PALUBA
July 13, 2024, 01:37:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 [153] 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 ... 175   Go Down
  Print  
Author Topic: Вести из Русије  (Read 327182 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2280 on: July 19, 2022, 10:11:53 am »
Ruski sud kaznio Gugl zbog sadržaja o Ukrajini


Moskovski sud je kaznio američkog giganta Gugl sa 21 milijardu rubalja (363 miliona evra) jer nije uklonio sadržaj koji osudjuje ofanzivu u Ukrajini, saopštio je ruski medijski regulator Roskomnadzor.

Taj ruski organ je naveo da video platforma Jutjub u vlasništvu Gugla, nije blokirala „dezinformacije“ o ofanzivi u Ukrajini, kao ni sadržaje koji „propagiraju ekstremizam i terorizam“ ili „pozivaju maloletnike da učestvuju u nedozvoljenim demonstracijama“.

Roskomnadzor je naveo da je Gugl kažnjen na osnovu godišnjeg prometa.

Poslednjih godina, ruske vlasti su pojačale pritisak na velike zapadne digitalne kompanije, sistematskim kaznama i pretnjama, u nadi da će ućutkati kritičare na internetu, jednom od poslednjih slobodnih prostora za izražavanje u Rusiji.

Medjutim, kao i većina zapadnih tehnoloških giganata, Gugl je nedavno napustio rusko tržište da bi osudio vojnu ofanzivu u Ukrajini.

Kako je prenela agencija Ria-Novosti, ekspert u tom sektoru Vladimir Žikov je ukazao da je to najteža kazna ikada izrečena visokotehnološkoj kompaniji u Rusiji.

Prema njegovim rečima, ruske vlasti mogu da odrede novčane kazne Guglu koliko hoće, ali neće dobiti novac jer je američka kompanija prestala sa aktivnostima u Rusiji i tamo više ne ostvaruje profit.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2281 on: July 20, 2022, 02:50:32 pm »
Centralna banka Rusije predlaže da se malim investitorima zabrani da kupuju strane akcije


Ruska centralna banka predložila je da se Rusima koji imaju udeo vredan manje od 550.000 dolara zabrani kupovinu stranih akcija, kao korak za zaštitu investitora nakon što su im sankcije Zapada ostavile milijarde dolara na zamrznutim računima.

Rusija je imala bum investicija u maloprodaji od pandemije COVID-19, sa malim igračima koji žele da zarade novac usred rekordnog broja domaćih akcija i niskih stopa na depozite.

Mnogi Rusi su takođe kupili strane akcije, koristeći račune koji su sada zamrznuti zbog zapadnih sankcija uvedenih nakon što je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara. Zamenik predsednika Centralne banke Filip Gabunija rekao je da više od 5 miliona ljudi u Rusiji ima strane akcije na zamrznutim računima , ukupne vrednosti više od 320 milijardi rubalja (5,84 milijarde dolara).

Druga najveća ruska berza, SPB berza, koja je specijalizovana za strane akcije, saopštila je u maju da bi do 14 odsto akcija koje kotiraju na berzi u SAD koje poseduju njeni klijenti trebalo da bude prebačeno na netrgovački račun, zbog ograničenja koje je nametnuo depozitar Euroclear sa sedištem u Briselu .

Nastojeći da minimizira buduće rizike za maloprodajne investitore, ruska centralna banka je već smanjila maksimalnu polugu koju mogu da koriste.

Nova ograničenja bi pooštrila uslove za dobijanje kvalifikovanog statusa za kupovinu stranih akcija, rekao je Gabunija na brifingu za medije. Pored zahteva od investitora da poseduju udeo vredan više od 30 miliona rubalja (550.000 dolara), promena bi takođe zahtevala od njih da prođu test znanja.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2282 on: July 21, 2022, 07:07:58 am »
Rusija: Vikipedija označena kao prekršilac zakona


Ruski državni regulator za medije, Roskomnadzor, obavezao je pretraživače da označe Vikipediju kao da krši zakon, rekavši da onlajn enciklopedija promoviše obmanjujuće informacije o sukobu u Ukrajini.

Nadzorni organ je u sredu rekao da će preduzeti korake da kazni Vikimedia Foundation, Inc., koja je domaćin Vikipedije, zbog neuspeha da izbriše sadržaj za koji se smatra da krši ruski zakon. Imajući to na umu, regulator je „odlučio da primeni prinudnu meru kojom bi pretraživači obavestili korisnike interneta o kršenju ruskog zakonodavstva od strane stranog subjekta“.

Prema regulatoru, mera će se primenjivati sve dok kompanija ne bude u potpunosti u skladu sa nacionalnim zakonom.

U aprilu, Rusija je izrekla dve kazne u ukupnom iznosu od 5 miliona rubalja (oko 86.500 dolara po trenutnom kursu) Vikimedijinim zalogama zbog toga što nije izbrisala određeni broj članaka. Većinu njih sud je klasifikovao kao delove koji šire dezinformacije o ruskoj vojsci i njenim akcijama tokom sukoba u Ukrajini koji je u toku, dok su dva sadržala informacije o pravljenju eksploziva.

Rusija je početkom marta usvojila zakon koji dozvoljava vlastima da izriču značajne novčane kazne fizičkim i pravnim licima zbog diskreditacije ruskih oružanih snaga ili pozivanja na sankcije Moskvi. Ako krivično delo dovede do „teških posledica“, počinilac može biti osuđen na kaznu zatvora do 15 godina.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2283 on: July 22, 2022, 10:07:20 am »
Rusija zahteva da se jevrejska agencija raspusti


Izrael će poslati delegaciju u Moskvu „kako bi osigurao nastavak“ aktivnosti Jevrejske agencije u Rusiji, saopštio je u četvrtak kabinet premijera.

Basmanski okružni sud u Moskvi saopštio je ranije da je primio zahtev Ministarstva pravde za likvidaciju ruskog ogranka te agencije. Potencijalno zatvaranje organizacije, koja promoviše repatrijaciju Jevreja u Izrael, podstaklo je izraelskog premijera Jaira Lapida da izvrši „procenu situacije“ sa diplomatama i članovima Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Odlučeno je da se pošalje zajednička delegacija iz kabineta premijera, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva pravde i Ministarstva za aliju i integracije kako bi se obezbedio nastavak aktivnosti Jevrejske agencije u Rusiji“, saopšteno je iz kancelarije. izjava.

Dodatni međuagencijski sastanak će se održati u nedelju.

„Jevrejska zajednica u Rusiji je duboko povezana sa Izraelom. Njen značaj se javlja u svakoj diplomatskoj diskusiji sa ruskim rukovodstvom. Nastavićemo da delujemo diplomatskim putem kako ne bi prestala važna aktivnost Jevrejske agencije“, rekao je Lapid.

Moskovski sud je saopštio da je pripremno ročište zakazano za 28. jul. Nije otkrio detalje argumenata Ministarstva pravde, rekavši samo da je zahtev za prekid rada Jevrejske agencije povezan sa njenim navodnim kršenjem ruskog zakona.

Prema pisanju lista Haaretz, u pismu Ministarstva pravde kancelariji agencije u Moskvi upućenom 1. jula navodi se da organizacija krši zakone koji se odnose na čuvanje i zaštitu podataka. Međutim, list je naglasio da ministarstvo tada nije eksplicitno zahtevalo hitan prekid rada agencije.

Početkom jula, u međuvremenu, Jerusalem Post je, pozivajući se na sopstvene izvore, saopštio da su ruske vlasti naredile Jevrejskoj agenciji da obustavi sve svoje aktivnosti.

Organizacija je kasnije opovrgla ovu informaciju, dok je rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo članak „provokacijom“, stav koji je delio sa izraelskim vlastima.

Jevrejska agencija, osnovana 1929. godine, prvo je pomagala u repatrijaciji Jevreja u palestinske zemlje, a nakon što je Izrael stekao nezavisnost, u državu Izrael. Njene kancelarije i partneri, prema njenom sajtu, rade u gradovima Moskvi, Sankt Peterburgu, Samari, Rostovu, Pjatigorsku, Jekaterinburgu, Irkutsku, Novosibirsku i Habarovsku.

Kako prenosi Haarec, pozivajući se na interne podatke Alije i Ministarstva za integracije, poslednjih nekoliko meseci, koji se poklapaju sa ruskom vojnom ofanzivom u Ukrajini, došlo je do naglog porasta imigracije iz Rusije u Izrael. U prvih šest meseci ove godine, broj Rusa koji su se preselili u Izrael iznosio je 16.598, što je više nego dvostruko više od broja onih koji su emigrirali u zemlju tokom cele prošle godine. To je takođe skoro 40% više od broja Ukrajinaca koji su se preselili u Izrael u prvoj polovini ove godine.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2284 on: July 25, 2022, 07:10:40 am »
Rastu tenzije između Izraela i Rusije


Izraelski premijer Jair Lapid izjavio je danas, povodom mogućeg zatvaranja Jevrejske agencije u Rusiji, da bi to moglo ozbiljno da utiče na odnose dve zemlje.

Lapid je na međuresornom sastanku na kojem su učestvovali predstavnici brojnih izraelskih ministarstava i agencija istakao značaj odnosa sa Rusijom za Izrael, prenosi TASS.

"Premijer Lapid je na sastanku rekao da su veze s Rusijom važne za Izrael. Jevrejska zajednica u Rusiji je velika i važna i pominje se u svakom razgovoru sa administracijom u Moskvi.

Zatvaranje kancelarije Jevrejske agencije bio bi ozbiljan događaj, koji bi imao posledice po te veze", saopšteno je iz Lapidovog kabineta.

Kako se dodaje, premijer Izraela je naložio delegaciji pravnika da bude spremna da otputuje u Moskvu čim dobije rusko odobrenje za razgovore i da uloži sve napore u rešavanje tog problema.

Mediji su preneli da je Mistarstvo pravde Rusije zatražilo od suda u Moskvi zatvaranje Jevrejske agencije, zbog navodnog kršenja ruskih zakona.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2285 on: July 26, 2022, 08:10:42 am »
"Gorbačov je ljut na Putina. Uništio je sve. Baš sve"


Nekadašnjem lideru SSSR-a Mihailu Gorbačovu teško pada trenutno stanje u Rusiji, tvrdi njegov bliski prijatelj, novinar Aleksej Venediktov.

Kako navodi "Njuzvik", Venediktov navodi da je Gorbačov razočaran i besan potezima predsednika Rusije Vladimira Putina u jeku borbenih dejstava u Ukrajini.

"Vladimir Putin je uništio sve njegove reforme. Baš sve", rekao je Venediktov i dodao kako je Putin te reforme "pretvorio u pepeo".

Venediktov ističe da je dokaz tome broj vojnika NATO alijanse u Evropi.

"Kad je Gorbačov odlazio, NATO je imao 4.000 vojnika u Europi spremnih za 'brzu reakciju'. Nedavno su rekli kako će do kraja iduće godine ta brojka narasti do 300.000", rekao je Venediktov.

"To pokazuje pravi nivo pretnje, broj NATO vojske na našim granicama", dodao je on.

Kako ističe, Gorbačov je "uznemiren i ljut" zbog ovakvog razvoja događaja.

"Pa njegov životni rad je uništen. On je život posvetio slobodi", kazao je on i dodao da je Gorbačov dao slobodu crkvi u Rusiji, slobodu govora, kao i da je "progurao da privatno vlasništvo bude kao nešto normalno".


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2286 on: July 26, 2022, 08:38:29 am »
Patrušev - Putinov čovek iz senke


Iznenadna pojava Nikolaja Patruševa nakon više od dve decenija naglasila je njegovu ulogu kao pokretačke snage Kremlja.

Neko vreme čak je izazvala pitanja oko toga da li on želi da se pozicionira da preuzme dužnost od Vladimira Putina, usred upornih spekulacija o zdravlju ruskog predsednika.

Patrušev je bio vodeća ličnost iza nove bezbednosne strategije Rusije, objavljene u maju 2021. U njoj se navodi da Rusija može da koristi "metode sile" da odgovori na neprijateljske akcije stranih zemalja.

Kad je Putin uoči invazije na Ukrajinu održao poslednji sastanak svog Saveta bezbednosti, moćnog tela u kojem je Patrušev sekretar, delovalo je da je njegov “jastreb” dominirao prostorijom, piše “Vašington post”. Blizak Putinov saveznih iz zajedničkih dana u KGB-u u Sankt Peterburgu, Patrušev je rekao ruskom predsedniku da su Sjedinjene Američke Države iza tenzija u Istočnoj Ukrajini i da nastoje da orkestriraju kolaps Rusije.

"Naš zadatak je da branimo teritorijalni integritet naše zemlje i naš suverenitet", istakao je u emitovanim komentarima.


"Tvrdolinijaški avatar"

Patrušev, čija je pozicija ekvivalentna američkom nacionalnom bezbednosnom savetniku, izrazio je hladnoratovski pogled koji je pokrenuo Putinov rat. Otkako je Putin pokrenuo invaziju 24. februara, Patrušev je postao, kao je to opisao "Post", "tvrdolinijaški avatar militarističke Rusije".

Dok se činilo da je Putin u konfuziji u prva tri meseca invazije – čak je skoro nestao sa scene – Patrušev je uskočio da opravda invaziju i promoviše ruske ciljeve. On je u nizu intervjua za ruske novine prevideo kolaps Evrope pod teretom globalne krize hrane i izbeglica, te dezintegraciju Ukrajine na nekoliko država. Pozvao je na oživljavanje "istorijskih tradicija" u ruskom obrazovnom sistemu da se stvore "prave patriote", čak je zašao u ekonomsku politiku pozivajući na "strukturalnu perestrojku" koja bi delimično uključila novi suvereni sistem za određivanje kursa rublje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za "Vašington post" da su sugestije da se Patruševljeva uloga promenila – "izum".

- Patrušev je uvek bio aktivan u skladu sa svojom širokom sferom ovlašćenja – rekao je on, dodajući da je "predsednik naravno predsednik" i da Putin "u uslovima specijalne vojne operacije obavlja ulogu vrhovnog komandanta".


"Patriota"

Portparol Saveta bezbednosti Jevgenij Anošin takođe je porekao da Patrušev polaže pravo na bilo koju veću ulogu.

"On je patriota. On je državni akter koji je dugi niz godina posvećen Ruskoj Federaciji i Putinu", istakao je.

Za razliku od Putina koji je od početka invazije bio na samo dva puta u inostranstvu – u Tadžikistanu i potom u Turkemnistanu na Kaspijskom samitu u junu, kao i u Iranu ove nedelje – Patrušev je išao širom i popreko bivšeg Sovjetskog saveza, od čega nedavno u Jermeniji u junu na samitu ODKB - ruskoj verziji NATO - gde je kritikovao SAD zbog "bezobzirnog širenja NATO".

Takođe je stao u odbranu ruske enklave Kalinjingrad, preteći "ozbiljnom" odmazdom zbog blokade tranzita robe preko Litvanije zbog sankcija EU. U julu je na bezbednosnom samitu na ruskom Dalekom istoku pozvao na smanjenje "stranog učešća u projektima značajnim za ruski energetski sektor".


Putin ga sluša?

"Vašington post" piše da njegov uspon naglašava "uticaj tvrdolinijaških bivših KGB-ovaca koji se više od dve decnije bore protiv liberalnih tehnokrata da dopru do Putinovog uveta".

"Kad je Putin pokrenuo rat, delovalo je da je došao trenutak za Patruševa. Njegove ideje čine temelje odluka koje donosi Putin. On je jedna od nekoliko figura koje Putin sluša", rekla je Tatjana Stanovaja, osnivač ruske konsultantske kuće "R.Politik".

Andrej Kolesnikov, istraživač Fondacije Karnegi, rekao je da je Patrušev unazad pokazao da je "njemu dozvoljeno da objasni i razjasni Putinove misli". Čak i kad govori ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije jasno da li govori u ime Putina.

"Nije svima dozvoljeno da to rade… Diplomate često pokušavaju da pogode. Oni ne znaju šta Putin želi, ali Patrušev zna", istakao je.


"Šapuće mu otrov na uvo"

Otkako je Putin imenovan za šefa FSB i počeo svoj uspon, Patrušev je bio pored njega. Mark Galeoti, profesor Univerzitetskog koledža London, kaže da je Patrušev dugo bio "đavo na Putinovom ramenu koji šapuće otrov u njegovo uvo".

Patrušev je prvi put služio pored Putina tokom sedamdesetih u kontraobaveštajnom odeljenju KGB u tadašnjem Lenjingradu, a današnjem Sankt Peterburgu. U poslednje dve godine bio je jedan od nekolicine bliskih savetnika koji imaju redovan pristup Putinu, kako su "Postu" rekli izvori iz Moskve. Patrušev je, smatra Stanovaja, bio među retkim bezbednosnim savetnicima koji su verovatno znali za Putinovu odluku pre pokretanja invazije.

Skoro pet meseci kasnije, nijedan od njih možda neće videti, ili želeti da vidi izlaz.

"Putinu je potreban nastavak rata. U uslovima rata on može da kontroliše društvo. Ako je mir, ljudi će početi da postavljaju pitanja zašto žive toliko loše", rekao je "Postu" jedan biznismen iz Moskve.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2287 on: July 27, 2022, 05:44:09 am »
Iz Moskve nova najava: Od 30. avgusta do 5. septembra...


Rusija planira krajem sledećeg meseca da održi strateške vojne vežbe na istoku zemlje, hiljadama kilometara od rata koji vodi u Ukrajini.

To je danas saopštilo ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Vojni manevri nazvani Vostok (Istok) biće održani od 30. avgusta do 5. septembra i u njima će učestvovati vojni kontingenti iz drugih zemalja, saopštilo je ministarstvo, ne navodeći o kojim zemljama je reč, prenosi Rojters.

Vežbe će poslati poruku da Rusija, uprkos skupom petomesečnom ratu u Ukrajini, ostaje usredsređena na odbranu cele svoje teritorije i sposobna u vojnom smislu da održi "redovno stanje", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Podsećamo da je u specijalnu vojnu operaciju (u Ukrajini) uključen samo deo Oružanih snaga Ruske Federacije, sa dovoljnim resursima za ispunjavanje svih zadataka koje je postavio vrhovni komandant", precizira se u saopštenju.

Ukazuje se da Rusija nije otkazala ni jednu vežbu, ni jedan dogovor o međunarodnoj saradnji, a manevri Vostok biće izvedeni sa neophodnim ljudstvom, naoružanjem i opremom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2288 on: July 27, 2022, 06:53:37 am »
Rusija odgovorila Izraelu


Kremlj insistira da njegova odluka da zatvori agenciju koja pomaže Jevrejima iz Rusije da migriraju u Izrael ne treba da bude politizovana, zbog sve većeg jaza između Rusije i Izraela.

Prošle nedelje, rusko ministarstvo pravde zatražilo je raspuštanje ruskog ogranka Jevrejske agencije, privatne dobrotvorne organizacije koja je blisko povezana sa izraelskom vladom koja promoviše migraciju u Izrael.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je zahtev ministarstva usledio nakon što je ta organizacija, koja ima nekoliko kancelarija u gradovima širom zemlje, prekršila ruske zakone.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2289 on: July 28, 2022, 10:38:44 am »
Delegacija Izraela u Moskvi


Izraelska delegacija dobila je dozvolu da večeras odleti u Moskvu na sastanak sa ruskim zvaničnicima usred napora da se spreči zatvaranje Jevrejske agencije na zahtev Ministarstva pravde Rusije.

Ministarstvo je, podseća Tajms ov Izrael, prošle sedmice podnelo zahtev Okružnom sudu u Moskvi da zatvori poluvladinu agenciju koja omogućava imigraciju Jevreja u Izrael.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2290 on: July 28, 2022, 10:43:57 am »
Peskov najavio recipročne mere zapadnim medijima u Rusiji


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da će Rusija primeniti iste sankcije protiv zapadnih medija koje Zapad sada sprovodi protiv Rusije.

„Ni mi njima nećemo dozvoliti da rade u našoj zemlji i tu neće biti nikakve promene“, podvukao je Peskov.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2291 on: July 28, 2022, 12:49:42 pm »
Rusija kaznila „Votsap“ i „Snepčet“ zbog kršenja zakona o skladištenju podataka


Sud u Rusiji izrekao je kaznu kompanijama koje su vlasnici društvenih mreža Votsap i Snepčet zbog, kako se navodi, odbijanja da skladište podatke korisnika u Rusiji, preneo je Rojters.

Votsapu je izrečena novčana kazna od 18 miliona rubalja, dok je Snepčet kažnjen sa milion rubalja.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2292 on: July 29, 2022, 08:28:38 am »
Putin razgovarao sa članovima Saveta bezbednosti


Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa stalnim članovima Saveta bezbednosti o radu državne korporacije za svemirske aktivnosti Roskosmos.

"Znate da smo imali kadrovske promene u Roskosmosu. S tim u vezi, želeo bih da razgovaram sa vama o nekim pitanjima rada Roskosmosa, njegovim posebnim pravcima", rekao je Putin otvarajući sastanak, preneo je TAS S.

Nakon toga Putin je dao reč sekretaru Saveta bezbednosti Nikolaju Patruševu.

Sastanku su prisustvovali i ruski premijer Mihail Mišustin, predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, ministar odbrane Sergej Šojgu, direktor Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov, direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin i izaslanik predsednika za zaštitu životne sredine, ekologiju i transport Sergej Ivanov.

Putin je 15. jula razrešio dužnosti generalnog direktora Roskosmosa Dmitrija Rogozina, koji je tu funkciju obavljao prethodne četiri godine.

Istog dana on je razrešio Jurija Borisova dužnosti zamenika premijera i imenovao ga za generalnog direktora Roskosmosa.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2293 on: July 31, 2022, 09:36:16 am »
Putin na paradi povodom Dana mornarice RusijeNa obeležavanju Dana mornarice Rusije, predsednik Rusije Vladimir Putin posmatraće sa vode defile ratnih brodova ruske mornarice u Kronštadu.

Ruski lider tradicionalno prisustvuje defileu brodova ratne mornarice koji se povodom Dana mornarice Rusije održava na reci Nevi, prenosi TAS S.

Ove godine učestvuje više od 40 ratnih brodova, čamaca i podmornica iz sastava Severne, Pacifičke, Baltičke i Crnomorske ratne flote.

U drugom delu današnje vojne parade, učestvovaće više od 40 borbenih aviona i helikoptera ruske mornarice i ratnog vazuhoplovstva.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2294 on: July 31, 2022, 12:00:46 pm »
Putin: Rusija će svim sredstvima braniti svoje pomorske granice


Nova pomorska doktrina ruske flote ocrtava granice i zone nacionalnih interesa Rusije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru na pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu.

Putin je istakao da će Rusija svim sredstvima čvrsto braniti svoje pomorske granice.

„Otvoreno smo u novoj Pomorskoj doktrini Ruske Federacije odredili granice i zone naših nacionalnih interesa. Ekonomske i strateške. To su, pre svega, naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza. Obezbeđivaćemo njihovu zaštitu čvrsto i svim raspoloživim sredstvima“, rekao je Putin.

Kako je naveo, ruska flota je spremna da munjevitom brzinom odgovori svakom ko posegne na suverenitet i slobodu Rusije, „uspešno i časno ispunjava strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kojoj oblasti Svetskog okeana, ima visoku gotovost za aktivna dejstva na svojim priobalnim, površinskim, vazdušnim i podvodnim snagama i sredstvima“, dodao je on.

On je dodao i da će isporuka hipersoničnih raketnih sistema „Cirkon“ Oružanim snagama Rusije početi narednih meseci. Prvi nosač „Cirkona“ biće fregata „Admiral Gorškov“, a oblast njene službe biće izabrana na osnovu interesa bezbednosti Rusije, precizirao je predsednik.

On je dodao i da su mogućnosti sistema „Cirkon“ neograničene.

Rusija će nastaviti izgradnju brodova i plovila i pomorske naučno-istraživačke programe, a u primorskim regionima desiće se velike pozitivne promene, naveo je predsednik.

Putin je podsetio da je ove godine parada posvećena 350-godišnjici rođenja osnivača ruske redovne flote Petra Velikog. Pod njegovom vlašću Rusija je stekla status velike pomorske sile, stekla autoritet i uticaj u svetu.

„Petar Veliki je neodvojivo, zauvek povezao istoriju flote sa istorijom ruske države. Od početka svog formiranja, flota je bila i ostala učesnik svih najznačajnijih, sudbonosnih događaja i, zajedno sa zemljom, sa narodom, kalila se u teškim iskušenjima i velikim pobedama, uvećavajući svoju slavu i moć“, rekao je ruski lider.

Dan ruske flote se obeležava svake godine poslednje nedelje jula, a pomorska parada u Sankt Peterburgu je njen glavni događaj. Prvi put je održana 2017. godine po naređenju predsednika. Po obimu događaja može da se uporedi sa paradom pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi. Na paradi se pokazuje snaga i moć ruske mornarice, njena spremnost da izvrši širok spektar zadataka u svim delovima svetskog okeana.

Ove godine u paradi u Sankt Peterburgu učestvuje 47 brodova i 42 letelice, kao i više od 3.500 pripadnika flote.

izvorLogged
Pages:  1 ... 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 [153] 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 ... 175   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.