zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #90 on: February 20, 2016, 07:36:56 pm » |
|
Taj pojas je vjerovatno iz kraja četrdesetih ili početka pedesetih godina, a tada je još bilo dosta raznih vrsta pojasa "u modi" od raznih prijašnjih vojski pa samo malo dorađenih i obogaćenih zvijezdom petokrakom. Ali nisam ga zaboravio, ako ga negdje uočim postavit ću fotografiju podoficira s takvim pojasom.
Ne koega. Radi se o pojasu iz razdoblja Kraljevine. Uveden je prema "Propisu o odeći mornarice MOBr. 3396 od 8. maja 1936 godine" (strana 8, slika 20.). Ali, svakako hvala što me niste zaboravili.
Dobro da ste me ispravili, ja sam malo pomješao stvari i počeo sam ga tražiti na fotografijama podoficira JRM, sada ću morati pogledati i na fotografijama podoficira KRM, one su rijeđe ali možda naiđem.
|
|
|
|
|
|
|
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
Last Login:November 29, 2024, 05:43:51 pm
|
|
« Reply #91 on: February 20, 2016, 07:38:46 pm » |
|
Mornari Austro-Ugarske mornarice na odmoru-dopustu 1916. godine u Sežani. Mornari su vjerovatno bili rodom iz Sežane, inače bi mi to bio malo neobičan izbor za ratni dopust s obzirom da Sežana tada baš nije bila jako udaljena od fronte s Italijom. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA – PODOFICIR RATNE MORNARICE 1939. godine. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Mornarički oficir, poručnik korvete, Kraljevine Jugoslavije 1940. godine. Ili na dopustu ili je službom bio u Riječnoj ratnoj flotili. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Poručnik korvete? Meni je ovdje puno toga nejasno. Oznaka čina a niti oznaka na kapi ne potječe iz kraljevske mornarice. Po mom mišljenju ovo je prijelazno rješenje mornarice NDH.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #92 on: February 20, 2016, 09:54:31 pm » |
|
Mornari Austro-Ugarske mornarice na odmoru-dopustu 1916. godine u Sežani. Mornari su vjerovatno bili rodom iz Sežane, inače bi mi to bio malo neobičan izbor za ratni dopust s obzirom da Sežana tada baš nije bila jako udaljena od fronte s Italijom. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA – PODOFICIR RATNE MORNARICE 1939. godine. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Mornarički oficir, poručnik korvete, Kraljevine Jugoslavije 1940. godine. Ili na dopustu ili je službom bio u Riječnoj ratnoj flotili. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Poručnik korvete? Meni je ovdje puno toga nejasno. Oznaka čina a niti oznaka na kapi ne potječe iz kraljevske mornarice. Po mom mišljenju ovo je prijelazno rješenje mornarice NDH. Nisam poznavatelj činova u KRM ali uz fotografiju je pisalo 1940. godina i da se radi o novim oznakama. Doslovno je ovako napisano: " Oficir – sa novim podoficirskim oznakama na kapi M. 1940, i Podoficirskim svečanim bodežom M. 1939". Kako prvo piše oficir, a i čini mi ne sliči na podoficirski to sam napisao poručnik korvete. Fotografija je preuzeta sa stranice: http://www.eu-militaria.com/?p=1577 pa ako su oni krivo naveli onda sam i ja krivo prenio.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #93 on: February 21, 2016, 08:56:57 am » |
|
Pula cca 1914. mornarski život na palubi Austro-Ugarskog bojnog broda Viribus Unitis. Rekao bih možda buđenje nakon noćenja ili popodnevnog odmora na palubi? Teško je ispravno zaključiti. Vidim da neki još leže dok drugi se obuvaju i spremaju svoj "ležački" pribor.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ribanje palube na Viribus-Unitis-u, mornari su u različitim odorama, neki imaju tamno plave zimske, drugi su u bijelim radnim. Neki su bili obuveni drugi bosi. U pozadini se vidi stariji brod sa tri jarbola.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #94 on: February 21, 2016, 07:22:30 pm » |
|
Pula 1938. godine. Završeni slušatelji kursa artiljeraca sa svojim starješinama u Mašinskoj tada školi Talijanskog CREM-a. Školovanje je tada trajalo dvije godine. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pula 05. 07. 1925. godina, Kraljevska posjeta Mašinskoj tada se je škola nazivala CREM. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #95 on: February 24, 2016, 03:54:02 pm » |
|
Pula starješina JRM oko 1950. godine. Pretpostavljam podoficir jer na ramenima ne vidim one zlatne trake koje su oficiri nosili. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pula cca 1948. godine. Polaznici prve klase Mornaričko-tehničke akademije JRM na krstarenju Jadranom. Snimljeno na Riječkom gatu. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #96 on: February 24, 2016, 04:15:36 pm » |
|
Pula-Brijuni 1956. godine, svečani ispračaj Predsjednika Tita-Nasera i Nehrua. Lijepo postrojena počasna jedinica JRM.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #97 on: February 24, 2016, 04:17:23 pm » |
|
Pula dan JRM 1960. godine, mladi MT potporučnici P. Sunajko i K. Taleski u ratnoj luci ispred, čini mi se,starih patrolaca.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #98 on: February 24, 2016, 04:19:30 pm » |
|
I malo i za podmorničare koji se sigurno sječaju Pule i Katarine.
Pula ukrcaj torpeda u podmornicu P-811 Sutjeska. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pula ukrcaj torpeda u podmornicu P-811 Sutjeska 2. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Već preuzeta sa Palube.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #99 on: February 26, 2016, 11:00:50 am » |
|
Pitomci 26. klase MSVŠ na izletu u Kumrovcu 1979. godine. Oni su već od početka školovanja bili u Centru u Lori kao jedinstvena klasa nautičara (pomoraca) i tehničara. Mislim da su bili druga generacija koja je zajednički otpočela školovanje u Splitu u Lori. Prva je bila XXV klasa, a zadnja koja je kao odvojena počela školovanje (nautičari u Splitu i tehničari u Puli) je bila XXIV klasa. Načelnik tada jedinstvene Mornaričke Srednje Škole u Lori je bio tada već MT pukovnik Branko Kuhta, a po njegovom odlasku u Zagreb ga je naslijedio MT pukovnik Nediljko Jerkunica, ako se ne varam.
Vjerujem da će se mnogi prepoznati na ovoj fotografiji iz njihovih mladih dana.
|
|
|
|
|
|
|
|