PALUBA
May 30, 2023, 12:22:38 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info, brok@paluba.info i kubovac@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 [155] 156 157 158 159 160 161 162 163 164   Go Down
  Print  
Author Topic: Вести из Русије  (Read 215635 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 271


« Reply #2310 on: August 25, 2022, 05:05:13 pm »

Сад још да нађу тих 137000 људи , да их обуче, опреме и сврстају у јединице. Чак и да сви оду у борбене јединице ценим да то није довољно за неке озбиљније офанзивне операције у Украјини.
Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 534


« Reply #2311 on: August 25, 2022, 05:52:01 pm »

Мислим да је ово начин да се запосле они који су остали без посла.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2312 on: August 26, 2022, 12:22:40 pm »
Najnovije istraživanje: Putinu veruje više od 81 odsto Rusa


ku Rusije Vladimiru Putinu veruje 81,2 odsto Rusa, dok njegov rad odobrava 78,4 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM).

Prema istom istraživanju, rad premijera Rusije Mihaila Mišustina odobrava 52,6 odsto, a rad Vlade Rusije 50,9 odsto ispitanika.

Anketa je sprovedena od 15. do 21. avgusta, a u njoj je učestvovalo 1.600 punoletnih Rusa. Anketiranje je obavljeno metodom telefonskog intervjua.


izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 271


« Reply #2313 on: August 26, 2022, 01:31:35 pm »

Мислим да је ово начин да се запосле они који су остали без посла.

Можда, а и то само делимично. Као прво, половина тих што су остали без посла су жене. Друго, сигурно добар део њих неће или једноставно није за војску. Са друге стране вероватно има оних који би желели у војску а баве се нечим другим. Помоћиће им и то што су Руси (као уосталом и сви други који су у рату) сигурно снизили критеријуме за пријем.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 697« Reply #2314 on: August 27, 2022, 11:04:35 am »

Одговор на нове изазове: Зашто Путин повећава бројност руске војске

Одлуку председника Владимира Путина да повећа бројност војске руски експерти махом повезују са војним претњама изазваним агресивном политиком НАТО-а. По њиховом мишљењу, Русији је потребно више „позадинаца“, чувара државних граница, као и војника који ће радити на осигуравању безбедности савезника из ОДКБ-а.

Мишљења око тога да ли је таква одлука повезана са Украјином су подељена. Док неки експерти говоре о томе да Путин повећава бројно стање Оружаних снага јер су потребни војници који ће на ротирајућој основи бити у зони специјалне операције, други сматрају да је повећање од 137.000 војника „незнатно“ и да то не треба схватити као почетак некакве врсте мобилизације због ситуације у Украјине.

„Путин је, као врховни командант, одлучио да повећа број војног особља у руској војсци за око десет одсто, а половина је цивилно особље. Дакле, повећање је незнатно. То нема много везе са специјалном војном операцијом. Да је Путин донео одлуку, на пример, о удвостручењу броја, на четири или пет милиона, онда би се то могло тако схватити, али се све практично дешава у оквирима постојеће структуре оружаних снага“, оценио је руски експерт Алексеј Подберјоскин.

Са овим увећањем, Оружане снаге Русије имаће укупно 1.150.628 војника, док ће заједно са подофицирима, официрима и својим „цивилима“ - имати 2.039.758 припадника. Путинов указ ступиће на снагу првог дана идуће године.
Подберјоскин оцењује да председнички указ може бити повезан са структурним променама у руској војсци.
„У току су редовне структурне промене, што је сасвим природно, јер долази до промена у разним родовима војске. Например, формиране су ваздухопловне снаге са одговарајућим јединицама, било је промена унутар десантних трупа, на неким местима је дошло до преласка из бригаде назад у дивизије, дошло је до прерасподеле између војних округа и флоте. Све унутрашње промене захтевају извесну, рекао бих, ‘козметичку’ реорганизацију структуре“, рекао је Подберјоскин.

Више војске због појачаних НАТО претњи

Депутат Државне думе и бивши командант елитних Ваздушно-десантних снага, генерал-пуковник Владимир Шаманов повезао је актуелни декрет о повећању броја Оружаних снага Русије са повећаним бројем војних претњи. Према његовим речима, дестабилизација међународне ситуације је резултат политике САД и њених савезника.
Он је у изјави за РТ рекао да политика колективног Запада постаје све софистициранија и агресивнија према Руској Федерацији и цивилном становништву Донбаса, те да Русија мора активније томе да се супротставља.
Према његовом мишљењу, у будућности има смисла повећати број Оружаних снага РФ за 1,5 милиона људи, с обзиром на то да западне земље сада активно повећавају војне трошкове и намеравају да значајно појачају састав својих оружаних снага.

Како је истакао, руске власти треба у најскорије време да припреме сет мера за хитну примену председничког указа. У тренутној ситуацији, Русији су потребне одлучне политичке и војне одлуке, а за то постоје ресурси, истакао је он.
Сличну тачку гледишта дели и Владимир Џабаров, први заменик шефа Комитета за међународне послове Савета Федерације, који такође сматра да би требало повећати бројност Оружаних снага РФ због озбиљног погоршања међународне ситуације и потребе да се ротирају учесници специјалне операције у Украјини.
Џабаров оцењује да је ово „закаснела одлука“, с обзиром да тренутна величина руске војске више није довољна због тешких процеса који се одвијају широм света у сенци специјалне војне операције у Украјини. Русија треба да ојача своје границе, а трупама које делују у Украјини потребан је одмор.

Такође, Џабаров није искључио избијање нових жаришта, али истовремено истиче да Русија има људске и материјалне ресурсе да створи већу, мобилнију и добро обучену војску.

У Русији све више добровољаца, народ подржава Путина

Политиколог и војни експерт Иван Коновалов повећање бројног стања војске такође повезује са повећањем спољних изазова и претња.

"Очигледно, ово одражава реално стање ствари тј. ово повећање је неопходно за брз одговор на изазове са којима се руска држава тренутно суочава. Ово није нужно повезано са специјалном војном операцијом, али је повезано са свеукупном ситуацијом у свету која се веома закомпликовала. Тензије расту, а видимо и да Финска и Шведска улазе у НАТО. Дакле, наша конфронтација са колективним Западом поприма прилично глобалне форме, није ограничена само на украјински фактор“, рекао је Коновалов за Спутњик.

Експерти истичу да Русија неће кренути путем Украјине, која на фронт шаље необучене регруте користећи их као „топовско месо“, те да сваки руски војник претходно мора проћи неопходну обуку.
Стручњаци напомињу да у руском друштву влада велико интересовање за служење у војсци и учешће у специјалној операцији у Украјини, али да не могу сви који желе да уђу у редове Оружаних снага.
С тим у вези, добровољаца је много у Русији, а Чеченија је постала један од центара за обуку мушкараца који су одлучили да узму оружје у руке.

Обука се спроводи у бази Руског универзитета специјалних снага у Гудермесу. Тамо пролазе убрзани курс руковања ватреним оружјем и тактичке обуке, а према речима лидера Чеченије Рамзана Кадирова у републику долазе мотивисани мушкарци различитих националности. Како је навео Кадиров, на питање зашто им све ово треба, они одговарају – „ради заштите својe отаџбине“.
Путинов указ, који експерти поздрављају, треба да доведе до формирања система масовне обуке новог војног кадра, који ће служити не само у зони специјалне операције, него и шире – на државним границама, у Централној Азији, посебно у оквиру ОДКБ. Још су јануарски догађаји у Казахстану показали да Русија треба да држи контигенте спремне за оперативне мировне мисије у такозваном јужном делу земље.

Многи експерти су уверени да ће бројно стање Оружаних снага РФ бити увећано искључиво ангажовањем војника по уговору и да ће руско друштво подржати Путинову одлуку о повећању бројности војске, с обзиром да убедљива већина грађана Русије – око 75 одсто њих – подржава руску специјалну војну операцију у Украјини, чији је циљ денацификација и демилитаризација Украјине, а такође народ је јединствен у ставу око супротставњања НАТО-у који гомила трупе и наоружање на руским границама, што је директна претња безбедности Русије.
Осим тога, руска армија се непрестано модернизује, па ће бити потребан и кадар за рад на новој војној техници. Како су прецизирали војни експерти, ускоро ће бити потребно много стручњака за нове системе С-500 и А-235 „Нудољ“. Мења се и флота, граде се нови прекоокенски бродови и самим тим рашће и потреба за професионалним посадама.

Поједини експерти оцењују да би број војника по уговору требало повећати на најмање 1,2 милиона. Ипак, истичу да је и постојећа руска војска снажна и јака да одбије све претње и одбрани своју државу и народ.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор
* Sputnik 1.png (331.98 KB, 598x370 - viewed 146 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 271


« Reply #2315 on: August 27, 2022, 08:12:33 pm »

Руски војни дописници који непосредно прате збивања на фронту у Украјини оцењују да је ово повећање први (иако недовољан) корак ка повећању бројног стања пре свега пешадије. Она је та која недостаје у рату у Украјини. Како у Украјини ратује само руска професионална војска постојећи број је апсолутно недовољан да обезбеди брже напредовање јединица. Дакле, тенкова има, артиљерије има, ПВО има, пешадије нема (довољно). Сада су ангажовани и падобранци као пешдија. Али, како пишу ти дописници проблем (иако високу оцењују ефикасност падобранаца) је што они ем немају тенкове и "тежу" борбену" технику, ем нису научили (нису обучавани) да ратују на "класичан", фронтовски начин.
Logged
babaroga
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 457« Reply #2316 on: August 30, 2022, 10:39:51 pm »

Umro Gorbachov u 91 godini

Javili na BBC-u: Google Translate verzija

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov preminuo je u 91.

Gospodin Gorbačov, koji je preuzeo vlast 1985. godine, najpoznatiji je po otvaranju SSSR-a i zbližavanju sa Zapadom, ali nije bio u stanju da spreči kolaps svoje zemlje 1991. godine.

Mnogi Rusi krive njega i njegovu reformsku politiku za propast zemlje.

U bolnici u kojoj je umro rečeno je da je bolovao od duge i teške bolesti.

G. Gorbačov je postao generalni sekretar Sovjetske komunističke partije i de fakto lider zemlje u 54. godini.

On je u to vreme bio najmlađi član vladajućeg saveta poznatog kao Politbiro, i viđen je kao dašak svežeg vazduha nakon nekoliko ostarelih lidera.

Njegova politika glasnosti, odnosno otvorenosti, omogućila je ljudima da kritikuju vlast na način koji je ranije bio nezamisliv.

Ali to je takođe pokrenulo nacionalistička osećanja u mnogim regionima zemlje što je na kraju dovelo do njenog kolapsa.

Na međunarodnom planu postigao je sporazume o kontroli naoružanja sa SAD i odbio je da interveniše kada su se istočnoevropske nacije podigle protiv svojih komunističkih vladara.

Na Zapadu ga vide kao arhitektu reformi koji je stvorio uslove za kraj Hladnog rata.

Ali u novoj Rusiji koja je nastala posle 1991. bio je na rubu politike, fokusirajući se na obrazovne i humanitarne projekte.

Napravio je jedan nesretan pokušaj da se vrati u politički život 1996. godine, dobivši samo 0,5% glasova na predsedničkim izborima.

Poslednjih godina njegovo zdravlje je u opadanju i bio je u bolnici i van nje.

On će biti sahranjen na moskovskom groblju Novodeviči, gde su počivali mnogi ugledni Rusi, pored svoje supruge Raise koja je umrla 1999. godine, javila je agencija Tass.

Orginalna vest na Engleskom:
https://www.bbc.com/news/uk-62732447
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 971« Reply #2317 on: September 27, 2022, 02:09:05 pm »

Ovo je fer...poginulim i invalidima prvog stepena , koju su učestvovali u SVO, otpisuju se hipotekarni krediti bankama
Quote
Банки оплатят кредиты и ипотеки мобилизованных граждан, которые погибли или получили I группу инвалидности на спецоперации

Председатель комитета Госдумы по финансовому рынку Анатолий Аксаков, выступая на пленарном заседании, сообщил, что кредиты и ипотеки мобилизованных граждан, погибших или получивших первую группу инвалидности в ходе спецоперации, будут списаны за счет банков.
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 139


« Reply #2318 on: October 07, 2022, 08:46:32 am »

Ovo je fer...poginulim i invalidima prvog stepena , koju su učestvovali u SVO, otpisuju se hipotekarni krediti bankama
Quote
Банки оплатят кредиты и ипотеки мобилизованных граждан, которые погибли или получили I группу инвалидности на спецоперации

Председатель комитета Госдумы по финансовому рынку Анатолий Аксаков, выступая на пленарном заседании, сообщил, что кредиты и ипотеки мобилизованных граждан, погибших или получивших первую группу инвалидности в ходе спецоперации, будут списаны за счет банков.
Tako bude kada drza ima poluga vlasti..
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 941


« Reply #2319 on: October 07, 2022, 08:51:57 am »Ово за плаћање хипотеке и кредита је можда фер, али је у суштини страшно! То је само једна од страшних последица овог рата који траје и трајаће још незнано колико дуго.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 315


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #2320 on: October 07, 2022, 11:36:56 am »

Biće tu i samoranjavanja, kao što je i bilo u svakom ratnom sukobu.
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 971« Reply #2321 on: October 12, 2022, 03:42:30 pm »

Uhapšen 59-godišnji Ukrajinac zbog pripremanja terorističkog napada na vojnu kasarnu u Nižnjem Tagilu, prenose RIA Novosti.

Saučesnik kijevskog režima stigao je u Sverdlovsku oblast iz Ukrajine 2014. godine, saopštio je FSB. Prema lokalnim publikacijama, radio je kao domar u gradskoj bolnici
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 971« Reply #2322 on: October 12, 2022, 03:47:33 pm »

Kod uhapšenog su ovo pronašli

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_20221012_164500_041.jpg (88.84 KB, 685x913 - viewed 5 times.)

* IMG_20221012_164507_800.jpg (45.42 KB, 621x828 - viewed 5 times.)
Logged
babaroga
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 457« Reply #2323 on: October 12, 2022, 05:49:22 pm »

Kod uhapšenog su ovo pronašli

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Jel to termit?
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 697« Reply #2324 on: October 26, 2022, 03:49:11 pm »

RUSIJA POČINJE NUKLEARNU VEŽBU GROM: Manevri velikih razmera strateških nuklearnih snaga, uključeno i lansiranje raketa

Rusija je obavestila SAD da je počela njihova godišnja nuklearna vežba i da će od srede ona uključiti i lansiranje nuklearnih raketa, prenose američki zvaničnici.

Američki zvaničnici opisali su godišnju vežbu kao „rutinsku“ otprilike u ovo doba godine, ali upozoravaju da će se vežba održati posle pojačane ruske retorike o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini.

Ruska nuklearna vežba „Grom“ obično uključuje manevre velikih razmera strateških nuklearnih snaga, uključujući lansiranja raketa, rekao je visoki vojni zvaničnik ranije ovog meseca.

Zvaničnici su očekivali godišnju vežbu već nekoliko nedelja, ali su tek nedavno dobili obaveštenje iz Rusije.

Ruska vežba se poklapa s dugo planiranom nuklearnom vežbom NATO-a „Stalno podne“. Ovogodišnja NATO vežba, čiji je domaćin Belgija, održava se od 17. do 30. oktobra i uključuje 14 zemalja.

Učestvovaće američki bombarderi B-52 dugog dometa koji će leteti iz vazdušne baze Minot u Severnoj Dakoti. U vežbu su uključeni i borbeni avioni četvrte i pete generacije, ali se neće koristiti živo oružje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima ranije ovog meseca da NATO vežba ima za cilj da osigura da sposobnosti NATO-a za nuklearno odvraćanje „ostanu bezbedne, sigurne i efikasne“.

Stoltenberg je rekao i da će NATO „pratiti“ rusku vežbu i „ostati na oprezu u svetlu prikrivenih nuklearnih pretnji i opasne nuklearne retorike koju smo videli s ruske strane“.


Izvor
Logged
Pages:  1 ... 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 [155] 156 157 158 159 160 161 162 163 164   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.051 seconds with 22 queries.