PALUBA
April 19, 2024, 12:48:04 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17   Go Down
  Print  
Author Topic: Globalizacija ili globalizacije - kuda idemo?  (Read 116742 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #210 on: November 27, 2023, 07:04:03 pm »

Afrika oduzela Zapadu komandu nad globalnim poreskim poretkom

Istorijskim glasanjem na Ist Riveru Ujedinjene nacije su dobile zadatak da osmisle konvenciju za pravičniju međunarodnu fiskalnu saradnju.

„Vremena za čekanje više nema. Afrika nema nameru da i dalje stoji na periferiji odlučivanja o globalnoj poreskoj arhitekturi. Posebno kad je reč o oporezivanju multinacionalnih kompanija”. Tim rečima je Čenaj Mukumba, izvršni direktor „Mreže za poresku pravdu Afrike”, prošlog meseca u Zambiji, na Globalnoj konferenciji o izvorima oporezivanja, istakao pregovaračku platformu kojom je protekle sedmice inicijativom Crnog kontinenta na Ist Riveru zaljuljan postojeći globalni poreski poredak. Naime, istorijskim glasanjem – 128 glasova za, 48 protiv i devet uzdržanih – Ujedinjene nacije su na putu da od G7 i OECD-a (grupacije najrazvijenijih država Zapada) od iduće godine preuzmu ključnu ulogu u budućem oblikovanju „inkluzivnije i efikasnije” međunarodne poreske saradnje, navodi se u Rezoluciji usvojenoj u sredu u Njujorku.

OECD (sa sedištem u Parizu) decenijama je predvodio pregovore o porezima, posebno o stopi poreza na dobit „najvećih i najprofitabilnijih multinacionalnih preduzeća” (lavovskim delom s domicilnom adresom na Zapadu). Sve to uz priličnu svest nadležnih na Zapadu o lukavom „loptanju” megafirmi basnoslovnim profitima preko finansijskih utočišta na „zanimljivim” adresama. „Loptanje” je istovremeno teklo pred očima poreskih uprava brojnih država na čijem terenu moćne multinacionalne kompanije i danas zgrću enormne zarade, a plaćaju nestvarno male poreze.

U junu 2021. G7 je na samitu u Velikoj Britaniji procenio da je došao do „istorijskog dogovora o reformi globalnog oporezivanja kako bi ga prilagodio globalnom digitalnom dobu i da bi se obezbedilo da odgovarajuće firme plaćaju odgovarajuće poreze na pravom mestu”. Barem je tako sročio Riši Sunak, ondašnji ministar finansija Velike Britanije, a danas njen premijer. Aktivisti globalne borbe za poresku pravdu smesta su tadašnji dogovor G7 (da globalna poreska stopa za multinacionalne megakompanije ne može biti niža od 15 odsto) opisali kao „slabašan zaokret”. Može biti i zbog upadljive nedorečenosti G7, koji je najveća i najprofitabilnija multinacionalna preduzeća uzeo na svoj „poreski zub”, kao i ko bi (još) uopšte smeo, koliko i kada, da ih oporezuje.

U međuvremenu, operativna akcija G7 povodom tog „istorijskog dogovora” nije daleko odmakla. Afrika je u međuvremenu snažno prionula na razradu kontinentalnog sporazuma o slobodnoj trgovini. Ti međuafrički pregovori otvorili su nove diskusije o načinu uticaja intrakontinentalne trgovinske saradnje, investicionih ciklusa i domaće i strane poreske politike. Afrika je u međuvremenu postala svesna da zbog beskrupuloznih poreskih „vrdanja” nekih veštih stranaca ostaje uskraćena za oko 23 milijarde dolara državnih prihoda godišnje.

Kako ispraviti takvu anomaliju?

Da bi prekinula ovu obamrlost Zapada pred sve glasnijim zahtevima globalnog Juga (Latinske Amerike, Azije, Afrike) za temeljne globalne poreske reforme, Nigerija je na zasedanju Generalne skupštine UN septembra prošle godine predložila rezoluciju kojom se traži da Svetska organizacija igra mnogo značajniju ulogu u međunarodnoj poreskoj saradnji radi ostvarivanja „inkluzivnijeg i efikasnijeg” globalnog fiskalnog poretka. Usvajanjem te rezolucije poredak – u kojem manje razvijene zemlje nego što su to članice G7 i OECD-a, koje s tim organizacijama godinama vode mučne direktne pregovore o oporezivanju megaprofitera – više nije bio isti.

Tako sada rezolucija usvojena u sredu na Ist Riveru predviđa da Svetska organizacija iduće godine otvori proces pregovora koji bi rezultirali konvencijom UN o ustrojstvu međunarodnih poreskih pregovora i pravila. Antonio Guteres, generalni sekretar UN, istovremeno treba da sastavi izveštaj o problemima globalnog poreskog sistema i da ponudi rešenja.

„Višedecenijska borba globalnog Juga za uspostavljanje potpuno inkluzivnog procesa u kojem Ujedinjene nacije dejstvuju u postavljanju okvira i normi međunarodnog oporezivanja postala je realnost”, navela je Afrička unija u saopštenju nakon glasanja u sredu na Ist Riveru.

Kojim će tempom napredovati realizacija ove rezolucije UN, ostaje da se vidi. U međuvremenu, najmoćniji akteri Zapada, uz predvođenje SAD i EU, oštro su lobirali protiv nove uloge UN, navodi londonski „Gardijan”.

„Svet se sve više polarizuje na Zapad i ostale. Norveška ne želi da učestvuje u toj podeli, već da pošalje signal da je vreme za gradnju mostova sa zemljama u razvoju. Za poštovanje je inicijativa Afrike da tema poreske politike postane globalna”, obrazložio je odluku Osla da ostane uzdržan pri glasanju Espen Bart Eide, šef norveške diplomatije, signalizirajući mogući kraj poreskih nadgornjavanja „Zapada i ostalih”.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #211 on: December 05, 2023, 11:26:33 am »

Drugi deo intervjua sa poznatim ruskim filozofom Fursovim:

Fursov – Ko su neprijatelji čovečanstva: Planovi gospodara istorije – 2. deo

Zapad je pogrešio u računici?

Neverovatno je koliko su vrhovi Postzapada bili glupi u svojoj bahatosti i arogantni u svojoj gluposti.

Na kraju krajeva, oni su do te mere saterali u ugao najprozapadniji režim u ruskoj istoriji da mu nije preostalo ništa drugo nego da počne aktivno da se opire, i da u tom u otporu, doduše nedosledno, osvrćući se oko sebe, praveći korak napred – dva koraka nazad, pređe, možda neočekivano za sebe, tačku bez povratka i nađe se u stanje opkoljene tvrđave.

Ali još tokom sirijskog sukoba H. Kisindžer je upozoravao da Amerika može da pobedi Rusiju u Siriji (pogrešio je), ali bi u ovom slučaju, najverovatnije, izgubila sve što je u samoj Rusiji postigla za 20 godina (tako se i desilo, ali ne povodom Sirije). Istina, sada je promenio svoju poziciju – u jastreba.

Određeni deo rukovodstva NR Kine takođe je ispravno shvatio kurs Postzapada, počeli su procesi koji su doveli do zaoštravanja kinesko-američkih odnosa, do „tajvanskog incidenta“, do kursa Si Đinpinga za treći mandat i rasta napetosti između njegove grupe i „komsomolaca“; šlag na torti je kad na HH kongresu KP Kine „pod belim ručicama“ izvode na hodnik vođu „komsomolaca“, pristalicu mirnog kursa prema Tajvanu i pomirenja sa SAD Hu Đintaoa. Kini preti da se nađe u situaciji opkoljene tvrđave – poput Ruske Federacije.
Međutim, dve tvrđave, čak i opsednute, jesu sila, pogotovo ako se ima u vidu da su to dve nuklearne države. Zadatak je da se institucionalizuje ovaj status opsednute tvrđave i da se opsedne (u oba smisla te reči) onaj koji opseda – Postzapad.

S početkom terminalne faze sistemske krize, svetska elita je potpisala presudu suverenitetu Ruske Federacije i NR Kine i njihovim vladajućim slojevima u sadašnjem obliku, i one su odlučile da pruže otpor. Međutim, glavna nevolja za ultraglobaliste došla je odakle nisu očekivali, iz njihove jazbine: Tramp je postao „crni labud“. On naravno nije nacionalista kakvim bi neki želeli da ga vide.

Tramp je tradicionalni globalista koji smatra da država treba da se fokusira na Međunarodni monetarni fond, Svetsku banku i druge strukture sličnog nadnacionalnog tipa, ali se mora sačuvati. A s njom i industrija, zaposlena radnička klasa, srednji sloj. Ipak, pošto nije bio nacionalista, Tramp je morao snažno da savije „ultraglobalistički štap“ u suprotnom smeru da bi pokušao da ga ispravi. S tim u vezi, možda je njegov glavni rezultat potkopavanje do temelja, ali bez „zatim“, neopozivo, dve transokeanske formacije – „dva kita“, na kojima se gradio plan evolutivnog, postepenog prelaska na postkapitalizam.

I šta posle toga?

S tim u vezi, u uslovima privremenog pritiska, ultraglobalisti su imali samo jedan put do Novog svetskog poretka – brz ili, ako hoćete, revolucionaran. Ali za to je bilo neophodno očistiti teren u Sjedinjenim Državama, vratiti Americi status jazbine ultraglobalizma, a to znači zbaciti Trampa. Što je učinjeno 2020. državnim udarom, čemu su pomogli kovidom koji je pogodio ekonomiju, pokretanje BLM – pokreta crnog nacizma – i grubi falsifikati tokom glasanja. U Belu kuću su uneli dementora (u svakom smislu) Bajdena, ultraglobalisti su mogli da trijumfuju i intenziviraju svoje aktivnosti kako na Postzapadu, tako i šire.

Međutim, ultraglobalisti su počeli da se spremaju za ofanzivu, naravno, pre 2020. godine. Nešto od toga se čulo u Davosu 2017, ali glavna stvar se dogodila 2018. Tada su se desila dva važna događaja: ultraglobalisti su objavili dokument „Ciljevi za 2030“ i održali konferenciju u Institutu za kompleksnost (Santa Fe, SAD).

Ponekad moramo da slušamo: zašto treba da znamo šta pišu globalisti, mi uopšte nismo obavezni da se obaziremo na njih, već da živimo kako nam odgovara, kao da ih nema. Ova tačka gledišta je iznenađujuća. Oni koji se toga pridržavaju su ili, najblaže rečeno, ne baš dalekovidi ljudi, ili su potencijalni strani agenti. Kako to: ne znati planove neprijatelja? Pa hajde da budemo idioti u grčkom smislu reči, tj. ljudi koji žive kao da svet oko njih ne postoji.

Ali u tome i jeste stvar, što on postoji i što planira da nas uništi. Zakopavanje glave u pesak nije najbolji način da se ovo spreči. Pored toga, kao što je Gandolf rekao u „Gospodaru prstenova“, „shvatajući neprijatelja, prožimaš se njegovim lukavstvom“! Ukratko, neprijatelj se ne samo mora „znati iz viđenja“ već se mora proučavati i analizirati. Nije slučajno što su stotine struktura u Sjedinjenim Državama proučavale Sovjetski Savez, dok su kod nas Sjedinjene Države proučavali – vrlo malo, i još načičkani proameričkom agenturom uticaja.

Kakvi su ciljevi navedeni u dokumentu „Ciljevi za 2030“?

U dokumentu je formulisano dvanaest ciljeva za 2030. godinu:

1. Ukidanje privatne i lične svojine.
2. Univerzalni osnovni dohodak za one koji su prihvatili „novu normalnost“.
3. Ukidanje gotovine, zamena digitalnom valutom.
(Dodaću: digitalna valuta nije novac već sredstvo društvene kontrole.)
4. Sistem ugljovodoničnih rejtinga za države i korporacije.
5. Rigidna društvena kontrola (dronovi, prepoznavanje lica).
6. Racioniranje utrošene hrane, energije i prirodnih resursa.
7. Patenti za semenski fond i ograničenje mogućnosti ishrane prehrambenim proizvodima sopstvene proizvodnje.
8. Gotovo potpuna likvidacija stočarstva. Prelazak najvećeg dela stanovništva ili na veštačku proteinsku hranu ili na vegetarijansku hranu.
(Dodaću: u Holandiji, u Harlemu, od 2023. zabranjeno je reklamiranje mesnih prerađevina, jela od mesa na javnim mestima; dalje – više: prema izveštajima medija, u oktobru 2022. u Holandiji je doneta odluka o nasilnom otkupu 3.000 farmi goveda od njihovih vlasnika. Zbogom stočarstvu – i visokokvalitetnoj proteinskoj hrani.)
9. Kontrola rađanja. (Dodaću: ovo je depopulacija.)
10. Obavezna (dodaću: prinudna) vakcinacija.
11. Zabrana alternativnih formi lečenja.
12. Ukidanje polnih razlika.

Ovo poslednje, naglašavam, nije ništa drugo do udarac ne samo porodici već i čoveku i čovečanstvu kao biološkoj vrsti. Engels je svoje delo o civilizaciji nasuprot varvarstvu svojevremeno nazvao „Poreklo porodice, privatne svojine i države“. Implementacija „Ciljeva…“ pretpostavlja uništenje svega što je stvorilo ljudsku civilizaciju. S tim u vezi, gledajući unapred, primećujem: ultraglobalisti teže ne samo da stvore postkapitalizam koji je njima pogodan na globalnom nivou nego, prvo, da ponovo pokrenu istoriju u onom obliku u kome se razvijala od vremena „neolitske revolucije“, tj. poslednjih 10–12 hiljada godina, i da je usmere ka institucionalizovanom neovarvarstu, futuro-arhaici; drugo, da stave pod kontrolu (socio)biološku evoluciju, okrenu je unazad i pretvore glavninu stanovništva planete u društvene životinje bez kvaliteta, bez identiteta – u ljude bez svojstava, u postljude. Švab, Harari i svi ti zli duhovi, govoreći o kraju ljudske ere i početku postljudske ere, podsećaju me na brbljanje i povike dvojice antiheroja „Gospodara prstenova“ – zlog mađioničara Sarumana i nakaznog orka Gotmoga: „Dolazi kraj ljudske ere, dolazi vreme orka!“ Postljudi švaboida su upravo orki, lako ih je kontrolisati podstrekavanjem i huškanjem na preostale ljude.

Pomenuli ste konferenciju u Santa Feu. Čemu je ona bila posvećena? O njoj praktično ništa nije poznato.

To je veoma važna konferencija. Mislim da je upravo njen sadržaj odredio dalja dešavanja u svetu. Konferencija nije bila tajna, ali je bila zatvorena, a medijskim strukturama je savetovano da na nju ne skreću pažnju i da je ne prate u medijima. Na sreću, uvek postoji prilika da se podigne veo tajne. Osim toga, kako su stari rekli, čak i najtanja dlaka baca senku.

Ako se u dokumentu „Ciljevi…“ navode samo ciljevi, onda je u diskusijama na konferenciji u Institutu za kompleksnost Santa Fea, u čijem su ishodištu R. Tilerson i nekoliko specijalnih struktura, prvenstveno ANB, formulisana strategija, sredstvo za njihovo postizanje. Konferenciji, pod šifrovanim nazivom „Rizici ranjivog sveta“, prisustvovali su korporativni rukovodioci, političari i visoki obaveštajci. Nakon što je saslušano i razmotreno šest izveštaja (opšti; ekonomija i industrija; pretnja stabilnosti i poretku od veštačke inteligencije; klima; energetika; demografija), počela je rasprava o glavnim mogućim i poželjnim scenarijima razvoja čovečanstva – naravno, u interesu gornjih 0,1% svetske elite kojima učesnici i služe.

Prva dva scenarija – revolucionarni (čovečanstvo rešava aktuelne akutne probleme i pravi kvalitativni prodor u budućnost) i optimalni (čovečanstvo jednostavno rešava hitne probleme bez ikakvog prodora) – većina učesnika je odbacila kao malo verovatno da će biti sprovedena.

Razlog je nizak nivo intelektualnog i voljnog nivoa svetske administrativne elite, s jedne strane, i dobro hranjeni konformizam, bezinicijativnost i uskogrudost najvećeg dela stanovništva, s druge. Treći scenario – katastrofu – smatralo je najverovatnijim 55 odsto učesnika. Najveće interesovanje izazvao je četvrti scenario – 25% je glasalo za poželjnost njegove primene. On se zove „antropološka tranzicija“.

Reč je o stvaranju društva čiji se vrhovi i dna razlikuju kao dve biološke vrste. Viši slojevi, koji stalno menjaju organe, žive 120–140 godina u ekološki čistim zonama („enklavama“), uključujući plutajuće gradove, jedu visokokvalitetnu prirodnu proteinsku hranu i drže niže klase i resurse pod potpunom kontrolom. Niži slojevi žive 40–60 godina, fizički su slabi, suštinski neobrazovani, žive u ekološki zagađenim područjima, uronjeni u „interaktivnu“, tj. virtuelnu realnost; St. Lem, u „Sumi tehnologije“, to je nazvao fantomatikom. U stvari, imamo dvokastno društvo u duhu eloija i morloka iz „Mašine vremena“ H. Velsa, bez ikakvog nagoveštaja srednjeg sloja („klase“), koji bi prvi trebalo da ide „pod nož“ eksproprijacije tokom antropološke tranzicije u Novi svetski poredak.

Izgleda kao antiutopija.

Tačno. Sadašnji svetski lideri, ultraglobalisti, žele da stvore antiutopijski svet, čineći ga realnošću za 90% preostalog čovečanstva.

Preostalog?

Da, jer oni planiraju da smanje svetsko stanovništvo ili na dve milijarde ljudi (minimalni program) ili pola milijarde (maksimalni program). Ali postavlja se pitanje: kako započeti proces antropološke tranzicije? Još 2010. ideolog mondijalizma Žak Atali je u jednom intervjuu iskreno izjavio da bi pandemija mogla postati podsticaj za Novi svet. Slična razmišljanja o ovakvom „transformativnom događaju“ izneli su i Donald Ramsfeld dok je bio američki sekretar za odbranu, i ljudi iz Rokfelerove fondacije. I evo, u oktobru 2019. godine, Fondacija Bila i Melinde Gejts sprovodi vežbu „Event 201“ („Događaj 201“). Na vežbama se razrađuju mere za borbu protiv pandemije virusa korona.

A 2020. ona dolazi! Naručili – dobili! Tačnije, ovako: najpre mediji vrište o porastu obolelih, a 11. marta 2020. šef SZO Tedros Adanom Gebrejsus, Etiopljanin sa reputacijom korupcionaša i trockista, Gejtsov miljenik, izjavljuje: „Došli smo do zaključka da se bolest može smatrati pandemijom.“ Kasnije će Gebrejsus naglasiti da SZO nije proglasila pandemiju već je samo izrazila pretpostavku. U isto vreme, međutim, sećamo se da su sve vlade, sa izuzetkom beloruske i švedske, salutirale i požurile da sprovode mere koje su daleko iznad potrebnih. Počelo je koronobesije – izazvana psihička epidemija kombinovana sa socijalno represivnim i merama deprivacije. Direktno po Mišelu Fukou – „nadgledaj i kažnjavaj“ (survéiller et punir).

Samo nešto više od tri meseca nakon objave pandemije objavljena je knjiga ultraglobaliste, organizatora Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu Klausa Švaba, koju je napisao zajedno sa Žanom Maleretom, „Kovid-19: Veliko resetovanje“ (COVID-19: The Great Reset). Reč reset pogrešno prevode kao „ponovno pokretanje“; ponovno pokretanje je restart; resetovanje je anuliranje, odbacivanje. I zaista, ono o čemu Švab i Maler govore jeste resetovanje, anuliranje prethodne istorije.

Postoje oni koji Švaba smatraju izuzetno uticajnim čovekom, maltene članom svetske vlade. Šta mislite tim povodom?

Pa, kao prvo, svetske vlade nema i ne može biti. Postoji na desetine ekonomski moćnih klanova, ujedinjenih u klastere i mreže, koji istovremeno imaju različite, najčešće nepodudarne interese. Zatvorene nadnacionalne strukture su upravo ono što je potrebno za razjašnjenje i usaglašavanje interesa, rešavanje konfliktnih situacija itd. Ovim platformama je potreban moderator ili, ako su ove platforme stalne, nešto kao glavni konobari koji predstavljaju gazde i artikulišu njihovu poziciju.

Što se tiče statusa likova poput Švaba, situacija je sledeća. Postoje gospodari svetske igre; oni upravljaju igračima, koji su prilično nezavisni, ali samo u okviru pravila koja su izradili gospodari; a postoje i figure kojima igrači povlače poteze. Ovu tipologiju je predložio Bernd fon Vitenburg u knjizi „Šah planete Zemlje“, a Oleg Markejev ju je aktivno koristio u jednom od svojih romana.

U nekim slučajevima, dodaću na svoju ruku, domaćini mogu figuru koja je postala velika preneti u kategoriju igrača. Švab je počeo kao štićenik Kisindžera, koji je i sam dugo bio figura, da bi vremenom delimično postao igrač – u granicama koje su mu odredili njegovi gospodari (u njegovom slučaju to su Rokfeleri).

Što se konkretno Švaba tiče, poslednjih godina on sve više liči na klovna koji ulazi u opticaj. Pa ipak, primaju ga predsednici i premijeri, drži pozdravne govore (na primer, na samitu na Baliju u novembru). Prinuđeni su da prihvate, jer razumeju: on je figura, pomeraju ga igrači po volji gospodara, a ovi ne snishode predsednicima i premijerima, komuniciraju preko činovnika poput Švaba, kojima ponekad čak može biti dozvoljeno da igraju ulogu igrača.

Zadatak „švabova“ je da organizuju događaje u interesu gospodara, da povlače poteze koje propisuju igrači, zamenjujući ih po potrebi, i da deluju kao „glava koja govori“: da daju izjave, pišu knjige i članke; tačnije, da ih potpisuju. Mislim da sam Švab jedva da nešto piše, nije slučajno što su poslednje knjige pisane u koautorstvu. Knjige su slabe, sa određenim brojem logičkih protivrečnosti i neslaganja. Međutim, ova dela treba pažljivo čitati i analizirati. Prvo, oni sasvim iskreno fiksiraju ciljeve i planove svetske elite („gâzda“) i akcije za njihovo sprovođenje (nivo „igrača“). I kao drugo, kroz ove tekstove probijaju se strahovi ovih ljudi (ako se mogu nazvati ljudima u strogom smislu te reči).

Kakve su osnovne teze i zaključci knjige?

Za početak, Švab priznaje da kovid uopšte nije egzistencijalna pretnja – ne može se porediti ni sa „crnom smrću“ iz XIV veka ni sa „španjolicom“ 1918–1919, ali je uprkos tome veoma važna, jer omogućava dramatično ubrzavanje procesa koji su već u toku u XXI veku i treba da uvedu ljude u svet „nove normalnosti“. Ti procesi su: razvoj „zelene ekonomije“ (čitaj: deindustrijalizacija pod izgovorom klimatskih promena koje je navodno izazvao čovek); kurs smanjenja potrošnje (naravno, ovo se ne odnosi na svetsku elitu i Švaba lično); digitalizacija (čitaj: digitalna društvena kontrola) i robotizacija; produbljivanje rodne ravnopravnosti; borba za LGBT prava, apsorpcija države(a) od strane korporacija.

Iako se čini da Švab ponavlja reči o neizbežnosti postkovid sveta „nove normalnosti“, on navodi i opasnosti zbog kojih je više nego zabrinut: a) otpor masa; b) odlaganje procesa – a sve treba da se uradi za kratko vreme (društveni blickrig); c) izlazak iz „projekta“ jedne od tri najveće zemlje – SAD, Ruske Federacije, NR Kine – to neće dozvoliti implementaciju plana na globalnom nivou.

Hvaleći NSP na sva zvona, Švab odmah kaže da će kovid povećati nejednakost – socijalnu, ekonomsku, političku, psihološku, u pristupu medicinskim uslugama. Robotizacija će pogoršati položaj radnika, smanjiće se društveno-ekonomski prostor malih i srednjih preduzeća, a istovremeno i država: švabovski svet je svet svemoći korporacija.

A u isto vreme, svet značajno pogoršanog kvaliteta života najvećeg dela stanovništva. U suštini, oberdavosijanac se vraća neomaltuzijanskom konceptu „nultog rasta“ Rimskog kluba u novoj verziji: degrowth („nerast“, ​​„antirast“, ​​„obrnuti rast“); sa entuzijazmom se pridružuje manifestu, koji je u maju 2020. potpisalo 1.100 stručnjaka – pristalica kursa za „jednakost u smanjenju kvaliteta privrede“. Zadatak je, smatraju, stvaranje ekonomije smanjenog kvaliteta (downscaling economy). Švab piše da će nas takva ekonomija „odvesti u budućnost u kojoj ćemo moći da živimo bolje, zadovoljavajući se manjim“.

Ali to znači kardinalnu promenu principa ekonomskog razvoja savremenog društva.

Čini se da se okretanje od privrednog rasta (growth) ka nerastu (degrowth) pretvara u mejnstrim. Magazin „Ekonomist“ (12. 11. 2022) u članku „Kako se Zapad odljubio od ekonomskog rasta“ (How the West Fellout of Love with Economic Growth) izveštava da su zemlje OECD-a sada otprilike upola manje fokusirane na ekonomski rast nego što su bile 1980-ih. O tome svedoči projekat Manifesto, čiji programeri prikupljaju informacije o manifestima političkih partija u zemljama OECD-a.

Naklonost političkih partija u korist rasta bila je jaka 1960-ih, opala je 1970-ih, porasla na nivo blizu 1960-ih u 1980-im, a zatim je počela da opada, i to naglo do 2021. godine. Raspoloženje protiv rasta bilo je nisko u periodu 1960–1980, a zatim počelo naglo da raste, dostigavši vrhunac do 2021. godine. Partijski manifesti, retorika i raspoloženja odražavaju stav vladajućih grupa, koje su, kao što vidimo, odlučile da što više uspore privredni rast. Sredstvo i opravdanje u isto vreme jeste „zelena agenda“. I to uprkos činjenici da mnoge mere za razvoj „zelene ekonomije“, na primer, izgradnja vetroelektrana, ne samo da ne rešavaju probleme snabdevanja energijom već uništavaju prirodu – šume.

Može li primer?

Dana 21. januara 2020. objavljen je zvaničan odgovor Vlade Škotske (broj dokumenta: FOI/19/02646, datum prijema: 26. 11. 2019, datum odgovora: 16. 1. 2020) na zahtev o količini stabala posečenih za izgradnju vetroelektrana na kopnu u Škotskoj i oblasti koju zauzima ovo drveće. U zvaničnom odgovoru se navodi da je od 2000. godine posečeno drveće na površini od 6.994 ha.

Ukupan broj posečenih stabala do januara 2020. je 13,9 miliona. A koliko je posečeno u Evropi u celini? Ali pristalice „zelene agende“ ljubazno kažu da šume moraju biti posečene ako želimo da sačuvamo planetu i život na njoj. A evropski parlamentarci se pod ovim izgovorom spremaju da zabrane uvoz kafe, čokolade i papira – ako njihovi proizvođači ne dokumentuju da drveće nije posečeno. Vratimo se, međutim, Švabovim receptima, koje je on, u ime svojih gospodara, spreman da prepiše čovečanstvu.

Kao primer života na najnižem nivou, Švab navodi Patagoniju – surovi kraj siromašne zemlje Argentine. „Patagonizacija“ je sudbina periferije i poluperiferije većine sveta (u stvari, dobiće se haitizacija i somalizacija). Za manji deo – „japanizacija“ (model Japana u onom obliku u kome on postoji posle strašnog ekonomskog udara s kraja 1990-ih). I jedno i drugo je nazadovanje, degradacija.

A šta Švab piše o kapitalizmu, o sudbini tog sistema?

Švab se kapitalizmom bavi na veoma originalan način, pravdajući kurs da se srednji sloj liši vlasništva nad materijalnim faktorima proizvodnje (čitaj: kurs za uništavanje srednjeg sloja, tj. malih i srednjih preduzeća) potrebom da se stvori najviši oblik kapitalizma koji služi svim ljudima – stejkholderima. U stvari, stejkholderski kapitalizam nije samo kapitalizam već sredstvo za uništavanje kapitalizma, pri tome ne u interesu radnog naroda, kako su o tome sanjali Marks i komunisti, već u interesu uske šačice milijardera. Akcionar stejkholder se razlikuje od akcionara deoničara (shareholder) po tome što ne poseduje imovinu, on je učesnik, lice zainteresovano za funkcionisanje ovog biznisa; „sporedni učesnik u ogromnom komercijalnom projektu“.

Koliko mi je poznato, Švab i Svetski ekonomski forum nisu jedini pravac ultraglobalizma.

Zaista, Švab i Svetski ekonomski forum u Davosu, to je jedna linija razgradnje kapitalizma od strane ultraglobalista pod maskom njegove maksimalne ekspanzije, koja se širi na sve stanovnike planete: svi se navodno pretvaraju u kapitaliste koji zapravo nemaju ništa osim učešća, tj. „teklo niz brkove, ali u usta nije ušlo“. Još jednu, ali vrlo sličnu liniju razvija, sa Vatikanom, „Savet za inkluzivni kapitalizam“ koji je stvoren u decembru 2020. godine. Formalni poglavar je prvi jezuita na papskom prestolu Francisko, koordinator i frontmen – Lin Forester de Rotšild, udovica preminulog u novembru 2022. Evelina Roberta de Rotšilda, vlasnica ogromnog bogatstva, a delom i časopisa „Ekonomist“, članica Saveta za spoljne odnose Kraljevskog instituta za međunarodne odnose (KIMO) i mnogih drugih struktura. Ona je bliska prijateljica Hilari Klinton i Žislen Maksvel (saučesnica pedofila i organizator pedofilskih orgija za vrhove vlasti i šou biznisa Džefrija Epstajna, koji je ubijen u zatvoru kao neželjeni svedok). Kako kažu, reci mi ko ti je prijatelj…

Inkluzivisti svoj „uključujući kapitalizam“ predstavljaju kao takav društveno-ekonomski sistem koji navodno ne radi za kapital već za celokupno stanovništvo planete; svi u svetu postaju „uključeni kapitalisti“, a nemaju imovinu, i to ne samo privatnu već ni ličnu – sve je samo u korišćenju: „nemamo ništa, a srećni smo“. Cilj je izgradnja pravednog inkluzivnog društva (prirodno, kako bi trebalo da bude: „održivi razvoj“, „zelena agenda“ itd.). Slogan: People, planet, principles of government, prosperity. Ljudi, planeta, principi vlasti, prosperitet.

Ukupno, strukture koje stoje iza Saveta imaju kapitalizaciju od 2,1 trilion dolara, ukupan prihod od 10,5 triliona dolara, a za njih radi 200.000 ljudi u 163 zemlje. Savet vodi 27 stražara.

Broj 27 i naziv „straže“ – da li je to slučajnost?

Ne. Godine 2007. tim predvođen Džejmsom Glatfeldersom sa Državnog tehnološkog instituta u Cirihu uneo je podatke o 37 miliona korporacija, njihovih podružnica i privatnih investitora u superkompjuter Orbis 2007. Identifikovano je jezgro od 43.060 korporacija; ono ima svoje jezgro – 1.318 korporacija koje kontrolišu 20% svetskog prihoda plus poseduju i kontrolišu udele većine najvećih korporacija (još 60% prihoda). Unutar jezgra – superjezgro – nalazi se 147 korporacija, čiji pipci pokrivaju 1.318. Banke su 75% njih. One su usko povezane jedni s drugima i zapravo čine jedinstvenu celinu. Kontrolišu 40% svetskog prihoda i sve glavne medije. Njih 147 imaju mozak – 27 korporacija, banaka i fondacija.

Njihovi predstavnici su 27 stražara. To su predstavnici struktura, od kojih su mnoge umešane u nepristojna, pa čak i prosto prljava dela (smrtonosni lekovi, GMO). Pa, oni koji rade pod komandom De Rotšilda i u savezu s Vatikanom nazivaju se stražarima iz prostog razloga: jedna od neoglašenih titula Rotšilda je „čuvari Vatikanske riznice“ (Guardians of the Vatican Treasure). I, naravno, Francisko I, i De Rotšild, i Švab su vatrene pristalice „zelenog programa“ i univerzalne obavezne vakcinacije protiv kovida.

Do početka Novog svetskog poretka Švab i inkluzivisti nisu davali oštre izjave o Rusiji, već naprotiv, a Švab i posebno Francisko I pokušavali su da igraju ulogu ljubaznog islednika. Uloga zlog islednika tradicionalno pripada Britancima, i oni su se ponovo istakli u proleće 2020. Tada je Kraljevski institut za međunarodne poslove, poznat i kao Četem haus (Chatham House), koji je centar konceptualnog razvoja ne samo globalne Anglosfere već i Postzapada u celini, objavio izveštaj „Mitovi i lažni koncepti u sporovima o Rusiji. Kako oni utiču na zapadnu politiku i šta se može učiniti?“. U dokumentu je navedeno 16 tačaka koje se proglašavaju lažnim i koje treba opovrgnuti! U stvari, formulisana je agenda za Postzapad u celini, striktno uputstvo koje se mora poštovati. Pojava ovog dokumenta jedan je od važnih događaja 2022. godine.

Kakve su to ideje?

Evo tih lažnih, prema dokumentu, ideja.

1. Rusija i Zapad su podjednako loši.
2. Rusija i Zapad žele isto.
3. Rusiji je obećano da se NATO neće širiti na istok. (Napomenuću: ovde su ONI „lažovi“. Štaviše, već su pronađeni dokumenti, pri tome od samih „zapadnjaka“, koji potvrđuju postojanje takvog obećanja. Plus nedavna izjava jedne od ličnosti NATO-a da sad, nakon početka operacije, SAD i NATO nisu vezani nikakvim obećanjima koja su dali. Znači da je bilo obećanja.)
4. Rusija nije u sukobu sa Zapadom.
5. Zapadu nije potrebna nova panevropska bezbednosna arhitektura koja će uključivati Rusiju.
6. Zapad treba da poboljša odnose s Rusijom.
7. Rusija ima pravo na zaštitni perimetar. (Napomenuću: to znači, po njihovom mišljenju, sad ga nema.)
8. Zapad treba da zabije klin između Rusije i Kine kako bi oslabio njihove zajedničke akcije.
9. Zapadne odnose s Rusijom treba normalizovati kako bi se suprotstavilo usponu Kine.
10. To što bude posle Putina biće bolje od Putina.
Uzimajući u obzir ideje koje se pobijaju, brojevi iz Četem hausa formulišu 10 imperativa akcije:
1. Usvojiti strategiju zasnovanu na rigoroznoj proceni empirijskih dokaza, sposobnosti, namera i akcija Rusije.
2. Pamtiti da Kremlj nije prijatelj Zapada i da to nikad neće biti.
3. Izbegavati iskušenje velikog dogovora s Rusijom ili geopolitičkog saveza.
4. Očekivati od Rusije surove akcije.
5. Ne predavati se, ne ustupati.
6. Smatrati da su neprijateljski odnosi s Rusijom prikladni za sadašnji trenutak i diktirani realnošću s kojom se suočavamo.
7. Staviti sigurnost iznad ekonomske dobiti.
8. Odupreti se iskušenju kompromisa u oblasti interesa i vrednosti zarad saradnje.
9. Pripremiti se za oštru reakciju Moskve radi zaštite interesa od strane Zapada.
10. Razvijati istraživanja o Rusiji, povećati broj specijalista o Rusiji.

Ovo poslednje je direktno uputstvo za pripremu za kognitivni rat. U nekoliko svojih nastupa već sam rekao da su obaveštajne i naučne zajednice Anglosfere pojačale zajedničke aktivnosti na obuci specijalista za kognitivni rat. Tako su se CIA i MI6 dogovorili sa istorijskim fakultetima univerziteta u Daramu, Oksfordu i Kembridžu da na njihovoj osnovi obučavaju istoričare u principijelno novim specijalnostima. Reč je o „sistemskom istoričaru“ (system historian), čiji je zadatak da analizira društvene sisteme u pogledu njihove ranjivosti, i „istraživačkom istoričaru“ (investigative historian); njegov zadatak je da rekonstruiše procese, situacije i događaje, i to uglavnom na osnovu indirektnih podataka. Ovde je potrebno podsetiti i na stvaranje istraživačkog centra i seminara u strukturi „Pet očiju“ (savez obaveštajnih agencija anglosaksonskih zemalja, pre nekoliko godina tu su delimično primljene obaveštajne agencije Nemačke, Izraela i Japana) i program GDELT, koji je preuzela CIA.

Čime objasniti agresivno-histerični ton Britanaca, njihovo ratničko raspoloženje?

Postoji nekoliko razloga. Prvo, tradicionalna rusofobija koju oni razvijaju od 1820-ih, tradicionalno britansko neprijateljstvo prema Rusiji. Drugo, upravo Ruska Federacija stoji na putu formiranja britanske makrozone u postkapitalističkom svetu (više u nastavku). Treće, zato što Rusija, sa svojim nuklearnim oružjem i naglaskom na tradicionalnim vrednostima – uprkos nedoslednosti niza postupaka rukovodstva Ruske Federacije – objektivno, samom činjenicom svog postojanja, stoji na putu realizacije šeme „nove normalnosti od strane od strane klanova Anglosfere i njihovih saveznika.

U vašim radovima „novu normalnost“ određujete kao bioekotehnofašizam (BET-fašizam).

Naravno, reč „fašizam“ ovde je upotrebljena ne u strogom smislu reči (u strogom smislu to je bilo samo u Musolinijevoj Italiji) već u metaforičkom. U evropskoj – i široj – svetskoj tradiciji fašizam je najgore, maksimalno zlo, ništa gore biti ne može. Ne postoji reč za „gore“, osim možda „ad“, „pakao“. U stvari, novi svet i novi sistem koji švaboidi pokušavaju da nametnu svetu kao neizbežan gori je od fašizma, gori od onoga što se dešavalo u Trećem rajhu. Međutim, ultraglobalisti su njegovi naslednici po pravoj liniji: naslednici nacizma – po jednoj liniji i trockizma – po drugoj. Kao što je Staljin rekao povodom trockističko-buharinskog bloka, pođeš levo, doći ćeš desno, pođeš desno, doći ćeš levo: dijalektika.

BET-fašizam je gori od svog „pretka“ (shodno tome, Švabova knjiga o kovidu je gora i opasnija od Hitlerovog „Majn Kampfa“), jer ako je Hitler želeo da stvori politički novi svetski poredak, švaboidi grade sistem koji uključuje promene čovekove biološke prirode. Švab je posebno naglasio da se Četvrta industrijska revolucija koju je želeo razlikovala od prve tri na sledeće načine: njih je karakterisalo ono što radite sa svetom, dok je Četvrta revolucija ono što se radi vama; i ako primite nešto genetski izmenjeno, onda se menja vaš identitet bića. Kako se ovde ne setiti da je uprava kompanije „Fajzer“ bila prinuđena da prizna da je ono što je davala kao vakcinu zapravo alat za gensku terapiju. I naravno, reč je o smanjenju populacije.

U poslednje vreme, apetit ultraglobalista za smanjenjem stanovništva raste. Dok se o 1–2 milijarde ljudi ranije govorilo kao o željenom broju, sad se sve više navodi 500 miliona. Na primer, Džejn Gudol, poznati primatolog (proučavala je društveni život i inteligenciju šimpanzi u Nacionalnom parku Gombe Strim u Tanzaniji skoro pola veka), nedavno je izjavila da bi optimalna populacija planete bila onakva kakva je bila pre 500 godina. Tada je populacija Zemlje iznosila 491 milion ljudi.

I uostalom, Gudolova nije samo baba poludela od dugotrajne komunikacije sa majmunima već važna javna ličnost – mirovni ambasador UN, počasni član Saveta svetske budućnosti, za koju ona i planira 500 miliona stanovnika. I nije u ovom slučaju bitno da li je ultraglobalisti koriste kao korisnog idiota ili je to njeno zlokobno ubeđenje o potrebi da se odstreli i preseli oko 92–93% stanovnika planete, važno je da je broj objavljen.

Inače, ova cifra granične populacije planete potpuno se poklapa sa onom koja je zabeležena na takozvanim tablicama Džordžije. Da podsetim, reč je o spomeniku od granita (visina – 6 m, težina – 119 tona), postavljenom 1980. godine u okrugu Elbert (SAD, Džordžija) od strane lokalne firme po narudžbini inkognito klijenta. Na pločama se nalaze natpisi na osam savremenih i četiri drevna jezika. Sadržaj natpisa je budućnost čovečanstva, uključujući i to da njegova brojnost ne bi trebalo da pređe 500 miliona. Godine 2022. nepoznati ljudi su digli u vazduh jednu od ploča, istog dana vlasti su uklonile ostale.

***

„Pečat“ ekskluzivno objavljuje promišljanja i svestranu analizu A. I. Fursova, koji u tradiciji velikih ruskih filozofa istorije i istraživača društveno-političkih teorija, a pred prelomnim trenutkom svetske istorije, u specijalnom razgovoru za naš list – u nekoliko nastavaka – razmatra sadašnji sudbonosni trenutak planetarne situacije i pojašnjava uzroke, karakter i mehanizme epohalnog „hoda sveta u prestrojavanju“

Milana Babić

Preveo Želidrag Nikčević

(pecat.co.rs)

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #212 on: December 06, 2023, 09:46:36 pm »

B.P: članak je poduži ali vredan čitanja:

Fursov – Neprijatelj je na kapiji i za njega ne treba da bude milosti – 3. deo

Kako se međusobno odnose ciljevi izmene biološke prirode čoveka i smanjenja brojnosti čovečanstva?

Promenu biološke prirode u svetu „nove normalnosti“ ultraglobalisti planiraju uz smanjenje populacije i pooštravanje kontrole nad njom. Sredstva: tehnička (čipovi); hemijsko-biološka (epidemije, vakcine – otuda naglo povećana uloga Big farme); vojnopolitička (uništenje pasionarnog dela društva kroz ratove); informativno-psihološka (ukidanje polova, isticanje prava LGBT zajednice, uništavanje porodice).

Čipovana osoba bi trebalo da bude direktno povezana s veštačkom inteligencijom. Mislim da će malo toga što su ultraglobalisti planirali biti sprovedeno, ali je potrebno jasno razumeti planove neprijatelja čovečanstva uopšte i Rusije i Rusa posebno. Ovo su planovi za sprovođenje BET-fašizma.

Bio – epidemije i „vakcinacije“ koje podrivaju zdravlje; ako ultraglobalisti planiraju da zaplene imovinu od dve do dve i po milijarde ljudi, onda 3–4,5 milijardi od kojih nema šta da se uzme (ovo je, prema terminologiji čuvenog švaboida, Izraelca Juvala Hararija, „beskorisna klasa“; kod ostalih ultrasa: „suvišni jedači“, „višak stanovništva“) podležu demografskom skriningu, uništavanju (kuga, rat, glad); dodatna sredstva – eskalacija imunodeficijencije stanovništva kroz gensku terapiju pod maskom vakcinacije; rezultat – gubitak imunološkog, intelektualnog i emocionalnog potencijala na genetskom nivou u narednim generacijama; uvođenje eutanazije odlukom ne samo osobe, njenih rođaka već i lekara (Kanada, računajte, već pozdravlja dr Mengelea). Ovo je po svom duhu u suštini nacistički plan za konačno rešenje „suvišno klasnog“ pitanja.

Eko–deindustrijalizacija, depopulacija i smanjenje potrošnje u ime „zelene agende“

Tehno – digitalna kontrola ponašanja pojedinca i društvenih grupa („pametni grad“, virtuelizacija života; ekstremni slučaj – sistem socijalnog rejtinga u Kini).

Želeli bismo da čujemo nešto više o ulozi „zelene agende“ u ovim šemama.

U ovoj fazi, u „bio-eko-tehno“ trouglu, „ugao“ eko je oštro naglašen: „zelena agenda“, koju diktiraju klimatske promene, navodno izazvane ljudskim delovanjem. I to uprkos činjenici da ozbiljni naučnici govore samo o uobičajenim milenijumskim i vekovnim klimatskim kolebanjima. Ali ultraglobaliste u njihovom BET-fašističkom besu to uzbuđuje. Zabrinjava što se „zelena agenda“ kreće, po njihovom mišljenju, sporije nego što im je potrebno. A sad je već i religija pozvana u pomoć, uključen je verski front borbe za „zelenu ekonomiju“ i njene dividende. Pa, predstavnici crkava, pre svega katolici, sami rešavaju svoje probleme, napredovanjem ne samo do ekumenskog već do stvarnog ujedinjenja religija, barem avraamskih (nadam se da pravoslavlje neće upasti u ovu zamku) u jedinstvenu veru. Sedmi Kongres vođa svetskih i tradicionalnih religija održan je 14–15. septembra 2022. u Abu Dabiju. Tema – „Uloga vođa svetskih i tradicionalnih religija u duhovnom i društvenom razvoju čovečanstva u postpandemijskom periodu“. Deo sastanaka odvijao se unutar zgrade u vidu piramide. Govorilo se o neophodnosti jedinstva hrišćanstva, judaizma i islama u okviru određene celine – posmatrači su to nazvali „hrislamom“; primetili su i da na konvenciji nijednom nije pomenuto ime Isusa Hrista.

Septembarski sastanak u Abu Dabiju, kao i novembarski na Sinaju, veoma su važni događaji u 2022. U novembru 2022. na Sinaju (Egipat), tj. u mestu religioznog otkrivenja svih avraamskih religija, održan je klimatski forum COP-27. Jedan od organizatora bio je Međuverski centar za održivi razvoj. Želim da podsetim da uz svu spoljašnju privlačnost pojma „održivi razvoj“, u stvarnosti to znači smanjenje svetske populacije na dve milijarde ljudi (tj. „baršunasti“ i ne baš genocid), smanjenje potrošnje i životnih standarda većine stanovništva planete u ime spasavanja prirode od čoveka.

Na forumu su „međuverci“ održali ceremoniju „pokajanja za klimu“ – zbog navodne krivice čovečanstva za štetne klimatske promene. Održana je prezentacija „Ekobiblije“ koju je napisala grupa katolika, protestanata i Jevreja s rabinom Nerilom na čelu; predstavljeni su i ekološki komentari knjiga Postanja i Izlaska. Glavna teza: održivi razvoj je volja Božja (tj. ultraglobalistima više nije dovoljno svetovno opravdanje „održivog razvoja“). Oglašeno je „deset zapovesti klimatske pravde“ i, što je najvažnije, formulisana je ideja o jedinstvenoj svetskoj religiji, čiji je cilj i centar očuvanje prirode; u ime Boga, naravno, ali u stvari ne radi njega već radi prirode.

Naravno, to je ono što Anglosaksonci nazivaju lip service.

Nesumnjivo. Ultraglobalisti ne bi bili verni sebi da, pod okriljem vere, nisu progurali vrlo specifična pitanja globalne preraspodele i uspostavljanja kontrole nad svetskim resursima. Na primer, Majkl Šeren, bivši viši savetnik Banke Engleske i kopredsedavajući G20, a sada predsednik OCD u Meta Verse Green Exchange, eksplicitno je izjavio da će uskoro, tokom dekarbonizacije industrije, karbon (ugljenik) postati nešto poput valute – uz uobičajenu. Naglasio je da su južna hemisfera i Globalni jug uopšteno vredniji od Severa – vredniji su i skuplji od svega što se nalazi u svim britanskim bankama. Šume Indonezije su desno plućno krilo planete, a Amazon levo plućno krilo, voda, drveće, biodiverzitet, sve ovo (pažnja!) košta i mi, nastavio je Šeren, počinjemo da razmišljamo o tome da za sve ovo odredimo cenu; pitanje je, po njegovom mišljenju, samo kako to sprovesti u delo – najverovatnije putem blok-čejn tehnologije (na mreži postoji video Šerenovog nastupa).

Na taj način, u ime „zelene agende“ i jednog međukonfesionalnog boga koji služi očuvanju prirode, nameće se ideja o globalnoj privatizaciji prirode od strane korporacija, tačnije – planete Zemlje sa njenim resursima (uključujući kiseonik koji proizvode šume).

Suštinski, ciljevi ultraglobalista nose antisocijalni karakter. Nije li tako?

Nesumnjivo. Jedan od zadataka BET-fašizma u stvaranju nižih klasa sveta „nove normalnosti“ jeste uništavanje društva u celini drobljenjem na desetine manjina i podsticanjem ekstremnih oblika individualizma, s jedne strane, a s druge strane – uprošćavanje, primitivizacija ponašanja i psihologije posredstvom uništavanja realne kulture (start je dala kontrakultura šezdesetih godina), obrazovanja, fiziologizacije/ seksualizacije ponašanja, te pretvaranja ljudi u „želuce koji hodaju“ i u istrenirane biorobote („filetička evolucija“). Uprošćavanje društva trebalo bi, prema planu ultraglobalista, zauvek da im stavi u službu tri zakona kibernetike: Ešbi – Šenona – Vinera (sistem kontrole treba da prevazilazi sistem kontrole po snazi i složenosti), Bira – Anohina (sistem upravljanja treba da bude sposoban da unapred predvidi razvoj kontrolisanog sistema) i Sedova – Nazaretjana (u složenom hijerarhijski organizovanom sistemu, raznovrsnost na najvišem nivou može se obezbediti smanjenjem raznolikosti na nižim nivoima).

Ako maksimalno pojednostavimo upravljano društvo, potisnemo kvalitativnu raznolikost u njemu, onda ne možemo baš da brinemo o razvoju i usložnjavanju struktura naših najmilijih. Ova opcija, međutim, ima lošu stranu, jer je svaki dobitak gubitak. Ta strana je degradacija vrhova, koji će neminovno „doleteti“ kao bumerang. A ako bi BET-fašizam uspeo da se sprovede u delo, onda je vreme njegovog postojanja – po „principu Budenbrokova“, tj. ne više od četiri generacije. A onda – kolaps i već potpuno, a ne delimično uranjanje u mračno doba. Da biste rešili ovaj problem, biće vam potreban sopstveni analog Seldenovog plana, kao u Asimovljevoj „Akademiji“. Ali gde ga naći u uslovima razmagnetizovanih vrhova, koji su se koncentrisali na društvenu dresuru?

Ovde se prisećamo drakonskih mera koje su navodno bile usmerene na zaštitu stanovništva od „pandemije kovida“.

Mere koje su navodno bile usmerene na suzbijanje kovida, kao i prisiljavanje na totalnu vakcinaciju koja podriva imunitet, bili su pokušaj socijalne dresure. Međutim, do jeseni 2021. godine postalo je jasno da većina zadataka preformatiranja sveta kovid, odnosno njegovi organizatori, nisu rešili. Virus nepoznatog porekla pogađa samo starije i teške bolesnike, i to ne sam po sebi već kao dodatni faktor koji gura u ambis. Međutim, i u ovom slučaju smrt je takođe pripisivana kovidu, što je povećalo brojeve smrtnosti. Međutim, razotkriven je i taj deo prevare: krajem 2021. Viši institut za zdravlje Italije smanjio je zvanični broj umrlih od kovida za 97,1 odsto! To jest, samo 2,9 procenata je stvarno umrlo od kovida!

Koji su razlozi za neuspeh afere/operacije kovida 19 i njenog smanjenja? Za početak, planeri nisu izračunali stepen otpora stanovništva, posebno u Kanadi i Francuskoj, a ni u drugim zemljama. Prisutno je i jasno nezadovoljstvo dela svetske elite. Kao prvo, greške u planiranju, nedovoljna priprema operacije; a kako nam je rečeno u jednoj obrazovnoj ustanovi, planiranje i priprema operacije (kurs se tako zvao – PPO) obezbeđuju 50 odsto uspeha.

Drugo, brzo pokretanje i bogaćenje Big farme, na štetu niza industrija, poremetilo je bilans prihoda, a samim tim i snaga u svetskoj eliti. Stoga je krajem 2021. magazin „Ekonomist“ (delom pripada Rotšildu, delom Fabijanskom društvu, a indirektno porodici Anjeli), a za njim i Gejts, objavio da će 2022. pandemija propasti: takoreći, istraga je završena, zaboravite. To ne znači da globalisti završavaju bioigre, daleko od toga. Teško je reći, na primer, da li su majmunske boginje pogrešan početak, neuspešan pokušaj ili „proba pera“? Ipak, čini se da će biopandemija za sada biti napuštena; međutim, sasvim je moguće da će pokušati da stvore smrtonosniji virus – da tako kažemo, kao rezervu, za svaki slučaj.

Da je biopandemija za sada ostavljena po strani, potvrđuje i činjenica da Švab i kompanija aktivno govore o opasnosti od sajber pandemija, u poređenju sa kojima će, kako kažu, obične izgledati kao dečje igračke. S tim u vezi, već 2020–2021, takoreći „za rast“, ​​održane su vežbe za borbu protiv „sajber epidemija“. Kiberpoligon-2020 i Kiberpoligon-2021 (SEF je održan na bazi Sberbanke uz aktivno učešće ne samo Švaba već i M. V. Mišustina i G. O. Grefa kao glavnih organizatora, koje su oberdavosovci pohvalili).

Doduše, čini se da su obe ove vežbe bile samo priprema za mnogo ozbiljnije, posebno za „Kolektivnu snagu“, koja je održana u decembru 2021. u Jerusalimu pod pokroviteljstvom izraelskog ministarstva finansija.

Ta učenja su dobila malo pažnje u svetskim medijima.

Indikativno je i simptomatično da Rusija i Kina, za razliku od dve prethodne vežbe, nisu pozvane. Iz čega je ruski ekonomista A. V. Ležava doneo razuman zaključak: planirano je da se hakeri iz ovih država ili oni povezani s njima optuže za sajber napade. „Ove vežbe“, nastavlja ekonomista, „pokazale su da ranije postavljeni zadatak da se opravda predstojeći monetarni i finansijski kolaps uz pomoć nekih događaja više sile (pandemije, poremećaja lanaca snabdevanja) nije u potpunosti završen i za to je neophodno koristiti druge opcije (globalni sajber napad i/ili nešto drugo) uz njihovu koordinaciju već na međudržavnom nivou.

Ako uzmemo u obzir da, prvo, između „vežbi“ i „događaja transformacije“ prođe dva-tri meseca, a drugo, da je odmah posle vežbi u Izraelu počelo pumpanje Ukrajine oružjem i histerija u postzapadnim SMRAD (sredstva masovne reklame, agitacije i dezinformacije) o neminovnom napadu Rusije, ne može se ne složiti sa A. V. Ležavom da je tokom „Kolektivne sile“ izvršena simulacija ne hakerskog napada već modelovanje oružanog sukoba, na koji je Postzapad isprovocirao Rusku Federaciju.

Cilj je – naneti moćni udar po Rusiji kao istorijskom protivniku Zapada?

Tačno, ali slabljenje Ruske Federacije, izazivanje unutrašnje krize u njoj, samo je jedan od ciljeva sukoba u Ukrajini koji je izazvao Postzapad. Drugi zadatak, ne manje važan i trojedini – slabljenje nemačke privrede do uništenja, podrivanje EU i pogrom njenog srednjeg sloja – jasno je formulisan u poverljivom istraživačkom dokumentu korporacije RAND koji je procurio na mrežu. Među primaocima su CIA, ANB, vojna obaveštajna služba i nekoliko drugih specijalnih službi.

Može li malo podrobnije o tom dokumentu?

Naravno, on zaslužuje pažnju. Naslov dokumenta od 25. januara 2022. je „Slabljenje Nemačke, spasavanje SAD“. Počinje izjavom da trenutna američka ekonomija ne može da funkcioniše bez spoljnih materijalnih i finansijskih izvora. Samo EU može da ih obezbedi, ali glavna prepreka je Nemačka: nemajući još pun suverenitet, ona nastoji da stekne subjektivitet, a Sjedinjene Države su izlaskom Velike Britanije iz EU izgubile priliku da utiču na Nemce preko međuvladinih pregovora. „Povećanje priliva resursa može se očekivati“, navodi se u dokumentu, „samo ako Nemačka počne da doživljava kontrolisanu ekonomsku krizu.“

Kako tu krizu izazvati? Nemačka ekonomija počiva na dva temelja: na neograničenom pristupu ruskim energetskim resursima i na jeftinoj francuskoj struji. Francuski problemi u Sahelu čine je zavisnom od kanadskog i australijskog goriva i ona može biti pod pritiskom. Ali autori dokumenta smatraju da je uvlačenje Nemaca i Rusa u sukob u Ukrajini jedini način da se garantuje odbijanje Nemačke od ruskih energenata. A onda se, u stvari, raspisuje plan provokacije: „Naše dalje akcije u ovoj zemlji neizbežno će dovesti do odgovora Rusije.

Ne samo da Rusi neće moći da ostave bez odgovora masovni pritisak ukrajinske vojske na nepriznate republike Donbasa već mogu biti proglašeni za agresora i protiv njih će biti uveden pun paket sankcija. Tada Putin može da uvede kontrasankcije kao odgovor – pre svega na snabdevanje Evrope energentima. Šteta nanesena zemljama EU biće uporediva sa štetom za Rusku Federaciju, a za Nemačku će biti još veća.“

Neki govore da je taj RAND dokument – lažan.

Ja verujem da je originalan. Ali čak i ako na trenutak zamislimo da to nije slučaj, onda se takva formulacija pitanja može lako odbaciti „na velsovski način“. Herberta Velsa su jednom pitali šta misli o „Protokolima sionskih mudraca“ – da li je to pravi dokument ili lažni? Pisac je odgovorio u smislu da nije važno, glavno je da se događaji u svetu razvijaju onako kako je propisano u „Protokolima“. Događaji su se 2022. razvijali onako kako je propisano u RAND dokumentu.

Šema „dve lopte u džepu“ u RAND dokumentu je opisana krajnje iskreno. Još jednom postaje jasno ko je pravi agresor, a on je u zaista teškom položaju. Sa BDP-om od 22,9 triliona dolara, američki industrijski sektor obezbeđuje samo 18 odsto ili 4,1 trilion dolara, dok u Kini doprinos industrije BDP-u (to je 16,9 triliona dolara) iznosi 30,5 posto, tj. 5,1 trilion dolara. Indeksi složenosti izvoza – 1,57 i 1,35 – uporedivi su. Da bi preživele, SAD moraju da razvijaju industriju – Tramp je bio u pravu; finansije „koje pevaju romanse“, intelektualna svojina i uslužni sektor sami po sebi neće daleko stići.

Međutim, u globalnom svetu nema slobodnih tržišta, njih treba oduzeti konkurentima. Kina je subjekt svetske politike, njena ekonomija, koja proizvodi robu s niskim maržama, usko je povezana sa američkom. EU nije subjekt, njena privreda proizvodi robu visoke marže, ali patenti, specijalisti i kompanije, kako naglašavaju analitičari, ne pripadaju EU, mogu slobodno da se kreću u SAD, samo ih treba gurati. Kako? Jednostavno: izazivanjem sukoba u Ukrajini i pretvaranjem EU defakto u jednu od njenih strana. Aktivnu ulogu u sprovođenju američkih interesa u EU i posebno u Nemačkoj igraju „zeleni“ – dobro kontrolisani fanatici poput Analene Berbok.

Na rezultate provokacije nije se dugo čekalo: za osam meseci 2022. nemačka industrijska proizvodnja je pala za 1,8 odsto, dok je proizvodnja hemijskog i farmaceutskog sektora zavisnih od gasa pala za 10,7 odsto. „Volstrit džornal“ je 21. septembra 2022. objavio članak o masovnom preseljenju velikih nemačkih preduzeća (najmanje 180 kompanija) u Sjedinjene Države.
Ali još veća šteta je naneta Nemačkoj u političkom smislu. Naravno, Nemačka nikada nije bila potpuno suverena država, ona je u stvari protektorat Sjedinjenih Država.

Od samog početka?

Da. Kako je penzionisani general-major SRG Gerd-Helmut Komosa rekao u knjizi „Nemačka karta“, 1949. uslov za stvaranje SR Nemačke bio je Kancelarski akt koji je na period od 100 godina potpisao Adenauer. Prema ovom dokumentu, spoljnu i unutrašnju politiku i obrazovni sistem SR Nemačke određuju SAD, oni odobravaju i kandidaturu nemačkog kancelara. Pokušaji da se dokaže da nije postojao Kancelarski akt sudaraju se sa gvozdenom činjenicom: čitava istorija SR Nemačke se razvijala i razvija u potpunom skladu sa onim što je rekao veoma obavešteni general Komosa.

Stvaranje SR Nemačke je za Amerikance bio „plan B“. „Plan A“ je bio uništenje Nemačke, ali je Staljin osujetio ove planove. Anglosaksonci su hteli da Nemačku pretvore u potpuno agrarno-sirovinsku zemlju, podelivši je na nekoliko desetina malih država, a da stanovništvo svedu na 25 miliona. Staljin je, polazeći od potrebe održavanja ujedinjene, a ne neutralne SR Nemačke, osujetio Morgentau plan.

Anglosaksonci su nastojali da unište i Nemačku i Nemce. Još 1940. i 1941. godine. T. K. Kaufman (novinar lista „Džuiš kronikl“, poznanik jednog od Ruzveltovih bliskih savetnika S. Rouzmana) objavio je knjigu „Nemačka mora da propadne!“ u dva (!) izdanja. U njoj je predložio da se teritorija Nemačke podeli između pet zemalja i da se Nemci sterilišu – 25 ljudi po lekaru dnevno; za tri meseca svi Nemci bi bili sterilisani, a za 60 godina nemačka nacija bi nestala. Članak je bio široko razmatran u SAD.

Neko će reći: nikad se ne zna šta bi tu mogao napisati poluludi germanofobični Jevrej. Ali evo šta je predsednik SAD F. D. Ruzvelt rekao ministru finansija G. Morgentauu (ovaj je to zabeležio u svom dnevniku): „Moramo ili kastrirati celokupnu nemačku populaciju, ili se prema njima ponašati na takav način da više ne budu u stanju da proizvode ljude sposobne da nastave da rade iste stvari.“ Čak ni nacisti u svom planu „Ost“ za uništenje ruskog naroda nisu govorili o totalnoj kastraciji.

Bilo je i drugih predloga, posebno da se promeni naslednost i, shodno tome, identitet Nemaca. Dakle, na samom početku 1943. godine profesor E. Huton, antropolog sa Harvarda, predložio je da se nasledstvo Nemaca promeni putem – pažnja! – prisilnog mešanja nemačkih muškaraca i žena. Hutonova šema je bila jednostavna: zarobljeni nemački vojnici i oficiri (10–12 miliona) odvode se iz zemlje i smeštaju u logore, a nemačke žene koje su ostale u Nemačkoj primoravaju se da se udaju za vojnike okupatorskih snaga i – opet, pažnja! – za imigrante posebno dovedene za ovu svrhu.
Kako se tu ne prisetiti migrantske krize 2015. koju je izazvala Merkelova, koja je migrante sa Bliskog istoka i iz severne Afrike pozvala da dođu u Nemačku.

Dugo su Amerikanci dozvoljavali SR Nemačkoj izvesnu dozu subjektivnosti – „po punomoćju“. Danas, po svemu sudeći, punomoćje ističe. Godine 2022. aktivno koristeći „zelene“ fanatike, SAD oduzimaju Nemačkoj ostatke subjektivnosti. Ako je Merkelova bila kmet Amerikanaca, onda je Šolc već rob podvrgnut direktnim uvredama ukrajinskih američkih lakeja. Da podsetim da je izvesni Meljnik, kad je bio ambasador Ukrajine u Nemačkoj, Šolca nazvao „uvređenom jetrenom kobasicom“ i Šolc se obrisao. Izgleda da su Amerikanci uz pomoć svoje kolonije Ukrajine i polukolonije Poljske krenuli u „konačno rešenje“ nemačkog pitanja. Tako je Nemcima doleteo bumerang istorije.

Međutim, situacija u Evropi, a posebno u Nemačkoj, pogađa ključnog saveznika SAD u Evropi – Veliku Britaniju, a problemi ovog glavnog istorijskog neprijatelja Rusije i Rusa se zaoštravaju i iz sledećeg razloga. U svetu se formiraju energetsko-ekonomske makrozone. Kod Sjedinjenih Država i Kine je tu sve u redu. EU će moći da reši svoje probleme samo ako prisvoji resurse Ruske Federacije. Međutim, kao prvo, Ruska Federacija je nuklearna sila; drugo, ni bez toga SAD i NR Kina članicama EU ne bi dozvolile ovakvu „igru“. EU preostaje da se bori samo za Afriku. U svakom slučaju, sudbina romano-germanske Evrope je klizanje iz zone jezgra kap-sistema u zonu poluperiferije.

A šta s Britancimi?

Situacija u Velikoj Britaniji je teška: ona još nije razvila sopstvenu makrozonu. Tradicionalna zona – Južna Kina – izmaknula se; arapski emirati Persijskog zaliva su dovoljni kao deo Anglo-Arabije, ali to nije dovoljno za makrozonu. Jedini izlaz za Britance je da zakoče pozicije u zoni geopolitičkih interesa Ruske Federacije, udaljavajući je od istočne Evrope, Zakavkazja i centralne Azije. Ali i ovde ima problema. U srednjoj Aziji samo je Kazahstan potpao pod Britance, i to ne sasvim; u Zakavkazju Velika Britanija se sudara sa Ruskom Federacijom i SAD; pokušaj da se organizuje novo izdanje Reči Pospolitoj (Poljska, Litvanija, Belorusija, Ukrajina) ne igra: bez Belorusije šema ne funkcioniše, a pokušaj da se zbaci Baćka u avgustu 2020. nije uspeo. Ukrajina ostaje, zbog čega Velika Britanija zauzima najludačkiji stav o ovom pitanju. Kako reče jedan od junaka filma „Neuhvatljivi osvetnici“ – „u nemoćnom besu“.

Makrozone se formiraju u realne osnovne jedinice organizacije postkapitalističkog sveta, u subjekte nove globalizacije, selektivne i ograničene, za razliku od one stare (1990–2010), koja je bila ništa drugo do agonija kapitalizma. U ovom novom svetu postoji tendencija, još ne toliko izražena, ali sasvim očigledna, ka formiranju nove vrste vladalačko-ekonomskih struktura, one će, po svemu sudeći, postati „lice“ postkapitalizma. Reč je o takvoj vladalačko-ekonomskoj strukturi u kojoj se u jedinstvenu celinu spajaju obaveštajne službe, organi za sprovođenje zakona i deo državnih struktura, korporacija i banaka.

To je fenomen dubinske moći, koji, međutim, ima ne samo podvodno-podzemni već i nadvodno-nadzemni deo. Štaviše, ako se ranije pretpostavljalo i planiralo da će korporacije jednostavno apsorbovati državu, onda je naš SVO izvršio korekciju ovog procesa. Kako je priznato na 68. sastanku Bilderberg kluba, vojna dejstva u Ukrajini su ozbiljno usporila proces uspostavljanja kontrole korporacija nad državama – ove poslednje vode rat, geopolitika se vratila i potisnula geoekonomiju.

Da li se slažete sa onima koji su skloni da Bilderberski klub smatraju gotovo centrom mreže svetske vlasti globalista?

Apsolutno se ne slažem. Čak i za vreme svog procvata, 1970–1980-ih, ovaj klub, koji je odigrao određenu ulogu u razaranju SSSR-a i nizu drugih procesa, iako ne u istoj meri kao deo kluba LeCèrcle ili „69“, nikada nije bio neki organizacioni centar. Poput Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu danas, Bilderberg klub, iako zadržava značajan uticaj, više je izlog prestižne robe koju domaćini pokazuju svetu. „Roba“ su ovde poznati političari, biznismeni, stručnjaci itd., uzalud je ovde tražiti gospodare svetske igre.

Oni u igri, koja je šou (must go on) ne učestvuju – to nije posao gospodara, to je posao posluge, doduše visoke. Prava moć je tajna moć, ona nije na sceni već iza kulisa. Značajno je da ni LeCèrcle, ni LeSiècle, ni Klub ostrva, koji su jači od Bilderberga, nikada ne održavaju javne događaje, dejstvujući po principu Gandalfa iz „Gospodara prstenova“: keep it safe and keep it secret („čuvaj to bezbedno i tajno“).

Cilj Bilderberga, kao i Davosa, jeste da se izjasni o određenom stavu, da testira reakciju društva na ove „probne balone“ (uz sav prezir svetske elite prema ljudima, strah od masa, čak i izdresiranih, posebno u uslovima krize, ostaje), odabir novih regruta u visokorangiranu sobnu poslugu. Ipak, korisno je analizirati šta se dešava i govori u Bilderbergu i Davosu: po kretanju „senki“ postaju jasni planovi gospodara i, što je još važnije, strah svetske elite.

Sam izbor na Bilderberg skupovima jednog perspektivnog, sa stanovišta vlasnika, ukazuje, između ostalog, na pravac koji se smatra poželjnijim. I, naravno, bitne su informacije o diskusijama u zatvorenom formatu, za ličnosti višeg ranga, za one među jednakima koji su „ravnopravniji“.

O čemu su, dakle, razgovarali učesnici 68. sastanka Bilderberg kluba, koji je održan 2–5. juna 2022. u Vašingtonu?

Pitanja o kojima se razgovaralo na ovom sastanku delimično odražavaju sadržaj već citiranih uputstava Četem hausa. Među 115 učesnika iz 20 zemalja i jedne međunarodne organizacije, 53 su bili Anglosaksonci (od toga 33 iz SAD), 53 osobe su bile predstavnici 14 zemalja i devet su Holanđani. Ove poslednje sam izdvojio jer su britanska (Vindzori) i holandska (dinastija Oran) kraljevska kuća bile blisko povezane od kraja 17. veka, ne samo politički već i ekonomski: „Slavnom revolucijom“ 1688, usled čega se na engleskom prestolu našao holandski državnik Vilijam III; to je bila samo politička registracija spajanja (merging) dve istočnoindijske kompanije – engleske i holandske. Drugim rečima, u savremenom svetu Veliku Britaniju i Holandiju treba posmatrati kao celinu, što, međutim, ne isključuje situacione unutrašnje protivrečnosti.

Pogledajmo dnevni red 68. sastanka Bilderbergera. U stvari, to je i „mapa sveta“, iz koje sledi određeni program delovanja.

I tako:

1. Pojava države-izgnanika. Proglašavanje te države neprijateljem civilizovanog sveta. (To jest, čitajte: Postzapada; jasno, zemlja-izgnanik je Rusija.)
2. Širenje NATO-a na istok i snabdevanje nuklearnim oružjem.
3. Problem Kine. Analiza eksperimenta u Šangaju, kako uspešno oterati ljude u izolaciju.
4. Prilagođavanje stanovništva socijalnom rejtingu i oku „Velikog brata“.
5. Indo-pacifičke promene. Stvaranje indo-pacifičke zone protiv Kine. Pokušaj premeštanja proizvodnje lokalizovane u Kini u druge regione sveta.
6. Rusija. Nivoi uticaja sankcija. Čudni karakter Rusa. Mogućnosti Poljske da preko Baltika dobije američku pomoć u dovoljnim količinama za EU.
7. Odnosi između vlada suverenih država i globalnih korporacija.
(Moja napomena: ovo je bio veoma važan trenutak, jer je jedan od glavnih zadataka korporacija da državu stave pod kontrolu.)
8. Pojava sistema za razmenu bankarskih informacija nezavisnih od SVIFT-a.
9. Dezinformacije. Rad sa najvećim medijima na Zapadu na ispravnom, sa njihove tačke gledišta, predstavljanju planiranih svetskih promena.
10. Energetska bezopasnost.
11. Zdravlje nakon pandemije. (Moja napomena: zvanično je fiksiran kraj pandemije.) Suočavanje sa majmunskim boginjama u razvijenim zemljama. Spremnost Ukrajine za koleru. Verovatnoća jesenje pandemije novog tipa virusa korona.
12. Jačanje uloge lokalnih samouprava. (Napomena: govorimo o potkopavanju države odozdo.)
13. Privremeno odstupanje od principa globalne podele rada. (Napomena: selektivna deglobalizacija.)
14. Ukrajina. (Napomena: prvo, kao ključ dalje destabilizacije ruskog sveta; drugo, kao udarna snaga globalista pripremljenih za novi skok.)

Bilderbergeri u Vašingtonu su pred Ukrajinu postavili sledeće zadatke: 1) da što više uvuče Rusku Federaciju u pregovore o privremenom prekidu vatre (međutim, to je sada otpalo); 2) obezbedi nesmetano snabdevanje EU gasom kroz cevi; 3) prebaci u SAD svu pšenicu najviše sorte prošlogodišnje žetve „da bi se izbegla glad u svetu“; 4) da obezbedi zaštitu crnomorskih luka uz pomoć isporučenog naoružanja; 5) organizuje vojnopolitičke provokacije protiv Ruske Federacije.

Bilderbergske susrete karakteriše prisustvo i otvorenog, i zatvorenog formata.

Na zatvorenom sastanku u užem krugu sumirani su rezultati operacije „Pandemija kovid-19“. Istovremeno, uočene su greške koje treba ispraviti. Snage bezbednosti nacionalno-državnog nivoa su se Kisindžerovim ustima žalile zvaničnicima UN, jednom broju čelnika korporacija Big farma, pojedinim šefovima „bigtekovskih“ korporacija i bankarima da žure, a da nisu pripremili platformu za implementaciju antikovid mera u Sjedinjenim Državama i Zapadnoj Evropi, kako je to učinjeno u Šangaju – reč je o sistemu kineskog socijalnog rejtinga. U Evropi i Americi to nije uspelo. A sad su, kroz usta Kisindžera, „gospodari svetske igre“ proglašeni krivima: bili su slabo pripremljeni i svojom nedovoljnom pripremom i žurbom osujetili planove i rokove za stvaranje sveta „nove normalnosti“.

Zabeležena je još jedna veoma važna stvar: SVO RF u Ukrajini nije dozvolila sprovođenje zadatka uspostavljanja vlasti korporacija nad državama. Geopolitika se vratila. Naš SVO je suštinski „usporio proces uspostavljanja kontrole korporacija nad državama“ i objektivno se pokazao kao ćuskija u točku ultraglobalista.

Ali vratimo se pitanju duboke moći. Njena institucionalizacija u suštini znači oživljavanje na novoj etapi u istoriji struktura poput Britanske istočnoindijske kompanije, „države-trgovca“ (K. A. Fursov), u kojoj su organski sjedinjeni kruna (dinastija i država), aristokratija, tajne službe, kapitalisti, bankari i kriminal. I svaki segment je imao svoju funkciju u celini.

A kakva je u tom slučaju budućnost zatvorenih naddržavnih struktura?

Ako novi tip vlastodržačko-ekonomske strukture zameni državu (state), onda naddržavne strukture, dizajnirane da prevaziđu državne granice, neće biti potrebne u svom prethodnom obliku: strukture duboke moći, poput Istočnoindijske kompanije, same su nadnacionalne po definiciji i organski su i otvorene i zatvorene („princip ajsberga“). U analitičkom smislu, ovaj proces će izbrisati granicu između političkih nauka i konspirologije – pojaviće se nova disciplina.

Rat će odigrati značajnu ulogu kako u ubrzavanju razvoja novog oblika vlasti (političke i ekonomske) organizacije moći, tako i u očuvanju, već u jedinstvenoj celini, značaja onoga što je bila država u doba kapitalizma („segment moći“). Hteli mi to ili ne, ušli smo u ratnu epohu. Kao prvo, finale jednog sistema i početak, formiranje drugog uvek se odvija u vidu ratova ili ih, u najmanju ruku, prate. Kao drugo, „ulazak“ i „izlazak“ iz sistema i epoha se, po pravilu, ogledaju. „Ulazak“ u kapitalističku eru bio je Tridesetogodišnji rat (1618–1648) – četiri lokalna, ali ipak u prostoru i vremenu međusobno povezana sukoba. Čini se da svet napušta kapitalizam i ulazi u postkapitalizam, kroz nešto slično Tridesetogodišnjem ratu. Prva dva sukoba su Sirija i Ukrajina. Dalje mogu biti Zakavkazje, Arktik, Južna i Istočna Azija.

Šta o tom pitanju govore i pišu analitičari u poslednjoj deceniji?

Poslednjih godina objavljeno je više radova (Nasema Taleb, Sirilo Paskvale, Rej Dalio, Bira Braunmiler, Arona Klauzeta, Hugo Bardia itd.; kratak osvrt na njihov rad na zanimljiv način je predstavio Sergej Karelov), čiji autori ubedljivo pokazuju da se pauza između svetskih ratova završava, da se gubi upravljivost sveta i da jedini izlaz može biti veliki rat. Svet još nije prešao tačku bez povratka, ali je blizu nje. Dodaću: Veliki rat u savremenim uslovima najverovatnije neće biti totalno-globalni, već serijsko-lokalni i, moguće, tridesetogodišnji.

U praksi, uključujući i svakodnevni život, ovo, ako ne potpuno briše, onda čini isprekidanom liniju između mira i rata, između vojnih i mirnodopskih aspekata i funkcija društva. Konkretno, društvene nauke su u velikoj meri transformisane u naučni oblik kognitivnog ratovanja. Kognitivni rat (pojam Fransoa de Krozela) je skup aktivnih mera usmerenih na promenu ljudskog ponašanja kontrolom njegovih kognitivnih funkcija.

Ovo čak nije ni rat u oblasti informacija već blokiranje jednih njegovih tokova i nametanje drugih. Formirani načini razmišljanja, narativi i slike stvarnosti čine informacioni rat u strogom smislu reči nepotrebnim, ostavljaju ga „u ofsajdu“. S obzirom na navedeno, neophodno je restrukturirati čitav kompleks društveno-humanističkih nauka, pre svega istoriju – sadržajno, disciplinski i organizaciono, ali to je posebno pitanje. I mada je hitno, ima hitnijih, prečih u sadašnjoj situaciji.

U Davosu je nedavno završen redovni sastanak Svetskog ekonomskog foruma. Možete li da podelite svoje utiske?

Moji utisci su ono što sam uspeo da pronađem trenutno (26. 1. 2023) u raznim medijima, iako je i toga dosta. Forum u Davosu još nije počeo, a u medijima su se već pojavila dva izveštaja, koji na vrlo konkretan način karakterišu i organizatore i učesnike. Postalo je poznato da preterano raste težnja da se učesnicima (a njih je 2.700) obezbedi pratnja ili, ako stvari nazivate pravim imenom, prostitutke. Toliko preterano da su mogućnosti Švajcarske iscrpljene, pa je trebalo naručivati „devojke sa smanjenom društvenom odgovornošću“ iz Italije i Nemačke.

Istina, novinari su odmah otkrili da se, sudeći po cenama, ne radi o Nemicama i Italijankama već o Rumunkama. Činjenica je da na SEF pozvane prostitutke naplaćuju 1.500 švajcarskih franaka (1,4 hiljade evra) za četiri sata, i 2.550 švajcarskih franaka (2.350 evra) za noć, dok su zapadnoevropske sveštenice ljubavi mnogo skuplje – do devet hiljada evra. To jest, organizatori su odlučili da uštede na seksualnim uslugama. Pa, razumljivo – kriza.

Druga vest je ozbiljnija. Pilot singapurske avio-kompanije Alan Dan rekao je da su se organizatori SEF-a obratili šefu US Freedom Flyers-a Džošu Joderu sa zahtevom da osiguraju da učesnici foruma lete s nevakcinisanim pilotima. I to uprkos činjenici da su članovi SEF-a histerični zagovornici totalne vakcinacije.

Pa u čemu je stvar?

Na Zapadu se od jeseni naglo povećao broj iznenadnih smrti upravo vakcinisanih osoba. U Engleskoj, na primer, do 1.000 nedeljno. Sad zamislite da vakcinisani pilot iznenada umre tokom leta. Šta će biti s putnicima? Sebična razmišljanja ultraglobalista, strah za svoje živote, naterali su ih da na neko vreme odstupe od svog stava o vakcinaciji – žele da žive. To objašnjava mere bezbednosti bez presedana. Na primer, na ulazu u Davos – totalna provera, uključujući otiske prstiju.

Na davoskom sletu lešinara ultraglobalizma učestvovali su lideri najvećih korporacija (uključujući Amazon, Fajzer), fondacija (Gejts, Soroš itd.), međunarodnih organizacija (SZO i sl.), prosto veoma bogati ljudi – 116 milijardera. U isto vreme, međutim, prve ličnosti Sjedinjenih Država nisu došle u Davos. Ameriku su predstavljali američki sekretar za rad Martin Volš, direktorka nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns i šef FBI Kristofer Rej. Nije bilo predstavnika NR Kine i Ruske Federacije, predsednik Južne Afrike S. Ramofosa je odbio poziv (pod zgodnim izgovorom). Bilo je neobično mnogo predstavnika iz Azije, Afrike i Latinske Amerike. Pozvani su specijalno na obradu u antiruskom duhu. Uopšte, rusofobija je bila pozadina ovog sastanka u Davosu.

Mada davosovske omiljene teme – dekarbonizacija, veštačka inteligencija, feminizam, LGBT itd. – nigde nisu nestale, trenutna situacija u svetu ih je donekle pokrenula, jer je ugrožen globalni poredak koji stvaraju TNK i nadnacionalne strukture moći i finansija. Ključna pretnja je Rusija, stoga su gotovo svi glavni govornici sa Zapada pokrenuli agresivni informativni talas protiv Ruske Federacije. H. Kisindžer, koji je ranije zauzimao relativno umeren stav (iako je uvek ostajao neprijatelj Rusije – tu nema potrebe za iluzijama) i koji se izjasnio protiv članstva Ukrajine u NATO-u, počeo je da govori o tome da nju treba prihvatiti u Savez, tj. zauzeo je poziciju jastreba.

Pored antiruske tematike, učesnike su zabrinule i pretnje savremenom svetu – kratkoročne (dve godine) i dugoročne (10 godina). U svakoj vremenskoj perspektivi postoji 10 pretnji. Ako se kombinuju, onda će u gornjoj polovini doći do neuspeha u borbi protiv klimatskih promena, kolapsa ekološkog sistema, krize povezane sa iscrpljivanjem prirodnih resursa, rasta društvene nejednakosti i konfrontacije na geoekonomskoj osnovi.

Odnosno, ono što je ovako ili onako povezano sa „zelenom agendom“ ostaje u prvom planu?

Baš tako. Ali ne samo to. Učesnici foruma su uvereni da će svetsku ekonomiju najmanje dve godine pokrivati globalna recesija. S tim u vezi fiksirali su samo ono o čemu su pisali ekonomisti uoči Davosa. Tako je u objavljenom „Global risk reportu“, koji je sumirao mišljenja 1,2 hiljade vodećih ekonomista sveta, konstatovano da je era globalizacije i rasta životnog standarda došla do kraja; da će dve hiljade davdesete biti decenija društvenih i ekoloških preokreta, s prehrambenim krizama, političkom nestabilnošću i ratovima koji će postati norma. U stvari, ove procene su ponovile podatke istraživanja koje je u oktobru 2022. sproveo „Prajsvoterhaus Kuper“. Od 4.410 anketiranih poslovnih lidera, 73 odsto sa sigurnošću predviđa značajno usporavanje privrednog rasta u 2023, a verovatno i kasnije.

Nije iznenađujuće što su u Davosu, saglasno Blumbergu, inflacija, makroekonomska nestabilnost i geopolitički sukobi navedeni kao glavni problemi za Sjedinjene Države i svet u 2023. godini.

U Davosu se obično predlažu neke mere. Šta je sad predloženo?

U sadašnjoj situaciji, po svemu sudeći, glave su zauzete drugim stvarima, ali se nešto ipak nudilo. Na primer, najavljeno je pokretanje univerzalne mreže za digitalna plaćanja (UDPN) za stejblkoine i digitalne valute centralne banke (CBDC); cilj je postizanje interoperabilnosti između ovih valuta.

I, naravno, davosovci ostaju verni sebi u svojoj biomedicinskoj revnosti da pokore čoveka. Ovog puta na tribini se raspravljalo o pitanju, ni manje ni više, transformacije medicine i – pažnje! – redefinisanja, tj. ponovnog određivanja šta znači biti čovek. Bilo je reči i o jednoj od omiljenih tema ultraglobalista – o pandemiji. Održana je tribina „Trka do sledeće pandemije“, do koje je navodno ostalo samo 100 dana. Domaćin panela bio je Entoni Bler, jedna od najpodlijih i najomraženijih ličnosti iz posluge ultraglobalista.

U Davosu je takođe bilo reči i o želji da se u ljudski mozak i telo uvedu najsavremenije tehnologije (čipovi) kako bi se stvorio novi, modernizovani tip (vrsta?) čoveka. Pri tome su sebi dozvolili da se cinično šale u duhu da će obični ljudi „i dalje biti potrebni“. Očigledno, neki ljudi se osećaju kao vladari sveta, ali malo je verovatno da će se većina čovečanstva sa ovim složiti.

Tokom foruma, Mask je na Tviteru pokrenuo globalno svetsko glasanje o pitanju „Kontrole SEF-a nad svetom“. Učestvovalo je (18. januara u 22.54) 1,1 milion ljudi. Kontroli ultraglobalista iz Davosa nad svetom protivilo se 86,3 odsto, 10 posto je – za. Generalno, „sadašnji Davos“ stvara utisak određene konfuzije svetske elite. Preračunali su se: sankcije nisu uništile rusku ekonomiju; Ruska Federacija se nije našla u izolaciji, naprotiv, EU i pre svega Nemačka ubrzano slabe, na radost Sjedinjenih Država, ali i Amerikanci imaju dovoljno problema, najpre u ekonomskoj konkurenciji s Kinom; stara globalizacija je mrtva, predstoje „burne dvadesete“; SVO je naglo ojačala pozicije država u njihovim odnosima s korporacijama.

Drski sociopata Švab je ovoga puta možda izgledao malo skromnije nego inače, ali je nastavio da radi ono što je voleo – da zastrašuje. Sada nas plaši sajber napadima, sajber pandemijom, u poređenju s kojom će, kako kaže, kovid delovati kao sitna neprijatnost. Pa, naravno, kovid nije ispunio očekivanja, potrebni su nam sajber napadi, koji će, prema Švabu, zaustaviti transport, banke, sve. Štaviše, Švab je ove reči izgovorio na veoma teatralan način. Kažu da su u kuloarima nagovestili da Švab treba da se povuče – on je svoje odradio. Hajde da vidimo.

Šta biste želeli da kažete na kraju našeg razgovora?

Želim da vas podsetim da je kao tri glavne opasnosti na putu ultraglobalističke tranzicije u NVO Švab naveo otpor stanovništva, povlačenje iz „projekta“ jedne od tri najveće zemlje sveta i nedostatak vremena. Zauzvrat, nedostatak vremena ograničava prostor delovanja neprijatelja, sabija ga. Kako je primetio veliki šahista Zigbert Taraš, analizirajući strategiju šahovske partije na primeru jedne od partija Kapablanka – Maršal: „Svaka skučena pozicija već nosi u sebi klicu smrti.“ Upravo kognitivni rat, uspeh u njemu, naglo jača poziciju u vremenskoj trci – ključnom faktoru u sadašnjim uslovima. Za vođenje kognitivnog rata potrebne su hitne kardinalne promene u oblasti društvenih nauka i obrazovanja, ali to je, ponavljam, posebna tema.

U zaključku ću napomenuti sledeće.

U liku gospodara sadašnjeg Postzapada imamo posla sa svetskim zlom koje je zamahnulo ne samo na društvenu već i na biološku reorganizaciju čovečanstva sa odstrelom najvećeg dela, uključujući pre svega Ruse. Sadašnja borba protiv ovog zla je borba i za normalno društvo, i za očuvanje čoveka kao biološke vrste. Društveni i antropološki rasizam Britanaca, pomnožen tezom protestantizma (maksimalno judaizovane verzije hrišćanstva) o izboru na rasno-imovinskoj osnovi, dobio je adekvatan dizajn u novom normalizmu ultraglobalista.

Imamo posla s neprijateljima čovečanstva. Za one koji još sumnjaju u ovo, navešću citat iz dela jednog od osnivača Rimskog kluba Aleksandra Kinga. Objavljen je u zbirci „Prva globalna revolucija“ 1991. godine. SSSR defakto više nije postojao i više nije bilo potrebno skrivati očnjake iza lažnog osmeha i brbljanja o tome kako usrećiti čovečanstvo.

A evo teksta velikog „humaniste“: „U potrazi za zajedničkim neprijateljem protiv kojeg se možemo ujediniti, došli smo do ideje da će zagađenje, pretnja globalnim zagrevanjem, nestašica vode, glad i tome slično odgovarati svim zahtevima. U svojoj ukupnosti i interakciji, ovi fenomeni predstavljaju zajedničku pretnju protiv koje se moraju boriti svi zajedno. Ali označavajući ove opasnosti kao neprijatelja, upadamo u zamku na koju smo već upozorili čitaoce. Naime, pogrešno prihvatamo simptome kao uzroke. Sve ove opasnosti izazvane su ljudskim zahvatom u prirodne procese i samo promenjenim stavovima i ponašanjem mogu se zaustaviti. Pravi neprijatelj je onda sâmo čovečanstvo (podvukao A. F.).“

Komentari su suvišni. Kako reče jedan od najvećih pregalaca u sovjetskoj istoriji, vidi ko nije slep. I – dodaću sa svoje strane: neprijatelj je na kapiji, i za njega ne treba da bude milosti – nismo ga mi zvali, on je sam došao, poklonivši se đavolu. Zato ga njemu i treba poslati.

***

„Pečat“ ekskluzivno objavljuje promišljanja i svestranu analizu A. I. Fursova, koji u tradiciji velikih ruskih filozofa istorije i istraživača društveno-političkih teorija, a pred prelomnim trenutkom svetske istorije, u specijalnom razgovoru za naš list – i u ovom trećem, završnom delu – razmatra i pojašnjava uzroke, karakter i mehanizme epohalnog „hoda sveta u prestrojavanju“. Govoreći iscrpno i dokumentovano o savremenim zlodusima čovečanstva – „neprijatelju pred vratima“, naš sagovornik zaključuje: „Nismo ga mi zvali, on je sam došao, poklonivši se đavolu. Zato ga njemu i treba poslati“

Milana Babić

Preveo Želidrag Nikčević

(pecat.co.rs)

Izvor
« Last Edit: December 06, 2023, 10:03:42 pm by Boro Prodanic » Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #213 on: January 11, 2024, 11:56:51 am »

Fursov: Elita će uskoro početi masovno da oduzima imovinu ljudima

Globalna finansijska elita će početi da sprovodi socio-ekonomsku politiku širom sveta koja će neminovno dovesti do eliminacije ogromnog broja običnih ljudi u svim delovima sveta.

Na ovo je upozorio poznati ruski filozof, Andrej Fursov, prenose ruska izdanja, pozivajući se na „Jutjub“ kanal „Naše sutra“.

Prema njegovim rečima, predstavnici „sveta iza kulisa“ smatraju da je sadašnja populacija Zemlje prevelika. Po njihovom mišljenju, danas na planeti živi mnogo ljudi koji su nepotrebni za njihovo lično bogaćenje. Naprotiv, njihov veliki broj dovodi do toga da se na njih rasipaju dragoceni resursi, koje bi „vlasnici novca” želeli da sačuvaju za svoje potrebe.

S tim u vezi, kako je primetio ekspert, vrh globalne elite će učiniti sve da, prvo, zaustavi rast stanovništva Zemlje, a drugo, da svim državama sveta nametne takvu paradigmu postojanja, čiji bi rezultat bio eliminacija miliona onih koje globalisti smatraju „viškom stanovništva“. Postoji mnogo načina da se postigne ovaj cilj.

Glavni će, najverovatnije, biti široko rasprostranjenje modela inkluzivnog kapitalizma, u okviru kojeg će ljudi morati da samostalno počnu da ubrzano kreću, prvo, ka potpunom odsustvu lične svojine, a potom i sopstvene ličnosti sa osnovnim pravima, uključujući i sopstvenu reprodukciju.

Praćenje principa inkluzivnosti može postati kritični element javne politike, u velikom broju zemalja u različitim delovima sveta.

Prema njegovim rečima, ako se u ovom trenutku ideje o potrebi, pa čak i neizbežnosti prelaska na inkluzivni kapitalizam, izraze na nivou najvećih transnacionalnih kompanija, onda bi, kako predviđa ekspert, vrlo brzo mogle da počnu nesmetano da se ulivaju u retoriku zvaničnika i vlasti širom sveta.

Na kraju krajeva, sve se to može pretvoriti u direktne direktive vlasti, a onda će ljudi biti masovno lišeni imovine, pod okriljem zakona i izvršenja najviše volje države. Takva politika bi, prema proračunima filozofa, u narednim godinama mogla postati preovlađujuća u većini zemalja u razvoju, pa čak i razvijenih zemalja na planeti.

Ljudi ne samo da će biti ubeđeni da je odustajanje od vlasništva nad stvarima, uključujući lični automobil, stan i kuću, moderno i progresivno, već će jednostavno biti prinuđeni na to silom. S tim u vezi, Fursov je predvideo skoru podelu čitavog društva na dva sloja – vlasnike kapitala i obespravljene obične ljude.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #214 on: January 11, 2024, 01:08:21 pm »

B.P: nakon čitanja članka, razmislite malo o pročitanom:

Globalisti su rekli svoje: Davos je odredio sudbinu 4 milijarde ljudi

Učesnici Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu prave planove za depopulaciju Zemlje. Do 2030. globalisti će se otarasiti ljudi koji su, po njihovom mišljenju, „beskorisni“.

Vodeći nezavisni stručnjaci kažu da je planeta u opasnosti od implementacije programa „nulte emisije ugljenika“, koji se naziva i „Net Zero“. Program predviđa oštro ograničenje i u budućnosti, potpuni prestanak upotrebe fosilnih goriva.

Razvio ga je Svetski ekonomski forum u Davosu zajedno sa Ujedinjenim nacijama. Implementacija programa će dovesti do smrti najmanje 4 milijarde ljudi.
Prema američkom portalu The People’s Voice, takozvana zelena agenda koju promovišu globalisti, a koja predviđa okončanje upotrebe fosilnih goriva pod izgovorom borbe protiv globalnog zagrevanja je strašna laž i prevara.

Takvi planovi su deo razvijenih agendi za period do 2030. godine (Agenda 2030), kao i Agende 2050, koji predviđaju tobožnji „održivi razvoj“ svih zemalja. Realizacija ovih projekata dovešće do naglog smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva do 2030. godine i potpunog prestanka njihove upotrebe do 2050. godine.

Energetski deficit

Prema kritičarima ovih planova, princip „dekarbonizacije“ ili „Net Zero“ je samo obmana i propaganda anti-humane agende. Stručnjaci upozoravaju da će napuštanje upotrebe fosilnih goriva dovesti do nestašice energije i globalne gladi, jer će bez električne energije proizvodnja đubriva postati nemoguća, što će dovesti do propadanja useva širom planete. Stručnjaci procenjuju da će u roku od godinu dana od potpunog prestanka upotrebe fosilnih goriva umreti između 4 i 6 milijardi ljudi.

Danski statističar Bjorn Lomborg, kojeg citira The People’s Voice, takođe veruje da će napuštanje fosilnih goriva dovesti do smrti oko polovine svetske populacije od gladi. On poziva da se obrati pažnja na destruktivne i neprijateljske ljude, znači globaliste iz VEF i UN.

Britanski ekonomista Nil Rekord deli isto mišljenje i tvrdi u članku za The Telegraph da se broj ljudi koji bi mogli da umru zbog napuštanja fosilnih goriva približava cifri od šest milijardi.

„Kada bismo jednostavno prestali da koristimo fosilna goriva i bez prirodnih resursa koji podržavaju privredu i stanovništvo, šest milijardi ljudi bi verovatno umrlo u roku od godinu dana“, kaže ekspert.

Zapis pokazuje da bi bez fosilnih goriva većina ljudi doživela katastrofalan slom energetskog sistema.

Napredak izumiranja planete

Zapis takođe predstavlja grafikon koji tačno prikazuje rast katastrofe. On ističe da će prava glad početi 25 dana nakon što prestanemo da koristimo fosilna goriva. „Snabdevanje hranom će prestati i većina stanovništva će u potpunosti zavisiti od hrane koja se kupuje u prodavnicama, što će dovesti do gladi“, rekao je on.

On je napomenuo da će biti pogođene samo izolovane seoske zajednice, dok će one koje su samodovoljne u poljoprivredi biti relativno nepromenjene.

Do 50. dana, „mnogi ljudi u urbanim sredinama biće na ivici gladi“, navodi Record. Red i zakon će biti narušeni, a masovni sukobi će nastati kao rezultat sve očajnije potrage za sredstvima za opstanak.

Bez normalnih sanitarnih uslova, koji se mogu postići samo strujom, vodovodom i kanalizacijom, mogu da počnu epidemije kolere i dizenterije.

Stoti dan nakon prestanka proizvodnje nafte i gasa, „novac i društveni status će izgubiti smisao“, četiri milijarde ljudi će umreti – prvo urbana sirotinja, zatim srednja i viša klasa. Nil Rekord naglašava da će preživeti samo oni koji žive u ruralnim sredinama i mogu da se obezbede lokalnim poljoprivrednim proizvodima ili imaju zalihe hrane.

Rekord procenjuje da će više od polovine stanovništva u urbanim sredinama biti praktično nemoguće da dobije pristup hrani i bezbednoj vodi, jer „neće biti normalnih puteva za distribuciju hrane ili skladišta (zamrzivača) bez struje ili vode, i čista voda će biti nedostupna ili gotovo nedostupna“, dodao je stručnjak.

Mračno doba

Rekord procenjuje da ako nafta i gas ne budu dostupni još 365 dana, dve milijarde ljudi bi moglo da umre od gladi i hladnoće. Istovremeno, 2 milijarde može ostati u životu.

Zalihe hrane će se iscrpiti ili pokvariti, što će dovesti do haosa i nasilja. Upotreba tržišta i novca, koja je ranije rešavala problem konkurencije za resurse, više neće funkcionisati.

Ovaj eksperiment se ne može jednostavno zaustaviti, jer neće biti načina da se poništi. Pored gladi i hladnoće, masovna smrt ljudi će dovesti do gubitka kulture, obrazovanja i sredstava za preživljavanje. Rekord to naziva novim mračnim dobom.

Izvor
Logged
Yugol33
mornar
*
Offline Offline

Posts: 45


« Reply #215 on: January 11, 2024, 06:16:07 pm »

B.P: nakon čitanja članka, razmislite malo o pročitanom:

Globalisti su rekli svoje: Davos je odredio sudbinu 4 milijarde ljudi

Učesnici Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu prave planove za depopulaciju Zemlje. Do 2030. globalisti će se otarasiti ljudi koji su, po njihovom mišljenju, „beskorisni“.

Vodeći nezavisni stručnjaci kažu da je planeta u opasnosti od implementacije programa „nulte emisije ugljenika“, koji se naziva i „Net Zero“. Program predviđa oštro ograničenje i u budućnosti, potpuni prestanak upotrebe fosilnih goriva.

Razvio ga je Svetski ekonomski forum u Davosu zajedno sa Ujedinjenim nacijama. Implementacija programa će dovesti do smrti najmanje 4 milijarde ljudi.
Prema američkom portalu The People’s Voice, takozvana zelena agenda koju promovišu globalisti, a koja predviđa okončanje upotrebe fosilnih goriva pod izgovorom borbe protiv globalnog zagrevanja je strašna laž i prevara.

Takvi planovi su deo razvijenih agendi za period do 2030. godine (Agenda 2030), kao i Agende 2050, koji predviđaju tobožnji „održivi razvoj“ svih zemalja. Realizacija ovih projekata dovešće do naglog smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva do 2030. godine i potpunog prestanka njihove upotrebe do 2050. godine.

Energetski deficit

Prema kritičarima ovih planova, princip „dekarbonizacije“ ili „Net Zero“ je samo obmana i propaganda anti-humane agende. Stručnjaci upozoravaju da će napuštanje upotrebe fosilnih goriva dovesti do nestašice energije i globalne gladi, jer će bez električne energije proizvodnja đubriva postati nemoguća, što će dovesti do propadanja useva širom planete. Stručnjaci procenjuju da će u roku od godinu dana od potpunog prestanka upotrebe fosilnih goriva umreti između 4 i 6 milijardi ljudi.

Danski statističar Bjorn Lomborg, kojeg citira The People’s Voice, takođe veruje da će napuštanje fosilnih goriva dovesti do smrti oko polovine svetske populacije od gladi. On poziva da se obrati pažnja na destruktivne i neprijateljske ljude, znači globaliste iz VEF i UN.

Britanski ekonomista Nil Rekord deli isto mišljenje i tvrdi u članku za The Telegraph da se broj ljudi koji bi mogli da umru zbog napuštanja fosilnih goriva približava cifri od šest milijardi.

„Kada bismo jednostavno prestali da koristimo fosilna goriva i bez prirodnih resursa koji podržavaju privredu i stanovništvo, šest milijardi ljudi bi verovatno umrlo u roku od godinu dana“, kaže ekspert.

Zapis pokazuje da bi bez fosilnih goriva većina ljudi doživela katastrofalan slom energetskog sistema.

Napredak izumiranja planete

Zapis takođe predstavlja grafikon koji tačno prikazuje rast katastrofe. On ističe da će prava glad početi 25 dana nakon što prestanemo da koristimo fosilna goriva. „Snabdevanje hranom će prestati i većina stanovništva će u potpunosti zavisiti od hrane koja se kupuje u prodavnicama, što će dovesti do gladi“, rekao je on.

On je napomenuo da će biti pogođene samo izolovane seoske zajednice, dok će one koje su samodovoljne u poljoprivredi biti relativno nepromenjene.

Do 50. dana, „mnogi ljudi u urbanim sredinama biće na ivici gladi“, navodi Record. Red i zakon će biti narušeni, a masovni sukobi će nastati kao rezultat sve očajnije potrage za sredstvima za opstanak.

Bez normalnih sanitarnih uslova, koji se mogu postići samo strujom, vodovodom i kanalizacijom, mogu da počnu epidemije kolere i dizenterije.

Stoti dan nakon prestanka proizvodnje nafte i gasa, „novac i društveni status će izgubiti smisao“, četiri milijarde ljudi će umreti – prvo urbana sirotinja, zatim srednja i viša klasa. Nil Rekord naglašava da će preživeti samo oni koji žive u ruralnim sredinama i mogu da se obezbede lokalnim poljoprivrednim proizvodima ili imaju zalihe hrane.

Rekord procenjuje da će više od polovine stanovništva u urbanim sredinama biti praktično nemoguće da dobije pristup hrani i bezbednoj vodi, jer „neće biti normalnih puteva za distribuciju hrane ili skladišta (zamrzivača) bez struje ili vode, i čista voda će biti nedostupna ili gotovo nedostupna“, dodao je stručnjak.

Mračno doba

Rekord procenjuje da ako nafta i gas ne budu dostupni još 365 dana, dve milijarde ljudi bi moglo da umre od gladi i hladnoće. Istovremeno, 2 milijarde može ostati u životu.

Zalihe hrane će se iscrpiti ili pokvariti, što će dovesti do haosa i nasilja. Upotreba tržišta i novca, koja je ranije rešavala problem konkurencije za resurse, više neće funkcionisati.

Ovaj eksperiment se ne može jednostavno zaustaviti, jer neće biti načina da se poništi. Pored gladi i hladnoće, masovna smrt ljudi će dovesti do gubitka kulture, obrazovanja i sredstava za preživljavanje. Rekord to naziva novim mračnim dobom.

Izvor
Ne udare li u taj Davos Kindžale i Cirkoni ima da kosumujemo globaliste.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 385


« Reply #216 on: January 11, 2024, 08:15:24 pm »

Моје мишљење да је овај чланак још један од оних који промовишу теорије завере. "Стручњаци" који се помињу не нуде ни један доказ. Стручни углед тих стручњака је врло упитан.  Рачун да ако се престане користити фосилно гориво (и то у секунди сви одједном, што је немогуће) је бесмислен јер то нико никада није тражио ни предлагао. Оно што сам ја чуо јесте да се постепено престане са коришћењем фосилних горива и пређе на тзв. одрживе изворе енергије. Колико је то "постепено" јесте ствар спорења, тим пре што су "одрживи извори енергије" још недоступни у многим земљама, са спорном технологијом а квалитетом и количином не задовољавају потребе човечанства.

Такође, ако објективно гледамо на ствари требамо се запитати да ли је могуће да се људска популација стално увећава и да планета то издржи? Ако човек себе посматра као изузетно биће (а теоретичари завера управо то чине) које влада другима и жели планету само за себе, велико је питање да ли је то могуће, односно да ли ће опстати. Човек је настао у симбиози других живих бића на планети и климатских услова. Ако то наруши, а чињеница је да се то већ нарушава (на пример, одузимајући другим животињама и биљкама простор за живот, неразумно секући шуме, убијајући друга жива бића), природа ће се сама осветити и довести нас на ниво да не угрожавамо друге. “Све природа снабдјева оружјем против неке необуздне силе, против нужде, против недовољства..."
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #217 on: January 11, 2024, 08:38:59 pm »

Ne čudi me ovakav tvoj stav. U gasnim komorama Aušvica, par sekundi pre puštanja Ciklon B u "kupatila", Jevreji nisu verovali da će ih ubiti, pa dali su im sapun?!

Drugi deo tvog posta bih i ja potpisao - nerazumno trošimo raspoložive resurse, preopterećujemo mnoge prirodne sisteme, razmnožavamo se previše i nerazumno, ali to sve skupa nije razlog da se ubije nekoliko milijardi ljudi.

Teorije zavere ili ne, činjenica je da bogati i moćni ljudi "nešto mute".
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #218 on: January 11, 2024, 08:41:32 pm »

Oko održivih iozvora energije - pročitao sam (na žalost ne mogu sada da nađem taj članak) da bi Nemačkoj, na primer, za proizvodnju dovoljno energije trebala površina jedne i po Nemačke, bez ičeg drugog - gradova, puteva, useva...

Mislim da bez nuklearnih elektrana ljudska vrsta nema šansu da opstane. "Zelena agenda" je prazna priča, kao i "klimatske promene" koje su, po meni, normalni ciklus u životu planete.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 210


« Reply #219 on: January 11, 2024, 08:49:50 pm »

B.P: nakon čitanja članka, razmislite malo o pročitanom:

Globalisti su rekli svoje: Davos je odredio sudbinu 4 milijarde ljudi


Ја бих се сложио са Џумбом, али би подсетио и на оно старо правило да је најбоља лаж она која садржи зрнце истине.

У Давосу су говорили о престанку употребе фосилних горива као горива, а не о престанку њихове употребе као сировине у хемијској индустрији.

Са друге стране, чињеница је да се популација на планети неконтролисано повећава, и то пре свега на подручјима где нема довољно ресурса за експанзију популације. Како ће се то питање решити у будућности, остаје да се види. Да ли је фер да се од земаља које су богате ресурсима и имају ограничен природни прираштај тражи да приме вишкове те популације која неконтролисано расте? Или је фер да те земље шаљу помоћ у те сиромашне земље и при томе подстичу експлозију популације? Не бих се изненадио да богате земље почну да условљавају помоћ обуздавањем раста популације, укључујући и мере које нису популарне (неки вид кастрације). Нећу се изненадити ни ако се минирају границе, да би се зауставио прилив избеглица.

Са друге стране, постоје и покушаји да се формира нова категорија избеглица, ”избеглице од климатских промена”.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #220 on: January 11, 2024, 08:50:51 pm »

Ove fotografije sam snimio u Dolovu kod Pančeva 01.09.2020. Grom je udario u krilo vetro - turbine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nakon poslednje fotografije seo sam u auto i pobegao jer je jedna munja udarila u polje par stotina metara od mene tako da ne znam epilog.

Još da dodam da je ispod turbina groblje velikih ptica.


* IMG_8730.JPG (91.57 KB, 640x480 - viewed 3 times.)

* IMG_8733.JPG (105.61 KB, 640x480 - viewed 2 times.)

* IMG_8734.JPG (101.04 KB, 640x480 - viewed 3 times.)
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 418


« Reply #221 on: January 17, 2024, 11:32:18 am »

Mladi Iranac poslao poruku Svabu i novom svjestskom poredku.
Svaka mu cast:Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 990


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #222 on: January 17, 2024, 09:59:03 pm »

Mladi Iranac poslao poruku Svabu i novom svjestskom poredku.
Svaka mu cast:

Stigao sam da pogledam video dok je još bio dostupan odnosno dok ga JuTjub nije obrisao.
Šteta, što je video obrisan, a obrisan što mladi Iranac psovkama poručuje Švabu svašta, zapravo ne svašta već ono što je i zaslužio.
Šteta što i JuTjub to ne vidi tako.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 990


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #223 on: January 17, 2024, 10:39:53 pm »

Ove fotografije sam snimio u Dolovu kod Pančeva 01.09.2020. Grom je udario u krilo vetro - turbine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nakon poslednje fotografije seo sam u auto i pobegao jer je jedna munja udarila u polje par stotina metara od mene tako da ne znam epilog.

Još da dodam da je ispod turbina groblje velikih ptica.

Nedavno sam na JuTjubu gledao dokumentarac o vetroparkovima. Ovaj jedan krak teži čitavih 7 tona i jedini od cele turbine ne može da se reciklira odnosno reparira, navodno sve ostalo može, odnosno 80% vetrenjače.
Vetroparkovi ne ubijaju samo ptice već remete ceo ekosistem, jer su ptice kao što znamo važna karika u lancu ekosistema.
Srbija je nažalost po direktivi EU morala da potpiše sporazum odnosno Srbija je preuzela obaveze prema EU da će i ona uvesti vetroparkove, što se dogodilo ako se ne varam prošle 2023. godine.

Svi ti veliki filantropi i zagovornici da nam je ugrožen efekat "staklene bašte" i globalnog zagrevanja su pre 7-8 godina (iz)smislili da trke Formule 1 navodno puno zagađuju okolinu (inače tokom godine se održe 22 trke plus kvalifikacije i treninzi), te je bolidu povaćan pogon na el. energiju koju bolid sakuplja tokom kočenja u trci, pa su današnji bolidi Formule 1 zapravo hibridi a ne čisti benzinski motori, samo će se taj setepen pogona na el. energiju povećati tokom 2025/2026. godine. Jedan putnički prekookeanski let mlaznog aviona više zagadi planetu nego sve trke F1 tokom cele godine. To što se nemilice seče Amazonska prašuma to nije važno, važno je da bolid F1 mora da bude pogonjen i na el. energiju zbog zagađenja. Ne znam ko još veruje u takve izmišljotine.
Ne pratim redovno i ne čitam često ovu temu jer mi je poznato kako funkcioniše svet, iako bih imao i svašta da komentarišem i dodam. Najviše je izbegavam što bi se samo nervirao kako nas manjina zafrkava u zdrav mozak.
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 418


« Reply #224 on: January 18, 2024, 05:16:08 am »

Poseban problem je prevozenje trkacih hibrid automobila cargo zrakoplovima, zbog baterija, jer je veliki rizik od pozara. Potrebno je cca 48 sati prije potpuno isparazniti bateriju i slicne kerefeke. Cesto se moraju pojaviti u kratkom roku na potpuno drugoj strani Svijeta. Sjetimo se nedavnog velikog pozara na Ro-Ro brodu koji je prevozio aûtomobile. Bilo je oko 3000 auta sa motorima na unutrasnje sagorijevanje  i samo 30 elektro ili hibrid auta.Jedan od 30 se zapalio i unistio skoro cijeli brod???
Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.048 seconds with 22 queries.