PALUBA
May 30, 2023, 12:26:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info, brok@paluba.info i kubovac@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 [151] 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164   Go Down
  Print  
Author Topic: Вести из Русије  (Read 215636 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2250 on: June 22, 2022, 06:45:43 am »Ruski patrijarh: "Klanjamo se pred vama"


Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril posetio je ruske vojnike koji su ranjeni tokom specijalne operacije u Ukrajini.

"Želeo bih da vam se svima zahvalim što se, braneći otadžbinu, niste uplašili da ćete biti ubijeni ili ranjeni i što ste izvršili svoju vojničku dužnost. Svi se nisko klanjamo pred svima vama", rekao je patrijarh vojnicima tokom posete bolnici Ministarstva odbrane.

Poglavar Ruske crkve je poželeo ranjenicima da im Bog pomogne i nazvao ih, u izvesnom smislu, podvižnicima.
"
"Reč podvig ima isti koren kao reč pokret. A kuda se ide? Samo napred, samo na vrh“, podsetio je patrijarh i dodao da kada čovek ide napred, Bog mu ide u susret.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2251 on: June 22, 2022, 03:05:34 pm »Moskva promenila naziv trga na kojem je Ambasada SAD


Gradske vlasti u Moskvi danas su promenile zvaničnu adresu američke ambasade u tom gradu u čast proruskih separatista u Ukrajini.

Oni su tako osudili američku podršku Kijevu.

"Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji ima novu zvaničnu adresu", navodi se u saopštenju gradske skupštine Moskve.

Diplomatsko predstavništvo se sada nalazi na Trgu Donjecke Narodne Republike 1, po jednoj od dve separatističke teritorije ukrajinskog Donbasa čiju je nezavisnost Rusija priznala u februaru, neposredno pre napada na Ukrajinu.

Raskrsnica uz ambasadu, koja do sada nije imala poseban naziv, dobila je novo ime, dok se nazivi susednih ulica nisu menjali.

Nova zvanična adresa izabrana je nakon onlajn glasanja u kojem je učestvovalo 278.684 ljudi, navodi se u saopštenju gradskih vlasti.

izvor
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 971« Reply #2252 on: June 22, 2022, 04:53:32 pm »

Ovo je ukaz o promeni naziva ulice

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_20220622_175006_958.jpg (86.51 KB, 739x893 - viewed 8 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2253 on: June 24, 2022, 05:41:22 pm »U Sankt Peterburgu potpisani ugovori vredni skoro 100 milijardi dolara


Ovonedeljni 25. Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum (SPIEF) rezultirao je sporazumima u vrednosti od 5,6 biliona rubalja (97 milijardi dolara), što je 30 odsto više nego prošle godine (3,8 biliona rubalja).

Tokom četvorodnevnog događaja potpisano je preko 690 ugovora. Uprkos napetoj političkoj situaciji u vezi sa vojnom operacijom Rusije u Ukrajini, ove godine na forumu su učestvovali zvaničnici i privrednici iz više od 130 zemalja, uključujući predstavnike svih „neprijateljskih država“ koje su uvele sankcije Rusiji.

Poslovni program foruma obuhvatao je 214 događaja i bio je fokusiran na ruska i globalna ekonomska i socijalna pitanja i tehnologiju. Predsednici Egipta, Kine i Kazahstana učestvovali su na plenarnoj sednici foruma zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prema rečima Antona Kobjakova, Putinovog savetnika i šefa Organizacionog komiteta SPIEF-a, forum je pokazao „ekonomski suverenitet“ Rusije i istakao važnost platforme na međunarodnom nivou.

„Čini nam se da je najvažnija stvar koju je SPIEF pokazao samodovoljnost i ekonomski suverenitet Rusije“ i da zemlja nije podložna „spoljnim pritiscima i ucenama“, rekao je Kobjakov.

„SPIEF je potvrdio status globalno tražene platforme za diskusiju o pitanjima svetskog poretka. Ovo je važno, pošto je svet već postao multipolaran. ”

Među glavnim ugovorima potpisanim na forumu ove godine bio je tehnički sporazum o isporuci gasa između glavnog ruskog izvoznika gasa, Gasproma, i Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC).

Gasprom i KazakGaz dogovorili su se da povećaju preradu kazahstanskog gasa u Rusiji. NOVATEK je najavio planove za izgradnju mini-fabrika za proizvodnju tečnog prirodnog gasa (LNG) u svojoj fabrici u gradu Toljatiju na zapadu Rusije. Rosatom je potpisao ugovor sa Jakutijom o izgradnji pilot mini-nuklearne elektrane, koja će biti puštena u rad 2030. godine.

Rusija i Donjecka Narodna Republika zaključile su sporazume o trgovinskoj, ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturnoj saradnji. Takođe, Rusija i Egipat potpisali su dvogodišnji sporazum o saradnji koji se fokusira na borbu protiv terorizma, ekstremizma i „zloupotrebe virtuelne valute“, kao i na bezbednost transporta, prava privrednika i zaštitu životne sredine.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2254 on: June 27, 2022, 08:03:41 am »Putin planira posetu Tadžikistanu i Turkmenistanu


Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće ove nedelje Tadžikistan i Turkmenistan, bivše sovjetske države u centralnoj Aziji, izvestila je ruska državna televizija.

Biće to prvo putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je naredio napad ruskih snaga na Ukrajinu.

Dopisnik iz Kremlja državne televizije Rusija 1 Pavel Zarubin potvrdio je da će Putin posetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a da će se zatim sastati sa indonežanskim predsednikom Džokom Vidodom u Moskvi.

Zarubin je izvestio da će se Putin u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana sastati sa predsednikom Imomalijem Rahmonom, bliskim ruskim saveznikom i političarem koji najduže vlada ovom bivšom sovjetskom državom.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik će u Ašhabadu, glavnom gradu Turkmenistana prisustvovati samitu kaspijskih nacija sa liderima Azerbejdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana.

Agencija RIA Novosti prenela je izjavu predsednice gornjeg doma ruskog parlamenta Valentine Matvijenko datu beloruskoj državnoj televiziji da Putin planira da 30. juna i 1. jula boravi u poseti beloruskom gradu Grodno na međunarodnom forumu sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Poslednje poznato Putinovo putovanje van Rusije bila je poseta Pekingu početkom februara, gde su on i kineski predsednik Si Ðinping potpisali sporazum o prijateljstvu "bez ograničenja", a pre toga su prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2255 on: June 27, 2022, 04:22:41 pm »

Quote
A plant in Russia has increased production of mortars for the Russian Army
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2256 on: June 28, 2022, 02:06:41 pm »
MIP Rusije: Rad švedskih državnih organizacija nepoželjan i biće prekinut


Otpravnik poslova Švedske u Rusiji pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova i obavešten da je svaka aktivnost Švedske agencije za međunarodni razvoj i Švedskog instituta na teritoriji Rusije nepoželjna i da ih je potrebno odmah prekinuti.

„U slučaju daljih napora švedskih diplomatskih i konzularnih institucija za promovisanje projekata ovih organizacija, njihovi zaposleni će uz odgovarajuće objašnjenje biće proglašeni personama non grata“, saopštilo je Ministarstvo.

Prema saopštenju, projekti ove dve organizacije čija je realizacija u toku, nisu u skladu sa objavljenim ciljevima unapređenja razvoja bilateralne humanitarne i ekološke saradnje, već su usmereni na plansku destabilizaciju ruskog društva.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2257 on: June 29, 2022, 07:28:05 am »"Ruski fudbal je u komi"


Ruski sport je na velikom udaru zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Ruski sportisti su izbačeni sa najvećih takmičenja, a posebno je u padu ruski fudbal jer je reprezentacija ostala bez Svetskog prvenstva, a klubovi bez evropskih takmičenja pa je većina stranih fudbalera napustila rusku ligu.

"Ruski fudbal je u komi", poručila je Zarema Salihova, supruga vlasnika moskovskog Spartaka, nakon što je Ašot Kačaturan podneo ostavku na mesto prvog čoveka ruske lige.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2258 on: June 30, 2022, 06:13:45 am »Ruska Državna duma usvojila zakon o stranim agentima


Ruska Državna duma usvojila je danas zakon o regulisanju delatnosti stranih agenata u Ruskoj Federaciji.

Kako se navodi, zakon predviđa da svako rusko ili strano pravno lice, bez obzira na organizaciono-pravnu formu, drugo udruženje lica ili pojedinac, bez obzira na državljanstvo, može biti priznato kao strani agent, ako to dobija stranu podršku ili je pod stranim uticajem, prenosi Interfaks.

Istovremeno, "u cilju podizanja svesti građana i funkcionera", planirano je da se vodi registar koji sadrži podatke o stranim agentima.

Zakon, posebno, uvodi niz zabrana za strane agente, tako da oni neće moći da dobiju državna sredstva u sprovođenju kreativnih aktivnosti.

Pored toga, zakon predviđa da strani agent neće imati pravo da predaje u državnim i opštinskim obrazovnim institucijama, kao ni da obavlja obrazovne aktivnosti povezane sa maloletnicima.

Takođe, kako se dodaje, predviđeno je da strani agenti neće imati pravo da upravljaju značajnim objektima kritične informacione infrastrukture i osiguravaju bezbednost tih objekata.

Predviđeno je da strani agenti podležu ograničenjima i zabranama predviđenim Poreskim zakonikom Ruske Federacije, uključujući i one koje se odnose na primenu pojednostavljenog sistema oporezivanja.

Strani agenti takođe podležu ograničenjima vezanim za ulaganje u privredne subjekte koji su od strateškog značaja za osiguravanje odbrane zemlje i bezbednosti države.

Opšti zakon o stranim agentima, kao i licima pod stranim uticajem, trebalo bi da stupi na snagu 1. decembra ove godine.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2259 on: June 30, 2022, 03:34:29 pm »
Donji dom ruskog parlamenta izglasao zakon o zabrani stranih medija


Ruski državni tužilac biće ovlašćen da zatvora medije iz zemalja koje zabranjuju ili ograničavaju ruske novinske organizacije prema zakonu koji je u četvrtak usvojio Donji dom parlamenta.

Prema zakonu, takvi mediji će izgubiti akreditaciju i biće im zabranjeno da rade u Rusiji ili da tamo distribuiraju svoj sadržaj. Ove mere bi bile ukinute tek kada dotična zemlja dozvoli ruskim medijima da rade bez ograničenja.

Zakon, koji pre nefo što stupi na snagu mora da pregleda gornji dom i da ga potpiše Vladimir Putin, daje pravo državnom tužiocu da ukine akreditacije ili dozvole za emitovanje stranih medija optuženih za širenje „netačnih informacija“ o ruskim oružanim snagama.

Tužilac će takođe moći da blokira sajtove za „ponovljeno širenje lažnih informacija“, pri čemu će blokade odmah sprovesti internet provajderi.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2260 on: July 03, 2022, 06:44:43 am »
Rusija prekinula učešće u sporazumima u okviru Saveta Evrope


Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je danas ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Saveta Evrope, navodi se u dokumentu koji je objavio zvanični ruski veb portal specijalizovan za informacije iz oblasti zakonodavstva.

Počev od 16. marta 2022. godine, Rusija će se povući iz Grupe za međunarodnu saradnju u vezi sa drogama i bolestima zavisnosti Saveta Evrope (Grupa Pompidu), delimičnog sporazuma Saveta Evrope iz 1990. o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, otvorenog delimičnog sporazuma o saradnji u prevenciji, zaštiti i organizovanju pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama, Proširenog delimičnog sporazuma o sportu, Proširenog delimičnog sporazuma o kulturnim putevima i iz Opservatorije za nastavu istorije u Evropi, navodi se u ukazu, prenosi TAS S.

Rusija više neće učestvovati ni u radu Fonda za kulturnu podršku Saveta Evrope (Eurimages) i Evropske audiovizuelne opservatorije.

Rusija je pristupila Savetu Evrope pre 26 godina.

Ruski delegati su od 1996. učestvovali u pet glavnih formata saradnje: međuvladinoj (Komitet ministara Saveta Evrope, CMCE), međuparlamentarnoj (Parlamentarna skupština Saveta Evrope, PACE), međuregionalnoj (Kongres lokalnih i Regionalne vlasti), sudskoj (Evropski sud za ljudska prava) i nevladinoj (Konferencija međunarodnih organizacija Saveta Evrope), a 15. marta ove godine započela je proces istupanja iz Saveta Evrope, navodi TAS S.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2261 on: July 03, 2022, 06:45:41 am »Rojters: Uhapšen još jedan ruski naučnik


Nakon hapšenja Dmitrija Kolkera, doktora fizike i matematike, zbog navodnog odavanja državnih tajni, ruske vlasti su ove nedelje pod istom optužbom uhapsile i drugog naučnika, Anatolija Maslova, prenosi Rojters.

Oba naučnika uhapšena su u sibirskom gradu Novosibirsku, navodi Rojters, pozivajući se na TAS S.

Anatolij Maslov, glavni naučnik Instituta za teoretsku i primenjenu mehaniku u Novosibirsku, gradu koji se nalazi oko 2.800 km istočno od Moskve, priveden je i prebačen u zatvor u ruskoj prestonici u okviru istrage obaveštajne agencije FSB, prenosi Rojters.

Hapšenje Maslova je usledilo iste nedelje kada je Dmitrij Kolker, doktor fizike i matematike na Novosibirskom državnom univerzitetu, priveden zbog navodne saradnje sa kineskim bezbednosnim službama, navodi Rojters.

U poslednjih nekoliko godina nekoliko ruskih naučnika je uhapšeno i optuženo za odavanje državnih tajni zbog navodnog prenošenja osetljivog materijala strancima, a za to delo u Rusiji je zaprećena kazna do 20 godina zatvora, prenosi britanska agencija.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2262 on: July 03, 2022, 02:37:25 pm »Preminuo ruski naučnik optužen za izdaju


Preminuo je Dmitrij Kolker, ruski naučnik koji je prošle nedelje uhapšen u Sibiru pod sumnjom da je počinio državnu izdaju i bio je prebačen u Moskvu uprkos tome što boluje od uznapredovalog raka pankreasa, izjavio je danas njegov advokat Aleksandar Fedulov.

Dmitrij Kolker odveden je u moskovski zatvor Lefortovo i juče je preminuo, rekao je Fedulov za Rojters. Kolkerova porodica je navela da su ga pripadnici FSB prošle nedelje odveli iz bolnice u sibirskom gradu Novosibirsku, gde su ga hranili preko sonde, i stavili su ga na let za Moskvu.

Kolker je bio doktor fizike i matematike. Porodica je saopštila da je bio optužen za navodnu saradnju sa bezbednosnim službama u Kini, gde je ranije držao predavanja. Oni su protestovali, ističući da je naučnik nevin.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2263 on: July 05, 2022, 08:21:10 am »Deo prostora ispred ambasade Velike Britanije u Moskvi biće nazvan po LNR


Deo prostora ispred britanske ambasade u Moskvi biće nazvan po samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), nakon onlajn ankete, saopštila je danas gradska uprava.

Prošlog meseca raskrsnica u blizini američke ambasade u Moskvi nazvana je "Trg Donjecke Narodne Republike" po još jednoj samoproglašenoj državi u Ukrajini, koju podržava Rusija.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2264 on: July 06, 2022, 06:35:13 am »Usvojen novi zakon u Rusiji


Ruski poslanici danas su usvojili zakon kojim se ograničava prenos ličnih podataka državljana Rusije u inostranstvo.

A od onih koji planiraju to da učine, zahteva se da unapred obaveste nadležne institucije Ruske Federacije zadužene za upravljanje domenom komunikacija.

Zakon koji je tek u drugom čitanju izglasan u Dumi, Donjem domu parlamenta, jedan je od nekoliko na kojima je vlada radila dok se Rusija suočavala sa posledicama strogih i obimnih zapadnih sankcija uvedenih zbog vojne akcije u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Aktuelno zakonodavstvo praktično ne reguliše prekogranični prenos ličnih podataka, što predstavlja značajnu pretnju u sadašnjoj spoljnopolitičkoj situaciji", navodi se u obrazloženju podnetom uz predlog zakona.

Autori zakona tvrde da više od 2.500 entiteta registrovanih u Rusiji barata ličnim podacima građana i prenosi ih u druge zemlje, uključujući i "neprijateljski nastrojene" države koje su Moskvi uvele sankcije.

Rusija je već označila političke protivnike predsednika Vladimira Putina kao "ekstremiste" i veliki broj njih je lišen slobode.

Mnogi disidenti su pobegli iz zemlje zbog obračuna vlasti sa neistomišljenicima koji se intenzivirao u poslednje dve godine, pa je i najistaknutija ruska organizacija za ljudska prava ove godine zatvorena jer se nije pravilno registrovala kao strani agent.

Otkako je Moskva u februaru poslala trupe u Ukrajinu, dodatno je ograničena mogućnost iznošenja drugačijih stavova, a uvedene su i zatvorske kazne u trajanju do 15 godina za izveštavanje koje se razlikuje od zvaničnih izveštaja o "specijalnoj vojnoj operaciji Rusije".

Od tada su skoro svi nezavisni mediji zatvoreni.

Paketom amandmana na krivični zakonik predviđena je kazna do osam godina zatvora za "poverljivu saradnju" sa stranim organizacijama ili zbog deljenja informacija koje bi mogle da se iskoriste protiv Rusije.

Novim zakonom se uvodi maksimalna četvorogodišnja zatvorska kazna za "ponovljeno javno prikazivanje simbola nacizma ili drugih ekstremističkih organizacija", a Rusi koji učestvuju u vojnim akcijama "suprotno interesima Ruske Federacije" mogu biti kažnjeni do 20 godina zatvora.

Predlog zakona bi "poboljšao efikasnost sistema za otkrivanje, sprečavanje i suzbijanje kriminalnih aktivnosti koje se sprovode u cilju podrivanja temelja ustavnog sistema, odbrambenih sposobnosti zemlje i državne bezbednosti", navodi se u obrazloženju priloženom uz tekst novog zakona.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 [151] 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 22 queries.