PALUBA
August 18, 2022, 08:19:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6]   Go Down
  Print  
Author Topic: Obelezavanje praznika rodova, sluzbi, jedinica i ustanova u MO i VS - vesti  (Read 24541 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #75 on: February 05, 2022, 08:14:18 pm »

04.02.2022.

Обележен Дан Војногеографског института

У Војногеографском институту „Генерал Стеван Бошковић“ у Београду данас је одржана војна свечаност поводом Дана ове научноистраживачке установе и Дана геодетске службе Војске Србије.
 
На свечаном скупу у седишту Института представљени су најзначајнији резултати рада ове установе у претходној години и најбољим појединцима уручена признања и награде.

У осврту на постигнуте резултате у години за нама, истакнути су посвећеност и професионалан однос запослених у извршавању задатака геотопографског обезбеђења Војске Србије, као и њихов допринос у јачању истраживачко-развојне и производне делатности у области геодезије, картографије и географских информационих система.
 
Дан Војногеографског института и Дан геодетске службе обележавају се у спомен на 5. фебруар 1876. године, када је донета одлука о формирању Ђенералштаба српске војске, који је у свом саставу имао одељење намењено за премер Србије за војне потребе. Тог дана је војногеодетска делатност први пут постала засебна служба у српској војсци.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #76 on: February 22, 2022, 06:59:20 am »

21.02.2022.

Обележен Дан информатичке службе

У Управи за телекомуникације и информатику (Ј-6) Генералштаба Војске Србије данас је свечано обележен Дан информатичке службе и Дан Центра за командно-информационе системе и информатичку подршку.
 
Поводом празника сумирани су резултати рада у години за нама и најистакнутијим појединицима додељене награде и стимулативне мере.

Обележавање празника било је прилика да се истакне значај информатичке службе за непрекидност телекомуникационо-информатичког обезбеђења и заштиту информација, као и остварени резултати у пројектовању и изградњи телекомуникационо-информационог система у Министарству одбране и Војсци Србије.
 
Дан информатичке службе и Дан Центра за командно-информационе системе и информатичку подршку обележавају се у знак сећања на 21. фебруар 1963. године, када је  формирана Шеста управа Генералштаба ЈНА, којој је био потчињен Центар за обраду података.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 950


WWW
« Reply #77 on: April 23, 2022, 10:50:06 am »

Дан Војске Србије — 23. април обележен је низом манифестација, у спомен на дан када је на Цвети 1815. године подигнут Други српски устанак, који представља историјску прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* obelezavanje-dana-vojske-srbije-april2022 (3).jpg (107.43 KB, 1600x1066 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 759« Reply #78 on: May 06, 2022, 11:42:20 am »

Честитка министра одбране поводом Дана Војне штампарије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић упутио је  поводом 6. маја - Дана Војне штампарије честитку у којој се каже:

"Свим припадницима Војне штампарије честитам 6. мај – Дан установе.

Прослављајући пуних 124 године постојања можете се похвалити изузетним резултатима у домену издавачке и штампарске делатности.

Од формирања прве штампарске радионице па до данас захваљујући чињеници да активно пратите модернизацију технологије успели сте да остварите сарадњу са бројним институцијама, али и појединцима и да из ваших преса изађу дела од великог значаја како за систем одбране тако и читаву државу, али и шире.

У жељи да наставите да нижете успехе и репрезентујете Министарство одбране и Војску Србије, на најбољи начин, као што сте и до сада чинили, честитам вам празник."

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18757/cestitka-ministra-odbrane-povodom-dana-vojne-stamparije-18757
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 759« Reply #79 on: May 06, 2022, 02:18:25 pm »

Министар Стефановић: Припадници Гарде поносно чувају наслеђе предака и углед Републике Србије, али и мир и безбедност наших грађана

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић пoручио је данас на свечаности поводом обележавања 6. маја - Дана Гарде Војске Србије у касарни „Дедиње“ да њени припадници и данас бирани по високим критеријумима поносно чувају наслеђе наших предака, углед Републике Србије, али и мир и безбедност наших грађана.

- Честитам вам Дан Гарде и славу са жељом да још много година градимо традицију којом се ова јединица поноси. Хоћу да вам честитам овај 192. рођендан, јер та застава наше отаџбине у вашим рукама, тај сигуран стројеви корак огледало не само ове јединице, не само наше војске, већ и Србије. Ви сте први са којима се страни гости сусрећу када долазе у посету нашој Србији. Када угледају вас, нашу заставу, ту плаву униформу, знају да су у земљи која је озбиљна, која је чврста и која уме да брани своју слободу – рекао је министар Стефановић.

Министар је подсетио и на важне делова историјата те јединице и надлежности које гардисти обављају свакога дана.

- Данас је Гарда исто оно што је била и те далеке 1830. године, сачињена управо, како је то кнез Милош Обреновић навео у свом писму, од најбољих по статусу и угледу, оних који испуњавају високе критеријуме. „Сваки отац или сродник за част да држи, коме се син прими у Гарду“, навео је кнез Милош, а  додао бих данас и ћерка, пошто смо у том правцу направили важан искорак. У састав Гарде годину касније ушао је и први српски војни оркестар, тактове чувеног „Марша на Дрину“ написао је управо његов начелник Станислав Бинички. Данас је то Репрезентативни оркестар Гарде, једна од најстаријих културних институција у нашој земљи и један од најозбиљнијих оркестара који је наша земља икада имала - рекао је министар Стефановић.

Како је рекао, можда би се неко и преварио, па помислио да је Гарда само лепо лице, плава униформа и почаст, а потпуно је напротив.

- Гарда је увек делила судбину Србије и кроз скоро два века свог постојања неустрашиво тукла најтеже битке и штитила свој народ. Остало је записано да су њени припадници носили на рукама краља Петра Првог Карађорђевића преко залеђених албанских планина, учествовали у пробоју Солунског фронта и гонили непријатеља до ослобађања Србије, а у борби против фашизма ова јединица добила је Орден народног хероја. Од оснивања па до данас, Гарда је чувала отаџбину, част наше државе и нашег народа. Њени припадници и данас, бирани по високим критеријумима, поносно чувају и наслеђе наших предака, углед Републике Србије, али и мир и безбедност наших грађана – рекао је министар Стефановић.

И овом приликом желим да им одам заслужено признање за све што чине за наш народ и отаџбину и што често у сложеним условима испуњавају тешке задатке, иако знам са каквим се све изазовима сусрећу, истакао је министар.

- Пуно ми је срце, зато што је наша држава данас предвођена председником Вучићем стабилна, економски јака и поред свега што се дешава у свету и кризама које постоје, а у којима Србија нити је учествовала нити је за њих крива, и што имамо снаге и имамо могућности да економски јачамо нашу војску, да улажемо у њу и да је опремамо и да повећавамо плате нашим војницима. Зато што знамо да ће наша војска својом снагом гарантовати да више никад нико у Србији неће ратовати, јер не постоји нико ко би и помислио да нападне Србију, а да се неће добро замислити јер зна колика је снага њене војске која је штити – рекао је министар Стефановић.

Министар је поручио да не желимо било коме да претимо, не желимо да више икада ратујемо, али да знамо да је једини начин да не ратујемо да имамо челично снажну Војску која ће гарантовати стабилност и безбедност нашег народа.

Командант Гарде бригадни генерал Никола Дејановић поручио је да припадници Гарде данас са поносом и задовољством обележавају свој Дан, обогаћени искуством из још једне у низу од 192 године њеног постојања.

- То је уједно и прилика да сагледамо и оценимо колико смо били успешни у испуњавању наших тежишних задатака, реализованих у веома сложеним условима и великим изазовима са којима се наша држава и друштво суочавају. Такве околности наметнуле су и захтевају наше појачано ангажовање, посвећеност, врхунску професионалност и висок ниво морала. Из угла команданта Гарде, оцењујем да смо успешно извршили све постављене задатке, савлађујући притом и бројне тешкоће, карактеристичне и заједничке за све три мисије Војске Србије – рекао је генерал Дејановић.

Он је рекао да су одлучност, способност и одговорност припадника Гарде, као главне водиље, оправдале име и углед ове  јединице, али и Војске Србије у целокупном друштву.

-Желим посебно да се захвалим начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу, министру одбране Републике Србије Небојши Стефановићу и председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу за изузетно разумевање и подршку у изграђивању способности Гарде за извршење њених наменских задатака – рекао је генерал Дејановић.

Данашњу свечаност у касарни „Дедиње“ обележили су дефиле јединица Гарде и дефиле моторизованог ешелона, праћени наступом Репрезентативног оркестра Гарде.  Дан Гарде - 6. мај обележава се у знак сећања на дан када је наредбом кнеза Милоша Обреновића на Ђурђевдан 1830. године формирана прва гардијска јединица у Србији. Припадници Гарде обележавају Ђурђевдан као крсну славу јединице.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18758/ministar-stefanovic-pripadnici-garde-ponosno-cuvaju-nasledje-predaka-i-ugled-republike-srbije-ali-i-mir-i-bezbednost-nasih-gradjana-18758

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 04_image_2022_05_06_12_48_32_175_1651834132.jpg (226.79 KB, 1600x1066 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 759« Reply #80 on: May 16, 2022, 04:51:53 pm »

Обележен Дан правне службе

Припадници Правне службе обележили су данас у Дому Војске Србије у Врању свој Дан који се традиционално обележава од 10. маја 1864. године, када је у Србији донет први Војни судски законик

 Секретар Министарства одбране Милица Ћатић у свом обраћању нагласила је да се Правна служба развија у континуитету и даје изузетан допринос оперативним способностима Војске Србије, као и да млади кадар представља будућност Правне службе у Министарству одбране и Војсци Србије.

На свечаности је, поред бројних припадника Правне службе Војске Србије, присуствовао командант Четврте бригаде Копнене Војске бригадни генерал Новица Петровић као и гости из других организационих целина Министарства одбране.
 
Посебан допринос свечаности дала је Четврта бригада, као домаћин, и привредно друштво “Yumco” а.д. које је на свечаности представљао генерал у пензији Зоран Лубура.

Припадници Правне службе Војске Србије са гостима, у склопу обележавања празника, обишли су и манастир Прохор Пчињски.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18791/obelezen-dan-pravne-sluzbe-18791

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* img_20220512_142311_1652458566.jpg (1518.21 KB, 4000x3000 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 759« Reply #81 on: June 17, 2022, 04:26:29 pm »

Обележавање празника службе ВОЈ и 126. бригаде ВОЈиН

Војна свечаност поводом Дана службе ваздушног осматрања и јављања и Дана 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења одржана је данас у касарни „Бањица“ у Београду.

Поводом празника, уприличен је дефиле јединица бригаде, сумирани су резултати рада у претходном периоду, уручене награде најистакнутијим појединицима и положени венци на спомен-обележје у касарни.

У осврту на постигнуте резултате у периоду између два празника, истакнути су професионализам, посвећеност и стручност припадника службе ВОЈ и 126. бригаде ВОЈИН у реализацији свих задатака и њихов допринос успешном функционисању система контроле и заштите ваздушног простора Републике Србије.

Свечаности су присуствовали командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, представници јединица Војске Србије, Српске православне цркве, органа локалне самоуправе и институција са којима бригада сарађује.

Дан службе ВОЈ и Дан 126. бригаде ВОЈИН обележавају се 18. јуна у знак сећања на дан када је 1915. године српска врховна команда издала наређење да се оформе сталне осматрачке сигналне станице ради означавања правца лета непријатељских авиона, чиме су постављени темељи савремене службе ваздушног осматрања и јављања.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 759« Reply #82 on: July 12, 2022, 07:00:51 pm »

Обележен Дан Друге бригаде копнене војске

У касарни „Рибница“ у Краљеву данас је одржана војна свечаност поводом Дана Друге бригаде копнене војске, који се обележава 12. јула у знак сећања на дан када су 1805. године српски устаници ослободили Карановац, данашње Краљево.

У оквиру обележавања празника, сумирани су резултати јединице у периоду за нама и уручене награде и признања најбољим појединцима. Припадници Друге бригаде копнене војске су данас обележили и крсну славу бригаде Петровдан – празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу.

Свечаности су присуствовали заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Слађан Стаменковић, представници јединица Војске Србије, органа локалне самоуправе, верских заједница, борачких удружења, као и организација и предузећа са којима јединица сарађује.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор


* dan-druge-brigade-kopnene-vojske-5.jpg (1463.29 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 759« Reply #83 on: August 02, 2022, 09:15:09 pm »

Obeležavanje Dana roda avijacije

Na aerodromima „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici i „Morava“ u Lađevcima danas su održane vojne svečanosti povodom obeležavanja Dana roda avijacije.

Pred svečanim strojem pripadnika vazduhoplovnih brigada sumirani su rezultati u godini za nama i uručena priznanja najistaknutijim pojedincima i jedinicama, nakon čega su položeni venci i cveće kraj spomen-obeležja u čast poginulim pripadnicima ratnog vazduhoplovstva.

Centralnoj svečanosti na vojnom aerodromu u Batajnici prisustvovali su ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković.

Dan roda avijacije — 2. avgust obeležava se u spomen na dan kada je 1893. godine doneto naređenje da se u jedinicima srpske vojske ranga divizije formiraju vazduhoplovna odeljenja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* dan-roda-avijacije-vojska-srbije-avgust2022- 3.jpg (1288.74 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 759« Reply #84 on: August 05, 2022, 04:17:21 pm »

Obeležavanje Dana Rečne flotile i Dana roda rečnih jedinica

Vojna svečanost povodom obeležavanja Dana roda rečnih jedinica Vojske Srbije i Dana Rečne flotile održana je danas na Dunavu i Keju žrtava racije u Novom Sadu.

U okviru obeležavanja praznika sumirani su rezultati u godini za nama, upriličen je svečani defile plovnih objekata i uručena su priznanja za najbolji brod, najbolju posadu/poslugu i najistaknutijim pojedincima u Rečnoj flotili. U osvrtu na ostvarene rezultate, istaknut je značajan napredak u izgradnji operativnih sposobnosti, kao i modernizacija plovnih objekata i opremanje ronilačke jedinice savremenom opremom.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Slađan Stamenković, predstavnici jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, zvaničnici Pokrajinske vlade, organa lokalne samouprave i verskih zajednica, kao i brojni građani.

Dan roda rečnih jedinica i Dan Rečne flotile obeležavaju se 6. avgusta u spomen na dan kada je 1915. godine porinut prvi srpski ratni brod — oklopni čamac „Jadar“, čime je otpočela bogata istorija srpske rečne ratne flotile.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Dan RRF.jpg (1098.42 KB, 2500x1407 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 23 queries.