svetskom ratu.
Prototip je izrađen u fabrici Ikarus u Zemunu a prvi probni let izvršen je 22. aprila 1934. Medutim, u trećem letu, kada je pilot otpočeo da van programa izvodi akrobacije, došloje do udesa i loma aviona. Komisija je utvrdila da je popustila još nedovoljno zategnuta presvlaka na jednom delu krila, što se smatralo greškom proizvodnje, a ne konstrukcije. Zato je odobrena izrada novog prototipa kod koga je krio umesto platnom presvučeno duralnim limom, a izvršena su i neka druga manja doterivanja u konstrukciji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Novi IK-2 završen je juna 1936. i odmah se pokazalo da je ispunio očekivanja. Imao je maksimalnu brzinu od 435km na čas, za 15km veću od proračunske. U većem broju simuliranih vazdušnih borbi sa engleskim dvokrilnim lovcem hoker fjurijem, koji je u dosta velikom broju po licenci izrađivan u domaćim fabrikama Ikarus i Zmaj, IK-2 se pokazao nadmoćnijim naročito po maksimalnoj brzini, brzini penjanja i pokretljivosti. Zaključak komisije koja je sa interesovanjem pratila ispitivanja bio je da IK-2 po svojim letačkim i borbenim sposobnostima odgovara uslovima za moderni lovački avion, pa ga je preporučila za uvođenje u naoružanjejugoslovenskog vazduhoplovstva. Serija od 12 aviona, koja je takođe izrađena u fabrici Ikarus, isporučena je od oktobra 1938. do aprila 1939. Lovci su prvo dodeljeni eskadrilama 6. lovačkog puka u Zemunu, a oktobra 1939. godine predati su 4. lovačkom puku u Zagrebu, gde su u sastavu 107. eskadrile dočekali i rat aprila 1941. Devetog aprila, u vazdušnoj borbi sa nemačkim meseršmitima Me-109 koja je vođena iznad letelišta Rovine u blizini Bosanskog Aleksandrovca, u vatrenom krštenju našlo se i sedam IK-2 čiji su se piloti uspešno suprotstavili mnogo bržim meseršmitima koristeći svoju veliku pokreiljivost. U toj borbi oboreni su jedan IK-3 i dva jugoslovenska harikena, ali i dva meseršmita. Deo IK-2 na kraju aprilskog rata spalile su same posade, a tri je zarobio neprijatelj i uključio ih u sastav vazduhoplovstva NDH.

Tehničko-letne karakteristike Ikarus IK-2
Motor:1 x HS12Ycrs, 860 KS
Raspon krila:11.4 m
Dužina:7.88 m
Visina:3.84 m
Težina:1502 kg/ 1930 kg
Maksimalna brzina:430km/h
Brzina krstarenja:250km/h
Brzina penjanja:5000m za 5'24''
Plafon leta:10500 m
Dolet:700 km
Naoružanje:1x20mm+2x7.9mm
Posada:1

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

LOVCI IK-3

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Još dok su razrađivali radioničke crteže za IK-1, Ilić i Sivčev su već duboko bili zašli u razradu koncepcije novog lovca, koji je pripadao modernoj generaciji niskokrilaca sa uvlačećim stajnim trapom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Konstruktori lovca IK-3. Sleva nadesno:
 Slobodan Zrnić, Ljubomir Ilić i Kosta Sivčev
Pokazalo se da ovakva potpuno nova koncepcija lovca sa što je moguće doteranijom aerodinamičkom linijom, a pored toga i jakim motorom jedina može da obezbedi postizanje još većih brzina i moći penjanja, čime su lovci jedino mogli da odgovore na izazov brzih bombardera čiji su se prvi primerci tada već pojavljivali. Radilo se kao i kod IK-1, u privatnom aranžmanu i u punoj tajnosti.
U fazi izrade statičkih proračuna i projektovanja konstruktivnih rešenja, grupi se priključio i inženjer Slobodan Zrnić, koji je takođe pripadao generaciji naših konstruktora školovanih u Francuskoj.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Novi lovac je nosio naziv IK-3. Pri njegovom projektovanju pošlo se od karakteristika usavršenog i pojačanog motora hispano suiza 12Y-29, koji je razvijao 970 KS. Pored povećanja brzine i moći penjanja, konstruktori su posebno insistirali na postizanju što veće pokretljivosti, što je proizilazilo iz shvatanja jugoslovenskih letača da u individualnoj vazdušnoj borbi pokretljivost predstavlja značajnu prednost kojom može da se parira i znatno većoj brzini protivničkog lovca. U osnovi, IK-3 je predstavljao kompromis između engleskih lovaca harikena i spitjajera i nemačkog meseršmita Me-109, a najpribližniji je bio francuskom moranu 405/406 koji je imao isti motor kao i IK-3 ali je postizao manju brzinu za oko 40 km na čas. Dokumentacija IK-3 predata je na usvajanje Komandi vazduhoplovstva polovinom 1936, ali zbog već izraženog nepoverenja u domaće konstruktore ugovor za izradu prototipa potpisan je tek marta 1937.
 
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izrada je ovoga puta poverena fabrici Rogožarski u Beogradu, koja je imala dobro uhodano odeljenje drvenih konstrukcija, što je omogućavalo kvalitetnu izradu krila i stabilizatora IK-3 koji su izrađivani od lepenke. Prvi probni letovi izvršeni krajem maja 1938. pokazali su da su predviđanja konstruktora u pogledu osnovnih osobina aviona u potpunosti ostvarena. IK-3 je leteo maksimalnom brzinom od 527 km na čas što je za datu snagu motora predstavljalo izvrstan rezultat čak i u međunarodnim razmerama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Pored toga, utvrđena je velika pokretljivost a "efikasnost komandi" kako je zapisano u izveštaju probnog pilota Bjelanovića, "obezbeđena je u svim evolucijama i akrobacijama, i to kod svih brzina". Ovakve u svakom smislu vrlo dobre ocene davali su i ostali probni piloti i kada je već bila doneta odluka da se odmah pristupi serijskoj proizvodnji, u jednom nesrećnom letu 19. januara 1939. kapetan Pokorni suviše naglo je izvodio avion iz strmog obrušavanja što je dovelo do iznenadnog popuštanja krila zbog preopterećenja i avion je uništen, a pilot je poginuo. Opet je proradila čitava mašinerija protivnika IK-3. Komanda je zahtevala dodatna aerodinamička i statička ispitivanja i opet se pokazalo da konstrukcija zadovoljava predviđene zahteve čvrstoće. Zbog veće sigurnosti ipak su pojačani najoptercćeniji delovi krila. Odluka o izradi prve serije je potvrđena, ali je bez potrebe izgubljeno nekoliko itekako dragocenih meseci.

[attachment=10]

 Novi serijski IK-3 imao je i neke izmene u obliku prednjeg dela pilotske kabine, bolje oblikovan zadnji deo trupa i druga manja poboljšanja koja su doprinosila boljoj aerodinamici letelice i olakšavala održavanje aviona. Prva serija od 12 aviona izrađena je takođe u Rogožarskom, i prvih šest IK-3 isporučeno je do kraja marta 1940. Drugih šest predato je vojnom vazduhoplovstvu do kraja jula. Daljim programom serijske proizvodnje bilo je predviđeno da se u toku 1941. i 1942. izradi ukupno četrdeset osam aviona. U trenutku nemačkog napada, u fabrici je bila u izradi serija od dvadeset i pet IK-3 koja je trebalo da bude isporučena do kraja 1941.

IK-3 BRANI BEOGRAD

Napad na Jugoslaviju je onemogućio dalji razvoj ovog aviona, koji je uglavnom trebalo da se sastoji u primeni motora povećane snage. Konstruktori su već uveliko bili razradili projekte za ugradnju poboljšane verzije hispano suiza 12Y-51 od 1100 K.S, ali je nemačka okupacija taj projekat onemogućila.Proračuni su pokazivali da bi ovi snažniji motori znatno povećali brzinu i moć penjanja, čime bi IK-3 došao u red vrhunskih lovaca drugog svetskog rata. To je i potvrđeno posle rata, kada su na osnovu koncepcije IK-3 izrađeni domaći lovci S-49 A i S-49 C - koji je postizao brzinu od preko 650 km na čas.
[attachment=11]

Svih dvanaest isporučenih lovaca IK-3 prve serije uključeni su u sastav 51. samostalne lovačke grupe koja je stacionirala na aerodromu pored samog Beograda. Njeni piloti uspeli su da do početka rata u potpunosti savladaju nove lovce, a isprobali su se i u fiktivnim vazdušnim borbama sa meseršmitima Me-109E, koji su se od 1939. nalazili u naoružanju jugoslovenskog vazduhoplovstva. Upoređenja su pokazala da je IK-3 pokretljiviji od Me-109, koji je bio nešto brži, na osnovu čega je razrađena i posebna taktika vazdušne borbe između ova dva lovca. Prilika za njenu proveru ukazala se vrlo brzo, već 6. aprila 1941. godine kada je Beograd napalo preko 480 nemačkih bombardera u pratnji oko 120 lovaca. Pored meseršmita iz sastava 6. puka, neprijatelju se suprotstavilo i šest IK-3 51. grupe koji su u tom trenutku bili ispravni. U neravnopravnim borbama koje su vođene tokom 6. i 7. aprila, jugoslovenski piloti su pokazali puno veštine i hrabrosti.
[attachment=12]
Tako je kapetan Savo Poljanec, koji je ranije vodio fiktivne borbe sa Me-109, sada prvo uspeo da obori nemački bombarder, a onda da se u borbi sa nemačkim lovcima Me-109F prilepi za repjednome od njih, da bi ga nad samim gradom i oborio. U daljoj borbi Poljančev avion je oštećen, a kada je krenuo na sletanje, nad samim aerodromom napao ga je jedan Bf-110 čije su granate oštetile avion i ranile pilota, iako teško oštećen IK-3 je uspešno sleteo. Slične vazdušne borbe vodili su i drugi jugoslovenski piloti IK-3 oborivši najmanje još četiri nemačka bombardera i lovca, Leteći na IK-3 poginuo je potporučnik Dušan Borčić, a teško je povređen Eduard Bamfić, koji je takođe napadnut na sletanju. Preostali IK-3 su sa drugim avionima 6. puka preleteli 7. aprila na aerodrom Veliki Radinci, gde su ih posade, zbog približavanja Nemaca spalile u zoru 11. aprila, ali po novim informacijama tj. slikama koje su se pojavile nedavno zarobljena su najmanje dva IK-3

Tehničko-letne karakteristike IK-3
 
Motor:1 hispano suiza 12Y-29,925 KS
Dimenzije:raspon krila 10,30 m
dužina 8,00 m
visina 3,25 m površina krila 16,50 m2
Težina:prazan 2068 kg
opterećen 2630 kg
gorivo 330 lit.
ulje 38 lit.
posada:1
Brzine:maksimalna 527 km/h
krstareća 400 km/h
Dužina uzleta:200 m
Vreme penjanja na 5000 m:7 min
Maksimalna visina leta:9400 m
Dolet:785 km

[attachment=13]

[attachment=14]

[attachment=15]

[attachment=16]

[attachment=17]

[attachment=18]

[attachment=19]

[attachment=20]

[attachment=21]

[attachment=22]

[attachment=23]

[attachment=24]

sve slike su pokupljenje od raznih prijatelja i poznanika i ko zna odakle
sve slike koje imaju copyright su vlasništvo te osobe i ako ona ima nešto protiv neka kaže pa ćemo skinuti
projekcije urađene u ACAD i drugim programima su vlasništvo ZIMBOWERA
foto album Ik-3 gde možete videti još pokoju sliku na
http://entertainment.webshots.com/album/558726254ZaDUqv
i Ik-2
http://community.webshots.com/album/558730311IhrJMJ
izvor:
http://www.svetskirat.net/naoruzanje/ikarus.htm
http://www.airwarfareforum.com/viewtopic.php?t=6525
...


* 01.jpg (40.77 KB, 465x267 - viewed 947 times.)

* 02.jpg (27.97 KB, 500x265 - viewed 941 times.)

* 03.jpg (11.27 KB, 300x168 - viewed 2322 times.)

* 04.jpg (34.37 KB, 280x352 - viewed 918 times.)

* 05.jpg (32.52 KB, 600x450 - viewed 903 times.)

* 06.jpg (35.44 KB, 465x322 - viewed 980 times.)

* 07.jpg (31.52 KB, 500x291 - viewed 382 times.)

* 08.jpg (41.27 KB, 600x450 - viewed 398 times.)

* 09.jpg (39.09 KB, 600x450 - viewed 461 times.)

* 10.jpg (45.21 KB, 600x400 - viewed 381 times.)

* 11.jpg (28.62 KB, 509x197 - viewed 377 times.)

* 12.jpg (52.73 KB, 600x450 - viewed 510 times.)

* 13.jpg (30.73 KB, 600x254 - viewed 666 times.)

* 14.jpg (64.07 KB, 600x498 - viewed 598 times.)

* 15.jpg (50.46 KB, 600x426 - viewed 499 times.)

* 16.jpg (44.23 KB, 600x315 - viewed 500 times.)

* 17.jpg (46.16 KB, 600x442 - viewed 413 times.)

* 18.jpg (46.32 KB, 600x418 - viewed 446 times.)

* 19.jpg (51.81 KB, 589x600 - viewed 451 times.)

* 20.jpg (19.3 KB, 400x275 - viewed 500 times.)

* 21.jpg (22.02 KB, 600x450 - viewed 400 times.)

* 22.jpg (20.44 KB, 600x450 - viewed 356 times.)

* 23.jpg (23.97 KB, 600x450 - viewed 433 times.)

* 24.jpg (31.56 KB, 600x450 - viewed 368 times.)
« Last Edit: July 29, 2010, 01:20:13 pm by Бродски мали, Reason: ubacivanje slika u attachment » Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1 on: September 02, 2008, 07:37:32 pm »

     Ikarus IK-2

   Avion IK-2 je srednjekrilac sa galebovim krilom,metalne konstrukcije,trupa delimično presvučenim platnom,a delom metalom.Krila su takođe metalne konstrukcije presvučena metalom.To je bio prvi lovački avion napravljen u kraljevini jugoslaviji.Konstruisali su ga inžinjeri Kosta Sivčev i Ljubomir Ilić.
   VV kraljevine Jugoslavije je naručilo od fabrike Ikarus 12 primeraka koji su bili isporučeni VV tokom 1937 godine.U aprilskom ratu je,sa 8 aviona ovog tipa,bila opremljena 107 lovačka eskadrila,34 lovačke grupe,4 lovačkog puka.Naši piloti nisu sa ovim avionom zabeležili ni jednu priznatu pobedu.Posle završetka rata 1941 godine nemci su 3 (po nekim podacima 4) zarobljena aviona ovog tipa predali novoosnovanom Ratnom Zrakoplovstvu NDH.U evidenciji RZ NDH postoje podaci o korišćenju 3 aviona IK-2,koji su nosili vojno evidencijske brojeve 2901,2902 i 2903.Ne zna se njihova dalja sudbina.

     tip: lovac jednosed
     motor: jedan redni V-12,tečnošću hlađeni Hispano-Suiza/Avia 12Y-21,od 860 KS
     dužina: 7.88 m
     razmah: 11.40 m
     površina krila: 18.00 m2
     masa: prazan 1502 kg,poletna 1857 kg
     brzina: 415 km/h
     penjanje: 15.8 m/s
     plafon leta: 12000 m
     autonomija leta: ?
     dolet: 700 km
     radio stanica: Telefunken Fu G VIIa
     naoružanje: 1x20 mm motor top Hispano-Suiza S9 postavljen da gađa kroz osovinu elise,2x7.92 mm mitraljeza Browning FN sinhronizovana.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1.jpg (12.14 KB, 400x229 - viewed 2103 times.)

* 2.gif (22.21 KB, 607x479 - viewed 521 times.)
« Last Edit: July 29, 2010, 08:49:45 am by Broker, Reason: ubačene slike u atačment » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2 on: September 03, 2008, 12:46:17 pm »

Najbolji i najlepši visokokrilac ikada ..
« Last Edit: October 21, 2010, 05:48:14 pm by dreadnought » Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #3 on: September 04, 2008, 11:45:54 am »

Rogožarski IK-3

Avion Rogožarski IK-3 je nastao kao razvoj lovca IK-2, ekipi konstruktora se pridružio i Slobodan Zrnć, a rezultat je bio moderni lovački avion niskokrilac sa uvlačećim stajnim trapom, koji se s pravom mogao svrstati u najbolje lovce tog vremena. Avion je bio metalne konstrukcije, delimično presvučen platnom, a delomično šper pločom. Krila su bila prekrivena drvenom lepenkom, a komandne površine metalom.

VV kraljevine Jugoslavije je naručilo 12 aviona koji su u serijskoj proizvodnji bili modifikovani. Serijski avioni su dobili neprobojno vetrobransko staklo, izvršene su manje modifikacije na stajnom trapu i krovu pilotske kabine. U trenutku nemačkog napada 6 aviona je bilo operativno, dok  su se ostali nalazili u radionicam na održavanju ili u fabrici Rogožarski gde su im ugrađivane već pomenute modifikacije. Naši piloti su imali najmanje 6 pobeda i jednu verovatno, dok je jedan pilot poginuo a dva su ranjena.

Nemci su zaplenili tri primerka čija je sudbina pouzdano neutvrđrna.

     tip: lovac jednosed
     motor: jedan redni V-12,tečnošću hlađeni,Hispano-Suiza 12Y-29 od 980 KS
     dužina: 8.10 m
     razmah krila: 10.30m
     površina krila: 16.5 m2
     masa: prazan 2068 kg,poletna 2630 kg
     brzina: 527 km/h
     penjanje: 14.3 m/s
     plafon leta: 9400 m
     autonomija leta: ?
     dolet: 785 km
     radio stanica: Telefunken Fu G VIIa
     naoružanje: 1x20 mm motor top Hispano-Suiza HS-404 postavljen da gađa kroz osovinu elise,2x7.92 mm mitraljeza Browning FN sinhronizovana.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 5.jpg (10.77 KB, 450x304 - viewed 429 times.)

* 6.gif (38.46 KB, 420x600 - viewed 464 times.)
« Last Edit: October 24, 2010, 07:19:02 pm by dreadnought » Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 592« Reply #4 on: August 22, 2010, 11:36:31 am »

A evo članka o *Mlađem bratu*S-49 A OGNJENA PETROVIĆA iz 1992 godine


* S-49 A.jpg (203.92 KB, 729x1024 - viewed 495 times.)

* S-49 A ...jpg (180.15 KB, 729x1024 - viewed 411 times.)

* S -49 A ....jpg (200.07 KB, 735x1024 - viewed 413 times.)
Logged
pigeon
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26« Reply #5 on: October 09, 2010, 01:02:17 am »

Među avionima VVKJ koje su njemci 1941. prepustili ZNDH našla su se i dva Ik-3.
Akcijom članova pokreta otpora našli su se u skupini aviona za otpis umjesto za popravak pa su uništeni.
Četri Ik-2 su 1941. ušla u ZNDH ali su do kraja rata svi uništeni.

Ilustracija s naslovnice  Aero magazina br.2-3 1991. Crtao: Danijel Frka
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ik-3
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* april1941.jpg (145.16 KB, 768x991 - viewed 390 times.)

* Ik-3(1.jpg (16.56 KB, 479x262 - viewed 392 times.)
« Last Edit: October 09, 2010, 02:09:42 am by dexy » Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #6 on: October 09, 2010, 08:27:18 am »

Među avionima VVKJ koje su njemci 1941. prepustili ZNDH našla su se i dva Ik-3.
Akcijom članova pokreta otpora našli su se u skupini aviona za otpis umjesto za popravak pa su uništeni.
Četri Ik-2 su 1941. ušla u ZNDH ali su do kraja rata svi uništeni.

Imaš li malo više podataka o sudbini IK-2 i IK-3 u ZNDH?
Logged
Zaslon
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 523« Reply #7 on: October 09, 2010, 11:33:05 am »

@MOTORISTA

IK-3 nisu ni stigli u zrakoplovstva NDH.
Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #8 on: October 09, 2010, 05:27:34 pm »

Priča o lovcima IK 3 je vrlo komplikovana. Najdalje je u istraživanju ovog aviona otišao pokojni Pera Bosnić međutim koliko je god on ušao u detalje zanemario je širi kontekst.
Avion IK 3 je bio odličan lovac ali je imao jednu veliku manu nije bio prilagođen za masovnu serijsku proizvodnju, bio je vrlo komplikovan i skup. Avioni su bili gotovo ručni rad i to je bio glavni razlog zašto u koamandi vazduhoplovstva nisu bili oduševljeni sa njim.
Međutim, glavni problem kod njega je što je on samo jedan od igrača. Glavni su Hariken i Me 109. Onog momenta kada smo dobili licencu Harikena IK 3 je ispao iz igre jer je bio mnogo komplikovaniji za izradu i skuplji. Problem je bila i nabavka motora a i konstrukcija krila je gotovo onemogućavala povećanje naoružanja u krilima.
U igru su ulazili i italijanski Re 2000 i Fiat G 50, pa francuksi MS 406 i Kodron. Francuksi avioni su bili i naručeni pa su Francuzi otkazali. Zbog komplikovane proizvodnje bio je problem prenaoružati i jedan puk na IK 3. On je u stvari sa logističke strane bio vrlo loš avion vrlo nepogodan za ratnu proizvodnju.
Sve je to uzrokovalo da je komanda izbegavala da naruči drugu seriju. Tek kada se iskomplikovala nabavka delova za Harikene i isporuka Me 109 komanda je krajem 1940. ušla u pregovore za drugu seriju od 25 lovaca IK 3. neka vrsta narudžbine je došla početkom 1941. godine ali sve do aprilskog rata mnoge stvari u toj seriji nisu bile tačno definisane počev od tačne verzije motora, naoružanja itd. Kad je izbio Aprilski rat teško da se odmaklo više od nabavke materijala za ovih 25 aviona. Pošto su upravo u to vreme mart 1941. godine Amerikanci odobrili isporuku Jugoslaviji 200 lovaca Kertis P 40C od kojih je prvih 10 bilo na putu za Jugoslaviju 6. aprila pitanje je da li bi ovih 25 IK 3 ikada bilo dovršeno.
Logged
pigeon
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26« Reply #9 on: October 10, 2010, 02:42:51 pm »

O sudbini Ik-2 u zndh neznam puno više osim da ih je ušlo u (6.mj. 1941.) upotrebu četiri i da su već tada imali probleme s djelovima, a da ih je krajem 1943. bilo dva u upotrebi.

Zaslon je primjetio da Ik-3 nisu ni ušli u zndh.
Vjerojatno nisam bio jasan.
Svijim postom sam upravo i htio spomenuti akciju (nop-a) kojom su avioni uništeni prije nego su ušli zndh.
Dakle njemci su u 6.mj '41. na zemunskom aerodromu skupili ostatke aviona vvkj koji im nisu trebali.
Od njih su izdvojili 25 za zndh i odvojili ih ogradom od aviona koji su bili predviđeni da se unište.
Spomenutom akcijom ograda je premještena i svi avioni uništeni.

Izvor: osprey publishing, aircraft of the aces 49, Dragan Savić i Boris Ciglić, str.60.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 144« Reply #10 on: October 10, 2010, 09:44:39 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Dusan%20Borcic%20na%20IK-3.jpg (30.86 KB, 350x252 - viewed 364 times.)
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 144« Reply #11 on: October 10, 2010, 10:19:39 pm »

Pogibija pilota Pokornog prilikom probnog leta usljed prenaprezanja krila pri ranijem opetovanom grubom ateriranju
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 19.1.39. Milan Pokorni IK-3_kriloprototipa.jpg (25.12 KB, 600x432 - viewed 360 times.)
Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #12 on: October 14, 2010, 05:47:08 pm »

Projektantski tim koji se već oprobao kreacijom IK-2, izradio je, na sopstvenu inicijativu, projekat modernog jednosedog niskokrilca tipa IK.-3. Rad na proračunima započet je još 1933. a crteži su završeni 1937. godine. U međuvremenu u tim je ušao novi član, inž. Slobodan Zrnić. Stolarska radionica fabrike "Rogožarski" izradila je maketu (prvu u zemlji) koju je inž. Ljuba Ilić odneo u Pariz na ispitivanje u Ajfelovom aerodinamičkom tunelu. Iako je prethodni IK-2 rađen kod "Ikarusa", zbog delimično drvene konstrukcije (krila i stabilizatori), odlučeno je da se izrada novog tipa poveri fabrici "Rogožarski" pošto je ona imala uhodano odelenje drvenih konstrukcija. Tehnička dokumentacija dostavljena je Komandi VV na usvajanje polovinom 1936. godine. Prihvativši projekat, Komanda je  tek 31. marta 1937. potpisala ugovor sa "Rogožarskim" za izradu prototipa. Prototip, pogonjen novim motorom HS 12Y-29 završen je u proleće 1938, a prvi let je izveo 14. aprila kapetan Milan Bjelanović.

Prototip IK-3 sa kapetanom Milanom Bjelanovicem u kabini
tokom ispitivanja, sredina 1938

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Fabrika "Rogožarski" izložila je na Prvoj VMI maketu IK-3, nagovestnvši skoru serijsku izradu prvog domaćeg modernog niskokrilnog lovca sa uvlačećim stajnim trapom. Na ispitivanju u Opitnoj grupi prototip (opremljen sa 2 mitraljeza Darn M.30 i topom Hispano-Suiza HS 404) pokazao je izvanredne manevarske sposobnosti, odličnu pokretljivost i lakoću upravljanja. List Politika od 23. decembra 1938. pisao je da je "ovaj uspeh naše avijacije naš nacionalni uspeh". Na žalost, manje od mesec dana kasnije, 19. januara 1939, prototip je uništen (u strmom poniranju otpaloje desno krilo), a pilot kapetan M. Pokorni izgubio je život.

Izrada serije od 12 lovaca naručena je još dok su trajala ispitivanja prototipa. Ugovor sa "Rogožarskim" potpisan je 26. novembra 1938, a krajnji predviđeni rok isporuke cele serije je bio kraj aprila 1940. godine. Prvi serijski avion (ujedno i drugi prototip) poleteoje 15. decembra 1939. godine. Prvih 6 IK-Zje završeno do 18. aprila 1940. godine, dok su ostali čekali samo montažu elisa i probu motora. Dan ranije izbio je štrajk radnika vazduhoplovne industrije Beograda koji je odložio isporuke drugih 6 primeraka za nekih dva i po meseca (do početka jula). Svih 12 aviona ušlo je 8. jula 1940. u sastav 51. vazduhoplovne grupe.

Na avionima IK-3 rađena su mnoga manja doterivanja. Serijski avioni dobili su rešetkasti poklopac kabine, antenski štap, izmene na trupu (ojačane zatege i kapotaži, revizioni otvori) i naoružani standardizovanim mitraljezom FN i topom od HS 404. Svi primerci su bili različiti u sitnim detaljima, jer je direktor Duda Nikolić izlazio u susret svim zahgevima VV i traženjima pilota i dozvoljavao razne izmene. Osim toga, kod tih aviona ipak je bio u pitanju zanatski rad a ne serijska fabrikacija delova; na primer ručno su rađeni kapotaži iz lima, vratanca stajnih trapova (različit oblik vratanca vidi se i na fotografijama). itd...

Lovac IK-3 je bio jednomotorni niskorilac mešovite konstrukcije sa potpuno uvlačećim stajnim trapom, opremljen motorom HS 12Y-29 od 925 KS pri 2400 obrtaja u minuti na 3600 metara i elisom promenljivog koraka. Doterani aerodinamičkn oblik, bakelitom obložena lepenka na krilima i snažni motor omogućili su mu veliku brzinu, a dva mitraljeza i centralno postavljeni top solidnu vatrenu moć.

Avion IK-3 je, između dva svetska rata, bio jedini moderni niskokrilni lovac-jednosed domaće koncepcije i proizvodnje. NJegove odlične karakteristike donele su mu statusni simbol uspeha celokupne jugoslovenske vazduhoplovne industrije. Po koncepciji, konstrukciji, tehnologiji izrade i pogonskom postrojenju bio je veoma sličan francuskom lovcu MS.406, s tim što su naši inženjeri izbegli neke manje nedostatke frakcuskog tipa. Međutim, glavni nedostatakje ostao kod oba tipa - bila je to isuviše spora izrada za uslove industrijske, a naročito masovne proizvodnje.

Da bi se onemogućio pad performansi usled povećanja mase serijske verzije (zbog ugradnje vojne opreme), Tehničko odelenje Komande razmatralo je već 1938. godine mogućnosti nabavke i modifikacije IK-3 na dva alternativna pogonska postrojenja (HS 12Y-51 i DB 601A ). Nešto kasnije, februara 1939. godine, razmotrena je mogućnost ugradnje britanskog motora R.R. Merlin I. Na žalost, ni jedan od tih projekata nije realizovan i već u proleće 1939. godine postalo je jasno da će se serijski IK-3 opremati prvobitno predviđenim motorom.
Projektantski tim je izradio krajem 1938. godine projekat dvosedog “trenažera” IK-3/2 (IK-32) sa duplim komandama, a "Rogožarski" je ponudio izradu početkom 1939. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nastavljajući se na postojeću tradiciju označavanja, avion je dobio oznaku IK-3 koja se čitala ćirilicom, dakle, I-K-tri (a ne I-Ka-tri). Onaka je često pisana kao I.K.-3 (kao na prototipu, na primer) ali i kao I.K.3, IK3 i IKA-3 (ili IKA3), a ponekad i kao Ika-3. Nadimak Vazduhoplovstva Vojske bio je IKA (Ika). Prototip, obično označavan kao "Ika-3 prototip" bio je obeležen sa BR. 1, a serija sa BR. 2-13. Uvođenjem novih EvBr serijski avioni obeleženi su sa BR. 2151-2162.

\eneral Dušan Simović je naveo 11. januara 1939. godine da “ćemo do kraja 1939. imati 12 IK-3, a do kraja 1940. 48 IK-Z”. Dakle za 1940. godinu bila je predviđana izrada još 36 IK-3. Međutim, planovi su bili jedna, a stvarnost druga stvar. Zbog nabavke nemačkih Me-109 i dobijanja licence za izradu Harikena, Komanda VV je stavila IK-3 u drugi plan, odustavši od masovnije proizvodnje, verovatno već 1939. godine. Pored toga, razlozi za odustajanje od izrade IK-3 bili su spora i neodgovarajuća tehnologija izrade (sličan problem imali su Francuzi sa lovcem MS-406), nepogodna za brzu serijsku izradu i naravno, nerešivi problem nabavke motora.
^ak ni ugradnja alternativnih motora na IK-3 ne bi bila rešenje, iako bi to bio novi i različit avion, pomenuti tehnološki problem ostao bi i dalje. Modifikacija Harikena na motor DB 601 takođe je posredni dokaz da se nije planirana dalja proizvodnja IK-3. Ovim je VV samo htelo da osigura alternativno pogonsko postrojenje za Harikene za koje je već imalo licencu za proizvodnju ali nije imalo motore, odnosno ne bi ih imala u slučaju političkog približavanja Kraljevine Jugoslavije i Nemačke.

Kraksirani IK 3 - Pilot Savo Poljanec
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Međutim, odbijanje Nemaca da isporuče naknadne količine lovaca posle pada Francuske, kao i velike teškoće u isporukama dogovorenog broja britanskih motora i potrebnih komponenti za Hariken, promenili su situaciju, pa je Komanda ipak razmotrila mogućnosti za dalju gradnju IK-3. Pri tome se najverovatnije oslanjala na povećanu verovatnoću nemačkih isporuka motora iz nemačkih ili izvora okupiranih zemalja (krajem 1940. očekivana je isporuka 267 motora od Nemaca). S druge strane, moćna fabrika "Rogožarski" htela je da nastavi dalju prozvodnju svog lovca, pa je prvo isposlovala pregovore, a kasnije dobila i saglasnost za proizvodnju delova za drugu (II) seriju, koju bi VV platilo kasnije. Tako je došlo do naknadne proizvodnje (tačnije, namere izrade) lovaca IK-3, koja nije bila prvobitno planirana.

Iako je fabrika ponudila izradu 50 IK-3 II serije, Komandaje prihvatila samo 25 aviona. priprema za njihovu izradu započeta je januara 1941, bez potpisanog ugovora. Po zahtevu štaba VV od 30. oktobra 1940. bilo je predviđeno više izmena na avionima II serije (neprobojni vetrobran i leđni oklop, samozaptivajući rezervoari, refleksni nišan i radio-stanica kao kod Me-109E), a ćeneral Simović je hitno zahtevao 18. marta 1941. godine dodatne izmene (ugradnju slotova i dva dodatna mitraljeza u krilima. kao i modifikaciju hladnjaka i izduvnih cevi). Međutim, fabrika nije mogla da prihvati zahteve koje su zahtevale strukturne izmene krila, jer je bilo kasno s obzirom na započetu izradu i spori proces izrade krila. Fabrika je po tim zahtevima izvršila konverziju aviona BR. 7 u prototip II serije, a 25 naručenih aviona IK-3 ostalo je tek u pripremi serijske proizvodnje.

Jedan IK-3 (BR. 6) uništen je u udesu 3. septembra 1940 (pogibija kapetana A. Ercigoja). U Aprilski rat je ušlo samo 6 ispravnih IK-3 u 51. Vazduhoplovnoj grupi. Na dan 31. marta 1941. godine, u montažnom odelenju fabrike "Rogožarski" nalazila su se tri IK-3, dva na opravci (BR. 2 i BR. 3) a jedan (BR. 7) na adapataciji u prototip II serije (sa 90 % završenih radova). Nedelju dana kasnije, 7. aprila, BR. 7 je isporučen jedinici. čime je broj IK-3 koji su učestvovali u Aprilskom ratu podignut na 7 aviona.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nemci su zaplenili tri aviona IK-3 u Zemunu, mada iz nekog razloga, u popisu zaplenjenih jugoslovenskih aviona od 22. maja 1941. nemačke vlasti nisu navele ni jedan lovac toga tipa. Međutom, potvrdu o plenu daju fotografije zaplenjenih IK-3 koje su snimili Nemci na zemunskom aerodromu (pored drugih tipova vide se dva IK-3. Izgleda da je jedan preživeli IK-3 bio u prototipskoj radiokici "Ikarusa" od Aprilskog rata do 1942. godine, kada je bačen u otpad. Prema nekim podacima 3 jugoslovenska aviona utovarena su u vagone za Nemačku i to Bešlin B-5, Orkan i još jedan pokriven platnom, za koga se misli da je bio IK-3. Međutim IK-3 nije bio u nemačkim vazduhoplovnim opitnim centrima,  premda je možda isprobavan u nekoj specijalizovanoj jedinici.


* IK-3 prototip.jpg (24.29 KB, 600x410 - viewed 398 times.)

* IK 3.jpg (36.77 KB, 765x506 - viewed 385 times.)

* IK 3 kraksa.jpg (93.93 KB, 785x574 - viewed 428 times.)

* zarobljeni IK 3.jpg (105.76 KB, 918x617 - viewed 513 times.)
« Last Edit: October 20, 2010, 07:27:28 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #13 on: October 20, 2010, 07:32:19 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IK - 3 .,.jpg (67.41 KB, 1004x589 - viewed 366 times.)
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #14 on: October 21, 2010, 08:05:27 am »

Malo crteža Ik-3


* Prototyp_IK-3-jpg.jpg (11.87 KB, 550x236 - viewed 321 times.)

* IK-3_-_jugosl_vsk_ho_letectva.jpg (23.6 KB, 600x197 - viewed 315 times.)

* IK-3_jugosl_vsk_ho_letectva_v_jednobarevn__kamufl__i.jpg (21.54 KB, 600x210 - viewed 283 times.)

* IK-3_v_n_meck__kamufl__i.jpg (28.32 KB, 600x218 - viewed 281 times.)

* IK-3-jpg.jpg (35.77 KB, 550x759 - viewed 347 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 16   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.052 seconds with 23 queries.