PALUBA
May 30, 2023, 10:58:20 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 [150] 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 ... 164   Go Down
  Print  
Author Topic: Вести из Русије  (Read 215629 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2235 on: June 10, 2022, 07:32:03 am »
Putin: "Ako država nije u stanju da donosi suverene odluke, onda je ona kolonizovana"


Ako određena država nije u stanju da donosi suverene odluke, onda je ona kolonizovana, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Dodao je, da su šanse da opstane u ovakvoj žestokoj geopolitičkoj borbi nepostojeće.

"Svet se menja i to drastično. Da biste težili ka tome da postanete lider u čemu god, bilo koja zemlja, narod ili etnos treba da osigura svoj sopstveni suverenitet jer međustanja nema. Ili je zemlja suverena ili je kolonizovana", kazao je Putin na susretu sa mladim preduzetnicima uoči Ekonomskog foruma koji se održava u Sankt Peterburgu.

Prema rečima ruskog predsednika, suverenitet u savremenom smislu sastoji se iz nekoliko komponenti – vojno-politički suverenitet, ekonomski i društveni.

Kako je objasnio, vojno-politički suverenitet podrazumeva donošenje suverenih spoljnopolitičkih i unutarpolitičkih odluka kako bi se osigurala sopstvena bezbednost.

Sa druge strane, kako je kazao, ekonomski suverenitet omogućava državi da se razvija i da ne zavisi ni od koga po pitanju kritičnih tehnologija i ujedno osigurava održivost društva i same države.

Međutim, dodao je on, društveni suverenitet omogućava narodu da se konsoliduje kako bi se rešavala nacionalna pitanja, kako bi se poštovala nacionalna istorija, kultura i jezik, ali i kako bi se poštovale manjine koje žive u toj državi.

"Takva konsolidacija društva je ključ razvoja države, ako nema te konsolidacije – sve će se raspasti", naglasio je Putin.

Ruski predsednik je takođe kazao i da su sve te komponente uzajamno povezane, te je kao primer naveo hiperzvučno naoružanje koje je Rusija napravila i dodao da bi tako nešto bilo nemoguće da nije omogućen razvoj ruske nauke i tehnologije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2236 on: June 10, 2022, 07:52:30 am »
"Ne može se podići ograda oko Rusije"


Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas, komentarišući restrikcije Ruskoj Federaciji, da Rusiju nije moguće opasati ogradom.

"Ne može se podizati ograda oko Rusije i mi to nećemo raditi", rekao je Putin.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2237 on: June 11, 2022, 08:19:16 am »
Rusija uskoro izlazi iz Svetske turističke organizacije


Vlada Rusije je odlučila da prihvati predlog za napuštanje Svetske turističke organizacije, a odgovarajući dokument, koji je potpisao premijer Rusije Mihail Mišustin, objavljen je na zvaničnom portalu pravnih informacija.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2238 on: June 12, 2022, 06:46:22 am »Putin ide u Sankt Peterburg


Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovaće na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF) koji će se održati 17. juna.

To je danas objavila Fondacija Roskongres na svom sajtu.

Plenarnu sednica SPIEF ove godine vodiće Margarita Simonjan, urednica "Raša tudej" i "Rosija sevodnja".

Roskongres je dodao da će tema foruma biti "Nove prilike u novom svetu", koji odražava trenutne globalne promene u svetu i pruža prilike za dijalog za sve zainteresovane strane, preneo je TAS S.

Ovo će biti 25. izdanje SPIEF i održaće se od 15. do 18. juna.

Prema Roskongresu, pojaviće se predstavnici više od 2.700 kompanija, među njima i više od 1.000 direktora kompanija. Takođe, predstavnici svih ruskih regiona su potvrdili lično da će doći na forum.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2239 on: June 12, 2022, 06:50:00 am »Putin potpisao: Više ne važe presude iz Strazbura


Novi zakoni u Rusiji, koje je potpisao Vladimir Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakone koji nalažu da se na teritoriji te zemlje ne izvršavaju presude koje je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) doneo nakon 15. marta ove godine.

Po ovim zakonima, i dokumenti ECHR će prestati da budu osnova za reviziju odluka koje donose ruski sudovi, prenose RIA Novosti.

Generalno tužilaštvo Rusije će do 1. januara 2023. godine podnosiocima zahteva isplaćivati novčanu nadoknadu prema odlukama ECHR donetim pre 16. marta.

Prema rečima šefa Komiteta za državnu izgradnju i zakonodavstvo Državne dume Pavla Krašenjinikova, to će zaštititi prava građana i eliminisati stvaranje vakuuma u ​​sprovođenju odluka. Prava ruskih predstavnika u Komitetu ministara i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope su ograničena nakon početka specijalne operacije za oslobađanje Donbasa.

Moskva je 15. marta zvanično objavila povlačenje iz SE i Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodeći da će poštovati odluke Evropskog suda za ljudska prava ako budu u skladu sa Ustavom. Kasnije je PSSE jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj je statutarnom telu – Komitetu ministara – nagovestila da Rusija ne može biti član saveta. Sledećeg dana Odbor je doneo odluku o prestanku svog članstva od 16. marta.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2240 on: June 12, 2022, 09:47:53 am »Putin dobio podršku: "Veliki uspeh"


Severnokorejski lider Kim Džong un dao je punu podršku Moskvi čestitajući Dan Rusije, prenela je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

"Ruski narod je postigao veliki uspeh u ostvarivanju ciljeva - branjenja dostojanstva i bezbednosti njihove zemlje, dok je usput nailazio na razne izazove i poteškoće. Korejski narod im šalje punu podršku i ohrabruje ih", naveo je Kim u poruci ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, preneo je TAS S.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2241 on: June 12, 2022, 10:57:04 am »Obeležava se Dan Rusije: Moskva podsetila Zapad – kako su se završavali pokušaji širenja na Istok


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije čestitalo je sunarodnicima Dan Rusije „istorijskom“ fotografijom koja nagoveštava ishod bilo kakvog „širenja na Istok“.

„Uljudno smo ih molili da se ne šire na Istok. Srećan Dan Rusije“, piše u opisu fotografije, objavljene na Telegramu.

Na slici su prikazani vojni šlemovi neprijatelja ruske države koji su pretrpeli poraze u različitim epohama: šlem tevtonskih vitezova koje je Aleksandar Nevski porazio na Čudskom jezeru 1242. godine, šlem poljskih intervencionista koje su iz Moskve proterali ustanici na čelu sa Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim 1612., šlem Napoleona koga je ruska carska vojska proterala iz Rusije 1812. godine i šlem vojnika Vermahta koje je Crvena armija porazila 1945. godine. Na poslednjem, petom mestu ostavljen je prazan kvadrat.


Putin čestitao Rusima: Danas je važno da budemo ujedinjeni

Na ceremoniji dodele državnih nagrada „Heroj rada“ u Kremlju, praznik je čestitao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Danas smo posebno svesni toga koliko je važno za otadžbinu, za naše društvo, narod da budemo ujedinjeni. Takvo jedinstvo, privrženost otadžbini, odgovornost za nju zaveštali su nam naši preci. Znamo kakvu veliku snagu imaju te vekovne tradicije, moralne vrednosti, duhovni temelji. Oni su nastajali i jačali su tokom hiljadugodišnje istorije Rusije i danas objedinjuju naš multinacionalni narod za koji su oduvek iskrena, duboka osećanja patriotizma bila i ostala svetinja“, rekao je Putin.


Lukašenko čestitao Putinu

Čestitku ruskom lideru Vladimiru Putinu povodom nacionalnog praznika uputio je, između ostalih, i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

„U komplikovanim geopolitičkim uslovima Rusija samouvereno štiti svoje nacionalne interese, uspešno realizuje planove za obezbeđivanje dinamičnog društveno-ekonomskog razvoja“, poručio je Lukašenko.

Kako je dodao, „patriotizam i jedinstvo građana, podrška i visok nivo poverenja u politiku koju vodi rukovodstvo zemlje su dostojan odgovor na neprijateljske postupke koji se preduzimaju protiv Rusije“.

„Ne sumnjam da će Rusi, kao što se to mnogo puta desilo u istoriji, nepokolebljivo prevazići sve poteškoće i izazove“, ističe Lukašenko, navodeći da saveznički odnosi Moskve i Minska u potpunosti odgovaraju interesima bratskih naroda obe zemlje.

Beloruski lider je poželeo Putinu dobro zdravlje, dobro i blagostanje, a narodu Rusije – mir i slogu.

Nacionalni dan Rusije obeležava se 12. juna u sećanje kada je na taj dan 1990. godine prvi Kongres narodnih poslanika prihvatio Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije, u kojoj je proglašeno prvenstvo Ustava Rusije i njegovih zakona.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2242 on: June 12, 2022, 02:09:51 pm »

Quote
Giant Russian flag in Mariupol! Russia Day!Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2243 on: June 13, 2022, 06:40:48 am »Poruka za Dan Rusije: "Još jednom se dokazujemo kao sila, zemlja i narod"


Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova obratila se narodu povodom Dana Rusije.

"Rusija još jednom odbacuje sa sebe jaram i još jednom se dokazuje kao sila", izjavila je Marija Zaharova.

"Danas ovaj praznik zvuči posebno. Još jednom odbacujemo sa sebe jaram, još jednom se dokazujemo kao sila, zemlja i narod", rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Ona se obratila i onima koji ne razumeju značenje praznika, Dana Rusije.

"Želim da vam kažem: dođite u Sankt Peterburg. Idite u muzeje. Idite i pokažite svojoj deci tu pravu istoriju naše zemlje. I shvatićete da je to čast, slava i hrabrost našeg naroda koji je od pamtiveka branio našu zemlju", dodala je ona.

Zaharova je ranije danas kritikovala predlog bivšeg šefa poljske diplomatije, a sada poslanika u Evropskom parlamentu, Rodoslava Sikorskog, da se nuklearno oružje isporuči Ukrajini.

Ona je citirala izjavu Sikorskog na svom Telegram kanalu: "Rusija je prekršila Budimpeštanski memorandum i stoga Zapad ima pravo da donira nuklearne bojeve glave Ukrajini kako bi zaštitio njenu nezavisnost", preneo je Interfaks.

Zaharova je potom napisala da poljski političari koji su pod kontrolom američkog transmisionog pojasa, pokazuju ekstremističku ideologiju, šire mržnju, podstiču sukobe, a sada prete planeti kršenjem režima nuklearnog neširenja.

"Ali najvažnije je da oni ugrožavaju poljski narod, koji se uvlači u nuklearnu preraspodelu sveta", naglasila je Zaharova.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2244 on: June 14, 2022, 07:47:11 am »"Sačekajmo Putinov govor"


Razvoj Rusije i podizanje životnog standarda njenih stanovnika su uvek najveća briga predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je danas njegov portparol Dmitrij Peskov.

"Naravno, cilj našeg predsednika je razvoj Rusije i poboljšanje životnog standarda naših gradjana. To je uvek bio, jeste i biće prioritet našeg predsednika", rekao je on u intervju sa TAS S.

Istovremeno, Peskov nije komentarisao da li bi Putin mogao da najavi neke nove odluke u ekonomskoj ili socijalnoj sferi. "Sačekajmo govor", kazao je Peskov.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2245 on: June 15, 2022, 06:31:36 am »Duma usvojila je danas predlog zakona o veleizdaji


Državna duma Rusije usvojila je danas predlog zakona prema kojem se prebeg njenih državljana na neprijateljsku stranu smatra veleizdajom.

Taj zakon podrazumeva da se članu 275 ruskog Krivičnog zakonika o veleizdaji doda još jedan prekršaj - "prebeg na neprijateljsku stranu tokom oružanog sukoba, vojnih aktivnosti ili drugih aktivnosti koje uključuju naoružanje i vojnu opremu, u kojima učestvuje Rusija", prenosi Tas.

Zakon predviđa da optuženi po toj tački, pored ostalog, mogu dobiti kaznu od 12 do 20 godina zatvora, kao i novčanu do 500.000 rubalja (8.600 dolara).

Pored toga, ruskim državljanima preti kazna zatvora od 12 godina i 20 godina za učešće u vojnim aktivnostima u drugim zemljama protiv interesa Rusije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2246 on: June 18, 2022, 06:57:32 am »
"Rusija se, zasad, ne povlači"


Rusija se zasad neće povući iz STO, MMF i SZO, izjavila je danas portparolka gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

Rusija se zasad neće povući iz Svetske trgoviske organizacije (STO), Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ali ima pitanja o njihovom radu, izjavila je danas Matvijenko.

"Niz međunarodnih organizacija gube svoje ciljeve i misije koje su jednom ustanovljene, a to je zbog ogromnog pritiska. To nam daje osnov za reviziju aktivnosti ovih organizacija i, što je najvažnije, da sagledamo razloge i mogućnosti našeg članstva u takvim organizacijama", rekla je Matvijenko, preneo je TAS S.

Ona je dodala da se zasad povlačenje Rusije ne dovodi u pitanje, jer, kako je istakla, i dalje ima prostora za saradnju.

Matvijenko je rekla da Rusija ima neka pitanja o radu ovih organizacija, pa je konstatovala da SZO još nije registrovala rusku antikovid vakcinu.

"Štavise, Rusija nije čula glasno od STO ništa o ilegalnim sankcijama, koje uništavaju globalnu ekonomiju", dodala je.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2247 on: June 18, 2022, 03:25:42 pm »Rusi planiraju da ožive brendove Volga i Pobeda


Automobilski brendovi Volga i Pobeda mogli bi da ožive u Rusiji, izjavio je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

"Mogu da otkrijem planove koje ima naša auto-industrija. Pre svega, više nije tajna da će se proizvoditi Moskvič. Kolege imaju planove da ožive marku Volga ili Pobeda ili obe", rekao je Manturov u intervjuu za portal RBK.

Prema njegovim rečima, takva ideja može da se ostvari na različitim lokacijama, prenosi RIA Novosti.

Početkom juna bivša fabrika francuskog proizvođača automobila Reno u Moskvi, Reno Rusija zvanično je preimenovana u Moskvič.

Planirano je da kompanija u budućnosti pokrene proizvodnju električnih automobila pod istim imenom.

Ministarstvo industrije i trgovine je takođe napomenulo da fabrika namerava da sarađuje sa stranim brendovima, a puštanje novih artikala će početi ove godine.


izvor
Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 534


« Reply #2248 on: June 18, 2022, 03:57:30 pm »Rusi planiraju da ožive brendove Volga i Pobeda


Automobilski brendovi Volga i Pobeda mogli bi da ožive u Rusiji, izjavio je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

"Mogu da otkrijem planove koje ima naša auto-industrija. Pre svega, više nije tajna da će se proizvoditi Moskvič. Kolege imaju planove da ožive marku Volga ili Pobeda ili obe", rekao je Manturov u intervjuu za portal RBK.

Prema njegovim rečima, takva ideja može da se ostvari na različitim lokacijama, prenosi RIA Novosti.

Početkom juna bivša fabrika francuskog proizvođača automobila Reno u Moskvi, Reno Rusija zvanično je preimenovana u Moskvič.

Planirano je da kompanija u budućnosti pokrene proizvodnju električnih automobila pod istim imenom.

Ministarstvo industrije i trgovine je takođe napomenulo da fabrika namerava da sarađuje sa stranim brendovima, a puštanje novih artikala će početi ove godine.

izvor

Тренутно је у Кини права мала револуција у производњи електричних аутомобила, нове фабрике ничу преко ноћи. Мислим да ће Руси релативно лако успоставити сарадњу са неком од кинеских компанија. Русија је тржиште са 150 милиона људи.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2249 on: June 20, 2022, 07:13:05 am »Ruski patrijarh: Rusija 21. veka - "Božje čudo"


Zapadni svet preživljava danas pad vere, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Foto: Profimedia
"Dok se u Rusiji, koja je u sovjetsko vreme prošla kroz surove progone crkve, stalno otvaraju novi hramovi što je čudo Božje", dodao je on.

"Nigde, ni u Evropi niti u Americi ne grade se novi hramovi. Oni više ljudima nisu potrebni. Oni se zatvaraju, menja im se namena – nekad umesto hrama vidimo podijume za ples i slične objekte za zabavnu", rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

"Mi, na užas istog tog sveta, koji nas ne razume, gradimo božje hramove. Mi – Rusija 21. veka. Zar to nije Božje čudo?", dodao je patrijarh tokom propovedi u Spaskom sabornom hramu u Penzi.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je istakao da poštovanje Božjeg zakona pomaže da "ličnost čoveka bude potpuna, da ceo naš narod bude snažan".

Danas je Rusiji, prema rečima patrijarha, posebno potrebna konsolidacija naroda pred ogromnom opasnosti spolja.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 [150] 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 ... 164   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.063 seconds with 22 queries.