PALUBA
June 17, 2024, 01:39:04 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 [154] 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 ... 175   Go Down
  Print  
Author Topic: Вести из Русије  (Read 318027 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2295 on: July 31, 2022, 12:44:46 pm »

Nova ruska Pomorska doktrina: Označeni glavni izazovi za Rusiju u Svetskom okeanu


Glavna pretnja nacionalnoj bezbednosti Rusije na okeanima je politika dominacije Sjedinjenih Američkih Država i rast aktivnosti NATO-a, navodi se u novoj Pomorskoj doktrini Ruske Federacije koja je u nedelju odobrena ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Glavni izazovi i pretnje nacionalnoj bezbednosti i održivom razvoju Ruske Federacije u vezi sa Svetskim okeanom su: strateški kurs Sjedinjenih Američkih Država za dominaciju na Svetskom okeanu i njihov globalni uticaj na razvoj međunarodnih procesa, uključujući i one povezane sa iskorišćavanjem saobraćajnih komunikacija i energetskih resursa Svetskog okeana“, navodi se u dokumentu.

Među pretnjama po nacionalnu bezbednost Rusije takođe se primećuje napredovanje vojne infrastrukture NATO-a do granica Rusije i povećanje broja vežbi Alijanse u vodama mora koje graniče sa teritorijom Rusije.

U Pomorskoj doktrini navedene su i važne zone koje utiču na ekonomiju zemlje, nacionalnu i stratešku bezbednost.

„Među ovim oblastima su: vode okeana i mora uz obalu Ruske Federacije, uključujući Azovsko i Crno more; istočni deo Sredozemnog mora; Crnomorski, Baltički i Kurilski moreuz; područja prolaza svetskih pomorskih saobraćajnih komunikacija, uključujući i one duž azijskih i afričkih obala“, precizira se u doktrini.

Kao vitalna područja za obezbeđivanje nacionalnih interesa Rusije u Svetskom okeanu navedeni su Severni morski put i Arktik.

Prema novoj doktrini, vitalne oblasti za obezbeđivanje nacionalnih interesa Rusije u Svetskom okeanu direktno su povezane sa razvojem države, zaštitom njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jačanjem odbrane i direktno utiču na društveno-ekonomski razvoj zemlje. Gubitak kontrole nad njima mogao bi da ugrozi nacionalnu bezbednost i samo postojanje Rusije.

Rusija će, prema dokumentu, takođe povećavati operativne sposobnosti pomorske flote kako bi osigurala nacionalnu bezbednost zemlje i štitila svoje nacionalne interese u Svetskom okeanu.

Kako se precizira, strateški cilj je i povećanje efikasnosti obezbeđivanja zaštite i čuvanja državne granice Ruske Federacije na moru.

U novoj doktrini se za nacionalni interes Rusije proglašava pravo polaganja podmorskih kablova i cevovoda.

„Nacionalni interesi Ruske Federacije u Svetskom okeanu su ... razvoj pomorskog potencijala i jačanje odbrambenih sposobnosti Ruske Federacije u Svetskom okeanu; sloboda otvorenog mora, uključujući slobodu plovidbe, letova, ribolova, naučnih istraživanja, pravo polaganja podvodnih kablova i cevovoda, pravo na proučavanje i razvoj mineralnih resursa međunarodnog morskog dna“, ističe se u dokumentu.

Doktrina takođe u nacionalne interese Rusije uključuje bezbedan rad morskih cevovodnih sistema za transport ugljovodoničnih sirovina, koji su od strateškog značaja za obezbeđivanje unutrašnje potrošnje i razvoj spoljnoekonomske aktivnosti Rusije.

U doktrini se ističe da je prioritetni pravac brodogradnje obezbeđivanje mogućnosti za izgradnju velikih brodova, uključujući i nosače aviona za morsku flotu.

Pored toga, interesom se proglašava obezbeđivanje garantovanog pristupa Rusije globalnim transportnim komunikacijama u Svetskom okeanu.

Nova doktrina predviđa „diverzifikaciju i intenziviranje pomorskih aktivnosti na arhipelagu Svalbard, Zemlji Franje Josifa, Novoj zemlji i Vrangelovom ostrvu“, navodi se u tekstu dokumenta.

Predviđeno je i „povećanje borbenog potencijala i razvoj sistema baziranja Severne flote, snaga i sredstava Federalne službe bezbednosti, snaga i sredstava Nacionalne garde“.

Doktrinom se predviđa formiranje logističkih centara za pomorsku flotu Rusije u državama Azijsko-pacifičkog regiona radi stvaranja uslova za međuflotne prelaze snaga ratne mornarice. U dokumentu se navodi da će Rusija povećati borbene sposobnosti flote kako bi osigurala nacionalnu bezbednost i zaštitila interese u okeanima. Planirano je stvaranje pomorskih logističkih centara i u nekoliko zemalja sredozemnog regiona.

Kako se ističe, nacionalni interesi Rusije „kao velike pomorske sile protežu se na ceo Svetski okean i Kaspijsko more“.

Među njima su nezavisnost, državni i teritorijalni integritet, nepovredivost suvereniteta zemlje nad unutrašnjim vodama, teritorijalnim morem, njihovim dnom, podzemljem, vazdušnim prostorom iznad njih, obezbeđivanje prava i nadležnosti u isključivoj ekonomskoj zoni, na priobalju, održavanje statusa velike pomorske sile u uslovima policentričnog sveta, jačanje odbrambenih sposobnosti, razvoj pomorskog potencijala, sloboda otvorenog mora i sloboda pristupa globalnim transportnim komunikacijama.

Predsednik Rusije potpisao je ukaze kojima se odobrava Pomorska doktrina i Povelja brodova ruske flote pre Pomorske parade u Sankt Peterburgu. Ceremonija potpisivanja je održana u zgradi Državnog muzeja istorije Sankt Peterburga u Petropavlovskoj tvrđavi.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2296 on: August 01, 2022, 10:26:02 am »
Preminuo Vadim Bakatin, poslednji šef KGB


Vadim Viktorovič Bakatin, poslednji šef KGB-a, preminuo je u nedelju u Moskvi u 85. godini.

Bakatin je bio poslednji od predsednik KGB-a u SSSR-u, a pod njim je reformisan nekada svemoćni resor, nakon čega je Komitet državne bezbednosti podeljen na nekoliko nezavisnih specijalnih službi.

Vadim Bakatin rođen je 6. novembra 1937.

Član Komunističke partije Sovjetskog saveza bio je od 1964. do 1991. godine. Bakatin je 1988. godine postavljen za ministra unutrašnjih poslova Sovjetskog Saveza. Njegov mandat trajao je do 1990, a naredne godine postavljen je na čelo KGB-a.

Na kraju je uspeo da dezintegriše KGB, otpusti Četvrto odeljenje Glavne uprave „Z“, Peto glavno odeljenje, odnosno policijski aparat koji je vodio tajne doušnike, političke dosijee i mašineriju za lov na disidente. Nakon raspada KGB-a, bio je šef Međurepubličke službe bezbednosti Sovjetskog Saveza. Bakatin je bio predložen kao kandidat Komunističke partije za predsedničke izbore u Sovjetskom Savezu 1990. godine. Međutim, odlučio je da se ne kandiduje.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2297 on: August 02, 2022, 01:28:36 pm »
"Azov" teroristička organizacija


Vrhovni sud Rusije, po zahtevu tužilaštva, doneo je odluku kojom se ukrajinski bataljon "Azov" označava terorističkom organizacijom. Ovom odlukom se bataljon "Azov" označava kao teroristička organizacija i njegove aktivnosti na teritoriji Rusije se zabranjuju, saopštio je sudija, prenosi RIA Novosti.

Protiv jednog broja militanata Azova u Rusiji su već pokrenuti krivični postupci po članovima o ekstremizmu, najamništvu i slično. Sada se militanti Azova mogu krivično goniti kao saučesnici, učesnici i organizatori terorističke organizacije za šta je predvidjena kazna od 10 do 20 godina zatvora.

Istovremeno, zakon oslobađa od odgovornosti osobe koja su dobrovoljno prestale da učestvuju u takvoj organizaciji, pre hapšenja i otpočinjanja istražnih radnji.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2298 on: August 06, 2022, 08:31:07 am »
Ruski ekspert optužen za špijunažu


Vodeći ruski ekspert za hipersonična istraživanja Andrej Šipljuk uhapšen je zbog sumnje da je vršio špijunažu, javili su danas ruski mediji.

On se nalazio na čelu laboratorije za hipersoniku pri Institutu za teorijsku i primenjenu mehaniku u Novosibirsku.

Proteklih godina Šipljuk je koordinirao istraživanja u sferi razvoja i unapređenja hipersoničnih raketnih sistema.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2299 on: August 06, 2022, 08:32:45 am »
Putin potpisao


Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o primeni posebnih ekonomskih mera u oblasti finansija, goriva i energetike zbog neprijateljskih postupaka nekih stranih zemalja i međunarodnih organizacija.

Prema informacijama, ukazom se do 31. decembra 2022. godine zabranjuje se čitav niz transakcija uz učešće stranaca iz neprijateljskih zemalja u brojnim ruskim kompanijama i projektima.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2300 on: August 06, 2022, 12:35:08 pm »
Razgovarali Putin i Kadirov


Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa liderom Čečenije Ramzanom Kadirovim o socijalnom i ekonomskom razvoju republike, saopštio je zvanični predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Prema rečima pres-sekretara ruskog lidera, tokom sastanka strane su analizirale stanje stvari u Čečeniji.

"Prethodne noći, posle rusko-turskih pregovora, Putin je održao radni sastanak sa liderom Čečenske Republike Ramzanom Kadirovim", rekao je Peskov. Vladimir Putin je dan ranije u Sočiju razgovarao sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2301 on: August 07, 2022, 11:29:50 am »
"Špigl" objasnio popularnost Putina sa samo tri reči


„On je narod. Zašto tako mnogo ljudi podržava Putinov rat“, piše na naslovnoj strani novog broja nemačkog nedeljnika „Špigl“.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ruski predsednik Vladimir Putin i njegova politika prema Ukrajini imaju podršku većine stanovništva, zaključio je specijalni dopisnik „Špigla“ Kristian Eš.

Prema poslednjoj anketi agencije za istraživanje javnog mnjenja VCIOM, Vladimiru Putinu veruje čak 80,8 odsto građana Rusije, dok njegovu politiku odobrava 78,1 odsto građana.


izvor


* On je narod.jpg (135.98 KB, 692x900 - viewed 6 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2302 on: August 09, 2022, 06:27:07 am »
Peskov otkrio: "Putin ne ide"


Ruski predsednik Vladimir Putin neće ići na 77. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin ne planira da govori na sednici putem video-linka, rekao je Peskov za Tas.

"Ne. Putovanje i govor nisu planirani", kazao je Peskov.

Generalna skupština UN će se održati u Njujorku od 20. do 26. septembra.

Na godišnju sednicu UN dolaze predsednici, premijeri i ministri spoljnih poslova.

Ove godine rusku delegaciju će predovditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dodaje Tas.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2303 on: August 10, 2022, 07:49:52 am »
Poznat stav građana Rusije


Građani Rusije odobrili bi i odluku predsednika Vladimira Putina o obustavi rata u Ukrajini, ali istovremeno, i o novom napadu na Kijev, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koje je sprovela ruska nezavisna agencija Russian Field (Rusko polje).

Više od polovine Rusa veruje da se specijalna vojna operacija u Ukrajini odužila, a trećina smatra da će borbe trajati duže od godinu dana, proizilazi iz nedavnog istraživanja, prenosi Komersant.

Istovremeno, 60 odsto ispitanika podržalo bi odluku Putina da pokrene "novi napad na Kijev", ali bi istovremeno 65 odsto odobrilo i nameru predsednika da zaustavi "specijalnu operaciju" i potpiše mirovni sporazum.

Komersant citira politikologa Alekseja Makarkina, koji navodi da se činjenica da je većina Rusa spremna da odobri dve suprotne odluke Putina – da prekine specijalnu operaciju i krene u novu ofanzivu – može smatrati izrazom poverenja predsedniku.

Ekspert smatra da je takva kontradikcija povezana sa nespremnošću društva da razmišlja o velikim političkim problemima.

Osim toga, u društvu je ukorenjen stav da "vlasti bolje znaju, mi smo sitni ljudi", a "mali čovek" nije baš upućen u aktuelnu politiku i ne želi to da radi, nastavlja ekspert.

On podseća da kada su se krajem osamdesetih i početkom devedesetih, pored ličnih i kućnih briga, ljudi suočili i sa problemom odgovornosti za svoj izbor, to je izazvalo psihičku nelagodnost značajnog dela stanovništva.

"Onda je bio takav zahtev: neka vlasti kažu na televiziji kako da se ponašamo ispravno. Ali vlada nije govorila. Onda je ovaj deo društva bio zadovoljan što se Putin pojavio i preuzeo odgovornost. Dakle, sada narod jednostavno veruje predsedniku, koji im je 'dopustio da ne razmišljaju o aktuelnoj politici' ", zaključuje politikolog.

Autori ankete navode da je od sredine marta do kraja jula odnos pristalica i protivnika rata u Ukrajini praktično ostao isti: sada ga podržava 69 odsto, protiv je 23 odsto.

Telefonska anketa sprovedena je od 28. do 31 jula na 1.609 ispitanika, a autori upozoravaju da rezultati mogu biti nerealni, jer se "Rusi boje da pričaju o toj temi - sve je više odbijanja (da govore), smanjena je iskrenost".


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2304 on: August 12, 2022, 12:56:49 pm »
Istraživanje pokazalo: Putinu veruje 79 odsto Rusa


Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu veruje 79 odsto Rusa, navodi se u anketi Fonda „Javno mnjenje“.

Prema podacima istraživanja, 79 odsto građana veruje ruskom predsedniku, 13 odsto ne veruje, dok njih osam odsto nisu odgovorili na pitanje.

Po mišljenju većine ispitanika, njih 81 odsto, smatra da Putin dobro radi svoj posao, dok njih deset odsto smatra da ga loše obavlja.

Anketa je sprovedena 7. avgusta i u njoj je učestvovalo 1.500 ispitanika uzrasta od 18 godina i stariji iz 103 grada iz 53 ruska regiona. Statistička greška ne prelazi dva i po odsto.

Istovremeno, anketu o poverenju ruskom predsedniku sproveo je i Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM). Prema tom istraživanju, 78,3 odsto građana odobrava delatnost predsednika Rusije, a veruje mu preko 81 odsto.

U anketu su bili uključeni i drugi ruski visoki zvaničnici – premijeru Mihailu Mišustinu veruje 52,2 odsto građana, lideru Komunističke partije Genadiju Zjuganovu 33,8 odsto, lideru LDPR Leonidu Sluckom 18,6 odsto, dok Vladi Ruske Federacije veruje – 52,6 procenata ispitanika.

Ova anketa je sprovedena od 1. do 7. avgusta na uzorku od 1.600 građana.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2305 on: August 18, 2022, 08:20:06 am »
Rusija povećava vojnu saradnju s tradicionalnim partnerima


Rusija je bila prinuđena da revidira svoju vojnotehničku saradnju s neprijateljskim zemljama u novonastalim političkim uslovima, naveo je danas šef savezne službe za vojntehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

On je kazao da je njegova zemlja istovremeno održala i ujednačeno povećala zalihe određene vojne opreme, zahvaljujući "tradicionalnom i pouzdanom partnerstvu sa afričkim i latinoameričkim zemljama".

Šugajev navodi da se može sa sigurnošću reći da je Rusija uspela da održi dosadašnju količinu zaliha naoružanja, vojne opreme i vojnih usluga.

"U nekim aspektima premašićemo i parametre iz prethodnih godina, što nam omogućava da zadržimo jednu od vodećih pozicija na globalnom tržištu oružja", rekao je on.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2306 on: August 20, 2022, 03:30:00 am »
Rusija kažnjava niz stranih kompanija


Rusko nadzorno telo za telekomunikacije Roskomnadzor saopštilo je danas da preduzima kaznene mere protiv niza stranih kompanija, uključujući TikTok, Telegram, Zoom, Diskord i Pinterest.

Roskomnadzor je naveo da su mere odgovor na to što kompanije nisu uklonile sadržaje koje je ta ruska služba označila kao nezakonite i ostaće na snazi sve dok im se ne povinuju, prenosi Rojters. Nije precizirano koje će mere biti preduzete. Navodi se da je Rusija više puta zapretila da će kazniti sajtove – uključujući i Gugl, zato što krše nove stroge zakone koji kriminalizuju "širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci".

Dodaje se da su ruski sudovi u utorak kaznili američki striming servis Tvič sa dva miliona rubalja (33.000 dolara), kao i mesindžer servis Telegram sa 11 miliona rubalja (179.000 dolara) zbog kršenja zakona o vojnoj cenzuri.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2307 on: August 22, 2022, 07:00:18 am »
Putin: "Vodićemo politiku koja odgovara našim interesim"


Rusija će, kao moćna i nezavisna sila na svetskoj sceni voditi samo onu politiku koja odgovara njenim fundamentalnim interesima, poručio je večeras ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju povodom Dana državne zastave.

On je istakao da je želja da se živi po sopstvenoj volji, ne dozvoljavajući spoljni diktat, deo genetskog koda Rusa, prenose RIA Novosti.

"Rusija je moćna, nezavisna svetska sila. Mi smo čvrsti u tome da na međunarodnoj areni vodimo samo onu politiku koja odgovara fundamentalnim interesima Otadžbine“, rekao je Putin.

Naglasio je da je ruska zastava, podignuta pre više od tri veka na prvom ruskom ratnom brodu, ostala simbol Rusije u teškim periodima njene istorije - pod Petrom Velikim u fazi formiranja Ruskog carstva, na ratištima Prvog svetskog rata i u kontradiktornim, teškim vremenima drastičnih promena 1990-ih.

"Danas je trobojnica čvrsto ušla u život građana kao sastavni deo ruske državnosti, simbol jedinstva naroda, njegove privrženosti otadžbini, spremnosti da brani nacionalne interese", dodao je.

Putin je izrazio uverenje da će zastava Rusije zauvek ostati sveti simbol za sve generacije građana zemlje, ''da će ih inspirisati na podvig, radna dostignuća, osvajanje novih visina u nauci, kulturi i sportu i izazivati osećaj ponosa na svoju otadžbinu“.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2308 on: August 25, 2022, 01:16:13 pm »
Oružane snage Rusije se pojačavaju s gotovo 140.000 vojnika


Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o povećanju brojnosti Oružanih snaga Rusije za 137.000 vojnika, tako da će njihov ukupni broj biti 1.150.628 ljudi.

Dokument je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije. Prema prethodnom ukazu od 17. novembra 2017. godine, u Oružanim snagama Rusije je bilo angažovano 1.902.758 osoba, od čega 1.013.628 vojnika.

„Utvrditi službenu brojnost Oružanih snaga Ruske Federacije na 2.039.758 osoba, od čega je 1.150.628 vojnika“, navedeno je u ukazu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2309 on: August 25, 2022, 04:51:57 pm »Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o povećanju brojnosti Oružanih snaga Rusije za 137.000 vojnika, tako da će njihov ukupni broj biti 1.150.628 ljudi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* ukaz.jpg (112.78 KB, 721x1023 - viewed 4 times.)
Logged
Pages:  1 ... 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 [154] 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 ... 175   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.063 seconds with 22 queries.