PALUBA
June 25, 2024, 02:05:45 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 20   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Sudanu  (Read 57179 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #75 on: August 01, 2019, 12:53:59 pm »


Protest zbog smrti pet srednjoškolaca: "Krv za krv, nećemo kompenzaciju"


Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u Al Obeidu u centralnom Sudanu gde je u ponedeljak šest osoba, od kojih pet srednjoškolaca, ubijeno na protestu.

Na skupu su pretežno nezavodoljni mladi koji su skandirali "Krv za krv, nećemo kompenzaciju", i nosili fotografije žrtava.

Šest demonstranata ubijeno je u ponedeljak tokom protesta zbog nestašice hleba i goriva u gradu Al Obeid, oko 420 kilometara jugozapadno od Kartuma.

Na tom protestu je povređeno 60 osoba.

Neki sumnjaju da su na demonstrante pucali pripadnici paravojnih Snaga za brzo reagovanje.

Sudan pogađa teška politička kriza otkako je protestni pokret primorao vojsku da zbaci sa vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtevajući da generali predaju vlast civilnoj vladi.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #76 on: August 02, 2019, 08:06:06 am »


Krvavi protesti u Sudanu: Demonstrante ubijaju bojevom municijomNajmanje četiri demonstranta ubijena su u Sudanu bojevom municijom u vreme masovnih protesta u Kartumu i drugim gradovima.

Demonstranti su ubijeni usled nasilja bezbednosnih snaga nad učesnicima prodemokratskih demonstracija, saopštili su aktivisti.

Ubistva su se dogodila u gradu Omdurmanu, naveo je Komitet sudanskih lekara, deo koalicije na čelu protesta koji su u aprilu doveli do zbacivanja s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira.

Na današnjim protestnim šetnjama traženo je privođenje pravdi odgovornih za ubistva najmanje šest osoba, među kojima je četvoro studenata, počinjena od strane bezbednosnih snaga tokom studentskih demonstracija u ponedeljak.

Pregovori vladajućeg vojnog saveta i lidera protesta u cilju postizanja sporazuma o podeli vlasti treba da budu nastavljeni kasnije danas, saopštila je koalicija koja predvodi demonstracije. Dve strane je trebalo da se sastanu u utorak, ali su pregovori odloženi posle ubistava na studentskom protestu.

Lideri protesta i vojna vlast postigli su u julu načelni dogovor o podeli vlasti, ali su ostali podeljeni po brojnim važnim pitanjima, među kojima je da li vojni komandanti treba da uživaju imunitet od gonjenja zbog nasilja nad demonstrantima.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #77 on: August 04, 2019, 06:59:24 am »


Postignut sporazum o podeli vlasti u Sudanu


Izaslanik Afričke unije za Sudan Mohamed el Hasan Lebat izjavio je da su lideri opozicionog saveza i vladajući vojni savet postigli sporazum o podeli vlasti.

On je objasnio da su se dve strane dogovorile o tome da bude usvojena ustavna deklaracija koja definiše razgraničenje ovlašćenja tokom trogodišnjeg prelaznog perioda pre nego što budu održani izbori.

Lebat nije izneo više detalja niti je rekao kada će sporazum biti potpisan.

Državna agencija SUNA prenela je izjavu lidera opozicije Omara al Dagira da će sporazum biti potpisan u nedelju.

U Sudanu od aprila traju protesti oko toga da li će tu zemlju u prelaznom periodu voditi civilna ili vojna vlast, nakon što je vojska zbacila i pritvorila dugogodišnjeg predsednika Omara al Bašira.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #78 on: August 18, 2019, 05:50:05 pm »

Sudan: Potpisan sporazum o podeli vlasti vojske i opozicije
Tanjug  18.08.2019.

Najveća sudanska opoziciona koalicija i vladajući vojni savet potpisali su danas konačni sporazum o podeli vlasti koji bi trebalo da omogući formiranje prelazne vlade i održavanje izbora posle dvogodišnjeg prelaznog perioda.

Potpisivanje sporazuma incirali su još 4. avgusta jedan zamenik predsednika vojnog saveta, general Mohamed Hamdan Dagalo, i predstavnik opozicione alijanse Ahmad al Rabi, a danas su bili među potpisnicima. Nakon potpisivanja dokumenta, prostorijom su se prolomili aplauz i klicanje, a orkestar je zasvirao patriotsku pesmu, prenosi Rojters. Potpisivanju sporazuma prisustvoavali su i posrednici iz Afričke unije i Etiopije koji su pomogli da se dođe do komprpmisa, kao i predstavnici Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlje koje žele da imaju uticaj u Kartumu.

Prelazno vojno veće vlada Sudanom od aprila, kada je vojska svrgla dugogodišnjeg predsednika Omara al Bašira, nakon višemesečnih protesta protiv njegove vlasti tokom kojih je poginulo više desetina demonstranata. Nemiri su nastavljeni i posle pada Al Bašira zbog zahteva opozicije da državu u prelaznom periodu vodi civilna, a ne vojna vlast, a u protestima je poginuo veliki broj demonstranata.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #79 on: August 21, 2019, 09:51:18 am »


Sudan formirao telo koje privremeno upravlja zemljom


Sudanski prodemokratski pokret i armija saopštili su da je formirano civilno vojno telo koje će upravljati zemljom u narednih 39 meseci.

Novo telo koje ima 11 članova, Suvereni savet, će vladati Sudanom do održavanja izbora.

Civilno vojno telo će zameniti vojni savet koji je preuzeo vlast u zemlji posle svrgavanja autokrate Omara al Bašira u aprilu.

Formiranje ovog tela je plod dugih pregovora prodemokratskih snaga i armije a njega će voditi oficiri prvih 21 mesec a ostalih 18 ćebiti pod upravbom civilnih lidera.

Prvobitno je bilo najavljeno formiranje tela za nedelju, ali je to odloženo u poslednjem trenutku zbog rasprava unutar prodemokratskog pokreta oko imenovanja njegovih članova.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #80 on: August 21, 2019, 03:09:37 pm »


Vođa novog Suverenog saveta u Sudanu podneo zakletvu


General Abdel Fatah al-Burhan podneo je zakletvu na mesto predsedavajućeg novoformiranog Suverenog saveta u Sudanu, javlja Rojters.

Ceremonija je održana u predsedničkoj palati u prestonici Kartumu.

Zakletve je podnelo još deset članova Suverenog saveta, kao i kandidat za premijera Abdula Hamdok.

Suvereni savet vodiće zemlju u naredne tri godine, dok se ne održe izbori.

Najveća sudanska opoziciona koalicija i vladajući vojni savet potpisali su 17. avgusta konačni sporazum o podeli vlasti koji bi trebalo da omogući formiranje prelazne vlade i održavanje izbora posle trogodišnjeg prelaznog perioda.

Prelazno vojno veće vlada Sudanom od aprila, kada je vojska svrgla dugogodišnjeg predsednika Omara al Bašira, nakon višemesečnih protesta protiv njegove vlasti tokom kojih je poginulo više desetina demonstranata.

Nemiri su nastavljeni i posle pada Al Bašira zbog zahteva opozicije da državu u prelaznom periodu vodi civilna, a ne vojna vlast, a u protestima je poginuo veliki broj demonstranata.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #81 on: September 13, 2019, 07:44:55 am »


Hiljade Sudanaca na ulicama, traže reforme pravosuđa


Hiljade Sudanaca okupilo se danas u glavnom gradu Kartumu na najvećem protestu od kada je saopšten sastav nove vlade te zemlje.

Protestanti zahtevaju da se šef pravosuđa i javni tužilac uklone sa svojih pozicija zbog navodnih veza sa svrgnutim predsednikom Omarom al Baširom.

Snage za proglašenje slobode i promenu krovne koalicije, koja predstavlja demonstrante pozvala je na "marš od million ljudi" kako bi izvršili pritisak na zajedničku vladu predstavnika demonstranata i generala da imenuju kompetentne i politički nepristrasne sudije.

Generali su prethodno odbacili nominacije koje su predložili demonstranti za dve najviše sudske pozicije u Sudanu.

I aktuelnog šefa pravosuđa i javnog tužioca imenovalo je vojno veće koje je preuzelo vlast nakon što je Al Bašir svrgnut u aprilu.

"Ovi skupovi se u osnovi obraćaju vojnim članovima unutar vlade, jer ti članovi ne dele iste stavove kao sudanski revolucionari", rekao je Raša Avad, sudanski novinar.

On je dodao da je današnji protest važan korak ka restrukturiranju pravosudnog sistema "kako bismo mogli da krenemo u period tranzicije u kojem će lideri starog režima, kao i oni koji su odgovorni za masakr demonstranata nakon Baširovog zbacivanja mogli biti procesuirani".

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Imenovanje novog šefa pravosuđa i javnog tužioca revolucionarni je zahtev".

"Pravosudne i pravne reforme trebalo bi da budu glavni prioritet tokom prelaznog perioda, međutim, videli smo nedostatak akcije dela vlade da imenuje novog šefa pravosuđa i novog generalnog tužioca", rekao je lider Sudanskog udruženja sindikata Ahmed Rabi.

Vlada koja se sastoji od pet članova vojske i šest civila vladaće Sudanom tri godine.

Sudan je bio u teškoj političkoj krizi otkako je protestni pokret primorao vojsku da svrgnu s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtevajući da generali predaju vlast civilima.

"Sudanska revolucija nema za cilj samo promenu predsednika ili dovođenje novih ministara, već je cilj restrukturiranje sudanske države. Dakle, nelogično je da zvaničnici iz starog režima budu iznad civilne države i sudskih aparata", rekao je Rabi.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #82 on: September 27, 2019, 07:50:30 am »


Sudan zatvorio granicu sa Libijom i Centralnoafričkom Republikom


Sudanske vlasti odlučile su u četvrtak da zatvore svoje granice sa Libijom i Centralnoafričkom Republikom iz bezbednosnih razloga.

To je prva mera koju su nove vlasti donele od smene predsednika Omara el Bašira u aprilu ove godine.

"Suvereni savet je na sastanku sa lokalnim vlastima južnog Darfura naložile zatvaranje granica sa Libijom i Centralnoafričkom Republikom zbog pretnje po bezbednost i ekonomiju Sudana", navodi se u saopštenju.

Sudan je avgustu osnovao Suvereni savet zadužen za nadgledanje tranzicije sa vojnih na civilne vlasti, tri decenije posle autoritarnog režima i nekoliko meseci posle demonstrancija.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #83 on: December 11, 2019, 09:10:27 am »Nastavljeni razgovori sudanske vlade i pobunjenika


Predstavnici sudanske prelazne vlade su se sastali s pobunjeničkim vođama i tako nastavili razgovore u pokušaju da okonča građanske ratove u zemlji.

Razgovori se održavaju u Južnom Sudanu, državi koja je 2011. dobila nezavisnost posle više decenija rata.

Nakon što je u aprilu srušen predsednik Omar al-Bašir, sporazum između vojske i civila koji su predvodili proteste protiv al-Bašira, pozvao je na mirovne pregovore s pobunjenicima. Sporazumom je privremenim vlastima dat rok od šest meseci, koji ističe u februaru, da sklope mir s naoružanim grupama koje se već godinama bore protiv vlasti u Kartumu.

Nova sudanska vlada je pod velikim pritiskom da okonča sukobe sa pobunjenicima dok istovremeno pokušava da oporavi uništenu ekonomiju, privuče neophodnu stranu pomoć i uvede obećanu demokratiju. Delegaciju vlade je na razgovorima predvodio zamenik Suverenog saveta, general Mohamed Hamadan Dagalo.

Predsednik Južnog Sudana Salva Kir je izrazio "rešenost da pregovori budu uspešni i da se zarad mira što pre dođe do sporazuma".

U brojnim sukobima u Sudanu je poginulo više stotina hiljada ljudi.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #84 on: December 14, 2019, 02:14:28 pm »Al-Bašir osuđen


Bivši predsednik Sudana Omar al-Bašir osuđen je u subotu na dve godine zatovra zbog korupcije i pranja novca.

To je prva presuda u nizu pravnih postupaka protiv al-Bašira, kod traži i Medjunarodni krivični sud zbog optužbi za ratne zločine i genocid u Darfuru.

Presuda je izrečena godinu dana nakon početka masovnih protesta protiv al-Baširove trodecenijske vladavine, za vreme koje je Sudan dospeo na američku listu sponzora terorizma a ekonomija propala usled godina lošeg upravljanja i američkih sankcija.

Al-Bašir (75) nalazi se u pritvoru od aprila, kada ga je vojska zbacila s vlasti.

Vojska je još ranije saopštila da ga neće predati međunarodnom krivičnom sudu, a trenutna vojno-civilna prelazna vlada se o tome nije izjašnjavala.

Bivši predsednik je u Sudanu optužen i za ubijanje demonstranata tokom višemesečnih protesta.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #85 on: December 31, 2019, 09:23:15 am »Osuđeni na smrt zbog ubistva demonstranta - njih 27


Sudanski sud osudio je 27 pripadnika bezbednosnih snaga na smrti zbog mučenja i ubijanja pritvorenog demonstranta za vreme pobune protiv Omara al Bašira.

Smrt demonstranta Ahmeda al-Kaira, nastavnika, dok je bio u pritvoru u februaru bio je presudan trenutak u pobuni koja je na kraju dovela do vojnog svrgavanja dugogodišnjeg sudanskog autokrate.

U decembru prošle godine prvi protest je održan u Sudanu zbog skoka cena hleba, što je obeležilo početak prodemokratskog pokreta u toj velikoj afričkoj zemlji.

To je dovelo do toga da je u aprilu vojska svrgnula al Bašira i kasnije formiranja zajedničkog vojno-civilnog saveta posvećenog obnovi zemlje i uz obećanje da će izbori biti održani za tri godine.

Na godišnjicu početka protesta ovog meseca privukao je veliki broj ljudi u više gradova širom zemlje, ljudi su pevali, igrali i nosili zastave.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #86 on: January 02, 2020, 08:12:29 am »Ubijeno 24 ljudi u napadu na izbeglički centar u Zapadnom Darfuru


Najmanje 24 ljudi ubijeno je u napadu na kamp za raseljena lica u sudanskoj državi Zapadni Darfur, saopštio je portparol zajedničke mirovne misije Afričke unije i UN u Darfuru (UNAMID) Ašraf Elisa.

On je danas saopštio zvanični broj poginulih u kampu Krinding u gradu Geneina tokom racije 29. i 30. decembra, nakon spora između arapskih i afričkih etničkih grupa.

Elisa je rekao da su članovi arapskog plemena došli u kamp i počeli da "pucaju, ubijaju i pale".

Portparol je dodao da je ubijen jedan policajac koji je pokušao da interveniše prilikom napada.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #87 on: January 15, 2020, 08:40:36 am »

Sudanska vojska okončala pobunu bivših bezbednosnih agenata
Tanjug 15.01.2020.

Sudanska vojska okončala je oružanu pobunu bivših bezbednosnih agenata i povratila kontrolu nad sedište obaveštajne službe u Kartumu.

Otpušteni pripadnici Nacionalne obaveštajne i bezbednosne službe (NISS) bliski predsedniku Omaru al-Baširu koji je svrgnut u aprilu, prethodno su pucali iz zgrade protestujući nezadovoljni otpremninama. Prema rečima očevidaca, građana i vojnih izvora, razmena vatre između vojske i bivših agenata trajala je satima. Pobunjenici su se predali posle pregovora.

Ovo je dosad najveći sukob između pripadnika stare garde i pristalica nove administracije, do kojeg dolazi usred reorganizacije bezbednosnog aparata Sudana tokom tranzicionog perioda. Osim toga, bivši pripadnici bezbednosne službe takođe nezadovoljni otpremninama pucali su na dva mala naftna polja u Darfuru, rekao je izvor iz sudanske vlade za Rojters.

General Mohamed Hamdan Dagalo, komandant Snaga za bržu podršku, najmoćnije paravojne grupacije u Sudanu koja podržava novu vladu, rekao je da incident ne smatra pokušajem puča, ali da takve akcije neće biti tolerisane.

- Nećemo prihvatiti puč, nećemo prihvatiti nelegalnu promenu. Jedina promena može da dođe od sudanskog naroda - rekao je Dagalo pre nego što su njegove trupe pomogle u gušenju pobune.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #88 on: January 15, 2020, 12:29:37 pm »Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #89 on: January 22, 2020, 07:01:28 pm »Sukob na granici Južnog Sudana i Sudana: Više od 30 mrtvih, ima ranjenih i otetih


Najmanje 32 čoveka ubijena su danas u napadu navodnih kradljivaca stoke u jednom pograničnom kraju oko kojeg se spore Sudan i Južni Sudan jer je bogat naftom.

Osim što su stradale 32 osobe, uključujući žene i decu, ranjena su i 24 čoveka, a 15 ljudi je oteto, medju njima i deca, izjavio je za AFP Kuol Alor Kuaol, glavni administrator regije Abjei.

Rekao je da je tokom napada spaljeno 20 kuća.

izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 20   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 22 queries.