PALUBA
July 12, 2024, 12:32:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Sudanu  (Read 58043 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #120 on: September 06, 2021, 05:42:53 am »

Sudan zaplenio oružje koje je stiglo iz Etiopije
IZVOR: TANJUG NEDELJA, 5.09.2021.

Sudanske vlasti zaplenile su 72 kutije oružja koje su avionom stigle iz Etiopije i za koje sumnjaju da su bile namenjene za upotrebu u zločinima protiv države.

Pošiljku istražuje odbor čiji je zadatak bio da raspusti vladu bivšeg predsednika Omara al-Bašira, koji je svrgnut aprila 2019. godine nakon pobune naroda, preneo je Rojters. Oružje je stiglo u Etiopiju iz Moskve u maju 2019. godine, utvrdio je komitet. Za sada nije jasno ko je bio predviđeni primalac oružja, ali odbor nije isključio da je ono bilo namenjeno bivšim lojalistima vlade Bašira al Asada, koje sudanske vlasti optužuju da pokušavaju da potkopaju krhku tranziciju zemlje ka demokratiji, navodi SUNA.

Komitet je ukazao da postoje sumnje da je ovo oružje trebalo da bude korišćeno u zločinima protiv države, ometajući demokratsku tranziciju i sprečavajući njen prelazak u građansku državu, javila je SUNA. Dina Mufti, portparol Ministarstva spoljnih poslova Etiopije, nije odmah odgovorio na zahtev da da komentar. Napetost između Sudana i Etiopije je veoma velika zbog prelivanja sukoba u etiopskoj severnoj regiji Tigraj i izgradnje ogromne hidroelektrane na Plavom Nilu u Etiopiji.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #121 on: September 12, 2021, 09:04:53 pm »

Jedna zemlja traži pomoć od Moskve, predlog se razmatra
Novosti online 12. 09. 2021.

SUDAN je zatražio od Rusije ekonomsku pomoć u zamenu za petogodišnji zakup vojne baze u Crvenom moru, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor u Ministarstvu odbrane Sudana.

Sudan planira da unese izmene u sporazum koji je ranije sklopljen i sada očekuje da se Centralnoj banci zemlje vrše uplate određenog iznosa tokom pet godina sa mogućnošću produžetka sporazuma na 25 godina. Rusija za sada nije odgovorila na ovaj predlog, saopštili su u resoru. Ranije je bilo saopšteno da se Sudan sprema da ratifikacije sporazuma koji je potpisan sa Rusijom o izgradnji punkta za logistiku ruske ratne flote. Proces ratifikacije će se vršiti u skladu sa procedurama koje predviđa parlament Sudana. Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je 1. jula na usvajanje Državnoj dumi gorenavedeni sporazum.

Podsetimo, početkom decembra 2020. godine objavljeno je da su dve države zaključile sporazum o izgradnju ruske baze u Crvenom moru.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #122 on: September 21, 2021, 10:32:17 am »


Pokušaj puča u Sudanu


Sudanske vlasti prijavile su danas pokušaj puča, koji, kako navode, nije uspeo, i da je situacija sada stavljena pod kontrolu.


https://twitter.com/i/status/1440206688271814657


"Pokušaj puča je osujećen u Sudanu i situacija je pod kontrolom", izjavio je jedan član vladajućeg vojno-civilnog saveta za agenciju Rojters. Drugi neimenovani vojni zvaničnik je rekao da iza pokušaja puča stoji jedan broj vojnika iz oklopnog korpusa i da su pokušali da preuzmu nekoliko vladinih institucija, ali su zaustavljeni, prenosi agencija AP.

Još jedan zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da su mnoge trupe, uključujući i visoke oficire, uhapšene.

Sudan je na krhkom putu demokratske vladavine nakon što je vojska svrgnula dugogodišnjeg vladara Omara al-Bašira u aprilu 2019. godine, nakon četiri meseca masovnih protesta.

Zemljom sada upravlja zajednička civilna i vojna vlada koja se suočava sa velikim ekonomskim i bezbednosnim izazovima.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #123 on: September 21, 2021, 02:45:59 pm »Quote
Sudanese officials say coup attempt failed, army in control

Sudanese authorities reported a coup attempt on Tuesday by a group of soldiers but said the attempt failed and that the country's ruling council and military remain in control. The development underscored the fragility of Sudan’s path to democracy, more than two years after the military's overthrow of longtime autocrat Omar al Bashir amid a public uprising against his three-decade rule.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #124 on: September 21, 2021, 03:54:00 pm »Sudan: Uhapšen 21 oficir zbog pokušaja puča


Vojska Sudana je saopštila da je 21 oficir i nekoliko vojnika uhapšeno zbog pokušaja državnog udara izvedenog jutros, i da je u toku potraga za svim učesnicima.

Vojska je povratila kontrolu nad svim lokacijama zauzetim tokom pokušaja vojnog udara, navodi se u saopštenju savetnika za medije komandanta vojske generala Altahira Abu Haje, prenosi agencija Rojters.

Sudanske vlasti prijavile su ranije danas neuspeli pokušaj puča, iza kojeg, kako je saopšteno, stoji jedan broj vojnika iz oklopnog korpusa, koji su pokušali da preuzmu nekoliko vladinih institucija, ali su zaustavljeni.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #125 on: September 26, 2021, 09:09:36 am »Quote
Protest blocks Sudan's crucial oil pipeline route

Protesters have blocked the entrance to Port Sudan – the country's primary oil pipeline route. They are demonstrating against the peace deal Sudan's transitional military government is trying to pass with opposition groups.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #126 on: September 26, 2021, 12:21:32 pm »Vojska Sudana sprečila pokušaj upada etiopskih snaga


Vojska Sudana sprečila je danas pokušaj upada etiopskih snaga u pogranično područje između ove dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju vojske, etiopske snage morale su da se povuku iz oblasti Um Barakit, ali nisu dati dodatni detalji. Načelnik sudanske vojske, general Abdel Fatahal-Burhan, rekao je novinarima da se incident dogodio u subotu. On je rekao da to pokazuje kako vojska štiti zemlju nakon pokušaja puča u Kartumu koji je bio prošle sedmice.

Napetosti duž granice između Sudana i Etiopije eskalirale su od izbijanja sukoba u Tigraju, severnoj etiopskoj provinciji, prošle godine, zbog koga su desetine hiljada izbeglica prešle u istočni Sudan, podseća Rojters.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #127 on: September 30, 2021, 05:53:01 am »

Ćelija ISIS-a ubila pet sudanskih obavestajaca
Tanjug 28. 09. 2021.

PET pripadnika sudanske opšte obaveštajne službe je ubijeno, a šesti je povređen tokom današnje racije koja je ciljala ćeliju povezanu sa takozvanom Islamskom državom u glavnom gradu Sudana, Kartumu, saopštila je obaveštajna služba.

Tokom hapšenja privedeno je 11 osumnjičenih osoba raznih nacionalnosti, a racija je napravljena na nekoliko lokacija južno od glavnog grada na mestima gde su se nalazili "strani teroristi", prenosi Rojters. Članovi terorističke organizacije zapucali su na obaveštajce na jednoj lokaciji i ubili pet njihovih pripadnika, među kojima su dva oficira, dok je jedan ranjen.

- Grupa stranih terorista je pobegla, ali ćemo ih goniti dok ih ne uhapsimo - navodi se u saopštenju bezbednosne službe.

Vlada je potvrdila da je došlo do incidenta i obećala da će pružiti pomoć bezbednosnim snagama da ispune svoja zaduženja.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #128 on: October 08, 2021, 08:12:54 am »Quote
At least 37 killed in intercommunal fighting in Sudan

Intercommunal fighting in the northern part of South Sudan has killed at least 37 people and injured 80 more. Officials say an investigation is underway to find out what sparked the conflict.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #129 on: October 17, 2021, 06:09:42 am »

Hiljade demonstranata u Sudanu traže da vojska preuzme vlast
SVET Autor: FoNet 16. okt. 2021

Hiljade demonstranata okupilo se ispred predsedničke palate u Kartumu zahtevajući da vojska preuzme vlast, jer se Sudan bori sa najvećom političkom krizom u dve godine tranzicije.

Kako prenosi Rojters, vojne i civilne grupe dele vlast u ovoj istočnoafričkoj državi nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsednika Omara al-Bašira 2019. godine. Posle neuspelog državnog udara u septembru, koji je pripisan snagama lojalnim Baširu, vojni lideri zatražili su reformu Koalicije za slobodu i promene (FCC) i promenu kabineta, ali su ih građanski lideri optužili da im je cilj preuzimanje vlasti. Frakcija FFC povezana sa vojskom, uključujući naoružane grupe koje su se pobunile protiv Bašira, pozvala je na današnji protest i održala kratak skup u obližnjoj konferencijskoj sali.

Demonstranti su uzvikivali „Dole vlada gladi“ i pozvali generala Abdela Fataha Al-Burhana, šefa oružanih snaga i zajedničkog vojno-civilnog Saveta suverenosti Sudana, na započinjanje državnog udara i svrgavanje vlade. Proteste je, za razliku od ranije, obezbeđivalo malo policajaca i demonstranti su uspeli da sitgnu do kapije predsedničke palate. Demonstranti koji su u centar Kartuma stigli desetinama autobusa sukobili su se sa demonstrantima koji se zalažu za građansku vlast. Analitičari objašnjavaju da su u središtu krize sporovi oko pravosuđa, vojnog restrukturiranja i demontaže finansijskog aparata režima Bašira.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #130 on: October 17, 2021, 10:26:07 am »Quote
Thousands of Sudanese protesters demand dissolution of transitional government

Thousands of pro-military protesters rallied in central Khartoum Saturday, vowing not to leave until the government is dissolved in a threat to Sudan's transition to civilian rule.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #131 on: October 22, 2021, 05:41:01 am »

Haos u Sudanu, demonstranti traže da vojska preda vlast
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 21.10.2021.

Više hiljada Sudanaca danas je sa ulica Kartuma zahtevalo formiranje civilne vlade.

Situacija u zemlji je sve nestabilnija, više od dve godine nakon što je vojska, posle masovnih protesta, zbacila s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara Al-Bašira i kada je formirana vojno-civilna vlada premijera Abdale Hamdoka. Na ulicama glavnog grada Kartuma danas je odvojeno održano više marševa, a Sudansko udruženje sindikata, organizator protesta, saopštilo je da je policija napala jednu grupu demonstranata okupljenu ispred tamošnjeg parlamenta.

Vlada i policija se nisu oglašavali.

Demonstranti traže formiranje potpuno civilne vlade, bez generala sudanske vojske.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #132 on: October 22, 2021, 03:44:04 pm »Quote
Sudan unrest | Military dictatorship vs hunger-ridden democratic state

Thousands have rallied in the Sudanese capital in support of the country's 'transition to civilian rule' as counter-protesters organized a pro-military sit-in

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #133 on: October 25, 2021, 07:23:38 am »Haos u Sudanu: Vojska uhapsila zvaničnike, premijer u kućnom pritvoru, internet u prekidu


Vojne snage u Sudanu uhapsile su pre zore više zvaničnika civilnih vlasti te zemlje, izvestila je televizija Al Hadat.

Vojne snage su upale u kuću savetnika za medije sudanskog premijera Abdale Hamdoka, i uhapsile ga, naveli su neimenovani izvori za Rojters.

Internet u Kartumu, prestonici Sudana, je izgleda u prekidu, navodi britanska agencija, pozivajući se na očevice.

Televizija Al Hadat je, pozivajući se neimenovane izvore, prenela da je premijer Hamdok stavljen u kućni pritvor, nakon što su neidentifikovane vojne snage rano jutros opkolile njegovu kuću.

Iste snage su, kako je rečeno, uhapsile četiri ministra, jednog civilnog člana vladajućeg Suverenog saveta i nekoliko guvernera država i šefova političkih partija.

Sudan je na ivici građanskog rata nakon neuspelog državnog udara od prošlog meseca, koji je ponovo pokrenuo optužbe između vojske i civilnih grupa koje su trebale da podele vlast nakon svrgavanja bivšeg lidera Omara al-Bašira 2019. godine.

Bašir je svrgnut i zatvoren nakon višemesečnih uličnih protesta, a politička tranzicija dogovorena nakon njegovog svrgavanja trebalo je da dovede do održavanja izbora do kraja 2023. godine.

Kako su napetosti eskalirale ovog meseca, koalicija pobunjeničkih grupa i političkih partija pridružila se vojsci, a pristalice vojske organizovale su jednu akciju ispred predsedničke palate pozivajući na raspuštanje civilne vlade.

Istovremeno, nekoliko ministara u vladi je prošle nedelje učestvovalo u velikim protestima organizovanim u nekoliko delova Kartuma i drugim gradovima protiv mogućeg vojnog preuzimanja vlasti.


https://twitter.com/i/status/1452493020042047488


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #134 on: October 25, 2021, 07:42:58 am »Izbio puč, demonstranti blokirali ulice, izašli i vojska i paravojne snage


Teško naoružana sudanska vojska i paravojne snage raspoređene su danas širom prestonice Kartuma ograničavajući kretanje civila.

Demonstranti, koji se protive puču, nosili su nacionalnu zastavu palili su gume u raznim delovima grada, javlja agencija Rojters.

Vojne snage su pre zore uhapsile više zvaničnika civilnih vlasti, javila je televizija Al Hadat, dok je jedna istaknuta prodemokratska grupa pozvala Sudance da izađu na ulice kako bi se suprotstavili bilo kakvom vojnom udaru.

Sudanska profesionalna asocijacija (SPA) pozvala je danas na generalni štrajk i građansku neposlušnost uoči "vojnog udara" nakon hapšenja istaknutih članova civilnog rukovodstva zemlje.

"Pozivamo mase da izađu na ulice i okupiraju ih, zatvore sve puteve barikadama, započnu generalni štrajk i ne sarađuju sa pučistima i koriste građansku neposlušnost kako bi se suočili s njima", navodi se u saopštenju te grupe. Većina članova sudanske vlade i veliki broj lidera provladinih partija uhapšeni su u očiglednom državnom udaru u Kartumu, izvestio je Rojtersov svedok.

Uhapšeni su i Fajsal Mohamed Salih, bivši ministar i savetnik premijera, i član vladajućeg Suverenog saveta Mohamedal-Faki Solejman.

Aerodrom u Kartumu je zatvoren, a međunarodni letovi su danas obustavljeni, izvestio je televizijski kanal Al Arabija sa sedištem u Dubaiju, usred izveštaja o vojnom udaru.


izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.