PALUBA
July 12, 2024, 07:53:10 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Sudanu  (Read 58051 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #165 on: October 27, 2021, 11:50:36 am »Quote
Sudan's prime minister, detained after coup, returns home

Sudan's deposed prime minister and his wife were allowed to return home Tuesday, a day after they were detained when the military seized power in a coup, according to a statement issued by his office. The statement by Hamdok’s office said other government officials remained in detention, their locations unknown.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #166 on: October 27, 2021, 04:28:44 pm »Afrička unija suspendovala učešće Sudana zbog vojnog puča


Afrička unija suspendovala je učešće Sudana u svim aktivnostima te organizacije, saopštila je danas ta organizacija navodeći da će suspenzija biti na snazi do obnove civilne vlasti.

Vojne snage u Sudanu uhapsile su u ponedeljak više zvaničnika, uključujući premijera Abdala Hamdoka, i preuzele vlast u zemlji, prenosi Rojters. Dan nakon što je sudanska vojska preuzela vlast prodemokratski demonstranti blokirali su improvizovanim barikadama i zapaljenim gumama ulice glavnog grada.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti je došlo nakon višenedeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa tranzicije Sudana ka demokratiji.

Premijeru Hamdoku i njegovoj supruzi, koji su privedeni nakon što je vojska izvršila puč i preuzela vlast, dozvoljeno je juče da se vrate u svoju kuću u Kartumu.

Hamdok je oslobođen nakon što je međunarodna zajednica osudila vojni udar i pozvala vojsku da oslobodi sve vladine zvaničnike koji su u ponedeljak pritvoreni neposredno nakon što je general Abdel-Fatah Burhan preuzeo vlast.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #167 on: October 28, 2021, 04:57:57 am »

Suspendovani letovi sa kartumskog aerodroma
Tanjug 26.10.2021.

Sudanska agencija za civilno vazduhoplovstvo suspendovala je danas sve letove sa Međunarodnog aerodroma u Kartumu i do tog aerodroma i to do 30. oktobra, saopšteno je na Fejsbuk stranici aerodroma.

Sudanska vojska preuzela je juče vlast u zemlji, više od dve godine nakon što je u narodnoj pobuni svrgnut autokrata Omar al-Bašir. Prodemokratski demonstranti blokirali su danas improvizovanim barikadama i zapaljenim gumama neke puteve u glavnom gradu Sudana. Sudanski premijer i drugi visoki zvaničnici prelazne vlade koje je u ponedeljak uhapsila vojska i dalje su zatočeni, a najviši sudanski general Abdel Fatah-Burhan je izjavio da je svrgnutog premijera Abdalu Hamdoka smestio u svoju rezidenciju kako bi mu garantovao bezbednost.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #168 on: October 28, 2021, 05:06:52 am »

Uhapšeni premijer Sudana pušten kući
Tanjug 26.10.2021.

Sudanskom premijeru Abdalahu Hamdoku i njegovoj supruzi, koji su privedeni nakon što je vojska izvršila puč i preuzela vlast, dozvoljeno je da se vrate u svoju kuću u Kartumu, potvrdio je danas jedan vojni zvaničnik.

Hamdok je oslobođen nakon što je međunarodna zajednica osudila vojni udar i pozvala vojsku da oslobodi sve vladine zvaničnike koji su u ponedeljak pritvoreni neposredno nakon što je general Abdel-Fatah Burhan preuzeo vlast, prenosi AP. Zahtevajući anonimnost, jedan vojni zvaničnik je potvrdio da su Hamdok i njegova supruga slobodni da se kreću i komuniciraju i dodao da je njihova kuća u luksuznom kartumskom kvartu Kafuri pod jakim obezbeđenjem.

General Burhan je ranije danas izjavio da je Hamdok zadržan u pritvoru radi sopstvene bezbednosti i da će verovatno biti pušten, ali je i upozorio da bi se drugi članovi raspuštene vlade mogli suočiti sa suđenjem jer podstrekuju proteste protiv vojnih vlasti koji se nastavljaju na ulicama. Dan nakon što je sudanska vojska preuzela vlast prodemokratski demonstranti blokirali su improvizovanim barikadama i zapaljenim gumama ulice glavnog grada, a u ponedeljak su vojnici pucali na masu i ubili četvoricu demonstranta.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti je došlo nakon višenedeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa tranzicije Sudana ka demokratiji. To je pretilo da izbaci iz koloseka proces demokratske trazicije, koji je započet svrgavanjem dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira tokom narodne pobune pre dve godine. U svom drugom javnom nastupu od preuzimanja vlasti, general Burhan je danas izjavio da je vojska bila primorana da se umeša u rešavanje sve intenzivnije političke krize.

- Ima ljudi koji govore o diskriminaciji, a to može da nas dovede do građanskog rata koji bi doveo do rasparčavanja ove zemlje, razaranja njenog jedinstva, njenog tkiva i društva. Ove opasnosti su pred nama - upozorio je general Burhan tokom konferenciji za novinare koju je prenosila TV.

Vojni puč je izveden manje od mesec dana pre nego što je Burhan trebalo da prepusti civilnom političaru nadležnosti nad Suverenim savetom, telom koje upravlja Sudanom, čime bi vojska bila udaljena od glavnih poluga vlasti.

Iz kancelarije svgnutog premijera poslato je saopštenje u kojem se vojne vlasti optužuju za delovanje u saglasju sa islamistima koji su se zalagali za uspostavljanje vojne vlasti u Sudanu i drugim političarima povezanim sa svrgnutim islamističkim liderom, autokratom Omarom al-Baširom. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo je kasnije danas iza zatvorenih vrata da raspravlja o situaciji u Sudanu. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je svetske sile da se okupe i odlučno se izjasne protiv vojnog puča, poručivši da je potrebno jedinstvo da bi se svet sučio sa "epidemijom državnih udara''.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #169 on: October 28, 2021, 06:10:47 am »

Sudan: Razdor u UN i deblokada aerodroma
IZVOR: TANJUG SREDA, 27.10.2021.

Savet bezbednosti UN raspravljao je o situaciji u Sudanu posle vojnog puča izvedenog u ponedeljak, ali nakon sastanka nije izdato nikakvo saopštenje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je prethodno svetske sile da se okupe i odlučno se izjasne protiv vojnog puča, poručivši da je potrebno jedinstvo da bi se svet sučio sa "epidemijom državnih udara'', nakon što su izvedeni i u Mjanmaru, Maliju i Gvineji. Zamenik ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski rekao je posle sednice da članice Saveta bezbednosti do sada nisu uspeli da postignu bilo kakvu saglasnost o situaciji u Sudanu.

"Mislim da je preuranjeno govoriti o saglasnosti, hajde da radimo na nekom dokumentu. Slažemo se da smo preokupirani onim što se dešava", rekao je Poljakov, prenosi Tass.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti u Sudanu došlo je u ponedeljak posle višenedeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa procesa tranzicije Sudana ka demokratiji koji je započet svrgavanjem dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira tokom narodne pobune pre dve godine.

Premijeru dozvoljeno da se vrati kući

Sudanskom premijeru Abdalahu Hamdoku i njegovoj supruzi, koji su privedeni nakon što je vojska izvršila puč i preuzela vlast, dozvoljeno je da se vrate u svoju kuću u Kartumu, potvrdio je jedan vojni zvaničnik. Zahtevajući anonimnost, jedan vojni zvaničnik je potvrdio da su Hamdok i njegova supruga slobodni da se kreću i komuniciraju i dodao da je njihova kuća u luksuznom kartumskom kvartu Kafuri "pod jakim obezbeđenjem".

Najavljena deblokada luka

Sudanska plemena Bedža, koja podržavaju vojsku u preuzimanju vlasti, najavila su prekid zatvaranja luka i blokada puteva na istoku te zemlje, izvestila je danas televizija Al Arabija sa sedištem u Dubaiju. Plemena su blokirala puteve i primorala luke na Crvenom moru da se zatvore poslednjih nedelja, u znak protesta zbog, kako kažu, nedostatka političke moći u regionu i loših ekonomskih uslova koji su tamo, prenosi Rojters. Zatvaranje luka je dovelo do nestašice osnovnih lekova, goriva i pšenice, navodi Rojters. Plemena Bedža izrazila su podršku vojnom preuzimanju vlasti koje je organizovao general Abdel Fatah al-Burhan.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #170 on: October 28, 2021, 06:14:49 am »

Borelj podržao svrgnutog premijera Sudana
IZVOR: TANJUG SREDA, 27.10.2021.

Brisel -- Komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj objavio je na svom Tviter nalogu da je izrazio podršku svrgnutom sudanskom premijeru Abdalu Hamdoku.

Hamdok, bivši ekonomista Ujedinjenih nacija, uhapšen je u ponedeljak zajedno sa mnogim vladinim zvaničnicima i političkim ličnostima nakon što je vojska preuzela vlast od prelazne vlade, ali je u međuvremenu pušten na slobodu, prenosi Rojters. Radnici u sudanskoj državnoj naftnoj kompaniji Sudapet najavili su danas da će se pridružiti nacionalnom pokretu građanske neposlušnosti koji su oformili sindikati kao odgovor na voijni udar i rušenje vlade. Objavljen je i raspored barikada za demonstracije koji bi trebalo da rezultiraju, kako je navedeno "maršom miliona ljudi" u subotu.

Sudanske snage bezbednosti uhapsile su danas još trojicu istaknutih prodemokratskih ličnosti u trenutku pojačanog međunarodnog pritiska na vojsku da odustane od puča koji preti da zaustavi demokratsku tranziciju u toj zemlji započetu nakon svrgavanja dugogodišnjeg autokratskog vladara Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade 2019. godine tokom narodne pobune.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #171 on: October 28, 2021, 06:15:46 am »

"Vatre" u Sudanu se ne gase; hapšenja, protesti - pritisak raste
IZVOR: BETA SREDA, 27.10.2021.

Kairo -- Bezbednosne snage Sudana su uhapsile tri poznate ličnosti prodemokratskog pokreta, izjavili su njihovi rodjaci, dok pritisak na vojsku raste posle puča.

Demonstracije protiv državnog udara koji je vojska izvela u ponedeljak nastavljene su u Kartumu i drugim gradovima, a mnoge kompanije ne rade jer su se odazvale pozivima na štrajk. Puč preti da ugrozi tranziciju Sudana ka demokratiji, započetu 2019. nakon zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira, posle narodne pobune. Grupe od više desetina ili stotina demonstranata postavljale su barikade na glavnim putevima celog dana.

Bezbednosne snage su intervenisale i uklonile barijere, a neki demonstranti su ranjeni iz vatrenog oružja, navode aktvisti. Najmanje šest ljudi je poginulo i više od 140 je ranjeno u sukobima demonstranata i bezbednosnih snaga od ponedeljka. Mnogi od ranjenih su životno ugroženi. Vojska je izvela državni udar posle višenedeljnog rasta tenzija između njenih čelnika i civilnih lidera, izazvanih neslaganjem oko kursa i brzine tranzicije ka demokratiji.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #172 on: October 28, 2021, 06:32:52 am »

Sudanska vojska nastavlja sa hapšenjima, priveli i neke poznate ličnosti
SVET Autor: Beta/AP 27. okt. 2021

Bezbednosne snage Sudana su uhapsile tri poznate ličnosti prodemokratskog pokreta, izjavili su njihovi rođaci i drugi aktivisti, dok pritisak na vojsku raste posle puča koji je izvela.

Demonstracije protiv državnog udara koji je vojska izvela u ponedeljak nastavljene su u Kartumu i drugim gradovima, a mnoge kompanije ne rade jer su se odazvale pozivima na štrajk. Puč preti da ugrozi tranziciju Sudana ka demokratiji, započetu 2019. nakon zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira, posle narodne pobune.

Grupe od više desetina ili stotina demonstranata postavljale su barikade na glavnim putevima celog dana. Bezbednosne snage su intervenisale i uklonile barijere, a neki demonstranti su ranjeni iz vatrenog oružja, navode aktvisti. Najmanje šest ljudi je poginulo i više od 140 je ranjeno u sukobima demonstranata i bezbednosnih snaga od ponedeljka. Mnogi od ranjenih su životno ugroženi. Vojska je izvela državni udar posle višenedeljnog rasta tenzija izmedju njenih čelnika i civilnih lidera, izazvanih neslaganjem oko kursa i brzine tranzicije ka demokratiji.

Izvor. www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #173 on: October 28, 2021, 07:35:31 am »Quote
Sudan security moves to break up protests, PM held under guard

Sudanese security forces launched sweeping arrests of anti-coup protesters Wednesday, in a bid to end three days of demonstrations against a military takeover that has sparked widespread international condemnation.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #174 on: October 28, 2021, 07:41:27 am »Quote
World Bank freezes Sudan aid over coup as civil disobedience grows

The World Bank halted disbursements for operations in Sudan on Wednesday in response to the military’s seizure of power from a transitional government, while state oil company workers, doctors and pilots joined civilian groups opposing the takeover.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #175 on: October 28, 2021, 08:00:51 am »Quote
Military takeover prompts US to halt aid to Sudan

The recent military coup in Sudan has not only angered the citizens of the country, but prompted the United States to cancel $700 million in aid assigned to it. RT looks into who that decision hurts the most.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #176 on: October 28, 2021, 11:34:28 am »

Четвртак, 28.10.2021.

Светска банка суспендовала помоћ Судану

ВАШИНГТОН- Светска банка суспендовала је помоћ Судану, након што је у тој земљи у понедељак изведен пуч.

Та земља је након изолације из међународних система финансирања током три деценије власти аутократе Омара ал-Башира у марту постигла аранжман са Светском банком и добила приступ помоћи у износу од две милијарде долара.

„Веома сам забринут због недавних догађаја у Судану и плашим се драматичног утицаја на социјални и економски опоравак и развој земље”, навео је председник Светске банке Дејвид Малпас у саопштењу, преноси Ројтерс.

Афричка унија раније је суспендовала Судан из чланства због, како је наведено, неуставног преузимања власти, док су САД замрзле 700 милиона долара помоћи тој земљи. Како наводи Би-Би-Си, изненадан прекид прилива финансијске помоћи највероватније ће донети тешке последице суданској нарушеној економији у тренутку када је земља тек почела поново да стаје на ноге.

У Судану су у протекле две године, након свргавања Омара ал-Башира власт делили цивилни и војни лидери, преноси Танјуг. До војног удара и преузимања власти је дошло након вишенедељних тензија између представника војних и цивилних власти око темпа транзиције Судана ка демократији.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #177 on: October 29, 2021, 06:06:57 am »Bajden: Vojni lideri Sudana da uspostave prelaznu vladu


Američki predsednik Džozef Bajden danas je pozvao vojne lidere u Sudanu da odmah oslobode sve uhapšene, kao i da ponovo uspostave institucije prelazne vlade.

"Događaji prethodnih dana predstavljaju veliki korak unazad, ali SAD će nastaviti da budu uz narod Sudana i njihovu nenasilnu borbu da unaprede ciljeve sudanske revolucije", naveo je Bajden u saopštenju, prenosi Rojters.

Savet bezbednosti UN ranije danas je izrazio "ozbiljnu zabrinutost zbog vojnog udara u Sudanu" i pozvao vojne vlasti te zemlje da ponovo uspostave civilnu prelaznu vladu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #178 on: October 29, 2021, 11:13:26 am »Quote
Sudan anti-coup protests defy fierce military crackdown

Protests against Sudan's military coup that has sparked international condemnation entered a fourth day Thursday, as demonstrators rebuilt barricades demolished by security forces during overnight unrest.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #179 on: October 29, 2021, 11:15:26 am »Quote
Sudan's capital rocked by fresh street clashes as UN slams coup

Security forces clashed with protesters Thursday furious over a military coup that derailed a fragile transition to democracy and sparked an international outcry.Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.051 seconds with 23 queries.