PALUBA
June 14, 2024, 02:31:37 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Sudanu  (Read 56338 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #150 on: October 26, 2021, 10:12:50 am »

Prekid telekomunikacija u Sudanu nakon vojnog udara
SVET Autor: Tanjug 26. okt. 2021

Telekomunikacije su u prekidu u Sudanu, dan nakon što je vojska preuzela vlast u državnom udaru, a zvaničnik ministarstva zdravlja rekao da je sedam ljudi ubijeno u sukobima između vojnika i uličnih demonstranata.

Neimenovani svedok je rekao da su internet i telefonske usluge ozbiljno ograničene. Život je u zastoju u glavnom gradu Kartumu, gde su prodavnice i usluge zatvoreni, a neki putevi su i dalje blokirani od strane vojske nakon pretežno mirne noći. Vođa državnog udara general Abdel Fatah al-Burhan je raspustio vojno-civilni Suvereni savet koji je uspostavljen sa zadatkom da vodi zemlju ka demokratiji nakon svrgavanja autokrate Omara al-Bašira u narodnoj pobuni pre dve godine. Burhan je objavio uvođenje vanrednog stanja, navodeći da su oružane snage potrebne za zaštitu bezbednosti i sigurnosti. Obećao je da će održati izbore u julu 2023. godine.

Sudansko udruženje profesionalaca, koalicija aktivista koja se pobunila protiv Bašira, pozvala je na štrajk, a sa zvučnika džamija u Kartumu čuo se poziv na generalni štrajk. Sudansko ministarstvo informacija, koje je i dalje lojalno svrgnutom premijeru Abdali Hamdoku, saopštilo je na svojoj Fejsbuk stranici da prelazni ustav samo premijeru daje pravo da proglasi vanredno stanje i da su akcije vojske zločin. Hamdok je i dalje legitimna tranziciona vlast, navodi se u saopštenju tog ministarstva. Hamdok, ekonomista i bivši visoki zvaničnik UN-a, priveden je i odveden na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da izda saopštenje kojom podržava vojni udar, saopštilo je ministarstvo informacija.

Vlade Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Norveške osudile su puč u Sudanu, navodeći da su duboko zabrinute zbog situacije u zemlji. Uputile su poziv snagama bezbednosti da oslobode one koji su nezakonito privedeni, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Izvor. www.nova.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #151 on: October 26, 2021, 10:18:02 am »

Kako je došlo do novog puča i smrtonosnih protesta u Sudanu
Tanjug 26.10.2021.

Prodemokratski demonstranti blokirali su danas neke puteve u glavnom gradu Sudana improvizovanim barikadama i zapaljenim gumama, dan nakon što je vojska preuzela vlast u brzom puču koji je osudila međunarodna zajednica.

Sudanski premijer i drugi visoki zvaničnici prelazne vlade koje je u ponedeljak uhapsila vojska, i dalje su zatočeni u vojnom kampu u blizini Kartuma, prenosi agencija AP. Sudanska vojska preuzela je juče vlast u zemlji, više od dve godine nakon što je u narodnoj pobuni svrgnut dugogodišnji autokrata Omar al-Bašir. Kako je došlo do toga? Vojni puč u Sudanu posledica je nepoverenja između vojske i civilnih lidera, koji dele vlast od avgusta 2019. godine, nakon svrgavanja predsednika Omara el-Bašira ranije te godine, piše Bi-Bi-Si.

El-Bašira je svrgnula s vlasti vojska, ali su masovni ulični protesti bez presedana primorali generale da ispregovaraju plan koji je imao za cilj prelazak na demokratsku vladu. Sudan bi sada trebalo da je u periodu tranzicije u kojoj civili i vojni lideri vladaju zemljom preko zajedničkog tela, kolektivnog šefa države, poznatog kao Suvereni savet, ali su ove dve grupe javno u sukobu. Vojska je, pre nego što je dogovorena demokratska tranzicija, otvorila u junu 2019. godine vatru na učesnike protesta u prestonici Kartumu, a tom prilikom ubijeno je 87 ljudi. Tenzije u zemlji pogoršale su se nakon neuspešnog pokušaja puča prošlog meseca.

Proteklih nekoliko nedelja u zemlji su održani protesti u kojima se tražilo od vojske da preuzme vlast, kao i velike demonstracije tokom kojih je iskazana podrška premijeru. Učesnici protesta naklonjeni vojsci optužili su vladu da nije uspela da oživi nacionalno bogatstvo, u vreme kada su sve prisutnije nestašice hleba. I potezi premijera Abdala Hamdoka usmereni ka reformi ekonomije, koji uključuju smanjenje subvencija za gorivo, pokazali su se među pojedincima kao nepopularni.

Privedeni zvaničnici

Najviše rangiranog predstavnika civila, premijera Abdala Hamdoka vojnici su, kako prenose mediji, priveli, zajedno sa još nekoliko ministara. General Abdel-Fatah Burhan, najviši vojni zvaničnik u Sudanu, raspustio je vladu i Suvereni savet, zajedničko vojno i civilno telo koje je oformljeno ubrzo nakon al-Baširovog svrgavanja da bi upravljalo zemljom. On sada vodi vojni savet za koji je rekao da će vladati Sudanom do izbora u julu 2023. godine. Vojno preuzimanje vlasti zapretilo je da poremeti krhku tranziciju Sudana ka demokratiji, koja je bila u toku poslednje dve godine.

Demonstracije zbog puča, najmanje četvoro poginulo

Najmanje četiri osobe su poginule, a više od 80 je ranjeno kada su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u Kartumu, saopštio je Sudanski komitet lekara. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da razgovara o situaciji na sastanku iza zatvorenih vrata. Zapadne vlade osudile su puč i pozvale na oslobašanje premijera Abdale Hamdoka i drugih zvaničnika, a administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je suspenziju 700 miliona dolara hitne pomoći Sudanu. Demonstranti su pozvali na masovni marš kako bi izneli zahteve za povratak na civilnu vlast.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je na momentalno zaustavljanje nasilja nad demonstrantima i na obnavljanje internet usluga. Blinken je rekao da SAD koordinišu sa partnerima kako bi "uspostavili zajednički diplomatski pristup za rešavanje ovih akcija i sprečili da one dovedu do dalje nestabilnosti u Sudanu i regionu".

Izvor. www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #152 on: October 26, 2021, 12:00:47 pm »

Quote
Military Coup in SudanLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #153 on: October 26, 2021, 12:20:06 pm »Quote
Sudan coup: Military dissolves transitional government, arrests leaders

In tonight's special edition: Sudan's military seized power early on Monday. Soldiers were deployed to the capital, as the military declared a state of emergency. The transitional government leading the nation to civilian rule has been dissolved and its leaders arrested. In just a few weeks' time, the military was supposed to hand leadership of the transitional council over to civilians. Now Sudan's future is once again in limbo. We take a closer look at how events unfolded.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #154 on: October 26, 2021, 12:23:13 pm »Quote
Sudan unrest: Several killed, 140 hurt in protests against military coup

Sudan's military seized power from a transitional government on Monday and a health ministry official said several people were killed by gunfire and 140 injured in clashes between soldiers and street protesters.


Quote
Sudan military coup: Russia blames 'outside powers' for transitional failures

Russia has accused the 'outside powers' of interfering in Sudanese affairs. Russian Foreign Minister Sergey Lavrov reiterated these grievances in a statement last week, and on Monday the Russian Foreign Ministry fell short of explicitly supporting Burhan's moves, but said such actions appeared to be rooted in the shortcomings of the transitional government


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #155 on: October 26, 2021, 12:28:28 pm »Quote
Sudan military takeover: Coup triggers alarm around the world

From the United States to the Arableague, the world reacted with alarm after an apparent coup in Sudan where armed forces detained the prime minister. The chaos followed weeks of tensions between military and civilian figures that have ruled under an uneasy power-sharing agreement since former strongman Omar al-Bashir was ousted.


Quote
Sudan military coup: US call for restoration of civilian-led transitional govt

The United States said Monday it "strongly condemns" Sudan's military for its recent government takeover, and called for the immediate return to civilian rule and the release of the detained prime minister.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #156 on: October 26, 2021, 12:31:38 pm »Quote
Sudan military coup: Abdel Fattah al-Burhan, the general who took power

General Abdel Fattah alBurhan, who on Monday dissolved authorities leading Sudan's transition to democracy, became de facto head of state after the 2019 ouster of strongman Omar al-Bashir and now embodies the possible return to a much-feared military rule. In a lengthy military career under Bashir, he rose to prominent roles while remaining relatively unknown.


Quote
International reaction to Sudan's military coup

From the United States to the Arab league, the world reacted with alarm after an apparent coup in Sudan where armed forces detained the prime minister. The chaos followed weeks of tensions between military and civilian figures that have ruled under an uneasy power-sharing agreement since former strongman Omar al-Bashir was ousted.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #157 on: October 26, 2021, 02:19:24 pm »Quote
US freezes $700mn in aid to Sudan following military coup

Sudan's capital of Khartoum has been set on fire by protesters following a military takeover. Meanwhile, the US has suspended its financial aid to the country amid widespread international condemnation of the power grab.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #158 on: October 26, 2021, 05:08:09 pm »

General potvrdio: Svrgnutog premijera drži u svojoj rezidenciji
IZVOR: TANJUG UTORAK, 26.10.2021.

Kartum -- Sudanski general Abdel Fatah-Burhan je izjavio da je svrgnutog premijera Abdalu Hamdoka smestio u svoju rezidenciju kako bi garantovao za njegovu bezbednost.

"Hamdok je u mojoj kući kako bi ga zaštitio od svih ograničenja koje su mu nametnule različite političke snage", rekao je Al-Burhan na konferenciji za novinare u sudanskoj prestonici Kartumu, a prenosi ruska agencija TASS. "Želimo da se zahvalimo Hamdoku za sav njegov rad na čelu vlade", dodao je Al-Burhan.

Sudanska vojska je juče pučem preuzela vlast. Burhan je rekao i da je Hamdok dobrog zdravlja. Al-Burhan je stao u odbranu vojnog preuzimanja vlasti, navodeći da je zbacio vladu premijera Abdale Hamdoka kako bi izbegao građanski rat. Na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je juče najavio preuzimanje vlasti, Burhan je optužio političare za huškanje na oružane snage. Kancelarija sudanskog premijera pozvala je danas na oslobađanje premijera Abdale Hamdoka i drugih koji su zajedno sa njim u pritvoru, navodeći da Hamdok ostaje "izvršna vlast koju priznaju sudanski narod i svet". U saopštenju kancelarije, objavljenom na Fejsbuku, navodi se da nema druge alternative osim protesta, štrajkova i građanske neposlušnosti. Vojnici su u ponedeljak uhapsili premijera i druge članove njegovog kabineta, nekoliko sati pre nego što se Burhan pojavio na TV-u da objavi raspuštanje Suverenog saveta, tela uspostavljenog da deli vlast između vojske i civila. Vojno preuzimanje vlasti zaustavilo je tranziciju Sudana ka demokratiji, dve godine nakon što je narodni ustanak srušio dugogodišnjeg autokratu Omara al-Bašira.

Zvaničnik sudanskog ministarstva zdravlja je rekao da je sedam osoba ubijeno u jučerašnjim sukobima između demonstranata i snaga bezbednosti.

Izvor. www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #159 on: October 27, 2021, 07:10:49 am »SAD pripremaju odgovor na vojni puč u Sudanu


Bajdenova administracija razmatra čitav niz ekonomskih mera koje su joj na raspolaganju kako bi odgovorila na vojno preuzimanje vlasti u Sudanu.

SAD su u bliskom kontaktu sa zalivskim zemljama zbog situacije u toj zemlji, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Vojska Sudana raspustila je juče koalicionu vladu i smenila civilnog premijera, a Stejt department je odgovorio suspendovanjem 700 miliona dolara američke pomoći namenjene podšci demokratskoj tranziciji Sudana, preneo je Rojters. Zajedno sa vladama Britanije i Norveške, SAD su osudile vojno preuzimanje vlasti, a sve države glavni donatori Sudana izrazile su duboku zabrinutost zbog situacije u toj zemlji i pozvale vojni vrh Sudana da oslobodi sve koji su nezakonito pritvoreni.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #160 on: October 27, 2021, 07:13:23 am »Quote
Sudan capital locked down, telecommunications interrupted after coup

Roads were blocked, shops were shut, phones were down and mosque loudspeakers blared calls for a general strike in Sudan on Tuesday, a day after the army seized power in a coup that triggered unrest in which at least seven people were killed


Quote
Sudan crisis: General Burhan says PM Hamdok detained in coup held for his own safety

Sudan’s ruling general suggested Tuesday that some members of the government he dissolved in a coup could face trial but said that the deposed prime minister was being held for his own safety and would likely be released soon. The general said he is serious about holding elections on schedule
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #161 on: October 27, 2021, 07:17:02 am »


Quote
Sudan PM returns home after detention in coup

Sudanese Prime Minister Abdalla Hamdok returned home on Tuesday, a day after he was detained as the army seized power in a coup that has claimed at least seven lives. Follow the day's development as they happened.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #162 on: October 27, 2021, 07:34:45 am »Sudanski ambasadori ne priznaju vojni udar u toj zemlji


Sudanski ambasadori u 12 zemalja, uključujući Sjedinjene Džave, Ujedinjene Arapske Emirate, Kinu i Francusku ne priznaju jučerašnji vojni udar u toj zemlji.

Pouzdani diplomatski izvori navode da su saopštenje sudanskih diplomata potpisali i ambasadori u Belgiji i pri Evropskoj uniji, oni koji su na službi u Ženevi u agencijama UN, u Kini, Južnoj Africi, Kataru, Kuvajtu, Turskoj, Ssvedskoj i Kanadi, prenosi Rojters.

Ambasadori poručuju da su stali na stranu otpora naroda Sudana vojnom puču.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #163 on: October 27, 2021, 07:35:18 am »

Quote
Sudan report oct 26
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #164 on: October 27, 2021, 11:30:19 am »Sudanski puč izazvao razdor u UN


Savet bezbednosti UN raspravljao je o situaciji u Sudanu posle vojnog puča izvedenog u ponedeljak, ali nakon sastanka nije izdato nikakvo saopštenje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je prethodno svetske sile da se okupe i odlučno se izjasne protiv vojnog puča, poručivši da je potrebno jedinstvo da bi se svet sučio sa "epidemijom državnih udara'', nakon što su izvedeni i u Mjanmaru, Maliju i Gvineji.

Zamenik ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski rekao je posle sednice da članice Saveta bezbednosti do sada nisu uspeli da postignu bilo kakvu saglasnost o situaciji u Sudanu.

"Mislim da je preuranjeno govoriti o saglasnosti, hajde da radimo na nekom dokumentu. Slažemo se da smo preokupirani onim što se dešava", rekao je Poljakov, prenosi Tass.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti u Sudanu došlo je u ponedeljak posle višenedeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa procesa tranzicije Sudana ka demokratiji koji je započet svrgavanjem dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira tokom narodne pobune pre dve godine.


Premijeru dozvoljeno da se vrati kući

Sudanskom premijeru Abdalahu Hamdoku i njegovoj supruzi, koji su privedeni nakon što je vojska izvršila puč i preuzela vlast, dozvoljeno je da se vrate u svoju kuću u Kartumu, potvrdio je jedan vojni zvaničnik.

Zahtevajući anonimnost, jedan vojni zvaničnik je potvrdio da su Hamdok i njegova supruga slobodni da se kreću i komuniciraju i dodao da je njihova kuća u luksuznom kartumskom kvartu Kafuri "pod jakim obezbeđenjem".


izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 23 queries.