PALUBA
August 15, 2022, 12:53:04 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9]   Go Down
  Print  
Author Topic: Криптографија  (Read 45935 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 211« Reply #120 on: August 24, 2016, 11:59:27 am »

Ја лично ценим да су ови уређаји, ако се правилно користе, употребљиви и данас, без обзира што су можда технолошки застарели. Временска вредност (употребљивост) информација које се њима штите је релативно краткотрајна (то су информације тактичког значаја) тако да и релативно слаба заштита сасвим добра.

Potpuno se slazem sa Dzumbom, sto se tice njihove primenljivosti u danasnjim uslovima.

Uz striktno postovanje njihove primene, procedure i postupaka rada sa njima sigurno obezbedjuju adekvatnu zastitu informacija. Napomenuo bih da su se uredjaji KzU-63/64 koristili za zastitu govornih informacija (u radio/radiotelefonskim vezama) na taktickom nivou (ceta-bataljon/do puk-brigada).  Na taktickom nivou se zna kog stepena tajnosti su informacije.

Uz uredjaj je isao i PK-1 (punjac kljuca) koji je sluzio za generisanje, skladistenje i unosenje sifarskog kljuca u uredjaje KzU-63/64.  Kljuc se generisao na osnovu zadatih elemenata pseudoslucajnog niza. To je podrazumevalo cescu periodicnu zamenu kljuca. Punjac kljuca je mogao oopsluzivati jedan ali i vise uredjaja u organizovanoj radio mrezi.
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 471


« Reply #121 on: August 24, 2016, 04:37:38 pm »
   Primena kriptozaštite na taktičkom nivou je u većini slučajeva nepotrebna. Ovi uređaji se koriste za veze na nivou čete tako da se tu ne prenose važni podaci koji imaju neki obaveštajni značaj. Pomenutim uređajima RU 2/2k se npr. obezbeđuju pešadijska gađanja gde stražari raspoređeni oko strelišta izveštavaju komandira obezbeđenja. Ovakve informacije imaju minoran značaj i menjaju se svakog trenutka tako da se njihovom obradom gubi na aktuelnosti. Sa druge strane, upotreba ovog sistema KZ u mnogome smanjuje domet radio uređaja ( i do 50 % ) tako da postoje ograničavajuće okolnosti za njegovu upotrebu. Upotreba tajnih signala iz razgovornika i dosledna radio-disciplina u velikoj meri štite informaciju i njenog korisnika. KZU bi možda imao svrhe prilikom izvođenja nekih tajnih operacija od strane specijalnih jedinica ali one sigurno neće koristiti ovaj anahroni uređaj već neki savremeniji digitalni. Inače, po važećim propisima u Srbiji pravo da kripto-zaštitom štiti svoje radio veze imaju jedino Vojska i MIP, dok su ostali korisnici radio frekvencija dužni da rade ''otvorenim'' načinom rada.


Logged
Prvačić
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 385


« Reply #122 on: August 25, 2016, 10:58:36 am »   Primena kriptozaštite na taktičkom nivou je u većini slučajeva nepotrebna. Ovi uređaji se koriste za veze na nivou čete tako da se tu ne prenose važni podaci koji imaju neki obaveštajni značaj. Pomenutim uređajima RU 2/2k se npr. obezbeđuju pešadijska gađanja gde stražari raspoređeni oko strelišta izveštavaju komandira obezbeđenja. Ovakve informacije imaju minoran značaj i menjaju se svakog trenutka tako da se njihovom obradom gubi na aktuelnosti. Sa druge strane, upotreba ovog sistema KZ u mnogome smanjuje domet radio uređaja ( i do 50 % ) tako da postoje ograničavajuće okolnosti za njegovu upotrebu. Upotreba tajnih signala iz razgovornika i dosledna radio-disciplina u velikoj meri štite informaciju i njenog korisnika. KZU bi možda imao svrhe prilikom izvođenja nekih tajnih operacija od strane specijalnih jedinica ali one sigurno neće koristiti ovaj anahroni uređaj već neki savremeniji digitalni.
-Naređenje komandanta bataljona komandiru čete za pokret, još ako mu je naredio u koje vrijeme gdje da bude i neije baš nevažno.

-Korištenje RU2/2K za obezbeđenje gađanja i nije baš njegova osnovna namjena.

-Jedinice koriste ono što imaju! Kakva je opremljenost jedinica savremenim sredstvima veze? Naravno da su u vremenu ovako brzog razvoja elektronike ova sredstva zastarjela, ali su još upotrebljiva. Niko nije rekao da nisu zastarjela i niko se ne bi bunio da se zamijene nečim savremenijim.Inače, po važećim propisima u Srbiji pravo da kripto-zaštitom štiti svoje radio veze imaju jedino Vojska i MIP, dok su ostali korisnici radio frekvencija dužni da rade ''otvorenim'' načinom rada.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 948


WWW
« Reply #123 on: August 25, 2016, 02:27:22 pm »

Zašto da se ne koristi RU 2/2k za obezbedjenje strelišta? Kod nas se koriste, ali nemaju KzU na sebi. Uredjaj ko uredjaj.
Logged
vitez koja
Stručni saradnik - istorija
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 211« Reply #124 on: August 26, 2016, 11:36:42 am »

U par zadnjih postova smo se "zakacili" za RU-2/2K... Razmatrajuci kriptozastitu informacija, mislim da on ne zasluzuje da se toliko dize prasina oko njega.

Koliko sam ja razumeo i shvatio mi ovde raspravljamo o kriptozastiti u opstem smislu. U zavisnosti od stepena tajnosti informacija i nivoa na kojem se ista primenjuje bice primenjenje i adekvatne mere zastite. Stepen zastite informacije na taktickom i strategijskom nivou nikada nije bo isti. Ali u svakom slucaju informaciju treba stititi... ali treba imati u vidu da se bas sve informacije i ne stite.

Da se vratim na RU-2/2K...  On sam nije nikada stitio informacije. Sluzio je samo kao sredstvo za prenos informacija. Zastitu informacija je vrsio KzU-63 (odnosno kod radiotelefona UKT-FM 66/17K to je radio KzU-64). Bez uredjaja KzU, RU-2/2K, kad se na njega stavi kratkospojnik je u principu bio modifikovana verzija RUP-12. Takav uredjaj si mogao koristiti zasta si smatrao da ti u datoj situaciji moze koristiti, pa i za obezbedjanje stelista prilikom izvrsenja gadjanja. Primera radi ja sam kao radio amater koristio RTpS-400 za uspostavu CW veza na na amaterskom opsegu od 3,7 MHz... Pa kad stisnem taster, to je prstalo na sve strane, harmonika koliko hoces... a radio amateri u precniku od 100 km su mi pominjali svu familiju redom...!

Da se razumemo, nikome nista ne zameram u diskusiji, samo sam izneo svoj stav...

Imao bih pitanje za MICHA. Naveo je da po važećim propisima u Srbiji pravo da kripto-zaštitom štiti svoje radio veze imaju jedino Vojska i MIP, dok su ostali korisnici radio frekvencija dužni da rade ''otvorenim'' načinom rada. To mi nije bas najasnije, pa bih ga molio da navede  konkretno na koje se to vazece propise poziva.

I mislim da je MICHA napravio lapsus kad je naveo da se kriptozastitom stite radio veze.... Kriptozastitom se stite samo informacije a nikako veze, Veze/komunikacije moze prisluskivati svako, a da li ce razumeti... to je vec pitanje!

Toliko od mene.
« Last Edit: August 26, 2016, 11:50:10 am by vitez koja » Logged
dobri covek
mornar
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #125 on: July 30, 2018, 09:06:51 pm »Osnovni pojmovi u kriptologiji:

Otvoreni tekst je poruka koju je potrebno poslati. Otvoreni tekst ne mora biti poruka u svom izvornom obliku, već to može biti informacija koja je prethodno enkriptovana.

Šifrat - šifrovana poruka.

Šifrovanje (enkripcija) je proces pretvaranja otvorenog teksta u šifrat. Proces šifrovanja podrazumeva modifikaciju otvorenog teksta kriptografskim (matematičkim) algoritmima.

Dešifrovanje (dekripcija) je inverzna funkcija od šifrovanja. Šifrat se pretvara u otvoreni tekst.

Kodiranje služi za transformaciju otvorenog teksta u niz cifara ili bita. Kod koji se veoma često koristi u praksi (npr. za prihvatanje signala sa tastature) je ASCII kod. Ovim kodom se svaki simbol predstavlja sa osam bita, npr. simbol A je predstavljen sa 01000001, B sa 01000010, a sa 01100001 i tako dalje.

Dekodiranje služi za pretvaranje niza cifara ili bita u polazni tekst. Kodiranje i dekodiranje ne obezbeđuju tajnost poruke, pošto su to uobičajeni postupci za pretvaranje običnog teksta u odgovarajući format za računare.

Šifarski sistem čine algoritmi šifrovanja i dešifrovanja. Ovi algoritmi u velikom broju slučajeva zavise od parametra koji se zove ključ.

Ključ je parametar kojim se određuje konkretna šifarska transformacija u okviru izabranog sistema.

Kompromitovanje je dobijanje tajne bez kriptoanalitičkih metoda.

Dekriptiranje
je uspešan pokušaj kriptoanalize. Napad ne mora u potpunosti da uspe, dovoljno je da šifra bude i delimično razbijena.
Ja bih to malo drugačije tumačio. Šifarski sistem predstavljaju dokumenta kriptozaštite (otvoreni tekst, ključevi), uredjaji kriptozaštite, pravila kojima je regulisan postupak rada, pravila kojima su regulisane mere zaštite  tajnosti (opšta za sve sisteme i posebne za konkretni sistem), planovi obuke kadra i naredjenja za postupak u slučaju dekonspiracije sistema.

Samo pretvaranje otvorenog teksta u "kodirani tekst" je šifrovanje. I taj proces je kodifikovan. Zato se o nečemo što je predvidjeno da se šifruje ne govori otvorenim tekstom, ne šalje sredstvom koje ima manju kriptološku vrednost, ne ponavlja itd.

Kriptoanaliza je analiziranje sadržaja šifrata po svim mogućim i nauci poznatim parametrima i merilima. Dekriptiranje je samo nastavak tog procesa. Od samog procesa otkrivanja  sadržaja mnogo je važnija analiza (ko piše, kome piše, način dostavljanja, potrebno vreme, metodi ispravki itd. itt.)

O ovoj temi se ne može mnogo govoriti, a da ne zadjem u zabranjenu oblast. Iako me više ne vezuje obaveza čuvanja tajnosti, još uvek se trudim da je poštujem.
Logged
dobri covek
mornar
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #126 on: August 04, 2018, 06:24:58 pm »

U par zadnjih postova smo se "zakacili" za RU-2/2K... Razmatrajuci kriptozastitu informacija, mislim da on ne zasluzuje da se toliko dize prasina oko njega.

Koliko sam ja razumeo i shvatio mi ovde raspravljamo o kriptozastiti u opstem smislu. U zavisnosti od stepena tajnosti informacija i nivoa na kojem se ista primenjuje bice primenjenje i adekvatne mere zastite. Stepen zastite informacije na taktickom i strategijskom nivou nikada nije bo isti. Ali u svakom slucaju informaciju treba stititi... ali treba imati u vidu da se bas sve informacije i ne stite.

Da se vratim na RU-2/2K...  On sam nije nikada stitio informacije. Sluzio je samo kao sredstvo za prenos informacija. Zastitu informacija je vrsio KzU-63 (odnosno kod radiotelefona UKT-FM 66/17K to je radio KzU-64). Bez uredjaja KzU, RU-2/2K, kad se na njega stavi kratkospojnik je u principu bio modifikovana verzija RUP-12. Takav uredjaj si mogao koristiti zasta si smatrao da ti u datoj situaciji moze koristiti, pa i za obezbedjanje stelista prilikom izvrsenja gadjanja. Primera radi ja sam kao radio amater koristio RTpS-400 za uspostavu CW veza na na amaterskom opsegu od 3,7 MHz... Pa kad stisnem taster, to je prstalo na sve strane, harmonika koliko hoces... a radio amateri u precniku od 100 km su mi pominjali svu familiju redom...!

Da se razumemo, nikome nista ne zameram u diskusiji, samo sam izneo svoj stav...

Imao bih pitanje za MICHA. Naveo je da po važećim propisima u Srbiji pravo da kripto-zaštitom štiti svoje radio veze imaju jedino Vojska i MIP, dok su ostali korisnici radio frekvencija dužni da rade ''otvorenim'' načinom rada. To mi nije bas najasnije, pa bih ga molio da navede  konkretno na koje se to vazece propise poziva.

I mislim da je MICHA napravio lapsus kad je naveo da se kriptozastitom stite radio veze.... Kriptozastitom se stite samo informacije a nikako veze, Veze/komunikacije moze prisluskivati svako, a da li ce razumeti... to je vec pitanje!

Toliko od mene.


Ja sam se kriptozaštitom bavio nekih dvadeset pet godina. A vojnim radio uredjajima (od RUP-1 do RTpS-1kW) dve godine duže. Imam prve klase svih specijalnosti u rodu veze, završio sam, u drugoj generaciji, kurs za vrhunske radio-teleprinteriste i radioamatersku "A" klasu. Ostvario sam više od 50.000 radioamaterskih veza, ne računajući veze u takmičenjima. Radio telegrafiji sam naučio jednog od dva Srbina koji su održali vezu sa spejs šatlom i radio stanicom maltretirao tri poznate ličnosti, jednog velikog šahistu i dve krunisane glave (špansku i jordansku).

Izvini, ali tvoj RTU-400 ili nije bio dobro podešen, ili je bio tehnički neispravan kad je "imao tolike harmonike da je sve prštalo 100km u krug". Ni jednom jedinom karakteristikom taj uredjaj nije odstupao od medjunarodnih standarda za radio uredjaje, a posebno ne u filtriranju harmonika. Meni je iz kabine sasvim normalno radio UKT radio uredjaj I vojni radio telefonski uredjaj i nikakvo ometanje se nije čulo (neretko istovremeno sa kratkotalasnim uredjajem). Mnogi dobri  radio amateri po svetu, sa kojima sam održao vezu koristeći vojni radio uredjaj, a koji su zaboravili  više nego što sam ja ikada znao, nisu primećivali da nešto nije u redu sa mojim uredjajem.
I nije mu ništa falilo, osim što je (moralo je tako) bio ogroman, a radioamaterske veze su dobar metod da se proveri ispravnost samog uredjaja i antene.

Prvim delom poruke sam samo hteo da ti kažem da znam šta govorim, ne da se hvalim.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 592« Reply #127 on: April 11, 2020, 08:01:41 am »


  da li je za ovde ili negde drugde? Sinoć naleteo na ovaj film o" Enigmi" i " Ultri"

  https://www.youtube.com/watch?v=rULTSfWaRSQ&list=PL2DSodPs0KWevu_sjElnJy5-rC4miCMr8&index=21
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.056 seconds with 23 queries.